sâmbătă, decembrie 2, 2023

COVID-19 – Imunizarea pasivă, o posibilă soluție de urgență. Update -03.04.2020

Update 03.04.2020: Vești bune, în sfîrșit! Începem și noi tratamentele cu plasmă hiperimună!

https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23779692-nou-tratament-pentru-coronavirus-folosit-romania-cel-plasma-umana-hiperimuna.htm

Update 25.03.2020: În Nature se discută de folosirea acestei metode în statul New York, cel mai afectat din SUA.

Vezi la: https://www.nature.com/articles/d41586-020-00895-8

______________
Update 24.03.2020:
În urmă cu cîteva ore, guvernatorul statului New York a anunțat că tratamentul cu plasmă donată de persoanele vindecate va fi folosit pentru bolnavii în stare gravă. Sursa: https://www.nbcnews.com/health/health-care/new-york-will-be-first-state-test-treatment-coronavirus-blood-n1167136
Infograficul este adaptat după Casadevall, A., & Pirofski, L. A. (2020). The convalescent sera option for containing COVID-19. The Journal of clinical investigation, 138003. Advance online publication. doi:10.1172/JCI138003
_____________________

Astăzi au fost raportate 143 de noi cazuri.(i ) Este un record pînă acum, dar din nefericire va fi rapid depășit. În absența unor măsuri stringente de izolare o persoană infectată transmite boala la cel puțin alți doi oameni (o estimare conservatoare; în realitate în China a fost 2,5, iar acel „0,5” în plus face o diferență foarte mare).(ii ) Durata între două infecții succesive pe lanțul de transmisie este de circa 6 zile.(iii ) Do the math și vedeți cum o să arate peste o lună sau două. Mortalitatea poate fi de 1% – dacă avem noroc – sau mult mai mare dacă sistemul de sănătate nu face față.(iv ) Iar sistemul nostru sanitar știm cum este…

Posibile tratamente sînt în teste, dar vor deveni disponibile de abia peste cîteva luni; din nou, dacă avem noroc. Vaccinul va veni și el, dar nu mai devreme de un an sau mai mult. Avem nevoie de o soluție de avarie, care să ne ofere timp pînă la sosirea „cavaleriei”, adică a vaccinului.

O posibilă soluție există: imunizarea pasivă. Este o soluție low-tech, pusă la punct acum mai bine de o sută de ani, dar care a fost abandonată cu decenii în urmă datorită apariției unor alternative net superioare. Dar acum, aceste alternative nu ne sînt disponibile!

Principiul imunizării pasive este simplu, iar producția pe scară industrială a fost demonstrată de Institutul Pasteur din Paris încă din 1894.(v ) În urma unei infecții, organismul se apără secretînd substanțe speciale denumite anticorpi. Aceștia se găsesc în cantitate mare în plasma sanguină a convalescenților și pot fi extrași cu tehnici disponibile în orice centru de transfuzii. Plasma cu anticorpi se administrează mai apoi celor bolnavi și le poate salva viața. Este o tehnică bine cunoscută, care a fost folosită pe scară largă pînă prin anii ’50 pentru o multitudine de boli.

Bine înțeles, lucrurile sînt mult mai complexe în practică, dar nu există nici un impediment real. Metoda este în prezent evaluată atît Statele Unite,(vi ) cît și în China.(vii ) În Wuhan a fost deja folosită pe scară largă, iar rezultatele (preliminare și neoficiale încă) sînt extrem de încurajatoare. În timpul marii epidemii de gripă spaniolă de acum 100 de ani, folosirea imunizării pasive cu plasmă obținută de la convalescenți a dus la scădere la jumătate a mortalității.(viii )

Mai mult, din punct de vedere tehnic metoda poate fi ușor implementată și la noi; am verificat acest lucru cu cercetători de la Institutul Cantacuzino și de la Institutul de Biochimie al Academiei. În schimb, principala problemă ridicată de aceștia a fost legată de cadrul legislativ și de accesul la finanțare. Aici intrăm în zona deciziei politice și este rolul Ministerului Sănătății să se implice, dar cred că situația s-ar putea debloca rapid.

Pentru toți cei interesați de o prezentare mai tehnică recomand articolul celor de la Johns Hopkins School of Public Health: https://www.jci.org/articles/view/138003    –  vezi si aici

și cel al cercetătorilor de la Bureau of Medicine and Surgery, U.S. Navy cu privire la folosirea acestei opțiuni de tratament în timpul gripei spaniole: https://annals.org/aim/fullarticle/729754/meta-analysis-convalescent-blood-products-spanish-influenza-pneumonia-future-h5n1 –  vezi si aici

Cîteva aspecte importante:

 • Va funcționa imunizarea pasivă în cazul COVID-19? Probabil că da, dar nu vom ști cu precizie pînă nu vom încerca. Totuși, metoda a fost folosită cu succes într-o gamă foarte largă de afecțiuni, de la gripa spaniolă și rujeolă la ebola și gripa H1N1 din 2009.
 • Este metoda sigură? Imunizarea cu plasmă obținută de la convalescenți este mai puțin sigură decît alte metode moderne, dar pentru moment nu avem altă alternativă. Oricum, tehnicile actuale de testare ne permit un nivel de siguranță incomparabil mai ridicat decît în urmă cu 50 de ani. La fel ca în cazul oricărei transfuzii, sîngele recoltat va fi atent analizat pentru a elimina riscul de infectare accidentală cu HIV, hepatită etc. De asemeni, testarea va asigura că donatorul este vindecat complet și nu mai poate transmite virusul SARS-COV-2. Mai există și alte riscuri, dar medicii vor urmări ca beneficiile potențiale să depășească semnificativ eventualele riscuri. Să nu uităm că discutăm de un tratament de urgență folosit doar ca soluție temporară pînă la apariția unor vaccinuri sau antivirale corespunzătoare.
 • Cine ar urma să primească tratamentul? Sînt două categorii principale vizate de tratament:
  • cu rol preventiv: personalul medical din prima linie pentru a evita o prăbușire a sistemului sanitar
  • cu rol curativ: pacienții cu risc crescut de evoluție severă (probleme respiratorii, cardiace etc.)
 • De cît sînge este nevoie? Greu de spus. În trecut cantitatea necesară a variat între 10-40 cc pentru rujeolă și sute de cc pentru gripă (Casadevall & Pirofski, 2020)
 • Va exista suficientă plasmă donată? Eu cred că da. Poate sînt excesiv de optimist, dar nu cred că vreun pacient vindecat va refuza să-i acorde o șansă la viață unui alt om! Un donator poate furniza cîteva sute de cc de plasmă.
 • Cine va colecta și prelucra plasma? Colectarea și prelucrarea se pot face de centrele de transfuzie sanguină din toată țara. Chiar și unele spitale private dispun de aparatura necesară.
 • De ce să apelăm la o tehnică atît de veche? Nu putem folosi metode mai noi? Avem în țară tehnologia necesară purificării avansate a plasmei, dar echipamentele sînt doar pentru cercetare și nu permit prelucrarea în cantități industriale.
 • Cît de repede putem să introducem imunizarea cu plasmă obținută de la convalescenți? Hai să zicem că o săptămînă, căci principala problemă ține de cadrul legislativ care trebuie adaptat astfel încît să permită aplicarea de urgența a acestei metode.
 • Cît ar costa? Costurile sînt modeste, similare cu costurile plasmei sanguine folosite curent în operațiile chirurgicale.

NOTE________________________

i https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23745020-coronavirus-romania-bilantul-imbolnavirilor-ajuns-576-cele-mai-multe-cazuri-confirmate-intr-singura-143.htm

ii https://www.isglobal.org/en/coronavirus-lecciones-y-recomendaciones

iii Bi, Q. & Wu, Y. & Mei, S. & Ye, C. & Zou, X. & Zhang, Z. & Liu, X. & Wei, L. & Truelove, S. & Zhang, T. & Gao, W. & Cheng, C. & Tang, X. & Wu, X. & Wu, Y. & Sun, B. & Huang, S. & Sun, Y. & Zhang, J. & Feng, T. (2020). Epidemiology and Transmission of COVID-19 in Shenzhen China: Analysis of 391 cases and 1,286 of their close contacts. doi:10.1101/2020.03.03.20028423.

iv Mizumoto, K. & Chowell. G. (2020). Estimating risk for death from 2019 novel coronavirus disease, China, January–February 2020. Emerging Infectious Diseases. 26(6). doi:10.3201/eid2606.200233.

v Coleman, T. (2016). Early Developments in the Regulation of Biologics. Food and Drug Law Journal, 71(4), 544-607. doi:10.2307/26661117.

vi Casadevall, A., & Pirofski, L. A. (2020). The convalescent sera option for containing COVID-19. The Journal of clinical investigation, 138003. Advance online publication. doi:10.1172/JCI138003

vii https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/who-audio-emergencies-coronavirus-full-press-conference-17feb2020-final.pdf?sfvrsn=d033e2c4_0

viii Luke, T. C., Kilbane, E. M., Jackson, J. L., & Hoffman, S. L. (2006). Meta-analysis: convalescent blood products for Spanish influenza pneumonia: a future H5N1 treatment?. Annals of internal medicine, 145(8), 599–609. doi:10.7326/0003-4819-145-8-200610170-00139

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Imunizarea cu plasma un lumea occidentala nu cred va va fi posibilia, prea multe bariere etice si birocratice, in China s-a putut, acolo cei imunizati nu au fost intrebati, s-a dat ordin.
  In opinea mea nu putem rezista prea mult in izolare, este nevoie de virusarea a unui cat mai mare de indivizi astfel incat imunizarea naturala sa poata avea loc.
  Este nevoie de schimbare abordarii medicale, tinerii si cei fara probleme de sanatate pana la spre exemplu varsta de 50 ani vor trebui sa-si incepa activitatile curente, magazinele trebuiesc deschise din si treptat cu scaderea ratei de infectie si restul populatiei poate fi scoasa din carantina, varstnici si cei cu probleme de sanatate, pana la solutii individuale.
  Trebui sa aceptam faptul ca nu-i putem salva pe toti.
  Nu vad rostul ca tinerii sa stea inchisi, invers ar fi mai indicat, batranii si cei care oricum nu mai sunt productivi si de regula cu probleme de sanatate.

  • Vârsta medie a celor infectați în RFG e de 45 de ani. Mulți tineri de la 20 etc de ani sunt infectați. Cei astmatici, diabetici etc sunt în pericol de moarte. Dintre cei 125 morți în RFG cei mai mulți sunt în jur de 82 de ani.
   O carantenă pentru seniori e discutabilă peste 6 luni sau un an dacă nu se găsește un vaccin sau dacă nu există injecții pentru toți. Un test sigur, rapid și ușor de aplicat va sta la dispoziție peste o lună anunță clinica universitară din Frankfurt am Main.
   Azi cei mai mulți morți în UE sunt în Italia (peste 6.00), Spania (peste 2.000), Franța, etc.

  • Această abordare – să-i zicem „focul de stepă” – pleacă de la o premiză falsă: că oamenii „tineri” nu s-ar îmbolnăvi grav.

   Chiar dacă sînt mult mai puțin expuși unor consecințe grave decît cei „în vîrstă” și cei „tineri” pot avea o evoluție severă a bolii și pot muri. Dată fiind contagiozitatea noii maladii asta ar însemna un val mareic de cazuri care ar necesita spitalizare și ar suprasatura rapid sistemul sanitar. Rezultatul este vizibil în Italia.

   Este adevărat dă într-un final o mare parte din populație se va infecta, dar contează și în cît timp se petrece acest fenomen. Este una dacă ai 1.000 de cazuri pe zi și cu totul altfel dacă apar 10.000 sau 50.000 de cazuri brusc.

   Acesta este motivul restricțiilor de circulație. Nu vor bloca complet contaminarea populației, dar va permite evitarea unor vîrfuri de sarcină și să se evite astfel decesele care pot fi prevenite printr-un acces mai bun la resursele spitalelor.

   • D-le Toma Pătrașcu, aveți perfectă dreptate!
    Aș mai adăuga însă un aspect la cele menționate de dumneavoastră, și anume cel al „duratei imunizării dobândite”. Memoria noastră imună este necunoscută în cazul acestui virus. O presupunem a fi imediată și permanentă. Dar nu avem (încă) nicio dovadă că ar fi așa. Dacă, odată cu venirea verii, virusul mutează și poate reinfecta pacienții deja tratați? E o întrebare legitimă printre multe altele. Strategiile de tip hei-rup nu sunt cele indicate în această perioadă.

    • New York e în plină criză sars-cov2 cu 60 % infectați din SUA. Primarul NY Di Blasio și guvernorul Cuomo au anunțat la TV că ritmul mare de infectare exponențial va continua până în Aprilie- Mai. E jale.
     Congresul SUA a aprobat azi pachetul de 2.000 miliarde $ intervenții ale guvernului federal D. Trump în economie. Deci 10 % BIP SUA aruncați în foc 2020.

    • @Grettel Tintinberg – eu zic să introduci și legea marțială și să declanșezi marea revoluție de pe-acum, că la vară nu se știe :) Dar vezi că Rosa Luxemburg și Karl Liebknecht au ajuns martiri ai cauzei, până la urmă.

 2. Metoda mentionata de Dvs. a fost folosita pentru mine cand am avut o problema ce nu mai putea sa fie in nici un fel rezolvata – a functionat si a eliberat-o pe mama mea de un stres fantastic.

  Trebuie incercat si posbil sa dea rezultate.

 3. si cine sa faca asta , institutul ala ” salvat ” ba de psd ba de altii militarizat cu colonei si ordonante care nu mai produce nimic de ani si ani ?

 4. Cred ca, pe langa raul biologic cu origine neelucidata care le-a lovit, cele doua epicentre succesive ale pandemiei coronavirus, China si Europa (posibil sa urmeze si un al treilea, in SUA) au acumulat deja cea mai mare expertiza in managementul crizei si in explorarile virusologice. De aici sunt asteptari indreptatite sa apara un vaccin impotriva covid-19.

  Deloc lipsit de importanta este si ca cele doua experiente, managementul si explorarile, sunt de cea mai mare incredere. Oricat am criticat si vom mai critica China si Uniunea Europeana, sa luam nota ca ajutorul antiepidemic din partea lor ne-a venit si ne va veni.

  La noi, presedintele si premierul de dreapta, jos palaria!, au tintit coronavirusul cu cele mai preventive si strangulatoare masuri. Social si economic, Romania aproape ca a fost total inchisa. Se anticipeaza un pret economic enorm. Mai ales daca se va prelungi situatia de urgenta. Dar el nu mai conteaza, cand in joc sunt vieti, securitatea biologica nationala.

  Comparativ, sunt contrariat de ce se intampla in SUA, pe care coronavirus tinde sa le ia in posesie. De reactiile intarziate ale lui Trump. Chiar de zeflemelile lui la adresa raspandirii coronavirus, de care se pare ca nu prea este convins. Sau poate din alte motive. El face caz de securitate cand e vorba de razboaie de agresiune, care ii aduc bogatii. Insa cand e vorba de securitate biologica, nimic. SUA il intereseaza doar ca sursa de soldati si contribuabili?!

  Cert e ca Trump se codeste sa bage mana in buzunar pentru carantinare federala, plangandu-se de costurile economice. Nu si de cele in vieti omenesti, de care in primul rand ar fi trebuit sa fie preocupat. Nemaipunand la socoteala anul electoral. Pe care si-l risca cu nonsalanta, de parca realegerea i-ar fi fost data in plic. De ce s-ar mai simti americanii datori sa-l revoteze, cand el le desconsidera vietile?! Chiar daca intelepciunea, prudenta si compasiunea la Casa Alba nu par sa stea la aceeasi masa cu Donald Trump, norocul SUA e ca unele state americane, in special New York si California, au optat pentru carantinare totala anticoronavirus, negandindu-se la costurile eonomice, ci exclusiv la vietile oamenilor. E un indiciu de omenie, care este imposibil sa nu atraga atentia alegatorilor americani

  • Lasă poveștile cu omenia, că nici data trecută California n-a votat pentru Trump. Ai văzut asemenea accese de isterie la epidemia de gripă porcină de pe vremea lui Obama? Toată presa americană era extaziată, de parcă zecile de mii de decese ar fi fost un premiu.

   ”Omenia” ta e numai în scop propagandistic și e compusă în realitate din resentimente la adresa oamenilor real productivi.

 5. Pentru Martor:
  24/03/2020 la 22:16

  California si NY sunt zone cu mult mai bogate decat media americanilor – cea mai bogata zona este Washington DC.

  Oamenii din zonele mai bogate isi permit luxul sa stea in casa si sa nu faca nimic.

  Nu toti americanii pot si cred ca nici toti romanii dar la noi statul a intervenit masiv – o sa ne usture la buzunar de onu sa ne vedem – dar la noi este intai decidem si apoi gandim consecintele…

  mai apoi europa s-a imbolnavit de la chinezi si evolutia a fost rapida in Italia si Spania pentru ca deh, latini suntem, iubim sportul si dupa aceea ne veselim sau ne intristam tot in public…

  SUA stia si monotiriza evolutia virusului.Nu au crezut ca se va extinde in asa masura in USA.
  Sunt si ei depasiti si oarecum contrariati ca nu a iesit cum credeau ei…Adica scurt si repede.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro