duminică, ianuarie 17, 2021

Cristian Tabără – TVR slujește în ”biserica” lui Plahotniuc

O scrisoare neobișnuită a fost primită recent din Republica Moldova de Uniunea Scriitorilor, GDS, Fundația Academia Civică, Asociația Ziariștilor Independenți AZIR/AEJ ș.a. Andrei Năstase, președintele Platformei Demnitate și Adevăr din Chișinău semnalează cu amărăciune cum un jurnalist TVR a devenit propagandistul oligarhului Plahotniuc. Iată ce spune scrisoarea:

Faptul că C. Tabără participă fără scrupule la jocurile murdare și incompatibile cu statutul de jurnalist al celor de la Publika TV, una dintre televiziunile oligarhului Vladimir Plahotniuc (care a monopolizat piața audiovizuală din Republica Moldova), este deja bine cunoscut la Chișinău. Dar prestațiile sale din ultimele luni depășesc orice limite și încalcă extrem de grav Codul deontologic al jurnalistului și legislația în vigoare.Una dintre ultimele isprăvi ale lui C. Tabără s-a consumat în emisiunea „Fabrica” din 27 iulie 2017, difuzată la Publika TV. Prin trucaj de imagini, prin citarea unor clone mediatice, cum este www.jurnalul.md, creat pentru a genera confuzie și a deruta cititorii site-ului, opoziția pro-europeană și antioligarhică este linșată, iar cetățenii sunt manipulați și induși în eroare. Infracțiunea mediatică constă în faptul că C. Tabără a făcut comentarii acide despre Maia Sandu și partidul de opoziție pe care îl conduce, bazându-se pe un fals de imagine evident”.

Cum a sărit Cristian Tabără, din postura de ”vedetă” a TVR, ca prezentator al emisiunii Exclusiv în România (ultima ediție postată pe site-ul televiziunii publice datează din iunie 2017), în luntrea politică de la Publika TV, o afacere suspectă a lui Sorin Ovidiu Vântu cu Plahotniuc, are explicații jenante. Prima este că la TVR numai proștii respectă legea care le interzice jurnaliștilor, indiferent de contract, să lucreze concomitent la altă televiziune. Conducerea TVR se face că nu vede. Cealaltă explicație e și mai penibilă: în toamna lui 2016 ”părințelul” Tabără (amintim că omul are studii teologice) i-a ridicat osanale lui Plahotniuc într-o emisiune dedicată la Publika TV:

”În 51 de minute, Tabără a fost umbra lui Plahotniuc, pe care l-a “zugrăvit” admirativ în nuanțe pozitiv-eroice în toate momentele zilei: la cafea (“ce privilegiu să primesc cafeaua direct din mâna lui Plahotniuc”), la sală, la masă, în limuzină, înainte de birou, la birou, după birou, sub toate formele a fost umanizat “oligarhul” de peste Prut”,

consemnează paginademedia.ro, adăugând câteva secvențe de râsu-plânsu:

”Sunteți surprinzător de proaspăt. Câte ore dormiți?” sau E clar că aveți un temperament foarte activ. Aș putea spune chiar hiperactiv. De unde l-ați moștenit?”.

Răsplata pentru grețoasele lingușeli a fost, presupunem, poziția grasă la televiziunea oligarhului, cu misiunea aferentă de a manipula în continuare publicul și de a face praf opoziția. Dealtfel, Partidul Acțiune și Solidaritate a Maiei Sandu a anunțat că nu va participa la aceste emisiuni și examinează posibilitatea de a-l acționa în judecată pe Tabără și televiziunea deservită.

Apelul Platformei Dreptate și Adevăr adresat societății civile din România semnalează numeroase minciuni difuzate de Tabără în emisiunile sale, cum ar fi pancarte trucate cu mesaje opuse celor reale, calomnierea liderului opoziției, împroșcarea celor care îi critică pe Plahotniuc și pe Renato Usatîi pentru politica pro-Putin și le cere jurnaliștilor români să monitorizeze această situație inadmisibilă, care le compromite breasla. Deși dezinformarea opiniei publice contravin Constituţiei, legislaţiei şi intereselor naţionale ale Republicii Moldova, într-o țară vulnerabilă, capturată de interesele oligarhice, e dificil de sancționat o televiziune acoperită de sfânta libertate de exprimare, biblia democrației și bătaia de joc a oligarhiei, autoritarismelor și iliberalimului. Și uite așa s-a schimbat la față Tabără, prietenosul ghid al emisiunii turistice de pe TVR1, într-un Gâdea onctuos la Publika TV, propovăduind minciuni, servind pentru arginți personaje hulpave care împing Moldova la marginea Europei și stau în calea democratizării țării. Opțiunea sa nu e tocmai neașteptată, dacă vedem cum se descrie uzând de cuvintele Sf.Apostol Pavel,”Nu fac binele pe care îl vreau, ci răul pe care nu îl vreau”. Pentru binele public, solicităm conducerii TVR să respecte legea și întrerupă orice contract cu Cristian Tabără, așa cum prevede art. 11 din Legea 41/1994 a TVR și SRR, precum și alte reglementări interioare ale SRTV.

Articol apărut în revista ”22”

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Dar despre asta a vorbit ceva acest individ facut mincinos de unionisti ?

  „Cetăţenia moldovenască este de vânzare. Pentru 250.000 de euro împrumutaţi statului moldovean pe o perioadă de cinci ani, oricine îşi doreşte poate deveni cetăţean al Republicii Moldova.
  Decizia le aparţine parlamentarilor moldoveni care au modificat Legea cetăţeniei pentru a le da posibilitatea cetăţenilor bogaţi să îşi cumpere cetăţenia moldoveană.

  Modificarea legislativă a fost susţinută de preşedintele Republicii Moldova. Mai mult decât atât, Igor Dodon a încercat să convingă mai mulţi oameni de afaceri ruşi că a fi cetăţean moldovean este o investiţie profitabilă. Şi asta pentru că dacă ai pasaport moldovenesc poţi călatorii liber in UE.”

  • Nu e ceva nemaivazut (desi se poate discuta despre forma). Din cate stiu si cetatenia americana se poate obtine daca faci dovada ca vei investi cel putin $500.000 in afaceri locale. In general, nu e o politica gresita sa atragi oameni cu dare de mana.

 2. Wow! Shocking! Tocmai Tabara sa ajunga sa faca asa ceva… Oare cati „acoperiti” mai sunt prin mass media romana si cati se vor mai „descoperi” in viitor? Pregatiti pungile cu pop- corn si Cola caci razboiul rece incepe…

 3. Vorbind la modul general, in ochii mei, orice profesionist de televiziune care migreaza (dupa ce „atinge” celebritatea) de la o televiziune particulara la TVR, este pe panta descendenta a carierei sale. Ca sa fiu corect, sa zicem ca ar fi una-doua exceptii, care doar confirma regula.

  In ceea ce-l priveste pe domnul Tabara, ori de cate ori il vad dandu-si importanta pe vreo tema serioasa, alatur (mental) imaginea domniei sale citindu-ne din carte celebrul pasaj cu „penisul si pasarica umeda”. Si gata… :)

 4. Hm, partide pro-europene zici ? Care or fi alea ? Sa fim seriosi, moldovenii sunt prea infectati de morbul „statalitatii” si antiromanismului ca sa existe printre ei proeuropeni reali. A, ca unii imita Europa in timp ce se pupa cu rusii prin spate e altceva, dar moldovean cu adevarat cu viziune occidentala nu exista, e o marota a presei romanesti. Pana si copiii lor care sunt abia pe bancile scolii vorbesc de republica lor si de hotii de romani, fascistii care le-au omorat bunicii. Despre ce vorbim ?

 5. Explicatia este foarte simpla……plathoniuc copiaza modelul gadea de la a3…. ceea ce ma duce cu gandul ca e o tactica bine pusa la punct (am crezut initial ca e inventia lui dom’ profesor)

 6. Mai trist este ca Tabara umple si ecranul TVRi. Nici nu e de mirare, standardele televiziunii publice
  sunt din ce in ce mai joase. Se difuzeaza emisiuni de istorie despre Napoleon al II-lea sprijinind unirea, realizatori de emisiuni culturale fac greseli de limba romana, iar cei care faceau prin anii 80 emisiunea Reflector fac astazi: Investiti in Romania!, emisiuni precum Ferma sau documentare despre tari din Orientul Mijlociu or Tailanda sunt pline de reclama mascata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

Stânga europeană iubeşte de fapt neoliberalismul şi corporaţiile, cu condiţia să fie chinezeşti

Chiar pe 31 decembrie, când lumea punea şampania la rece, UE a semnat cu China un acord comercial cu cântec. Comisia –...

Populismul conspiraţionist, ruperea relației de încredere popor-tehnocrație și criza democrației liberale. Trei scenarii pentru guvernările viitoare

Despre criza democrației liberale se vorbește deja de mai mulți ani, nemaifiind o noutate. Ne referim aici doar la spațiul occidental, unde...

De la numerologie la ”România Educată”

Religiozități arhaice în contemporaneitate   O doamnă inspector din Galați a dat o circulară școlilor cu privire la un ”training” (inevitabil, online) de numerologie care...

A patra întrebare: Când intrăm în blackout?

Se îndesesc zilele prin care ne trece glonțul “energetic” pe la ureche. Aceasta, de fapt, era a treia întrebare a articolului de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.