vineri, iunie 2, 2023

Despre tupeu si demnitate: Crin Antonescu, Dan Grigore si problema onoarei

Cu un apetit insatiabil pentru grobianism vehement si pentru retorica incontinenta, El Crin si-a permis sa-l jigneasca pe unul dintre cei respectati intelectuali ai Romaniei, marele pianist Dan Grigore. Urmarea a fost ca, in urma refuzului antonescian de a-si cere cuvenitele scuze, Dan Grigore a demisionat din CNA. Traim intr-adevat o bulversare a valorilor, spre a relua formularea lui Dan Tapalaga, daca un om de o recunoscuta fermitate precum Dan Grigore, avand taria afirmarii convingerilor sale, dupa 11 ani de activitate, dupa ce a fost propus de Valeriu Stoica, apoi de Calin Tariceanu, a ajuns sa plece dintr-o institutie printr-un gest de onoare in fata lipsei de onoare a lui Crin Antonescu. Rasfatatul „Antenelor”, El Crin Antenescu graieste precum Antenele: injurios, mocirlos, sordid, toxic. In 2009,Dan Grigore mai avea iluzii despre El Crin. Daca un om de statura sa culturala este tratat astfel, ma intreb cum ar incerca acest caudillo in devenire sa-i umileasca pe alti intelectuali care nu stau smirna in fata sa? De fapt, nu ma intreb, stiu si stim.

Sunt prieten de aproape patru decenii cu Dan Grigore, am discutat de-a lungul anilor filosofie, literatura, politica, am vorbit despre mari dirijori si mari interpreti. L-am intalnit la Bucuresti si la Washington. Am fost la concertele sale. Ascult adeseori discurile acestui interpret genial de Beethoven, Chopin, Grieg, Ceaikovski si Skriabin. Am aici o fotografie in care suntem impreuna, la un cocktail in curtea sediului PNL, dupa ce primisem Premiul „Bratianu” pentru contributii la promovarea valorilor liberale. Un Premiu pe care l-am returnat in 2011 in semn de protest pentru ceea ce eu privesc drept sinuciderea politica si ideologica a acestui partid sub „indrumarea” lui El Crin. Sunt unele subiecte pe care Dan Grigore si cu mine le vedem oarecum diferit. Dar avem convingeri esentiale comune. Il asigur de deplina mea solidaritate si de pretuirea mea statornica.

Iata mai jos un fragment dintr-un excelent articol de Cristian Campeanu aparut in „Romania Libera”:

Contrarevoluţia Antenei 3 nu are drept obiectiv nici „salvarea democraţiei româneşti” din ghearele „tiranului Băsescu”, nici salvarea statului de drept şi a economiei naţionale, nici instaurarea monarhiei, ci are o singur scop: răsturnarea progreselor democratice, atâtea câte au fost ele şi care au permis României să devină membră a Uniunii Europene. Semnele degradării sunt deja vizibile. Avem în România opt televiziuni de ştiri care produc zgomot senzaţionalist şi ţipete isterice dar nu produc ştiri. Asaltul permanent asupra presei de calitate a făcut ca ziariştii care se încăpăţânează să rămână verticali să se refugieze într-un număr din ce în ce mai mic de publicaţii sau website-uri. Valorile au fost răsturnate iar personalităţile naţionale, batjocorite. Crin Antonescu îşi permite să afirme că Dan Grigore este un om lipsit de onoare, după ce anterior îi atacase în termeni incalificabili pe Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu şi Horia Roman Patapievici, dar se pare că nu are nicio problemă cu „onoarea” lui Dan Voiculescu, Ion Iliescu sau Adrian Năstase, noii săi prieteni politici. „Ce se întâmplă în televiziune e pur şi simplu terorism. Terorism mediatic. În numele libertăţii şi democraţiei, în numele slujirii opoziţiei, se calcă în picioare legi, se încalcă drepturi câştigate cu sânge în decembrie ’89”, a afirmat ieri Dan Grigore în scrisoarea de demisie din CNA. Este un avertisment grav venit din partea unui om care ştie despre ce vorbeşte.

Iata si scrisoarea senatorului PDL Radu F. Alexandru, o remarcabila sinteza a subiectului discutat aici:

În maniera care a ajuns să-l definească: ton isteroid, invective împroșcate în dreapta și în stânga, acuze devastatoare nesusținute o dată de probe, Crin Antonescu și-a permis, într-o emisiune pe Antena 3, să arunce peste umăr aprecierea că Dan Grigore este un om fără onoare; scurt, dintr-una, fără un singur argument care să susțină o afirmație de-o asemenea gravitate. Ilustrul muzician i-a cerut președintelui PNL să-i prezinte public scuze în 48 de ore, anunțând că în caz contrar își va da demisia din Consiliu Național al Audiovizualului, al cărui membru este.

Supărarea dlui. Antonescu nu are nici o legătură cu maniera în care marele pianist triumfă la fiecare apariție pe podiumurile de concert; ea se trage din felul în care, cu eforturi și sacrificii în detrimentul unei cariere artistice de excepție, acesta a înțeles să-și desfășoare activitatea în Consiliu cu onestitate, corectitudine, perfectă echidistanță, implacabil în decizia să sancționeze în spiritul Legii gravele derapaje din audio-vizual.

Afirmația impardonabilă a dlui. Antonescu vine în continuarea și în perfectă consonanță cu repetatele atacuri mârșave duse împotriva maestrului Dan Grigore, ca și a altor membri ai Consiliului, de oameni care, ignorând cele mai elementare norme deontologice ale profesiei de ziarist, și-au pus condeiul și discursul în slujba unor patroni de presă care i-au condus ireversibil pe culmile abjecției. În fruntea lor, și greu de egalat, ”vedetele” trustului Intact.

Pentru că dl. Antonescu nu și-a prezentat scuzele cuvenite și pentru că dl. Dan Grigore face parte din spița aleasă a celor pentru care onoarea reprezintă una dintre cele câteva repere care dau sens vieții, deznodământul a fost cel anunțat: Maestrul a demisionat din Consiliul Național al Audio-vizualului.

Pentru tot ce ați făcut, mulțumiri cu recunoștință, dle. Dan Grigore.</em>

Citez si dintr-un editorial de pe www.ziare.com intitulat „Cat costa fudulia lui Crin Antonescu”:

Presedintele PNL nu este un tip fericit. Un tip care uraste cu atata patima, care are in manualul supravietuirii o singura axioma – toti cei care nu gandesc ca mine imi sunt dusmani – nu are cum sa zaresca limanul in exteriorul propriilor cugetari.

http://www.ziare.com/crin-antonescu/pnl/cat-costa-fudulia-lui-crin-antonescu-1155131

http://tismaneanu.wordpress.com/2011/01/08/o-decizie-inevitabila-voi-returna-premiul-%e2%80%9cion-i-c-bratianu%e2%80%9d-al-pnl/

http://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/textul-demisiei-lui-dan-grigore-din-cna-%e2%80%9cpresa-e-prinsa-sa-faca-senzationalisme-ieftine-sa-propage-atacurile-joase%e2%80%9d/

Distribuie acest articol

94 COMENTARII

 1. Până nu demult, vedeam în Antonescu doar sfârleaza insolentă. O lăptoasă ciocănitoare aterizată, neverosimil, pe sceptrul PNL. Insul îmi părea mai degrabă comic decât malign. Ultimele ieșiri ale ștabului liberalilor mi-au tăiat, însă, pofta de râs. Mi-e cât se poate de limpede: în Crin conviețuiesc, nupțial, caraghiosul și cutra.

  • Monser,mi-ar fi placut sa vad din partea voastra niste idei izvorate din putul propriei gandiri,nu din ceea ce va manipuleaza zilnic tovarasul sef al antenei 3.Daca ai fi avut putina cultura,ai fi stiut ce a facut marele rege Mihai,care a fost cursul vietii sale si cum a influentat acesta istoria tarii.
   Atunci ai fi cerut la fel de imperios tovarasului iliescu sa-ti explice de ce a tinut mortis sa-i opreasca intrarea regelui in tara dupa revolutie!!!ba mai mult,asemenea cinste si demnitate i-a oferit incat l-a poftit afara din tara direct de pe treptele avionului.Ca acum,peste 20 de ani sa se ploconeasca senil in fata lui…Sunteti niste viermi fara personalitate,cultura si coloana vertebrala…altfel v-ati da seama de enormitatea aberatiilor pe care le vomitati pe acest site!!

  • Nu l-a jignit, a spus adevarul.Mai sinteti multi papai de bani in tara asta? Ne sufocati cu dragalaseniile voastre si asta pe bani.LA MUNCA, produceti ceva real nu ISTORIE ISTERICATA

   • dar tu chiar crezi ca „Vali” a studiat ceva istorie (si daca da, i-o fi fost prof chiar Ipo-Crin)? stie diferenta intre pozitia oficiala a MS si a Maresalului intre 1940 si 1945? stie ce a facut/n-a facut fiecare? NU! lui i s-a dat ordin sa scrie de la partid (galbejit) si a scris.

  • OARE?
   Sa ne amintim putin tonul si vorbele. Ca ex-majestatea sa a facut rau romanilor stie orice om matur. Mai ales cei care au facut inchisoare. Se pare ca nu numai lui Crin ii place sa se joace de-a verdictele.

 2. In 2009, Dan Grigore, ca si Neagu Djuvara, figurau pe o lista, destul de consistenta, cu intelectuali care il sprijina pe Crin. Sa zicema ca atat Dan Gricgore, cat si Neagu Djuvara au luat o mica tzeapa – au pariat pe un pur sange care ulterior s-a dovedita fi doar o gloaba/martoaga/ cu ifose. Bine ca s-au trezit la timp!

 3. Well … unii nu au onoare, alti au prea o prea buna parere despre sine, un orgoliu nemasurat.

  Ion Creanga are o povestioara despre Mos Ion Roata si Cuza Voda, despre rusinea facuta de „un oarecare boier” – megiesul din Campuri al razesului.

  „…mi-am luat inima-n dinti si m-am dus la boier sa ma jeluiesc. si boierul, în loc sa-mi spuna si el un cuvânt bun, m-a scuipat drept în obraz, de fata cu toate slugile de la curtea boiereasca,încât am crezut ca a cazut cerul pe mine, de rusine. Ba înca m-a si amenintat ca alta data, de mi-o calca piciorul în ograda boiereasca, are sa porunceasca sa ma întinda la scara si sa ma bata cu biciul ! si uite-asa , maria ta, m-a lasat sarac, lipit pamântului, ba mi-a ridicat si cinstea, care pentru mine a fost cel mai scump lucru !”

  ” – Dar cu rusinea ce mi-a facut, cum ramâne, maria ta ?”

  In cazul prezent – nu este niciun caz de rusine, deoarece orice zgomote articulate ar emite dl. Antonescu Crin – nu pot jigni – asa cum nu jigneste guitatul porcului sau cantecul cucului.

  Dl. Dan Grigore ar fi facut mai bine sa ramana membru in CNA, unde votul sau ar fi avut valoare, decat sa demisioneze la provocarea lui Antonescu Crin (*).

  Daca chiar nu mai putea sa traiasca de „rusinea ce i-a facut” – putea sa se adreseze Justitiei, care oarba, lenta si corupta cum este, totusi l-a condamnat chiar pe Corneliu Vadim Tudor, al monument de imbecilitate comuista.

  Demisia din CNA a d-lui Dan Grigore ne arata cat de putin util este sa speri la sprijinul lui Voda sau la bunul simt al unui politician.

  Prea mult orgoliu strica, caci in fond vorba proasta a lui Antonescu Crin, nici nu doare, nici nu ustura, nici nu ii tine acestuia de foame.

  „Patria si Dreptul Meu!”
  .

  (*) Transpozitia prenumelui dupa nume este in acest caz voita, pentru a evidentia excluderea lui Antonescu Crin dintre oameni, dintre adulti, dintre domni. Am vrut sa subliniez ca nu il consider nici macar roman.

 4. Cum e presedintele asa este si presa si televiziunile .
  Actiunea televiziunilor la noi nu este cu nimic mai democrata si de bun simt decat actiunile integii clase pollitice . Nici televiziunile nici clasa politica nu stiu ce inseamna respectarea legilor , ca de bun simt nu poate fi vorba.Imi pare rau de Domnul Dan Grigore , nu trebuia sa isi dea demisia fiindca acesti neica nimeni asta si vor , iar dansul a lasat in urma ceva in viata fata de antonescu care a lasat o dara urat mirostoare.
  Nu cred ca asta este democratie cu televiziiuni tip gazete de perete si monologuri fara sfarsit, cu patroni care dupa ce au spoliat tara , ne mai deranjeaza cu prezenta si acum si inainte de 1989 , de am ajuns sa ducem dorul dictaturii analfabetilor comunisti.

 5. Titusi premiul se cheama Bratianu si nu Crin Antonescu, nu vad de ca sa-l dati inapoi. PNL nu inseamna Crin, acesta va fi schimbat la anul dupa ce PSD va intra la guvernare alaturi de PDL.

 6. Demisia lui Dan Grigore ar trebui sa fie perceputa ca un alt semnal de alarma fata de formele de manifestare lipsite de bun simt elementar din audiovizualul romanesc. Dar cine sa-l perceapa asa si mai ales sa schimbe ceva?
  Deja observa ca inclusiv jurnalisti cu pretentii, care respecta totusi la anumite posturi deontologia profesionala mult invocata, nu au totusi discernamintul necesar pentru a nu-si mai invita in emisiuni anumite persoane care la celelalte posturi TV vorbesc si latra fara pic de jena, intr-o demagogie greu de crezut. Cu siguranta avem si alte persoane necompromise mediatic si moral de valoare, cu mult mai mult bun simt, a caror opinie sustinuta de argumente poate reprezenta un bun cistigat pentru rolul de informare corecta.
  Daca se va incerca sa se separe intr-un fel griul de neghina si sa nu mai amestecam oamenii ca pe niste obiecte in fata publicului, poate s-ar ridica si nivelul dezbaterilor si calitatea programelor, impunind astfel o etica elemantara.

 7. Opriti-l pe Crin !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jurnalistii au puteri uriase. In astfel de cazuri mi s-ar parea normal sa demarati o campanie prin care mitocanul sa fie obligat sa-si ceara scuze sau sa dispara de pe scena politica. Pasul inapoi al lui Dan Grigore nu duce la nimic bun…dimpotriva, ii netezeste mitocanului drumul…

 8. Domnilor,dar nu avem o Lege de aparare impotriva terorismului ? Chiar daca-i numai mediatic(ptr.inceput),poate ajunge usor la cataclism!Ce pazesc autoritatile si nu grabesc masurile drastice asupra posturilor care „cu televizorul „( au mai demonstrat-o ) pot distruge o natiune !!

 9. Nu e deloc bine ce se intampla cu liderul liberal. Regret ca trebuie sa spun asta dar seamana tot mai mult cu presedintele Basescu atunci cand e vorba de relatiile cu oamenii de alta parere. Acelasi partag, aceeasi mistocareala, aceeasi ura nedisimulata. Noroc macar ca, mai lenes din fire fiind, si ura d-lui Antonescu e mai diluata si mai lipsita de consistenta. Sunt total de acord cu d-nul Tismaneanu ca asemenea derapaje trebuiesc amendate cat mai dur de societatea civila, dar nu ma pot abtine sa pun intrebarea:
  Unde erati d-le Tismaneanu cand Presedintele, dand dovada de acelasi comportament grobian isi manifesta dispretul fata de Regele Mihai?
  Eu, ca liberal, consider ca ceea ce face azi Crin Antonescu e problema mea, si tuturor celor care au convingeri liberale. Instinctiv insa, in momentul in care constat un atac din exterior, il percep ca inamic si sunt obligat sa actionez in consecinta. Mai precis, inainte de a-l tot toca marunt pe liderul liberal, ar fi cazul, d-le Tismaneanu, sa va ingrijiti un pic de problema d-tra, care se cheama Traian Basescu.
  P.S. Mi-am permis sa va pun intrebarea de mai sus, pentru ca, intr-o vreme cand Ion Iliescu conducea destinele Romaniei, lucrurile pareau mult mai simple. Era vorba de lupta impotriva comunismului, si-atat!. Azi, eu trebuie sa suport rusinea aliantei liberalilor cu comunistii vechi, maine, s-ar putea ca d-tra sa suportati rusinea sustinerii comunistilor noi! Eu am o certitudine, d-tra aveti un cosmar!

  • Sincer nu va inteleg logica. Dan Grigore reprezenta in CNA Partidul National Liberal. Crin Antonescu, liderul acestui partid, l-a jignit pe marele artist. Acesta a cerut scuze publice, nu le-a primit. Este vorba de modul cum valorizeaza El Crin relatia cu intelectualii, de discursul stigmatizant la adresa unor oameni de mare valoare a caror unica „vina” este ca nu asculta orbeste de el. Cumobserva cineva pe acest forum, Dan Grigore a semnat un apel de sustinere a lui El Crin in 2009.

   Traian Basescu si-a exprimat public, intr-un interviu, o serie de opinii despre rolul istoric al Regelui Mihai. Mi-am exprimat atunci rezervele fata de stilul inadecvat al formularilor sale din acel interviu. Mai mult, in numeroase interventii publice, chiar aici, pe „Contributors”, mi-am exprimat admiratia pentru Regele Mihai ca o figura importanta (si tragica) a traditiei democratice din Romania. Dar subiectul articolului nu este Traian Basescu, nu sunt eu, ci El Crin si demisia lui Dan Grigore…

   • se va lauda la toti cunoscutii ca l-ati bagat in seama!omul mesteca vorbele in cap si apoi le aseaza pe display fara sa se dumireasca ce vrea sa spuna.

   • D-le Tismaneanu, va confruntati cu o problema iesita in afara logicii. Daca v-ati afirmat sustinerea pentru Regele Mihai, fara a-i da peste gura lui Traian Basescu, nu acelasi lucru l-ati facut sin articolul scris de Dvs,. cu alte personaje, desigur. Nu-i contesta nimeni calitatile artistice ale lui Dan Grigore, asa cum la fel o facem si cu o alta personalitate, Gica Hagi. Si, atunci, ce sa facem? Sa nu mai avem voie sa-i criticam cind nu mai confirma atunci cind ii punem sa faca altceva? Ca artisti, unul al pianului, celalalt al balonului rotund, sint exemplari, numai ca daca-i pui sa faca, unul sa judece in audio-vizual, celalalt sa conduca echipa nationala, sint sub orice critica. Noi nu ne hranim cu nume, ci cu rezultate. El Crin, asa cum ii zici matale, are, sau nu, voie sa-i dea peste nas lui Dan Grigore`daca-i pus sa faca altceva decit sa cinte la pian? Microbistii au voie sa-i aduca critici lui Gica Hagi daca acesta face altceva decit sa „vrajeasca” cu balonul rotund? Dar, poporul roman, are voie sa-l critice pe Traian Basescu daca acesta face altceva decit sa stea la timona unui vapor? Eu zic ca, da. Parerea Dvs. am vazut-o.

    • Marturisesc ca nu vad legatura intre Dan Grigore, artist de geniu si militant al societatii civile, gigura marcanta a liberalismului romanesc, si Gica Hagi. Noi nu ne hranim cu nume, ci cu rezultate. Noi muncim, noi nu gandim :)

     • Nu trebuie sa filosofati pentru a gasi aceasta legatura. Ambii au suporteri cind isi pun in valoare calitatile native. Nu stiu citi mai au, dupa ce sint pusi sa faca altceva.
      Nu sint un lozincard, asa cum intentionati Dvs. sa ma calificati, dar daca nu ai rezultate, degeaba stai in fruntea listei.

    • Bati campii.
     Ca si multi alti forumisti, si tu demonstrezi ca zicala „Proof by analogy is fraud” e cat se poate de adevarata.

     Nu esti in stare sa discuti fapte ci doar incerci sa distorsionezi realitatea incercand sa creezi o oarecare echivalenta (acolo unde nu e) intre prestatia lui Hagi ca antrenor si cea a lui Grigore in cadrul CNA. Tentativa e ridicola in lumina realitatii.

     Ca iti place sau nu, CNA are rezultate. Fara ei gunoiul promovat de Antena-3 & Co ar fi mult mai prezent in audio-vizual. Sau poate tu esti vreun fan Antena-3, OTV, etc.

     Pariez ca nu ai habar de activitatea lui Dan Grigore ci doar faci o critica generica dupa cum demonstreaza comentariul tau total pe langa subiect.

     • De ce te-as crede? Sa nu fi auzit, tu, ca in mare majoritate, sanctiunile date de CNA televiziunilor critice cu PDL si Basescu si contestate in instanta, au fost anulate? Si cine a luat masura sanctionarii? Pianistul sau profesionistul in audio-vizual Dan Grigore?

     • @ valeriana,

      Afirmatiile dvs sunt minciuni si exagerari. Ori asta va e firea, ori sunteti pur si simplu dependenta de retorica ieftina, neancorata in realitate si fara nicio substanta.

      Nu am auzit ca marea majoritate a sanctiunilor CNA au fost anulate in instanta.
      De ce ? Pentru ca afirmatia dvs e un mare neadevar. Concret, Antena-1 numai pe 2011 a primit 15 sanctiuni, iar CNA-ul are un procent de peste 90% procese castigate in instanta, cu contestatarii sanctiunilor.

      Deci, care e „marea majoritate” despre care vorbiti ???
      Oricine intelege macar putina matematica isi poate da seama ca sub 10% procese pierdute de CNA nu au cum sa fie o „mare majoritate”

      Mai jos este un mic articol pe tema asta:
      http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-11553287-unde-doare-sanctiunea-antena-1.htm

   • Daca n-am fost destul de clar, o mai spun odata: Ca sustinator al Partidului National Liberal, comportamentul d-lui Antonescu in raport cu o serie de reprezentanti de seama ai societati civile nu doar ca ma ingrijoreaza, ma pun intr-o situatie dificila. Asta nu ma determina sa-mi schimb principiile, ci doar sa vad ce am de facut. Aveti dreptate, aici nu e vorba de d-tra sau de Traian Basescu, si nici de Rege. Da de onoare e vorba?

    • Apropo de onoare: cum s-au simtit liberalii tineri din Iasi cand au demosnstrat contra premierului roman si a celui moldovean sub lozincile unor „domni” care spuneau „Proletari din toate tarile uniti-va”? Eu inteleg ca liberalii merg azi calauziti de indemnul lui Crin „ori ei, ori noi”, dar inteleg ce inseamna „noi” in acest context? Sau ca Tatarascu sunt dispusi sa fie tovarasi de drum cu oricine si fara sa inteleaga unde merg?

   • daca ati fi aplicat in cazul lui Antonescu acelasi principiu ca si in cazul lui Basescu, atunci v-ati fi plans ca, stilistic, Antonescu a gresit. Dupa acre ati fi trecut pe repede inainte
    Diferenta de tratament aplicata lui Basescu (care l-a facut las pe regele Mihai) si lui Antonescu (care a contestat onoarea lui Dan Grigore) este evidenta.
    Desigur, nu voi cauta ratiunile acestei diferente de tratament. Ele sunt evidente.

  • @Florin Vlad: cred ca certitudinea dvs este in plin proces de transformare in cosmar, caci cosmar va fi acela cand Crin va fi pus la coltul USL, apoi cand va pierde sefia PNL, samd.

   • Stimate domn, in situatia in care Crin Antonescu va continua pe aceeasi linie, problema nu e daca el va pierde sefia P.N.L. Asta ar trebui sa fie rezultatul problemei. Problema sau cosmar asa cum ziceti d-tra, ar fi ca acest lucru sa nu se intample!

 10. Cat de departe poate sa mearga nemernicia unui ,,OPORTUNIST POLITIC” pe nume Crin Antenescu, cand este vorba de onoare !!!!!!!!! Este oare ,,Romania bunului simt” trambitata de el , in discursurile jignitoare la adresa marilor valori ale tari precum : D Grigore, Plesu, Liceanu, Patachevici ???? Este oare ,,Romania bunului simt” cand pui ,,PNL-ul” pe taraba la dispozitia ,,Motanului–securist–Felix” ??? si alierea cu ILICI ???? Sau este oare ,,Romania bunului simt” cand apari la A 3 in compania unor delatori de profesie , si aruncatori cu noroi asazisi jurnalisti ??? Categoric nu d-le ANTENESCU !!!!!!!!!!!!!!!!

 11. îL ROG PE POLITICIANUL CRIN ANTONESCU-PENTRU VOTUL PE CARE I L-AM DAT CÂNDVA -SĂ CEARĂ PUBLIC SCUZE D-LUI DAN GRIGORE
  L-AM ASCULTAT PRIMA DATĂ PE PIANISTUL DAN GRIGORE ÎN SPECTACOLUL HAMLET-WILLIAM SHAKESPEARE ,ÎN R EGIA LUI ALEXANDRU TOCILESCU..PIANISTUL DAN GRIGORE ÎNVIE TOATE PERSONAJELE DIN PIESĂ. ÎN VIZIUNEA REGRETATULUI REGIZOR ALEXANDRU TOCILESCU SPECTACOL ÎNCEPE CU SFÂRȘITUL PIESEI LUI SHAKESPEARE -UIMIND SPECTATORII AȘA CUM NIMENI NU O MAI FĂCUSE PÂNĂ ATUNCI.
  SUNT MÂHNITĂ DE ATITUDINEA POLITICIANULUI CRIN ANTONESCU ȘI SOLICIT SĂ CEARĂ PUBLIC SCUZE MARELUI NOSTRU PIANIST DAN GRIGORE.
  ROG SOCIETATEA CIVILĂ SĂ IA ATITUDINE.

 12. Nu cunosc dedesubturile acestei povesti de intriga si iubire pe care si-o face cunoscuta, cu tam-tam, Dan Grigore, pot doar presupune ca este un act politic, iar nu unul civic, asa cum in mod fals se incearca sa se acrediteze, daca avem in vedere ca protestele sunt indreptate, intr-o lume normala, impotriva Puterii, nu impotriva celor Fara de Putere. Sesizeaza cineva ridicolul Isteriei sau tocmai aceasta este miza valurilor facute de Dan Grigore? Nu-mi amintesc ca Dan Grigore sa fi miscat un deget impotriva asumarilor samavolnice de raspundere guvernamentale pe legi care au lovit crunt in cei sarmani sau sa fi facut o problema de onoare la fel de acuta din luarea de atitudine civica fata de orice alt act abuziv sau de grobianism al regimului Basescu, cu care proaspatul „demisionar-protestatar” pare sa fi convietuit bine-mersi, fara remuscari sau procese de constiinta… Mascarada Puterii deghizate in „Opozitie” impotriva Opozitiei nu ma surprinde, iar conectarea domnului Vladimir Tismaneanu la ceea ce pare a fi mai degraba o furtuna intr-un pahar cu apa imi accentueaza perceptia de contrafacere…

  • Ca si lui El Crin, totul va este cat se poate de clar: manopere dolozive puse la cale in laboratoarele Cotroceniului, VT vorbeste pentru TB (cand nu invers), Dan Grigore este si el, in pectore, un pupin, un sinecurist, un camariliot, ba chiar mai rau, o „vipera lubrica”, un „renegat” si un „tradator” pe care El Crin, odata ajuns la putere il va „nimici”, tot asa cum ne va „starpi” pe toti cei care, „vermina”insolenta, nu ingenunchem in extaz in fata grandorii solare a „stralucitului doctorand” (nu stiu cat de stralucit, dar stiu ca etern neterminat) al profesoarei Zoe Petre :)

   • Poate nu o fi avut timp, domnule Tismăneanu, poate nu o fi avut timp luat cu viaţa de zi cu zi, nu toţi deştepţii din ţara asta se nasc cu traiectul profesional deja hotărât, inclusiv la capitolul studii (ăsta este echivalentul pe româneşte al mai vechii linguriţe de aur în gură, la noi mai are şi nişte conotaţii cu ochi albaştri ) sau în paradigma aia pe care o tot citează Dinescu, „Copii şefilor noştri vor fi şefii copiilor noştri”.
    Sunt de acord că cele două ieşiri, aia cu Boc (dacă mai ştie cineva cine a fost ăla…) şi asta cu Dan Grigore, sunt impardonabile. Asta nu inseamnă că nu văd imensa dvs. lipsă. de eleganţă (nu am găsit alt termen mai benign, că îl foloseam pe ăla…) când folosiţi sintagme precum El Crin.

 13. D-le Tismaneanu,

  Sufleteste sunt multumit pentru ca a-ti reactionat la demisia d-lui Dan Grigore.
  Sunt mihnit ca inca un intelectual se retrage din spatiul public.
  Citi ani vor mai trece pina valorile morale se vor reaseza in Romania??

 14. numai daca te uiti la sustinatorii lui tismaneanu, dan grigore si a tovarasului basescu din comentariile de mai sus, iti faci o idee despre gradul de cultura si democratie a respectivilor.
  cand critici presupusa grosolanie a cuiva stalcindu-i numele, te situezi din start chiar sub respectivul, pentru ca se presupune ca daca el a facut-o poate si din necunoastere, tu, care te pretinzi superior, o faci din ticalosie…
  intre crin antonescu care face referire la dl tismaneanu cu numele in clar al domniei sale si nefacand jocuri de cuvinte de ge genul…sa zicem ” tismaceanu” si dl tismaneanu care se adreseaza frecvent cu apelativul „el crin”… cred ca-l stimez mai tare pe primul.
  in ceea ce-l priveste pe „monarhistul” dan grigore esuat in contemplatia lui basescu, parerea mea sincera este ca inafara „mainilor de aur” respectivul are o onoare de carton presat.

  • In emisiunile Antenelor atat de apreciate de El Crin numele meu a fost si este continuu batjocorit: Mircea Badea nu m-a scos din „Clismaneanu”, porecla infama inventata de Vadim Tudor. N-ati auzi de mitocaniile de genul „Limbaies” si „Liicheanu”? De „patibularul Patapievici”? Este Crin Antonescu politicos cu mine ori cu alti intelectuali calificati (incalificabil) drept „basisti”, „pupini” si cate altele? Nu-mi amintesc sa-l fi gratulat pe El Crin cu epitete gen „dement”. Eu am descris un sindrom politico-psihologic (fatuitate plus vacuitate), el nu face decat sa improaste sudalme.

   http://www.youtube.com/watch?v=x2l7IjR_eSs

   Nu stiu de ce va ganditi ca numindu-l cu ironica gentilete El Crin l-as insulta. De ce nu va duce gandul catre El Cid :)?

   http://www.imdb.com/title/tt0054847/

   • Si Dvs. vreti sa va aliniati limbajului folosit de Mircea Badea?In loc sa avem criterii care sa va diferentieze, ne dati ocazia sa va asociem.

    • Cum puteţi fi de acord cu aşa ceva?! :( Doar o logică tare sucită vă poate îndemna să apreciaţi năbădăile lui El Crin, limbajul lui scăpat de sub control şi reacţiile tot mai stranii, dar deloc surprinzătoare, cărora li s-ar cuveni o analiză psihologică serioasă. Şi nu, nu i s-a stâlcit deloc numele floricelului. Aşa cum nici eu nu v-aş stâlci nickname-ul dacă m-aş adresa cu apelativul ,,el aciduţu”. Fără ticăloşie şi superioritate afişată, cum susţineţi.

     • pai atunci dvs, de ce sa nu va recomandati ca … a mariei sau amariei? cand pe mine ma cheama x, de ce sa pareti fals superioara sa-mi spuneti ax sau el x sau xxl ? numele meu e de la parintii mei si stalcindu-l e ca si cand m-ati injura de mama, nu?

     • Din două motive. În primul rând, nu am de ce să mă recomand cu alt nume decât cel real, cu care mi-am asumat comentariul. În al doilea rând, pentru nimic în lume nu mi-aş scrie numele cu minusculă. Iar la dvs. nu am ce să stâlcesc nici măcar dacă aş intenţiona aceasta.

     • @ Maria – aciduzzu este un admirator si colaborator la Romania mare a maestrului sau „Alcibiade”alias CV tudor, asa ca n-ar trebuie sa fii contrariata…valorile culturale recunoscute ale lui vin direct din proletcultism…asa ca nu trebuie bagat in seama…

     • Completarea dvs. este bine venită. Din raţiuni de igienă mentală şi spirituală nu frecventez asemenea spaţii, nici pe print, nici în virtual. Singura mea precizare, aici, este că nu sunt contrariată. Este însă de aşteptat ca diseminarea unor asemenea diversiuni, deformări şi contorsiuni logice să nu rămână ignorată într-un spaţiu în care contează luciditatea şi adevăratele valori.

    • @acibuzuu:

     Trisezi !
     Poate ai vazut reportajul, dar erai de acord cu el inainte sa-l vezi :)

     Argumentul suprem, cel care te-a determinat sa te pui de acord cu el, a fost unul pe cat de elegant pe atat de rational si profund: „cum face seful turmei, asa face si acibuzzu” :)

  • Ai dreptate, e o zarva aici mai ceva ca la usa cortului. Probabil ca vor sa contrabalanseze Antenele.
   Dar daca impotriva focului poti lupta cu focul… impotriva mizeriei nu poti lupta cu mizeria… chestie de ontologie
   Iar despre CNA… ce se poate spune? Eu nu mai deschid demult televizorul.
   Mi’e prea sila de spatiul acela public maculat de cele doua tabere pro si anti Basescu.

  • @Domnul holo…aciduzzu:

   Pe mine personal ma amuza copilasii cu gandiri simpliste de genul: au citit 2-3 replici pe un forum si gata stiu ei totul. Stiu cat de multa fizica cuantinca intelegi, stiu cu ce scop ai facut o afirmatie si stiu care e gradul tau de cultura :)) … sa nu te intreb totusi care ti-au fost etalonul si metodologia relativ la care ai „calculat” gradul ala :).

   Acum, intre noi fie vorba, mici apelative acolo pentru El Crin Antenescu (aka Porumbacul, aka Mireille Mathieu, aka Chiulangiul, aka Somnorila) nu spun mare lucru despre”gradul de cultura”care ii caracterizeaza pe cei care le folosesc. Daca ar fi altfel, dupa cum cineva distins (asa ca dvs) pretinde, atunci nume precum Moliere, Mark Twain, Voltaire, Lewis Caroll sau George Orwell (ca sa amintesc doar cativa dintre fanii „procedeului”) n-ar mai reprezenta nicio enigma pentru mase. Ba cu atat mai putin pentru cineva atat de erudit si ‘telectual precum dvs :)

 15. Ce produce o tristete enorma in povestea asta e amestecul aiuritor al cuvintelor liberal, antonescu, valori etc.
  acest om, precum odinioara campeanu dar depasindu-l cu brio, scufunda iremediabil pnl-ul, aducandu-l in barca psd, pdl, prm.
  si uite-asa, ramanem, noi astia ‘de dreapta’, fara de partid, nereprezentati (nu ca am fi fost vreodata), dar si fara sperante.
  succes domnule antonescu in galeata cu laturile istoriei noastre postdecembriste: aveti concurenta serioasa acolo:iliescu, nastase, voiculescu, plesita, berceanu, patriciu.

 16. Crin (Gura Leului) Antonescu nici nu si-a aratat inca toate josnicia sufletului. Este un Vadim mult mai periculos decat Vadim deoarece are o pojghita de om civilizat. Antonescu este intr-o continua degradare si veti mai vedea multe de la el.
  Daca un preot ii va sta in drum, il va trimite la dracu, daca un artist nu il va picta cum trebuie, va fi calificat ca un tradator de tara, daca un taran din creierii muntilor nu ii va da votul, fiind ocupat cu munca sa, va fi un nemernic vandut lui Basescu.
  Chiar si in mizeria vietii politice din Romania, Gura Leului Antonescu stabileste record (negativ) dupa record (negativ).

  • `Depinde din ce unghi vrei sa-l judeci. A vorbi despre Crin, la singular, ar fi o mare eroare. Exista un pachet de politicieni, care nu se diferentiaza cu nimic unul fata de celalalt. Nu poti sa-l lasi pe unul care jigneste omul simplu, cum procedeaza Traian Basescu, sa-l scoti curat, iar pe adversarul sau sa-l bagi in mocirla. Dan Grigore si-a asumat un rol public si nu trebuie sa ne gindim la pianistul Dan Grigore. A obtinut un post, fiind sustinut si asumat politic si, nicicum nu trebuie sa ne gindim la pianistuul Grigore. Ca doar nu-i acolo sa ne cinte la pian din sedintele CNA.
   Pentru Vladimir Tismaneanu.
   Raspunsurile Dvs, intr-o alta limba decit cea romana, nu ma intereseaza. Traian Basecu nu mi-a vorbit de la tribuna Parlamentului ca Emil Boc si PDL au facut bine ce a facut, in alta limba . Si era cel mai bun, dar l-a alungat de la Palatul Victoria.

 17. Domnule profesor Tismaneanu,

  ma bucur enorm ca locuiesc intr-o tara in care toate celelalte probleme sunt rezolvate si in care ne permitem luxul de a-l urechea pe El Crin din lipsa de idei.

  God bless Romania ! Veniti si dvs. inapoi, ne este dor de dvs. Haideti sa ne bucuram impreuna de binele din Romania.

  Ganduri bune,
  Gigi

   • D-le Tismaneanu, Dvs. ati avut marea sansa sa emigrati pe cind aveati vreo 30 de ani, iar acum ne scoateti vinovati pe cei care au trebuit sa bea nechezol si sa-si permita luxul de a minca salam cu soia. D-le Tismaneanu, Domnia ta nu era linga mine cind buldozerele mi-au distrus casa sau au tras o fisie, ca la granita, pina aici este pamintul vostru, nu erati linga mine cind veneau sa-mi ia purcelul sau gaina din cotet spunindu-mi ca am cu ce trai, nu erati linga mine cind perforam cartelele pentru a obtine o firimitura de piine si o picatura de ulei. M-ati lasat sa construiesc fabrici si uzine, canale si palate pentru cei care, culmea, astazi au devenit proprietari. De ce va spun toate astea? Am fost in stare sa muncesc si sa supravietuiesc cu nechezol si o felie de salam cu soia datorita unor oameni de care Dvs. aveti cunostinta si nu va sint straini. Ca si in acele timpuri, am crezut, si azi, in acei oameni care n-aveau, si au, decit un singur tel: BATAIA DE JOC. Ma scuzati, dar prea multe amintiri neplacute imi scot la suprafata actualul regim.

    • V-am mai spus-o, regret ca o repet: nu sunt eu subiectul articolului. N-am facut decat sa citez afirmatiile feseniste privitoare la exilati, in special la Ion Ratiu. Exista niste reguli de dialog pe care este de dorit sa le respectam cu totii. Aveti probleme cu biografia mea, este dreptul Dvs. Dar nu putem prelungi discutia la infinit absolut alaturi de subiect. Cata vreme „Contributors” ma considera un colaborator valabil, voi scrie aici cu placere. Nimeni nu va obliga sa ma cititi.

    • Uneori, simt nevoia sa fiu rau. O fi diavolul de pe umarul stang sau ingerul de pe umarul drept dar care se simte dracos.
     Si la ce ti-ar fi folosit daca Vladimir Tismaneanu ar fi fost langa tine mancand salam cu soia
     (este chiar sanatos) si atunci cand beai nechezol?

     Actualul regim nu este cu nimic mai dur decat cel care a fost inaintea lui. In schimb, actualul regim este destul de indepartat in timp pentru ca multi sa faca artificial paralele fara sa-si aduca aminte ce a fost cu adevarat inainte.
     Unii isi aduc aminte nechezolul, altii isi aduc aminte puscariile politice si cancerul care ii manca dupa cativa ani, altii isi aduc aminte de cozi, dar nimeni nu vrea sa-si aduca aminte de linistea aia de pe strazi cand nimeni nu avea curajul sa protesteze.
     Acum cu fiecare aberatie antenista sau imagine PR-ista ce prezinta „dictatura” basesciana (chiar stie lumea ce este aia dictatura?) se dovedeste ca nu avem dictatura si apare intrebarea daca democratia asta chiar este o solutie?
     Pana una alta, citatul asta zici ca a fost profetic:
     Under democracy one party always devotes its chief energies to trying to prove that the other party is unfit to rule – and both commonly succeed, are right.
     H.L. Mencken

     • Nu stiu daca asperitatile tale sint suficiente pentru a mai indulci replicile fata de Domnul Tismaneanu? De altfel, Dl. Tismaneanu ne propune o alta abordare a relatiei dintre doi oameni. Doar pentru ca intre acestia a intervenit politicul. Oricine isi poate exprima o opinie, dar nu poti stilci numele cuiva pe motiv ca nu-ti place orientarea lui. E motivatia raspunsului pentru care Dl. Tismaneanu ne duce la subiectul articolului. Totusi, este un paradox, de ce se mai apeleaza la ajutorul politicienilor daca unii dintre membrii CNA se pling de presiuni politice?

    • @valeriana (aka valy). Presupun ca-ti vei scoate „parleala”la urmatorul regim. PS. ce post i-ai rezervat lui Dan Voiculescu? Presedinte de Senat cumva, ca sa devina sef de stat la suspendarea cuiva? Ca presedinte de Senat isi va pune uniforma de gala de COLONEL de securitate?

 18. Si uite asa, dupa 48 de comentarii, a ajuns subiectul articolului in derizoriu, dar sint create noi lupte personale in cel mai pur stil romanesc. Ne pricepem sa bagatelizam, sa mistocarim si sa atacam la persoana, asa cum nu cred ca o fac altii, dar ne miram ca ne indobitocesc latrinele TV.
  Dupa 22 de ani in loc sa invatam sa construim cu idei sustinute de argumente, vrem sa aratam care „injura” mai tare (invatati din familie si de la TV), care i-am zis-o mai bine autorului (ca de, poate ne baga si pe noi in seama cu un raspuns), sau si atunci cind strigi „Jos cutare!” iti trebuie tot ARGUMENTE, nu ca ala e pitic si alalalt chior. Asemenea argumente sint infantile. Cele ale demisiei lui Dan Grigore sint beton, inclusiv fata de micimea contraargumentelor lui Antonescu.
  Gesturie personalitatilor Dan Grigore (demisie CNA), Andrei Plesu (nu mai scrie in Adevarul), Mircea Cartarescu (nu mai scrie despre viata politica), sint sustinute de argumente de bun simt elementar.
  Cine mai e in stare macar sa le identifice?

  • Va multumesc pentru acest binevenit caveat. Politetea nu trebuie confundata cu o infinita disponibilitate de a fi „infierat” si pus la colt. Nu acesta e scopul unui forum inteligent si civilizat. Subiectul articolului este ceea Cristian Campeanu identifica, adecvat dupa parerea mea, drept contrarevolutia Antenelor, poluarea spatiului public de catre cei care socot ca insulta abjecta tine loc de argument. Dan Grigore s-a comportat ca un om de onoare, Crin Antonescu nu. Dan Grigore este un luptator pentru o Romanie pluralista, Crin Antonescu are reflexe indubitabil bolsevice. Nu spun ca este bolsevic, vorbesc despre reflexe, despre o forma mentis. Unul simbolizeaza onoarea, celalat, prin nenumarate performante publice, care de care mai intempestiv-aberanta, dezonoarea.

   Fie-mi ingaduit sa citez un mai vechi editorial de H.-R.Patapeivici din „Evenimentul Zilei”: „Fabricanţii fantasmelor şi fantasmagoriilor cu care a fost confecţionată, în mai puţin de doi ani, irealitatea prin care românii au ajuns să trăiască în realităţi divergente şi incompatibile, care i-au adus în situaţia de a se detesta între ei pe teme fictive precum ‘Traian Băsescu dictator’, formează azi cea mai puternică clică din România”.

   Noi purtam aceasta discutie aici, timp in care unul dintre corifeii anti-anticomunismului ii invita pe mineri sa vina in Piata Universitatii. Revolutie de dragul revolutiei, cu orice pret. Altul anunta cu cinica suficienta, cu cosmic dispret pentru victimelele comunismului: „Din punctul meu de vedere, în ultimii 22 de ani anticomuniştii puri şi duri au fost mai agresivi, deplasaţi şi nocivi decît foştii demnitari comunişti. Şi sper, totuşi, ca obsesiile lor să devină istorie cît mai curînd, pentru că grotescul e deja copleşitor”. Nu la Washington, precum Dan Sova, ar trebui sa mearga acest „tovarisci”, ci la Pnom Penh, sa asiste la procesul fostilor lideri ai Khmerilor Rosii. Poate ca macar astfel isi va descoperi o farama de moral sense.

   „Pe voxpublica cheama minerii la bucuresti. Nu fara a vorbi de sutele de mineri morti si raniti in accidente pentru care e de vina guvernul si basescu. Drept urmare, minerii, decimati de basescu sint chemati la bucuresti pentru a demonstra. Si cum poate demonstra o populatie decimata altfel decit violent, mai ales daca sint mineri.

   http://inliniedreapta.net/insemnare/stupizenia-fara-seaman-a-lui-costi-rogozanu/#comment-57691

   • …”o farama de moral sense ”

    apai,daca incepem sa vorbim despre funie…..

    A cita oara,Doamne,trebuie sa repet aceeasi intrebare : cit a platit Ambasada Romaniei din Washington pentru lucrarea dvs. care urmeaza sa apara in SUA ? Vad ca lasati sa treaca postari cu atacuri ad hominem , dar aceasta intrebare ,de interes public,zic eu (pentru ca e banul public,mai ales in vremi de criza) e cenzurata,time and time again !

    • Absolut niciun cent, va dau cuvantul meu de onoare. Chiar credeti ca marile edituri academice americane actioneaza ca niste vanity presses? Cartea mea va apare la University of California Press, a trecut prin procesul firesc de anonymous peer-reviews. Tot acolo am publicat, in 2003, „Stalinism for All Seasons: A Political History of Romanian Communism”, carte distinsa cu Premiul „Barbara Jelavich” de catre American Association for the Advancement of Slavic Studies. Unul dintre peer-reviewers, aveam sa o aflu mai tarziu, era Tony Judt. Nicio ambasada nu plateste ca sa fiu publicat in „Times Literary Supplement” ori in „International Affairs”. O farama de moral sense v-ar indemna sa nu faceti presupuneri, mai precis spus insinuari, lipsite de orice temei. Enjoy your dinner, nomen omen :)

     In anii 90, Andrei Cornea a publicat un volum intitulat „Masina de fabricat fantasme”. Iata cum imperiul „Intact” a reusit sa genereze asemenea fantasme „canibalice”.

     • Nu fac presupuneri nici insinuari,lipsite de orice temei,cum scrieti ad literam. Pe vremuri,am facut sectia reala( unde 2+2=4) ,si nu cea umana,ca dvs. (unde 2+2=orice,in functie de imprejurari). Dar despre asta,ceva mai jos.Deocamdata,sa mergem la evidente.
      Dvs.singur ati scris,pe propriul blog,in urma cu o luna : „Va apare in curand, la Central European University Press, volumul “The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History”, al treilea dintr-o serie care include “Stalinism Revisited” (2009) si “The Promises of 1968″ (2011). Vor urma alte volume. Este vorba, asadar, de un proiect menit sa exploreze marile tendinte politice si intelectuale ale celei de-a doua jumatati a veacului XX si ale acestui inceput de secol. Cordiale multumiri pentru Institutul Cultural Roman, Woodrow Wilson International Center for Scholars, Universitatea Maryland, Universitatea Georgetown si Ambasada Romaniei din Washington pentru entuziastul sprijin acordat acestui proiect intelectual.”
      iaca am sa intreb altfel : in ce a constat,Doamne iarta-ma, sprijinul entuziast acordat acestui proiect de catre Ambasada Romaniei din Washington ? (Nu mai intreb de Institutul Cultural Roman. )
      Dvs. nu sinteti cetatean roman (adica nu aveti cetatenie romana,in sens strict juridic).Lucrarea nu apare in Romania. Subiectul nu e strict (exclusiv) legat de Romania. And last,but not least,interesele Romaniei (sub orice aspect) nu sint promovate prin acest proiect,nici Romania (adica cetateanul roman,care plateste taxe ,iar o parte ajung la ambasade si centre) nu cistiga nimic din carte sau proiect. Pot intelege ca Ambasada sa organizeze un coctail la lansare ,fiindca autorul a locuit pe vremuri in RO,dar cartea nu a aparut inca.Deci,in ce mod a sprijinit DEJA Ambasada,”in maniera entuziasta” acesta carte,precum singur scrieti ?

      Back to ourselvs. Pe mine nu ma cheama Horvath,ca sa faceti mistouri de gen „imperiul Intact” ,”fantasme’,etc. Andrei Cornea nu e autoritate pt. mine,la fel cum nu a fost nici taica-sau. Prestatia sa (dar si a dvs.) dezgustatoare in noiembrie 2010 ,la ceas de doliu ,e de neuitat. Otherwise,stiu bine cum funtioneaza asa-zisele „mari edituri americane” ,cum sint intocmite listele de proscrisi,dar si cum sint stimulate financiar anumite lucrari care altfel nu ar aparea….E un subiect vast,si poate il abordam odata.

      Am intrebat citi bani au iesit nemeritat (in conditiile cind unii romani mor,literalmente de foame) din seiful Ambasadei ,in contextul in cafe ati scris despre probitate morala.Am avut dreptate sa intreb si stiti bine ca ati cenzurat aceasta chestiune si pe „hydepark” si aici,de cateva ori. Pot avea aceasta intrebare adresata in plenul Parlamentului ,daca credeti ca e mai simplu. Si sistemul informational de la Ambasada se poate accesa si gasi raspuns. Precum vedeti am ales calea logica ,direct la sursa,cum de obicei NU fac istoricii si politologii (tributari sechelelor de la sectia umana ,unde s-au format).
      Daca e nimic,precum spuneti,de ce ati cenzurat aceasta chestiune vreme de saptamani,pe toate forumurile unde a fost pusa ? Mai scrieti odata : „NIMIC” ,clar si explicit,si nu mai intreb. AICI nu mai intreb.
      Multumesc eventual pentru raspuns si bon apetit pentru cina !

      • Am facut sectia reala. Cartea la care va referiti este un volum editat. V-am raspuns privitor la cartea mea de autor. Nici cartea dela CEU Press, nici cea de la University of California Press nu sunt subventionate. Full stop. Ambasada Romaniei a oferit sediul pentru una din zilele conferintei si un breakfast (evenimentul a fost postat pe site-ul Ambasadei si al ICR). Universitatea Maryland si Universitatea Georgetown au platit mesele. Bugetul ICR este in domeniul public. Ii reprosati lui Andrei Cornea o „prestatie dezgustatoare la ceas de doliu”? Ati spus totul despre unde va situati. Doliul era pentru menestrelul comunismului dinastic, Adrian Paunescu. Imi asum responsabilitatea pentru o prestatie similara, aici, pe „Contributors”. Liste de proscrisi la marile edituri vestice? Poate vorbim mai degraba despre rationalizarea ratarii intelectuale. Alibiuri pentru sterilitate si esec.

       http://www.contributors.ro/cultura/menestrelul-comunismului-dinastic-sau-cine-a-fost-adrian-paunescu/

       Nu stiu cum va numiti, va asigur ca nu fac nici un fel „misto”. Singur v-ati ales „nick”ul, nu tocmai benign, de ce va suparati ca genereaza reactii? Ati ales „Hannibal Lecter”, nu „Francisc din Assisi”. Nu aveti nici o obligatie sa-i respectati pe Andrei si pe Paul Cornea. Eu ii respect si, ca mine, multi altii. Nu stiu ce va da legitimitatea de a decide ce serveste si ce nu serveste interesele Romaniei. In mod cert, Plesita si Stamatoiu nu considerau ca „Europa Libera” servea interesele Romaniei. Ei il decorau pe agentul Ivan Denes.

       Intrebati absolut orice doriti oriunde credeti de cuviinta. Am avut o cina minunata, va multumesc pentru bunele si sincerele urari. Venind de la un gourmet rafinat ca Dvs, mi-au sporit apetitul :) Nu va voi mai raspunde decat pe teme legate direct de articol.

   • Domnule profesor, referirea la totalul comentariilor am facut-o doar pentru cuantificarea momentului si efectul acestora. Abaterile de la subiect (inclusiv atacurile la persoana dumneavoastra) constitue cauzele remarcilor mele, iar raspunsurile autorului sint efectele politicoase ale acestor cauze si nu la ele ma refeream.

    Legat de argumente daca tot ati adus vorba de mineri si Piata Universitatii: As vrea sa reamintesc ca in adevarata Piata a Universitatii din 1990 cind se striga „Jos Iliescu!” de mii si mii de oameni, existau o multime de argumente, care prin forta lor si azi dupa 22 de ani mai sint valabile. Iliescu nu a plecat, dar cerea liniste (implacabila lui liniste) ce a culminat cu multumirea adresata minerilor.
    Azi, manipularea si diversiunea creata de Felix (si garantata Antonescu) bazata mai mult pe argumente emotionale in rindul maselor de luni de zile, ar vrea ca „Jos Basescu!” sa se materializeze asa cum nu a facut-o Iliescu. In ce tara traim?!
    Cine uita si nu face aceasta asemanare prin deosebirea argumentelor, i se potrivesc din plin cuvintele lui N.Iorga: Cine uita, nu merita.

    • De acord cu Dvs. Intr-adevar, pe ce lume traim? Chiar aici, pe acest forum, vedeti ca sunt unii care inca il regreta pe Adrian Paunescu, o forma mascata de a spune ca-l regreta pe Ceausescu. La nostalgie reste ce qu’elle etait…

 19. nu inteleg gestul domnului dan grigore. Antonescu n-are nici un regret, e chiar satisfacut. Ce-ar fi ca toti cei jigniti de antonescu, in frunte cu basescu, sa-si dea demisia daca acesta nu-si prezinta scuze in 48 de ore?
  As intelege demisia domnului dan grigore din institutia respectiva, in urma mascaradei cu sanctionarea „extrem de dura” a antenelor in urma episodului boc.

 20. El Crin, USL-ul, mizeaza pe lipsa de educatie a romanilor, pe bulversarea valorilor (aceste 2 strategii se complementeaza de fapt), pe manipulare, atacuri verbale injositoare, badaranie…de ce, pt ca asa sochezi… atragi atentia… alimentezi frustrarile celor care erau oricum foarte frustrati cu efectele crizei si cu gandul ca mai trebuie sa si munceasca ca sa traiasca. Manipularea este simpla… ataci si acuzi pe cei de la putere, pe intelectuali…indiferent cine ar fi vinovatul si stim f bine ca aceasta criza n-a fost cauzata de Basescu sau Boc. Dar frustratul, manelistul, asistatul social… e prea comod ca sa gandeasca. El prefera sa injure si sa participe la corul vuvuzelelor televizate… pt ca… doar asta poate.
  Problema este ca marea majoritate a romanilor se lasa f usor manipulati… Imi pare rau ca trebuie s-o zic…dar singura metoda prin care Romania mai are o sansa… este eliminarea fizica a personajelor de genul El Crin sau Voiculescu. Cum asta probabil ca nu se va intampla, din nefericire, viata romanilor va fi din nou prizoniera intereselor unor oameni fara onoare, respect sau integritate. Rezultatul unei asemenea captivitati nu este greu de imaginat. Un pas inainte…10 inapoi.

 21. Ma intreb, ce poate justifica oare folosirea de porecle(El Crin in acest caz, nu este primul articol in care o observ) pentru oameni despre care se vorbeste, mai ales cand acest lucru se face intr-un cadru public?

  Bineinteles ca sunt interesata in justificarile autorului si nu ale celor din vreo tabara sau alta.

  • Nu este ceva jignitor, oricum nu acesta este scopul. Observ un comportament de tip caudillo in cazul liderului PNL, folosesesc referinta hispanizanta pentru a atrage atentia in aceasta directie. El lidero maximo, El „Che” etc Crin Antonescu nu este primul care practica acest stil. Va mai amintiti de „liderul national” Petre Roman? La vremea aceea il numeam don Pedro :)

   • :( nu stiu daca este doar o coincidenta de nume dar eu cea care am intrebat despre formula „El Crin” nu am formulat si al doilea raspuns … Va raspund doar acum:

    Multumesc pentru explicatie! As vrea sa ma si explic putin.
    Din cauza abundentei de porecle in spatiul public romanesc am dezvoltat o aversiune pentru stilul acesta care poate fi in regula de fapt intr-un mediu normal in care nu se face abuz de el. Dar aud pe asa de multi vorbind doar in porecle/nume stalcite cu scopul de a exprima o anumita latura a personalitatii, a preferintelor de tot felul sau chiar a trasaturilor fizice(ingrozitor!), toate de asa prost gust incat ajung sa-mi doresc ca macar cei pe care ii respect sa vrea sa se delimiteze de acest stil care imi repugna atat de mult. Dar aceasta este doar problema mea :)
    Mi se pare ca sunt atat de multe lucruri fondate ce pot fi spuse raspicat, incat am putea trai si exprima destul si fara ajutorul poreclelor. Parerea mea …. :)

    • Va inteleg pozitia, imi dau seama ca abundenta de vulgaritati din spatiul public romanesc va exaspereaza, dar veti concede ca ironia are adeseori valoare deopotriva terapeutica si profilactica :)
     Nu l-am „poreclit” El Crin, am incercat sa descriu un simptom de tip caudillist: ingamfare narcisista, fatuitate, vacuitate, incredere oarba in a sa „provicdntiala misiune”, convingerea ca este „salvatorul” natiunii in lupta sfanta impotriva „tiranului”. Comparat cu el, un Calin Tariceanu era un realist paradigmatic, un om politic normal, cu optiuni strategice clar definite.

     Chiar Victor Ponta, mai nou, a invatat care este rolul franelor in politica, nu doar pe poligonul de curse. Cand masina merge cu o viteza extrem de periculoasa, omul politic responsabil nu apasa pe accelerator. Liderul PNL face insa exact acest lucru. Ca-si risca destinul politic, je m’en fiche. Ca distruge un partid cu o istorie remarcabila si ca saboteaza proiectul dreptei liberale din Romania, ma ingrijoreaza (si nu doar pe mine).

     • > „dar veti concede ca ironia are adeseori valoare deopotriva terapeutica si profilactica”

      Inteleg acest lucru dar pacat ca nu puteti rezista mai mult si aveti deja nevoie de asemenea unelte. Chiar va inteleg, dar pacat totusi. Nu discut si nici nu pun la indoiala argumentele si parerile dumneavoastra despre Crin Antonescu dar denumirea „El Crin” nu s-a limitat la un singur articol sa zicem menit sa descrie aceasta latura sau acest aspect al acestei persoane. Acum mi se pare ca folositi acest nume chiar in locul numelui propriu-zis, in contexte in care simptomul de tip caudillist nici nu mai are de fapt relevanta. De aceea mi se pare a fi deja porecla. Sau ce altceva este?

 22. In tara in care Iliescu a scos la pensie mineri la 40 ani ca gest de multumire pentru tovarasescul ajutor pentru ‘linistirea’ Pietei Universitatii, unde Tiriac statea cu chirie de 100 euro in vila de protocol datorita generozitatii lui Nastase, exista oamenii care au o problema cu o eventuala contributie a statului roman la aparitia unei carti la University of California.
  N-as fi scris acest post daca dl Tismanenanu nu ar fi reactionat. Imi permit, cu umilinta, sa-i dau un sfat: nu puneti la inima aceste rautati. Nu intamplator antenele au audienta. Exista in Romania categorii intregi, mai mult sau mai putin educate, de oameni rai, frustrati, dezechilibrati emotional, intr-o profunda disarmonie cu ei insisi.
  Oameni care prin grija sistemului nu fac nimic, sunt prezenti pe toate forumurile si pentru care nimeni nu e indeajuns de merituos. Pana si Dan Grigore, dupa cum ati observat, ar trebui sa se comporte la CNA nu ‘ca mare pianist.’.. Ce eroare, ce oroare de comentariu. Dan Grigore se comporta ca un mare om.
  Domnule Tismaneamu, acestor oameni nu merita sa le raspundeti.
  Sau macar, dati-mi voie, nu le puneti la suflet. Nici macar in film nu-si pune nimeni problema sa-l vindece pe h lecter. E incurabil.

 23. Cred ca asistam, la aparitia unei formatiuni politice hidoase (si spun formatiune, nu persoana, pentru ca nu observ reactii venite din masa amorfa din care este compusa ) care pare, din ce in ce mai evident, o escrescenta vadimista. PNL(RM). Lipseste o nominalizare a lui V.C.Tudor la functia de vicepresedinte a formatiunii si includerea publicatiilor Tricororul si Romania Mare in trustul Intact. Nu cred ca exista o echipa mai omogena (din punct de vedere al obiectivelor, metodelor si mijloacelor) decat cea pe care o realizeaza acum Voiculesc si V.C. Tudor.

 24. Limbajul indecent lansat de pe maluri dâmbovitene nu dateazâ de dupâ ’89 ,era prezent in neantul prolet-cultismului (amintesc de cotidianul Saptamâna) era limbajul „de barierâ”-o parafrazez pe doamna Monica LOVINESCU.

  In zilele noastre este o continuare,FARA PAUZA ! parcâ mai exacerbat !
  Cotidianul „Saptamana” a generat clone ce se multiplicâ.

  Culmea este câ parte a vulgului apreciazâ…un modus vivendi pentru multi din pacate.

  Ma intreb ce face societatea civilâ,ce raspunsuri ferme ar trebui sa fie ?

  Sau poate „las’ câ merge si asa” este de preferintâ in mass-media romaneasca.

  Cu stimâ domnule Tismâneanu

 25. Daca (fereasca Dumnezeu!!!!!!!!!) intr-un eventual tur 2 la prezidentiale se califica crinel si jijel oieru, il votez pe oier
  Da’ fereasca Dumnezeu…

 26. Ce controversa !? a creiat demisia Dlui D Grigore…un mare artist recunoscut in plan mondial si una din singurele succese artistice ale Romaniei. Este f adevarat ca acceptul Dlui DG de a functiona intr-un cadru politic, il expunea f mult… Ei bine seful dinsului a hotarit sal inlocuiasca eventual pentru ca nu sustine aberatiile antenelor…Nu vad nici o problema in asta..Doar maniera Crineasca destul de murdara ca si personajul in sine…Dl DG ramane un mare artist contemporan, sifonat pentru ca a acceptat sa intre in politica..Ei bine poate nu trebuia sa intre in politica !! Este adevarat ca este o pierdere mare pentru Romani..ca si alte pierderi de oamani si idei care evita politica…Aceasta este soarta unui popor fara sanse politice..
  Cit despre atacurile impotriva Dlui Prof Tismaneanu, pentru „ajutoare” in publicarea unuor importante si valoroase studii est europene, vreau sa spun ca sint minciuni ordinare : locuind in California timp de 28 ani, am fost la toate lansarile ( de altfel f decente..si strict stiintifice..) ale Prof Tismaneanu si nu pot decit sa remarc tinuta impecabila si respectul absolut profesional al lansarilor sale de catre Uni. of Calif Press. Este o organizatie care sprijina lansarile intelectuale de valoare fara discriminari politice. Rusine celor care arunca o pata de indoiala asupra actiunilor pozitive ale acesei organizatii. j bilco

  • Si eu am vazut o inregistrare cu una din aceste lansari de… baloane, la care participa si dl TR Ungureanu. Marturisesc sincer ca am fost dezamagit – dl Tismaneanu e mai bun scriitor decat orator. Ii propun sa scrie domnia sa textele si sa i le dea domnului Basescu pentru a i le recita.

   • Va multumesc pentru apreciere. Nu sunt speechwriter, pentru Traian Basescu ori pentru oricare alt om politic. Imi semnez intotdeauna textele cu numele meu. Iar „oratoria” mi-o rezerv pentru prelegerile academice :)

  • Pozitia dumneavoatra e atat de subreda incat e bine ca nu ati facut copy paste tot articolul ci doar un link. In felul asta ati scutit site-ul de fata de inca o revarsare a unor frustrari personale.
   Care va sa zica, de acum incolo orice terchea berchea din emisiunile lui Capatos isi poate arunca abjectiile la adresa lui Dan Grigore pentru ca:
   1. E persoana publica, nu mare pianist. Cat de veninos e argumentul. Si tipic pentru un sustinator al antenelor.
   2. Nu a luat pozitie impotriva ‘dictatorului’ in problema MS. Personal, cred ca tocmai aici sta nobletea domnului Dan Grigore, in modul in care nu isi doreste sa intre in asemenea polemici, mai ale cu unul ca TB.
   Cum va spuneam: sunteti lipsit de argumente, dar veninos. Atat de departe de spiritul unui monarhist curat.

 27. 1. Este curios că un partid cu tradiție ajunge să aibă drept lider un pitic intelectual și moral, numit Crin.
  2. La fel de curios este că de la o chestiune legată de Crin se ajunge la V. Tismăneanu, autor al unui articol apărut oportun și scris cu simțul măsurii.
  Am impresia că multor comentatori le place maniera „dă în cine se nimerește” ca în filmele western.
  Concluzia – avem lideri politici lamentabili, nici Traian cel Mic nu este departe de Crin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro