miercuri, septembrie 27, 2023

Cu nici un preț, greșeala din anul 2015 nu trebuie să se repete!

Cum-necum, un lucru e sigur după CEXN al PSD de vineri. Partidul nu mai este același. Nu mai are aproape nimic din siguranța de sine arătată la Congresul extraordinar din martie 2018 și nici măcar din felul în care se prezenta public înainte violențelor din seara zilei de 10 august.
În ciuda apelurilor la unitate venite atât din partea susținătorilor cât și a contestatarilor d-lui Liviu Nicolae Dragnea, PSD este fisurat puternic, iar nava auto-intitulatei social-democrații românești ia, cu fiecare nouă zi ce trece, din ce în ce mai multă apă. Singura necunoscută e când va fi ziua exactă în care se va petrece naufragiul.
Ce se va întâmpla însă după respectiva dată? Adică după ce se va spulbera majoritatea parlamentară, după ce dl. Călin Popescu-Tăriceanu și ALDE vor da bir cu fugiții, după ce guvernul Dăncilă își va da obștescul sfârșit, adică va fi silit să demisioneze. În acel moment, mai mult ca sigur va trebui să intre în joc președintele Iohannis. Dacă nu cumva va trebui să o facă chiar mai înainte. De la președinte se așteaptă să nu cadă în greșeala comisă în noiembrie 2015, atunci când, după demisia guvernului condus de Victor Ponta, a luat decizia de a numi un premier tehnocrat, în persoana d-lui Dacian Cioloș. Nu că dl. Cioloș și miniștrii din Cabinetul domniei-sale ar fi comis chiar atâtea gafe și ar fi guvernat chiar atât de catastrofal precum a pretins în campania electorală, dar și după alegerile pe care le-a câștigat detașat la 11 decembrie 2016, mașina de propagandă a PSD. Însă aceasta a avut forța. știința și perfidia de a induce în rândul populației ideea că guvernul Cioloș ar fi fost, de fapt, unul preponderent al PNL, făcând să fie uitat detaliul că unul dintre vicepremieri, nimeni altul decât dl. Vasile Dâncu, a fost susținut și propus de PSD. Aceasta după ce președintele Iohannis nu a acceptat numirea în fruntea unui nou Executiv a d-lui Liviu Voinea.
Toată această manipulare de mari proporții conjugată cu slaba, catastrofală prestație a echipei de conducere din acea vreme a PNL, în frunte cu Alina Gorghiu în duo cu Vasile Blaga, a pregătit și facilitat copleșitoarea victorie în alegeri a PSD. Care a fost, în primul rând, victoria strategiei lui Liviu Nicolae Dragnea.
Indiferent de costuri, fie ele chiar și electorale, care ar urma să fie decontate de dl. Klaus Iohannis, PSD trebuie lăsat să își ducă pe mai departe crucea. Să își încheie mandatul. Doar astfel el se va afla în situația de a plăti în integralitatea ei factura împovărătoare a proastei sale prestații.
Se vede de la o poștă că președintele PNL, dl. Ludovic Orban, om politic de mică anvergură, fără viziune politică clară, arde de nerăbdare să devină prim-ministru. Poftele de mărire ale d-lui Orban vor trebui cu orice preț stopate atât de cei din PNL cât și de celelalte partide care compun la ora actuală Opoziția. Aceasta, în totalitatea ei, este silită să aibă răbdarea și înțelepciunea de a prelua guvernarea doar în urma unor alegeri. Or, după cum arată la ora actuală tabloul politico-parlamentar din România, nici măcar nu poate fi vorba despre alegeri anticipate. Alegeri la termen vor avea loc de abia în 2020. Timp suficient ca, până atunci, PSD să fie încă și mai tare slăbit, poate chiar să se dezintegreze, adică să nu mai poată, sub nici o formă, să aspire, să emită pretenții la un nou mandat de patru ani.
În cazul în care, prin cine știe ce manevre oculte, el va pierde în lunile următoare guvernarea, până în 2020 va avea timp destul să se regenereze. Să pună în sarcina guvernării de până atunci tot răul care, indubitabil, va veni și care își are originile în politica lui aventuristă, iresponsabilă, populistă. Mai simplu. Greșeala din anul 2015 nu trebuie cu nici un preț să se repete.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Există un risc, să nu mai poată exista alegeri nefraudabile până atunci. Nu trebuie subestimată disperarea mafiei cleptocratice. Faptul că nu mai există tancuri sovietice e compensat de numărul mai mare de oameni cu mentalitate totalitară în ţară.

  gânduri bune,

 2. Mdaa.. Are merite argumentul, recursul la istoria recenta ( desi cred ca Sica Mandolina si-a atins apogeul politic zic eu), dar mergand pe logica lu’ Ser Mircea inseamna ca Ro preia presedintia UE cu garnitura executiva Dancileasca, sau una similara daca se mai scutura scena la fel de sterp ca pana acuma, sau – hei, de ce nu? – un executiv primenit, tanar si performant, cu Irinuca prim ministru. Ce, ar fi mai inimaginabil decat minunile care s-au intamplat pana acum? Udrea, Baseasca anyone? Da glumesc dar treaba serioasa este ca daca Ro preia presedintia UE cu astia, nici copiii copiilor nostri nu vor putea sterge efectul incompetentei si prostiei garniturii amplificata inmiit la scara unui continent, practic. E Ser Morariu dispus sa zica bre romani, platiti pretul asta de dragul beneficiului, pe termen lung, al erodarii PSD la guvernare? Eu sper ca nu, nu ma omor dupa EU in halul in care e azi, dar sper ca le vine mintea la cap, ideea nu e rea e prost facuta, romaneste as spune. Pai o presedintie EU cu danciloforme o sa-i bage in pamant, pushing daysies. Si asta mai poate insemna ceva – daca ioropenii realizeaza ce ii paste, cine stie ce figura mai fac sa se asigure ca danciloformele nu o sa conduca afacerile UE intr-o perioada si asa ultra-complicata. Or, orice masura de gen nu va penaliza toata proprietarii din Fortaleza, ci Romania si toti romanii. Cum prea bine spunea Roger Waters, careful with that axe, Eugene (sau Mircea).

 3. Daaa….Romania are sansa sa intre in istorie incepand cu ianuarie 2019, ca fiind tara care a pus cruce proiectului european. Pentru ca va fi o perioada grea, cu Brexit, alegeri pentru PE unde nationalistii au sanse mari sa castige majoritatea si stabilirea bugetului UE pentru anii urmatori. V-o imaginati pe Viorica luand decizii majore si trasand directiile Uniunii Europene pentru urmatorii ani? Poate doar prin OUG-uri europene. Sa-i spuna cineva ca PE nu este Parlamentul Romaniei, just in case.

 4. „De la președinte se așteaptă să nu cadă în greșeala comisă în noiembrie 2015, atunci când, după demisia guvernului condus de Victor Ponta, a luat decizia de a numi un premier tehnocrat, în persoana d-lui Dacian Cioloș.”–>
  1. Domnul Iohannis , la fel ca noi toti, a crezut ca dupa 30 de ani de democratie natiunea romana este matura si nu doreste sa se mai intoarca la „valorile” care au guvernat anii ’90. Astfel, l-a numit pe Ciolos premier, un adevarat profesionist in domeniul sau precum si ministrii cabinetului sau. Nu este vina lui Iohannis ca propaganda PSD-ista a functionat apoi perfect pentru prostii si trogloditii care nu iesisera inca din anii comunismului si care au votat sau nu cu PSD. Daca acel guvern de tehnocrati ar fi existat si astazi, va garantez ca Romania ar fi fost o oaza de stabilitate si democratie autentica in est.
  2. Pe ce va bazati cand afirmati ca aceasta coalitie se va duce dracului in curand? S-ar putea ca pana atunci PSD-ul sa distruga de tot statul de drept, iar noua sa ne mai ia inca 30 de ani sa-l refacem.

 5. Dupa razboi opinia publica si partidele democrate au facut greseala de a miza pe faptul ca alegerile (cele din noiembrie 1946) aveau sa spulbere guvernul FND, regimul Groza-Dej fiind extrem de nepopular. A rezultat victoria „zdrobitoare” a comunistilor, obtinuta dupa reteta lui Stalin: „Alegerile le castiga cine le face”. Dupa 1989 FSN-PDSR-PSD si-a creat o masinarie de vot care combina coruptia, manipularea si frauda. Dragnea a fost condamnat tocmai pentru frauda electorala. Cristian Diaconescu a declarat: „Daca PSD trece si legiile pe amnistie (…) va castiga alegerile cu 50%”. Acum Dragnea este „intr-o cursa contra cronometru” – ca sa scape de condamnari penale si ca sa acapareze toata puterea in statul roman, in benefciul unui regim in care numai PSD-ul va mai putea castiga „alegerile”.

 6. Nu sunt de acord ca PSD trebuie lasat sa conduca pana in 2020. Riscul este foarte mare ca odata cu el si Romania sa se dezintegreze atunci. Putem plati noi acest pret?

  Sunt sanse bune ca cei care nu s-au lamurit pana acum cat de nociv este PSD sa nu se lamureasca nici in 2019, nici in 2020 si nici in 2030. Si atunci de ce sa asteptam?

  Si apoi ce ne facem daca in 2019 si 2020 cu o justitie anihilata PSD fraudeaza alegerile si se auto-declara din nou castigator? Fugim, mai facem o revolutie, mai murim cativa?

  Dar daca pana atunci patimim de pe urma hotilor, violatorilor si ucigasilor incurajati de noile legi ale justitiei? Este asta un pret bun de platit?

  Mai degraba zic sa nu repetam greselile din 2016 decat pe cele din 2015. PSD se va victimiza tot timpul, nu-si va aronda nici o responsabilitate. Dar asta nu inseamna ca aceste minciuni nu vor putea fi combatute.

  Daca sunt inlaturati prin alegeri anticipate Romania se poate opri din cadere. Daca nu, vom cadea atat de adanc incat va fi mult mai greu si anevoios sa ne ridicam, cu toti oamenii buni care vor veni sa sprijine acest demers.

  Daca nu actionam pana in 2020 s-ar putea sa ne trezim cu o dicatura atroce ce va dura decenii. Putem risca?

  • De acord cu prima parte a comentariului. Dacă se poate îndrepta ceva, trebuie făcut cât mai rapid, pentru a limita pagubele, care altfel sunt imense. Nu mai putem folosi practica terenului pârjolit, cum sugerează d-l Morariu.

   Nu are rost nici să sperăm în alegeri anticipate, cu un astfel de parlament. Părerea mea este că o evaluare realistă a situaţiei ar fi de preferat. Se poate încerca înlăturarea guvernului incompetent. Poate e posibilă şi înlăturarea lui Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor, cel puţin. Nu ştiu.

   Din momentul căderii guvernului, apar cel puţin două variante: fie un guvern PSD ameliorat (guvernul, nu PSD-ul), care poate fi obţinut printr-o nominalizare inteligentă a Primului Ministru, pârghie pe care d-l Iohannis a ratat-o în mod repetat, fie printr-un alt guvern, neutru, să spunem, care să guverneze decent. Şi, doar în această ipoteză, are sens ceea ce susţine d-l Morariu.

   Resping afirmaţia că alegerile au fost pierdute din cauza lui Cioloş, e corect ce spune d-l Morariu! Dacă opoziţia, şi mă refer la PNL, nu îşi revine (şi nu dau semne!) vor pierde din nou alegerile, aici iar are dreptate d-l Morariu. C’est la vie!

   Dar faptul că nu au ştiut să explice şi să îşi asume lucrurile bune făcute de Cioloş, că au îndepărtat lumea de la vot, că nu au oferit o alternativă atrăgătoare, că sunt uslişti vopsiţi, nu poate fi îndreptat decât de ei înşişi. Nu cred că mai au resurse interne, din păcate. Sunt sleiţi, anchilozaţi şi nu atrag valori. Vă amintiţi că l-au dat afară pe Paleologu jr., de exemplu, gest încă neasumat. Practic, niciun om din conducerea PNL nu are anvergură intelectuală (dacă nu cumva e ticălos de-a dreptul). Dar, teoretic, e posibilă o guvernare neutră care să explice, mereu şi pe înţelesul multora, că nu este doar o păpuşă a politicienilor.

   Diavolul stă în detalii.

 7. PSD-PSD-PSD, Dancila-Dancila-Dancila, Dragnea-Dragnea-Dragnea, etc., iar Institutul de investigare a crimelor stamosilor celor pomeniti a desoperit doar doi tortionari, Visinescu si Ficior.
  Apropo, Ficior a repauzat intru credinta sa, si nici Iliescu n-o mai duce cit o lungeste Justitia cu dosarele Revolutiei si Mineriadelor.
  Ce mai rid de vinzoleala noastra cei pomeniti mai sus :P
  NB,
  ma repet: la noi Justitia este doar impotriva coruptilor si la comanda politica.

 8. A mai existat o DILEMA de acelasi calibru.

  Dupa ce Basescu nu a mai fost Presedinte intrebarea DREPTEI era cu Basescu sau fara Basescu ?

  Au optat multa vreme pentru ideea FARA BASESCU – asa incat, Traian , neavand
  colegi de coalitie pe care sa ii manance bucata cu bucata si-a pulverizat
  energia mlefica catre PSD // jucand sold la sold cu Ponta, preferatul lui, // dar si spre
  Covesi si Coldea pentru a caror
  rasturnare fructuoasa
  a avut o contributie cel putin egala cu aceea a Antenei 3.

  Pe de alta paarte – optiunea FARA BASESCU a fost corecta // raul cel mai mic.
  Nici nu vreau sa ma gandesc ce ar fi patit Johannis sua Ciolos ori USR i
  n infantilismul lor bagati in malaxorul unei aliante cu Base.

  Acum dilema luam sau nu luam puterea PSD ului gaseste argumente zdrobitoare si pentru o varianta si pentru alta.

  Noroc ca ursul e inca in padure, iar blana pusa la partaj
  e pe dansul – deci discutia nu e de actualitatate.

  Eu as pune in discutie si varianta in care PSD ul , singurul care a invatat cotcariile lui basescu,
  se decide sa cedeze Guvernul peste vreo cateva luni – pentru a se putea victimiza mai cu spor in vederea urmatoarei serii de alegeri.
  Ce ne facem fetelor daca Dragnea zice ca ei nu mai formeaza nici un guvern deoarece ii streseaza statul paralel ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro