miercuri, februarie 1, 2023

Coronavirusul și comunismul

Multe bazaconii ai ocazia să citești pe cristoiublog. Chiar și să vezi fiindcă de câtva timp încoace „Maestrul” și-a creat acolo și o secțiune „vlog”.
Semn că nu-i mai ajunge creatorului Bulinei roșii că seară de seară ne intoxică cu prezența lui la Televiziunile mizere controlate de PSD (România tv, Antena3, Realitatea Plus), la Mediafax-ul cu Marius Tucă Show cu tot patronat de afaceristul cu condicuță Adrian Sârbu ori la așa-zisa Televiziune publică, unde Cristoiu pozează în ideolog șef și garant al elucubrațiilor de factură antenistă ale insului Ionuț Cristache. Ion Cristoiu a mai dorit și un supliment așa că și l-a creat pe bani proprii. Ocazie pentru noi să mai constatăm o dată că marele gazetar nu poate construi nici măcar o singură frază coerentă. Că se bâlbâie, deschide zeci de paranteze, nu duce până la capăt nici măcar o singură idee, râde singur de propriile lui glume.
Pe lângă producțiile jurnalistice întortocheate ale proprietarului site-ului, găsim pe cristoiublog o secțiune de texte semnate de așa-zișii „invitați”. Printre care și o insă pe nume Cora Muntean, pe vremuri corespondenta din județul Mureș a gazetei Maestrului, celebrul Evenimentul zilei, astăzi inimă sensibilă, pesemne și telenovelistică, de vreme ce își grupează compunerile sub genericul CoraZone.
Am citit zilele trecute un așa-zis interviu făcut de doamna Cora cu o anume duduie Corina, pe vremuri jurnalistă la cotidianul târgumureșean Zi- de- Zi, care, din cine știe motive s-a stabilit în China. Așa că a trăit pe viu ravagiile făcute de Coronavirus în țara de unde a venit COVID-19. În interviu, invitata invitatei domnului Cristoiu ne spune ce bine s-au organizat autoritățile chineze, cum au avut ele grijă de tot și de toate și cum le-au ascultat cuminți milioanele de inși din orașul în care își duce ea traiul zilnic.
Pentru că în era internetului nimic nu poate rămâne secret, orice lucru este la liber, este firesc ca intervievata doamnei Cora Munteanu să fie cum nu se poate mai prudentă. Viața ei va merge mai departe într-o țară în care la putere se află un regim comunist care nu pune nici un preț, dimpotrivă, o cenzurează drastic, pe libertatea cuvântului. Așa că despre China și regimul ei, doamna Corina zice numai de bine. Nici un cuvânt despre secretomania autorităților chineze, despre faptul că multă vreme acestea au ținut ascunsă ori au negat realitatea pandemiei, că au minimalizat-o. Cam tot la fel cum au făcut comuniștii sovietici, în frunte cu Mihail Sergheevici Gorbaciov, cărora le-a trebuit câteva zile bune spre a admite că ceva cumplit s-a petrecut în primăvara anului 1986 la Cernobîl.
Or, exact lucrul acesta trebuie spus și scris clar. Nu că hipermaketurile Auchan din China au fost foarte bine aprovizionate. Și anume că guvernul chinez, regimul comunist de acolo au o responsabilitate morală și nu numai imensă în propagarea mondială a Coronavirusului. Și că asta înseamnă încă o dovadă a naturii criminale a comunismului pentru care sunt mai importante partidul, ideologia și de abia pe ultimul loc viețile și sănătatea oamenilor.
Vă invit, stimați cititori, să faceți un exercițiu de imaginație. Vă poftesc să încercați să vă gândiți ce ne-ar fi spus regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu la TVR, la Radio România, în Scânteia și România liberă, despre molimă în cazul în care aceasta ar fi dat peste România în vremea în care s-ar fi aflat el la putere. Probabil la început nimic. Lacheii Dictatorului ar fi dat-o din colț în colț. Pe urmă, am fi avut parte de un comunicat sibilinic care ar fi început cu binecunoscutul După cum se știe. Ni s-ar fi spus că totul e sub control, că nu trebuie să ne îndoim de asta și că toți cei din câmpul muncii, eroica noastră clasă muncitoare, țărănimea, intelectualitatea, români, maghiari și alte naționalități trebuie să își multiplice eforturile, să muncească ore în plus spre a le ține locul celor temporar bolnavi. Care beneficiază de cele mai bune, mai competente îngrijiri. Am fi văzut, cred, și imagini filmate, cu Elena și Nicolae Ceaușescu făcând vizite de lucru în spitale, numai că în paturile din saloane anume pregătite s-ar fi aflat securiști sănătoși tun.
Aud zilnic că după pandemia cu COVID-19 nimic nu va mai fi la fel. Indiscutabil. Până atunci, până când vom constata pe piele proprie cum va fi lumea pandemia odată lichidată trebuie să luăm măsuri ca schimbarea să nu fie prea dură. Insuportabilă. Dar și să ne gândim cum ne-ar fi fost astăzi dacă în România ar fi fost tot comunism.
Apropo, aflu că la nu știu ce post de televiziune Ion Cristoiu ar fi afirmat că am trăi în plin ceaușism. Sărmanul!
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. „…la nu știu ce post de televiziune Ion Cristoiu ar fi afirmat că am trăi în plin ceaușism. Sărmanul!”

  Dap! Așa-i! Însă, aș îndrăzni câteva observații…

  Prima este că „România tv, Antena3, Realitatea Plus” NU sunt controlate de PSD, ci de cleptocrația securisto-comunistă, în mod direct și vădit.

  Dar, nu doar acestea sunt controlate de cleptocrație, ci ÎNTREAGA presă românească, doar că celelalte instrumente de manipulare sunt controlate indirect, mai puțin vizibil, pentru ca efectele manipulării cetățenilor să fie cât mai mari, iar manipularea cât mai eficientă.

  Apoi, da, toate guvernele se simt bine atunci când libertățile cetățenilor sunt restrânse. Îmi pare rău să-i dau dreptate parțial d-lui Cristoiu, dar este datoria cetățenilor să-și ceară și să-și apere libertățile. Inclusiv în statele democratice. Iar România nici măcar nu este este o democrație veritabilă, ci una în construcție de peste 30 de ani.

  Nu putem scăpa din vedere faptul că în această perioadă alocările discreționare de fonduri guvernamentale pot fi făcute fără oprire. Încredințările directe de contracte la firme de partid sunt de neoprit. Fraudarea fondurilor publice este mai lesnicioasă ca oricând.

  …Iar majoritatea parlamentară este PSD-ALDE-UDMR și la guvernare este o parte din fostul USL, respectiv, PNL, care importă masiv ticăloși care au susținut până mai ieri distrugerea statului de drept și subordonarea politică a justiției, practic scoaterea României din Europa.

 2. Democratia (atit cita mai este posibila in aceste noi conditii de coronavirus ) chiar asta ne spune zi cu zi si ne arata cum libera exprimare este unanim acceptata si cum orisicare text adus in discutie poate fi contracarat (la nivel de idei ).Textul de fata ne arata clar acest lucru .Poate ar trebui aratat – in contrapartida – cum UE se repozitioneaza si cum noile abordari “ Se aplică și deficitelor. O să le relaxăm astfel încât statele să aibă posibilitatea să folosească resursele financiare. Căutăm orice varianta, vom folosi orice ne poate ajută în această criză, pentru că ne vom susține economia fără dacă-uri și dar-uri”, a precizat Ursula von der Leyen. UE abordeaza totul ca un intreg lasind si la latitudinea statelor masurile cu caracter personal – statal . In fapt, toate stale din UE pot accesa fonduri nelimitate si le pot intrebuinta ca masuri obligatorii pina la terminarea crizei coronavirusului . Este esentiala aceasta abordare ce elimina nevoia de a cere fonduri de oriunde in lume .Practic ea elimina necesitatea de a te imprumuta (cu costuri evidente foarte mari )de la state precum China sau America si in acelasi timp creaza notiunea de UNITATE ,de ajutorare a acelora la fel ca noi . Suntem de acelasi – singe- TU si EU – este noua formula prezentata de UE, ce ne face – vrem nu vrem – parte a acelorasi masuri si parte a unui intreg continent numit Europa . Nu trebuie sa cautam ajutor in alta parte ,asa cum ne solicita, undeva in coltul de jos al intelegerii noastre comune ,unii analisti ce se declara Comunisti convinsi ,ci doar sa accesam aceste inepuizabile fonduri puse la dispozitia noastra de – MAMA- noastra a tuturor numita UE.

 3. Vă invit, stimați cititori, să faceți un exercițiu de imaginație. Vă poftesc să încercați să vă gândiți ce ne-ar fi spus regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu

  Vă invit, stimați cititori, să faceți un exercițiu de imaginație. Vă poftesc să încercați să vă gândiți ce au facut liderii comunisti din China si ce au facut si fac liderii democratiilor occidentale

  De data asta as lasa-o mai moale cu pianul pe scari!

 4. nu i vorba despre coronavirus si comunism, ci despre solidaritate umana si jigodism. acum o sa vedeti hirciogii ce vor sa „traiasca” cu orice pret. vad ca zidurile inespugnabile ce i separau de semeni au devenit inutile in lupta c un pricajit de virus. vor tipari in disperare bani sa sature pe toata lumea, vor iesi cu lingourile de aur din caverne, doar, doar, amaritul de virus n o sa i omoare

 5. Etichete pot fi puse usor , dar sunt inutile pentru lucrurile pot fi in realitate si mai complicate.
  Problema nu este in primul rand maestrul Ion Cristoiu ( ca orice cetatean are dreptul suveran la libera exprimare a opiniei ) ci instantele si mass-media de a noi ( inclusiv TVR ) care il cultiva si il promoveaza cu obstinatie in ultimii 30 de ani ( in 2004 daca imi amintesc bine , Ion Cristoiu a aparut in aceeasi seara in direct si consecutiv la trei televiziuni ), prietenii stiu de ce .
  Pe de alta parte, ca si alti “ monstrii sacri “ din panoplia foarte bogata de la noi ( are balta peste !) , este intangibil pentru ca , trebui sa recunoastem , “ idola fori” si “idola tribus” din democratia noastra construita in mod original dupa 1990 , sunt in linii mari cam aceeasi cu cei din timpul comunismului si , conform traditiei, nu vor sa lase locul altora din proprie initiativa. Cum este posibil ca o aceeasi persoana fizica si cu o bogata ” cariera ideologica” sa raman in top in doua sisteme politice total opuse , este o cu totul alta problema asupra careia inca se pastreaza tacerea si de catre toate partile implicate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro