duminică, februarie 5, 2023

Corneliu Vadim Tudor si poluarea climatului public

Nu mi-am ascuns niciodată opiniile legate de rolul nociv al lui Corneliu Vadim Tudor in viata publică din Romania. Decesul său provoacă necesare reflectii despre Romania comunistă si cea post-comunistă, despre manipulările cinice ale sentimentului national, despre xenofobie, despre populismul sovin si despre histrionism. Reiau aici un text de acum cativa ani pe tema ideologiei peremiste asa cum s-a configurat aceasta in retorica urii practicată ad nauseam de către Corneliu Vadim Tudor.

„Cuvintele au efecte indelebile si incontestabile in spatiul politic, pot duce la asanarea sau, dimpotrivă, la poluarea climatului public. Joaca de-a revolutia, incurajarea unor aventurieri iresponsabili, fraternizarea cu demagogi specializati in cultivarea urii sunt din nefericire tactici pe care unii politicieni le considera acceptabile, ba chiar recomandabile. Să-l consideri pe Vadim Tudor simbol al rectitudinii morale este o performantă ce tine de o Carte Guiness a recordurilor antifrastice.

Am citit cu stupoare zilele trecute că pentru Sorin Oprescu, recent revenit la matca pesedistă (dacă nu cu carnet , măcar cu onoruri si zambete galese), PRM, campionul campaniilor pestilential-xenofobe din ultimii peste douazeci de ani, ar reprezenta „o adevarată coloana vertebrală a acestei tari” si este caracterizat de curătenie morală, verticalitate si curaj: „Adesea cuvintele dumneavoastră au exprimat adevaruri, au avut continut si sens dar de multe ori au fost bagatelizate, răstălmacite pentru a li se minimaliza mesajul”. Bagatelizate si răstălmacite de cine? Isi mai aminteste Sorin Oprescu faimoasa invitatie a lui Vadim Tudor: „Lăsati securistii să vină la mine!” Oare nu-l nelinisteste aceasta reabilitare insolentă a tot ce-a avut Romania mai odios in a doua jumătate a veacului trecut? Se simte Primarul General al Capitalei solidar cu Vadim si oastea sa de ex-securisti?

Scriam intr-un articol transmis in 2001 la Deutsche Welle: „Nu este deloc sigur că doar retorica exclusivismului national l-a readus pe Vadim Tudor in centrul dezbaterilor politce . Este mai degrabă cazul să analizam cauzele fenomenului in esecul (partial, insa nu mai putin real) al fortelor democratice de a oferi viziuni coerente si credibile privind metodele, scopurile si sansele reale ale tranzitiei către economia de piată si societatea deschisă.

Vadim Tudor este in fond numele atator chestiuni rămase in suspensie, amanate sau pur si simplu negate de exponentii directiei liberale din cultura politică romanească: aliante stranii intre forte politice altminteri incompatibile; civismul de paradă in lipsa unor dezbateri autentice privind traditiile constitutionale ale statului roman; refuzul unor analize serioase privind rolul Securitătii in patru decenii de experiment leninist; combinatia dintre fascism si comunism in ideologia protocronismului ceausist; o privatizare anemică, un stat de drept calcand prea des cu stangul.

Să nu uitam faptul ca Vadim nu este decit virful acestui aisberg national-securist (a se citi atent listele mai vechi si mai noi de senatori si deputati peremisti): ideologia lor este mereu aceea a “patriei in pericol”, deci a colectiviăatii organice amenintate de invazia externă si de calul troian strecurat in chiar inima cetătii. In plan ideologic, ne intalnim cu acelasi prafuit, dezolant protocronism celebrat de Vadim, Mihai Ungheanu si amicii lor in perioada dictaturii.

Pe vremea cind eram student la sociologie, la inceputul anilor 70, am auzit de la colegii mei din anii mai mari urmatoarea istorie: se pare că la intrebarea profesorului Miron Constantinescu de ce a decis să urmeze aceasta profesiune, tanărul Vadim ar fi raspuns “pentru că doresc sa devin un Eminescu”. Nu stiu cit adevăr este in aceasta povestire, oricum rămane faptul ca articolul “Idealuri”, deci textul săptămanist care a facut din Vadim un caz celebru al “epocii de aur”, era tocmai unul care exacerba logica organicismului etnocentric din gandirea politică eminesciana. E bine sa ne reamintim aceest lucru, mai cu seama acum, cind se uita de către unii că polarizarile ideologice post-comuniste isi au originile, in mare masură, in conflictele culturale esopic exprimate, insă nu mai putin reale, ale perioadei Ceausescu.

Revenind la “idealul Eminescu”, pastrand evident proportiile, avem de-a face cu o situatie pe care candva Marx (si el studiat de junele Vadim, ca si de către noi toti, pe vremea aceea) o definea, pe urmele lui Hegel, astfel: “prima oară tragedie, a doua oară farsă”. Insa este vorba de o farsă la al carei actual trist succes au contribuit toti cei care au minimalizat fenomenul, sau l-au utilizat in scopuri politicianiste (mă gindesc la experienta “patrulaterului rosu” din perioada guvernării Iliescu-Vacaroiu).

Ascensiunea populismului, a ceea ce se poate numi viziunea etnocratic autoritaristă, ca si respectabilizarea lui sint este de fapt rezultatul ororii feseniste de disidenti, de renasterea societatiii civile. Originile peremismului, ca si ale fesenismului, sint inseparabile de ideologia national-stalinista. Să recitim lista “trădării nationale” propusă candva de “tribun”, si vedem clar impotriva cui, sau mai exact impotriva căror idei, se constituie peremismul ca miscare a disperăriii, furiei, revansei si invidiei istorice”.

Distribuie acest articol

45 COMENTARII

 1. Partea cea mai trista este ca baza aisbergului national-securist de care vorbiti este electoratul. In toata povestea asta personajul principal nu este persoana Vadim Tudor ci numarul imens al celor care s-au identificat cu ideile sale, pe care nu prea ii ia nimeni la bani marunti. Daca alegatorii ar fi avut alte valori si aspiratii, mana invizibila l-ar fi condus pe cetateanul CVT catre cu totul alta pozitie in societate. Poate ca ar fi fost doar un anonim infierbantat ca multi altii care fac politica pe banca din fata blocului cu cine are timp de ei, cu aceleasi idei pe care le stim dar total inofensiv (sau poate chiar la “sptalul de tribuni”, vorba celor de la Catavencu). Pe aceeasi idee, daca membrii PCR ar fi avut ceva mai multa coloana vertebrala, poate ca Ceausescu ar fi iesit la pensie intr-o meserie pe masura pregatirii lui, poate ca presedinte de CAP. Cred ca succesul unora ca Vadim Tudor in politica sau in viata publica spune mai multe despre noi decat despre ei. Noi de buna voie si in deplina cunostinta de cauza l-am facut pe CVT om politic si personalitate importanta la un moment dat a vietii publice. Poate ca asta e lectia pe care trebuie sa o invatam, sa stim data viitoare sa-i conducem din timp si politicos pe viitorii vadimi si ceausesti catre pozitii in societate care li se potrivesc mult mai bine.

   • Nu stiu daca chiar a fost PRM vreodata al doilea partid al Romaniei dupa PSD (cand, daca chiar a fost vreodata?), dar in mod cert Vadim a ajuns in finala la prezidentiale cu Iliescu in 2000. Nu ca asta ar fi cu ceva mai putin jenant…

  • Recunosc ca l-am votat pe clovn. Recunosc deschis ca am fost atat de prost si sedus de „anti-sistenismul” lui incat l-am votat. Nu pentru ca era Vadim ci pentru ca toti ceilalti ma scarbisera incat am zis: poate trebuie sa mergem total in groapa si apoi sa ne ridicam de acolo. Imi pare rau, eram tanar si naiv, indoctrinat cu propaganda. Deci intr-adevar vadim ajunsese „pe cai mari” la un moment dat, dar cred la fel de bine ca adevarul in cazul lui a iesit si ar fi iesit cel mai repede la iveala decat la alte pramatii. De fapt dupa turul 2, cand urla cu spume la propriu mi-am dat seama de greseala ep care o facusem.
   Oricum, eu nu o sa-i spun „Sa-i fie tarana usoara”…ba din contra, „cat mai grea”.

   • printr o intimplare, am parcurs in acelasi autoturism prin 91,un drum intre Reghin si un sat mai spre nord ,alaturi de un tinar regatean. trecind prin dreptul unei porti pe care era sculptat un text in ungureste,tinarul regatean s a aratat foarte revoltat ; cum adica omu isi permite sa scrie in ungureste ca aici ii romania !

  • Cei care , asa cum spuneti , S-AU IDENTIFICAT cu Vadim erau pur si simplu prosti. Le -a placut „CUM LE ZICE ” tribunul si au pus votul in urna. Faptul ca la alegerile din 2008 si din 2012 PRM ul nu a mai intrat in Parlament ar fi intr-o astfel de gandire – si intr-o interpretare optimista – dovada ca respectivul segment de populatie s-a dezmortit si s-a dezprostit.
   Din pacate 2008 a fost doar un moment in care prostii au fost covarsiti de propria prostie si – avand inima impartita intre Vadim (PRM) si noul star Gigi Becali care si el LE ZICEA BINE (cu noul partid PNG) – au clacat absentand de la vot.
   Ca dovada – in 2012 – prostii si-au evenit , constatand ca si Dan Diaconescu LE ZICEA BINE , motiv pntru care i-au adus PPDD ul in Parlament.
   Nu e deci ca e vreo traba cu comunismul, Securitatea etc. ci una de prosti.
   Ramane ca acum, dupa epuizarea lui Vadim, Becali si Dan Diaconesu ,fiecare dintre noi sa ne uitam cu bagare de seama cine dintre politicienii momentului LE ZICE BINE – si asfel vom afla mai devreme cu cine vor vota prostii in 2016. Doare ?!

   PS. Insultele si blestemele la adresa unei persoane decedate nu par a se armoniza cu stndardele Contributors.

   • trebuie sa recunoastem ca numarul „prostilor” s-a redus totusi semnificativ. Eu nu cred ca sunt chiar aceeasi si nu in acelasi numar. Drept dovada de la PRM cu peste 20% s-a ajuns la PPDD cu sub 5% in mai putin de 10 ani. Masa critica se reduce, semn bun. Repet…si eu am fost „prost odata”. Din alte considerente insa, nu pentru ca imi „placea cum le spune” ci pentru ca am fost dezgustat si dezamagit de valul constantinesco-CDR-ist care nu s-a diferentiat prea mult de iliescianism. Ca si dovada, constantinescu este prietenul la catarama a lui iliescu, invitat de seama al structurilor de sorginte fsnista pe la toate adunarile lor.

   • Cand spuneti “le zicea bine” inteleg ca va referiti in primul rand la stil. Cred ca piesa de rezistenta atunci cand era pe cai mari, vorba lui Razvan, a fost totusi continutul discursului. Stilul a adus “entertainment value” si pana la urma doar cu aia a si ramas, pe post de bufon TV invitat la emisiuni de 2 lei pentru a se certa in direct cu alti pacaliti. Dar voturile au venit atunci pentru patriotismul lui isteric, xenofob si ieftin. Cam asa si-au imaginat binele Romaniei alegatorii lui. Cred ca Dan Diaconescu si Becali au fost un progres in segmentul asta al vietii politice macar prin faptul a au fost mai putin agresivi in discurs.

   • ziceti ca generalii glorioasei armate romine,multe cadre ale statului romin care au fost membri ori simpatizanti ai prm, e prosti ? rominul care isi iubeste patria pindita de dusmani si aude de la general ca patria e amenintata,el ce vina are ?
    iertati ma,dar trebuie sa mai cresteti !

 2. Foarte frumos articolul, numai ca realitatea bate filmul. In mod cert pieirea creaturii va deveneni incepand de maine marea tragedie comico-mondena nationala a sezonului toamna -iarna 2015.

  Nu am nici cea mai mica indoiala ca aceasta creatura fetida va avea parte de doliu national, pluton de popi la gropa (chiar daca era ceva neoprotestant) , pluton din regimentul de garda sa gaureasca cerul desupra hoitului sau la inmoramnatare si neindoilenic toate scursorile fetide ale natiei venite buluc sa-l planga pe „marele om de stat”, „geniul nepereche”etc si sa-i tina necroloage lacrimogene pe placul dementilor senili ce consituie grosul fanilor sai. Singura curiozitate pe care o am e sa vad daca Herr Iohannis se alatura fluviului de scarna sau daca reuseste sa se tina deoparte. Iar daca se alatura sunt tare curios sa vad cat de adanc se cufunda in dejectii.

  Odata cu Vadim moare o epoca a mizeriei umane de cea mai joasa speta. Insa in urma lui se naste o alta, in aparente mai putin imputita dar in felul sau poate chiar mai toxica: Epoca mitomanilor agresivi pe stil nou reprezentata pana acum magistral de ginerica Ponta & Co. Cei care au inlocuit grobianismul a la Hrusciov practicat asiduu de Vadim cu mitomania si talharia institutionalizate a celei de-a doua generatii a burgheziei rosii.Bietul Vadim in afara de isteriile sale era un biet gainar falit pe langa marii maestrii ai combinatiilor din zilele noaste.

 3. se pare ca azi presedintelui in exercitiu a patriei i s a spus direct ca poporul pe care il conduce este:xenofob,autist si separatist in raport cu UE
  de acest vadim era nevoie dupa revolutia intregului popor care a inceput cu refuzul pastorului Tokes de a parasi parohia(azi tradator in romania) si acele citeva proteste din Ardeal.unitatea de nezdruncinat trebuia aparata

  • N-a inceput cu refuzul preotului Tokes de a parasi parohia, ci cu solidarizarea timisorenilor ce nu erau nici maghiari si nici protestanti cu pastorul evacuat nejustificat. Ca altfel refuzul lui Tokes ar fi insemnat exact nimic. Baietii cu ochi albastri l-ar fi luat discret pe sus nimeni n-ar fi auzit vreodata de el.

   In ce priveste chestia ce i s-a fi spus lui Iohannis, ma intreb cine i-o fi spus-o? Oare vreo-un oficial german, a carui tara care tocmai le-a spus in mod civilizat, cu o voce plina de compasiune si profund european migrantilor (carora le promitea azil garantat saptamana trecuta): „Heraus! ‘Rea-ti ai dreaqu’ de ciumeti!” ?!

   Ca daca nu stiati, cei ce pana pe 14 septembrie 2015 orele 00.00 erau in ochii autoritatilor germane bieti refugiati din calea razboiaelor, a dictatorilor sangerosi si a discrimnarilor de tot felul au devenit incepand de 14 spetembrie 2015 00.01, odata cu inchiderea frontierelor germane, infractori periculosi ce vor doar sa paraziteze sistemul german de asistenta sociala. Si care desigur trebuie tinuti precum cainii turbati in afara Germaniei.

   Ce vi se pare ca e mai aproape de valorile europene? Sa le spui: Nene nu avem cum sa te primim sau nu vrem sa te primim. Stai unde esti”. Sau sa le zici: „Veniti fratilor buluc cu sutele de mii ca avem bani pentru toti. Treceti Egeea in barci de cauciuc supraaglomerate, spargeti gardul lui Orban si bateti-va pe viata si pe moarte cu zbirii lui, mergeti prin paduri peste munti si ape pe jos”, Pentru ca in final sa le trantesi usa in nas soptind „Opps, I did again!”?

   • @Josf Svejk
    „Ca daca nu stiati, cei ce pana pe 14 septembrie 2015 orele 00.00 erau in ochii autoritatilor germane bieti refugiati din calea razboiaelor, a dictatorilor sangerosi si a discrimnarilor de tot felul au devenit incepand de 14 spetembrie 2015 00.01, odata cu inchiderea frontierelor germane, infractori periculosi ce vor doar sa paraziteze sistemul german de asistenta sociala. Si care desigur trebuie tinuti precum cainii turbati in afara Germaniei. ”
    Absurd. Fals. Germania controlează la graniţe, la fel ca şi Austria, dar lasă în continuare refugiaţi să intre în ţară.

    • Dumneavoastra intelegeti un text simplu? Reformulez:

     Germania a introdus in noaptea de 13 spre 14 septembrie 2015 controale la frontiera sa cu Austria.desfasurand mai multe mii de politisti care controleaza tot ce intra inn tara. Traficul feroviar inttre Austria si Germania a fost complet oprit. Cine nu poseda documente valide de intrare in tara (carte de identitate UE, pasaport si viza valide de intrare in UE) e arestat sau trimis inapoi in Austria. La alegere. In zielele urmatoatare controalele se extind la toate frontierele germnae. Asta e ceea ce a afrimat ministrul german de interne Thomas de Maiziere. Credeti ca omul asta minte? Pana la acest moment nu exista nici o informatie despre noi refugiati ce ar fi patruns in Germania.dinspre Austria dupa insitituirea controalelor.

     Accesul presei a fost de altfel limitat/interzis sub diferite motive. Nu-i vorba ca se pare ca nici presa nu s-a mai inghesuit sa traga in poza scene sfasietoare cu bietii refugiati agresati, pentru ca dupa cum spuneam de ieri incoace astia au devenit infractori ordinari. Banuiesc ca politaii aia nu-s acolo sa impart bomoboane si mancare halal.

     Tot ce am aflat a fost ca zbirii bunului Orban au arestat toate azi cele 16 personae ce afirmau ca sunt sirieni si afgani ce au trecut cumva prin gardul de la frontiera ungara cu Serbia. Ei au in fata optiunea de a se intoarce in Serbia (tara sigura) sau de a fi judecati in regim de urgenta in Ungaria si trimisi la zdup pe cativa anisori, dupa cum zice legsilatia legata de protectia forntierelor intrata in vigoare azi

     Daca dumneavoastra aveti alte informatii nu va sfiiti sa ni le impartasiti,

     • Josef Swejk
      „Pana la acest moment nu exista nici o informatie despre noi refugiati ce ar fi patruns in Germania.dinspre Austria dupa insitituirea controalelor.”
      Ba există. Sunt arestaţi doar traficanţii de persoane, refugiaţii sund îmbarcaţi în autobuze şi transportaţi mai departe. Se preconizează pe viitor transportul refugiaţilor din Austria în Germania cu trenuri speciale. N-aveţi decât să vă documentaţi singur, aţi făcut afirmaţia contrarie, dovediţi-o.
      http://www.pnp.de/region_und_lokal/stadt_und_landkreis_passau/passau_land/1805922_Grenzkontrollen-Eine-Stunde-Wartezeit-auf-der-A3.html

      • Hmmm… Am sentimentul ca nu doriti decat sa confirmati inca odata ca aveti mari probleme cu intelegerea unui text scris. In rezumat articolul la care dati link-ul spune urmatoarele:

       1. Ca lumea trebuie sa fie intelegatoare cu intarzierile provocate de controalele la frotniere.

       2. Ca traficul feroviar intre Austria si Germania se reia dar ca migrantii nu vor fi adimisi in aceste trenuri. Pentru ei se vor organiza (undeva, candva, nimeni nu stie inca – completarea mea) niste trenuri speciale pentru refugiati

       3. Ca in dimineata de luni n-a mai ajuns nici un refugiat in gara din Passau si ca aia care erau deja acolo sunt deja trimisi in alte parti din Germania cu atuobuzele. Dar ca totusi ce s-a intamplat in prima parte a zilei e irelevant si ca statia e prgatita sa primeasca totusi mai multi azilanti.

       Adica s-au topit valurile dupa inchiderea frontierei. Unde s-or fi dus? Pe luna? La Mecca? Ca inaite de asta erau cateva mii pe zi. Aaa, am inteles! toti erau traficant de persoane si de aia n-au mai trecut ;-) Cand o sa vina din aia adevarati cu certificat de autentictate, atunci vor fi primiti :-)

       4. Ca estimarea numarului de refugiati ce vor ajunge in Germania a fost crescuta de la 450000 la 800000.

       5. Ca negocierile de la Bruxelles pentru redistribuirea refugiatilor existenti par deja mai dificile decat se anticipa.

       Trebuia sa fi invatat pana la varsa asta (ca in poza aveti parul alb) ca nu e frumos sa contorsionati adevarul in interesul cauzei. :-)

      • Uite că am ajuns să-mi răspund singur.
       Tocmai am urmărit la televiziunea germană două reportaje în direct de la Nickelsdorf, Austria (graniţa cu Ungaria pe autostradă) şi Passau, Germania (graniţa cu Austria tot pe autostradă).
       La ambele puncte de frontieră au trecut astăzi câteva mii de refugiaţi care au fost îmbarcaţi în autobuze şi trimişi spre centrele de înregistrare din ţările respective. Nici unul nu a fost trimis înapoi. Au fost arestaţi o serie de traficanţi de oameni.
       Măi, ce mint nemţii ăştia! De austrieci să nici nu mai vorbim! Doar graniţele ăstea sunt închise, după cum ştie tot românul, graţie informaţiilor care se vehiculează prin internet!

    • Sunt sigur ca cei ce au convingerile dumneavoastra nu simt nevoia nici unui fel de argumente. Ca altfel nu ati sa sustineti niste idei ce nu rezista unei discutii bazate pe argumente.

     Asemeni marilor maestrii ai ingineriilor sociale ale secolului trecut ca Lenin, Stalin Hitler, Mao, etc. dumneavostra stiti deja ce e mai bine pentru intreaga omenire. Cateva zeci de milioane de morti si vreo un miliard de destine distruse sunt doar pierderi colaterale justificate de maretia cauzei. Logica, bunul simt si discutia libera sunt doar niste semne ale degenerarii bugheze. Nu-i asa? De ce va sfiiti?

     • @J.S.: soldat, drepti! Asa este, in linkul dat de Dl. Lungu nu scrie de niciun refugiat care ar fi trecut in Germania din Austria azi. Scrie de „trenuri speciale” care vor trece, atunci cand vor trece (chestie relativ neclara, probabil cateva zile).
      Mai scrie ceva si de „Es gehe um die Sicherheit Deutschlands und darum, ein Chaos zu vermeiden.” Asta scrie pe site, in cadrul articolului, nu este citat din ceea ar fi spus vreun oficial german.
      Deci, in opinia autorului, este vorba de „securitatea Germaniei”. Nu e ciudat? Acum vreo saptamana era vorba de „Wilkommenskultur”, „das Wunder von Deutschland”, etc. Iar Ungaria era aratata cu degetul!
      Uite cum se schimba optica, odata cu vremurile….ca sa vezi….securitatea Germaniei….
      Daca ar trai Caragiale…..
      Sa traits’!

   • Va multumesc pentru comentariu, Domnul J.S.
    Se pare ca v-am inteles argumentatia, asta ca sa-i dau apa la moara Domnului Dusu.

 4. Of, of! Bineinteles ca aveti dreptate. Inca ati fost bland fata de cate se pot spune despre CVT. Dar momente ca acestea trebuie cumpanite altfel.

  • O idee bună… CVT a decedat chiar de Rosh Hashanah, sărbătoarea Noului An Evreiesc. Sărbătoarea înnoirii. După câte nemernicii la adresa poporului evreu a debitat tribunul de-a lungul vieții sale, să cumpănim și din perspectiva coincidenței celor două evenimente.

   • Eu nu pretind sa respectam in intimitate moartea tribunului. Intimitatea este intimitate.

    O asemenea mini-victorie absoluta impune insa nobletea fata de un adversar redutabil, unul mult mai redutabil decat tribunul. Intr-o alta cumpanire, adevarata victorie este asupra minților si inimilor. Noblesse oblige! Si pana la urma, moartea chiar este inamicul comun. Iar nobletea se asociaza armonios si cu inimile si cu interesul in acelasi timp.

    Toate cele bune va doresc!

     • N-am receptat inca stirea asta. Dar daca se confirma, se cuvine sa ne unim protestele chiar si in strada. Abia asta ar merita declansarea unei puternice ofensive impotriva spiritului macabru comunist, greu de ucis. Desi Senatul actual nu merita simbolistica onorabila a dezbaterilor parlamentare democratice. Inca ar trebui sa-i pandim cum comit gafa, pentru a lovi apoi la gramada si in plin toate grupurile infractionale organizate, toata mafia nationalista care se perinda perfida spre consumarea electorala a mortii.

 5. Inmormantarea lui Vadim va fi probabil repetitia generala a inmormantarii lui Iliescu. Singurele fatalitati care ar putea sa intineze maretia balcanica a circului despartirii natiei indurerate de tribunul ei asa mai amroniu de felul sau sunt:

  1. Ca Iliescu sa-i traga o teapa tovaraseasca lui Vadim si sa raposeze intr-u Lenin in zilele urmatoare, inainte de ingropaciunea lui Vadim. Asta ar fi cu adevarat o lovitura cumplita.

  2. Ca marele geniu al giumbuslucului politic de Moskva, Jirinovski, sa ignore spectacolul grotesc ingorparii confratelui sau de la Bucuresti. Asta din urma e foarte probabila si atunci se poate zice dupa ce Vadim a trait degeaba a mai si reusit performata remarcabila de a muri degeaba. ;-)

 6. Astept panegirice de la colegi si amici in genul celor de dupa moartea celui ce recunostea „am fost un porc!”
  Lume multa-nghesuiala, doamne, domni si dizidenti :P
  Literatura si ziaristica imunda sufera o pierdere ;)
  Caci durerea este asa cum spune @ r2: ” personajul principal nu este persoana Vadim Tudor ci numarul imens al celor care s-au identificat cu ideile sale”.

 7. Vadim — acest Kardashian politic. Vadim, precum Kim Kardashian și familia ei, e singularizat din mulțime prin faptul de a fi bine-cunoscut că e bine-cunoscut (D. J. Boorstin): un nimeni cu nume. Însă Vadim este/a fost creația libertății noastre: i-am, i-ați, i s-a permis să se înmulțească în text și în imagine fiindcă cineva trebuie să-i spună nemernicului, incompetentului și hoțului că este astfel, iar pentru o clipă ne bucuram că nu mai strigă hoțul, ci nebunul retoric: dacă nu s-a găsit nimeni să oprească așa ceva http://www.romaniacurata.ro/cat-de-mult-ii-datoram-lui-ilie-sarbu-ce-il-recomanda-pentru-sefia-de-la-curtea-de-conturi-episodul-ii-cum-s-a-dat-insula-mare-a-brailei-sc-tutunul-romanesc-si-institute-de-cercetare-cat-de-pros/ sau așa ceva http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/Romania+furata+Ce+se+putea+face+cu+108+miliarde+de+dolari , măcar să fie cineva care să-i înjure spumos. Dar problema nu este Vadim, fie-i țărâna ușoară și neamintirea rapidă, ci vadimii recenți & prezenți, îi știți prea bine, îi veți lăsa și pe ei să facă ce (nu) le trece prin cap: suntem neamul lui „ce bine le zici dumneata, nenicule”.

 8. „In toata povestea asta personajul principal nu este persoana Vadim Tudor ci numarul imens al celor care s-au identificat cu ideile sale…”

  Absolut corect. Dar…
  …CINE a imbecilizat milioane de copii, ani la rînd, cu povești protocroniste (frumos ilustrate) total abjecte ?

  Nu ! Nu diluați chestiunea prin referire la diverse ”organisme” de stat și de partid. Da, ELE au dirijat guerila româno-română, însă au existat ”comandanți” ”străluciți” care au generat, cu maxim entuziasm, tsunami-urile de dejecții patriotarde, distribuite apoi prin grija ”excelentului” învățămînt ante-decembrist.

  Iar ”generalissimul” acestor ”trupe de asalt” șobolănești a fost DUMITRU ALMAȘ. Sinistrele lui ”povești eroice” au făcut parte din curicula școlară mult după 1989 (ultima reeditare 2005). Acum ștafeta a fost preluată de diverse site-uri traco-daco-cotcodace (Daniel Roxin & Comp.) semn că forțele vadimiste nu dorm.

  În încheiere un comentariu foarte recent care spune tot ce e de spus despre gradul de penetrare al otrăvii almașiene.

  „Vreti sa spuneti ca in decursul celor doi ani ai asazisei constructii a podului, in timp ce romanii se ocupau de lucrare, Dacii stateau linistiti la plaja, culegeau floricele iar marmota invelea ciocolata? Nu ar fi mai pluzibil faptul ca Apolodor si romanii au RESTAURAT un pod deja existent construit de daci, pod folosit pentru comert intre dacii din nordul si cei di sudul Dunarii??

  http://adevarul.ro/locale/turnu-severin/secretele-podului-apolodor-damasc-dunare-reusit-romanii-devieze-cursul-fluviului-2000-ani-1_54e5b829448e03c0fdc4fc93/index.html?science=54e5d5e0945f1#_=_

 9. Vadim Tudor este en train de partir, este debarcat de protector si divinitate prin expirarea ceasului istoric si biologic.
  Alti noi slujbasi vin sa-i ia locul si fiecare va actiona dupa noi comandamente si ar putea sa sustina ca sunt democrati cind in realitate sunt la fel de fascisti precum legionarii.

  Dar partidul e in toate…
  Si-n cele ce miine vor ride sub soare

  Mai bine zis ne vor ride in fata fara rusine.

  Intreaga Europa s-a schimbat si cei precum Vadim Tudor se simt comfirmati prin deviatiile totalitare ale noi Europe, casa noastra comuna,

 10. Chemarea lui VCTudor e din nou de cea mai mare actualitate: „Lăsati securistii să vină la mine!”
  Sa se duca, sa se duca! :D

 11. Nesurprinzator, l-a pomenit favorabil academicianul Eugen Simion, sounand (parafrazez) ca atat vreme cat exista un Laszlo Tokes Romania are nevoie de un Vadim. Un bou.

  • imi aduc aminte ca c academicianul cu pricina spunea prin anii 90:partidul m a imbracat,partidul mi a dat sa maninc, cum sa nu servesc partidul ?
   cam asa vede majoritatea rominilor;daca exista un Tokes,pai normal sa existe un vadim
   deci etnia poarta totul acolo in patrie

  • Si ce daca e academician!? Au contraire, a fi asociat cu acea institutie care colcaie de securisti, de sustinatori ai regimului ceausescu, de xenofobi si care, colac peste pupaza, a inclus-o in randurile sale si pe Coana Lenuta este un mare handicap.

 12. Nu voi mai ști acum cine este sifilitic în România, în rândul personalităților publice și chiar al celor mărunte, de notorietate efemeră. Deci toată această mare de luetici poate să răsufle liniștită.
  Cineva foarte răutăcios, nu mai știu cine, spunea că Franța, având traditional un excedent de poeți, și-a permis să-i execute pe cei colaboraționiști după 1944 (deși și vendetta asta e discutabilă de la un punct). Statele Unite, având un deficit de poeți, nu și-au putut permite și prin urmare, Ezra Pound (indiferent de diagnosticul psihiatric) a scăpat cu viață. Dar, după spuse cel puțin, cred că lui Vadim i-ar fi plăcut să fie procuror comunist în acele vremuri- în plus, descurajează și concurența în domeniu.
  Cu multă vreme în urmă, un bătrân pe care niște golani îl necăjeau, nedându-se la o parte spre a-l lăsa să coboare din tramvai, a reușit în cele din urmă să iasă la liman cu o scândură imensă în cârcă și să gloseze pe peronul stației : Numai jmecherie și praf de bombă atomică !
  Nu intru în semnificația profundă a acestui panseu dar uneori, acum, ca și la moartea lui Păunescu sau Nicolaiescu, îmi rămâne un gust de Heisenberg și Petrache Lupu.
  Nu este câtuși de puțin de dorit, dar când și dacă vreo dată vom produce scriitori de talia lui Celine (cu toate buboaiele lui, enorme), moartea lor va fi poate un prilej de a diseca opera, opera adevărată și nu coloanele de colivari care i se închină.

 13. Mi-a placut:

  „Este mai degrabă cazul să analizam cauzele fenomenului in esecul (partial, insa nu mai putin real) al fortelor democratice de a oferi viziuni coerente si credibile privind metodele, scopurile si sansele reale ale tranzitiei către economia de piată si societatea deschisă.”

  Intr-o societate puternica, informata, educata si capabila sa selecteze astazi nu discutam despre CVT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro