luni, februarie 26, 2024

Coronavirusul, instrumentat politic

Până la urmă, e în firea lucrurilor ca negustorii să încerce să profite la maximum de tot ceea ce aduce cu sine posibilitatea existenței unei primejdii, în speță o epidemie cu coronvirus, ce s-ar fi abătut ori s-ar putea abate asupra populației.
Am rămas pe mai departe o populație cum nu se poate mai vulnerabilă la ideea unei posibile crize. La 30 de ani de la victoria Revoluției și cam tot la tot atâția de când în magazine, fie ele mall-uri, supermarketuri sau simple buticuri de cartier găsești tot ceea ce vrei, nu am izbutit să scăpăm de obsesia cozii . Care să ne amintim că făcea parte dintre descriptorii principali ai vieții cotidiene în comunism.
În plus, cum una dintre principalele legi de organizare și funcționare ale capitalismului este profitul și fiindcă tot de vreo 30 de ani încoace nu obosim a spune că ne dorim să trăim într-o societate capitalistă modernă este normal ca marea majoritate a celor care au drept obiect de activitate comerțul să încurajeze în astfel de situații consumul. Și să își frece mâinile de satisfacție constatând că vând mult, cam tot la fel de mult ca de sărbătorile de Crăciun, de Anul Nou și de Paște tot felul de produse mai mult sau mai puțin de primă necesitate. Carne, lactate, făină, zahăr, cartofi, ulei. Ce să mai spunem despre farmacii, care tot societăți comerciale fiind, comercializează vesele și în devălmășie medicamente antigripale în cantități sporite sau despre comercianții de pe internet care se îmbogățesc plasând naivilor sau disperaților fără motiv măști la suprapreț? Asta e lumea și ca lumea suntem toți!
Mai puțin firească iresponsabilă de-a dreptul mi se pare încercarea politicienilor de a profita de teama populației de o eventuală îmbolnăvire. Apelurilor la calm, la simțul măsurii, venite dinspre autorități ori chiar din partea președintelui Klaus Iohannis, asigurărilor date de mai-marii din Ministerul Sănătății sau de Interne că, cel puțin deocamdată, nu există motive reale de teamă, cu atât mai puțin de panică, le dau replica nacealnicii PSD-ului și televiziunile subordonate acestuia.
Doamna Gabriela Firea, căreia candidatura la Primăria Capitalei a d-lui Nicușor Dan, susținut de PNL, îi dă fiori reci pe șira spinării (pentru respectiva insă dl. Dan echivalează cu întruchiparea coronavirusului sub formă de ființă umană) ar vrea ca viața politică a țării să stea în loc, astfel încât ea să obțină a doua oară, fără probleme, Bucureștiul pe tavă. Aceasta în vreme ce partidul din care face parte își amână sine die Congresul extraordinar nu doar de teama că unii dintre baronii locali ar putea, Doamne ferește!, să se îmbolnăvească ori să nu se poată săruta partinic în public după modelul comunist al Brejnev și Honecker, ci pentru a-l contra pe președintele Iohannis și a da un semn națiunii că social-democrații își sacrifică interesele politice imediate pe altarul celor ale populației care ar avea nevoie de pretinsa lor competență și de proverbialul lor spirit organizatoric.
Nici goarnele mediatice ale PSD nu stau degeaba. Dovadă prestația de joi seară de la Realitatea Plus a d-lui Ion Cristoiu dar și editorialul aceluiași activist de presă de pe cristoiublog și, desigur, din Evenimentul zilei. La ordin, acționează și Cotidianul prin mini-editorialul tovarășului de presă comunistă a lui Cristoiu, dl. Cornel Nistorescu.
Concluzia? Coronavirusul e instrumentat politic. A venit la timp. A găsit și teren prielnic în ogorul politicianist românesc și în foamea de bani a unei anumite părți a presei. Pentru care nu informarea corectă a populației contează, ci banii care îi intră în pușculiță, bani veniți de pe urma acelora în care pesemne că face sluj.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Spre deosebire de țările cu democrații „așezate” și societăți mature, unde poate fi întâlnită presă reală, funcțională, în guvernările cleptocratice, spre exemplu, sau în regimurile autoritare, mijloacele de informare a cetățenilor sunt controlate [în variate feluri] de regim. Asta face ca distorsionarea adevărului, prezentarea faptelor într-o manieră manipulatorie, să deformeze fundamental funcțiile presei și modifice radical comportamentul jurnaliștilor.

  În România, practic nu există presă, ci ziariștii au devenit, cu rarisime excepții, instrumente ale „porcilor și javrelor” (în sens orwellian, desigur).

  Astfel, în slujirea intereselor cleptocrației, „ziariștii” români nu au scrupule în a goli ei un raft al vreunui magazin, pentru a induce publicului ideea de penurie, creând astfel panică. Apoi, preluată de alți tovarăși în ale josniciei, „știrea” este rostogolită, abătând atenția publicului de la mizeriile politicii dâmbovițene.

  Am colindat magazinele în ultima săptămână și nu am văzut niciunde în București rafturi goale precum cele arătate la TV. Dar, teama crizei, urgenței, catastrofei, este tot mai prezentă în presa românească. Dacă nu prinde, măcar poate fi transmisă inepția cu nostalgia față de regimul comunist.

  (Am scris în repetate rânduri despre prostia cu „nostalgicii” comunismului și ceaușismului. Prin propagarea ei se transmite manipulatoriu ideea că românii nu pot depăși epoca ceaușistă, de care au rămas atașați, prin urmare, asta îi împiedică să se dezvolte socio-economic, nu jaful fabulos din averea publică înfăptuit de guvernarea cleptocratică securisto-comunistă, de 30 de ani.)

  Efectele manipulării prin presă…
  Păi, iată, un grup de cetățeni au avut manifestări violente față de un cetățean [presupus] asiatic într-un tren de metrou și l-au dat afară.

  Nu doar prostia etnică din Ditrău este efectul manipulării prin presă (maghiară), ci și prostia virală din București.

  Pentru că manipularea prin presă bine făcută funcționează eficient oriunde, în Italia s-au manifestat de asemenea violențe față de asiatici.

  Iar, cea mai perfidă manipulare este transmiterea de către presă a mesajului că întreaga manipulare este de fapt organizată de negustori, care vor și ei să vândă un kil de făină în plus, profitând de răspândirea coronavirusului.

 2. Cât se poate de corect dle Morariu. Chiar a devenit dezgustător modul în care este exploatată o temă – rațională de altfel- în beneficii politice.
  Creșterile aberante de prețuri fac însă parte din politica firească de a obține profitul maxim cu investiția minimă.. Fraierii să trăiască!

 3. A venit momentul ca toți pîrîții ăștia să se bage în seamă și să-și vîre capul în poză ca să știe lumea cît sînt de importanți și de ce ei au voie să toace banii storși prin taxe și impozite. Dacă ești curvă amărîtă nu prea faci bani, dacă te vede boborul la emisiunile lui Capatos sau Măruță deja îți crește tariful, este cam același mecanism de marketing pe care îl folosesc și ăștia care își zic ”autorități”.

 4. Societatea umana este intr-o continua schimbare la nivel de perceptie a cetateanului raportat la tot ceea ce il inconjoara . Generatiile ce vin din urma, concomitent cu digitalizarea tuturor componentelor ce au la baza decizia statala si nu numai, produc schimbari majore si determina o alta abordare a relatiilor interumane . Tinerii din ziua de azi nu mai accepta acolo unde isi desfasoara activitatea notiunea de sef ce face si desface tot ceea ce ii inconjoara . Relatiile au la baza notiunea de partener ,de coleg , de echipa ce ca un intreg isi unesc eforturile in vederea realizarii unui scop imediat . Politicul daca nu intelege sa se adaptaze la aceasta noua forma de intelegere si continua sa foloseasca vechile metode de exprimare publica ce contin manipulare prin media , prezentarea trunchiata a adevarului , fake-ul ca modalitate de pacalire a intelegerii politice si nu asigura transparenta decizionala si aducerea in prin plan a rezolvarii problemelor de zi cu zi , se auto elimina .Cine crede ca poate folosi politic epidemia (in tara inca nu exista asa ceva )de coronavirus se amageste singur si pagubele la nivel politic vor fi mari . Daca ne referim la Nicusor Dan ,el este deja cistigatorul alegerilor la Primaria Bucurestilor (un procent estimat de 65 % din numarul voturilor exprimate ) si in acelasi timp readuce in forta imaginea PNL iesita un pic sifonata in urma deciziei CCR . Sa nu ne mira insa, daca dupa prezentarea de catre CCR a textului final cu motivatia respectiva PNL poate iesi chiar cistigator . Practic motivatia va aduce in spatiul public o posibila ingerinta nejustificabila (doar ca perceptie ) a CCR in discursul politic si reduce sansele PSD (ar fi un pic jenanta alta actiune de acest fel ) de a mai incerca inca o alta cerere adresata CCR-ului . In alta ordine de idei aceste decizii criticate cam peste tot in media (uneori fara adevar de partea celor care fac asta ) induc ca prima si obligatorie schimbare ,in noua legislatura, (daca PNLsi USR-PLUS cistiga si formeaza o larga majoritate ) a legii de functionare a CCR restrictiva doar la nivel de competente clar arate in textul viitor al legii . Cetateanul obisnuit nu poate face diferenta raportat la deciziile CCR si textele legale aflate in spatele acestor decizii . Problema aminarii congresului PSD este clar o decizie interna , prin care (cel putin asa arata textele din media )se cauta o formula de consens intre partile ce sunt fata in fata in interiorul PSD . O ruptura inainte de alegeri nu este in avantajul nimanui si atunci se asteapta – votul in alegeri -si procentul obtinut astfel ca forma de decizie a numirii unei noi conduceri in PSD . Pina atunci se ramine in situatia de fata .

 5. Motivarea CCR in cazul guvernului Orban 2 poate aduce in fata noastra o noutate absoluta ce poate pune semnul egal intre orisice declaratie politica si respectarea unei intentii politice declarate , intentie ce capata forma de fapta admisa ca executie in viitor si in acelasi timp ne arata cum orisice exprimare anticipata pe intentia de vot , este confirmata ca vot real ,ceea ce ne poate sugera ca cererea politica atasata lipsei la vot este identica cu votul negativ . Daca motivatia ne arata acest lucru atunci se schimba toate datele problemei si guvernul Orban 2 este asimilat ca prim guvern picat in cadrul politic constitutional ce duce la dizolvarea parlamentului de catre presedinte daca si guvernul CITU cade . Sa asteptam motivatia .

 6. Coronavirusul este o viroza respiratorie si cam atat. Manifestarea extrem de slaba fata de virozele de pe la noi. Esxista un interes global pentru ca aceasta isterie sa aduca in final un „salvator”. Acesta este inceputul sfarsitului nostru. Ne va omori in mod sigur prostia, nicidecum vreun „virus” creat prin laboratoare oculte. „Cercelush”, acest colaborator acerb al organismelor BigPharma incearca de ani de zile sa introduca vaccinarea obligatorie, prin care sa devenim soarecii de laborator ale intereselor globale. Vrei sa maturi populatia dintr-o tara? Nimic mai simplu – experimente aushwitz prin vaccinuri a caror compozitie nici medicii nu o cunosc. Daca nu ne trezim si nu invatam sa trecem peste fricile fara logica nu avem nici o sansa de supravietuire in globalizarea galopanta, care nu aduce nimic bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro