vineri, septembrie 25, 2020

Cu cine reformăm învățământul?

Am încercat, pe cât mi-a fost posibil, să urmăresc desfășurarea așa-numitelor examene naționale- adică Evaluarea de la sfârșitul clasei a VIII a și Bacalaureatul- , dar și reflectarea lor în presă.
Trec acum peste auto-mulțumirea autorităților, a oficialilor MEC și a premierului Ludovic Orban, cu toate că și acestea ar fi de natură să ne pună cum nu se poate mai serios pe gânduri. În schimb, mărturisesc că m-a mirat faptul că, în mod constant, Televiziunile noastre, îndeosebi postul Digi 24, au făcut apel la opiniile profesoarei Cristina Tunegaru. Prezentă pe post aproape seară de seară. Socotită peste noapte expert absolut în educație.
Cine e doamna sau domnișoara Cristina Tunegaru? O profesoară, înțeleg bună, de Limba și literatură română de undeva, de la o școală generală sau un liceu din Capitală, care și-a făcut o spectaculoasă intrare în spațiul public cândva, prin NII 2016-2017, grație unei declarații cel puțin hazardate, dar care a stârnit senzație și noian de reacții. Aceea că nu îi va mai preda la clasă, cu de la sine putere, pe Eminescu și pe Creangă. Motivul? Respectivii ar fi depășiți, nu mai interesează în nici un fel elevii, așa că trebuie, în regim de maximă urgență, eliminați din programa școlară.
Văzându-se băgată în seamă, domnișoara Tunegaru a trecut la critici publice, nici una, altminteri, nejustificată, la adresa primăriței generale a Capitalei, doamna Gabriela Firea. Numai că în respectivele atacuri s-a insinuat și o minciună. Deloc nevinovată. Aceea că sus-numita primăreasă ar fi ordonat „scoaterea” doamnei Tunegaru de pe un anume post didactic. Ce a “uitat” să ne spună atunci vedeta mediatică în devenire e că ocupase postul în regim de suplinire. Acordată pe durata unui an școlar. Odată anul în chestiune încheiat, respectiva normă didactică a fost atribuită unei alte profesoare. Care s-a prevalat de condiția ei de titulară și a obținut Catedra deținută anterior de doamna Tunegaru în timpul sesiunii de pretransferări. O operațiune pe care nici eu nu o socotesc a fi tocmai onestă, nici în favoarea învățământului ori a stimulării performanțelor didactice ale unui anumit profesor, nici chiar foarte morală, dar, cel puțin la acel moment, perfect legală.
Am scris despre cazul doamnei Tunegaru într-un articol publicat pe adevărul.ro , la data de 5 mai 2017. In mod normal, după o astfel de operațiune de falsificare a realității, doamna Tonegaru nu cred că ar mai fi trebuit să se afle la atât de mare căutare. Numai că te pui cu ratingul, cu share- ul, cu căutarea și promovarea cu orice preț a senzaționalului din care se hrănește orice Televiziune ? Chiar și una până deunăzi serioasă așa cum mi s-a părut a fi Digi 24?
De câteva zile încoace, locul doamnei Tunegaru a fost luat de un tânăr cu numele din buletin Andrei Șelaru. Mult mai cunoscut ca Selly, vloggerul posesor de mașini de zeci de mii de euro care l-a înfruntat, ce zic eu înfruntat ?, pus la punct definitiv, făcut praf, nimicit pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Și care, dacă ar fi să îl luăm în seamă pe profesorul Ștefan Vlaston, ar deține o viziune mult mai modernă și mai europeană despre învățământ chiar decât președintele Academiei Române, dl. acad, prof.univ. dr. Ioan-Aurel Pop.
Selly este, în opinia mea, ceea ce se cheamă un ‘’băiat simpatic‘’. Cu o inteligență mult peste medie. Vorbește mult mai bine și mai cursiv limba română decât mulți dintre politicienii noștri. Nici nu e greu, de altfel. Este dotat cu un remarcabil simț al observației, posedă ceea ce se cheamă ‘’arta argumentației‘’. Nu este nici pe departe ‘’o maimuță needucată“, așa cum, din păcate, l-a catalogat cam prea la repezeală un fost ministru al Educației, dl. Petru-Daniel Funeriu. Nu știu dacă este sau nu un băiat de bani gata, dar că îi place să epateze, chiar că e îndemnat să o facă nu am nici cea mai mică îndoială.
Selly vorbește cu exuberanță despre tot și despre toate. Are, cum bine observa într-o postare pe facebook, d-na prof.univ. dr. Mihaela Miroiu, veleități de surfer, Intelectual, firește. Și prin aceasta le crește televiziunilor noastre ratingul. Care îl poartă prin studiouri ca pe Sfintele Moaște, alimentându-i falsa impresie că ar avea competențe nelimitate. Andrei acceptă orice invitație. Chiar și pe aceea de la Antena 3, loc în care se tutuiește cu vădită voluptate cu, altminteri, greu digerabilul Mihai Gâdea. E deficitar la capacitatea de a alege. Și nu bagă de seamă când e manipulat politic.
Numai că în studiouri, tânărul Andrei Șelaru repetă cam aceleași lucruri. Face praf, cu o dezinvoltură care pe mine mă pune serios pe gânduri, întreg sistemul național de educație. Al cărui produs cu bune, dar, din păcate, și cu multe, cu foarte multe rele este. Edictează că nimic nu ar fi ok în școala românească. Rămasă la nivelul anilor 90. Așa să fie oare ?
Selly are dreptate când susține că programa școlară este supraîncărcată, nu este departe de adevăr nici atunci când spune că aceasta este parazitată de incredibil de multe lucruri inutile. Se află însă în gravă eroare în clipa în care neagă orice urmă de importanță a ceea ce numim îndeobște ‘’cultură generală’’ pe care ar vrea să o vadă înlocuită cu un amestec de pretins ‘’cultură practică ‘’. Pe Slavici ar trebui să îl substituim în regim de maximă urgență cu Roborul, Eminescu ar trebui evacuat în favoarea lecțiilor referitoare la plasarea eficientă a banilor. Andrei Șelaru pune la zid, pe bună dreptate memorarea exclusiv și condamnabil mecanică a comentariilor literare, însă greșește grav atunci când crede că exersarea memoriei ar fi complet nepotrivită.
Că jurnaliștii, cărora foarte adesea Selly le este superior intelectualicește, se extaziază în fața lui aș mai înțelege. Dar că doamna Monica Anisie, ministrul Educației, îl supraevaluează pe absolventul de liceu Andrei Șelaru mi se pare nici mai mult, nici mai puțin decât o încercare de căutare de popularitate ieftină. Unica operațiune în care a excelat, de când sus-numita doamnă a preluat conducerea Ministerului.
Am mai recunoscut o dată sau de două ori în comentariile mele că nu m-am numărat printre admiratorii fostului ministru al Educației, dl .Petru-Daniel Funeriu. Însă articolul domniei-sale Răzbunarea tocilarilor, publicat zilele trecute, mi se pare impecabil. Poate că doamna Anisie își află, totuși, timp să îl citească. Chiar dacă lectură nu îi sporește popularitatea. Chiar dacă dl. Funeriu nu i se adresează precum Selly ‘’Doamna Anisie, hai ! ‘’. O asigur că ar avea multe de învățat din găndurile predecesorului domniei-sale.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. La vremea cand aveam varsta lui Selly nu exista cuvantul ”vlogger”.
  De fapt nu exista aproape nimic nici din ”infrastructura” pe care a rasarit acest cuvant.
  Si de fapt si cuvantul si infrastructura (sau o mare parte a ei) nu existau nici in urma cu doua decenii,
  cand eu trecusem deja de 40 de ani epuizandu-mi apetitul pentru adaptari semnificative.
  Selly si ”urmaritorii” lui, ”multi ca frunza si ca iarba, Maria Ta” au de partea lor energia, timpul ,
  lipsa de prejudecati si de reflexe comuniste, nici bunul – simț nu-i bantuie intratat incat
  sa le diminueze din elan
  Vor invinge !
  Cu materia filtrata de domnisoara Tunegaru (poate chiar cu Spider man
  care sigur nu-i plictiseste pe elevi) Insa cert fara Eminescu. Si fara Creangă, fara Amintri din copilarie ,
  fara Danilă Prepeleac sau Moș Nechifor Coțcariul (atentie, Nechifor acesta
  e si un personaj foarte incorect politic , cu nici un pret nu trebuie omis la marea epurare care vine,vine,vine !).
  ***
  Neputand concura cu impetuosul star – absolvent imi iau revanșa imaginandu-mi cum îl vor inghesui
  intr-un colț si il vor impinge peste balustrada colegi de-ai lui de generatie mai obraznici,
  mai tupe….vreau sa zic mai indrazneti, cu obrazul mai gros și cu note la BAC infinit mai mici
  decat ale lui.
  Hei, suntem in Romania si orice noua generatie este inca o dimineata pierdută !
  Bibliografie: Gabriela Adamesteanu.

 2. El n-a spus nicăieri că trebuie înlocuiți Eminescu și Slavici cu Roborul și lecțiile de plasare eficientă a banilor, în mod evident nu asta era ideea lui. Și nici nu a negat importanța culturii generale, dimpotrivă. De altfel, nici nu știu de ce faceți această opoziție: „cultură generală” vs „cultură practică”.

  Da, ce a făcut dna Anisie este un populism ieftin. Nu, textul dlui Funeriu nu e bun de nimic, e o prostie jalnică și lipsită de umor. Dlui Funeriu ar trebui să-i fie rușine pentru cum a reacționat.

  Și nu doar lui. Preferata mea este o profesoară de română care, într-un text în care îi explică ea „dragului ei” (?!) elev revoltat de ce trebuie să învețe comentarii literare, produce acest monument de gândire: acuzația că școala limitează ori chiar înăbușă creativitatea este falsă, dovezi că această acuzație este falsă fiind peste tot, numai că oamenii nu sunt capabili să le vadă deoarece nu sunt obișnuiți să gândească independent.

 3. Invatamantul nu a fost reformat timp de 30 de ani. Cu cine sa mai reformam azi, cu cei 42 % de analfabeti functionali, cu fabricile de diplome si de doctorate, cu noile modele din televiziuni, care numai de scoala nu au avut timp, cu noi imbogatiti si parveniti din averi ilicite care isi etaleaza luxul si nesimtirea ?!!! Daca lucrurile vor merge tot asa, inca 2-3 generatii nu vor avea nimic in plus. Doar cu cateva scoli si licee mai bune, cu familii care fac sacrificii si investesc in educatia si formarea propriilor copii nu se va ajunge departe. Pentru ca si acestia vor dori sa mearga la alte universitati si sa invete o profesie in alte tari.

 4. „Da, dragii mei, Școala Românească are multe și serioase defecte.” Zise Funeriu.

  Da, are foarte multe defecte si trebuie remediate. De aia suntem unde suntem, si tara arata in halul asta.

  Trebuie sa facem ceva. Nu e deloc suficient sa zici „Invata. Invata. Invata” Ai fost degeaba ministru, daca atata poti. Poate sunt altii care nu au fost niste straluciti dar care pot face ceva cu adevarat.Si care chiar se pricep.

  Daca ai fost un fotbalist stralucit nu inseamna ca esti si un antrenor extraordinar.
  E bun domne sistemul de invatamant, ce sa mai zicem, vedem rezulatatele. Cele mai bune scoli si facultati, suntem cel putin de nivelul celor din vest. Poate ca aia nu sunt de nivelul nostru.

  Poate ca eram undeva cu tara asta daca eram educati cu adevarat, „oameni” si aveam invatamant cu adevarat bun.

  Problema e ca nu invatati, asta zice Funeriu in mare, in rest cam totul e ok. Sunteti niste lenesi, eventual prosti.

  V-au murit si laudatorii domnule Fneriu, sunt niste sofisme grosolane in ce ati scris, pe care le poate dibui un profesor de logica.

  „Mai sunt, pe lângă toate astea, o groază de avantaje dacă ești deștept și folosești tot ce înveți la școală. De exemplu nu te plictisești niciodată, pentru că întotdeauna ai ceva interesant de spus celor din jur, iar aceștia, mai ales fetele, natural, caută compania ta”

  „Sigur, mai sunt multe de spus. De exemplu că a ști multe lucruri și a le exprima interesant mi-a dat în tinerețe un avantaj competitiv enorm față de alți băieți în relațiile cu fetele.” Tampenii in opinia mea.

  Doamne fereste! Te crezi mai mult decat esti, te lauzi singur si nici nu ai dreptate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

CV de parlamentar. De la greață la oroare

Mi-am luat inima în dinți și am citit pe pagina de Facebook a lui Valeriu Nicolae toate postările despre CV-urile parlamentarilor români....

România înapoiată: reflecții la început de toamnă electorală

Locuiesc într-un sat situat la mai puțin de 10 km de Sibiu, practic într-o fundătură mărginită de dealuri...

Marele Laser și frauda științifică

Dacă noi vom tăcea, vor striga pietrele. Luca (19, 38-40) *1. Preambul

Vreți mai multe judecătoare? Așteptați revoluția

Respectarea egalității între sexe este un subiect de actualitate politică. În mediul politic, de pildă, această egalitate...

Opțiunile geopolitice ale Europei în relația cu America și China

In caricatura care însoțește un articol apărut în Wall Street Journal, sub semnătura lui Andrew Michta, decanul College of International and Security...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.