luni, august 15, 2022

Cronica unei aminari anuntate

Poate ca e bine ca s-a ajuns aici.

Poate ca incepind cu 31 august, neghina care isi are radacinile adinci infipte in perioada de dinainte de 1989 va fi aruncata din calea griului.

Poate ca vom avea acces in sfirsit la o tara in care fosta nomenclatura sa nu mai faca jocurile. Poate ca Iliescu, Voiculescu si alti indivizi de teapa lor vor fi daca nu redusi la tacere de justitie, macar trimisi in uitarea atit de necesara. Nu si iertare. Nu poti sa ierti in numele altora, a celor care au avut de suferit din cauza acestor lepre.

Ce ironie, un fost prim-secretar comunist care da lectii de democratie, si un fost securist( nu biet informator, ci securist, asa l-a numit Antonescu) arunca o tara in haos doar pentru a-si putea pastra privilegiile. Pentru cei care au uitat, inainte de 1989 securitatea era controlata de PCR si nu invers, asta pentru cei care mai cred ca Iliescu are miinile patate doar de revolutie si mineriada din 1990. Nu, are miinile patate si de crimele infaptuite de securitate. Cea care primea ordine de la fostul prim-secretar din Iasi si Timis.

Ei bine, acum cei doi dicteaza directia in care sa mearga Romania. Primul, Ion Iliescu, il manevreaza pe premier, nu-i e de ajuns ca Victor Ponta are lipita de el imaginea de plagiator, acum trebuie sa faca fata si celei de robotel. Cit despre al doilea, sa ne amintim doar ca dupa locale spunea ca in 60 de zile presedintele Basescu trebuie sa fie suspendat. Si a fost. Ei bine, instalat la Cotroceni ca interimar, Antonescu nici macar nu mimeaza “sluga dumneavoastra”. E de-a dreptul marioneta lui Voiculescu. Si se joaca amindoi, si el si Ponta, de-a televiziunea si guvernarea la Antena 3.

Ce se poate intimpla pe 31 august? Efectul de bumerang, cel mai probabil, pentru USL. Daca actualizarea listelor electorale, care ar trebui facuta sub control extern si cu supraveghere din partea societatii civile, mi-e teama de ce-ar putea face ministerul condus de Ioan Rus, va arata ca sintem mai putini, atunci referndumul ar putea fi anulat. Ca nu poate fi validat sau invalidat pe liste care au fost false. O alta consultare populara? Pe nervii cui? Daca sintem mai multi, atunci cel mai probabil va fi invalidat. Cine a vrut consultarea populara? USL. Cine trebuie sa plateasca? USL.

Mai mult, procurorii de la Parchetul General au ridicat listele electorale de la Autoritatea Electorala Permanenta pe baza carora a fost organizat referendumul din 29 iulie. Poate aflam cum de s-a ajuns la prezente la vot de peste o suta de procente in mai multe localitati.

Pe 20 iunie, o data cu condamnarea lui Adrian Nastase la inchisoare cu executare, a inceput tavalugul. Frica puscariabililor ca isi pierd libertatea a capatat proportii uriase. Si au decis sa nu mai tina seama de nimic, de stat de drept, democratie, cuvinte oricum fara noima pentru ei. Nimic nu va mai fi la fel de-atunci. Din 31 august poate ne vom recapata tara. Domnilor Ponta, Antonescu, Iliescu, Voiculesu, Sova, Rus, ati pierdut. Nu vrem ca o data cu voi, sa pierdem si noi.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Domnule Ghitulete,

  NU se va schimba nimic, nici pe 31 august, nici la anul, nici peste 10 ani, nici peste 100, cum NU s-a schimbat nici în ’89, sau in ’90, când au ieşit totuşi oameni mulţi în stradă (acum n-au ieşit decât vreo 200, şi acum azi, nu mai ies deloc!!), nici când am fost admişi în UE, fiindcă mereu, după ce ne-am aprins un pic, i-am lăsat pe alţii să ducă greul, să fie împuşcaţi şi bătuţi de mineri, i-am lăsat pe alţii să ajungă în parlament, să fraudeze alegerile, i-am lăsat pe alţii să lupte pentru noi. Noi… am fost comozi, am stat pe margine, şi de cele mai multe ori am ţinut cu comuniştii şi securiştii, care uite, la 22 de ani după ce au murit eroii din ’89, am ajuns să fim falimentari din punct de vedere moral şi să trăim în sărăcie, într-o ţară coruptă, în timp ce ciocoii vechi, sunt acum întăriţi şi de ciocoii şi mai noi – copiii lor.

  NU se va schimba nimic în ţara noastră, DECÂT dacă noi TOŢI, FACEM ceva!

  Nu e destul să ,,protestăm” pe internet, sau să scriem articole! Trebuie să IEŞIM în stradă, să protestăm, să ne unim în asociaţii/partide, să oferim o alternativă viabilă, să acţionăm cu toţii în aceeaşi direcţie, să muncim şi să luptăm, şi …de data asta, să nu mai repetăm greşeala din ’89-’90! Să NU îi mai lăsăm pe alţii să se lupte pentru viitorul nostru, de unii singuri, în timp ce noi doar ne îi privim la televizor!

  Trebuie să realizăm odată pentru totdeauna că:

  NOI, CETĂŢENII, SUNTEM SUVERANI

  Noi, cetăţeni români si europeni, liberi si demni, trebuie să ne afirmăm cu autoritate suveranitatea. În calitatea noastră de cetateni, singurii îndreptăţiţi să încredinţeze puterea în stat, trebuie să reziliem contractul social impus de reprezentanţii clasei politice din ultimii 22 de ani. Deşi le-am încredinţat mandatul de a ne reprezenta, ne-au trădat, şi au abuzat de puterea si mandatul primit, acţionând în interes personal, acaparând puterea şi votând legi menite să le protejeze interesele. Incepând de astăzi, nu mai acceptăm această situaţie.

  NOI, CETĂŢENII, TREBUIE SĂ IMPUNEM UN NOU CONTRACT SOCIAL

  În calitate de cetăţeni suverani, trebuie să pretindem formarea unui stat de drept în care separarea puterilor în stat să fie clar delimitată prin Constituţie.

  În plus, trebuie să pretindem impunerea de noi reguli în relaţia noastră cu aleşii, cărora le incredinţăm discreţionar şi temporar exerciţiul puterii prin actul de vot.

  Trebuie să pretindem ca relaţia cetăţean – mandatat, alegător – ales, să fie astfel încât drepturile şi interesele cetăţeanului să fie respectate de către mandatat, iar acesta din urma să poata fi tras la răspundere de către alegător.

  Totodată, trebuie să ne revendicăm dreptul de a avea un cuvânt important de spus in elaborarea Constituţiei României.

  Astfel, trebuie să pretindem impunerea unui nou contract social care să ne garanteze nouă, cetăţenilor, capacitatea efectivă de a trage la răspundere pe cei pe care îi alegem să ne reprezinte. În consecinţă, trebuie să ne revendicăm:

  • Dreptul de a stabili şi restabili modul în care ne alegem reprezentanţii, aleşii noştri şi instituţiile statului având obligaţia de a se supune opţiunilor noastre

  • Dreptul de a retrage din funcţie sau repune in funcţie pe orice ales al nostru, la iniţiativa noastră, ori de câte ori considerăm că este în interesul nostru să o facem, nivelul de decizie fiind descentralizat conform principiului subsidiarităţii.

  În plus, trebuie să pretindem ca toţi demnitarii şi angajaţii publici care obţin foloase necuvenite de pe urma poziţiei pe care o deţin în stat, în instituţiile statului sau în aparatul administrativ al statului, să fie demişi imediat şi trasi la răspundere. Angajaţii publici cercetaţi penal pentru corupţie, abuz în serviciu sau alte acte grave, să fie suspendaţi din funcţie imediat, până la judecarea cazului în instanţa.

  Nu în ultimul rând, campania electorală să fie bazată în exclusivitate pe proiecte. Nerealizarea acestora să activeze automat demiterea mandatatului.

  Sunteţi cu noi, sau nu? Facem ceva, sau ne mai plângem cum o facem azi şi peste 22 de ani? Mai lăsăm să mai treacă o generaţie, sau ne luăm viaţa în propriile mâini, şi de azi începem să punem umărul la schimbare, ÎN FIECARE ZI, până când trăim într-o altă ţară?

  Alegerea trebuie să o facă fiecare dintre noi!

  Dumneata ce zici? Ce faci? Vrei schimbare sau nu? Rămâi pe margini şi mai laşi să treacă 22 de ani, sau faci ceva?

  Spune!

  • Cum v-am mai spus, desi de regula sint de acord cu Dvs. in acest caz consider ca iesitul in strada (asa cum s-a intimplat cu Piata Universitatii – cind unii strigau „jos comunismul!”, fostii comunisti isi consolidau formidabil puterea) este un mare consumator de energie.

  • Va urez sa reusiti sa coagulati macar o miscare de recunoastere si adeziune, o minima urnire din postura de chibit si observator ocazional.
   Asta cere timp, dedicatie, rabdare, intelegere, leadership, hehe, daca as mai fi tanara !!!

   Trebuie inceput ceva, chiar si cei mai in varsta, decat sa ne adunam la poker sau bridge, sa aderam la cluburi de idei, sa invatam si sa-i instruim macar pe cei din anturajul nostru , sa reinventam societatea civila.

   Apoi vine pasul politic, ceva in genul miscarii pornite de Mihai Neamtu, de exemplu

   Trebuie sa aflam de la unii ca el, cum sa procedam sa ne unim in idei, principii, mod de actiune. Suntem atat de separati, de individualisti cei in varsta, tinerii sunt in majoritatea lor extrem de dezinteresati de o angajare serioasa, principiala sau doctrinara….
   Sunt pe picior de plecare, voi emigra in curand in Germania, la copii, care sunt de 22 de ani nemti get-beget, dar mi se sfasie sufletul de tara asta si de oamenii ei: ce o sa se mai intample ? Razboi civil? Iarasi ocupatie mascata? Alte decenii de duplicitate ?

   • ca sa ne mai descretzim si nu numai:
    moare omu si ajunge in iad:Scaraotzi ii da ca sarcina :uite aci batzu asta,din cazan incearca sa shi scoata capu aia raii,cum ii vezi ca scot capu ii pocneshti.
    ii da cazanu cu engleji.dupa o zi,il vede Scaraotzi pe omu nostru tare obosit:de ce eshti asha obosit?:pai ashtia scot capul totzi odata de nici nu shtii pe care sa l pocneshti intii.
    ii da alt cazan.ala cu rumini.a doua zi omu nostru fericit:amu n am nici o grija:cum scoate unu capu,aia de la fund il trag imediat si pe el la fund

 2. Chiar aveti aceasta speranta ? Noi ne-am cam pierdut-o, tocmai pentru ca vorbim de MAI si de Rus, care ne-a demonstrat de ce este in stare ! Tavalugul USL a distrus statul roman foarte rapid , incalcand legi si ignorand morala. Sigur,speranta moare ultima dar toti oameni rationali asteapta acum ziua de 31 august. Sa vedem daca ne putem salva.

 3. Ar fi o sansa sa ne reluam intr-un fel nesperat dar si sperat si mai ales muncit! viitorul nostru, al tuturor suspendat sine die… cum bine spunea un comentator (no name cred) : nu traim, in aceste zilem in Evul Mediu ci in no man’s land. God bless!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Ghitulete
Jurnalist, a realizat de emisiuni la RFI Romania si Radio Romania. Talk-show-urile gazduite de el au fost premiate in 2007 de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, iar in 2008 de Clubul Roman de Presa. "Gluma ruseasca" este ultima sa carte, publicata la Cartea Romaneasca.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro