sâmbătă, octombrie 5, 2024

Coronavirus și Tehnologie

Prolog

Umanitatea s-a oprit din goana nebună după profituri, prosperitate și loisir refugiindu-se în așa numitul lockdown… În plan global natura începe să își regăsească prospețimea odată ce sapienșii stau și circulă cu declarație pe proprie răspundere între bucătărie și dormitor…

Daca inițial țara de origine- China nu a furnizat informații decât sumar despre ce i se întâmplă- la ora aceea o epidemie cu un virus nou- acum la aproape 6 luni avem o imagine formată din multe fragmente de puzzle care însă pot reconstitui contagiunea în ansamblul său: origine, mortalitate, viteză de transmitere etc. Însă încă bâjbâim datorită Chinei care perpetuează tradițiile comuniste ale mistificării în scopul conservării unei bune imagini.

Cum însă tema mea nu e nici sociologică nici medicală sau economică deși le atinge pe toate, să vedem cum a reacționat umanitatea în fața unei vulnerabilități majore care îi amenință poate chiar existența.

Tehnologia ,în speță datele și informația prelucrată, nu puteau sta deoparte și au venit lângă creatorul uman ca să ajute … O dată pentru totdeauna omenirea probează puterea sa creatoare și în același timp vulnerabilitatea în fața necunoscutului…

În prima parte a relatării mele voi încerca să vorbesc de cele care stau în partea luminoasă a spectrului fără a impieta cu nimic viața privată sau drepturile individului. Dar să nu anticipăm …

A. Fața luminoasa a lunii

Secvențierea genetică și big data [1]Nextstrain este un proiect open-source destinat valorificării potențialului științific și de sănătate publică a datelor genomului patogen. Oferim o vedere actualizată, continuă a datelor disponibile publicului, alături de instrumente puternice de analiză și vizualizare pentru utilizare de către comunitate. Scopul nostru este de a ajuta la înțelegerea epidemiologică și de a îmbunătăți răspunsul la focare de contagiune. Dacă aveți întrebări sau pur și simplu doriți să spuneți salut, vă rugăm să ne dați un mesaj la adresa [email protected]

Machine Learning [2]

Astfel eforturile sunt concentrate în patru arii de cuprindere :

(A) Previzionarea structurii proteinelor și interacțiunile lor cu compușii chimici pentru a facilita noi medicamente antivirale / vaccinuri sau pentru a recomanda medicamente actuale.

(B) Prognoza ratelor de infecție și prognosticul de răspândire / prognoza numărului de pacienți pentru a permite spitalelor / oficialilor de sănătate să planifice mai bine resursele și reacția.

(C) Ajutor în diagnosticarea prezenței coronavirusului pe baza interpretării imaginilor medicale, cum ar fi o radiografie sau un CT

(D) Analiza datelor din social media (data mining) pentru a estima mai bine răspândirea / simptomele și percepția publică generală

Telemedicina

Întâlnită sub aceasta denumire sau telehealth este o prezență constantă în alte sisteme sanitare ale lumii. Reprezintă distribuția de servicii și informații legate de sănătate prin intermediul informațiilor electronice și tehnologiilor de telecomunicații. Permite contactul de lungă distanță al pacientului și clinicianului, îngrijirea, sfatul, amintirile, educația, intervenția, monitorizarea și internările la distanță

În România s-au cheltuit bani serioși din fonduri europene pentru implementarea conceptului însă din cate îmi aduc aminte proiectul din faza I a avut multe neîmpliniri. Poate le analizăm cândva împreună cu promotorul, veșnicul prezent dr. Raed Arafat.

Foarte multe țari au fost prinse pe picior greșit în plan legislativ privind livrarea serviciilor de telemedicină (Canada, multe tari din UE [3]etc.).

În planul actualei pandemii orice mijloc de a evita supraaglomerarea spitalelor în care ar trebui să ajungă numai cei cu afecțiuni majore confirmate telemedicina poate oferi un real ajutor și se pare că a făcut-o cu succes (China, Spania etc.).

Aplicații mobile pentru decongestionarea call centrelor

O alta variantă de răspuns in evitarea supraaglomerării spitalelor sau centrelor telefonice care oferă informații a fost dezvoltarea de către aplicații mobile care oferă informații despre pandemie. În țările în care rata de penetrare a serviciilor mobile este spre 75 – 95 % aceste lucruri pot face cu adevărat diferența.

Ideea originala a pornit din Coreea de Sud cu o localizare europeana de succes si anume „ Corona Madrid” [4]

Această aplicație care ajută la diagnosticarea infecției cu coronavirus a fost lansată de guvernul regional Madrid împreună cu șefii companiilor de tehnologie, programatori, experți în aplicații mobile și specialiști în sănătate.

Site-ul și aplicația permit geolocalizarea utilizatorilor lor, cu condiția ca aceștia să activeze această funcționalitate, pentru a organiza mai bine resursele de asistență medicală pentru a obține un răspuns mai agil și mai eficient în fiecare caz particular. Comunitatea din Madrid intenționează să înceapă, miercuri, o campanie de informare prin intermediul mass-media și al altor media publicitare, pentru a oferi o diseminare maximă pe web și în noua aplicație.

Cele doua platforme de stocare a aplicațiilor : AppStore și Google Play refuza încărcarea in spațiul lor a aplicațiilor dezvoltate altfel decât sub egida unei organizații medicale.

Imprimante 3D

Orice comunitate tehnologică a luat în serios provocarea pandemiei și a dezvoltat imediat răspunsuri specifice pentru a ajuta in efortul global.

Cum tipărirea 3d este o lume în interiorul tehnologiei am să punctez lucruri văzute de mine personal în această perioadă de recluziune . Inventivitatea umana s-a dovedit fără limite și a produs în urgență:

a) viziere din plastic

b) dispozitive tip handsfree deschiderea ușilor

c) piese de schimb ventilatoare ATI, instrumentar ATI etc.

Documentând acest articol am găsit că peste 1000 de piese de schimb au fost realizate și predate spitalelor de către unul din liderii pietei de tipărire 3d. [5]

Chatbots

Un chatbot [6] (de multe ori cunoscut ca smartbot, talk bot, chatterbot, IM bot, interfață conversațională sau entitate artificială conversațională) este un program sau o formă de inteligență artificială care desfășoară conversații prin diferite metode precum analiză sau text. Astfel de programe sunt concepute de cele mai multe ori pentru a simula într-un mod realist comportamentul unui partener de conversație, trecând testul Turing. Chatbot-urile sunt folosite, de obicei, în sistemele de dialog pentru diferite scopuri practice, inclusiv servicii pentru clienți sau achiziții. Câteva chatbot-uri folosesc sisteme sofisticate de procesare a limbajului natural, însă multe dintre cele mai simple scanează cuvintele cheie, apoi oferă un răspuns cu un model asemănător de formulare dintr-o bază de date.

Cel mai cunoscut în zilele noastre este cel lansat de OMS- Organizația Mondiala a Sănătății [7]

Platforme educaționale online

Declanșarea perioadei de izolare sociala a dus la închiderea școlilor, liceelor și universităților în întreaga lume reorientând elevii si studenții către platforme care au „suplinit” interacțiunea cu cadrele didactice .

Astfel în toata lumea s-a vorbit de Google Clasroom sau Microsoft Teams.

Platforme de întâlnire video pentru depășirea distanțării sociale

B. Fața întunecata a lunii

În continuare o să merg cu discuția într-o zonă în care guvernele au utilizat tehnologia in scopuri pozitive însă suprimând prin lege sau nu drepturile si libertățile individuale. Răspândirea extrem de rapidă a virusului a forțat țările să adopte și masuri în zona gri sau chiar întunecată folosind tehnologia…

Unele s-au descurcat mai „bine” – Singapore sau Coreea de Sud altele mai puțin bine : Italia si Spania. Astfel în zona Asiei de Sud Est s-au folosit in lupta împotriva pandemiei tehnologii care ridică întrebări cu privire la urmărirea cetățenilor și violarea dreptului la intimitate.

Pe scurt despre acestea :

Urmărirea localizării

Cea mai la îndemână tehnologie care permitea localizarea indivizilor și conexiunile sociale ale acestora e dată de către urmărirea trasabilă a localizării telefoanelor. Astfel în locul clasicei anchete epidemiologice consumatoare de resurse și timp se putea vizualiza pentru o persoana infectată istoricul deplasării și persoanele cu care a intrat în contact.

În acest sens Israel a autorizat [8]agenția de securitate interna să utilizeze în regim de urgență pentru 30 de zile datele locației cetățenilor săi . Coreea de Sud, China și Taiwan[9]au utilizat, de asemenea, o amplă urmărire a locației si analiza cu ajutorul Big Data pentru a limita transmiterea virusului. În Europa, care are legi mai stricte cu privire la protecția datelor, Germania și Italia folosesc date de locație anonimizate pentru a identifica spațiile publice în care oamenii se adună în grupuri sfidând măsurile de distanță socială.

Aplicații mobile

O altă utilizare a fost cea de dezvoltare de aplicații mobile bazată pe utilizarea localizării (unele dintre ele aflate iarăși la granița violării dreptului la intimitate).

Astfel :

Coreea de Sud are o aplicație numită Corona 100m care a cartografiază locațiile pacienților Covid-19 și avertizează utilizatorii dacă ajung la 100 de metri de o persoană infectată.

De asemenea, India a lansat o aplicație care să le spună utilizatorilor dacă au intrat în contact cu cineva care a fot testat ulterior pozitiv pentru Covid-19. Aplicația se va baza pe datele locației obținute de pe smartphone-ul persoanei infectate. .

Însă cea mai invazivă și având potențialul cel mai mare de a fi utilizată și în pre-pandemie și post pandemie în China, aplicațiile dezvoltate de Alibaba și Tencent oferă oamenilor un cod de culori bazat pe starea lor de sănătate și istoricul călătoriilor. Acest cod, decis de un algoritm bazat pe Big Data, va determina dacă o persoană va avea dreptul sa intre într-un mall sau o stație de metrou sau poate călători între orașe !!!

CCTV – Camere

Când o familie de trei persoane[10] din districtul Pathanamthitta din Kerala, India au fost depistate pozitiv pentru Covid-19 după ce s-au întors din Italia, autoritățile locale și-au dat seama că familia a vizitat mai multe locuri și a întâlnit multe persoane cu o săptămână înainte de a fi puse în carantină. Revederea filmărilor CCTV din zonele în care fuseseră a fost una dintre metodele pe care administrația locală le-a folosit pentru a urmări 900 de persoane pe care familia le-ar putea infecta. Coreea de Sud și Singapore, de asemenea, au folosit CCTV-uri pe scară largă în contactarea.

Imagini Inteligente

Cunoscută pentru supravegherea inumană a cetățenilor săi China a utilizat în această perioadă camere cu termoviziune și inteligență artificială pentru a depista în mulțime persoanele febrile

De asemenea au fost implementate și utilizate produse software de recunoaștere facială pentru persoanele care nu purtau mască.

Roboti si Drone

Într-un cartier de izolare din Wuhan, China a folosit roboti in mod extensiv pentru luarea temperaturii, distribuției de medicamente, curățenie.

Singapore a utilizat de asemenea roboți in curățenia spitalelor

China a folosit drone cu camere de luat vederi in sprijinul politiei pentru disiparea blocajelor cetățenilor cu mesaje pre-înregistrate.

Distribuie acest articol

30 COMENTARII

  1. Momentul decisiv se apropie cu repeziciune .Pandemia va determina omenirea sa reconceapa modalitatile ce sustin viata noastra a tuturor pe planeta . Punerea in prim planul necesitatilor imediat viitoare a nevoii de control a starii de sanatate , al motivatilor celor ce doresc sa se deplaseze oriunde in lume , a normelor ce privesc uniformizarea salariala a lucratorilor de peste tot in lume , a nevoii de depistare instantanee a bolilor si in principal a infectarii cu corona virus a cetatenilor , a cuplurilor ce nu isi mai pot permite o viata sexuala la intimplare ,intelegind posibilitatea infectarii unuia dintre parteneri , a nevoii de repartizare judicioasa a alimentelor ,a tuturor produselor necesare vietii si organizarea stocarii , redistributiei si comercializarii acestora , digitalizarea totala a invatamintului ca o noua forma unde profesorul este doar cel ce informeaza elevul fara a fi derminant in complexitatea a tot ceea ce inseamna caracterul elevului .O imagine noua a tot ceea ce inseamna sanatatea pe planeta , unde rolul spitalului este mult diminuat , eliminat si unde prevenirea bolilor va capata o noua si principala forma de intelegere . Totul se schimba cu repeziciune .

  2. Ar putea oare România să conceapă o aplicație pentru smartphone (cu poze) prin care polițistul vigilent și scrupulos la datorie să fie ajutat ca să priceapă că între 11.00 și 13.00 este lipsit de sens să depistezi moșnegi și babe care calcă în picioare ordonanțele militare și umblă după medicamente sau iaurt fără să aibă semnătura sau orele susmenționate trecute pe declarație?! Poți trece granițe și lua credite doar cu buletinul, dar nu poți trece de Garcea care vede pe buletin că ai 80 de ani și de-abia umbli, da’ tre’ să ai semnătura, data, locul și traseul pe care te tîrăști după doi biscuiți. Ar putea oare inteligența artificială să învingă un retard mintal sever și să-i ajute pe Velea și Despescu să înțeleagă că dacă un boșorog este ”depistat” (Doamne, ce-mi place cum sună!) la alt magazin decît cel pe care trebuie musai să-l noteze pe declarație, nu este cazul să-i iei pensia pe două luni? Ca fapt divers, ieri în Italia au fost amendați 10.000 de oameni, iar în România ”decît” 9000, ceea ce înseamnă că poliția română încă nu a ajuns la potențialul ei real.

  3. Sunt o gramada de idei, dupa ce am vazut fragmente din spitale:

    1. Fisa pacientului, am observat ca se umbla cu hartii!! Odata intrat in spital pacientul ar trebui monitorizat si ar trebui minimizat contactul cu el. Ar trebui sa fie un centru de comanda care ii monitorizeaza si discuta cu ei, medicamente s-ar putea trimite prin roboti , eu inteleg ca totusi mai trebuie contact fizic, dar ar trebui limitat la maxim. Noi nu avem o statistica in timp real! O statistica in timp real cu starea pacientului, reactia la medicamente + machine learning ar fi foarte de folos!

    2. Doctorul nostru militar a zis ca nu putea folosi telefonul cu acele masti si viziere, ma asteptam sa fie echipat ca rambo, se pare ca el e din timpul WWII. Ei ar trebui sa aiba un sistem de comunicare cu centrul de comanda din 1. si intre ei. Sa poata fi utilizat cu masca si ce mai e, si sa-l ghideze cineva, sa-i dea un sfat o informatie necesara. Eu intelg ca el inca are carti pe hartie cu care a venit acolo, dar ar trebui si el sa aiba o tableta sau si mai bine ochelari din aceia google care au fost interzisi.

    3. Farmaciile, astea trebuie sa fie automate, sa fii consultat de un generalist (care triaza) prin chat, video si daca e caz usor sa vina prin posta medicamente + ce mai e nevoie sa le administrezi singur, si sa fii monitorizat, datele vor merge la acel centru de comanda, si vei fi asistat.

    4. Nu inteleg de ce au atatea echipamente in jurul patului, nu se poate totul face mai compact? Adaugat niste brate robotice patului sa poti ridica pacientul, sa-l ajuti cu o cana cu apa, etc.

    5. Transportul pacientilor, chiar avem nevoie de soferi si echipa umana? O masina autonoma nu s-ar descurca mai bine?

    6. Magazinele in forma actuala epicentru de transmisie de virus, automatizat, sa vina ce trebuie acasa sigilat si dezinfectat. Redus drastic forta de munca umana, acelasi sparanghel s-ar putea culege si impacheta automat.

    as putea continua …

    • @ion – într-o lume perfectă, toate propunerile tale ar fi fost deja realizate, iar asta la costuri zero, exact cum reiese din comentariul tău. Totuși, cum se face că ai fost nevoit să lucrezi și să locuiești în Belgia, când ai avut norocul să te naști în ”cea mai dreaptă dintre orânduiri”, implementată tocmai în măreața Uniune Sovietică? Nu-ți dă niciodată cu virgulă, când faci asemenea propuneri? :)

      • @ion – un singur exemplu, referitor la propunerea ta cu roboți care să dea pacientului o cană cu apă: la nivelul actual al roboticii, sunt destule șanse ca omul care primește o cană cu apă de la un robot să rămână fără față, să-i intre cana direct în craniu.

        Nu cred că ți-ai pus vreodată problema asta, însă tu nu știi cum faci ca să iei o cană cu apă de pe masă și cu-atât mai puțin cum faci când îi ții cana unui alt om, să bea din ea. Nu controlezi fiecare mușchi, fiindcă habar n-ai cum faci asta. Mâna ta știe cum să apuce cana, dar dacă ai încerca să scrii niște instrucțiuni pe hârtie, pentru un alt om care nu te vede cum faci, acel om nu va ajunge niciodată să ia cana cu apă. Sunt sute de variabile pe care mâna le ia în calcul, în timp ce mintea conștientă habar nu are cum face mâna toate astea. De asta nu există roboți care să împartă oamenilor căni cu apă și nici nu vor exista prea curând.

  4. În plan global natura începe să își regăsească prospețimea odată ce sapienșii stau și circulă cu declarație pe proprie răspundere între bucătărie și dormitor…

    In plan global o doare in pix pe natura de ce fac sapiensii, ca stau un sufragerie sau dormitor sau in virful stelelor. Natura isi vede de treaba ei, natura inseamna si virusi, si soare, si verdeata, si serpi veninosi, si matraguna si tzunami si tot ce exista.. natura e intotdeauna proaspata, isi vede de treaba ei, sapiensii, in aroganta lor isi imagineaza ca, vezi Doamne, ei sunt atit de tari ca-i fac bine sau rau naturii.
    Oameni, linistiti-va, salvati-va pe voi, daca puteti, natura se descurca singura!

    • Ce știm despre virus;
      – Știe lumea din bătrîni
      Că-i grea boala de plămîni.

      Ce știm despre tratament;
      – N-are leac și buruiană,
      Moare lumea dă pomană.

      Ce știm despre rezolvarea problemei;
      – Cine are zile scapă,
      Cine nu, merge la groapă.

      (Un colectiv de cercetători rromâni condus de experții Romica Puceanu & Fărîmiță Lambru)

  5. Domnule Stelea, pe acest site am fost sistematic promotorul unei aboradrii disciplinate si calme a acestei epidemii, am sustinut si sustin carantina si distantarea sociala, nu ma deranjeaza armata de pe strazi, nu ma deranjeaza sa completez declaratia, astept sa fie dezvoltate vaccinurile, sa se efectueze trialurile diverselor medicamente, la nevoie ies in strada sa ma infectez ca sa-mi dobandesc imunitatea, dar la ce ati insirat dvs. spun un categoric NU. Absolut la tot!
    Aveti o insiruire de naivitati impletite cu niste chestiuni foarte periculoase. Mi-e de ajuns sa vad ce au devenit retelele de socializare in ultimii douazeci de ani, folosirea lor pentru influentarea alegerilor, suntem asaltati de aplicatii gratuite care ne culeg datele zilnice si le vand mai departe pe bani buni, unii stau cu ochii ca pe butelie pe datele noastre de sanatate sa ne poata creste primele de asigurare si dvs. imi cereti sa ma inrolez cu buna stiinta la aplicatii de supraveghere si localizare, sa vorbesc cu nu stiu cine care se da doctor ( poate un chatbot, daca tot spuneti ca sunt asa de buni) despre starea mea de sanatate.
    Am vazut in CV-ul dvs. ca ati lucrat pe la stat, ei bine, daca statul roman doreste sa ne protejeze la urmatoarea epidemie ( ca pe asta a ratat-o, nu actualul guvern, sirul nesfarsit de guvernari PSD-iste culminate cu Viorica Dancila), sa o ia pe calea clasica, ca Germania, sa dezvolte laboratoare, sa pregateasca mai multe paturi de terapie intensiva, sa cumpere ventilatoare de la cei care se pricep sa le faca ( Draeger, Philips, Medtronic, ….), sa constriasca spitale dedicate, sa pregateasca medici dedicati, sa cumpere combinezoane ca si in Coreea, sa faca stocuri de materiale si medicamente, alimente, combustibili, centre de comanda s.a.m.d. Cam ca la armata. Logistica castiga razboiul!
    Trebuie sa va spun ca folositi cuvinte goale de continut, AI, BIG DATA, Imprimante 3D. Dvs. ati vazut cum arata o piesa de plastic printata si una care iese din masina de injectat mase plastice, cat ii ia unei imprimante si cat ii ia unei masini dedicate sa faca 100.000 bucati? Poate pentru prototipuri da, pe care eventual sa le puneti pe un centru de prelucrare, si dupa aia sa le studiati, dar nu sa faceti productie de masa in epidemie si sa lasati viata unui om pe seama unei piese la care nu puteti sa-i certificati rezistenta la uzura. Credeti ca un ventilator este ca…ul ala de fitting pe care l-ati postat. Chestia cu imprimantele 3D este din categoria cu inlocuirea curelei rupte de la alternator si pompa de apa cu ciorapi de dama.
    Daca tot ati facut MBA-ul in State, poate v-a atras atentia stirea ca GM a primit un contract de la stat ( armata ? nu stiu exact) si s-a asociat cu un producator specializat de ventilatoare ( fara capacitate mare de productie) sa scoata pana la vara cateva zeci de mii de bucati pentru valul de imbolnaviri din toamna. De ce tocmai GM, pentru ca stie sa faca productie de masa, pentru ca are furnizorii specializati care stiu sa injecteze milioane de piese de plastic, care stiu sa stanteze milioane de bucati de tabla, care au scule si masini si lanturi de aprovizionare stabile si oameni si cate si mai cate… Numai imprimante 3D nu!

    La fel si cu inteligenta artificiala si cu big data, duduie supercomputerele de simulari, de analize, de cautari de molecule si inca n-am vazut nimic. Stiti cum se dezvolta cea mai mare parte a medicamentelor? Din intamplare, printr-o munca uriasa de stahanovist, tot adaugand sau scotand cate o grupare functionala, cu testarea fiecarei modificari. Stiti ca sunt persoane specializa din partea firmelor farmaceutice care scotocesc tot pamantul, dupa o planta noua, dupa un mucegai, o ciupecrca, o otrava, o ganganie veninoasa, din varful muntilor pana in fundul oceanelor, din padurile ecuatorile pana in Antarctica, recoltand specimene pentru analiza, in speranta descoperirii unui compus functional. Si ies cateva zeci de medicamente pe deceniu, din care o parte sunt retrase ulterior pentru efecte secundare neprevazute.
    Si dvs. venit sa ne spuneti ca analizati si corelati proteine de suprafata , bla, bla, da nemtii ce fac din 9 ianuarie de cand stiu intreg genomul ? Dar chienzii, coreenii, japonezii? Si ati vazut vreo stire incurajatoare despre o solutie noua? Pai aia nu au AI si Big Data? Ba au, dar stiti ceva, poti face ceva pe ele!
    Stiti cum vom scapa din aceasta pandemie: fie avem noroc si ( daca se preteaza virusul) dezvoltam un vaccin prin metodele clasice ( asa cum s-a procedat in ultimele doua sute de ani), fie gasim din intamplare, intre medicamentele cunoscute, unul care sa impiedice evolutia bolii spre formele grave, fie n-avem noroc si platim obolul mai devreme sau mai tarziu ( cat o fi, ca nici acest lucru nu se stie cu precizie…)!

    „Cum însă tema mea nu e nici sociologică nici medicală sau economică deși le atinge pe toate, să vedem cum a reacționat umanitatea în fața unei vulnerabilități majore care îi amenință poate chiar existența.”
    Stit cum a reactionat umanitatea, s-a inchis in casa si a epuizat stocurile de Paracetamol din farmacii si de hartie igienica si de drojdie din magazine. Unii mai intelighenti s-au luat dupa Trump si au baut solutie de dezinfectat acvariile.
    Nimic din ceea ce facem nu este nou, nici carantina, nici paracetamolul, nici ventilatoarele, nici intubarea, nici moartea, nici gropile comune despre care am auzit niste zvonuri. Toate le stim de mult. In loc de drone si de aplicatii de localizare, daca e cazul, prefer sa fie mai multa armata si jandarmerie pe strazi si sa ne bage termometrul cu mercur undeva, daca nu ne place sa stam in casa si sa asteptam. Macar ala o sa ne ia temperatura corect! Si nici nu comunica cu serverele de nu stiu unde!

    • Curat murdar. De acord.
      Teoria, pofta de cuvinte la nivelul „broșurilor” din trecutul recent, e o boală autohtonă specifică. La Politehnică s-a evitat astfel de frazeologie. Nu a dispărut.
      Cu stimă

    • Un comentariu pertinent si bine inchegat cu care sunt perfect de acord.

      Ma intreb insa cati dintre cei dispusi doar sa se joace cu cuvinte si notiuni prinse „din zbor” vor intelege ce ati spus.

    • @Ioan – Germania e un caz special, o să iasă probabil cel mai bine din toată povestea asta, comparativ cu orice altă țară europeană. Tabăra lui Merkel controlează deja țara de ani buni, agenda neomarxistă e promovată chiar de către guvernele din ultimii 15 ani, deci în Germania nu există un interes real de a demola economia prin prezenta criză. Programele ideologice gen Energiewende se implementează deja de mulți ani, nu trebuie introduse abia acum. Restrângerea libertății de exprimare, la fel, se derulează încă de pe vremea când Heiko Maas era ministru al Justiției.

      Despre contribuțiile tale personale: ”pe acest site ai fost promotorul” unor comentarii cât se poate de murdare la adresa mea, la adresa lui @Svejk, la adresa lui @Absurdistan etc. Tot pe acest site, ai făcut echipă cu ceilalți postaci ai Berlinului și ați schimbat între voi mingi de ochi lumii, ca să lăsați impresia că punctele voastre de vedere sunt larg răspândite în societate. Restul sunt povești de adormit copiii.

      • @Harald-nu vad de ce nu mi-as putea spune parerea despre continutul comentariilor tale si ale lui Absurdistan/Svejk ( sunt o singura persoana in opinia mea…) , de vreme ce oricum comentez infinit mai putin decat voi. Tu ai pareri, eu am o pareri, iar cititorii nostri, care sunt mult mai destepti decat noi, sunt liberi sa aleaga.
        Hai sa-ti luam acest comentariu, dupa un inceput anodin, cu exprimarea unui truism „Germania e un caz special, o să iasă probabil cel mai bine din toată povestea asta, comparativ cu orice altă țară europeană.” vii si pleosc cu neomarxismul, da tu nu te poti relaxa deloc? Ai norma de folosit anumiti termeni? Suntem in epidemie, discutam despre reactia statelor la coronavirus nu despre Energiewende. Cu doua zile in urma l-ai atacat pe Raed Arafat, ca ni s-ar pregati o candidatura de venetic, de musulman la presedentie, inainte de a aparea sondajul IRES care l-a dat pe primul loc in increderea romanilor. De la inceputi ai atacat masurile de distantare sociala, caracterul grav al acestei boli, durata carantinei, prezenta aramtei pe strazi, slujbele de Inviere fara credinciosi, ai propovaduit razboaie civile, jafuri, violuri ale soldatilor romani???, toate cu caracter apocaliptic. Ce sa credem despe tine ca esti un exaltat, un naiv? Cand nu-ti iese nicio previziune, cand pana si SUA instituie carantina, cand devine evident ca rata de mortalitate va depasi clar rata gripei sezoniere, din bun simt te mai opresti. Cum explici tu ca toate ideile tale se potrivesc perfect cu play-book-ul Kremlinului, fapt usor de verificat de orice om care are o conexiune la internet ( nu ca asa spun eu…) si o jumatate de ora ca sa lectureze directiile pricipale de propaganda si temele cu care Rusia incearca sa creeze dezordine in Occident. Ti-a furat Putin teoriile? Cum explici tu kilometri de comentarii, la fiecare articol, aproape la fiecare comentator, zi de zi , cand iti mai ramane timp sa si muncesti? Sau asta e munca ta?

        • @Ioan – așa cum am mai explicat și la un articol de-al lui Sorin Ioniță, orice psihiatru ar încadra la paranoia asemenea comentarii. De ce nu tipărești tu vreo 10 dintre ele, ca să le arăți cui trebuie și te convingi? :)

      • Dupa ce afirmi ca :

        1) „Germania e un caz special ” …. „agenda neomarxistă e promovată…de vreo 15 ani”

        apoi continui cu

        2 ) ” deci în Germania nu există un interes real de a demola economia ….”

        si cu

        ” Restrângerea libertății de exprimare, la fel, se derulează încă de pe vremea când Heiko Maas era ministru al Justiției

        incep sa cred ca in dorinta ta de a-l contra pe Ioan ai neglijat faptul ca afirmatiile tale pot fi interpretate asa :

        -Germania este o tara neocomunista si totalitara cu un regim care oprima libertatea de exprimare iar tie s-ar zice ca iti pare rau ca nu exista un interes real in Germania pentru a demola economia.

        Chiar asta a-i vrut sa spui ? ….daca nu atentie pe viitor la logica si constructia frazelor !

        In ceea ce priveste echipele cred ca ar trebui sa stii ca cine se aseamana se aduna ( tu ai mentionat deja cu cine te aduni ) iar frumusetea meciului o da tocmai efortul de echipa !

        • @sile1 – da, exact asta am vrut să spun și am spus-o în repetate rânduri: Germania este o țară cu democrație mimată. Când se împart funcțiile în stat încă înainte de alegeri și când se face o coaliție din primele două partide, aceea nu e democrație, e butaforie. Iar despre faptul că Merkel are deja tot 4 mandate, la fel ca Putin, am mai scris deja. Să pui șef la CDU o fostă secretară UTC pentru Cultură, șefa secției Agitație și Propagandă de la Academia de Științe a RDG, e ca și cum l-ai fi pus pe Ion Iliescu președinte la PNȚ-CD :)

  6. La momentul t0 oamenii se află pe anumite poziții. Până în momentul t1 au loc un număr de contacte interumane. Fiecare contact poate fi caracterizat de distanțele parcurse de fiecare dintre subiecți de la contactele anterioare. Distanța totală parcursă de omenire pentru un interval de timp este tot mai mare. O distanță totală mică era un factor antiepidemic. Exista și reversul, contactele dintre oameni nu se puteau dezvolta datorită epidemiilor periodice. Creștea distanța totală parcursă între contacte tot mai multe, epidemia decima un număr însemnat de oameni.

    Apoi au apărut vaccinurile, serurile, antibioticele, distanța totală parcursă între contacte a putut să crească. Fără vaccinuri, orașele actuale nu puteau exista. Însă și medicina actuală are limite, deci o dată cu creșterea distanței totale parcurse între contacte, pandemiile se pot dezvolta din nou. Toți speră în găsirea unor vaccinuri contra tuturor virușilor. Cei care cunosc procesele imunitare contra virușilor și natura acestora sunt sceptici pentru o perioadă destul de lungă. Deci, în afară de decimarea populației, ori reducem acea distanță totală prin carantine forțate pentru toată lumea cu costuri economice groaznice, ori acceptăm urmărirea traseului fiecărei ființe umane, contactele sale și combatem epidemia prin izolarea numai a celor infectați. Nu este nici un atac la viața privată atâta timp cât datele nu sunt folosite abuziv. Nu renunțăm la automobil, deși poate fi mai periculos decât mersul pe jos. Logic ar fi să nu renunțăm la înregistrarea în scopuri medicale a oricăror deplasări și contacte.

    • @Omics – există un mic detaliu care îți scapă: nu toate țările vor sări în barca neomarxistă. Chiar și în România, e cam greu să explici de ce militarii nu se contaminează, în aceleași spitale în care medicii și pacienții s-au contaminat cu sutele. Pe la sfârșitul lunii mai, la nivel internațional, taberele vor fi deja evidente, iar obsedații de control asupra populației nu vor mai avea justificări.

      • Bietul virus nici n-a avut timp sa incubeze si gata Harald declara militarii romani imuni la Corona .
        Wtf ? Probabil sunt inruditi cu civilii nemti .

        • @ion – nu era vorba de medicii militari, era vorba de militari pur și simplu, ăia care stau pe străzi. Dacă populația n-are voie pe străzi, militarii de ce nu se contaminează pe străzi?

          E interesant că ai ajuns de aceeași parte a baricadei cu @gamma, care pretinde că nu există nicio inportanță a încărcăturii virale, deci nu e nicio diferență între medicul din spital și omul de pe stradă. Însă același personaj pretinde că el trăiește o săptămână cu un kg de cartofi, o pâine și 6 ouă, deci soluția pentru el ar fi o nevastă și niște copii.

          • @Harald, eu stiu ca la militari nu e nimic transparent, nu prea se stie niciodata cate victime au.

            Dupa mine militarii nu au mare rost pe strada. Eu chiar as cere demisia capilor. Acu ceva timp pe aceasta platforma se discuta un razboi asimetric hibrid. Uite ca se intampla ceva de acest gen, si cum pot asigura militarii ceva daca in tara un doctor obisnuit nu stie sa foloseasca o masca sa aiba un costum. Militarii de ce nu au stocuri?

            Din ce am vazut in alte tari, militarii, pompierii mai fac antrenamente, mai scot tehnica lor in parcuri si arata la civili copii cum functioneaza, ce sa faca. Mai fac si cursuri. Fiindca in caz de ceva e nevoie sa ai o populatie pregatita. Dar militarii nostri? Au tacut ca si doctorii stiind ca nu suntem pregatiti. Au fost concentrati pe misiune unde se castiga banuti.

  7. Contează, desigur și factorul timp. Deci am putea vorbi de cantitatea de căldură, de energia cinetică a societății dată de mișcarea browniană a oamenilor între contactele lor sociale, în creștere continuă și care favorizează pandemiile.

  8. Stimate domnule Stelea
    O întrebare la care autoritățile nu răspund: cum se controlează – la intrare în țară – sterilitatea echipamentelor sanitare importate din China? Ca întotdeauna diavolul se ascunde în detalii.

  9. Mai bine ne-am gandi si organiza ca dupa terminarea pandemiei cum ii putem aduce in fata tribunalelor pe decidentii politici incepand din SUA si pana in Romania, daca privim dupa sondaje, efectul este exact invers, cei care si-au adus cel mai mare oport la raspandirera pandemiei datorita ignorantei acum posteaza drept salvatorii neamului iar chestia cu urna de vot nu mai tine.

  10. Stimati cititori si comentatori,
    Articolul nu s-a vrut sa aiba parti-prisuri, nu eu sunt chemat sa judec legislatia sau starea democratiei pe glob. Dupa cum am putut vedea abaterile de la norme s-au demonstrat incepand cu campionii lumii libere…
    Revenind, desi nu am facut nici o comparatie cu Romania am aratat care au fost reactiile umanitatii ajutata de tehnologie
    Multumesc
    LS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Laurentiu Stelea
Laurentiu Stelea
Absolvent MBA – Management Financiar la City University Seattle, 2005. Absolvent Master în Inginerie Mecanică la Academia Tehnica. Are un certificat in Project Management - The Open University livrat de către CODECS Lucrează in domeniul industriei digitale de peste 28 de ani, începându-si cariera ca și Business Analyst si Software Developer in cadrul Ministerului Apărării Naţionale. A continuat să lucreze in cadrul Ministerului Apărării, unde a condus diferite departamente IT în cadrul Statului Major al Forţelor Terestre şi Comandamentului Logistic. Începând cu anul 1997, Laurentiu a început sa lucreze in sectorul privat pentru importanți furnizori de software sau integratori de sisteme informatice: ICL, Fujitsu Services, SAP, Oracle, CA, etc. În anul 2016 a fost numit ca Secretar de Stat in Ministerul Fondurilor Europene, actual fiind implicat in consultanţă şi constituirea unei asociații a industriei digitale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro