marți, martie 18, 2025

Cu Johannis la NATO pe mâna lui Viktor Orban, omul lui Putin

Ar cam fi momentul ca KWJ să înceteze fandoseala cu candidatura din momentul în care SUA i-a transmis delicat, bravo, nice try, acuma stai jos, iar aliaţii est-europeni au început să basculeze către Rutte. Pe al nostru îl susţin Viktor Orban şi Robert Fico, adică majoretele lui Putin în Europa. Or, cât de penibil e să te bazezi pe Orban, care a mai găsit o ocazie nesperată să creeze blocaj în NATO după ăla cu admiterea Suediei? Nu e clar că omul se dă la o parte în ultima secundă, eventual ieşind din sală contra unei sume corecte, şi te lasă în ofsaid?

Polonia a oferit declaraţii ambigue, nu optimiste cum le citeşte strâmb presa lui Johannis, de felul “vom pleda pentru candidaţi din regiunea noastră la poziţii de top la NATO, UE şi ONU”. Din ele reiese că vor negocia posturi pentru ei înşişi şi vor fi mulţumiţi cu poziţii de vice prin instituţii, inclusiv la ONU, care tot “de top” se cheamă, deoarece la Consiliul European au avut recent şi nu mai pot cere din nou. Ăsta fiind peisajul, cu cine mai discutăm noi susţinere la NATO? Cu “toamna patriarhului” Erdogan, intrat în declin la el acasă?

A, alta ar fi fost situaţia dacă preşedintele Johannis ar fi fost activ măcar în ultimii cinci ani, ca să nu zic zece; dacă ar fi participat la summituri internaţionale importante dar ne-obligatorii (participare zero); ar fi scris şi vorbit în presa străină chestii memorabile (zero); ar fi creat o echipă de demnitari români vizibili şi care să fi făcut agendă peste hotare cu teme europene şi globale, nu goofy-Aurescu care s-a dus la BBC să nu spună nimic şi să genereze meme TV umoristice (zero; dimpotrivă, a tras preşul de sub români care îl puteau umbri); dacă am avea o diplomaţie parlamentară reală, nu doi analfabeţi funcţional cu studii în pioneze ca preşedinţi ai camerelor; dacă n-am fi minţit că cheltuim peste 2% din PIB pentru apărare, ca să iasă fix în momentul crucial informaţia că în realitate e mai curând 1.6%, sub media alianţei. În două-trei luni de zile n-ai cum să mai speli toată mediocritatea unui deceniu de dolce farniente, cu toate semnele că te îngrijeşti mai mult de propria carieră decât de ţară.

Ce mai urmează, anunţuri de disponibilitate cu CV pe Linkedin? Ni se va vinde povestea că şefia UNESCO e marea realizare diplomatică a României, după atâta tevatură, ori ocuparea unui post de comisar european (pe care îl avem oricum, pe algoritm)? N-ar fi fost rău deloc să avem un român performant în fruntea unei instituţii importante; din păcate, mediul politic românesc dominat tot mai vizibil de contraselecţie nu poate produce aşa ceva în momentul ăsta.

Şi în fond, ştii în ce vrei să te bagi, după un workaholic ca Stoltenberg? Citez din portretul pe care i-l face aici Foreign Policy: norvegianul a avut zece ani în care “every meal was a working meal—be it dinners with presidents or breakfasts with his policy advisors”. Avem oare impresia că ăştia care aleg secretarul general NATO nu se mai uită şi la om, dacă are el datele să ducă aşa o încărcătură de muncă permamentă sub presiune? Şi chiar ai vreo satisfacţie să te bagi în morişca asta infernală când eşti un tip mai curând introvertit, retras, care relaţionează greu cu lumea şi preferă ieşiri în public rare, ceremoniale şi bine aranjate în prealabil?

Distribuie acest articol

162 COMENTARII

  1. Cel mai probabil esticii” vor sa negocieze ceva, impreuna cu turcii – negociaza deci „Unanimitatea in schimbul a ceva. Si se parea ca englezii – un stat cu mari pretentii dar cu o armata prea mica pentru o asa de mare palarie ar fi cei mai deranjati de asta, din motive economice si politice pe care singuri si le-au generat – alaturi de tot Occidentul pur si dur, nu prea apreciaza asta odata cu scaderea interesului general fata de Ucraina (ca doar nu se afla la granitele lui, n-asa!

    • Occidentul pur și dur? Nu zău! Occidentul asta nu este in stare sa îi pună la punct pe ‘rebelii’ desculți din Yemen. Este timpul sa ne trezim și să vedem Occidentul la adevărata lui valoare. Din păcate.

    • @E bine ca candideaza…

      Și eu cred că „e bine că candidează”, deși cel de-al doilea mandat al domniei-sale a fost dezastruos pentru România, iar șansele de a fi numit în funcția respectivă sunt nesemnificative.

      Ceea ce îmi doresc de fapt este ca domnul Rutte să NU fie numit. Poate fi altcineva din Est. Sau din Vest. Dar domnul Rutte s-a comportat pe când era prim-ministru extrem de neprietenos, eufemistic vorbind, față de estul Europei și față de România în mod special. În acest context, mă îndoiesc că dacă va ajunge Secretar General NATO va acorda mai multă atenție zonei de Sud-Est a Europei, aflată în prezent într-un deficit de securitate față de celelalte zone.

      …Iar dacă la Casa Albă va reveni domnul Trump, după cum indică sondajele de opinie, lipsa de atenție a NATO pentru această zonă devine aproape o certitudine.

      • E caraghios daca n-ar fi tragic ca cunoscand Nelocuitul nostru, va imaginati ca nu se va purta cu noi, chiar mai rau decat Rutte !
        Cum sa mizam ca Colacu, pe aceea ca avem pile la sef -legat de apararea noastra, ca tara si ca alianta ? Credeam ca este stiut faptul ca seful NATO are un rol nesemnificativ in deciziile militare. Rolul lui e de mediator, de comunicare, un fel de emisar generator de incredere , echilibru, putere, respectare a tratatului, ceeace Stoltenberg a fost cu prisosinta 10 ani in NATO……

    • Dincolo de simpati si antipatii, dincolo de contraperformantele personajului, consider ca Europa de Est trebuie sa aiba candidat la aceasta functie. Daca acest candidat se numeste Johannis, asa sa fie, pentru Romania e un castig. O doamna vocala de la USR zicea, pe la televizor, ca partidul domniei sale nu sustine candidatura presedintelui Romaniei la NATO, deci ca l-ar prefera pe olandez. Eu inteleg ca USR e „partidul contra”, dar sa nu sustii candidatura Romaniei la sefia NATO mi se pare absurd, pentru un partid inregistrat in Romania.

      In mod sigur, este o diferenta intre viizunea unui estic si viziunea unui vestic, in ceea ce priveste atitudinea NATO fata de rusia. Daca un vestic va fi ales, e un semn ca NATO e dispusa la concesii fata de tov. putin. Iar aceste concesii e foarte posibil sa-l convinga ca poate obtine mai mult. Si mai mult. Si mai mult… Occidentul inca are impresia ca e departe de rusia, geografic vorbind…

  2. Iohannis devine singura alegere posibila el fiind singurul candidat ce nu este contestat ba chiar devenit si foarte apreciat de toata lumea .Vezi declaratia ambasadorului SUA la NATO.In momentul in care nimeni nu il contesta direct asa cum o pateste Rutte neavind un vot de blam, din partea nimanui ,alegerea NATO devine simpla .Orban sau Erdogan ba chiar si Polonia nu il accepta pe Rutte ceea ce nu se intimpla cu Iohannis care nu are in fata o formula potrivnica .Indiferent de rezultat , in contrapartida ,Iohannis va avea un nou statut fie la NATO(posibil o noua functie creeata ) fie la UE si asta daca nu cumva vom asista la retragerea lui Rutte din concurs .Ultimul premiu acordat Presedintelui Iohannis in SUA ca si mutarea decisiva a bazei militare de la Ramstein Air Base(Germania) in Romania ne arata directia corecta a Presedintelui Iohannis .

      • Mersi de lamurire, d-le Ionita.
        Banuiam ca sub acest nick care vesnic ii aduce osanale lui KWI se ascunde cineva din cercul inalt al puterii.

        • Eu cred ca atat „bunul samaritean” cat si Sorin Ionita fa un schimb de ironii si atat.
          ( Poate si A.H. e ironic doar, si eu nu m-am prins :)) )

        • Acest înalt reprezentant al puterii, prezent AICI este de 10 ori mai inteligent ca noi toti de aici ! Iar interventia sa ,la fel

          • Nae Gheorghidiu a explicat cum e cu ierarhia in partid :)
            Dupa un secol, se vede ca e inca valabila descrierea aceea plastica.
            (Si virgulele le pui aiurea, ca sefu’. Sau probabil e vorba de aceeasi persoana, care nu doar ca nu oboseste cu osanalele penibile aduse lui KI, dar simte nevoia sa-si aduca si siesi.)

      • 1. Sa nu uitam ca KWJ a fost numit inspector general in anii 90 cu binecuvantarea securitatii.
        2. KWJ a fost propunerea de prim-ministru al GRIVCO, alias Dan Voiculescu.
        Nu poate sistemul „proforma” sa produca decat circ, de care un om de bun simt ca Stoltenberg s-ar rusina.
        D-le Sorin Ionita nu ramane decat sa reamintesc spusele unui om cult, „multi dar prosti !”

        • @Mircea Andreuta – „KWJ a fost propunerea de prim-ministru al GRIVCO, alias Dan Voiculescu.”

          Foarte adevărat. Știți că actualul secretar-general adjunct NATO e fiul unui general de Securitate? Știți că era dintre generalii favorabili intereselor Moscovei? Știți că în anii ’80, Stoltenberg a fost coleg cu Olaf Scholz în Internaționala Socialistă de Tineret, care la vremea aceea era dirijată de Moscova?

          Mai poate strica ceva Iohannis în actualul peisaj la vârful NATO? Dimpotrivă, Iohannis ar putea fi mai puțin pro-Moscova decât Mark Rutte. De când a început războiul din Ucraina, Iohannis nu a promovat niciodată interesele rusești.

          • Dar tu stii ca din 1936 conducerea Miscarii Legionare era dirijata de serviciile bolsevice? Si nu intamplator Ana Pauker cu liste de legionari primite de la Moscova a marit baza de masa a P.C. Roman incepand din toamna anului 1944?
            Informatia este pentru troli ca tine.

            • @Mircea Andreuta – ”Ana Pauker cu liste de legionari”

              Whataboutism ieftin și anti-bolșevism de paradă. După o anumită vârstă, oamenii ar trebui să aibă o anumită decență și să lase poveștile cu trolli pentru tinerii frumoși și liberi. Bunică-mea avea o vorbă: ”cine spune, ăla este.”

              Caut-o pe Ana Pauker, dacă ai o problemă cu ea în fișa postului. Aici discutăm despre Iohannis, care nu era nici măcar născut în 1936.

      • … si prin „catindatura” aproape ca-l „spala” pe Rutte.
        Comparativ,
        s-ar putea astfel intelege (mai bine) scenariul „alegerilor” prezidentiale din 2000.

    • ALO.. dl BeSe trezeste-te! In afara de orban, caci o sa afli azi maine ca si Erdogan si-a schimbat pozitia , TOTI ceilalti au o atitudine, condescendenta la misto. Mangaierea pe cap a ambasdorului SUA, este nu o palma ci un pumn in plex pe care cineva care are un minim de cultura diplomatica ar fi trebuit sa-l inteleaga. Dar cand esti arogant si autosuficient cam greu sa intelegi ceva!

  3. Iohannis stie ca n-are nicio sansa si in acelasi timp nici prost nu este. Atita timp cit alegerea presupune unanimitate inseamna ca este loc de negociere si de a obtine ceva. Aici e aici, acel ceva inseamna negociere in folos personal sau obtinem ceva si pentru Romania cum ar fi de exemplu intrarea completa in Schengen ? Sa nu uitam ca si in ce priveste Schengen este necesara unanimitatea si ca la nivel declarativ o singura tara -Austria – se opune. Raspunsul il vom afla in scurt timp, cel tarziu pina la sfarsitul anului.

      • D-le Ionita, chiar daca nu este, ideea ar fi ca poate fi presata de marile puteri care se intimpla sa fie. Nu prin apartenenta ei la NATO ci prin toate jocurile si relatiile geopolitice si economice care exista intre Austria si Vest.

    • Nu iti face griji inutile.Inainte de alegerile comasate din luna iunie Romania a intrat partial in Schengen iar inainte de Alegerile Prezidentiale si Parlamentare va aparea anuntul Austriei ce va oferi la inceputul anului 2025 integrarea totala a Romaniei in Schengen ceea ce confera Aliantei PSD PNL cistigarea detasata a alegerilor .

      • nea samaritene, eu invatai la scoala ca coruptia ie de 2 feluri- nestiuta si stiuta : politica ( o pozitie, o functie, etc) si d,aialaltă…(un ou, o damigeana de vin, ceva mill. eur prin off-shore, etc.)
        mai citeste si poate intelegi cum e cu alegerile…dac-o fi asa !?…ce timpenie…”intrare partiala” in ceva…matale ai intrat ”partial” pe undeva ?…auzi matale: A ”ne ofera integrarea”….adicătelea ne ofera un drept !!!

        de ce KWJ nu si-a flexat muschii direct pe A !?!…si umbla cu ”subtilitatile” candidaturii la NATO…adica dupa logica matale, pentru un interes bilateral al comunitatii Schengen, pun in pericol intreaga comunitate candidind (ca necalificat !) la institutia care apara comunitatea !?!…românu are o vorbă cu văcaru si satu…

        Quelle logique !?!? (e limba francofona a diplomatiei externe, ca pe cea neaosa o practicai mai sus)

    • nea eftimie: ”Iohannis stie ca n-are nicio sansa si in acelasi timp nici prost nu este”

      ma simt personal jignit: m-ai facut prost – niciodata, dar niciodata nu m-am bagat in ceva despre care stiam ca n-am nici o sansa ! …deci, eu nu inteleg si banui că ca mine-s multi (prosti)

      ciudat mod dar mai ales hilar, de ”a obtine ceva pentru Romania”…cineva l-a invațat asta si, nu stiu de ce am o senzatie de disconfort ca ăla (sau ăia) care l-au invatat, sunt cu mult mai destepti decit KWJ care, …nu e prost.

      mai bine facea pe desteptul direct cu A, ca tot vorbeste limba austriaca, decit pe ”subtilul” ocolis NATO, neinteles de noi astialti , prostii

      PS scuze pt.limbaj…nu sunt decit produsul unei Românii needucate

    • Pare a fi o confuzie.
      Din cate am intles, la aceasta alegere este vorba de consens, ceea ce nu-i chiar totuna cu „unanimitate”

  4. „Ar cam fi momentul ca KWJ să înceteze fandoseala cu candidatura”

    Ba chiar deloc! Mark Rutte e port-drapelul neomarxiștilor din Europa, eternul prim-ministru al Olandei neomarxiste, prima care a legalizat căsătoria între persoane de același sex, în 2001.

    Iohannis e de 100 de ori mai decent decât Mark Rutte, măcar e căsătorit cu o femeie și mai merge din când în când și la biserică.

    • Casatoria nu are importanta pe care o atribui in acest demers .Problema este aceea care desparte politic pe cei doi concurenti .Intrebarea este simpla : care dintre cei doi este mai atasat de Rusia sau de Putin ? Raspunsul este deja cunoscut cred chiar si de autorul textului sau poate nu .

    • Hai că-ţi las comentariul pentru amuzamentul publicului, cu neomarxistul Rutte de la partidul conservator-moderat VVD :)
      Bine, pentru Dughin& Orban toată Europa e neomarxistă

      • Nu mai postati comentariile troll-ului harald. E arhi-cunoscut ca lui harald ii lipseste o doaga (chiar mai multe doage), comenteaza aiurea la orice articol si la orice comentariu, le „stie” pe toate, are idei putine dar fixe cu neomarxistii, etc. OMul ori e troll platit ca asta sa faca toata ziua, ori e un somer cu multe „gaze” in cap.

      • E la fel de ”conservator” ca Merkel. Asta a fost marea realizare a rușilor, după 1990 au infestat tot spectrul politic din Occident cu oamenii lor. Pe vremea lui Egon Bahr și Willy Brandt se știa clar cine sunt cârtițele rușilor în Germania Federală. Acum sunt răspândite peste tot, prin toate partidele.

        E destul să vedem și ce politici a aplicat cu privire la Nord Stream 2 și ne lămurim imediat unde are telecomanda.

      • Și totuși, într-un fel, Harald ar putea avea dreptate. Dreapta pune accent pe individualitate, stânga pe comunitate. Indivizii nu sunt la fel, iar dreapta i-ar permite fiecăruia să se desfășoare după propriile simțiri, în vreme ce stânga nu tolerează „derapajele”. Comuniștii chiar ii închideau pe homosexuali. Hardlinerii conservatori sunt mai apropiați de stânga din acest pdv. Ca urmare, și M. Rutte.
        Iar extremiștii, cum e Harald, ii văd din coltul lor strâmt pe toți ceilalți în colțul opus.

      • Marc Rutte a pierdut ultimele alegeri si a blocat mai pe fata mai pe ascuns aderarea Romaniei la Schengen motiv pt care Romania ar trebui sa fie prima tara care sa nu-i sustina candidatura respectiv votul in favoarea sa sa fie conditonat tocmai de acesta aderare, poate putem rezolva prin santaj problema daca stimabili europeni cu staif nu se lasa induplecati.

    • Fiecare cu obsesiile personale… cand nu ne place ceva, e neomarxism. Asa e cand avem idei putine, dar fixe. Il acuzam pe Rutte ca e etern prim-ministru, insa trecem peste faptul ca partidul condus de el a primit ani la rand cele mai multe voturi la alegerile parlamentare in Olanda. E drept, votantii au indraznit sa ignore opiniiile unor comentatori omniprezenti pe Contributors, care abia asteapta sa puna stampila „neomarxist” de cate ori nu le sunt impartasite opiniile.

      Argumentul casatoriei e mult sub nivelul minim de decenta al unei discutii rationale. Ce are nevasta cu politica? Daca nu va convine sa aveti prim-ministru necasatorit (cum a fost si Boris Johnson, dar probabil ca si acesta e neomarxist, nu?), propuneti o lege prin care aceasta functie sa fie rezervata exclusiv persoanelor casatorite cu o femeie. Faptul ca Mark Rutte nu isi expune public relatia personala cu, surpriza!, o femeie il supune oprobiului public, nu? E inacceptabil faptul ca nu putem sa ne bagam in patul sau, pierdem un subiect de barfa. Daca credeti ca Tariceanu, la a 5-a sotie (dar e casatorit cu o femeie!) ori Dragnea (aproape casatorit cu o femeie care putea sa ii fie copila) sunt mai buni, votati-i cu doua maini! Veti primi exact ceea ce va doriti si ce meritati.

    • @Harald
      Deși în principiu vă împărtășesc opiniile, aici e vorba de NATO. Nu e important cu cine e căsătorit Rutte și ce „realizări” în materie de DEI a avut ca prim-ministru al Olandei. Important e cât de eficient ar fi ca facilitator-șef al NATO (că până la urmă asta e secretarul general). Dacă ar fi la fel de eficient în acest rol pe cât a fost ca facilitator al Lgbt-ilor în Olanda, e bine. Joianis nu a fost eficient decât ca turist, iar faptul că e căsătorit cu o femeie și mai merge din când în când la biserică va ajuta NATO precum muzica la mort.

      • @Tescovin – există mai jos un comentariu semnat @Sorin. Acel comentariu descrie problema lui Mark Rutte într-un mod mult mai explicit:

        https://www.contributors.ro/cu-johannis-la-nato-pe-mana-lui-viktor-orban-omul-lui-putin/comment-page-1/#comment-617783

        În altă ordine de idei, funcția de secretar-general NATO e doar una reprezentativă. Secretarul general nu face parte din Consiliul Militar NATO, nu dă el indicații generalilor, deci nu e cazul să vă faceți griji pentru eventuala inadecvare a lui Iohannis. Ca principiu, un om care merge la biserică e conștient că există lucruri mai presus de voința și de știința lui, cam asta ar fi relevanța. Un om care nu merge la biserică e mult mai dispus să joace la mai multe capete, acel om nu înțelege că faptele lui au și consecințe pe care nu le poate anticipa și nici controla.

        • „Ca principiu, un om care merge la biserică e conștient că există lucruri mai presus de voința și de știința lui, cam asta ar fi relevanța. Un om care nu merge la biserică e mult mai dispus să joace la mai multe capete, acel om nu înțelege că faptele lui au și consecințe pe care nu le poate anticipa și nici controla.” Logica, nu gluma! E plin de popi si de oameni care merg regulat la biserica si care nu doar joaca dar si trag la mai multe capete :)))

      • Tescovin, deși în principiu nu va împărtășesc opiniile, acum sunt de acord cu cele scrise.
        Dar Mark Rutte nu prea are de-a face cu “facilitarea lgtb”. Legea e din 2001, iar el e premier din 2010. Dar șirul “logic” e specific lui Harald: Olanda e prima țară care a permis căsătoria între persoane de același sex, deci premierul ei actual trebuie să fie “neomarxist”. Negru sau alb, griurile nu există. Pam-pam!
        Spre deosebire, Putin a semnat în 2013 o lege care interzice “propaganda homosexuală”, lege care deși permite homosexualitatea, restrânge drepturile lgtb, putând fi foarte ușor abuziv interpretată. După teoria lui Harald, Putin ar fi de dreapta.
        Dar așa, la modul general: este funcția asta de secretar general al NATO oare rezervată unor personalități cu vederi de dreapta? Care ar fi rațiunea unui astfel de demers?

    • @Harald

      Rutte e singur, nu e gay sau căsătorit cu un bărbat, așa cum vrei să insinuezi. De asemenea, e protestant. Și spre deosebire de Iohannis- 7 case, locuiește de decenii bune într-un apartament modest și conduce același Saab de ani de zile. Dl. Ioniță are simțul umorului de ți-a lăsat comentariul doar pentru amuzamentul publicului, în mod normal asemenea mizerii nici nu trec de o primă și superficială moderare.

      • „Rutte (…) locuiește de decenii bune într-un apartament modest și conduce același Saab de ani de zile.”

        Pentru formula ”sărac și cinstit” are copyright Ion Iliescu. Și (stranie coincidență) tot cu promovarea intereselor rusești se ocupa și Ion Iliescu.

        Rutte (…) e protestant.

        Yeah, right. Numai că pe taică-său îl chema Izaäk Rutte. Protestant e un termen foarte vag, sunt zeci de culte protestante în Europa. În timpul ăsta, ai uitat că Iohannis e evanghelic, asta în Germania înseamnă practic luteran. Ar trebui să-i fie rușine sau ce încerci să susții? Evanghelicii / luteranii nu sunt tot protestanți?

        Merkel și Obama s-au declarat întotdeauna creștini. De asta îi susțin necondiționat neomarxiștii, de creștin ce sunt amândoi. La fel e și cu ”protestantul” Rutte 😀

  5. Ar cam fi momentul ca KWJ să înceteze fandoseala cu candidatura…

    Nu mai bateti saua dle Ionita. Iapa nu poate pricepe ca este … fudula.

  6. KWJ are o iesire total neasteptata, ca si demiterea LCK sau alianta cu PSD.
    Puse cap la cap, se contureaza un profil care nu-i este deloc favorabil. Nici macar in Ro, ce sa mai vorbim de UE sau NATO.
    Mai ales ca sustinatorii lui sunt stiuti ca agenti putleristi.
    Dupa ce s-a facut de ras in tara, nu scapa ocazia nici in exterior.
    Treaba lui, dar se demasca… si pisica cu clopotei…

    • Ne pare esti gresit informat .L.Codruta Kovesi nu putea fi numita in functia actuala de Procuror sef al Parchetului european fara a avea acceptul Presedintelui Iohannis aviz ce era obligatoriu iar Alianta PSD PNL ne asigura un parcurs European fara dureri de cap si ofera stabilitate in zona aducind si Rep.Moldova mai aproape de Romania si UE.

    • Demiterea LCK a fost printre putinele realizari ale lui Johannis. Iar candidatura pentru sefia NATO are sens. Probabil va renunta la ea, dar Romania va primi ceva la schimb.

      • Fiecare are dreptul la opinie. Chiar si hotii neprinsi, care s-au bucurat cand LCK a fost eliberata din functie. Plus idiotii utili.
        Spera el, sa primeasca ceva la schimb. Ma indoiesc ca cere pentru Romania.

  7. Da poate ca omul isi joaca rolul, ca asta a facut de la inceput. Nu-l vad in stare sa faca ceva de substanta, care sa vina de la el, adica. A interpretat, fara talent, rolul de presedinte in Romania si acum, poate, joaca rolul de contracandidat al candidatului adevarat (trebuia sa fie cineva, de dragul democratiei, chiar si la NATO, de ce nu Johannis in rolul spalatului pe creier?). Ca e numai un rol stim si din faptul ca-si pregateste retragerea la palat, nu degeaba renoveaza baietii, nu-i asa? Cine i-o fi scris scenariul?

  8. Exista un cor de laudatori neasteptati ai lui Johannis ( pe care i-am ginit la articolele recente pe tema candidaturii prezidentului nostru la sefia NATO), care s-au remarcat de-a lungul timpului pe aceasta platforma prin pozitiile fatise anti-UE, prin mesaje din agenda populistilor, conspirationistilor si suveranistilor, anti Green Deal, anti-vaccin, anti-avort, etc… si care ma fac sa cred cu adevarat ca AUR-ul si SOS sunt creatii ale serviciilor noastre si ca asistam la unele dintre cele mai periculoase manipulari din istoria recenta a Romaniei ( @Lucifer de ex., care a ratat nepermis sa fie primul comentariu, Harald, NT, etc …).
    Daca toti trollii astia nu ar fi reactionat la candidatura lui Johannis si si-ar fi continuat liniile de propaganda de pana acum, as fi fost inclinat sa cred ca sunt in slujba unor interese straine (dintre care le-as fi suspectat mai intai pe cele rusesti ), gandindu-ma ca fiind fiind o platforma mai civilizata, argumentele aruncate aici pe Contributors.ro trebuie sa fie mai subtile.
    Ceea ce a facut Johannis este o super-magarie, pentru ca noi suntem d.p.d.v. militar in fundul gol, pentru ca bugetul armatei se cheltuie pe salarii, nu pe inzestrare, pentru ca in caz de invazie ruseasca ne bazam pe altii ca vor veni sa ne apere, iar nefericitul nostru de presedinte incearca sa suceasca mana la spate exact celor care ar trebui sa-si trimita soldatii sa moara pentru noi.
    Intarzie un proces esential in NATO-alegerea presedintelui, intarizie luarea si a altor decizii, unele vitale pentru Ucraina, se asociaza si ne asociaza pe noi romanii cu figuri de tipul lui Orban, Erdogan si Fico, exact inainte de o ipotetica revenire a lui Trump la Casa Alba.
    Johannis este cel care a pastorit aceasta alianta contra naturii PSD-PNL pentru furtul miliardelor din PNRR. Ce se va intampla cand se vor termina acesti bani, cand va veni decontul pentru dezmatul bugetar de cumparare a voturilor, cand poate se va termina razboiul si va veni vremea reconstructiei Ucrainei? Oare serviciile noastre ne cresc un curent suveranist astfel incat sa o luam pe linia lui Orban Victor? Vom incepe sa dam din colt in colt ca nu pe banii nostri?
    Citeam mai deunazi ca Gabriel Liiceanu l-a pus pe Johannis pe locul trei in topul presedintilor nostri, inainte de Iliescu si la mare distanta dupa Basescu si Constantinescu. Cred ca raul facut de Johannis in al doilea mandat este mai mai mare decat cel facut de Iliescu in anii ’90. Atunci tara era in dezastru, nimeni nu stia cu ce se mananca democratia si capitalismul, situatia internationala era diferita, dar molaul asta tacut si ranchiunos de Johannis a avut in al doilea mandat toate instrumentele posibile la indemana: „guvernul meu”, ministrul sau de justitie, banii europeni, apoi banii din PNRR si uite ce dezastru lasa dupa el: inflatie, deficite bugetare nesustenabile, armata slab inzestrata si incapabila sa faca fata unui conflict, justitia pusa cu botul pe labe de CC si de organismele interne de control, presa amutita prin banii publici, o clasa politica abulica de analfabeti functionali a carei preocupare principala este sifonarea spagilor pentru contractele cu institutiile publice, un curent suveranist ivit de nicaieri, etc…
    Sper ca serviciile din tarile principale NATO au o imagine mai clara decat noi despre valoarea adevarata apresedintele nostru si sper ca decidentii politici sa-i dea cu tifla cat mai curand.

    • Nu e vorba doar de armata; care este jalnica (efective, echipamente, armament, munitie), dar nici industria de aparare nu a fost revigorata(eventual prin fuziuni/privatizari cu firme de prestigiu din SUA/UK/Franta/Germania), desi e presedinte de 10 ani si Crimeea a fost ocupata in 2014, parca…

      • Combinatia asta de PSD+PNL nu stie decat sa traga de timp, ne intelegem, nu ne intelegem, mergem impreuna, nu mergem impreuna, uite candidatu’, nu e candidatu’, aruncand pe piata concomitent fumigene de genul celei cu inchiderea supermarketurilor in week-end si cu cresteri de pensii si salarii la bugetari, sa se vada cumva cu sacii in caruta la toamna, si cu un presedinte marioneta, ca sa poata fura linistiti inca un ciclu electoral. Din pacate slaba inzestrare a armatei nu ajuta nici la cresterea sentimentului patriotic, iar in caz de razboi multi barbati romani de varsta combatanta isi vor lua talpasita, poate pe buna dreptate.

    • În ce-l privește pe Iohannis și NATO, ai dreptate Ioane! Președintele României întârzie nepermis decizia și oferă din nou material de șantaj unor “rebeli” europeni. Iohannis nu aduce niciun atuu alianței, nu are niciun as în mânecă, nu îmbunătățește cu nimic poziția alianței. Probabil își închipuie că o mână de ajutor dată alianței în susținerea Ucrainei i-ar conferi o oarecare notorietate în NATO. Când ești obișnuit să nu faci prea mult, chiar și un accept formal poate părea o performanță deosebită.
      Privind însă politica internă și alianța împotriva naturii dintre PNL și PSD este necesară o precizare: românii au votat PSD ca cel mai important partid. Împreună cu AUR, PSD ar fi putut forma guvernul. Iar PNL nu putea obține majoritate nici cu USR și UDMR împreună. Sub acest aspect, soluția lui Iohannis ar însemna doi ani câștigați de PNL la guvernare și doi pierduți de PSD. Nu e o situație ideală, dar nici forțarea unor anticipate nu cred că ar fi ameliorat-o in vreun fel.

      • Daca in astia 2 ani „castigati” la guvernare, ar fi implementat masuri liberale, ar fi fost de inteles. Dar … toata perioada cat KWJ a fost la putere, s-a facut jocul PSD. Asta e cel mai grav lucru. In ce priveste alianta PSD/AUR, nu cred ca PSD este atit de prost incat sa se compromita „deplin si definitiv”.

        • Ca PNL nu a fructificat șansa oferită nu e chiar vina KWI. Cf constituției președintele poate doar iniția o coaliție, dar mai departe e treaba executivului ce și cum face.
          Până la urmă, care ar fi fost alternativa? Patru ani cu PSD și AUR la Victoria?

      • PSD-ul dupa arestarea lui Dragnea a fost la un nivel atat de jos incat cu cateva manevre a la Basescu ar fi putut fi spart in bucati si aneantizat. Evident ca ar fi renascut ca cyborg-ul ala din metal lichid din Terminator II, dar tot iar fi luat ceva timp si in pauza oferita de refacerea PSD-ului s-ar fi putut consolida putin democratia in Romania, curata justitia, s.a.m.d.
        Noi ne indreptam spre situatia Greciei de acum 10-15 ani, cu guvernari populiste care arunca cu pomeni electorale si concomitent canalizeaza frustrarile populatiei impotriva UE, impotriva Ucrainei. La un moment dat, probabil dupa terminarea fondurilor europene in 2027, acest fortaj va deveni nesustenabil si asa-zisa crestere a nivelului de trai a Romaniei se va topi intr-o explozie a cursului EURO/RON. Observ ca dupa ce au inghitit cu greu realitatea saracirii peste noapte, grecii s-au pus pe treaba, au terminat-o cu guvernarile socialiste si acum sunt intr-o pozitie financiara mult mai solida decat altii. Si ei erau in zona Euro, protejati de devalorizarea monedei nationale, nu ca noi.
        Asa molau, Johannis este un presedinte jucator, din pacate cu o agenda ascunsa ( la fel ca trecerea sub tacerea ajutorului pentru Ucraina), observati cum i-a debarcat pe Ludovic Orban, pe Catu, pe USR, cum i-a convins pe PSD-isti sa accepte sa imparta prada nu sa viseze la tot, cum AUR si SOS poate canalizeaza anumite curente din Romania, dar liderii sunt slabi si santajabili. Mi-ar fi frica daca in fruntea AUR ar ajunge unul de calibru lui Victor Orban, nu de Simion si Sosoaca. Practic Johannis a patronat operatia de inalbire a PSD-ului de dupa era Dragnea si Ponta, care incepusera sa cocheteze cu China si Rusia si adoptasera discursurile populiste si suveraniste.

        • (…) cu cateva manevre a la Basescu ar fi putut fi spart in bucati si aneantizat.
          Nu mă gândisem la posibilitatea asta. Da, ar fi fost ceva.

    • Mark Rutte pare să fie un fel de liniștitor al lui Trump. In probabilitatea ca ultimul ar reveni la Casa Albă, asta ar fi o calitate deloc neglijabilă.

    • Confunzi adevarul cu laudele .A prezenta faptele si nu simtamintele este de preferat .Iaca doar citeva. Iohannis cistiga toate confruntarile politice .Cistiga confruntarea cu Dragnea ce dorea pe model Orban de Budapesa aparitia unui stat Iliberal (cit de mult si-a dorit asta Orban din Ungaria se stie si este cunoscut si se vede si acum cind sprijina cistigarea alegerilor Prezidentiale de catre Opozitia (Kelemen ,Orban fost la PNL,Ciolos , Barna ,Drula, Tomac si Simion ).Elimina 70 la suta dintre legile iliberale dorite de catre fostul PSD, îi invinge politic pe Orban (plecat de la PNL) si pe Barna asociati cu Simion la o motiune de cenzura , cistiga in fata lui Dancila . Scoate USR de la guvernare si la fel UDMR ce evident se asociaza acum cu Simion ,Ofera doamnei Kovesi acceptul spre a ajunge procuror sef al Parchetului European . Formeaza singura varianta politica ramasa la guvernare PSD-PNL spulberind dorinta USR de a capacita intreaga dreapta romanesca si de a limita prerogativele Presedintelui Romaniei .Ofera PSD sansa de a se reforma si de a guverna tara impreuna cu PNL pina in 2028. Gireaza obtinerea banilor din PNRR ,parte granturi parte imprumuturi cu dobinda mica si termene laxe de returnare pina in 2050 .Partajeaza intrarea romaniei in Schengen fapt ce va aduce voturi partidelor din alianta aflata la guvernare . Contribuie decisiv alaturi de guvernele Ciuca si Ciolacu a cele 90 de procente accesare a fondurilor europene . Ajuta Ucraina si Rep .Moldova in drumul lor European .Reformeaza intreaga forta militara a Romaniei creând noi parteneriate cu Franta ,Ucraina si Rep.Moldova .Reuseste sa mute baza militara de la Remmstein Germania in Romania .Candideza pentru sefia NATO.Este mult sau putin istoria ne va arata .Aduce la Bucuresti congresul PPE.Mai stii pe cineva care a facut atit de multe pentru natiunea romana ? Nici macar nu poti da un minimal exmplu .Practic Iohannis a ocupat intreaga scena politica din tara si din NATO.

      • @bunul samaritean – cred ca traiesti intr-o realitate alternativa, ramane sa ne propui sa-i ridicam o statuie ca la Phenian lui Johannis zis si „eu pe unde am fost, intotdeauna m-am impus ca sef”. Citesc zilnic presa internationala si n-am gasit un articol, o dezbatere, o analiza despre candidatura lui Johannnis la sefia NATO, laude aduse modului cum a carmuit Romania in anii grei ai pandemiei si ai invaziei Ucrainei ( imi aduc aminte de „mandra-i corabia, mester carmaciul” ), chestia asta cu candidatura lui nu exista pe agenda nimanui.
        Iar acasa, nu vezi dezastrul din invatamant, incapacitatea cronica de a absorbi fondurile europene pentru altceva decat pentru borduri, asfaltari si locuri de joaca, incapacitatea de a finaliza autostrazile, CCR care i-a scapat pe toti coruptii de dosare, legi care dezincrimineaza evaziunea fiscala sub 1 milion de euro, imbogatirea unor firme private prin schemele de plafonare a preturilor energiei si gazului acum cand preturile europene au scazut la valorile pre-invazie, promovarea SMR-urilor cu NuScale, o firma dubioasa pe o schema asemanatoare celei cu RMGC la Rosia Montana, etc…
        Acestea sunt numai cateva din multiplele porcarii patronate de Johannis, care imi vin in minte la repezeala.
        Suntem in an electoral si nu exista dezbatere politica in media romaneasca.
        Nu-mi dau sema cu ce i-a anesteziat si pe cei din Dreapta Unita, ca vorba ceea, munitie sa traga in guvernarea actuala exista destula. Or fi asteptana si aia ca fraierii sa se certe pe bune pnl-istii cu psd-isitii, poate sunt chemati inapoim la blidul cu ciorba. E o liniste suspecta, niciun proiect de tara, niciun scandal, nimic…

      • Vai ce laudatio pt acest KWI ?!!! Dar acestea sunt zero pentru ce putea sa faca pe plan intern. Toate initiativele enumerate de dv.ar fi trebuit sa ajute la acceptarea in Schengen. Dar ele au fost facute in speranta ca KWI va obtine o rasplata la nivel de NATO. A disparut opozitia reala si constructiva prin leapsa PSD PN, democratia s- a diluat pana a deveni apa chioara. Iar reformele cerute prin PNRR sunt formale si amanate. De Romania i sa cam acrit.

  9. Domnule Ioniță,

    mă bucur că ați revenit in arena comentariilor.
    Știu că nu sunteți obligat să răspundeți…totuși: care a fost motivul pentru care v-ați abținut la penultimul articol?
    “ Navalnîi, cu lumini şi umbre: a murit un naţionalist toxic sau speranţa democraţiei ruse?”
    Erau comentarii mult mai acide și pertinente demne de a primii un răspuns decât răfuiala ieftină din comentariile de mai sus!
    V-a părut cumva rău că l-ați scris și ați încercat să vă faceti mic? Doar întreb, nu dau cu paru’!

      • Ești bine Sănducu? Te-a lovit eclipsa-n ceafă? Ceva la subiect ai sau ești numai așa cu treabă pe aici?
        Sandu și mai cum? A lu’ Tălâmbu’ din capu’ satului?

  10. Vă rog frumos, nu mai dați în el! E un neant pe cât de masiv pe atât de inocent de tot ce i s-a întâmplat de când a fost împins în politică.

    Omul nu a făcut absolut nimic ca să ajunga acolo unde e acum. A fost pus de o „mână invizibilă”. Știti bine a cui. Printre altele și pentru că devenise de notorietate relația mai mult decât cordială pe care primarul din Sibiu o avea cu Jean-Claude Juncker.

    Pentru cei care nu știu: comunitățile cele mai mari de sași din afara Germaniei au fost, de secole, cele din Transilvania și din… Luxembourg! Jean-Claude Juncker e născut în Luxembourg și e sas.

    Aș paria că J-C Junker îl teleghidează în continuare. Probabil că povestea cu candidatura la șefia la NATO e doar o campanie publicitară care urmărește alte obiective. Nu merită multă atenție agitația asta fiindcă, oricum, el tot marionetă va rămâne, iar României nu îi va fi niciodată de nici un folos.

  11. Iohannis nu e numai un zero barat ca presedinte, un politician care si-a tradat electoratul care l-a ales, dar si un personaj cu grave probleme de morala, de la situatia imobilelor sale (de altfel o problema de justitie) pina la mitocania de a-si tine postul de profesor de liceu blocat, de parca s-ar intoarce vreodata la cariera de profesor. Ca si Geoana, Iohannis s-a cocotat cu mult mai sus decit il recomanda abilitatile sale intelectuale, vezi pronuntia statului Chile ca „Kile”, gresita de altfel pina si in limba sa materna!

  12. Sunt de acord că Iohannis nu are calitățile necesare pentru a fi numit secretar general al NATO. Este în același timp surprinzător, deși nu neapărat inexplicabil, că elitele românești nu-și îndreaptă atenția câtuși de puțin asupra candidaturii lui Mark Rutte.

    Rutte este unul din principalii artizani ai politicilor de ancorare a UE la Rusia. Erau în plan patru proiecte Nord Stream pentru a conecta centrul și vestul Europei direct la gazele rusești ocolind estul Europei. Iar planul a continuat în ciuda intențiilor și acțiunilor tot mai clare și mai ostile venite dinspre Rusia: discursul lui Putin de la Munchen din 2007, invazia Georgiei din 2008, invazia Crimeii și a Donbasului din 2014. Pe toată această perioadă Rutte era doar un zâmbet în relațiile cu Rusia, zâmbet care i-a mai pierit abia după ce rușii au doborât avionul malaiezian MH 17 și în care se aflau 198 de cetățeni olandezi (din cei 298 de civili aflați la bord). Speculez aici că poate inclusiv decizia ca România și Bulgaria să nu fie primite în Schengen să fi venit de fapt de la Moscova, iar Olanda și acum Austria (ambele cu interese mari în proiectele Nord Stream și care și acum importă masiv gaze rusești) s-au oferit să o pună în practică.

    Și atunci cam ce fel de semnal credeți că transmite NATO Rusiei dacă acest Rutte este (re)validat în fruntea NATO după asemenea politici dezastruoase vizavi de Rusia? În plus, cam ce fel de semnal dă SUA oprind total ajutorul către Ucraina?

    Este de înțeles alinierea țărilor baltice în spatele lui Rutte după ce le-a fost transmis mesajul că Kaja Kallas nu are cum să devină secretar general al NATO: riscul să fie atacate de Rusia este mult mai mare decât în cazul României și, în ciuda semnalelor de care ziceam, nu vor să joace pe o carte slabă (Iohannis). Cu toate astea, cel puțin pentru mine, este salutar gestul lui Iohannis de a se împotrivi candidaturii lui Mark Rutte, chiar și dacă acesta din urmă este susținut de cei patru grei ai NATO. Pur și simplu Mark Rutte este de neacceptat la șefia NATO.

    • MESAJUL retransmis e ca OCCIDENTU nu mai vre alti proscrisi pe planeta alaturi de talibani, rebeli huti si pirati somaleze = bande postapocaliptice de rusnaci, inarmati cu arme nucleare, care fac ce vor pe teritoriul acaparat si cu armele pe care de detin, mai ceva ca prin TRANSNISTRIA voastra din ultimii 33 de an. Oleaca de HAOS!
      (v.Estul salbatic & Sherif Tiraspol la o aruncatura de bat de granitele UE-NATO cu iranienii inarmati pana in dinti si intaratati de Israel/ sau gasca lui Putin CTRL rusia si ucigand niste ucraineni??)
      Ciudata e doar optiunea balticilor pentru Rutte.

  13. Mediocritatea marelui Șef este eclipsată de lenea și sila agresivă pe care o are în raport cu fișa postului din Cotroceni. Obrăznicia solicitării bizare către NATO, contrastează grav cu temperamentul molcom și apucăturile de turist cu care ne-a obișnuit! ..Dealtfel KWJ va rămâne o dezamăgire, singura lui realizare fiind unificarea partidelor cleptomane! Pentru adulatorii proprii și ai psdpnl individul a livrat instant, obligațiile naționale fiind doar facultative!..Bleahhh!

  14. Domnul Ionita a mentionat doua aspecte foarte importante. Iohannis a vegetat pur si simplu in mandatele lui, si a distrus dintr-o lovitura infiriparea dreptei romanesti . A creat fara nici o ezitare un culuar liber pentru mafia politica romaneasca, lucru pe care il vedem clar astazi . A tradat voturile a milioane de oameni care au crezut in el. O porcarie. Lucrurile sint cunoscute de cancelariile europene si de catre SUA; momentul ales de Iohannis pentru a santaja alianta impotriva Rusiei este un semnal in plus ca omul este nociv si in mod clar de evitat . NATO si SUA se pregatesc intens pentru un posibil razboi cu Rusia ; sint convins ca , pentru a evita basculari tip Trump , Orban, sau vreun neica nimeni tip Iohannis, esaloanele militare strategice subordonate deciziei la virf vor fi din ce in ce mai puternice si mai libere in a lua decizii rapide si vitale. Desi nu se trimbiteaza asta, directia NATO este spre o coliziune directa cu Rusia. Ea nu este iminenta, insa Rusia va trebui sa se fereasca. Rusia va trebui sa se retraga; lumea trebuie sa stie ca Occidentul va porni razboiul fara tragere de inima, dar continuarea va fi masiva si de neoprit ; populatiile europene au dovedit in decursul istoriei ce pot face daca se radicalizeaza. Acest lucru chiar se intimpla si este posibil ca oamenii care fac jocurile Rusiei sa traiasca clipe nu tocmai placute. Iohannis impinge de zor un pian pe scari si ar trebui sa fie mai atent la sfaturile pe care le primeste. Si de la cine.

  15. Nu mi se pare important omul ci mesajul transmis: poate e timpul ca tarile estice sa fie incluse in calcul atunci cand sunt alesi oameni pentru functii de reprezentare(cea de secretar general NATO pare a fi una de reprezentare). „Ce are Rutte si nu am eu?” ar putea intreba KWJ. Chiar asa: poate sa imi explice cineva ce are in plus MR? Nu vad de ce studiile de istorie a Olandei ar fi peste cele de fizica sau de ce salariul de la Unilever e mai tare decat cel incasat de la primaria Sibiu. Poate cei 14 ani petrecuti in fruntea guvernului olandez sunt mai tari decat cei 10 ani petrecuti de KWJ la Cotroceni dar poate cineva puncta realizarile domnului Rutte in cei 14 ani de mandat? Chiar sunt curios.

    Pe de alta parte, nu vad care e legatura dintre cheltuielile pentru aparare(Olanda are oricum tot in jur de 1,6%) si pozitia de secretar general. Daca ar fi intr-adevar un criteriu poate ca secretarul general ar trebui sa fie din Grecia(% din PIB), SUA(valoare absoluta) sau Norvegia(cheltuieli per capita) asa cum este acum(in acest context trebuie apreciate evolutia in timp si versatilitatea domnului Stoltenberg).

    Inteleg ca cine da banii face muzica(principiu de viata aplicabil si ONG-urilor care se declara independente) iar luarea de pozitiei a doamnei ambasador este justificata din perspectiva locului esential pe care il ocupa SUA in economia NATO. Mai putin justificata e iesirea ambasadorului UK care chiar nu are ce cauta in peisaj si pare sa se dea mai important decat este in realitate.

    Chestia cu Orban si Fico e doar un rautacism lansat de cineva deranjat de lipsa „unitatii de monolit” in jurul NATO si a secretarului sau general(nu-i asa ca seamana cu ceva?)

      • Presedinte al Europei nu exista decat in cazul in care ea devine o republica, in loc sa ne ocupam de cai verzi pe pereti ar fi mai intelept daca proiectul european ar devini realitate, ( cine mai vorbeste de Maastricht ? ) iar functia de presedinte umpluta de continut.

      • E vorba de bulgaroaica Georgieva si de polonezul Tusk. Mai strica un om la NATO? Care e problema? Sunt prea multi trei? Nu sunt fan KWJ dar, atunci cand il vad pe Stoltenberg, simt nevoia acuta de a vedea pe cineva mai calm vorbind in numele NATO. KWJ are poate multe defecte dar nu il putem acuza ca nu este calm :)

    • Cum adica ce legatura au cheltuielile. Pai sub atenta supraveghere a lui Iohanis ai nostrii conducatori trambitau peste tot ca au cheltuit 2-2.5% din PIB. Adica AU MINTIT. Ne-au mintit pe noi, i-au mintit pe aliati, au mintit NATO. La noi in tarisoara asta poate nu conteaza, ca minciuna e la ordinea zilei si e inghitita la greu de populatia anesteziata. Ei bine in alte parti mai civilizate nu e chiar asa. Deci da, procentul ala are o legatura.

      Ce are Rutte si nu are Iohanis ? Pai Iohanis in primul rand nu are nimic. Dupa cum scrie si in articol, nicio actiune din ultimii 5-10 ani nu il recomanda pentru un astfel de post. Cand mai vorbeste zice: NATO/UE good, Russia naughty. Atat. Nu a facut absolut nimic in plus fata de orice alti posibili candidati la sefia NATO. Exista oameni mult mai capabili prin tarile estice pentru sefia NATO.

      • Nu stiu daca e o minciuna sau nu dar, din cate stiu, atunci cand se construieste bugetul se folosesc cifre, nu procente. Ce vreau sa spun este ca, daca PIB-ul Romaniei a fost de 250 mld USD in 2018 si s-au alocat 2% la cheltuieli pentru aparare, cifra ar fi de 5 mld USD alocati iar din acestia s-a cheltuit un anumit procent intr-o anumita perioada de timp, sigur mai mare de 12 luni(contractele de achizitie dureaza). Prin urmare, din alte motive decat lipsa alocarii bugetare, s-au cheltuit mai putin de 5 mld USD. Privind din alt unghi, daca PIB-ul Romaniei in 2022 era de 300 mld USD, alocarea de 5 mld din 2019 reprezentand 2% din PIB mai inseamna doar 1,66% in 2023. Achizitiile militare sunt un proces dinamic iar procentul din PIB nu are, in opinia mea, nici o valoare in afara celei politice. Mult mai importanta este evaluarea cu atentie a modificarilor de paradigma din aceasta perioada si luarea deciziilor in raport cu nevoile noastre reale si nu cu planuri de afaceri. Personal, nu vad motivul pentru care ar trebuie sa achizitionam echipamente foarte scumpe si complet neadaptate modului in care se desfasoara acum operatiunile militare doar fiindca trebuie sa cheltuim banii ca sa ne laudam ca am dat 2%. Singurele achizitii cu adevarat utile din ultima perioada sunt lansatoarele mobile si dronele, restul sunt bani aruncati.

        Si totusi, ce are Rutte? Pe KWJ il cunoastem, unii chiar am votat cu el :)

        • Bugetul se construieste din cifre, repartitia bugetara din procente. Practic, se specifica cate parti se duc la armata, cate la educatie s.a.m.d. NATO zice asa: 2.5% pentru inzestrare, modernizare etc. Ceea ce inseamna ca daca intr-un an noi avem PIB de 100 mld, 2.5mld trebuie sa le cheltuim (mare atentie) pentru armata. Care am inteles ca este problema – faptul ca RO umbla cu jumatati de adevar. Da, la inceputul anului repartizeaza 2.5%, dar realmente cheltuie mai putin (acei 1.65%). Cu alte cuvinte, politicianul nu minte cand zice ca bugeteaza 2.5%. Ar putea bugeta si 5%. Daaar, undeva prin august/ septembrie se constata ca nu s-au cheltuit toti banii (ce surpriza…) si cei ramasi se reverseaza (la pensii, sanatate sau unde mai sunt gauri). Genul asta de fotbal politic nu este apreciat de vestici si cu siguranta nici de armata, pe care nu o ajuta hartiile. Iar legat de Rutte – omul a fost prim ministru intr-un mediu politic volatil mai mult timp decat a fost Iohannis presedinte. Iar de prezenta pe scena internationala, munca din sfera politicului samd nu mai vorbim. Plus, chiar trebuie sa comparam Olanda cu Romania?

  16. KWJ nu va renunța demn pentru simplul motiv că nu are demnitate. Doar vânează un post călduț în care să-și con semnul, e irelevant ce post, doar să vină cu avioane private și vacanțe de schi și golf.

  17. Analfabeți funcțional, domnule Sorin Ioniță, nu funcționali. Labili psihic, nu psihici; afectați emoțional, nu emoționali.

    • Curat analfabeti functional, coane Nicolaescu. Cea mai folositoare remarca din toate comentariile de aici. Vorba ceea, “multi vorbeste, putini stie”.

  18. Nu cred ca ar putea fi contrazise argumentele autorului, dar din pacate se simte o oarecare adversitate (personala sau de grup) contra presedintelui in functiune al tarii, a poporului majoritar si chiar a tarii in ansamblul ei. Ca roman, l-as sustine pe „neamtul nostru” la orice functie de prestigiu (NATO, UE, ONU etc.) pentru ca ar creste prestigiul tarii si poate ar pleda cumva si pentru tara, nu numai contra ei, asa cum se tot intampla de la o vreme.

    • Este foarte curioasa simpatia subita manifestata de catre antieuropeni declarati
      fata de candidatul kwj. Stiu ei ce nu stim noi? Este o misiune de genul ” incurca-i drace!” ? Cine castiga ceva din asta? Poate baietii destepti de pretutindeni. Face parte din piesa pentru gura- casca, cu scopul mascarii butaforiei si a situatiei de marioneta care interpreteaza in rol soptit de maestrul sufleur pentru a da impresia ca detine initiativa. Hai iesi in fata!

  19. S-a cam incins discutia .Singurura problema deriva din imposibilitatea cuiva (comentator) de a aduce in fata noastra o singura decizia a Presedintelui Natiunii care nu a fost in interesul tarii . Probabil nu aveti raspuns niciunul dintre cei care comentati .

      • lipsa de intelegere sau, mai bine zis, ignoranța in intelegeriea relatiilor politico-economice bilaterale si mai ales, necunoasterea subtilitatilor ”diplomatiei energetice”…o arma redutabila (soft leverage, care poate deveni hard) in mina cuiva care stie s-o foloseasca !

    • Deci a forta unirea dintre PSD si PNL este in interesul tarii? Cred ca glumesti! A merge prin Africa pentru a fi mascariciul unor handicapati intelectual din sate africane e in interesul Romaniei?

      Si revin la prostia pe care o tot plimbi pe contributors cu legile de pe timpul lui Dragnea, modificate in bine sub Johannis!! Cum poti sustine asa ceva cand achitarile in justitie, prescriptiile si multe altele relativ la codul penal sunt modificate in rau raportat la cele de pe timpul lui Dragnea, cu marele ajutor dat de Predoiu, protejatul lui KWJ….sau poate nu al lui, ci al papusarului ce-l manevreaza pe acest nimic uman numit Johannis, papusar care si l-a dorit pe nemernicul Predoiu, stiut ca fiind o sluga a infractorilor!

      Imbecilitatea cu efectuarea pedepsei mai favorabile( a celei mai blande), pusa in legislatia penala de clicile de provenienta securisto-comunista a fost modificata? In situatia in care infractionalitatea e pe cai mari in Romania, aeasta prevedere e criminala! De ce nu luam modelul USA in care pedepsele se cumuleaza? Care e explicatia?

      E rusinos ceea ce scrii, se observa de la o posta raul facut Romaniei de acest nimic uman numit Johannis!

    • Incapacitatea de a scoate o idee consistenta in 10 ani. Ceva mai mult decat ingrijorare privind democratia, apararea, mediu -de exemplu. O idee, principiu continute de singurul Lui program, Romania educata, pe care sa-l urmareasca in realizare, sa participe la sustinere cu argumente, sa-l critice daca a luat-o pe aratura in aplicare, daca avea ceva valoros , daca era o secunda mai bun decat precedentul sau mai mult decat o eticheta de pus la CV….. (Sa nu mai vorbesc de tot ce s-a facut in legea ”noua” legat de plagiate : greata totala !)

    • @bunul samaritean: ”…Singurura problema deriva din imposibilitatea cuiva (comentator) de a aduce in fata noastra o singura decizia a Presedintelui Natiunii care nu a fost in interesul tarii …”
      SUPERBA ILOGICA
      pai asta e problema pe care o discuta toata lumea (o parte)…n-a luat nici o decizie, deci, deci n-avea cum sa nu fie in folosul țării …a fost ”liberalul perfect” – a lasat lucrurile la voia intimplarii…adica vraiste, nu-i asa ?…logic

      S-o luam invers: numiti dvs. ceva remarcabil cu care va ramine KWI in istoria românilor ! 1 singura chestie !

      • Am aratat mai sus tot felul de „chestii ”facute de catre Iohannis ce au salvat Romania si au adus-o tot mai aproape de Occident si democratie .Faptul ca nu cititi sau nu stiti nu va face cinste .Exista posibilitatea de a citi toate deciziile luate la nivelul prerogativelor Presedintelui . Curaj .

          • sa incep cu inca una care ”sa-mi faca cinste” in România ”re-educata”
            Dl Presedinte, recent, a mentionat ca ”nici vorba sa se introduca serviciul militar obligatoriu”…pai daca nu facem totul sau orice pentru propria aparare, cum naiba sa-i mai apere pe altii ?!
            NOTA. a nu se confunda o tara cu 200 mill populatie in care iti poti permite sa fii ”democrat” si sa-i contractezi pe aia care vor sa lupte…tot aduni de vreun 1 million soldati, cu saraca Românie, golita de forta de munca , imbatrinita si needucata, dar ”democrata”….lupta cine vrea .
            Din 15-16 mill, ramasi, mi-e greu sa estimez citi vom mai putea recruta ca sa-i tinem pe rusi nu 1 zi sa ajunga in Bucuresti de la granita cu Moldova ci, macar 4-5 zile ca sa apuce sa ajunga NATO pe soselele noastre la Bucuresti, inaintea lor.
            Puneti mina si cititi ceva istorie cum a fost cu 1968 cu invazia Cehoslovaciei…eu am trait vremurile alea ! si apoi mai discutam !

  20. As povesti si eu ceva ca afara e cam noros.. vroiam sa fac gratar, dar nea Sorin nu ma prea place si deci nu ma intind…
    Eu, daca as avea drept de vot, l-as vota pe Johannis la NATO, pe Trump in USA… As putea argumenta, sau as spune mai multe, de ex. pe cine as vota in Ge, sau la EU, sau la presedentia Romaniei, dar ce sens are, oricum nu sunt publicat!=

      • Dacă și echipa Chinei îl vrea pe Mark Rutte, măcar știm exact cum stăm

        Chiar lipseau poveștile tale, cu virușii care sunt grei și se prăbușesc la pământ 😀

            • Cu siguranță orice oarecare are impresia că ar ști sau că ar fi bărbat.

            • nea Harald,

              1. ref Alina.a – de f. multe ori mi-as fi dorit sa stiu cum stau lucrurile dpdv al unei femei !…in f. multe privinte sunt superioare barbatilor (empatie, intuiție, flexibilitate, simt al compromisului, etc., etc.)…si chiar umor elegant: ”…orice oarecare (barbat !?) sa aibe impresia ca ar fi barbat…”

              2. nea Neamțu cred ca e mai subtil decit il ”citesc” unii, dind o tema de gindire…sa nu fi vrut sa spuna, oare, ca l-ar fi votat pe Trump pentru niste chestii pe care le-a facut in trecut si promite sa le faca in viitor și care i-au placut !…dar in cazul lu KWI, in antiteza, o fi vrut sa spuna, oare, ca l-ar vota daca ar sti ce a facut in trecut si sa stie ce ar vrea sa faca in viitor (in afara sa ocupe un post…adica o fi inarmat ROmânia pînă in dinti, o fi cerut sa mareasca bugetul apararii la 3% in loc sa facem doar 1,6% sub cei 2 % declarati cu fală, o fi redus spionajul si influenta RUsiei in RO, o fi facut ceva sa scada influenta Austriei in politica RO, care, daca e sa judecam drept stind strimb, A e mai degraba reversul termenului de amic…adica ceva, ceva , cit de mic, care sa se apropie cit de cit de fisa postului de sef NATO, potrivit vremurilor….SAU, or fi atit de multe lucruri bune si secrete de nu le vedem noi astialalti, ca sprijinul declarat de ministrul de externe al RO, cind a fost intrebat de BBC cit si cum ajuta RO, Ucraina…iar raspunsul evaziv a fost ca și cum toate astea sunt ”la secret”
              NA- sa notam ca politica externa , incl. Minsterul de Externe sunt sub prerogativele presedintelui…ca si armata/securitatea/apararea)

              Deci, in vremurile astea, cred ca (aproape) toti ne dorim un NATO mai puternic, nu mai slab, iar in ”meciul” Rutte-KWI cine ne dorim sa cistige ? nu suntem intr-un joc politic ci intr-un joc militar, iar ăsta, din ce stiu, are alte reguli,….nu că l-as prefera pe Rutte ?!…as prefera daca se poate un general (de cariera) cu 5 stele de oriunde, oricarui politician de oriunde !…sau politician cu background militar lung !…personal, cred ca nu e momentul de subtilitati politice EST vs VEST, politizind si mai mult o organizatie esentialmente militara…ASTA va bucura Rusia f. mult. (să ”coagulăm” noi sprijinul Ungaria, Turcia, etc. !? …aș vrea să văd intregul EST, ca-si exprima deschis sprijinul nu numai acelea 2)
              Nici azi, ai nostri politicieni nu-si asuma deschis analiza lui Pamfil Seicaru in al sau eseu: ”Rusia – dusmanul natural al României”
              si sa declare deschis acest lucru !…răminem ambigui si ”la secret”.

              Ma umfla risu amar: ”competitie democratică” la conducerea unei unitati militare ?!?!…ca la o licitatie achizitie cartofi…nu tată, acolo angajezi direct un ”killer” care asta stie si cu asta se ocupă (o figura de stil, ca sa evidentiez mesajul)

              vedem unul din neajunsurile democrației – ”ne inmoaie” si, ca peste tot in lume, democratia da sanse nesperate unor neaveniti sa acceada in posturi la care nici n-ar fi sperat si nici n-ar fi fost vreodata calificati sa le ocupe.

              Pare ca spun prostii, nu-i asa ?!…dar, asa e in democratie, nu spusei asta mai sus ?!

            • @dragostin catalin – „de f. multe ori mi-as fi dorit sa stiu cum stau lucrurile dpdv al unei femei ”

              Nea Cătăline, lucrurile stau destul de simplu: dacă ai văzut-o cu altul pe stradă, dar ai fost gentleman și nu te-ai dus direct să o saluți, așa o să-ți spună ulterior: ”mă confunzi” 😀

              În discuția de față, ”unei femei” e o formulă prea generală, există și termeni mai specifici. În plus, există și niște dispute mai concrete cu privire la virușii ăia. Într-o zi când o să mă plictisesc, o să caut niște comentarii mai vechi de-ale doamnei și o să le repostez, cu tot cu link-urile aferente. Pe internet nu se pierde nimic, așa îmi place mie să repet.

    • Ce induiosator… ce victima neostoita… ce artist piere… Iar omenirea astepta cu infrigurare solutiile dvs.. Ingrat trebuie sa maifie dl Ionita ca va cenzureaza.

      • APV, nu-ti face griji, soiul rau nu piere… am blog f cautat, am fb f apreciat, sunt chiar admin pe niste forumuri, deci nu-mi ramin cuvintele nespuse.

        Voi, ce care nu aveti ocazia sa va adapati de la intelepciunea mea sunteti cei care pierd :)

        • Parafrazându-l pe Napoleon, „omul deștept are un mare avantaj față de omul prost, fiindcă este întotdeauna mulțumit de el însuși.” (Faptul că am redat în cheie inversă echivalează cu o mângâiere pe creștet, încurajatoare).

          Icoane de vânzare cu adulatu-ți chip nu ai?

          P.S. Da, rămânem neadăpați, ce-i drept…

  21. Am spus-o și o mai spun încă o dată: KWI a fost/este cel mai bun președinte al României, incomparabil cu Ilici Iliescu( un bolșevic criminal), Miluță Constantinescu ( un autist politic) sau Băsescu-Petrov( un odios turnător la Securitate). KWI ne-a reprezentat bine la nivel internațional, iar pe plan intern dezvoltarea României este evidentă ( tocmai s-a anunțat că România a depășit Hungaria la nivelul prosperității).
    În legătură cu candidatura lui KWI la NATO care a generat atâtea ostilități progresiste, eu zic că bine a făcut. Țările din Europa Centrală și de Est TREBUIE să nu mai fie umilite și trebuie să fie mai bine reprezentate în structurile UE și NATO. De ce Olanda și nu România? Mai ales că războiul este în Est. Mișcarea lui KWI este normală, dar și o frondă a Estului contra structurilor occidentale( probabil de asta sunt supărați și agresivi progresiștii…). Europa de Vest trebuie să înțeleagă să împartă puterea cu Europa de Est fiindcă balanța de putere s-a cam echilibrat…
    NB. Corect este Iohannis nu Johannis. A nu ști numele corect al Președintelui României este cel puțin o indecență.

    • Faptul ca nu a fost rau nu il face bun. Poate la un moment dat o sa ne dam seama ca fix mentalitatea asta, o extensie a „a furat, dar a si facut” este cea care ne lasa sa fim condusi de mediocritati, iar tara sa mearga asa cum merge. Tarile din Est nu sunt umilite, se umilesc singure atunci cand sunt incapabile sa faca macar o autostrada, cand podului de peste Dunare ii lipsesc suruburile, iar podul de la Ciurel duce nicaieri si nici nu poate fi terminat. Cand dai din umeri ca nu ai legislatie, atunci cand o drona loveste in plin teritoriul tau si de asta nu o poti dobori, cand activezi mesaje de urgenta pentru ca te fac de ras taranii care filmeaza exploziile cu smartphone. Cand faci scandal ca vezi domnule Olanda te blocheaza ca nu vrea concurenta de la portul Constanta, dar cand in sfarsit ai sansa sa arati lumii ce poate portul, de fapt se vede neputinta si zeci de vagoane abandonate care blocheaza infrastructura. Cand ajuti Ucraina „pe sest”, dar sustinatorii tai sunt doar euroscepticii. PS – daca este sa aratam respect pentru functia de Presedinte, „Miluta” si „Petrov” denota o mai mare indecenta.

    • nea Luci…iar o luam de la capat cu chestii d,astea: ”…iar pe plan intern dezvoltarea României este evidentă ( tocmai s-a anunțat că România a depășit Hungaria la nivelul prosperității…”

      se pare ca ne-am batut gura de pomana unii, pe aici prin Contributors cu subiecte d,astea.

  22. Domnul autor il acuza pe KWI de lipsa de activitate in ultimii 10 ani. Sa zicem ca e asa, desi nu e. Presedintele unei tari UE, nu duce lipsa de activitate, chiar daca ar vrea.
    Dar autorul are un job , in afara de unul pe la un ong?E in stare sa faca ceva , ca sa fie angajat la o firma ,chiar si la stat? Sa se scoal la 5.30.a.m., sa se urce in masina, in metrou, sa mearga ls un job? Nu….domnul.doar comenteaza ce fac altii.

  23. Marl Rutte a devenit indezirabil pentru atitudinea fata de Romania dar se uita un lucru important , de fiecare data cand avea un comentariu legat de Romania era facut datorita coruptiei generalizate si impotriva unei clase politice care agrea coruptia , nu pot sa nu observ cum toti PSD PNL si AUR istii adica cei care nu o suportau pe Kovesi si lupta anti coruptie aduc in discutie atitudinea „neprietenoasa” a lui Rutte privind Romania si acum cer nici mai mult nici mai putin ca sa fie ales Klaus Johannis chiar daca nu il califica nimic pentru aceasta functie .

  24. KWJ nu cred ca vrea o functie. Nu i se potriveste secretar general NATO, acolo trebuie sa te intalnesti cu o multime de oameni, sa participe la evenimente, sa faca declaratii aproape zilnic. E o pozitie mai putin de decizie si mai mult sociala. Pe de alta parte opozitia drastica fata de Rutte a unor state din est si a Turciei e reala. La fel si faptul ca in ultimii 20 de ani in fruntea NATO au fost fie liberali de stanga (actualul Renew) fie socialisti. E posibil ca Biden si administratia de la Washington sa vrea din nou sa impuna acelasi tip de candidat. De aceea il vor pe Rutte. Dar tinand cont ca e nevoie de unanimitate sunt suficiente tari care ar fi prea proaste sa il accepte. De aceea s-ar putea ca pana la urma sa nu fie nici Rutte nici KWJ, adica sa fie gasit un alt candidat mai acceptabil pentru toata lumea. Sau sa se amane alegerea unui secretar general NATO pana dupa alegerile din SUA.

  25. Nu cred ca s-a pus problema alegerii viitorului SG al NATO pe criterii personale. Faptul ca tarile care au cele mai performante servicii de intellingence extern l-au preferat explicit pe Rutte imi spune multe. Printre altele, ca ar fi o vulnerabilitate pentru alianta un SG dintr-o tara aproape gard in gard cu Rusia. Rusia nu trebuie subestimata in planul tacticilor de santaj, spionaj si propaganda, chiar daca echipamentele lor militare sint de tot risul. Apoi e vorba si de comportamentul politic al conducerilor Romaniei: se vorbeste mult, se face putin, Nu lipseste fatarnicia. Bazele militare si operatiunile de exercitiu sint potrivite in Romania fiindca e o metoda subtila de a tine in friu derapajele parsive, rusofile ale unora. Pe cei pe care nu-i poti controla de departe, ti-i faci prieteni apropiati… In orice caz, americanii stiau demult ca se va ajunge la acest spectru de sustinere a candidatilor.

    • Raspunderea la NATO poate fi partajata de catre Rutte si Iohannis .NATO s-a dezvoltat si si-a marit competentele acum cind suntem in razboi .NATO in timp de pace este una iar in timp de razboi este alta .Povara NATO actual nu poate fi suportata de un singur decident .Aparitia candidaturii lui Iohannis poate fi astfel explicata .O astfel de pozitionare „impaca si capra si varza ” .

  26. Candidatura lui Klaus Iohannis la sefia NATO este un act de demnitate, dar si un test geopolitic. In cauza nu este vorba de o persoana, ci de o tara si de o regiune. Candidatura lui Iohannis este a Romaniei si a Europei Centrale si de Est (ECE). Testul este unul de autenticitate sau falsitate privind atitudinea reala a Vestului fata de Est. Refuzul in corpore de catre Occident, in frunte cu SUA, a unui lider din Est la sefia NATO este reflexul unei mentalitati de a trata tarile din regiune drept niste colonii. Insa, ca sa o spunem pe-aia dreapta, Klaus Iohannis este prea bun pentru NATO. Pana la urma, SUA ar trebui sa fie cea care sa nu se mai fandoseasca cu NATO, cu care are in comun din ce in ce mai putine valori. Pai ia sa ne uitam la cine a semnat certificatul de nastere al NATO?! Presedintele american Harry Truman, vinovat de crime de genocid, prin holocaustul atomic comis impotriva poporului japonez. Truman are sangele japonezilor pe maini, deci cartea sa de vizita nu onoreaza NATO. Probabil ca acest pacat originar a urmarit NATO si in razboiul din Iugoslavia. Oricum ai da-o, karma NATO trebuie arsa, pentru a-si schimba viitorul într-o alta viata. Cand te gandesti ca summitul aniversar al NATO, de 75 de ani de la infiintare, va fi la Washington, in 9-11 iulie, si ca Truman va fi evocat ca lider fondator si semnatar al Tratatului NATO, incerci sentimente amestecate, de rusine si dezgust. Ar fi fost diplomatic ca toata sindrofia sa fie la Bruxelles, jenantul episod Truman ar fi fost pus intre paranteze. Pe de alta parte, sediul NATO este la Bruxelles, aici ar fi trebuit depuse toate documentele oficiale de aderare ale celor 20 de state europene care s-au adaugat celor 12 tari fondatoare. Este aiurea rau de tot ca Suedia a depus, in martie, documentele de aderare la Washington si le-a inmanat lui Blinken, cand ar fi trebuit depuse la Bruxelles si primite de Stoltenberg. Sa ne uitam si la numarul de 32 de membri ai NATO: 30 sunt din Europa si 2 sunt din America de Nord. Cum vine treaba asta, care nu se mai pupa cu Atlanticul de Nord, ci cu Marea Neagra?! Alianta n-ar trebui refondata si rebotezata? D-aia zic, Klaus Johannis este prea bun pentru NATO.

  27. Centrii de putere se modifica rapid .Bazele militare ale NATO se muta catre estul Europei .Capacitatile tehnologice de ultima generatie la fel .Nici o natiune din estul Europei nu va dori sa renunte la comandă .Miza este NATO European ce si-a adaugat de curind Finlanda si Suedia .SUA devine instabila politic .Trump ameninta cu revolta in cazul in care nu cistiga dar acelasi lucru se poate intimpla si in sens invers .Daca SUA renuta la a mai sprijini Ucraina atunci K.W.Iohannis devine singura alternativa la conducerea NATO European .Nu poti defila la aniversarea NATO daca SUA nu mai ajuta Ucraina .Raspunderea militara si decizia politica devine atit de importanta in Europa incit este greu ca cineva sa si-o asume explicit asa cum a facut presedintele Romaniei .Motivele pot fi regasite in trecutul candidatilor . Din acest motiv Iohannis poate ramine singur in lupta .Presedintele Romaniei nu se joaca nici cu vorbele si nici cu faptele .Iohannis nu are echivalent in Europa de est atunci cind vorbim despre democratie sau despre relatiile cu Rusia .

  28. Dl Ioniță bate ca de obicei câmpii. Ne văităm că nu ieșim pe pe plan internațional cu inițiative și când avem nu e bine.

    • Este prima oara dupa Revolutie cand clasa politica cere ceva de la occident.
      Pana acum au fost exclusiv in pozitia „yes-man”. Niciodata nu au indraznit macar sa negocieze ceva in numele Romaniei, doar au notat in carnetel ce li se cere si au venit sa ne recite acasa.
      Si acum mai sunt asa in mare masura, a se vedea spre exemplu Boloş.

      Tocmai din acest motiv candidatura asta este epocala. Un politician roman a avut curaj sa scoata capul dintre… curci plouate.
      In toate domeniile lucrul acesta se intamplase deja, respectiv avem romani afirmati pe plan international in stiinte, arte, antreprenoriat, sport, educatie, in orice domeniu, chiar si militar. Numai politicienii ramasesera in urma.
      (Ma rog, si analistii, care observ ca se incapataneaza sa ramana prizonieri ai mentalitatilor trecute.)

      Nu stiu daca are omul sanse sau nu, dar nici nu prea ma intereseaza de fapt. Important este ca a incercat, i-a iritat pe baietii aia – mare lucru! Daca nu o sa fie acum, vor mai veni altii mai capabili dupa, pe viitor poate chiar vor avea sanse reale la o functie majora internationala. Dar trebuia inceput de undeva, clasa politica romaneasca sa inteleaga ca uneori mai poate emite si pretentii, mai are si parghii de negociere, nu numai „da, sa traiti!”.

      Desi am renuntat sa imi mai exprim pozitii partizane politic de cativa ani, treaba asta o consider in interesul mentalului colectiv romanesc indiferent de factiunea politica, deci pot sa imi exprim o apreciere pentru domnul Iohannis.

    • Sa ”iesim”cu idei, viziuni consistente privind viitorul nostru (politic, economic, social) , apoi al Europei, al planetei ! Sa dam raspunsuri la esecuri, probleme, dileme ale oamenilor, da ! Sa lupti in gol pentru fonctii avand ca motor faptul ca ”esti din est ” cand de 20 de ani ne basicam grav daca cineva ne-ar cataloga astfel, vazand in asta o depreciere ? Adica eu ar trebui sa fiu onorata, ca Nelocuitul manifestandu-se ca fiind total inapt in Romania sa exprime macar o data o idee, inapt sa-si duca la bun sfarsit propriul program Romania educata, sa medieze real orice, sa observe starea deplorabila a democratiei in total regres in Romania ? Sa fiu incantata ca se sprijina pe actiunea dementa a bolnavului de la est , pe pozitia geografica a tarii si incantarea celor ca Colacu ca Romania va avea o pila foarte sus , in viitor ?!! Nu domnule, daca prin absurd s-ar intampla asa ceva, as fi fooooarte ingrijorata , mai mult decat dezamagita. Dupa zece ani in calitate de votant de doua ori care a sperat doar ca ca va fi un plus de bine privind la contracandidatii Fonta si Dancila, azi am convingerea ca nu s-a intamplat acel plus adica exact aici eram , privind in gol la simularea statului de drept si a democratiei practicata de alianta generata pentru obtinerea viitoarei lui functii si stabilitatea si consolidarea coruptiei…….

    • Sa ”iesim”cu idei, viziuni consistente privind viitorul nostru , apoi al Europei, al planetei ! Sa dam raspunsuri la esecuri, probleme, dileme ale oamenilor, da ! Sa lupti in gol pentru fonctii avand ca motor faptul ca ”esti din est ” cand de 20 de ani ne basicam grav daca cineva ne-ar cataloga astfel, vazand in asta o depreciere ? Adica eu ar trebui sa fiu onorata, ca Nelocuitul manifestandu-se ca fiind total inapt in Romania sa exprime macar o data o idee, inapt sa-si duca la bun sfarsit propriul program Romania educata, sa medieze real orice, sa observe starea deplorabila a democratiei in total regres in Romania ? Sa fiu incantata ca se sprijina pe actiunea dementa a bolnavului de la est , pe pozitia geografica a tarii si incantarea celor ca Colacu ca Romania va avea o pila foarte sus , in viitor ?!! Nu domnule, daca prin absurd s-ar intampla asa ceva, as fi fooooarte ingrijorata , mai mult decat dezamagita. Dupa zece ani in calitate de votant de doua ori care a sperat doar ca ca va fi un plus de bine privind la contracandidatii Fonta si Dancila, azi am convingerea ca nu s-a intamplat acel plus adica exact aici eram , privind in gol la simularea statului de drept si a democratiei practicata de alianta generata pentru obtinerea viitoarei lui functii si stabilitatea si consolidarea coruptiei…….

  29. Nu de Johannis si de Orban sa va fie teama, sa va fie teama de toti care baga Ucrainei cutitul pe la spate cu zambetul pe buze.

  30. Principalul argument în favoarea lui Rutte este abilitatea de a construi un consens.
    Prin crearea „monstruoasei” alianţe PSD-PNL, Iohannis a demonstrat că are o abilitate similară.
    Hibele demersului efectuat de Iohannis sunt: a) că a venit mult prea târziu şi b) că a fost anunţat public.

    Ce vrea România să obţină şi de la cine în schimbul susţinerii lui Rutte?

    • Abilitate ? Cat de greu e sa inviti haita din spatele lui dragnea sa se alature haitei tale -cand acestea au interese comune ? Adica praduirea nestanjenita, in liniste si stabilitate ? O gasca a fost lasata orfana in 2019 . E posibil ca jocurile s-au facut de la motiune , fara sa stie L. Orban, care a fost trimis la prasit…. Alianta a exitat tot timpul , din 1990, acum doar s-a oficializat… Acum vicepresedintii oficiali ai gastilor nu stiu ce se anunta a doua zi ca decizie ”a aliantei”. E un ”mediator” care ii da cap in cap, care le arata scheletele la nevoie dar, acela nu e Nelocuitul …

  31. Rromanii verzi caragialesti nu se dezmint nici azi. Caragiale e inca viu, citind patriotismul de parada al unor comentatori, care chiar dinafara Romaniei, unde ar mai fi putut invata ceva despre cum functioneaza o democratie cu traditii, au ramas vajnici simpatizanti ai unor partide destructive gen AUR.
    Traversam o epoca deosebit de trista, cu o oferta politica mizerabila, o coruptie generalizata si cu un electorat saracit si imatur, atunci cind nu este dezgustat de politica.
    PS Felicitari bunului samaritean care ne descreteste fruntile cu vederile sale pe dos fata de realitate.

  32. Ionică, mamă, mai scoate și tu nassul dinassul.
    Chiar ai impresia că e o „mașinărie infernală” PENTRU TOATĂ LUMEA?
    Crezi, careneassăzikkă, vreun moment, că s-ar Putea ca TOȚI băjjeții care au fost pe poziția lui „dragă Stollto” să fi fost la fel de harnici.
    Kammann, măi băiatule, se vede că nu ai muncit niciodată în producție, sau, undeva unde să mai și conteze.
    Că ai fi okkservat minkkennaș, că sistemele „culozzmult” sunt tolerante la incrediBill din Kentucky de multă incompetență managerială.
    Respectiv la oamenii care AR PUTEA face foarte mult, dar, ad-aesse ori, aleg să nu o facă.
    Lucrurile continuă oricum, sistemul e construit ca să tolereze un anumit nivel de imbecilitate la vârf, pentru o perreooaddă.
    Nu infinit, dar iohanussică nu e, nici el, infinit.
    E un mic popportunist dekkăkkist pe care … îl știi foarte bine, dacă nu ești prost de tot.
    Și, așa cum i-a mers de ffo 20 de ani, se așteaptă să îi meargă și d-aci încolo, până s-o plictisi de tot.
    Ceea ce e foarte greu, la cât e de gazzoss.

  33. Dle Ionita, va apreciez interventiile publice de foarte multa vreme . De azi va iubesc ! Ca ati avut verticalitatea necesara si ati gasit timpul sa marcati aceste observatii. Sunt sigura ca nu e tot. Eu vad si in mecanica anuntului candidaturii inca multe lucruri urate care sigur scapa unor oameni mai putin agili sau mai ocupati cum ar fi : in contextul anunturilor pe surse de mai multi ani ca il asteapta functii importante, faptul ca in ziua precedenta anuntului oficial privind candidatura NATO (cand informatia era ca deobicei, pe surse) nimeni dintre cei intrebati oficial de jurnalisti nu stia, nu stia nimic despre ”propunerea Romaniei(!) pentru sefia NATO” ! Adica : Administratia prezidentiala (!), Guvern, MAE …. Se poate ceva mai penibil ? Sa mai amintesc faptul ca anuntul candidaturii a fost facut in ziua in care cu cateva ore inainte , SUA anuntase ca va anunta oficial sustinerea pentru singurul candidat -pana atunci- dupa ce alte 20 state (din 32) , manifestasera public aceeasi sustinere ? Sa privesc aceasta lipsa de tact in aprecierea corecta a cadentei diplomatice ca pe o manifestare obisnuita, in ”reluare”a personajului nostru sau ca pe o posibila oportunitate la o bresa in Alianta, asa cum o vede nea V.Orban, nu stiu ! Dar nu pot sa nu ma intreb…..

  34. Va admir contributiile publice de multi ani . Si ale grupului. Acum , ca nu mai avem presa, in deplina simulare a democratiei, chiar va iubesc ! Ca ati avut verticalitatea necesara si ati ales sa alocati timp sa spuneti o parte din ce credeti despre asta. Sigur nu v-a scapat asa ca adaug eu aspecte care sigur a trecut neobservate de cei mai putin agili sau mai ocupati : mecanica lansarii candidaturii personajului la NATO .
    1.Candidatura a fost anuntata in martie intai pe surse. A doua zi jurnalistii au intrebat oficial pentru noi, opinia publica, care e originea ‘’cadidaturii in numele Romaniei ‘’, cine a lansat-o la Administratia prezidentiala , Guvern , MAE, Senat, Deputati si nimeni nu stia nimic !!! Peste doua zile a venit si anuntul autorului, prin o declaratie publica dupa ce se propusese anterior din umbra…….
    2. Ziua in care a aparut anuntul pe surse privind canditatura lui KWJ a fost facut in ziua in care SUA anuntase ca anunta oficial, sustinerea pentru singurul candidat la functia NATO, Rutte care si-a anuntat candidatura in noiembrie 2023 si dupa ce alte 20 din 32 state isi anuntasera sustinerea pentru acesta.
    3.Cum sa te faci din aceeaa ca esti ‘’din est’’un argument cand segregarea pe astfel de criterii , nu exista in tratat si nici nu cred ca e agreeata. Daca ar fi sustinut o persoana din est, din Romania , pregatita si cu ceva notorietate (ex.dnul Paleologu, Ciofu si sunt sigura ca sunt si altii) ar fi fost remarcabil dar tot fara accente de prost gust , ca acesta cu est/vest de ca si cum noi si Polonia, mai expusi teritorial, ar trebui sa avem pile la conducerea NATO -ca sa dormim mai linistiti……
    Aparitia candidaturii in acest mod , cu atata inadecvare, lipsa de diplomatie, coordonare, disonanta chiar poate fi trecuta in contul manifestarilor obisnuite ‘’in reluare’’, afazice ale candidatului sau indica intentia creerii unei brese in Alianta, asa cum o vede V.Orban, gata oricand sa exploateze o operatiune speciala, orice util lui si fratelui de la est ?

  35. Nu mă pasionează subiectul, dar constat, a nu știu câtă oară, lipsa de politețe, dublată de țâfnă, a autorului. Comentatorii i se adresează cu „domnule”, el tutuiește, superior, pe oricine. Nu mai zic de miștocărelile (egale cu ofense) împroșcate cu lejeritate la adresa acelora care fac imprudența de a-și exprima (fiecare cum poate) o opinie diferită. Și unde – pe o platformă de comunicare socială de un nivel intelectual mai răsărit decât multe altele…

  36. Rutte e un liberal. Partidul lui face parte, la nivel european, din grupul Renew. Inainte facea parte din grupul ALDE.
    Cum zice Hantzy, un liberal pune individul în centrul societatii. Pentru el, statul ar trebui sa organizeze societatea în jurul indivizilor pentru ca libertățile lor sa poata coexista – viziune opusa celei în care individul e doar o parte constitutiva a unui ansamblu „organic” care e societatea, considerata a fi mai importanta decat individul, în care individul trebuie sa se integreze armonios (inclusiv acceptand valorile morale dominante) și careia i se subordonează.
    Un liberal vrea ca statul sa intervina cât mai putin în viata omului (doar daca e strict necesar), sa il lase sa-si traiasca viata, inclusiv cea sexuala, cum dorește și, în aceeași logica, sa ii ia cat mai putin din bani prin taxe și impozite.
    Rutte a susținut casatoria homosexualilor nu din neomarxism, ci pt ca toleranta e o valoare centrala a liberalilor. Sigur, nu e vorba de sensul pe care il are cuvântul „liberal” în America.

    • Daca nu ma insel Liberalii s-au nascut roshii in Europa, iar in USA ar fi albastri.
      (socialistii au aparut mult dupa)
      Adica, de unde bani pentru arme si munitii cu un LIBERAL din astia pe fruncea POLITICA a NATO?

      Va dati seama ca o sa se inteleaga de minune cu TRUMP!

      • Dacă vine vorba de trump, atunci Rutte este cel mai potrivit. Relevant e un episod din 2018 când trump țipa la partenerii europeni că nu i-ar apăra pentru că nu alocă cei 2% ceruți de Obama, iar Rutte a fost singurul care l-a liniștit și chiar l-a făcut să afirme: „îmi place de tipul ăsta!” Rutte l-a vizitat de două ori în Biroul Oval, ceea ce nu e o obișnuință pentru premierii unor țări minuscule.
        Tot Rutte a cerut recent ca europenii să nu se mai îngrijoreze de alegerile prezidențiale din SUA, aia e treaba americanilor, noi nu putem decât să colaborăm cu câștigătorul, oricare ar fi el (citatul e foarte aproximativ). Mi se pare o atitudine de om cu picioarele pe pământ.

    • Pe cifre: Olanda are 17 milioane, iar România are 19 milioane de locuitori, din care vreo 15 milioane in țară. Suprafața Olandei este de 5 ori mai mică decât a României, iar asta înseamnă că olandezii trăiesc mai „înghesuiți” și mai expuși molimelor decât românii. Si totuși au murit de pe urma pandemiei de trei ori mai mulți români decât olandezi. Liberalul Rutte s-a priceput mai bine decât cred unii. Sau unele!

  37. Doua pe fata doua pe dos handralesc de zor romanii . Neos sau mai putin neaos romanismul nu dispare .Dispare doar puterea cetateanului de a intelege faptele si reapare flacara iluziei perfecte sau a „ Dumincii Orbului ” .Natiunea romana nu mai poate diferentia adevarul de minciuna .Nimic nu poate fi mai trist pe aceasta lume .Incrincenarea ,folosita ca aducere aminte sau ca minciuna aruncata in patologia neamului ,ne impiedica a observa adevarata fata a lucrurilor .Ne mintim singuri de dimineata pina seara .Faptele sunt cele care ne arata adevarul si nu iluziile personale .A contrazice faptele devine modelul de viata al multora dintre noi .Simplitatea adevarului si a evidentei acestuia nu ne mai place .Ne inconjuram de propria iluziei careia ii atribuim nuante de adevar .Minciuna sta cu regele la masa dar si cu noi toti .Ne distrugem singuri viitorul atunci cind nu vrem a observa binefacerile politicilor actuale europene .Oare mai exista alta entitate planetara care poate face ceea ce chiar acum face UE pentru noi toti ?Poate altcineva să ofere natiunii romane extraordinara bunastare materiala , spirituala ce ne insoteste peste tot in lume ? Nu poate nimeni face asta .Avem norocul „chior ” sa traim aceste vremuri .Sa multumim intimplarii si sa ii lasam pe cei care nu intelg ceea ce se intimpla in lumea lor plina de sentimetne potrivnice .Drumul nostru este European .Drumul nostru este cel legat de bunastare si de curatenie planetara de modernitate si de acceptabilitate a tot ceea ce ne inconjoara .Sa lasam „saua calului ”in urma si ne ne concentram viata asupra realitatii .Iohannis este de departe cel mai roman dintre toti romanii chiar daca balacareala romaneasca nu il caracterizeaza .

    • Poate bun Grifco ! Poate bun in sensul ca i-au sters toate cele 30 dosare. Poate bun pentru relatiile Romaniei cu Republica Capului verde si cei 600.000 locuitori ai sai . Om sau roman bun , doar un sectorist ar putea spune , sau un beneficiar al Olimpiadei coruptiei lansata apasat de dragnea si continuata de Nelocuit ………

  38. Johannesberg trage de fapt pentru Viktor Orban, acest piticot cracanat si gras cat un poloboc (slana + palinka!)….Va dati seama ce portii de ras vor trage soldatii si caporalii NATO, cu Orban sef militar! Aici e chichita: Cei din NATO vor sa inveseleasca personalul, care e cam incruntat in ultima vreme, de grohaielile venite de la Mosckova.

  39. Candidatura lui Jahannis pare fara sanse, avand doar suportul Turciei, Ungariei si Slovaciei, plus Romania. Nu a mai trecut nimeni de partea noastra. Turcia a mai fost contra unei propuneri de secretar danez, in urma cu 15 ani, dar, pana la urma a cedat, aparent, pentru niste castiguri minore si ceva promisiuni care au fost nerespectate. Probabil Johannis spera ca ii va creste notorietatea si ar putea primi in compensatie alt post international. Desi, pe plan intern, de cele mai multe ori pierzatorii alegerilor isi cam termina cariera politica. In plus, o sa vina americanii si tarile putermice din Nato sa puna presiune pe noi si cei 3 aliati; si e foarte probabil sa cedeze.

  40. Motivul !? Aparitia candidaturii Presedintelui Iohannis face referire la aparitia a ceea ce putem deja numi noul NATO european . De la nord la sud noul NATO a devenit o data cu intrarea Suediei si Finlandei ,in aceste structuri militare ,o noua forta militara o forta la care natiunile europene ale vechiului NATO se vor atasa .Este vremea lui Iohannis .

    • „Este vremea lui Iohannis .” – Mai degraba este vremea ca Johannis sa dea socoteala pentru toate mizeriile pe care le-a comis in calitate de presedinte!

      Serviciile secrete din tarile NATO nu sunt compuse din cretini si, in consecinta, toate aranjamentele si legaturile dubioase ale lui Johannis cu grupuri situate clar impotriva democratiei si transparentei vor fi cunoscute de decidentii militari din tarile respective!

      • Ai o singura solutie .O repet .Citeste toate deciziile lui Iohannis decizii care sunt in integralitatea lor publice si vei vedea adevarul .Ca si toti ceilalti comentatori nu esti in stare sa arati macar o singura decizie ce este data de catre Iohannis impotriva natiunii romane sau care nu se incadreaza in Prerogativele Presedintelui .

        • Iohannis a fost votat ca o contrapondere la PSD dar nu a facut altceva decit sa reinnoiasca USL, adica strutocamila PSD-PSDlite (care a devenit PNL, un partid devenit inutil).
          Si-a legat numele de un singur proiect – Romania Educata – din care nu a iesit nimic.
          E un cadavru politic care inca mai sufla fiindca nu i s-a terminat mandatul dar nu va mai fi ales pentru niciun post intern sau extern.

  41. Ionita, ce faci, carnatule?
    Probleme cu moderarea, carnatule?
    Aveti tradatori infiltrati la departamentul de moderare politic corecta?
    Cum ba carnatule, validati comentarii dupa 24 de ore de asteptare si le stergeti dupa 12 ore de la publicare???
    Ce se intampla carnatule?
    Simtiti ca se apropie funia de par, carnatilor globalisti?
    Foarte bine, simtiti corect.
    Carnatilor cu epoleti!

  42. Cea mai mare farsa politica a mileniului 3 se numeste Johannis! Un individ manuit de clici nascute din mizeria comunisto-securista a reusit sa pacaleasca un popor….ma rog, a reusit sa pacaleasca aprox 6,5 milioane de romani!

    Iar acum, incearca sa pacaleasca o intreaga alianta militara! Sper si cred ca nu va reusi, dar daca totusi va reusi, as vrea sa vedem reactia paiatzelor care-l tot elogiaza pe acest nimic uman, peste vreo 4-5 ani, cel tarziu, cand nori extrem de negri se vor abate asupra Romaniei, datorita acestui derbedeu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Dragi prieteni, săptămâna aceasta ne vedem la București. De două ori, odată la Fundația Academia Civică / Fundația Spandugino în 20 martie și, a doua zi, la Humanitas Kretzulescu.
Mihai Maci

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Disponibil pentru precomandă

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro