joi, septembrie 21, 2023

Cu ce își pierd vremea liberalii

Nu ne parvin vești tocmai bune din partea Opoziției politice din România. Dacă USR pare-se că, totuși, ar fi depășit primejdia scindării cu care era amenințată după Congresul cu cântec din toamna anului 2017, în PNL se dau mereu reînnoite lupte pentru supremație.Există numeroase mere ale discordiei, unele dintre ele generate chiar de eșecul parțial al fuziunii dintre fostul PNL și PDL. Altele de mici orgolii, de interese meschine, de perpetuarea accesului la ciolan, adică de reînscrierea pe lista de candidaturi pentru una dintre cele două Camere parlamentare în perspectiva alegerilor din anul 2020.
Fuziunea nedesăvârșită, după părerea mea și neinspirată, dintre vechii peneliști și foștii pedeliști se dovedește câteodată a fi o veritabilă piatră de moară pentru acțiunile cotidiene ale partidului. Pentru ceea ce ar trebui să facă liberalii spre a-și spori încă de pe acum zestrea elcetorală. Iată, chiar în aceste zile în care își fac simțite dureros prezența aberațiile conținute în pretinsa Lege a salarizării unitare, ale cărei greșeli de concepție, de întocmire, de comunicare interesează direct pături destul de consistente ale populației, PNL iese în spațiul public cu o voce slabă. Nu atacă, nu marchează, se mulțumește doar să amenințe cu o moțiune simplă la adresa ministrului Muncii, d-na Lia Olguța Vasilescu. Nici nu are cum să facă prea multe deoarece trauma provocată de drasticele tăieri de salarii din anul 2010, din vremea în care PDL se afla la guvernare, e departe de a fi fost uitată.
Pare-se că în interiorul PNL s-ar fi constituit chiar două tabere distincte, prima condusă de președintele în funcție, dl. Ludovic Orban, cea de-a doua având-o drept port-drapel pe d-na Alina Gorghiu. Aceasta din urmă nu dă nici cel mai mic semn că ar fi realizat cât rau i-a făcut partidului, ce pacoste a fost pe vremea în care a devenit președintă eminamente grație voinței președintelui Iohannis.
Aripa Gorghiu dă pronunțate semne de nemulțumire la adresa felului în care își exercită prerogativele de lider dl. Ludovic Orban. Nu îi convine nici faptul că acesta nu își afirmă necondiționat sprijinul pentru dl. Klaus Iohannis. Dl. Orban preferă atitudinea prudentă în această privință, din cel puțin două motive. Mai întâi fiindcă la consultările de luna trecută de la Cotroceni, consultări menite să găsească o soluție crizei politice intervenită după demisia forțată a fostului premier Mihai Tudose, delegația PNL pe care a condus-o nu a fost capabilă să formuleze nici măcar o urmă de soluție articulată și realistă, cu atât mai puțin o propunere concretă de premier, mizând complet aiurea pe eventualitatea declanșării procedurilor la capătul cărora s-ar fi ajuns la alegeri anticipate. Alegeri pe care PNL se iluzionează că ar fi putut să le câștige. Or, ținând cont de slabele lui câștiguri de imagine din ultima vreme, de acțiunile timide, fără vlagă, cu impact minor în rândul populației, de imposibilitatea de a se prezenta drept o alternativă pozitivă la răul pe care îl va reprezenta o nouă victorie a PSD, PNL nu se poate aștepta, rațional vorbind, la cine știe ce rezultate nici măcar la alegerile la termen din anul 2020.
În al doilea rând pentru că se pare că dl. Ludovic Orban se vede chiar pe sine însuși în ipostaza de prezidențiabil, măcar spre a-i da în chipul acesta o replică tot mai posibilei candidaturi a d-lui Călin Popescu-Tăriceanu.
Recentele realocări de posturi în fruntea Comisiilor parlamentare au intensificat războiul de guerilă din interiorul liberalilor. Unor negocieri reale menite să reinstaureze pacea li s-au substituit schimburi de replici minore. De copii de grădiniță. Consumate prin neînsemnate emisiuni de televiziune (un loc în care aceeași doamnă Gorghiu își rezervă pe mai departe poziția de divă) sau pe facebook.
E adevărat. Respectiva rețea socială a avut un rol imens în câștigarea trecutelor alegeril prezidențiale de dl. Klaus Werner Iohannis. Nu există însă nici cea mai mică garanție că succesul metodei va fi revalidat cu ocazia alegerile parlamentare din toamna-iarna anului 2020.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Ce sa mai faca un partid al carui sediu a fost devastat de „mineri”, un partid intesat ochi cu plosnite. Ca respectivii mineri sunt si ei devastati nu mai ajuta pe nimeni.

 2. Daca exista doua tabere distincte in PNL si una e condusa de Ludovic Orban, iar cealalta de Alina Gorghiu, nu mai poate fi vorba despre animozitatile dintre penelisti si pedelisti.
  Cum PNL-ul a facut parte din USL, poate ca sint ceva amintiri uslamiste intre cei doi.
  Apoi, este o similitudine intre Alina Gorghiu, fosta sefa PNL si actualul sef liberal, cu Ponta plagiatorul, fost sef PSD si actualul Liviu ot Teleorman: se ataca la baioneta.
  Zizania intre aceste doua cupluri sa fdie indusa de fostii pedelisti , artizanii unor „drastice taieri de salarii” in timp de criza?
  Ma indoiesc.
  Inainte de „drasticele taieri de salarii” (la bugetari, doar), economia bubuia asa de tare ca a facut o gaura in buget de 7%. Si acum bubuie economia…

 3. PNL e praf, numai USR-ul merita votat, e singurul partid care face opozitie credibila.

  Nu fiti prosti, mergeti la vot si puneti stampila pe USR. Daca nu votati, veti condamna Romania la pierzanie.

  • @marcel.
   ajuns la guvern, USR va mari/scadea taxele pe firme sau pe angajati?
   ajuns la guven USD va mari/scadea asistenta sociala?
   ce document oficial al USR indica pozitia partidului?
   PS. „trasnparenta” rezolva care din problemele de mai sus?

   • Cum sa ajunga la guvernare?au avut 3 (trei) ocazii sa propuna un nume de premier, macar de amorul politicii, dar nu au avut curajul.
    Chiar daca, Doamne fereste! vor ajunge la guvernare, obisnuiti cu obiceiul de a fi vesnic impotriva, se sparie gindul cum isi vor da vot de blam :P
    Oengismul este alta mincare de peste fata de politica.
    Chiar fosti demnitari in care aveam sperante au esuat rasunator. Vezi Razvan Ungureanu ori Monica Macovei

 4. Din punctul meu de vedere PNL e i coma clinica.

  USR e activ, chiar daca prioritatile pe care le afiseaza contin prea mult aratat cu degetul si prea putin viziune, dupa parerea mea. Dar se poate conta pe ei si vor creste, daca mesajul lor fa fi din ce in ce mai incluziv (mult spun ca asa ceva nu se poate, cei care voteaza PSD sint prostimea care nu poate fi urnita; ba eu cred ca se poate).

  In schimb, este foarte tirziu pentru a se mai crea inca un partid sau doua care in coalitie cu USR sa nuanteze oferta pentru cei care nu vor mai vota PSD. Dupa parerea mea, mesajul catre ultimii ar trebui sa fie „Vom face ceeace v-a promis PSD, dar asa cum trebuie, plus alte lucruri care va vor interesa” si nu „Uitati ce v-au facut astia, veniti cu noi”.

  Ca USR pina la algeri sa creasca de la excelentul punctaj pe care l-au avut la precedentele la suficient de mult ca sa preia locul PSD singuri e o imposibiliate. Pentru asta trebuie cistigat teren inca un mandat sau doua. Cu asta ar ajuta inca doua partide, chiar un fel de „PSD curat si cu fata inteligenta si moderna”. Trei undite in loc de una singura pentru pesti diferiti. Si facut pe dracul in patru sa fie atras si UDMR in aceasta combinatie. Pe ultimii ii vad mai usor de „dezinfectat” decit PSD-ul.

  Nu ma pricep la politica. Comentariile mele sint inspirate din politica vazuta in alte locuri.

 5. CARE LIBERALI?!!?!

  Liberalii nu mai sint de mult ce pretend a fi. Din momentul cind minerii au plecat cu arhiva partidului si partidul a fost infestat de linia a doua „liberala” care avea ordin pe unitate sa faca firme si capital.
  La alegeri electoratul de dreapta nu a iesit la vot fiindca PNL+PSD=USL = LOVE, nimeni nu credea in pocainta lor; stim cu totii ca din cocos nu faci gaina si nici din cu.va gospodina. USR a iesit la alegeri conjunctural.LA viitoarele alegeri or sa dispara.
  KWJ a emasculat apoi partidul in idea de anu avea opozitie interna, exact ca si dragnea. Rezultatul se vede…. in partid de lautarasi si de tanti cu pretentii de „politiciene”; exact ca si psd

  Se abtin cit pot sa faca opozitie fiindca legile justitiei ii scapa si pe ai lor. Asa ca tac, spera sa scape si mai vad ei dupa. In definitive au intrat in politica sa se capatuiasca si in caz de ceva nu au nici o mustrarre de constiinta sa sara in alta barca daca interesul le-o cere. Interesul „tarii” bineinteles!
  Nu avem opozitie. Daca nu at avea belelele lui si o gramada din fostii colaboratori cu multe problem, Basescu at fi o solutie. Pacat ca e ratata. Cristian Diaconescu e o speranta acolo. Ciolos…. cred ca inca nu stie ce vrea. Sau nu poate.
  Asa ca ne vedem in piata si cam atit. La fiecare iesire am intrebat in jur: „daca avem noroc si isi dau demisia, pe cine punem?” Ultrasii raspund intotdeauna USR ;ceilalti cad pe ginduri….

 6. 1. sa nu pomenim de partidul Bratienilor de la inceput de secol. Votul era cenzitar asa ca butoiul de tuica la sat nu aducea vreun vot vreunui partid

  2. interbelic PNL era sustinut/votat de \:
  a. mica negustorime – cate este aceasta [numeric] azi ? spre zero
  b. capitalul romanesc – azi nesemnificativ numeric
  c. taranii instariti – avem cumva mai multi de 5 per sat [in medie] ?
  d. dascalime – azi devenita rosu-sindicala

  3. coagularea votului anti-PSD -misiune grea din cauza existenteti mult mai guralivului USR- nu aduce milioanele de voturi necesare guvernarii

  Concluzie: numai o clarificare sociologica -care va deveni implicit o clarificare doctrinara- poate resuscita PNL si poate o potentiala alianta cu vreun partid regional [cand vor apareasi acestea]

 7. Nu ii mai numiti „liberali” pe cei din ceata lui Orban et Co. Ei sunt fosti nomenclaturisti (formali sau informali) care au primit candva sarcina de a monopoliza Partidul National Liberal. Acesti „liberali” trebuie dati cu totii afara sau trimisi la PSD unde le este de fapt locul, iar Partidul National Liberal trebuie reconstruit cu oameni ca Teodor Paleologu. Asa ca nu-i mai deplangeti pe „liberalii” de teapa lui Orban ca „isi pierd timpul”. Ei pentru asta sunt si platiti.

 8. Dincolo de evantaiul orientărilor doctrinare ale liberalismului, de centru-dreapta, centru, sau centru-stânga, șefii PNL (inclusiv cei veniți din PDL) au diverse probleme, fie cu legea, fie cu morala. Nu am uitat, spre exemplu, ca dl Orban se urca în urma cu câțiva ani (unii zic ca sub influenta alcoolului) cu mașina pe pietonii din Dealul Cotroceniului. Mușamalizarea cazului a creat revolta cetățenilor și oarece bunăstare victimelor. Ori, d-na Norica Nicolai își scotea nepoata din Parlament pe fereastra, după ce aceasta votase în locul domniei-sale. Despre colaborarea cu Securitatea a vechilor șefi liberali s-a vorbit și scris îndeajuns. Despre colaborarea cu actualii socialiști, de asemenea. Șamd. De fapt, multi liberali au fost cooptați de kleptocratie prin șantaj, tocmai din pricina „scheletelor din dulap”, alții s-au alipit la partidele ale căror denumiri conțin și cuvântul „liberal” doar pentru ca au fost la putere și au căpătat astfel acces la resurse. Adică, au avut liber la furat. Avem nevoie de PNL, dar ar trebui sa se REFORMEZE degrabă pentru a face cu adevărat opoziție și pentru a fi eficient la guvernare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro