duminică, aprilie 18, 2021

Coronavirusul și comunismul

Multe bazaconii ai ocazia să citești pe cristoiublog. Chiar și să vezi fiindcă de câtva timp încoace „Maestrul” și-a creat acolo și o secțiune „vlog”.
Semn că nu-i mai ajunge creatorului Bulinei roșii că seară de seară ne intoxică cu prezența lui la Televiziunile mizere controlate de PSD (România tv, Antena3, Realitatea Plus), la Mediafax-ul cu Marius Tucă Show cu tot patronat de afaceristul cu condicuță Adrian Sârbu ori la așa-zisa Televiziune publică, unde Cristoiu pozează în ideolog șef și garant al elucubrațiilor de factură antenistă ale insului Ionuț Cristache. Ion Cristoiu a mai dorit și un supliment așa că și l-a creat pe bani proprii. Ocazie pentru noi să mai constatăm o dată că marele gazetar nu poate construi nici măcar o singură frază coerentă. Că se bâlbâie, deschide zeci de paranteze, nu duce până la capăt nici măcar o singură idee, râde singur de propriile lui glume.
Pe lângă producțiile jurnalistice întortocheate ale proprietarului site-ului, găsim pe cristoiublog o secțiune de texte semnate de așa-zișii „invitați”. Printre care și o insă pe nume Cora Muntean, pe vremuri corespondenta din județul Mureș a gazetei Maestrului, celebrul Evenimentul zilei, astăzi inimă sensibilă, pesemne și telenovelistică, de vreme ce își grupează compunerile sub genericul CoraZone.
Am citit zilele trecute un așa-zis interviu făcut de doamna Cora cu o anume duduie Corina, pe vremuri jurnalistă la cotidianul târgumureșean Zi- de- Zi, care, din cine știe motive s-a stabilit în China. Așa că a trăit pe viu ravagiile făcute de Coronavirus în țara de unde a venit COVID-19. În interviu, invitata invitatei domnului Cristoiu ne spune ce bine s-au organizat autoritățile chineze, cum au avut ele grijă de tot și de toate și cum le-au ascultat cuminți milioanele de inși din orașul în care își duce ea traiul zilnic.
Pentru că în era internetului nimic nu poate rămâne secret, orice lucru este la liber, este firesc ca intervievata doamnei Cora Munteanu să fie cum nu se poate mai prudentă. Viața ei va merge mai departe într-o țară în care la putere se află un regim comunist care nu pune nici un preț, dimpotrivă, o cenzurează drastic, pe libertatea cuvântului. Așa că despre China și regimul ei, doamna Corina zice numai de bine. Nici un cuvânt despre secretomania autorităților chineze, despre faptul că multă vreme acestea au ținut ascunsă ori au negat realitatea pandemiei, că au minimalizat-o. Cam tot la fel cum au făcut comuniștii sovietici, în frunte cu Mihail Sergheevici Gorbaciov, cărora le-a trebuit câteva zile bune spre a admite că ceva cumplit s-a petrecut în primăvara anului 1986 la Cernobîl.
Or, exact lucrul acesta trebuie spus și scris clar. Nu că hipermaketurile Auchan din China au fost foarte bine aprovizionate. Și anume că guvernul chinez, regimul comunist de acolo au o responsabilitate morală și nu numai imensă în propagarea mondială a Coronavirusului. Și că asta înseamnă încă o dovadă a naturii criminale a comunismului pentru care sunt mai importante partidul, ideologia și de abia pe ultimul loc viețile și sănătatea oamenilor.
Vă invit, stimați cititori, să faceți un exercițiu de imaginație. Vă poftesc să încercați să vă gândiți ce ne-ar fi spus regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu la TVR, la Radio România, în Scânteia și România liberă, despre molimă în cazul în care aceasta ar fi dat peste România în vremea în care s-ar fi aflat el la putere. Probabil la început nimic. Lacheii Dictatorului ar fi dat-o din colț în colț. Pe urmă, am fi avut parte de un comunicat sibilinic care ar fi început cu binecunoscutul După cum se știe. Ni s-ar fi spus că totul e sub control, că nu trebuie să ne îndoim de asta și că toți cei din câmpul muncii, eroica noastră clasă muncitoare, țărănimea, intelectualitatea, români, maghiari și alte naționalități trebuie să își multiplice eforturile, să muncească ore în plus spre a le ține locul celor temporar bolnavi. Care beneficiază de cele mai bune, mai competente îngrijiri. Am fi văzut, cred, și imagini filmate, cu Elena și Nicolae Ceaușescu făcând vizite de lucru în spitale, numai că în paturile din saloane anume pregătite s-ar fi aflat securiști sănătoși tun.
Aud zilnic că după pandemia cu COVID-19 nimic nu va mai fi la fel. Indiscutabil. Până atunci, până când vom constata pe piele proprie cum va fi lumea pandemia odată lichidată trebuie să luăm măsuri ca schimbarea să nu fie prea dură. Insuportabilă. Dar și să ne gândim cum ne-ar fi fost astăzi dacă în România ar fi fost tot comunism.
Apropo, aflu că la nu știu ce post de televiziune Ion Cristoiu ar fi afirmat că am trăi în plin ceaușism. Sărmanul!
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. „…la nu știu ce post de televiziune Ion Cristoiu ar fi afirmat că am trăi în plin ceaușism. Sărmanul!”

  Dap! Așa-i! Însă, aș îndrăzni câteva observații…

  Prima este că „România tv, Antena3, Realitatea Plus” NU sunt controlate de PSD, ci de cleptocrația securisto-comunistă, în mod direct și vădit.

  Dar, nu doar acestea sunt controlate de cleptocrație, ci ÎNTREAGA presă românească, doar că celelalte instrumente de manipulare sunt controlate indirect, mai puțin vizibil, pentru ca efectele manipulării cetățenilor să fie cât mai mari, iar manipularea cât mai eficientă.

  Apoi, da, toate guvernele se simt bine atunci când libertățile cetățenilor sunt restrânse. Îmi pare rău să-i dau dreptate parțial d-lui Cristoiu, dar este datoria cetățenilor să-și ceară și să-și apere libertățile. Inclusiv în statele democratice. Iar România nici măcar nu este este o democrație veritabilă, ci una în construcție de peste 30 de ani.

  Nu putem scăpa din vedere faptul că în această perioadă alocările discreționare de fonduri guvernamentale pot fi făcute fără oprire. Încredințările directe de contracte la firme de partid sunt de neoprit. Fraudarea fondurilor publice este mai lesnicioasă ca oricând.

  …Iar majoritatea parlamentară este PSD-ALDE-UDMR și la guvernare este o parte din fostul USL, respectiv, PNL, care importă masiv ticăloși care au susținut până mai ieri distrugerea statului de drept și subordonarea politică a justiției, practic scoaterea României din Europa.

 2. Democratia (atit cita mai este posibila in aceste noi conditii de coronavirus ) chiar asta ne spune zi cu zi si ne arata cum libera exprimare este unanim acceptata si cum orisicare text adus in discutie poate fi contracarat (la nivel de idei ).Textul de fata ne arata clar acest lucru .Poate ar trebui aratat – in contrapartida – cum UE se repozitioneaza si cum noile abordari “ Se aplică și deficitelor. O să le relaxăm astfel încât statele să aibă posibilitatea să folosească resursele financiare. Căutăm orice varianta, vom folosi orice ne poate ajută în această criză, pentru că ne vom susține economia fără dacă-uri și dar-uri”, a precizat Ursula von der Leyen. UE abordeaza totul ca un intreg lasind si la latitudinea statelor masurile cu caracter personal – statal . In fapt, toate stale din UE pot accesa fonduri nelimitate si le pot intrebuinta ca masuri obligatorii pina la terminarea crizei coronavirusului . Este esentiala aceasta abordare ce elimina nevoia de a cere fonduri de oriunde in lume .Practic ea elimina necesitatea de a te imprumuta (cu costuri evidente foarte mari )de la state precum China sau America si in acelasi timp creaza notiunea de UNITATE ,de ajutorare a acelora la fel ca noi . Suntem de acelasi – singe- TU si EU – este noua formula prezentata de UE, ce ne face – vrem nu vrem – parte a acelorasi masuri si parte a unui intreg continent numit Europa . Nu trebuie sa cautam ajutor in alta parte ,asa cum ne solicita, undeva in coltul de jos al intelegerii noastre comune ,unii analisti ce se declara Comunisti convinsi ,ci doar sa accesam aceste inepuizabile fonduri puse la dispozitia noastra de – MAMA- noastra a tuturor numita UE.

 3. Vă invit, stimați cititori, să faceți un exercițiu de imaginație. Vă poftesc să încercați să vă gândiți ce ne-ar fi spus regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu

  Vă invit, stimați cititori, să faceți un exercițiu de imaginație. Vă poftesc să încercați să vă gândiți ce au facut liderii comunisti din China si ce au facut si fac liderii democratiilor occidentale

  De data asta as lasa-o mai moale cu pianul pe scari!

 4. nu i vorba despre coronavirus si comunism, ci despre solidaritate umana si jigodism. acum o sa vedeti hirciogii ce vor sa „traiasca” cu orice pret. vad ca zidurile inespugnabile ce i separau de semeni au devenit inutile in lupta c un pricajit de virus. vor tipari in disperare bani sa sature pe toata lumea, vor iesi cu lingourile de aur din caverne, doar, doar, amaritul de virus n o sa i omoare

 5. Etichete pot fi puse usor , dar sunt inutile pentru lucrurile pot fi in realitate si mai complicate.
  Problema nu este in primul rand maestrul Ion Cristoiu ( ca orice cetatean are dreptul suveran la libera exprimare a opiniei ) ci instantele si mass-media de a noi ( inclusiv TVR ) care il cultiva si il promoveaza cu obstinatie in ultimii 30 de ani ( in 2004 daca imi amintesc bine , Ion Cristoiu a aparut in aceeasi seara in direct si consecutiv la trei televiziuni ), prietenii stiu de ce .
  Pe de alta parte, ca si alti “ monstrii sacri “ din panoplia foarte bogata de la noi ( are balta peste !) , este intangibil pentru ca , trebui sa recunoastem , “ idola fori” si “idola tribus” din democratia noastra construita in mod original dupa 1990 , sunt in linii mari cam aceeasi cu cei din timpul comunismului si , conform traditiei, nu vor sa lase locul altora din proprie initiativa. Cum este posibil ca o aceeasi persoana fizica si cu o bogata ” cariera ideologica” sa raman in top in doua sisteme politice total opuse , este o cu totul alta problema asupra careia inca se pastreaza tacerea si de catre toate partile implicate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Cine pierde în urma actualei crize de orgolii?

Alianța USR-PLUS a comis greșeala ca de-a lungul celor aproape 5 luni de când e parte la o așa-numită coaliție de guvernare,...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Fostul deţinut politic Petre Pandrea îi scrie premierului Ion Gheorghe Maurer (august 1965)

Primul gând care ne-a trecut prin minte, după ce am descoperit şi citit scrisoarea inedită de mai jos, a fost despre „sindromul...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro