joi, iulie 18, 2024

Crizele de personalitate ale doamnei Viorica Dăncilă

Chiar dacă doamna Viorica Dăncilă a revenit la coafura de activistă și la utilizarea excesivă de fixativ de păr, în modul cel mai bizar cu putință o anumită parte a presei, uneori chiar unii dintre ziariștii care până mai ieri, o făceau cu ou și cu oțet pe fosta profesoară de Discipline tehnologice de la un amărât liceu tehnologic din Videle, văd în furtuna într-un pahar cu apă iscată de respectiva insă o șansă dată posibilității înlăturării d-lui Liviu Nicolae Dragnea de la conducerea PSD.
Tare mă tem că lucrurile nu stau deloc astfel. Dl. Dragnea nu va pierde șefia PSD ca urmare a revoltei sau, mă rog, a crizei de personalitate a doamnei prim-ministru. Lucrul acesta va fi posibil doar în cazul în care în partid se va isca o revoltă a cărei declanșare este posibilă dacă PSD va înregistra un scor nesatisfăcător, la alegerile europarlamentare care vor avea loc în ziua de 26 mai.
Altiminteri, admit că doamna Dăncilă a schițat un fel de mică revoltă, adică ceea ce aș numi o revoltă cu răspundere limitată, ceva de genul Tache, Tache fii cuminte! în supraevaluatul ei interviu din cotidianul Adevărul. Avem acolo totuși câteva indicii că d-na premier s-a cam săturat să fie doar o anexă a d-lui Liviu Nicolae Dragnea.
Să admitem și că îndepărtarea d-nei Anca Alexandrescu din aparatul guvernamental s-a făcut tot ca o consecință a voinței premierului României de a fi mai puțin controlată și cenzurată de președintele PSD. De asemenea, nu este deloc de nebăgat în seamă ipoteza că aceeași doamnă Dăncilă a decis să facă vizite de lucru prin țară, nutrind speranța că astfel va fi un pic mai cunoscută de lume și altfel decât o umbră a aceluiași domn Liviu Dragnea. Se prea poate ca doamna Viorica Dăncilă să își fi amintit că, dacă premierul din vremea președinției d-lui Traian Băsescu, dl. Emil Boc, și el o marionetă, deținea totuși o carte de vizită și un anume cuantum de onorabilitate datorită calității sale de primar al municipiului Cluj-Napoca, post în care s-a și întors după ce dl. Băsescu a decis că a venit momentul concedierii , domnia sa nu are nici asta. Pentru simplul fapt că a fost înfrântă atunci când și-a dorit să devină primăriță. Nu este exclus nici faptul ca d-na prim-ministru să încerce să se impună în ierarhia partidului, amintindu-le liderilor acestuia că deține funcția de președinte executiv al PSD. Un lucru pe care am bănuială că nu doar nepesediștii, nu numai membrii de rând din teritoriu ai social-democraților români nu îl știu tocmai foarte bine. Și aceasta deoarece mai nimeni nu a auzit din gura respectivei doamne vreo declarație politică importanță. Doar citarea respectuoasă, cvasi-religioasă a ceea ce a spus cu ocazia cutare dl. Dragnea care, nu-i așa?, precum Stalin odinioară, are întotdeauna dreptate.
Nici măcar atunci când s-a războit cu președintele Iohannis pe felurite teme, de la mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim (o altă dorință fantasmagoric-dictatorială a d-lui Dragnea) la slaba pregătire a instituțiilor abilitate în vederea preluării de către țara noastră a președinției Consiliului Uniunii Europene ori refuzul domnului Klaus Iohannis de a accepta tot felul de persoane prost pregătite în posturi guvernamentale, doamna Dăncilă nu a strălucit prin originalitate. Toate zicerile domniei -sale fiind conforme voinței d-lui Dragnea.
Zilele acestea doamna Dăncilă se află iarăși în stare de beligeranță cu Instituția Președintelui. Și nu doar în legătură cu unele probleme de personal guvernamental din prima linie, probleme cărora președintele României nu vrea să le ofere rezolvarea așa cum au ticluit într-o primă fază atât prim-ministrul cât și partidul. Ci și pe tema pretinsei neinvitări la reuniunea cu caracter simbolic a Consiliului European care va avea loc în ziua de 9 mai la Sibiu. Atâta doar că toată lamentația d-nei Dăncilă nu a făcut decât să îi mai dovedească o dată deficitara pregătire politică. Dl. Iohannis nu avea cum să o invite la Sibiu pe doamna Dăncilă fiindcă, în conformitate cu Tratatul de la Lisabona dar și cu o hotărâre a CCR, președintele reprezintă România la reuniunile Consiliului European. Suplimentarea numărului de locuri rezervat României nu este admisă în pofida faptului că Summitul are loc la Sibiu, În plus, una este Consiliul European și alta Consiliului Uniunii Europene. O diferență pe care cineva cu pretenții de om politic, așa cum arată a le avea doamna Dăncilă, nu ar trebui să o ignore.
Deocamdată, doamna Dăncilă este așteptată la Sibiu, vorba președintelui Iohannis, doar pentru partea de distracție a programului.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe  blogurile adevărul. ro

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Doamnei Dancila i s-a cam facut frica.
  Nimeni nu poate fi atat de prost incat sa nu vada ca este pur si simplu folosit, fara sa aiba niciun alt merit decat ca este supus.
  Pentru ea, cariera politica se cam apropie de sfarsit:
  -daca Dragnea reuseste sa iasa din clenciul cu justitia, se numeste singur Prim Ministru si nu mai are nevoie de prestatia doamnei Dancila. Cel mult va ocupa o sinecura undeva, uitata de lume (tocamai cand i s-a trezit constiinta propriei valori)
  -daca Dragnea cade, cade si doamna Dancila si va fi un exemplu de manual, pentru asa ceva.
  Deci incearca pe ultima suta de metri sa-si deseneze o imagine… dar evident, nu poate, mai sterge, mai intoarce foaia, mai se uita peste umar sa vada ce-i zice sefu’

  PS comparatia cu Emil Boc mi se pare cel putin nedreapta, daca nu chiar deplasata.
  Emil Boc marioneta? … a fost primar inainte de a fi Prim Ministru si si-a creat o reputatie in nume propriu. S-a intors Primar si este unul dintre cei mai eficienti din tara si nu pentru ca ar raspunde la ordinele lui Basescu. De unde si pana unde, marioneta? Daca ar fi putut, Basescu l-ar fi tinut Prim Ministru pe viata.
  A avut curaj sa infrunte toate atacurile, chiar dintre cele mai josnice, facand ceea ce credea ca este just.
  Emil Boc este un barbat mult mai mare decat il arata statura.

 2. Daca mai era nevoie de o intarire a faptului ca madama a ocupat un scaun la Bruxelles FARA SA AIBA HABAR UNDE E, ni s-a oferit dovada
  Nu face diferenta intre cele doua organisme europene, nu le pricepe rostul. E doar supravoltata de tifna de tata ce nu poate sa se laude cu „realizarili ei”! Sa o vada si „colegii ei” europarlamentarii ce tare e ea.
  PS: casca in care isi transforma podoaba capilara este o incercare nereusita de a obtine inteligenta artificiala…. Peste prostie nativa.

 3. „… îndepărtarea d-nei Anca Alexandrescu din aparatul guvernamental s-a făcut tot ca o consecință a voinței premierului României…”

  Vă rog să-mi permiteți exprimarea câtorva opinii asupra subiectului.
  Cred că unii dintre membrii PSD (poate și ProRomânia) au făcut-o pe d-na Dăncilă să priceapă că este riscant să-și lege viitorul de dl Dragnea, iar fizicul doamnei mă tem că nu o recomandă pentru kitesurfing în Madagascar. (Este necesar să avem permanent în vedere faptul că actualii politicieni sunt doar marionetele cleptocraților, marionete dintre care dl Dragnea a riscat să facă trecerea în categoria oligarhilor, rămânând totuși în prim-planul scenei politice.)

  Apoi, mutarea ambasadei (sub formă de intenție incertă) a fost evident un șantaj la adresa UE, căreia i-a dat un mic șah. (Bine, poate s-au implicat nițel și consilierii d-lui Bibi.) Așa cum am mai scris, s-a negociat „suveranitatea” cleptocraților români cu argumentul unei poziții discordante a UE în raport cu problematice Orientului Mijlociu. Și cu imense riscuri de prejudicii pentru România. Asta e! Noi i-am vrut la guvernare pe PSD-ALDE-UDMR.

  În fine, invitarea la Sibiu a d-nei Dăncilă este mai vehement cerută de către dl Dragnea, după cum văd la TV. Prin urmare, sunt iar prieteni! Desigur, așa cum spuneam mai multor cunoscuți, d-na Dăncilă trebuie (!) să se afle la Sibiu în această perioadă, dar, desigur, nu la lucrările Consiliului European. Domnia-sa este firesc să participe la lucrările conferinței internaționale care va avea loc la Sibiu în această perioadă cu o temă legată de viitorul Europei, la concertul de gală șamd.

  În context, cred că afirmația Președintelui cu privire la „partea de distracție a programului” nu este tocmai elegantă. În fond, este vorba despre prim-ministrul statului în care are loc summit-ul și care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, oricât de modest ar fi. Prin urmare, este firesc să participe la manifestări publice organizate cu acest prilej. Nu la lucrările Consiliului European, repet.

 4. D-le Profesor,

  imi doresc ca acesta sa fie ultimul comentariu dedicat prostiei. E timpul sa va ocupati de analize serioase ce pot sa aduca in spatiul public discutii constructive si posibile solutii pentru viitorul romanilor.

  Organizatia politica PSD s-a curatat complet de orice dizidenti. Toti cei ce-l sustin sunt motivati de interese puternice si nu vor sta in expectativa deloc. A ramas nucleul dur, hranit de ura, xenofobism si frici. Si deasupra tuturor sade o incompetenta larg acceptata de sustinatori.
  Acesti oameni nu vor sustine in veci compententele profesionale dovedite si reci.
  Si mai sunt si in alte partide destule subiecte.

  Destul cu prostii.

 5. Era clar de la inceput ca tot montajul ”VAI – NU A INVITAT-O PE DANCILA LA SUMMIT ! ”
  reprezenta doar un o noua manevra tipica pesedista.
  din categoria HAI SA DAM DIN GURA CA
  SA MAI OCUPAM UN METRU DIN SPATIUL MEDIATIC
  Manevra – inventata de Maretul in toate cele Basescu , dar insusita temeinic si de Ponta si de Dragnea – a fost initiata pentru satisfacerea publicului lor tinta – sensibil la telenovele lacrimogene si total ignorant in materie de Tratat de la Lisabona.
  *
  Johannis insa trebuia sa preia mingea pe rever si sa defileze ca un OM DE STAT cucerind
  printr-un comportament elegant si inimile mahalagiilor.
  La o intrunire europeana organizata in Romania amfitrionul Johannis putea sa gasesca
  o modalitate de a o implica oficial și pe sefa Guvernului român.
  Putea sa partajeze cu ea sarcinile protocolare conexe – intampinarea oaspetilor sau conducerea lor la aeroport la plecare – asta e doar o sugestie,
  dar cineva cu bunavointa si fantezie putea nascoci orice alte aranjamente.
  *
  In loc de asta Presedintele european Johannis a ales solutia sa o ia peste picior pe
  VEORICA trimitand-o in Parcul public s-o asculte pe Delia.
  Abia dupa acest gest s-a creat o situatie scandaloasa pe care evident toti dpllomatii din Bucuresti o vor raporta guvernelor lor – fericiti ca romanii
  nu s-au dezmintit nici de data asta.

 6. > … Boc, și el o marionetă …
  Boc nu a fost o marioneta. Faptul ca a avut aceleasi opinii cu Presedintele, faptul ca s-a consultat cu Presedintele, ca a ascultat sfaturile bune ale Presedintelui, faptul ca a avut incredere in experienta Presedintelui, nu inseamna decit ca au facut o echipa buna impreuna.
  Daca Simona Halep asculta de sfaturile antrenorului, nu inseamna ca este o marioneta.
  Daca Boc a luat unele masuri discutabile, a fost pentru ca nu avea in spate o majoritate confortabila, pe care sa se sprijine, a fost obligat sa faca anumite compromisuri, pentru a nu lasa tara in miinile mafiei.

  • Probabil ca discutia, pe acest articol se va fi inchis inainte sa devina comunicare… dar va impartasesc opinia si, mai mult, cred ca ceea ce s-a spus in acest articol, pe langa ca este in afara subiectului este ofensator, nemeritat, pentru Emil Boc.
   Dar mai stiu si ca dansul este un om rabdator. Am vazut ca face fata la provocari mai dure…
   Desi, parca ar merita niste scuze.

  • Cind citesti „Boc, și el o marionetă …” iti dai saeama ce analize „superbe” se fac, si cine vrea sa rastoarne actuala coalitie.
   Exact ca in Miorita: nimic nu-i mai place, gura nu-i mai tace…

 7. Toate aceste analize sunt inutile de fapt. Explicatia e mult mai simpla:cineva a prins cateva din firele marionetei si incet, sa nu se rupa firele, incearca sa o preia complet din mana papusarului. De vazut cine…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro