duminică, august 1, 2021

Cronică din Kabul: Afganistan – un dezastru anunțat?

După două tururi de scrutin și cinci luni de instabilitate în Afganistan, încă nu s-a ajuns la un rezultat acceptabil pentru perdanți. Diplomația americană încearcă să petecească o situație explozivă. Guvernul de unitate națională propus de Kerry poate să amâne pentru câteva luni amenințările de astăzi, dar pentru că diferențele dintre cei doi candidați sunt monumentale, e greu de crezut că împărțirea puterii se va face în mod pacific.

Într-un hangar gri cu lumini albicioase găsești un șir lung de măsuțe joase. În spatele lor sunt stivuite până în tavan toate urnele din plastic transparent folosite la turul al doilea al alegerilor din Afganistan. Agenți politici, observatori internaționali, personalul Comisiei electorale și personalul ONU se îngrămădesc în jurul fiecărei măsuțe, unde se joacă un fel de poker politic – auditul votului din 14 iunie. Doi crupieri – personalul electoral – desfac urna și inspectează meticulous câte un eșantion de 100 de voturi pentru fiecare candidat. Jucătorii – agenții candidaților – indică din când în când buletine de vot pe care ei cred că văd semne asemănătoare, făcute de aceeași mână. Apoi personalul electoral împreună cu ONU încep să ghicească în cărți (viitorul Afganistanului): sunt sau nu sunt asemănătoare semnele de pe buletinele de vot? Agentul ONU măsoară cu ochiul, cu unghia, în timp ce agenții politici își frâng mâinile, molfăie pixuri.

Fiecare gest e cântărit într-o cacealma în care agenții politici au interese fundamental opuse – să provoace anularea cât mai multor buletine de vot ale adversarului și să împiedice anularea buletinelor de vot ale candidatului său. Certurile, protestele, bătăile încetinesc considerabil procesul. Din cele 23.000 de urne, ceva mai mult de un sfert au fost deschise în ultimele trei săptămâni. Termenul limită e 1 septembrie, dar e greu de crezut că auditul se va sfârși, așa cum dorește John Kerry, până la summitul NATO din 4 septembrie.

Auditul electoral care are loc în Afganistan zilele acestea e o noutate absolută, pentru că nu s-a făcut în nici o țară, cu atât mai puțin într-una de dimensiunile Afganistanului. Auditul, adică renumărarea voturilor, e un instrument propus de americani pentru a încerca să detensioneze atmosfera. După al doilea tur al alegerilor, candidatul cu mai puține voturi, Abdullah Abdullah, amenințase că nu va recunoaște rezultatele și va forma un guvern paralel. Abdullah a fost învins de Hamid Karzai în alegeri la fel de contestate în 2009. El argumentează că, la fel ca și în 2009, urnele au fost umplute în favoarea contra-candidatului său. De partea cealaltă, Ashraf Ghani arată cu degetul la rezultatele suspecte din zonele tribale care îl susțin pe Ghani.

În primul tur Abdullah a obținut aproape 45%, iar Ghani 31%. Rezultatul a fost răsturnat în al doilea tur, când Ghani a obținut 56%, iar Abdullah 43%. Tabăra lui Ghani justifică creșterea de 25% în voturi printr-o mobilizare mai bună a alegătorilor din triburile care îl susțin. Abdullah acuză că urnele au fost umplute cu voturi false. Auditul electoral ar trebui să determine dacă alegerile au fost fraudate masiv. Abdullah are nevoie de mai mult de un milion de voturi pentru a câștiga.

Însă se pare că nici măcar auditul nu îi convinge pe partizanii lui Abdullah. Aceștia izbucnesc din când în când cu declarații belicoase despre ceea ce se va întâmpla dacă Abdullah nu câștigă. Anticipând că rezultatul auditului ar putea să nu detensioneze situația, John Kerry a propus o nouă înțelegere în care după proclamarea rezultatelor, cei doi își pot împărți posturile guvernamentale și să pregătească noi alegeri. Înțelegerea a ținut cât pentru fotografiile cu cei trei și a căzut atunci când avionul lui Kerry a decolat din Kabul.

Sâmbătă 16 august începe renumărarea urnelor din secțiile de votare “suspicioase”. Fiecare candidat are o listă de aproximativ 3000 de urne, unele dintre ele selecționate pentru că în acele secții de votare contra-candidatul obținuse peste 90%. Abdullah Abdullah își pune ultimele speranțe în această renumărare, sperând ca aceasta să rezulte în anularea cât mai multor buletine de vot. Însă în urma auditului, ambii candidați ar putea pierde voturi obținute fraudulos și Ghani să fie confirmat câștigător.

După ce buletinele de vot sunt inspectate de agenții candidaților, reprezentantul ONU face o recomandare Comisiei Electorale dacă sau nu să fie anulate voturile pe care s-a regăsit în mod consistent un model de fraudare. În timp ce reprezentantul ONU își prezintă decizia, reprezentanții candidaților încep să vocifereze și să își cheme ajutoare. Agenții Comisiei Electorale se fac mici, aproape invizibili, încercând pe cât posibil să nu fie luați ostatici în confruntarea politicienilor. Așa cum fac zi de zi aproape toți afganii, așteptând ca ciuma alegerilor să treacă și să se întoarcă la războiul de toate zilele cu talibanii.

Articol aparut pe site-ul Europuls

Europuls este o organizaţie ce are scopul de a promova procesul de integrare europeană în România dar şi de a contribui la dezvoltarea unui spaţiu public european. Europuls urmăreşte să încurajeze dezbaterile publice pe teme europene prin articole și studii, precum și prin organizarea de dezbateri și conferinţe, fiind inițiatorul şi principalul organizator al Eurosfat (www.eurosfat.eu), cel mai important forum anual din România dedicat dezbaterilor pe teme europene. Mai multe detalii pe www.europuls.ro.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Lucru greu democratia. nu-i pt. oricine. coloniile au fost un lucru bun pt. triburi, dpdv al real politik. desigur, moral nu suna bine, ce, sunt unii mai cu mot? unii sa conduca si altii sa fie condusi? si totusi, de cand europenii s-au retras din colonii, europenii au prosperat iar coloniile au saracit si s-au inecat periodic in bai de sange. trist, n-ai cu cine…

  2. Afganistan e un dezastru anuntat. … De catre Obama cand a anuntat ca va retrage toti militarii americani din Afganistan pana la sfarsitul anului… De fapt Obama le-a transmis talibanilor mesajul ca nu au mult de asteptat pana vor re-veni la putere in Afganistan… Va mai aduceti aminte mesajul lui Barack Hussein Obama din 2009 cand spunea ca razboiul din Afganistan e „razboiul important” si ca americanii vor invinge. . Iata ca acum Obama preda Afganistanul fratilor lui talibani…

    • Nu as fi putut s-o spun mai bine. Acelasi lucru si in irak. Obama e cel mai slab presedinte american din istorie, mai slab chiar decit carter. Macar daca s-at fi concentrat pe problemele interne, dar si acolo e la fel de incompetent. Nenorocirea e ca raul facut ne afecteza pe toti, nu doar pe americani.

  3. Ideea ca revenirea talibanilor ar fi vina lui Obama e o abusrditate ce nu merita comentata. Armata SUA nu poate sta permanent peste tot, in locuri unde nici nu e clar pt cine si ce lupta. Afghanistanul e un stat hoatic, fragmentat si corupt. Armonia si democratia nu pot fi dictate din afara. Daca ar exista un guvern solid si serios, talibanii ar fi eradicati.

    SUA au insa o mare vina morala: a acceptat pt a doua oara o cacealma. Acum cinci ani SUA a mers pe mana lui Karzai, un tip corupt si labil psihic care a furat alegerile si atunci si acum, in favoarea protejatului sau Ghani. Abdullah Abdullah e un tip rational, competent, un patriot decent admirat de majoriatea populatiei. SUA stiu asta si incearca acum sa incroapeasc un guvern de uniune nationala cu Abdullah prim ministru. Cine stie cat va dura „armonia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Laura Bretea
Laura Bretea este consultant în asistență electorală pentru UE, ONU, ONG-uri internaționale și a lucrat în aproape 20 de țări din Africa, Orientul Mijlociu, America Latină și Europa de Est. În 2012 și 2013, Laura a fost Asistent parlamentar la Parlamentul European unde a urmărit dosarul Republica Moldova și comisiile de Politică externă și Dezvoltare. Este membră a Consiliului Director al Europuls.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Așa grăit-a Cîțu

Poate ar fi mai rațional ca Primul Ministru să pună capăt banilor risipiți pe nu-știu-câte instituții (începînd cu Ministerul) menit(e) a se ocupa de cercetare (pe mentenanța cărora și pe banii de salarii ale personalului se duc sume masive de la buget) și să organizeze anual un concurs de proiecte, cu jurizare internațională, ai căror câștigători să beneficieze și de o minimă vizibilitate (grație subvențiilor de la guvern pentru diverse televiziuni, deja alocate).

Orfani de știință

Undeva în Transilvania. Masca obligatorie pe stradă și în instituțiile publice. Unitatea militară, la intrare. În uniforme și în civil, un grup...

Locomotive Diesel-electrice realizate la Craiova sub licenţă elveţiană şi exportate în Republica Populară Polonă (1)

O analiză referitoare la achiziţionarea unei licenţe de fabricaţie ar putea stârni discuţii în contradictoriu între inginerii români. Unii dintre ei pot...

Mixul energetic al agromerărilor urbane

În orice metropolă consumul de energie este diversificat și în creștere prin mărirea acesteia ca arie geografica, în...

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro