sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Crime scăldate în melodramatic

Înainte de Absolution, prezentat pe ecranele noastre sub titlul Răzbunarea asasinului, l-am văzut pe Liam Neeson în Retribution.

Era în septembrie 2023, așa că, în lipsă de ceva mai bun, am numit producția în care evolua actorul care făcuse furori în Lista lui Schindler, un  “bun film de sfârșit de vară”. Nici mai mult, nici mai puțin de atât.

Acum, mi-e mult mai greu să rezum în numai câteva cuvinte și să spun foarte multe lucruri de bine despre  cea mai recentă creație a regizorului Hans Peter Nollad. Regizor pe care unii l-au numit un Ridley Scott norvegian. Răzbunarea asasinului rămâne în principal un  film în care joacă Liam Neeson. Ceva mai îmbătrânit și din pricina trecerii naturale a anilor, și de machiajul specific unui personaj mistuit de viața dezordonată de gangster, de condiția de fost boxer de performanță pe ale cărui excese de toate felurile, inclusiv  excesul de băutură acum trupul și mintea se răzbună.

Thug își câștigă existența făcând tot felul de operațiuni primejdioase pentru un anume Charlie Conner (Ron Perlman) și pe al cărui fiu, Kyle (Daniel Diemer), are misiunea de a-l iniția în tainele crimei organizate. Așa cum se va vedea ceva mai încolo, relațiile dintre cei doi nu sunt chiar dintre cele mai tandre pentru că, pesemne, și în acest domeniu funcționează conflictul între generații.

Gangsterul nostru de cursă lungă are deja vădite probleme cu memoria. Nu își mai amintește nici măcar numele patronului, are mereu la îndemână un carnețel în care își notează lucrurile de primă urgență. O vizită în interes profesional la un doctor care comercializează medicamente interzise (medici corupți există, după cum vedem, și în America) îl sperie, diagnosticul îngrijorător pus de acesta este întărit de un consult neurologic. Lui Thug îi mai rămân maximum doi ani la dispoziție. Maximum doi ani în care își va mai putea avea singur de grijă.

De aici se va declanșa la urma urmei totul. De aici va începe schimbarea la față a personajului. Thug îi va telefona fiicei Daisy (Frankie Shaw) de multă vreme abandonată, va încerca reluarea legăturilor cu aceasta. Între două crime, va merge la prostituate, dintre care cea numită generic Femeia (Yolanda Ross) îi va deveni o adevărată prietenă, ajutându-l și să își restabilească relațiile cu Daisy. Pe care va vrea să o ajute să își cumpere o casă. Contând pe un împrumut de 20.000 de dolari făcut de la același Charlie Conner.  Vizita proiectat pașnică la acesta face să intervine cel de-al doilea declic și a doua schimbare la față a lui Thug. Realizând că tânărul Kyle a fost cel care a angajat ucigașul plătit ce avusese misiunea de a-l lichida,  Thoug se va metamorfoza într-un fel de Père Justice. Îl va ucide pe Charlie din al cărui seif va lua o sumă considerabilă. Cu care își va înzestra în primul rând fiica. Pe urmă, va elibera prostituatele ținute în captivitate și sclavie de un mare pește, le va da generos și bani de drum, nu va izbuti însă să o salveze pe cea mai tânără și mai frumoasă dintre ele. A cărei crudă soartă îl impresionase.  Melodramaticul amestecat cu foarte mult sânge va deveni încă și mai melodramatic în clipa în care filmul va prezenta sfârșitul asasinului. Care moare parcă încă și mai lent, și mai eroic decât Cid-ul. Moartea va interveni numai după ce Thug i-a trimis pe lumea cealaltă pe toți marii gangsteri în al căror serviciu a fost vreme de zeci de ani buni.

Sunt în film și urmăriri, și scene de luptă, și secvențe din care rezultă că gangsterul interpretat de Liam Neeson este încă stăpân pe meserie, chiar dacă a început să își cam piardă memoria. E vorba despre tentative regizorale de dinamizare a acțiunii căci se pare că până și regizorul Hans Peter Molland a realizat că ceva nu e tocmai ok cu scenariul scris meșteșugărește de Tony Gayton și că acțiunea e mult prea lentă. Puțin, foarte puțin prin raportare la rigorile genului. Și la așteptările publicului.    

Electromagnetic Productions, North Five Six, Sculptor Media

ABSOLUTION (RĂZBUNAREA ASASINULUI)

Regia: Hans Peter Molland

Scenariul: Tony Gayton

Producători: Michael Besman, Roger Birnbaum, Eric Gold, Warren Goz, Casey Grace Murtagh, Alex Aginian, Marlene Thomas

Decoruri: Jennifer Engel

Costume: Deborah Newhall

Design de producție: Jørgen Stangebye Larsen

Cu: Liam Neeson (Thug), Ron Perlman (Charlie Conner), Frankie Shaw (Daisy), Yolanda Ross (Femeia), Daniel Diemer (Kyle Conner),

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

    • Hai sa te afli în treaba. Și sa dovedești lumii ca ești și prost crescut, și analfabet funcțional. Despre cap nici nu poate fi vorba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro