luni, noiembrie 11, 2024

Coțofana

Chiar zilele acestea, stația automată interstelară (SAI 5), pornită de pe planeta a 2-a din sistemul Alpha Centauri, a ajuns în atmosfera Pămîntului, după o călătorie de trei sute de mii de ani. Sarcina ei: să găsească ființele raționale de pe planeta noastră și să ne transmită rezultatele acasă. Evident, căutarea se realizează pe baza unor algoritmi foarte perfecționați de IA (de mii de ori mai puternici decît ai oamenilor). După ce căutarea rațiunii terestre a eliminat gîsca, elefantul, albina și multe alte specii (cărora li s-au recunoscut merite însemnate, dar nu totuși suficiente), alegerea decisivă a lui SAI 5 s-a oprit la două specii, Omul (homo sapiens) și Coțofana (Pica pica), între care trebuie decis. Iată un rezumat din ceea ce a transmis SAI 5:

Despre specia Om: au loc chiar în zilele astea alegeri în țara cea mai mare din lume, numită Federația Rusă (urmează diferite explicații de context pe care le elimin, pentru economie). Președintele rușilor vrea să fie reales pentru un al șaselea mandat, deși a stat 24 de ani la conducere și ar fi trebuit să i se aplece. Întîi și-a omorît toți contracandidații serioși (pe ultimul chiar acum două săptămîni, după ce l-a trimis într-un lagăr (explicații despre lagăre). Pe alții i-a exilat (listă de nume). A mai omorît și o mulțime de adversari și de jurnaliști (listă). A interzis să fie criticat, deși țara sa se află în război de doi ani, provocat de el însuși, în urma unui raționament pe care algoritmii noștri n-au reușit să-l priceapă (citate confuze). S-au înregistrat pierderi uriașe în oameni și în resurse economice (cifre). Se află sub sancțiuni internaționale (cifre). A interzis manifestațiile împotriva lui și a partidului său. A interzis chiar și anumite cuvinte (explicații). Pe buletinul de vot sunt, în afara numelui președintelui, încă trei nume aproape necunoscute și fără nicio importantă. Alegerea sa e deci sigură și, avînd în vedere presiunile publice, participarea va fi mare, deși foarte mulți ruși îl urăsc. Dar și mai mulți se tem de el și îl suportă, fiindu-le frică să nu fie arestați, sau otrăviți, sau să cadă de la etaj, sau să fie călcați de tren. Nu înțelegem (continuă SAI 5) de ce vrea Președintele să cheltuiască bani cu alegerile și nu se proclamă direct președinte pe viață. Ar fi și foarte simplu, și ieftin. Stația zice că e absurd să mai organizezi alegeri cînd nu-i nimic de ales și că nu le pricepe rostul. Nici ca o glumă nu e inteligibil. În plus, presa internațională rezervă spații însemnate alegerilor din Rusia, deși toată lumea recunoaște că nu sunt posibile surprize. Nici chiar atenția dată de presă unui eveniment sigur n-o înțelegem. În general, nu prea înțelegem aproape nimic din ce face specia Om. Sau algoritmii noștri nu sunt ajustați suficient, sau oamenii sunt complet absurzi.

Despre specia Coțofana: e primăvară timpurie. O pereche (pe care o observăm de la fereastra unei locuințe învecinate, unde ne-am plasat camera invizibilă) își face de vreo săptămînă un cuib într-un pom înalt. Locul a fost bine ales, acolo unde se despart din trunchi mai multe ramuri nu foarte subțiri, pentru a nu pune în pericol construcția, dar nici foarte groase – la adăpost de un mic prădător domestic numit pisică. Situat între două case, cuibul e la adăpost de vînturi puternice. Stația a constatat că e împletit cu grijă din mici crengi subțiri, lipite cu pămînt, astfel încît să fie apărat și de pericolul venit din aer al uliului. Algoritmii prevăd că va proteja foarte bine puii care vor ieși din ouă. Au lucrat la cuib masculul și femela într-o perfectă cooperare de peste zece zile și acum cuibul din crenguțe e înalt și încăpător și aproape gata să primească ouăle. (Trimitem fotografii aeriene din toate pozițiile) Construcția, echilibrată și solidă, dovedește bune abilități de constructor, dar și o excelentă capacitate de cooperare între cei doi. Stația n-a putut observa nicio disensiune conjugală în cazul perechii coțofenești și nici nu e de presupus că ar putea apărea în viitorul imediat. De asemenea, menționăm că nicio altă coțofană n-a fost văzută încercînd fie să le ia cuibul perechii care l-a făcut, fie să-l distrugă ori să-l arunce la pămînt, dacă nu-l poate avea. Nici nu s-a încăierat cu cele două. Nici n-a încercat să le interzică să zboare în căutarea materialelor. (Acțiuni echivalente numai la oameni s-au observat.) Așadar, tot ceea ce au făcut cele două coțofene se arată bine planificat, conceput inteligent, dovedind egalitate de sarcini între soț și soție, diviziune echilibrată a muncii, entuziasm constructiv și frumoase sentimente reciproce de stimă și respect. Același lucru se poate spune despre toate perechile de coțofene, fără excepție.

Judecînd comparativ între Coțofană și Om stația a decis fără dificultăți: singura specie rațională de pe planeta Pămînt este, conform tuturor algoritmilor disponibili, aceea a Coțofanei, în vreme ce Omul e o specie irațională, judecînd după faptele sale fără sens. Poate că, peste cîteva zeci de mii de ani, omul va deveni și el rațional. Dacă va mai exista, căci judecînd după urile dintre membrii speciei, nu e sigur. În încheiere, stația transmite că va încerca să descopere un limbaj comun cu specia Coțofana (Pica pica) pe care propune să o redenumească „Pica sapiens”. Peste o sută de mii de ani (aproximativ) vom ști dacă încercarea a reușit, sau a picat orice speranță de raționalitate pe Terra.

Distribuie acest articol

42 COMENTARII

  1. O analiza pertinenta si plina de umor. Diferenta este data de faptul ca omul are invidie, egoism, rautate, lacomie, minciuna, ipocrizie fara limite. Cotofenele iau din natura atat cat au nevoie ca sa le supravietuiasca specia iar durata de viata este de cativa ani. Urbanizarea excesiva a facut ca omul sa piarda relatia cu natura. De multe ori am cunoscut tarani fara carte multa dar cu mult bun simt si cinste, ospitalieri din putinul lor, dar muncitori si mai solidari cu semenii lor.

    • ”Nu înțelegem (continuă SAI 5) de ce vrea Președintele să cheltuiască bani cu alegerile și nu se proclamă direct președinte pe viață.”

      Pentru că Iosip Broz Tito a folosit deja metoda asta, are copyright pentru ea 😀

      Mai există un mic amănunt: Iugoslavia s-a dezmembrat după moartea lui Tito. Buni cunoscători de istorie și mari prieteni cu sârbii, rușii ar face inevitabil niște paralele. Deci e mai bine să existe alegeri, chiar dacă rezultatul e dinainte stabilit.

    • „Certain new theologians dispute original sin, which is the only part of Christian theology which can really be proved.” GK Chesterton

  2. Ba chiar omul și-a proiectat un nărav asupra candidei păsări, insinuînd că țarca-i cleptomană, cică i-ar plăcea lucrurile strălucitoare.

  3. Specia om este in explorare de optiuni noi, ea progreseaza pe calea evolutiei, testeaza noi modele, ajusteaza vechi, se transforma.

    Specia cotofana si-a atins optimul si probabil acolo a ramas.

    Din punct de vedere evolutiv, fiecare model are avantaje si dezavantaje. Cotofana va fi stabila pe perioade lungi, omul se poate si autodistruge, dar poate salva si cotofana la nevoie. E nevoie de ambele modele, fiindca nu se stie.

    Daca ar fi sa observam si noi viata pe alta planeta, ne-ar interesa neaparat doar acei care sunt inteligenti? Sau ne-ar interesa tot ecosistemul si interactiunea? Pentru ce ne-ar interesa ceva? Pentru a vedea cum se mai poate, cum ar putea functiona diverse chestii impreuna si separat. Pentru ce? Pentru a crea noi structuri.

  4. O supracomisie extraterestra a verificat concluziile primei comisii ad hoc si a constatat urmatoarele:
    1. Cotofana e o mare hoata, fura ouale si chiar si puii de gaina.
    2. Rossini chiar a scris o opera despre hotia cotofanei “La gazza ladra”
    3. Este atrasa de bijuterii si chestii lucioase.
    4. Este protejata de Europarat mit der Richtlinie 79/409/EWG („EG-Vogelschutzrichtlinie“) A fost pictata de Monet, dar si de Brueghels, unde sta cocotata pe o spinzuratoare, dar si de Goya.
    5. Se hraneste mai ales cu insecte, greieri cintareti, albine harnice, viespi, lacuste lacome, hrana fiind certificata de EU.
    6. E extrem de galagioasa, mai ales dimineata cind doarme lumea. Aduce ghinion.
    7. Desi e alba-neagra pe dinafara, pe dinauntru e rosie-verde.
    8. Extraterestii nemti au descoperit ca se numeste Elster, care de fapt e programul Oficiului Financiar cu care se fura banii omului, prin impozit.
    9. E cunoscuta si sub numele de Ursula.
    10. Extraterestrii si-au dat seama ca nu se poate scapa de ea. Ea nu pica.

    Englezii au ajuns la Brexit din cauza cotofanei, considearta ghinion, si au si o poezie cu ea:
    One for sorrow,
    Two for joy,
    Three for a girl,
    Four for a boy.
    Five for silver,
    Six for gold,
    Seven for a secret never to be told.
    Eight for a wish,
    Nine for a kiss,
    Ten for a bird,
    You must not miss.

    • Ai o problemă (obsesie) gravă legata de Ursula (și EU în general, probabil și pentru Putin, dar pe invers …) . Poate te-au luat și pe tine extratereștrii ăia în studiu, de aia au tras concluziile care le-au tras.

      • Un X mare si doi mici, cu mustar.
        Eu seman cu o cotofana, sunt egoist si nu ma iau dupa ideologii sau sentimente.
        Din cauza lui Putin s-au scumpit o multime de lucruri, deci nu am motive sa-l simpatizez.

        La fel din cauza Ursulei, legi idioate, masuri absurde, din cauza ambilor viata mea de pensionar devine mai grea.

        • Pentru situația actuală din D mulțumește-i politicii transpartinice (neagră, roșie, galbenă, verde, pink, de AfD nici nu are rost să mai vorbim) germane față de Rusia din ultimii 55 de ani. Un eșec colosal .

    • Aloo, aloo! E o fabulă! Mai e una, a lui Topârceanu, Bivolul și coțofana, la care face aluzie autorul.
      Valabil și pentru mmb!

      • Nu, autorul nu face aluzie la Bivolul și coțofana. Asta e doar o încercare de-a ta de a-ți aduce aportu’.

        În fabula lui Topârceanu, bivolul și coțofana sunt într-o relație simbiotică, reciproc avantajoasă.
        Problema e că în fabula cu pricina apare și un cățel (despre care nici tu, nici autorul nu suflă o vorbă), a cărui soartă fuse crudă astă dată, iar mica lui oștire fuge sfărâmată după ce s-a avântat ca prostul să sară în spinarea bivolului.

        • Neică,
          aportul nu se aduce, în limba romănă, pentru că vine direct din franțuzescul apporter, deci ai făcut ditamai pleonasmul! Nu e bine!
          În continuare, bați câmpii.
          Pe de o parte, pentru că eu am spus că face aluzie, adică a ales coțofana – probabil – pentru că există deja o cunoscută fabulă cu acest titlu. Nu am zis că au altă legătură cele două povești.
          Pe de altă parte, îmi cer scuze că, dinamovist fiind, am vrut, în nemernicia mea, să trec sub tăcere atitudinea neprincipiala, de element reacționar, ostilă, care vrea să trăiască pe spinarea altuia, a cățelului. Iertare, măria ta, Spiridoane! Nu m-am prins care e problema că apare un câine în fabula lui Topârceanu. Ce am vrut să ascund? Recunosc că am râs la așa comentariu care se vrea spiritual.

    • Delicios acest comentariu. La fel și cel anterior, referitor la „nu”.

      Parcă e nedreaptă această subestimare crudă a rușilor/omenirii, oare n-am fost și noi aproximativ în aceași situație?!

    • Pai și omul fura oua și pui de găină, că doar nu i le da găina de buna voie să le mănânce, cât despre obiecte strălucitoare, ce sa mai vorbim, de la mărgeluțe la Roșia Montană.
      Ce i se poate reproșa, ca inteligenta, e alegerea locului pentru cuib, vine omul și taie copacul, numai asa, de-al dracu

  5. Să râdem sau să plângem? Dar da, privită „de sus” specia omenească împopoțonată cică cu Rațiune a devenit cea mai distrugătoare specie de pe planeta Pământ. Intr-atat de distrugătoare încât se va distruge și pe ea însăși. Așa că alte civilizații nu vor mai găsi Oameni ci poate doar… coțofene…

  6. Excelent articol, perfect în asentimentul meu. (Chiar și-n stilu-mi, care uneori merge alteori ba, uneori se publică, alteori nu.) Parabolă și pamflet suav din care învățăm și că dl prof. AC are fie o căsuță permanentă, de vacanță ori vilegiatură, cu grădină sau livadă de pomi ori copaci, fie doar trage din când în când spre meditație naturistă. Totuși-totuși: coțofana nu e un înger. Prin observație directă ceva mai prelungă se poate vedea clar că-n cazul atingerii spațiului vital prin competiție pasărea poate deveni extrem de agresivă. Îngrămădirea se soldează cu alungare și, în instanțe ultime, uciderea unuia dintre membri cuplului considerat dușmănos. Nu degeaba, la fel ca vulpii, coțofenei i se zice hoață. Căci e ca omul: ce vede vrea, poftește, „puna laba ia cu botul”. (Vezi inegalabila pildă a regelui David față cu Batșeba și bietu-i soț legitim). Mitizăm/idealizăm și porumbeii, dar în propriul lor privat nici ei nu-s cu nimic angelici, ci dincontră. Aglomerarea și competiția pt locuri de cuibărit e mai mult ca acerbă, cumplită. Luptele, sfârtecările bestiale și canibalismul le sunt la fel de proprii precum zborul frumos de contemplat și curtoaziile aparent omenești. Plimbați-vă în zori pe străduțe și-n parcuri. Leșurile lor dizgrațioase nu-s negreșit datorate pisicilor, corbilor și ulilor, ci mai degrabă propriilor surori și frați. Iar inteligența și-o folosesc, exact ca oamenii, pentru propriul egoism, supraviețuire, pradă sau acaparare. În privința umanului, acesta niciodată nu a fost excluziv sau măcar primordialmente rațional, ci dincontră. De peste 150 de ani psihologii știu și spun, căci au dovedit, că există și ne domină nu educația sau inteligența filozofilor/filozofiei (nici astea nefiind străine de sofismele care adesea deservesc interesul, instinctualitatea, primitivul uman, nicidecum Adevărul), ci că cea mai puternică ne este „inteligența/rațiunea emoției”, „inteligența/rațiunea afectivă”, inconștientul, atavicul, iraționalul.

    • Nu exista animal „hotz”! Atâta timp cât nu exista sistem juridic, nu exista noțiunea de „hoție”. Asta exista numai la oameni, care s-au dat peste cap să inventeze noțiunile de bine și rău, care până și alea sunt diferite de la unii la alții și tot degeaba, ca oricum nu le respectă și le sucesc după cum le convine

  7. „Președintele rușilor vrea să fie reales pentru un al șaselea mandat, deși a stat 24 de ani la conducere și ar fi trebuit să i se aplece.”

    Daca Rusia ar fi fost o democratie de tip occidental, nici un presedinte nu ar fi ramas in functie mai mult de doua mandate, indiferent cit de apreciat ar fi fost acesta de contribuabili si indiferent cit de multi ar fi fost cei care ar fi vrut sa-l re-voteze si ras-voteze. Democratia de tip occidental garanteaza celor care au inventat-o si se folosesc de ea ca nici un presedinte (sau sef de guvern) performant, sa nu zic providential, le incurca prea multa vreme socotelile. Democratia de tip occidental garanteaza ca poporul nu va ajunge niciodata sa-si faca de cap.

    Daca Rusia ar fi fost o democratie, cu o rotatie a cadrelor sanatoasa, spargerea ei in vreo cinci state, sugestie neoconservatoare ventilata de peste 20 de ani, probabil ca ar fi fost deja fapt implinit. Dar, vai-vai-vai, fiindca in Rusia nu e o democratie, Putin nu e un democrat, ci un nationalist-suveranist, iar rusii, nationalisti-suveranisti si ei, nu vor sa-si vada tara impartita in citeva satrapii democratice bazate pe reguli, avem acest razboi Rusia-NATO. Nemotivat si declansat de rusi, fiindca sint incapatinati si nu vor sa accepte generoasa sugestie a neoconservatorilor americani, care le doreau doar binele.

    • Apropos de încurcat socoteli : Agela Merkel – 16 ani cancelar/ marl rutte – 13 ani/ presedintii francezi înainte de scurtarea mandatului – pana la 14 ani/ vitor orban 4+14=18 ani.

    • Democrația occidentală actuală garantează, de bine de rău, ca un potențial criminal ca Putin / Lukasenko / Xi nu ramine pina moare la putere. Iar marea problema a americanilor este chiar spargerea Rusiei in mai multe state (nucleare) necontrolabile. Asa ca, chiar daca sunt azi alegeri in Rusia, poți face o pauza cu dezinformările.

      • Nu mai fi asa de suparat. Peste 6 ( sase ) ani cand Putin nu va mai fi presedinte americanii vor reusi cu siguranta sa sparga Rusia in mai multe bucati ca sa-si vada visul cu ochii cu conditia ca ea .America ,sa mai existe in pozitia de hegemon al lumii !!

      • Xxx scrie:
        „marea problema a americanilor este chiar spargerea Rusiei in mai multe state (nucleare) necontrolabile.”

        Foarte buna observatia, dar cine sa inteleaga?! Putin? Rusul de rind?

        Fara Putin la comanda, rusii ar fi putut sa aiba, azi, cinci tari, nu una singura.

        Va dati seama?

        Cinci voturi la ONU in loc de unul singur, cinci concurenti la Eurovision, cinci echipe de hockey, toate campioane mondiale, cinci teatre Balshoi, cinci ambasadori americani, 555 ong-uri progresiste.

        Se zice ca Putin joaca sah 3D cu americanii. Ei bine, CIA a jucat sah 5D cu Putin. I-a dat de inteles ca neoconii vor sa-i sparga tara in bucati (ca sa-i jefuiasca resursele uriase ale solului si subsolului, sanchi balamaua) doar ca sa-l determine sa promoveze o politica falimentara de de-dolarizare, unitate nationala, independenta si suveranitate. Succesul deplin al proiectului de influentare multi-dimensional, demarat cu 30 de ani in urma, a fost sarbatorit ieri seara in birourile de la Langley cu valuri de sampanie si munti de icre negre.

        Sa invatam din esecurile rusilor! Daca ne jucam inteligent (ca si pina acum) cartea, si cu putin ajutor de la aliati si prieteni, in scurt timp am putea sa avem si noi daca nu chiar cinci, macar trei tari romanesti. Ca pe vremea lui Stefan cel Mare si Sfint. Nu ar fi un proiect de tara (3 buc.) grandios?

        Hai, ca se poate!

        P.S. Stimabile Xxx, acesta nu e un site porno. Va rog sa va schimbati masca.

        • Stimabile, vezi ca ai încurcat linkurile, dacă nu, sper ca site asta nu a devenit un site de propagandă rusă, așa ca mai lăsați sfaturile deplasate și teoriile conspiraționiste. Nu interesează pe nimeni.

  8. În atmosfera Pământului au ajuns și nave pilotate de extratereștri. Un astfel de echipaj zigzaga nehotărât cu o navă propulsată cu energie orgonică pe cealaltă parte a Pămîntului decât cea pe care o scana SAI 5, deasupra unui teritoriu locuit de niște creaturi ai căror șefi de trib obișnuiau să vorbească în ședințe solemne televizate despre excepționalismul lor.

    – Aterizăm odată, întreabă plictisit secundul?
    – Nț, e mult prea devreme, răspunse comandantul. Pentru moment, încearcă să schimbe vremea mâncând insecte.

  9. „Despre specia Om: au loc chiar în zilele astea alegeri în țara cea mai mare din lume, numită Federația Rusă (urmează diferite explicații de context pe care le elimin, pentru economie). Președintele rușilor vrea să fie reales pentru un al șaselea mandat, deși a stat 24 de ani la conducere și ar fi trebuit să i se aplece. Întîi și-a omorît toți contracandidații serioși (pe ultimul chiar acum două săptămîni, după ce l-a trimis într-un lagăr (explicații despre lagăre). Pe alții i-a exilat (listă de nume). A mai omorît și o mulțime de adversari și de jurnaliști (listă).”

    Ne-a trecut glontul pe linga ureche!

    Bine ca s-a oprit la rusi stația interstelară (SAI 5), ca daca se ducea oleaca mai spre Mediterana dadea peste o tara mica, condusa din 1996 pina in prezent, cu intermitente, de acelasi prim-ministru (Putin a aparut in peisaj abia in 1999), care a reusit sa extermine in ultimele cinci luni peste 30.000 de femei si copii.

    Ne faceam, naibii, de ris pe planeta a 2-a din sistemul Alpha Centauri.

  10. Peste 100 de mii de ani specia umana nu o să mai existe, poate, dacă are noroc, mai exista cotofana dar cred că, până atunci, o să aibă grijă omul sa ii dispară toți copacii pentru cuib

  11. Viața a apărut de acum câteva miliarde de ani și de atunci evoluția o tot perfecționează. Omul a creat o lume artificială de prea puțină vreme, așa că e normal să mai fie unele disfuncționalități. N-avem decât să sperăm, că mai avem timp să le corectăm așa cum au reușit se pare cei din Alfa Centauri.

  12. Omul si cotofana !? Cum perfectiune nu exista nici printre cotofene si nici printre oameni sa nu ne amagim .Poate Cotofana ar dori sa fie om dar omul ,cu exceptiile cunoscute, nu prea vrea sa fie denumit cotofana stiut fiind cum nu numai cotofenelor umane le place sclipiciul ci si cotofenelor adevarate neaose de pe la noi .Cotofana sau om tot un drac .Sterpelitul sau lupta pentru supravietuire nu lasa in urma pe nimeni fie el (ea) om sau cotofana .Fiecare „cotofana ” umana se tot lauda cu propria lui inteligenta fiind stiut doar cum ceea ce va zic este plin de unicitate ca doara nu o sa ma declar prostul satului chiar daca sunt .Cum omul si cotofana nu prea pot sa faca casa buna asa cum se intimpla cu omul si papagalul sa le lasam pe cotofene sa creada ca sunt pauni iar pe oameni sa creada ca sunt aidoma lui Dumnezeu ceea ce evident nu se poate spune nici despre cotofene si nici despre oameni .

  13. O frumoasa dimineata de vara, intr-un parc, in Europa. O „gaura de vreme” se deschide, vremelnic, in cerul diminetii, pentru a permite extraterestrului sa observe, prin telescop, planeta Pamant. Dupa ce priveste, cu atentie, cateva minute, extraterestrul isi noteaza concluziile:
    „Par a fi doua specii principale, pe planeta Pamant. Specia dominanta are corpul acoperit de blana si se deplaseaza in patru picioare. Fiecare patruped este insotit de o creatura bipeda, aparent subordonata creaturii patrupede. Bipedul aduna cu grija excrementele creaturii dominante si le depoziteaza in recipiente aflate pe teren, din loc in loc. Bipezii fara stapan patruped se deplaseaza, mai repede sau mai incet, fara a parea a avea un scop precis.
    Consider ca orice contact cu locuitorii acestei planete va trebui sa fie initiat prin abordarea creaturilor patrupede si stabilirea unei comunicari cu acestea.”

  14. „…tot ceea ce au făcut cele două coțofene se arată bine planificat, conceput inteligent, dovedind egalitate de sarcini între soț și soție, diviziune echilibrată a muncii, entuziasm constructiv și frumoase sentimente reciproce de stimă și respect.” Si pe vremea comunistilor, la fel ca si astazi in unele state socialiste, aceste calitati erau extrem de apreciate:
    – planificare buna,
    – eglitate de sarcini intre femei si barbati, chiar daca regimul nu dadea doi lei pe femei,
    – diviziune echilibrata a muncii -de ce sa munceasca unii mai mult daca vor si sa inoveze pentru castiguri mai multe, din moment ce toti trebuie sa castige la fel si sa fie egali?
    – entuziasm constructiv – n-ai chef de munca azi? vrei un job mai bun? Nu-ti mai convin conditiile din fabrica? Vrei sa faci greva??? Atunci afara din fabrica de saibe si piulite! Lipsa de entuziasm este periculoasa pentru productie, iar pentru cei care fac greve…”viata e complexa si are multe aspecte”…
    – frumoase sentimente reciproce de stimă și respect- cu alte cuvinte, corectitudinea politica este regula. „Stima noastra si mandria!”
    Statia SAI5 trebuie sa urmareasca cu „mare atetie si ingrijorare”, as spune, alegerile din noiembrie din America, unde s-ar putea sa castige un pasaroi cu ciocul mare si creasta galbena.

  15. Noi stiri din Rusia spun ca alegerile au fost falsificate. Cam cu 50% din prezenta. Cea mai mare frauda electorala din Rusia…
    De ce a facut circul asta? Ca sa afirme ca el e democrat si Zelenski nu e…

  16. Specia umana e prea complicata pentru a fi suficienta o expeditie. Dar nici specia pico pico nu e perfecta.
    De ce nu si-au aruncat SAI 5 privirile si in Romania? Ar fi vazut si aici o povestioara zapacitoare.
    Un reprezentant al speciei homo sapiens isi lasa balta pozitia academica stralucita, cabinetele medicale private, sala de operatii… pentru a se ocupa de parcuri, semafoare, tramvaie si a se rafui cu cotofenele consiliieri.
    De ce? Fiindca l-au convins doi pică-pică sa-i ajute sa scape de o cotofana prea insistenta.
    De fapt cei doi pică-pică conteaza pe un cotofanoi tupeist si agresiv, care sa-l invinga singurul om din aceasta poveste.

  17. ….” În general, nu prea înțelegem aproape nimic din ce face specia Om. Sau algoritmii noștri nu sunt ajustați suficient, sau oamenii sunt complet absurzi….”

    „… stația a decis fără dificultăți: ….. Omul e o specie irațională, judecînd după faptele sale fără sens. ”

    Mi se pare logic. Daca eu nu inteleg ce faci , inseamna ca tu esti cel absurd si irational.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Andrei Cornea
Andrei Cornea
Eseist, istoric al artei, clasicist, publicist, filosof. Profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, departamentul de relaţii internaţionale şi studii europene. Colaborator permanent al revistei 22.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro