vineri, iunie 21, 2024

Crimă, politică şi mântuire: despre mistica legionară a violenţei

Legionarismul s-a dorit a fi mai mult decât o alternativă politică la democraţia imperfectă a României interbelice.  Vocaţia sa ultimă a fost aceea de a  grăbi o regenerare  colectivă. Mântuirea totalitară  a naţiunii, prin eliminarea adversarilor ce ameninţă unitatea ei, se află la temelia proiectului ei. Crima şi violenţa încetează de a mai fi privite din unghiul de vedere al moralei comune. Ele  devin instrumentele  unui efort deliberat şi sângeros de făurire a unei alte umanităţi.

Asasinatul este înscris în codul genetic al  acestei mişcări:  simbioza dintre  doctrină şi acţiunea teroristă  explică vigoarea sanguinară a legionarilor. Iar cartea lui Cristian Manolachi este un element important în acest dosar al derivei interbelice. Reconstituirea climatului epocii este acompaniată de trasarea atentă a  itinerariului actorilor acestei tragedii româneşti.

O religie totalitară

Imaginarul  legionar întreţine, în mod  firesc, legături privilegiate cu cel al altor mişcări ale dreptei radicale. Codreanu nu se iveşte pe un teren virgin: patronajul  spiritual al lui A. C. Cuza este esenţial  în dezvoltarea carierei sale. Antisemismul cuzist şi naţionalismul mesianic al lui Nicolae Iorga  sunt patul germinativ al legionarismului de mai târziu.  Tema  complotului evreiesc nu este nouă: deja   antisemitismul rus se organizase în jurul acestei obsesii, întemeind represiunea pogromistă în  falsul grosolan al “Protocoalelor Înţelepţilor  Sionului”.

          Pe acest teren, al violenţei antisemite şi al  naţionalismului integral, Codreanu este un erou al timpului său. Dar  realitatea postbelică  îl va îndruma pe un făgaş ce se desparte de cuzism:  lumea în care acţioneaza Codreanu este modelată de  Marele Război şi de memoria acestuia. România Mare, cu ale sale tensiuni, este scena pe care îşi va juca rolul său de salvator Codreanu.  Critica democraţiei şi tentaţia totalitară  sunt parte din spiritul epocii. Alternativa autocratică este deja cristalizată. Lenin, Mussolini şi Hitler sunt cei ce ilustrează energia liberticidă de după 1918.

          Legionarismul, ivit din solul agitaţiilor antisemite ale studenţilor de la  1922, va fi mai mult decât o simplă grupare  politică.  Codreanu  este  înteiemetorul unei religii totalitare care, asemeni celorlalte curente ale dreptei radicale europene,  integrează în catehismul său întreaga existenţă individuală şi colectivă. Codreanu  este un politician-profet,  ipostază a  unei nostalgii salvaţioniste ce bântuie România Mare.

 Religia pe care o predică este un creştinism colorat filetist,  marcat de un cult al morţii cu ale sale dimensiuni păgâne. Apropierea dintre legionari şi  o parte a ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române  se  explică  prin capacitatea gardiştilor de a mobiliza religiosul pervertit în serviciul acţiunii politice. Milenarismul este parte din imaginarul  legionar. Utopia lor este seducătoare prin  dimensiunea ei apocaliptică.

           Dimensiunea de religie politică permite înţelegerea coeziunii mistice a legionarilor. Unitatea  spirituală se consolidează prin  recursul la violenţă: detenţia  este   ocazia de a simţi această camaraderie totalitară. Critica şi îndoiala nu pot fi acceptate  în  comunitatea credincioşilor. Trădarea este păcatul capital. Execuţiile lui Vernichescu şi Stelescu sunt  episoadele   ce probează dimensiunea criminală a acestui  angajament politic.

Teroare şi politică

          Legionarismul se constituie pe sine în  opoziţie cu un sistem pe care îl  detestă şi pe care îl denunţă. Crima devine instrumentul legitim de  pedepsire şi de regenerare. Legionarii au în comun cu   populiştii ruşi  dedicaţi  terorii credinţa în  potenţialul mântuitor al crimei.  Religia politică legionară corupe interbelicul românesc cu  elanul ei sângeros. Asasinarea lui I. G. Duca este  o  trecere a Rubiconului.

          Relaţia dintre legionari şi stat este una complicată.  De la complicitatea şi îngăduinţa iniţiale la represiunea de după 1938, trecerea este dramatică.   Deceniul de după 1930 este deceniul carlismului- restauraţia lui Carol al II-lea  subminează eşafodajul  democraţiei imperfecte şi  pregăteşte terenul  pentru reconstrucţia autocratică. Carlismul va intra în competiţie cu legionarismul:  Suveranul şi  Căpitanul sunt ambii  tentaţi de  rolul de salvator al naţiunii. Cristian Manolachi reconstituie cu atenţie şi sobrietate  acest climat de psihoză şi de isterie colectivă.

          Iar această rivalitate simbolică şi politică este  responsabilă pentru unul dintre cele mai  teribile momente ale istoriei noastre recente: războiul civil purtat între stat şi legionari. Cei doi ani de monarhie autoritară sunt clipa de apogeu a violenţei interbelice. Între Scila asasinatului practicat de legionari şi Caribda represiunii oficiale pare că nu mai există cale de mijloc. Mistica religiei politice se confruntă cu amploarea execuţiilor extrajudiciare. Vocea lui  Iuliu Maniu  este, în epocă, una dintre puţinele ce face apel la  ordinea constituţionalismului şi a domniei legii. Carlismul şi inamicii săi gardişti transformă România într-un câmp de bătălie. Cadavrele punctează acest peisaj al devastării şi al crimei.

          Acest episod de război civil îi pregăteşte pe legionari pentru cel din urmă act , cel din septembrie 1940- ianuarie 1941. România este cufundată în delir, barbarie şi  violenţă antisemită.  Omniprezent, chipul lui Codreanu   veghează asupra unei mişcări ce se dedică răzbunării. Execuţiile sumare de la Jilava  şi  asasinatele monstruoase ale lui  Nicolae Iorga şi  Virgil Madgearu  reafirmă vocaţia sângeroasă  a acestei religii totalitare.  Rebeliunea din ianuarie este ocazia de  aplica tacticile pogromiste genocidare. Evreii sunt ţinta  privilegiată a  legionarilor. Cruzimea se dezlănţuie în actele care  dezonorează o întreagă naţiune.   Iar antisemitismul  legionar va fi urmat de cel antonescian.   Politica genocidară   din al doilea război mondial este parte din soluţia finală nazistă.

          Mistica legionară a sedus  prin promisiunile ei mesianice. Religia   totalitară gardistă a  oferit cadrul   pentru  canalizarea urii şi organizarea  antisemitismului.  Demnitatea umană şi liberul arbitru au fost tăgăduite, în mod programatic – barbaria a devenit chipul însăşi al acţiunii politice.   Cartea lui Cristian  Manolachi este o contribuţie salutară  şi un antidot împotriva uitării unui trecut sângeros  : nostalgia totalitară   se cere înfruntată prin apelul la   energia  lucidităţii patriotice.   

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. Sec. al XX-lea a fost cel mai oribil secol din Istorie tocmai din cauza luptelor ideologice care au produs războaie mondiale. Dar să avem în vedere TOATE ideologiile, nu numai fascismul, nazismul, legionarismul, etc ci mai ales comunismul, cea mai criminală ideologie din istoria lumii.
  Dar prin Europa progresistă nu e de bonton să acuzi comunismul….

 2. Pastorel: Capitane/ Nu fi trist!/ Garda merge inainte/ Prin partidul comunist

  Garda a fost o miscare importata, de la nemti, italieni, chiar japonezi. Elementul specific romanesc s-a bazat pe caracteristicile tipice, lipsa de organizare, exagerari, religie exacerbata.

  Si azi Romania importa ideologii.

 3. „nostalgia totalitară se cere înfruntată prin apelul la energia lucidităţii patriotice”
  Candva prin anii 80, intr-un apartament la parter, in gazda, cu pisica si gandaci de bucatarie nocturni ca animale de companie, ascultam cu fascinatie amintirile unui batran usor libidinos si cu o minte foarte vie. Ce facuse el in timpul razboiului ca sergent. Cu de toate. Cu sotie care a murit la nastere si cum nu i s-a spus decat peste cateva luni de la eveniment, ca sa se evite eventuala lui tentativa de suicid, cu uniformele nemtilor care nu luau foc pe cand ale romanilor erau ca niste faclii, despre tehnica romanilor cu care se aruncau in gropile de obuz umplute cu apa daca totusi luau foc, cu colegul care striga – in timpul unui atac, sfartecat fiind de la brau in jos si cu maruntaiele imprastiate in jurul lui – „nu calcati pe matele mele”, cu poetul care scria versuri in transee si care din pacate a murit in timpul unui atac, cu ofiterii rusi femei care executau pe oricine incerca sa se retraga din armata rusa, cu scenele de sex salbatic din padurile din spatele frontului, cu prostituata de care s-a indragostit si pe care a vrut sa o salveze dintr-un bordel, dar i s-a pus in vedere sa plece rapid de acolo daca vrea sa traiasca, etc etc. Si nu in ultimul rand, despre colegul de celula pe cand era prizonier la rusi, aparent parte a grupului de legionari care l-au asasinat pe Iorga in padure. Si detalii ale momentului.
  Printr-un accident (fara stirea parintilor, habar nu aveau ce ascult eu dupa scoala), se pare ca stiu la a doua si a treia mana ce inseamna sa fi pe front si ce a presupus crima legionara. Am uitat de aceste povesti. Si acum revin navala din fundul memoriei, chiar daca usor blurate. Scoase din letargie de noua realitate.
  Aveti dreptate cand spuneti ca trebuie sa stim si sa nu uitam. Cred ca acesta trebuie sa fie antidotul la noi tentatii totalitare. Nu avem nevoie de lideri mistici, super potenti, cu solutii miraculoase la purtator. Ci de o societate efervescenta, care isi promoveaza constructia prin persoane si mesaje echilibrate si sanatoase.

 4. Toate acestea denotă dispreț pentru regulile morale și față de om. Legionarismul este o molima care smintește conștiința cu „religia” sa agresiva. Religia populismului nu a dispărut. Religia forței brute este omniprezentă. Când e vorba de bogdaprosteala și mangleala, toți populiștii sunt de-o singura credință. Credeți că discipolii legionarismului de astăzi vor sa fie osândiți pe cruce? Credeți că vreunul dintre acești tipalai și bătăuși vor lua pe umeri păcatele noastre? Sa fim serioși! N-au nimic sfânt: nici empatie in tratarea intereselor țării, nici puritatea celor mai adânci sentimente, nici spiritul dogmelor morale, nici sanctitatea legilor drepte. Chiar daca și-au pus tot năravul infect in slujba propagandei de tip putinist, palavragii mioritici rămân esențialmente, in toate privințele, niste farisei. Or, fariseul este singurul individ pentru care nu exista mers înainte. Ceva exista, totuși…Înainte, că racul, prin Căpetenia Dracul! Așadar, pe șatra violenței antioccidentale și al naționalismului de caverna, G.Simion crede că este osia universului mioritic, sau un salvator al …Însă lumea grandomaniacului Zelea-Simion este infecta si mica, atât de mică, precum ocaua cu care bogdaprosteste lumea. Ce e adevărat despre căpetenie, e adevărat despre „sectă”. AiURita sa S.O.S.coclita, dar intrați în competiție: Smardoiul și Căpităneasa. Iar dacă te uiți mai bine la aceste uscaturi, observi, cu stupefactie, o adunătură cenușie profund schizoidă. O castă sordidă, înverșunată, cârtitoare, kremlineza, ucigașă, și venala. Crede cineva, cumva, că „urmașii” lui Zelea vor uita de sine pentru ceilalți multi și prosti, macar o singura data? Lucrul e cu neputința! Crede cineva că cetățeanul-de-aur-fals va intra în foc? Linistiti-va! Crede cineva că zeita-DianaSOS va duce Crucea Neamului in spate, in genunchi, năclăită de sudori? Pe naiba! Ei și alții că ei nu vor imparti pe veci soarta neghiobilor, credulilor, proștitilor, manipulațiilor.

  • Legionarismul și comunismul au fost numai aparent antagonice, de fapt voiau cam același lucru, să aducă Raiul pe pământ. Au adus însă Iadul.

 5. Nu știu, cu adevărat, dacă membrii AUR pot reface „climatul de psihoză și de isterie colectivă produs de mișcarea legionară interbelică”.
  Ce îmi produce fiori este reprezentat de intelectuali din AUR sau intelectuali aderenți ai ideilor bolnăvicioase ale unor minți tulburi ca cea a lui G. Simion. Și-mi este frică de oameni inteligenți, cum sunt domnul Lavric sau domnul Gologan care sunt capabili oricând să instige un popor la ură combinată cu religiozitate, împinsă la habotnicism. Mi-e frică…deși, după cum cunosc eu neamul acesta, nu mai avem, defel, crema intelectuală interbelică. Și ea sfârșind cu mărețe nume de intelectuali care au schimbat cămașa verde cu cea roșie. Astăzi e greu să găsești intelectuali de calibrul celor mulți care s-au înrolat în Mișcarea legionară.
  Și asta mă mai liniștește puțin.

 6. Nu știu ce să zic.Așa între „tovarăși” și „camarazi” eu zic că tot tovarășii sunt mai periculoși.. 😀

  Tot ce au prăpădit legionari în ceșle 4 luni cât au fost la putere a fost o glumă pe lână isprăvile comuniștilor în primele lor 4 luni de putere.

  Pericolul real îl reprezintă în continuare comuniștii. Există o masă enormă de de „nostalgici” + tot soiul de lusări ce cred cu tărie în gargara cu „de la fiecare după posibilități, fiecăruia după necesități”.Ei sunt pericolul adevărat șli nicidecummminoritata neseminificativă a zgubiliticilor cu căpitanul lor. Așa cum a fost și-n anii 20, 30 & 40 ai secolului trecut exacerbarea „pericolului fascist” nun face decât să ascundă adevăratul pericol: Comunismul.

  • Poporului român și elitelor lui le-a plăcut mult comunismul. Iată, după 33 de ani, România este singura țară fost comunistă care mai păstrează ca principal partid de guvernare pe urmașul PCR.

 7. Primul act terorist din România nu a aparținut legionarilor, el a avut loc in 1920 si a fost organizat de filiala romanesca a partidului bolșevic din Odesa (atentatul de la Senat). Legionarii au copiat modelul bolșevic nu numai prin violenta metodelor de lupta politica, dar si prin ideologie: unul din telurile lor era construirea omului nou.
  In România distrugerea sistemului democratic si începuturile terorismul de stat au fost făcute însa de guvernarea carlista. Problema începuturilor terorismului de stat pe model sud-american n-a fost analizata serios de istoriografia noastră.

 8. Oare numai eu nu înțeleg?
  Cum să îi numești pe evrei „jidani” și – totodată – să te închini „jidanului” Iisus Hristos?!
  Cum să te revendici „creștin”, adică de la Hristosul Cel ce S-a dat pe sine morții fără a cere Tatălui „suflet pentru suflet”? și care unui ucigaș al Său (un sutaș) i-a redat (lipit) urechea, iar tu să comiți crimă după crimă după crimă?!
  Legionarii au fost o struțocămilă și chiar mai mult, au fost propria lor negație.
  P.S. Însă @Lucifer are mare dreptate: discutăm atît de mult despre legionarismul care a durat 4 luni și atît de puțin despre comunismul care a durat peste patru decenii și care a produs și produce în continuare mult mai mult rău României.

 9. 1. De ce in perioada interbelica mare parte din intelectualitatea romaneasca a simpatizat Miscarea Legionara?
  2. De ce in perioada interbelica s-a comis primul atentat terorist din Romania (chiar in Parlamentul Romaniei)?
  3. De ce o institutie a Statului Roman (JANDARMERIA) A COMIS CRIME, nefiind emise condamnari in acest sens de catre o INSTANTA DE JUDECATA? Ce trebuiau si ce puteau sa faca cei care au facut obiectul acestor atrocitati (nn. simpatizantii si membrii legionari)?
  4. De ce Miscarea Legionara NU A FOST CONDAMNATA in Procesul de la Nurenberg, in schimb au fost condamnate fascinsmul si nazismul?
  5. De ce valori si concepte definite inainte CA FIIND COMUNISTE sunt astazi definite CA FIIND PROGRESISTE? De ce urmasi ai sistemului comunist sunt astazi ajunsi „la butoane” in Romania?

  ETC, ETC

 10. Prin legionarism România și-a arătat primitivismului ei. A fost certificarea noastră de proasta calitate, căci, dacă comunismul ne-a fost băgat pe gât, legionarismul ni l-am făcut singuri și cu zestrea proprie. Până astăzi România nu poate construi o justiție independentă, o presă liberă și servicii militarizate subordonate transparent societății. Ne dăm de-ai lui Iisus, dar în realitate suntem dintre cei care strigă de două mii de ani „Dă-ni-l pe Baraba!” Asta e zestrea noastră. În schimb, norocul nostru chior este că suntem prea aproape de Occident pentru a ne putea construi un iad românesc stabil. Generațiile românești de la 1918 până în 1989 n-au putut decât să se compromită, fie prin fanatism, fie prin servilism. Cei o sută de ani ne-au arătat clar absența organului etico-moral. Și ne-au mai arătat fertilitatea nulă a Bisericii Ortodoxe. Nu, nu e o coincidență! Cum Biserica Ortodoxă și-a dovedit incontestabil neputința în reformare, speranța nu mai rămâne decât la continua influență occidentală. Iată de ce cei care ne lingușesc în folosul lor vor să ne despartă de Occident, caci ei au înțeles bine de unde își trage România toată vitalitatea ei. Două condiții să nu pierim: Occidentul să nu o ia razna, cum s-a mai întâmplat, iar noi să rămânem aliații Occidentului. Altfel? Altfel nu vom supraviețui.

 11. O noua campanie de sezon sau noua vanatoare de legionari, editia 2023

  O distractie favorita a marelui conu` Iancu era sa participe in ziua de duminica la antrenamentul pompierilor din Ploiesti, urbea lui natala. Acesta incepea prin aprinderea unei gramezi mari de hartii de catre pompierii cu uniforme si caschete care treceau repede la tulumba manevrata febril in sus si in jos de catre protagonistii scenetei pentru ca apa sa aiba presiune in furtun si sa poata stinge focul pe care il facusera tot ei , spre deliciul scriitorului care radea in hohote si ii incuraja de pe margine .
  Dupa aceleasi principiu , jarul din spatiul social ( in acest caz miscarea legionara ) trebuie zgandarit periodic de catre unii pentru ca sa se inalte cat mai sus flacarile care ulterior trebuie stinse de catre altii ( eventual de catre aceeasi ).
  In cazul de fata doi profesori universitari publica in 2023 pe platforma Contributors.ro doua articole care readuc in atentia publica fenomenul legionar.
  In primul caz este prezentata o analiza a legionarismului ( Ioan Stanomir – Crima , politica si mantuire ; despre mistica legionara a violentei ), de fapt o recenzie a unui carti aparuta in editura Humanitas pe tema miscarii religionare ( Cristian Manolachi – Revolverul Arhanghelului . Miscarea legionara si mistica asasinatului politic ), in al doilea se trage deja semnalul de alarma ( Gelu Duminica – Ce vor mesajele legionare de pe strazile Bucurestiului ? Sa ne antagonizeze ).
  Dincolo de ratiunile istorice ale evocarii miscarii legionare de catre profesorul Stanomir ( ” antidot împotriva uitării unui trecut sângeros : nostalgia totalitară se cere înfruntată prin apelul la energia lucidităţii patriotice” ) , intrebarea ar fi in ce masura o miscare politica din anii `40 cu aceste caracteristici mai poate avea aderenta in zilele noastre :

  „Legionarismul se constituie pe sine în opoziţie cu un sistem pe care îl detestă şi pe care îl denunţă. Crima devine instrumentul legitim de pedepsire şi de regenerare. Legionarii au în comun cu populiştii ruşi dedicaţi terorii credinţa în potenţialul mântuitor al crimei.”;

  „Mistica legionară a sedus prin promisiunile ei mesianice. Religia totalitară gardistă a oferit cadrul pentru canalizarea urii şi organizarea antisemitismului. Demnitatea umană şi liberul arbitru au fost tăgăduite, în mod programatic – barbaria a devenit chipul însăşi al acţiunii politice.”

  In realitate , dupa ce a trecut prin cea mai sangeroasa revolutie din Europa de Est, prin reprimarea violenta a demonstratiilor din ianuarie `90 , prin Mineriada din iunie 1990 care a ingrozit lumea civilizata , prin marile proteste anti-coruptie din 2017-2019 ,etc., cu toate provocarile la care a fost si este supusa, societatea romaneasca nu mai este atat de vulnerabila la extremism ca in anii `40 cu atat mai mult cu cat acum la granitele ei Rusia lui Putin calca in mod brutal pe urmele lui Stalin si Hitler in cel mai sangeros razboi din Europa dupa 1945.
  In al doilea caz avem un articol care semnaleaza cu maxima ingrijorare mesajele legionare din campusul Universitatii Politehnice din Bucuresti si de pe strazile Bucurestiului :

  ” Zilele trecute am avut ceva treabă în campusul Universității Politehnice din București și
  în cel din Regie. Fără să vreau am observat că pe un stâlp, într-o zonă extrem de vizibilă pentru oricine, erau afișate niște abțibilduri cu simbolul Gărzii de Fier și a figurii lui Corneliu Zelea Codreanu.”

  ” Însoțite adesea de mesaje de tipul „Exemplul său, lupta noastră” sau „Trăiască legiunea și căpitanul”, aceste abțibilduri cu mesaje fasciste și extremiste, sunt prezente în număr foarte mare în zona în care locuiesc cei mai bine educați tineri din actuala generație(s.n.).”

  ” Pentru mine nu e nicio noutate că astfel de grupuri de „ultrași” naționaliști și ultra-conservatori, din care fac parte din păcate și studenți(s.n.), încearcă reabilitarea legionarilor ca „eroi” ai națiunii. Departe de a fi cazul izolat al unui singur legionar nostalgic, aceste grupări au zeci de mii de urmăritori pe Facebook și sunt simptomatice pentru ce poate urma în an electoral: promisiunea unei țări „curate” care trebuie apărată de „neomarxiștii” europeni, LGBT, imigranți etc., îngropând sub frici fabricate problemele reale ale românilor (prețurile din ce în ce mai mari, salariile mici, bătrânii care nu au unde să se trateze etc.).”

  Problema este ca acest autor de profesie sociolog , foarte ingrijorat acum de extremismul legionarilor de tip nou , sustinea in urma cu 6 ani o cu totul alta scala de valori :

  ” E şi greu, ca român ce trăieşte în România (s.n.), să nu rezonezi la „Viaţa m-a făcut să nu fiu deloc cuminte/ Am făcut infracţiuni şi-am mers înainte/ Eu nu dau înapoi/ Nu cad pe locul doi/Pentru că şeful meu/ E numai Dumnezeu/ Am făcut multe rele/ Şi-aveam pedepse grele/ Dar El nu m-a lăsat/ Şi tot m-a ajutat”. În lumina acestor versuri care mustesc a „şcoala vieţii”, auzul ştirii că Dani Mocanu a fost arestat a căzut peste mine ca un trăznet. Cică în timpul liber omul se ocupa cu proxenetismul şi alte infracţiuni din aceeaşi familie, nu de alta însă chiar dorea să-şi provoace muza (s.n.) pentru a putea să creeze alte versuri de acelaşi mare angajament. Eu unul mă aşteptam să aud că domnul în cauză a fost admis la program de studii doctorale ale Universităţii Oxford sau cel puţin ale London School of Economics, însă se pare că „dujmanii” (cu „j”, aşa cum se „spune” băieţaşii) l-au făcut. Nu-i nimic, că omul se va întoarce, şi atunci să te ţii….”

  Gelu Duminica – Dani Mocanu si fariseii

  https://adevarul.ro/news/societate/dani-mocanu-fariseii-1_59d210a15ab6550cb8bc546a/index.html

  In sfarsit , articolul nu mentioneaza faptul ca simbolurile amintite sunt prezente pe zidurile Universitatii Bucuresti ,ale Facultatii de Arhitectura, etc. inca din anii `90 ( vom vedea mai jos si de ce ) . Dupa ce ridica problema , autorul intuieste singur o parte din raspuns :

  ” Poate nu întâmplător aceste mesaje sunt lipite fix lângă însemnele unui partid politic care a intrat în parlament în 2020 și care a devenit celebru ca urmare a intoxicărilor de tip fake-news pe care le-au promovat în spațiul on-line.”

  Perfect adevarat, cu unele completari. AUR , partidul intrat in Parlament si care ventileaza teze legionare este gestat in laboratoarele serviciilor care in mod formal nu fac politica :

  https://www.g4media.ro/breaking-iulian-fota-fost-sef-al-colegiului-national-de-informatii-al-sri-si-fost-consilier-prezidentiale-de-securitate-aur-este-un-proiect-rezultat-din-laboratoare-neaose-romanesti-din-tar.html

  Mai mult decat atat , AUR beneficiaza beneficiaza de sustinerea expresa a institutiilor de forta :

  https://presshub.ro/exclusiv-asociatia-lui-george-simion-a-primit-donatii-de-la-unitati-militare-ale-spp-si-sri-intre-anii-2013-2014-ce-nume-din-politica-i-au-mai-dat-bani-254849/

  In totala contradictie cu traiectoria europeana a Romaniei si misiunea lor intr-un stat democratic , institutiile de forta incearca din rasputeri sa justifice finantarea unui partid extremist :

  https://www.libertatea.ro/stiri/sri-confirma-ca-a-dat-bani-asociatiei-lui-george-simion-cum-explica-institutia-condusa-de-eduard-hellvig-4452085

  Pentru ca aschia nu sare departe de trunchi , in spatele partidului extremist trimis la inaintare de catre serviciile de informatii si institutiile de forta de la noi presa ne arata ca ranjeste patriotic prin mostenitorii ei fosta si eterna Securitate :

  https://www.aktual24.ro/iata-cine-este-in-spatele-aur-milionarul-bobby-paunescu-fiul-securistului-george-constantin-paunescu/

  Cum si de ce s-a ajuns la aceasta anomalie de sistem intr-o tara intrata in NATO si UE ne explica cu punct si virgula un fost consilier pe probleme de securitate :

  ” Spre deosebire de Ministerul Apararii, cel al Afacerilor Interne nu a fost reformat (s.n.) odata cu intrarea noastra in NATO, iar acum se confrunta cu o criza care se agraveaza de la o zi la alta si observam cum „institutiile incep sa cada ca popicele”,

  ” MAI controleaza intreg teritoriul Romaniei (s.n.), iar pentru un partid asta este extrem de important. Ai campanii electorale de dus (s.n.), ai oponenti de intimidat (cum se intampla altadata), poti avea o serie intreaga de avantaje. In al doilea rand, daca incep sa mai curga si banii negri (s.n.) pe diferitele retele si filiere (asa cum semnaleaza presa), ne putem gandi ca si asta e un avantaj, desi de ordin personal.”

  Iulian Fota
  fost consilier prezidential pe probleme de securitate

  http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte/iulian-fota-cand-vorbim-de-complicitati-intre-ofiteri-din-mai-clanuri-si-politicieni-ce-poate-sa-faca-raed-arafat-interviu-1572220

  In esenta , articolele in discutie, ca multe altele pe aceasta tema , nu fac o delimitare clara a notiunilor de fascism, comunism, extremism, anti-comunism , nationalism , patriotism pentru a elimina orice ambiguitati , suprapuneri sau confuzii .
  In al doilea rand, autorii lor omit faptul ca reactivarea extremismului si legionarismului isi au explicatia in istoria recenta a Romaniei .
  Evenimentele din anii `90 explica in parte de ce miscarea legionara a reaparut exact dupa caderea comunismului, pentru ca la noi istoria se repeta.
  Sa ne reamintim ca evenimentele din martie 19-21 martie 1990 de la Tg. Mures au oferit, intamplator desigur , motivatia ideala pentru infiintarea la 26 martie 1990 a S.R.I.
  Tot intamplator in iunie 1990 Marian Munteanu, presedinte al Ligii Studentilor ,initiatorul si coordonatorul demonstratiei studentesti din Piata Universitatii si primul presedinte al Aliantei Civice ( in realitate colaborator platit al Securitatii – https://adevarul.ro/stiri-locale/bucuresti/marian-munteanu-a-mintit-pana-la-capat-a-fost-1743182.html) a fixat o tinta pe spatele miscarii studentesti pe care a conexat-o cu miscarea legionara oferind astfel lui Ion Iliescu pretextul ideal de a chema minerii sa lichideze „rebeliunea legionara” din randul studentilor , intelectulilor cu barba si ochelari,etc.
  Totul a decurs conform planului . Odata cu (re)aparitia dusmanului de clasa , a fost reactivata si a intrat in actiune institutia desemnata sa coordoneze neutralizarea lui .
  In realitate legionarii nu mai prezentau de multa vreme un pericol real, cei mai multi fiind decedati sau aflati la amurgul vietii.
  Stricto senso, miscarea legionara a disparut in 1948 odata cu arestarea legionarilor de catre comunisti si a celor 15.000 de tineri fideli idealului naţional-creştin, majoritatea studenţi .
  Cu toate acestea , de atunci si pana la la caderea comunismului , legionarii au fost in mod continuu arestati, urmariti, vanati si decimati pentru simplu motiv ca au fost calul de bataie si principala ratiune de a exista a Securitatii ( de fapt obsesia si justificarea activitatii ei ).
  Din aceasta perspectiva urmarirea legionarilor eliberati din inchisori intre 1962-1964( atati cati mai traiau ) si la 20 de ani dupa caderea comunismului spune multe despre adevarata natura a S.R.I. si a regimului postcomunist din Romania :

  ” Oameni ăștia au ieșit, la un moment dat, din închisori. De ce?

  România semnase o sumă de tratate internaționale prin care își asuma că nu mai există represiune politică, iar detențiile erau considerate acum inofensive. Din cauza vârstei, nu mai prezentau un pericol real, deținuții ieșiseră îngenuncheați din experiența carcerală (s.n.). Ceea ce n-a presupus însă schimbarea politicilor represive (s.n.). A existat o problemă legionară continuu prezentă pentru Securitate, deținuții au fost urmăriți și în libertate, fără pauză. Vă spun asta cu nedumerire și indignare, SRI a predat dosare ale foștilor legionari și în 2019(s.n.) către CNSAS.”

  Mihai Demetriade

  https://www.vice.com/ro/article/7kzwxz/adevarul-despre-ororile-din-experimentul-pitesti

  https://web.archive.org/web/20200309144803/https://www.vice.com/ro/article/7kzwxz/adevarul-despre-ororile-din-experimentul-pitesti

  In sfarsit, recenta luare de pozitie a celor doi universitari care semnaleaza pericolul reactivarii legionarismului nu este una singulara , ci se inscrie intr-o lunga serie de actiuni care incep cu agitarea zgomotosa a ultimilor legionari in 1990 si se termina cu agitarea stafiei lor in 2023 :

  Vanatoarea de legionari , editia 1990

  „Ne adresăm tuturor forţelor democratice ale ţării (s.n.) care şi-au dat votul pentru libertate şi stabilitate în România, cu chemarea de a sprijini acţiunea de lichidare a acestei rebeliuni legionare(s.n.), de a concura cu forţele de ordine şi cu armata pentru restabilirea ordinii, izolarea şi arestarea elementelor extremiste(s.n.) care trebuie aduse în faţa justiţiei pentru a da socoteală pentru cele comise.”

  Ion Iliescu
  13 iunie 1990, ora 21.00
  http://www.evz.ro/sa-nu-uitam-mineriada-sangeroasa-din-13-15-iunie-1990-s-a-facut-dreptate-dezbaterea-zilei.html

  Vanatoarea de legionari , editia 2014

  http://www.contributors.ro/politica-doctrine/presedintele-iohannis-unii-consilieri-de-la-cotroceni-si-riscul-datului-in-bara/,

  2015

  http://www.blogary.ro/editorial/dezbatere-cu-legionaroizii-echidistanti-si-reformatori/ ,

  2016
  https://www.contributors.ro/despre-dialog-eticheta-si-etichete/

  https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/sfanta-batranete-legionara-ana-blandiana-si-1698328.html

  https://sergiusimion.blogspot.com/2016/04/vanatoarea-de-legionari-editia-2016.html

  2019

  https://www.contributors.ro/sfinti-si-condamnati/ ;

  https://sergiusimion.blogspot.com/2019/11/despre-sfinti-si-condamnati-sau_6.html

  2023
  https://www.contributors.ro/crima-politica-si-mantuire-despre-mistica-legionara-a-violentei/

  https://www.contributors.ro/mesajele-legionare-de-pe-strazile-bucurestiului-au-menirea-sa-ne-antagonizeze/

  Pe cale de consecinta semnalul dat de catre cei doi autori animati de simt civic si bune intentii se inscrie fara voia lor in aceeasi logica politica si istorica a cetatii asediate respectiv a semnalarii pericolului intern (eventual si extern) care ameninta societatea.
  In acest tip de logica a avertizarii , concluzia este de domeniul evidentei. Din varii motive, nu mai conteaza cat de reala este amenintarea, este mult mai importanta semnalarea ei periodica.

  • bine punctat, pina la Dumnezeu ne maninca sfintii, sau pina sa te nhate legionarii te tavalesc alde iohannis, ciuca si ciolacu. am sentimentul ca n Romania ori nu se vrea sa se vorbeasca despre situatia reala a tarii (si cauzele evidente pentru care s a distrus o natiune) ori se bate apa n piua de amorul artei/marilor aspiratii/marii culturi(sic!). nu s observabili prostii cu doctorat? nu se simte inversarea scarii valorice? faptul ca cei c o bruma de inteligenta au fugit care ncotro, iar scroafa autohtona s a catarat in copac?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro