marți, martie 19, 2024

Cui îi pasă de schimbarea climei? Despre mitul leneș al generațiilor

Rareori poate fi corect … să sacrifici un beneficiu prezent
pentru un avantaj îndoielnic în viitor.
John Maynard Keynes
Fondatorul macroeconomiei moderne
(trad. pers.)

Dacă este inacceptabil să faci generalizări radicale despre oameni în funcție de sex, rasă, sexualitate sau naționalitate, atunci de ce este perfect acceptabil să folosești stereotipuri pe baza vârstei unor „generații” definite în mod arbitrar? În SUA și Marea Britanie sunt identificate patru cohorte cu vârste cuprinse între 11 și 76 ani (Tabelul 1): Baby Boomers, Gen X, Millennials și Gen Z (cei care depășesc 76 ani sau cei care sunt născuți după 2010 sunt catalogați în Generația antebelică, respectiv Generația Alfa).

Tabel 1. Anii de naștere și vârsta generațiilor curente

 Baby BoomersGen XMillennialsGen Z
Data nașterii1945 – 19651966 – 19791980 – 19951996 – 2010?
După 1997?
După 2000?
     
Vârsta în 202156 – 7642 – 5526 – 4111 (?) – 25

Și, foarte probabil, ați auzit/citit clișeele, majoritatea negative, despre aceste generații,  prezente abudent în mass media: De exemplu, Baby Boomers ar fi niște bătrâni sociopați, egoiști și tehnofobi, care au furat viitorul generațiilor mai tinere.

Cei mai mulți membri ai  Gen X (42 – 55 ani) au fost etichetați ca fiind leneși, neloiali, o generație pierdută care se plânge că au avut o zi proastă la frizer/coafor. Stereotipurile folosite îi mai numesc skateboarder-i murdari, care ascultă muzică grunge, apatici și cinici. Și, cel mai rău, nu au nicio etică a muncii.

Despre Millennials (ori Gen Y, cei născuți aproximativ în perioada 1980 – 1995) se spune că ar niște „fulgi de zăpadă” narcisiști, deranjați emoțional, dar și bine educați, ambițioși, axați pe muncă.[1]

Gen Z, născută între 1996 și 2010, este cea mai numeroasă din istoria Americii care a crescut cu ajutorul tehnologiei, internetului și social media. Au fost etichetați ca fiind dependenți de tehnologie, materialiști, antisociali sau războinici ai justiției sociale.

Un aspect interesant legat de tinerii din Gen Z este credința în calitățile lor regenerative – o versiune re-încălzită a vechii credințe în progresul istoric inevitabil. Practic, începând din 1920, fiecare generație a avut liderii săi tineri, care credeau cu fervoare că grupurile pe care îi reprezintă vor instaura, în sfârșit, ordinea într-o lume haotică și vor împinge progresul social spre noi culmi. Ideea aceasta este conținută într-o remarcă făcută de filosoful francez August Comte încă din 1869, când a identificat conceptul de generație cu „viteza de bază a dezvoltării umane”:

Nu ar trebui să ascundem faptul că progresul nostru social se bazează în esență pe moarte; ceea ce înseamnă că pașii succesivi ai umanității necesită în mod necesar o inovație continuă… de la o generație la alta.[2]

Schimbarea climei și „conflictul” inter-generațional – un mit leneș

Începând cu contribuțiile fundamentale ale sociologului maghiar Karl Mannheim din prima jumătate a secolului al XX-lea, gândirea generațională a devenit o idee foarte puternică. Din păcate, a fost coruptă de stereotipuri și mituri care au creat o imagine complet greșită despre diferitele cohorte și „conflictele” dintre ele.

Aceste stereotipuri și mituri alimentează falsele „bătălii” și „conflicte” între generații. Un exemplu la îndemână este legat de atitudinea față de schimbarea climei. Mitul generațional curent, unul dintre cele mai distructive,  pretinde că celor mai în vârstă nu le pasă de efectele apocaliptice ale schimbării climei și soarta planetei. Prin urmare, vârstnicii ruinează, prin inactivitatea și refractaritatea lor față de măsurile propuse de guvernele liberale, viitorul tinerei generații Z, singura și adevărata salvatoare a planetei.

Atunci când, la sfârșitul anului 2019, Greta Thunberg a fost numită Persoana Anului de către revista Time, avea doar 16 ani și a fost cea mai tânără laureată a premiului. Time a prezentat-o pe Greta ca fiind un purtător de stindard în lupta dintre generații [s.m.], un avatar al tinerilor activiști din întreaga lume. O sugestie clară că, pentru unii, ea se află în prima linie a unui război între tineri și bătrâni.

Sugestia a fost imediat preluată și, dintr-o dată, sloganul tinerilor eco-activiști din ultimii ani a explodat (sunt circa 800.000 menționări într-un motor de căutare): You will die of old age. I will die of climate change.

O binecunoscută vedetă a Gen Z, Billie Eilish, ridicând-o în slăvi pe eleva suedeză, a spus într-un interviu:

Greta Thunberg deschide calea… Să sperăm că adulții și bătrânii încep să ne asculte [cu privire la schimbarea climei]. Bătrânii vor muri și nu prea le pasă dacă murim și noi, dar noi nu vrem să murim încă.

Aceste declarații, chiar dacă aparent nu sunt belicoase la adresa Baby Boomers, suferă clar de gerontofobie.

Pe de altă parte, chiar dacă privim superficial marșurile climatice, observăm că sunt departe de a fi o mișcare universal tânără. De exemplu, la un eveniment Extinction Rebellion, organizat în Londra, 2019, cu Greta Thunberg invitată de onoare, persoanele acuzate de infracțiuni de către poliția metropolitană aveau vârste cuprinse între 19 și 77 de ani.

Ceea ce se reproșează bătrânilor și adulților de către tânăra generație este, în principal, gândirea „pe termen scurt”, chiar dacă, printre toate celelalte animale, noi suntem maimuțele care au învățat să privească înainte.[3] Creierele noastre, spre deosebire de creierele aproape tuturor celorlalte specii, sunt pregătite să trateze viitorul ca și cum ar fi prezent.

Dar faptul că noi putem gândi despre viitor nu înseamnă că o și facem întotdeauna. În competiția dintre gândirea „pe termen scurt” și cea „pe termen lung”, prima tinde să câștige. Un motiv evident pentru care nu petrecem atât de mult timp încercând să privim spre viitorul îndepărtat este că planificarea lui prezintă aspecte foarte greu de controlat. Există, de asemenea, și o motivare emoțională pentru reluctanța noastră de a planifica „pe termen lung”: suntem  antrenați, cultural sau evolutiv, să fim obsedați de prezent, să ne îngrijorăm pe termen mediu și să ne aruncăm din minte termenul lung, ca și cum am scuipa o otravă.

O justificare a gândirii „pe termen scurt” din partea unuia dintre cei mai mari economiști ai lumii, John Maynard Keynes, din care am extras și motto-ul articolului, oferă elemente de gândire pragmatică:

Rareori poate fi corect … să sacrifici un beneficiu prezent pentru un avantaj îndoielnic în viitor …Nu este înțelept să privim prea departe; puterile noastre de predicție sunt reduse, iar controlul nostru asupra rezultatelor este infinitezimal. Prin urmare, principala noastră preocupare este fericirea propriilor noștri contemporani; ar trebui să ne ferim să sacrificăm un număr mare de oameni în numele unui scop incert, oricât de avantajos ar părea acesta.[4]

Care este realitatea din spatele unor astfel de stereotipuri? Există vreun merit în a vedea lumea printr-o lentilă generațională? Să trecem de la teorie la practică.

Publicația New Scientist și The Policy Institute of King’s College, Londra, au comandat un sondaj online la care au răspuns 2.050 adulți din Marea Britanie în perioada 2 – 9 august 2021. Tabelele cu date sunt disponibile la www.comresglobal.com. Profesorul Bobby Duffy (King’s College, Londra) a publicat analize statistice și grafice ale datelor aici.

Pentru a exemplifica atitudinile reale ale celor patru generații discutate mai sus, am ales următoarele răspunsuri ale intervievaților întrebați cât de mult le pasă de schimbarea climei.

În ce măsură sunteți de acord sau nu cu următoarele afirmații?

Schimbarea climei, pierderea biodiversității și alte chestiuni de mediu sunt probleme suficient de mari pentru a necesita schimbări semnificative în stilul de viață al oamenilor.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Imagine3-3.png În Marea Britanie, aproximativ 7 din 10 persoane intervievate din toate generațiile au răspuns afirmativ întrebării. Cea mai vârstnică generație – Baby Boomers – are un procentaj puțin mai mare decât toți ceilalți respondenți.

  • Sunt dispus(ă) să fac schimbări semnificative în propriul stil de viață pentru a reduce impactul schimbărilor climatice          
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Imagine2-2.png Există niveluri aproape identice de acord între generații cu privire la faptul că oamenii sunt dispuși să facă schimbări majore în propriul stil de viață pentru a reduce impactul schimbărilor climatice: nu există practic nicio diferență între proporțiile de Baby Boomers (68%) la un capăt al distribuției vârstelor și Generația Z (70%) la celălalt capăt.

  • Preocupările legate de mediu ar trebui să fie prioritare în fața creșterii economice
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Imagine4-2.png Gen Z (65%) și Millennials (57%) sunt de acord că problemele ecologice trebuie să aibă prioritate față ce creșterea economică. Remarc și faptul că aproape jumătate (44%) din Baby Boomers și Gen X susțin aceeași poziție ca generațiile mai tinere.
  • Nu are rost să-mi schimb comportamentul pentru a combate schimbarea climei, pentru că oricum nu va avea nicio influență     
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Imagine5-2.png Aici apare o mare surpriză: Generațiile mai tinere sunt mai fataliste decât cele mai în vârstă când vine vorba de acțiuni personale pentru a combate schimbarea clime: 33% Millennials și 33% Gen Z cred că schimbarea comportamentului personal nu poate combate schimbarea climei. Într-un contrast clar, doar 20% Baby Boomers și 23% Gen X sunt de acord cu afirmația enunțată.

O analiză atentă a datelor de mai sus sugerează că schimbarea climei este cu siguranță un subiect care nu interesează doar tinerele generații; oamenii mai în vârstă sunt mai preocupați și mai doritori decât tinerii să suporte schimbări majore în modul lor de trai pentru a combate manifestările unei clime schimbătoare.

Stereotipul curent acordă oamenilor tineri rolul de activiști climatici energici și „cu gura mare”. Dar, în realitate, aceștia sunt mai fataliști decât generațiile mai bătrâne când confirmă lipsa unei motivații pentru a acționa ecologic în vederea limitării efectelor climatice.

Însă percepția publică, urmând stereotipul generațional, acuză oamenii în vârstă de imobilitate comportamentală menită să salveze planeta de apocalipsa climatică.

Unde se observă un dezacord generațional sunt răspunsurile la întrebarea despre prioritatea problemelor de mediu asupra dezvoltării economice. Dar remarca pe care am făcut-o mai sus subliniază că generațiile mai vârstnice sunt mai înclinate spre un acord decât un dezacord legat de prioritatea ecologicului asupra economicului.

Datele de mai sus mai oferă și o disecție atentă a unui numit mod de „gândire generațional”, permițând respingerea miturilor leneșe și expertiza superficială în favoarea unei analize mai nuanțate a factorilor care modelează schimbările pe termen lung în atitudini și comportamente.

Analizând rezultatele sondajului descris mai sus, precum și datele oferite de alte studii, profesorul Bobby Duffy face o remarcă interesantă în cartea sa: Deși tendința covârșitoare este de a atașa tinerilor stereotipuri negative, este la fel de important să le respingem și pe cele prea pozitive. Mitul conform căruia generațiile tinere din prezent sunt mai preocupate să acționeze în mod sustenabil sau cu un scop social decât generațiile anterioare este riscant, deoarece conduce la o stare de automulțumire în rândul celorlalți, bazată pe presupunerea că va exista o creștere inevitabilă a preocupărilor și a acțiunilor în domeniul mediului, pe măsură ce aceste tinere generații vor reprezenta o proporție tot mai mare din totalul populației. Iar celor mai în vârstă le-ar putea induce o stare de complezență și inactivitate – viitorul oricum nu le mai aparține.

Mircea Eliade despre tinerețe și bătrânețe

În contextul disputelor inter-generaționale, redau trei paragrafe dintr-un text care merită citit cu mare atenție:

Tinerețea, în sine, rămâne pentru mine o enigmă; căci ea are „întotdeauna dreptate”, și totuși este întotdeauna mediocră, plată, impotentă. Înfiorătoarea impotență a tinereții!

Ceea ce este deprimant în spectacolul tinereții manifestate este totala ei lipsă de originalitate. E absurd să se spună că „tinerii” sânt originali, personali, noi. Originalitatea lor constă în faptul că „nu înțeleg” bine anumite lucruri pe care mai târziu le vor înțelege precis, și atunci nu le vor mai spune, pentru că nu îi vor mai interesa. Tinerii sânt un soi de lăutari, care trag cu urechea și apoi reproduc „adevărurile” după ureche, dând impresia de originalitate.

Adevărații creatori sânt maturii și bătrânii, desigur, și adevărații impotenți sunt tinerii; totuși, cei dintâi nu interesează, iar cei din urmă „trebuie” întotdeauna să ne intereseze.

Concluzii

Generațiile nu sunt atât de reale și nici atât de importante pe cât credem noi că sunt. Cele mai presante probleme pur și simplu nu se potrivesc perfect cu clivajele generaționale. Persoanele în vârstă sunt supuse, chiar dacă în moduri diferite, acelorași inegalități ca și tinerii – problemele mediului înconjurător, lipsa de servicii medicale la prețuri accesibile, inegalitatea rasială, sexismul etc. – și au un interes la fel de mare în construirea unei lumi mai bune. Un război între generații nu servește intereselor tinerilor și numai o alianță între generații poate crea o lume în care merită să îmbătrânești.

Mitul generațiilor este unul leneș, reflectând limitele analitice și politice ale gândirii generaționale. Prin crearea unor agenți politici fantomatici numiți „generații”, suntem distrași de la clivajele care contează cu adevărat în viața americană sau britanică (pentru alte țări, nu cunosc studii adecvate). Ar putea fi rezolvate aceste clivaje folosind trecerea generațională a ștafetei? Puțin probabil. Mitul că o va face este unul vechi și doar intermitent util, înrădăcinat în presupunerea bizară că cohortele de vârstă traumatizate vor crea o lume mai bună. Din punct de vedere istoric, acest lucru nu s-a întâmplat și nu există prea multe motive să credem că de data aceasta va fi diferit.

Contează când te-ai născut, evident – dar, așa cum indică subtitlul cărții lui Duffy, contează mai puțin decât crezi. Dacă un viitor mai bun este posibil, nu depinde numai de tineri să îl creeze. Depinde de noi toți.


[1] Duffy, B., 2021, The Generation Myth – Why When You’re Born Matters Less Than You Think, Basic Books, New York, 274 p.

[2] Compte, A., 1869, Cours de philosophie positive, 3rd ed., Paris, J. B. Baillière, vol. 4, pp. 450 – 451.

[3] Gilbert, D., 2007, Stumbling on Happiness, Vintage Books, New York, 311 p.

[4] Keynes, J. M., Burke’s Timidity on Embarking on War (manuscris nepublicat, ca. 1906), citat în Robert Skidelsky, 1994, John Maynard Keynes: Volume 1: Hopes Betrayed 1883 – 1920.

Distribuie acest articol

149 COMENTARII

  1. E bine când prejudecățile sunt analizate riguros și științific. Nu cred că analiza de mai sus va duce la schimbări dramatice în mentalul colectiv dar trebuie să fie reprezentat și acest punct de vedere. Sunt o persoană care, în social media noastre pote fi plasată în categoria ”pensionarii” care votează prost și din cauza asta nu trăiesc atât de bine pe cât și-ar dorii tinerii patriei. Aș vrea să menționez că încă din adolescență m-a scos din sărite expresia ”tinerii din ziua de azi…”. E la fel de stupidă ca și generalizarea ”pensionarii”.

  2. „război între tineri și bătrâni” sau intergenerational. eu as vedea unul cultural si organizational (fundatia pe care se dezvolta o societate). cei crescuti in comunism te vor izbi cu carucioarele in supermarketuri, iti vor sufla n ceafa cind este oferta la ulei, coada/ingramadeala este mediul lor natural nascut din saracie. dar ingramadeala poti vedea si la achizitionarea ultimului model de iphone. acolo unde se termina saracia survine indobitocirea abundentei! fara morala si un model educational adecvat bazat pe onoare/corectitudine, respectul de sine si fata de altii, homo homini lupus.

    • Oare? Dar cand au loc nebuniile reducerilor in magazinele americane sau de oriunde altundeva unde nu a fost socialism cum este ? Pe mine m-au facut membru PCR ca sa pot sa iau gradul de capitan, si, si atunci fara sa le dau acceptul, si cu multe critici. De ce? Pt ca eram ofiterul acela nebun care la sedintele lor cand intrebau ce probleme mai au membrii, eu ma ridicam sincepeam cu lipsa pieselor de schimb, acumulatori, scule, etc. , si, le spuneam ca eu nu vorbesc la coltul cladirii. Daca tot vreti sa faceti comparatii intre regimuri politice (comportamentul oamenilor nu are a face cu asta ci cu civilizatia-hotia din romania nu tine de politica….)cititi Constitutia din 89, legile, si cel putin o sa vedeti ca au o logica si sunt scrise corect gramatical. La ora actuala nu stiu daca exista o lege in Romania care sa nu semene cu limbajul de lemn de la PCR, adica multe pagini din care nu inteleg nimic nici judecatorii nici avocatii – vorba multa- fara sens. Adica facute special sa fie ocolite.Uitati ca pe unii ai incurca Constitutia, pe altii ai doare in cot de optiunile alegatorilor(vezi sect.1 buc), atunci unde este democratia , ca astea sunt bazele oricarei democratii. Vreti sa stiti cum functioneaza justitia? Ca sa faca o corectura de eroare materiala , adica fix 2 litere la un nume , a durat din februarie pana in august. Procese terminate acum 2 ani, nu s-au scris sentintele,… mai vreti? Pe ministru l-a mancat in fund sa desfiinteze sectia speciala, in rest dumnezeu cu mila.

      • foarte frumos ce ati facut in comunism. poate n ati inteles, nu era vorba doar despre magazinele romanesti (cozile la iphone erau din america). una peste alta, societatile care progreseaza sint cele bazate pe respectul si aprecierea creativitatii individuale a celor cu mai multa scoarta cerebrala nu a prostilor inregimentati/institutionalizati. colhozurile romanesti de ieri si de azi cu caste pe cit de priveligiate pe atit de inepte/ineficiente ce jefuiesc ceea ce produce clasa activa nu conduc decit la hotie/cleptocratie/subdezvoltare. ati vazut vreun jude, militian, apevist sau orice alt contopist concediat? astia s pe post asigurat pina la batrinete (adesea astia imbatrinesc de tineri, pe la 45 de ani!), iar dupa, primesc pensii speciale/de serviciu(sic). dictatura prostilor ce sug la la tita interesului nationa ca n ceausisml!

      • Total neavenita comparatia cu *nebunia din magazinele americane*, care devine virala tocmai pentru ca e aproape unica. Acolo e vorba de a investi un surplus de (mini)capital. Pe cand la noi, imbulzirea doghitocilor nu doar la ulei et alia, ci mai des la *apa chioara-aghiasma popii*, nu cred ca tine de vreun surplus de bani, ci de dorinta de a o lua altuia mai inainte. Sa moara altii, nu eu ! Vezi si pozitiile anti-UE, anti Occident, anti-razboiul din Ucraina (pacat ca e mentionata tara victima in aceasta expresie). Va vine sa credeti ca exista romani care isi inchipuie ca o vor duce mai bine la iarna decat Occidentul daca nu admit impartirea *saraciei* cu ei ? Cat de prost sa fii sa incepi sa arunci cu pietre in nemtii care s-ar apropia de gazele Romaniei, probabil cele of-shore, care nici nu se stie daca vor fi exploatate in timp util ….

        • Nemții își au propriile interese și așa e de așteptat să fie, nu mor ei de grija românilor. La scara Europei există niște tabere, formate de vreo 200 de ani, iar România nu a avut niciodată de câștigat, când a făcut echipă cu Germania. Ultima dată pierduse Transilvania de Nord, iar Basarabia n-a recuperat-o nici acum.

          Dincolo de vociferările gratuite pentru public, Germania face de-obicei echipă cu Ungaria, în timp ce România are de câștigat doar dacă e în tabăra cealaltă. Oamenii obișnuiți știu lucrurile astea, chiar dacă nu știu ei să le explice.

          Un singur exemplu: România încă nu și-a încheiat formarea ca stat național, dar Germania susține cauza Rusiei în chestiunile privind Transnistria și R.Moldova. Iar articolele de pe platforma asta sunt pline de ”înțelepciunea” revărsată asupra noastră de români emigrați în Germania care nu găsesc niciodată nimic de criticat în privința politicilor adoptate de Cancelaria de la Berlin.

          În concluzie, mai ușor cu formulările gen ”cat de prost sa fii”, că ele sunt folosite de-obicei în scop de manipulare. Psihologii așa ar zice 😀

        • Atunci cand stau la coada, in Romania, oriunde intr-un magazin – mai putin la banca, desi am patit si acolo – in mod inevitabil cineva se baga in fata, la mezeluri in special, lasand impresia ca „doar se uita”. De fapt, nu numai ca ignora voit unde e randul, dar nu-l intereseaza prea tare, propria burta contand peste toate celelalte.
          Tine de genetica, unii sunt educati insa si de-al naibii procedeaza tot asa, in special dinozaurienii de aur, pentru ca pot, si se mandresc cu aceasta.

  3. Nu e prima data cind se-ncearca dezbinarea societatii prin impartirea in bine si rau. Comunistii ajusesera chiar la clase antagoniste. Basescu avea ceva cu taximetristii, zidarii, profesorii.
    In principiu se zice ca ar fi o lupta permanenta intre vechi si nou, uitindu-se ca multe vechituri sunt mai bune decit cele noi. Adica formarea omului nou. Asta-i important, sa fie nou, nu sa fie bun, inteligent.
    De altfel putem da cu sirg in batrini, oricum nu se mai pot apara, si, pe bune, sunt o povara pt societate.

    Cui ii serveste dezbinarea societatii?

    Ma uitam pe fereastra dupa o mica furtuna. Un batrin trecea miscindu-se greu, vede o punga goala pe jos, se apleaca cu greu si o ridica. Nu am vazut nici un tinar sa faca asa ceva. Sibiu, in centru, un grup de f tineri, se amuza si fumau si mincau seminte. In jurul lor se adunase un morman de coji si de chistoace.

    • Ideea claselor sociale antagonice ca interese vine de la istoricii francezi Augustin Thierry si Francois Guizot – traitori si creatori inainte de Marx si Engels. Sigur, azi nu se mai citeste in franceza dar… mai incet cu cliseele anticomuniste!

    • Se amuza degeaba, in caz de ceva probleme mor primii caci habar n-au sa descifreze nici macar o carte clasica, daramite ceva inscriptii vechi-moderne.
      Vina este a parintilor, educati precar in cel mai bun caz. Si atunci cu protv si manele.

  4. Ca vorbim de mediu, un BATRIN, de peste 75 de ani are o inventie. https://www.infobrasov.net/o-corporatie-elvetiana-va-investi-300-000-000-de-euro-in-inventiile-lui-iulian-hornet-in-romania/?fbclid=IwAR0H9PKrnsc5NrZp2tZIVhWNyKUhGjpJoFJFnPZEtPaC2mY-x-Is02bjEPs

    Am tot incercat sa inteleg cum functioneaza, in mare parte mi-e clar, nu stiu insa cum se incalzeste cazanul pirolizei.

    P.S As fi curios daca ar exista o statistica privind inventiile semnificative pt salvarea mediului, pe generatii. Cu alte cuvinte ce face fiecare generatie pt salvarea planetei, dar lucruri concrete. Nu de mult a fost un festival de muzica intr-un sat din Ge. Au fost munti de gunoaie. Cine a participat la acest festival?

    • În principiu, orice centrală pe lemne, cu gazeificare, funcționează la fel.

      În opinia subsemnatului, se promovează noi sisteme de încălzire centralizată, dar scopul e același ca pe vremea lui Ceaușescu: un control al statului asupra condițiilor de trai ale cetățeanului. De asta cel mai mare sistem de termoficare urbană din Europa e la Moscova, iar al doilea e la București.

      Ne place nouă să ne credem superiori rușilor, la nivel individual uneori chiar suntem, însă statul român de azi e foarte asemănător cu Rusia lui Putin, e controlat de sus până jos de serviciile secrete. Ăsta e peisajul în care absolvenți de Politehnică, specializarea Centrale Nucleare, ne învață cum să folosim rumeguș și lemne pentru noi sisteme centralizate de încălzire.

      • Harald

        nu zic ca „staul comunist” nu era f dornic sa isi „controleze” cetatenii.. dimpotriva !!!!

        Insa sistemele de termoficare … nu le au cu „controlul populatiei” ci cu „economia” (adica costuri) si faptul ca statul socialist era extrem de scartzan…

        Insa acum „democratiile” pun camere de TV peste tot, lumea cere mai multe camere ….. softuri sunt .. ajungem ca in romanu ala 1984 (de care nu mai vorbeste nimeni!) . LAt cestie .. sunt tari zone in care banul „gheata” dispare .. Inteleg ca Statul prefera plata electrinica (poate controla conturile!) insa .. e un insa.. Citeam ca in nu stiu ce corporatie se „cipasera” angajatii care erau .. incantati!!!
        Insa pe m mine ma sperie chestiile astea .. Nascut in 1952 respect Statul declar ca am nevoie de Stat … insa nu prea imi palce da dl Statu’ sa isi bage prea danac nasul in trebsoarele mele …. (na cestia cu plata electrinica … nu mi-ar place ca dl Statu – adica politaiul politic- sa imi poa analiza cumparturile si sa fale de unde si pe la ce ora imi cumpar tigarile

        • Costurile sunt exorbitante pentru stat, la sistemele centralizate de termoficare de tipul celui din București. Un stat care ar fi interesat de reducerea cheltuielilor proprii ar lăsa în plata Domnului costurile cu încălzirea, i-ar lăsa pe cetățeni să se descurce singuri, ca să nu fie nevoit el, statul, să suporte acele costuri.

          Numai obsesia controlului asupra cetățenilor și obsesia de a împiedica orice inițiativă individuală, ele fac ca statul să interzică debranșarea.

          Există o regulă pe care puțini oameni educați în comunism o înțeleg, dar asta nu o face mai puțin valabilă: rezultatele pe care le obține o organizație reprezintă tocmai scopurile reale ale acelei organizații. Statul român, în cazul de față.

          În practică, sistemul bucureștean a funcționat cât timp a fost nou. S-au instalat niște conducte înainte de a construi blocurile, însă ele nu permit o reală înlocuire și întreținere, la scara unui oraș ca Bucureștiul. În orașele conduse de primari sănătoși la cap, sistemul s-a restrâns, chiar dacă cei care dădeau aprobări pentru centrale pe gaz metan și-au făcut fiecare o vilă cât o școală. În București, sistemul o să cadă lat în prima iarnă mai serioasă. De pe margine, eu aș paria pentru 2027, dar dvs o să trăiți momentele acelea live 😀

          • Harald ,
            sper sa prinz anul 2027 (n 1952 august) INSA :
            – sistemele de termoficare au fots introduse prin anii 50. Alta epoca, alte tehnologii .. alte costuri . Combustibilul normal era pacura (cel putin in RPR) …. centarla cerea un fochist … era scumo ca naoba si nu mergea la o casa unifamilara (in 1970 un cuniscut al meu care locuia intr-un apartament de 3 camere intr-un bloc de prin 1930 .. platea iarana 700 lei lunar) … Preturile cresc dupa Razboiul Kipurului si Primul soc petrolier .. dupa al Doilea Soc ….
            Inlocuirea, intretinerea … am scris ca Statu „comunist” era extrem de scartzan .. si dupa 1980 odata cu criza datoriei a facut economii la „inrtetinere” („maintenace”) .. si la rerpararea drumurilor si a soselelor so la repararea cailor ferate si .. si .. cam la tot!

            Debransare … sa zicem… Cei potenti o sa isi puna centrale termice (pe gaze!) dar restul? Nu stiu zau, dar in Bucale ai o imprtanta populatie de care se „uita” care are venituri mici! Ce faci cu ei ? II „dai fara” din Bucale insa ce te faci ca orasul este un „sistem””? Un „sistem” care iti produce peste 22% din PIB , adica o suma totala mai mare decat PIB ul Bulgariei …. Riscant, nu?

            Si ca scrii „În orașele conduse de primari sănătoși la cap” multumesc ca imi confirmi parerea negativa despre USRisti .
            Si suportarea cheltuielolpr.. Din sumele varsate la buget Bucurestiul primeste in jur de 11-16%.
            Deci ca sa faci ceva economie .. sa zicem de 3-4 lei risti sa iti produci pagibe de …. ?! 20-30 lei ? Asta este odeologie nu economoe. Adica te scumpesti la taratze ca sa ieftinesti faina?

            Da ideologie. Si zau asa stiu f bine ca „ rezultatele pe care le obține o organizație reprezintă tocmai scopurile reale ale acelei organizații„… Da.. asa este. Si scopul este ca „unii” sa se imbogateasca „pe personana fizica” chiar daca altii trag matzele de coada!!! Cestia insa este ca sunt prea multi cei care se simtz indreptatiti sa se imbigateasca, prea dioversi si prea lacomi asa ca … „că trece anul / Vin ăilalţi şi-o să vă ia ciolanul”

            • Scoate din aia 22% firmele care DOAR au sediul in zona Bucuresti-Ilfov, adica vreo 90% firmele de distributie, import etc, si te apropii de 11-16%, apoi scoate Metrorex si returnati banii de la buget pentru termoficare si cred ca trebuie sa mai dati ceva bani pe la Cluj/Iasi/Timisoara/etc.

              Daca nu ma crezi vezi sursa: https://cursdeguvernare.ro/sistemul-de-termoficare-din-bucuresti-pierderi-companii-de-stat.html

              „Bilanţul energetic menţionat anterior estimează că pentru modernizarea rețelei de termoficare din Bucureşti ar fi nevoie de investiții de 1,4 miliarde de euro.”

            • @dragos – problema nu se rezumă la bani, mai există și factorul timp. Nu se pot aduce 500 de excavatoare deodată, care să decoperteze fiecare câte 1 km de conductă, că paralizează tot orașul, dacă începe un asemenea volum de lucrări. Chiar și cu cei 500 de km de șanțuri gata decopertate, nu se pot aduce 500 de automacarale care să instaleze fiecare câte 1 km de conductă și nici 500 de echipe de sudori care să termine treaba într-o lună.

              Pe lângă asta, cele 500 de excavatoare, cele 500 de automacarale și cele 500 de echipe de sudori se ocupă ele cu ceva la momentul de față, prin toată țara. N-au cum lăsa baltă orice altă lucrare și să treacă la săpat după conducte de termoficare prin București. În caz de forță majoră, de exemplu un cutremur, se poate abandona orice altceva pentru a săpa printre dărâmături după supraviețuitori. Dar pentru un oraș care totuși funcționează, e exclus să se oprească jumătate de țară din activitățile curente.

        • @Ghita Bizonu’ – n-are nicio treabă USR-ul în povestea asta, debranșările despre care scriam eu se petreceau în anul 2000, când USR nu se inventase încă. Nici măcar în Olanda nu se legalizase căsătoria între persoane de același sex, așa că USR-ul nu era nici în proiect.

          Ca bucureștean, trăiești într-o realitate proprie: pentru termoficarea ta s-au găsit bani întotdeauna. Nu știi că în 1999 termoficarea s-a desființat complet în Tg.Neamț și în Reghin pentru că nu s-au mai găsit bani pentru ea. Nu știi că la Sighet oamenii își construiseră sobe în apartamente fiindcă acolo nu se găseau bani pentru funcționarea termoficării nici în 1985, deși rețeaua fusese construită, cu 8 puncte termice pe păcură, exact ce zici tu că în București era scump și ineficient. Sigur că e mai ieftin din bugetul național, dar cineva totuși muncește întotdeauna în mod real pentru banii din acel buget național.

          În orașele mari din RO existau 20-25% dintre cetățeni care își permiteau centrale proprii pe gaz metan și exact aceia s-au debranșat. Astfel încât sistemele de termoficare s-au restrâns, dar necesită mai puține subvenții pentru menținerea lor în funcționare și nu au pierderile astronomice ale celui din București.

          Poți face diferență între posibilitatea debranșării, interdicția debranșării și obligativitatea debranșării? Nu prea pare. Tu abordezi posibilitatea debranșării de parcă ar fi vorba de obligativitatea debranșării. Nu te-a obligat nimeni să te debranșezi, dar sistemul trebuie să-și restrângă dimensiunile, tocmai pentru a fi menținut în funcțiune cât se mai poate. De asta ar trebui să permită debranșarea celor care doresc și care au bani de centrale proprii pe gaz metan.

          Altfel vei ajunge în 2027 exact în situația din Tg.Neamț din 1999: începând cu iarna aceea chiar n-a mai fost căldură, iar după 3-4 ani încă mai existau vreo 10-20% din apartamente cu problema nerezolvată: nu aveau nici sobă, nu aveau nici centrală, iar unele nu mai aveau nici locatari: plecaseră în Italia sau în Spania, să muncească în construcții, pentru că rezolvarea problemei căldurii din apartamente era peste puterile lor, dacă ar fi continuat să muncească în Tg.Neamț.

          Despre PIB-ul din București, nu știu de ce insiști, ți-am mai dat exemplul ăsta și în alt comentariu: : unde sunt emise facturile Alstom Transport SA și cine le plătește în realitate? Așa arată PIB-ul tău ”realizat în București”, e format exact din astfel de facturi. Metrorex primește în fiecare an 120 – 150 mil.euro subvenții de la bugetul național, Alstom încasează 33 mil.euro din ei, iar tu zici că ăsta e PIB produs de București. În realitate e jaf la scară națională produs de București, nu PIB.

    • Problema nu e varsta ci lipsa de educatie si de perceptie corecta a realitatii: de exemplu, persoane care cred gogoritele unui dacopat pe nume Roxin :)

      • N-am auzit de acest Roxin până n-ai spus tu de el. Nu confunda excepțiile aberante sau acrobațiile senzaționaliste pe care s-a întâmplat sa le întâlnești tu cu poziția unor grupuri relevante ca dimensiune sau impact. Ciudați există peste tot in lume, nu e nimic spectaculos in asta. A încerca sa găsești „semnificații” pentru niste fenomene de nișă, normale, e mai periculos decât fenomenele acelea în sine.

  5. Tabelul prezentat noua si cuvintele ajutatoare ,explicative , contin mult adevar . Baby Boomers, Gen X, Millennials și Gen Z (cei care depășesc 76 ani sau cei care sunt născuți după 2010 sunt catalogați în Generația antebelică, respectiv Generația Alfa). Nu este vorba de nici un fel de eticheta totul se rezuma la a arata anumite trasaturi ce ies in evidenta si care sunt reale si observabile .Cit despre „ ungurul ” Karl Mannheim putem spune ca s-a născut la 27 martie 1893 la Budapesta , dintr-un tată ungur, un comerciant de textile și o mamă germană, ambii parinti de origine evreiască .In text ne pare ,ca un laitmotiv , nimeni alta, decit ,preferata nostra in ale stereotipiei ,personal afisate de fiecare data de catre author, Greta Thumberg . Razboiul dintre cei batrini si tineri capata astfel explicit nota de adevar . Deja pozitionarea autorului, ce formuleaza de fiescce data ,atit de repetativ ,numele Gretei (dar nu cea din nemuritoarea povestire cu Hänsel și Gretel) , este neindoilenic parte a razboiului ce contine „neintelesul ” ca si termen general valabil atasat zicerilor spuse in ambele sensuri . Haideti sa nu confundam gerontofobia cu adevarul care pe unii virstnici ii pozitioneaza ca adversari ai celor ce inca au toata viata inainte . Inca o data autorulne arata cum virsta nu conteaza si infractiunile pot fi comise de orisicine .Astfel problema virstei dispare doar pentru cei care pot intelege si care au un comportament lipsit de portiunea ce tine de infractional .Schimbarile climatice ,de a caror existenta nu se mai indoieste nimeni , afecteaza pe toata lumea .Sondajele in acest domeniu nu au nici o relevanta decit relevanta acordata momentului . Tineri si batrini , fiind ,nu putem decit constata .Iluzia ,ce contine construirea unei lumi mai buna, este fara doar si poate o amagire . Lumea nu este buna sau rea ea este doar expresia unei forme, prezente, ancorata in realitatea diferit perceputa de catre structurile statale asociate structurilor umane ce cuprind in mod diferit interese , sentimente si uneori principii .Nu suntem nici mai buni nici mai rai decit ne permite mediul inconjurator .Uneori este bine a tine cont de zicerea ce ne spune cum daca : „nu ai batrini ai trebui sa ii cumperi ” dar „Sfatul Inteleptilor Cetatii ” nu pare a mai fi bagat in seama si totul porneste de la contradictia ce contine pentru unii trecutul si pentru altii viitorul . Cele doua situatii nu pot a se intilni vreodata asa cum nici Greta Thumberg nu poate fi intelesa .In viata , de multe ori , cel care face primul pasul ,este cel care cistiga .

    • Greta reprezinta un exemplu mult prea relevant pentru a fi ignorata. Folosita ca arma politica, de catre actori lipsiti de scrupule, de la o varsta la care inocenta si naivitatea o fac vulnerabila, e un abuz infiorator asupra unui minor, care trebuie amintit mereu.

      Cat despre falsul conflict intre generatii si perceptia-dogma ca batranii sunt impotriva celor care „au toata viata inainte”, ce sa zic, ati citit articolul? Care conflict? Nu uitati ca oamenii in varsta sunt parintii tinerilor acelora, iar, daca ati avut vreodata copii, stiti ca viitorul acestora e preocuparea cea mai importanta pentru orice parinte. „Conflictul” e doar o inventie folosita ca arma, in traditionalul spirit de impartire in clase specific marxistilor care, iata, au prea multa influenta in zilele noastre.

      Apropo, sper ca stiti ca toate teoriile despre solutiile climatice salvatoare pe care le pretuiti atat sunt generate si intretinute de niste batrani, nu?

    • Nu de schimbările climatice se îndoieşte lumea, ci de faptul că omul are o contribuţie la acestea. Schimbări climatice şi mişcări ale continentelor au existat de milioane de ani, înainte de apariţia vieţii.
      Unii se îndoiesc de faptul că cei de pe băncile şcolii realizează acest lucru.

    • anghel

      Greta este un „produs” cum sa zic ….. standardizat de secole.
      Tanara, naiva – adica exact „Fecioara” cea pura din vechile cronici .
      Cu unele probleme medicale … inainte se zice ca astfel de persoane „aud voci”…..
      E .. si .. si a mai fost o fecioara de 16 ani care auzea voci .. si incapatanarea ei a cam schimbat istoria Europei ! Una Ioana din Domremy…

      • Pai si la noi a fost unu’ cam la fel ca Ioana D’Arc sau ca Greta Energeta: Petrache Lupu ( aka Petrache de la Maglavit)
        Plimbat cu avionul ca sa binecuvanteze soldatii din linia intai, dupa ce-l vazuse pe „Moshu” in poiana, omul chiar era – in simplitatea si inocenta lui – convins de cele ce spunea / predica: iubiti-va aproapele ( nu pe tunuri, asta a zis-o altul de prin apropiere 😁 caruia nu lipsa talentului I se putea reprosa), fiti buni (ca sa nu fiti rai), etc… Toata stima pentru el! Chiar credea ce spune.
        Don’soara Greta, ca mai toti apostolii inchinatori la zeul Incalzila ( cum ar fi si un oltean de-al meu, Alu’ Gore, american ‘otz da’ I se vede prazu’ din papornita) una spun – pentru prostime – alta fac, pentru burdihanul / contul personal.
        Alte generatii, dom’le!
        Si apropos de generatii: mie imparteala asta dupa generatii, tare-mi aduce aminte de zodii. Daca esti Capricorn esti nu stiu cum, daca esti Balanta (nasoool!), daca esti mai stiu eu cum cu ascendent in nus’ce iar e de porc!
        Chiar s-a uitat faptul ca fiecare e unic? Si irepetabil?

  6. Excelent articol pe un excelent subiect. Împărțirea oamenilor pe criterii de vârstă este atât misleading, când și eronată în esența ei. Iar asta începe încă de la școală, unde copiii sunt înregimentați pe criterii de vârstă, deși diferențele dintre ei pe alte criterii sunt mult mai semnificative decât vârsta care îi împinge pe toți în aceeași clasă. Sau în aceeași generație, în sensul discuției de față.

    Diferențele între oameni sunt generate mai puțin de vârstă și mai mult de modul de viață al familiei în care au crescut. Există o degenerare urbană, foarte mulți oameni ”moderni” nu știu decât despre nevoia de a obține bani, ei nu au nici cea mai vagă idee despre munca reală și despre cum se obțin în realitate cele necesare traiului. Orașele mari sunt un fel de cuști, un fel de parcuri și un fel de grădini zoologice, toate astea în același timp 😀

    Greta Thunberg este un exemplu foarte bun pentru această degenerare urbană. Chiar și părinții ei erau sever afectați, la nivel psihologic, în timp ce ea personal s-a ales și cu un diagnostic psihiatric. Sau mai multe. Însă chiar fără promovarea mediatică de care a beneficiat ea, modelul ei de om e foarte prezent în societățile urbanizate occidentale. Și în București sunt cu miile, cei asemenea ei. Din fericire pentru România, la Bistrița sau la Zalău nu se găsesc asemenea exemple, acolo oamenii încă mai au contact cu viața reală cu și munca reală.

    • @Harald, daca mai adaugam in contextul asta ca fiecare membru al familei Thundberg si ea insasi au fiecare o avere intre 1,2 si 4 milioane euro, e usor sa dai sfaturi ,,consumistilor” care consuma din bani munciti. Pentru ca mai nimic nu e doar negru sau alb, Greta e remarcabila prin talentul sau oratoric, prezenta de spirit, o forma de dezinvoltura, chiar daca are manifestari autiste. Din pacate inspiratia actiunilor ei e gresita, ea insasi e plina de ura impotriva oamenilor. Din pacate i se mai indeplinesc dorinte, acum cind Suedia sta la rind sa fie cu economia pe butuci din tara bogata si cu rezerve ce era.

      • Eu nu am constatat niciun talent oratoric al oportunistei Greta, ci niște obraznicii asumate ca drapel si o aroganta caracteristica ignorantului activist în așteptarea umplerii contului bancar. Spre deosebire de oameni de știință cu studii și publicații numeroase, interziși de MSM și stânga globalista, aceasta minora, împinsă în prima linie a ideologiei antiumane a WEF gang, este o nulitate fascinanta!

  7. Excelent! Generația Z e generația activiștilor fără cauza, activiști care fac activism pentru efectiv orice dar fără a înțelege nimic din ceea ce sustin. Mai sunt numiți si activiștii cu Iphone, in general tineri din familii bune, îmbrăcați cu țoale de firma si cu ultimul model de Iphone dar care militează împotriva capitalismului si a schimbării climatice, uitând că fără capitalism sau industrie ar fi tastat mesaje imbecile de pe o bucată de lemn. In general, tineri confuzi, cu sexualitate incertă, dependenți de tik tok si fara nicio urmă de înțelegere a realității din care, vrând-nevrând fac si ei parte. Generația Z este rezultatul direct al politicilor neomarxiste din Vest.

    • Problema e ca exact o astfel de generalizare, venita din cealalta parte, face direct jocul marxistilor, care exact asta urmaresc. Aveti mare grija si nu va lasati inselat.

    • Felicitari pentru comentariu . Iesiti in week end prin Calea Victoriei , prin Centrul Vechi , pe la Untolduri sau pe la Never Seauri , veti vedea turme din specia asta ! Fals exuberanti – obligatoriu ,, must ,, sa se distreze , galagiosi , superficiali . In timpul saptamanii , obositi inca de pe la 10.00 , umbla c’apii de colo colo , incruntati , cu nasul in divais , cu un pahar de cafea in mana -evident , de la Star Bucks ( deh.. ) prin metrou sau pe strada , impersonali , privindu-te cu ochi reci si eventual ,( mare efort ! ) condescentent …Nasol , sunt copiii nostri , vor fi urmatorul schimb la stafeta , in 10-15 ani . La noi in Europa , in America de Nord . Brrrrrrrr, ma ia cu frig !

    • Generația Z este rezultatul direct al politicilor neomarxiste din Vest
      Generatia copiilpor celor nascuti/crscuti post 1968!
      Crescutu cf idelilor lui Marcuse!!!!

    • Atunci când intră într-un grup, organizație, partid, gașcă (de partid, de golani) etc. indivizii se comportă altfel decât sunt ei în realitate. Am citit ieri un articol pe tema asta și autorul incepea cu un citat din Nietzsche:

      Madness is rare in individuals – but in groups, parties, nations, and ages it is the rule. – Friedrich Nietzsche.
      [ În cazul indivizilor, nebunia este o raritate – dar în grupuri, partide, națiuni și generații, ea este regula. ]

  8. Fac referire la generatia baby boomers din care insasi fac parte si generatia Z care pretinde ca adevarul este numai de partea ei iar noi varstinicii suntem recalcitranti si am fi „… niște bătrâni sociopați, egoiști și tehnofobi, care au furat viitorul generațiilor mai tinere”
    Conflicte intre generatii au existat intotdeauna si drept exemplu concludent dau muzica rock cu inceputurile ei din anii 60, batranii de atunci considerand-o ca ceva „denaturat si asocial”
    Daca atunci conflictele au fost duse mai mult pe plan cultural acum ele devin pe zi ce trece existentiale, natura lor fiind cu totul alta.
    Tinerii de astazi cer batranilor sa renunte la un anumit mod de viata care incepe cu alimentatia pana la aplicarea noilor technologii, radicalismul cu care aceste transformari doresc a fi implemenetate ar trebui insa sa ne dea de gandit.
    Paradoxal cei care sunt avizati sa implementaze aceste masuri noi sunt tot cei din genratia babay boomers respectiv gen x care de regula sunt la butoanele politicii, in economie , de regula in fruntea societatilor, ma rog cu ceva exceptii.
    Personal am impresia ca se doreste schimbarea „lumii” directia nefiind clara, cautarile fiind dureroase cu efecte dintre cele mai dramatice, razboi si pierderi umane, poate asta se si doreste.
    Se spune ca razboilul a fost din totdeauna motorul dezvoltarii umane, putem afirma acest lucru si pentru sec 21 sau ne aflam in fata disparitia speciei umane ?
    Disparitie care personal o vad in aplicarea necorespunzatoare a technologiilor moderne incepand cu cea mai „veche” , bomba atomica si pana la metode mai sofisticate care insa au acelasi efect, deverat ceva mai intarziat.
    Daca privim la amprenta de carbon a generatiei babby boomer fata de cea Z ar fi interesant de stiut care este mai mare si nociva, cea a celor care „consuma” technologia moderna precum semitele fiind conectati mai tot timpul la energia de tot felul sau a celor care se jucau cu aia in tarana ?
    Poate nu este clar , progresul technologic este intotdeauna legat de resurse energetice iefitne si accesibile situatia actuala aratand ca nici o data in istoria moderna a omenirii cate de valabila este afirmatia.
    Preturile energiei de tot felul explodeaza, situatiie datorata in primul rand esecurilor politice de pretutindeni.
    Daca jocurile intr-un fel sau altul pana acum au functionat acum sunt extrem de bulversate.
    Conflictul intre generatii are loc in priumul rand in cultura occidentala, conflict pe cale sa produca conflicte masive datorate in primul rand pozitiilor intransingente, nerealiste a unor generatii crescute paradoxal intr-o bunastare de care generatiile precedente au putut doar visa.
    Noi am prins si alte vremuri, curent electric 2 ore pe zi, caldura canci, mancare pe ratie, cum ar arata generatia Z in astfel de conditii ? daca dintr-o data telefonul mobil ar deveni nefolosibil ? jocurile de calculator inutilizabile, magazinele alimentare goale si multe altele.
    Personal nu sunt interesat de ce sa va intampla cu planeta in viitor asa cum nici parintii mei nu si-au pierdut timpul cu asemenea idei si preocupari.

    • As fi curios sa vad o statistica privind pregatirea tehnica a tinerilor si entuziastilor activisti. Am impresia ca dintre cei care studiaza, si f putini activisti au studii, sunt f putini preocupati de tehnica, fizica, chimie. Studiul acestor stiinte a devenit cumva o „rusine” in sine. Nu mai vorbesc de fizica atomica, a devenit o crima.

      • Păi nu o sa vedeti pentru ca nu au nicio pregătire tehnica. Vedeți exemplul idolului lor, Greta, care a abandonat scoala si ii indeamna si pe altii sa faca la fel ca ea. Sa chiuleasca de la ore sau chiar sa renunte la scoala de dragul ideologiei climei. Si astfel vor fi șomeri pe banda, ca spre deosebire de Greta, nu au celebritatea si banii ei. Copilul ala nici nu isi da seama cat de mult rau face generației sale si cat de toxică este. Acei tineri activiști maxim studii de teorii ale genului au. A studia chimie, fizică sau inginerie e treaba grea, asa ca mai bine faci gender studies si „lupti ” pentru justiție socială.

      • Vezi copresedinta partidului verzilor actualmente la putere in Germania, nici o pregatire profesioanala si nici 5 minute lucrate undeva in economia libera , persoana care insa decide asupra destinelor a milioane de oameni.

        • Exista si printre generatia Baby boomers, „tinerei”, batrinele cu fusta scurta si batrinei cu chelia vilvoi, care, din dorinta de a fi asimilati drept tineri se angajeaza in curentul activist. Merz, sefu CDU, a facut sport si si-a rupt clavicula, Bartsch de la linken a mers cu bicicleta si-a rupt sase coaste. Pe Lang, presa de le verzi nu prea o vad pe bicicleta, (cintareste circa 0,15 tone)

          Pe undeva generatia mea a fost hippy, a fost mult mai apropiata de natura, nu aveam mobile, nu aveam masini, am zburat prima data cu avionul cind m-am insurat, nici cu spalatul si tunsul nu o luam prea in serios, iar acum, paradoxal, e acuzata de contrariul.

          • Astia „tinerei” care o mai iau in nas o fac pt voturi, nimic altceva, sa incaseze lefuri, indemnizatii si pensii bune cat mai pot.

            • Da aveti dreptate in cele scrise de dv. Exista mari diferente, de educatie, de perceptie intre generatii dar care nu se pot estompa decat prin cultura si educatie. Ori tel.mobil si retelele de socializare nu sunt elrmente de cultura adevarata. Cati din tinerii de azi, ce butoneaza internetul mai merg la un spectacol de opera, balet, muzica simfonica, teatru, muzee, case memoriale.?!!!

          • Stimate domn, studiul tinerei generatii a ceeace pentru anglo-saxoni se incadreaza la capitolul „stiinte” (sciences) – adica fizica ( nucleara – horibile dictu! ) chimie, biologie, nu e o „rusine” e doar o neputinta.
            Ca inseamna intelegerea unor fenomene, descoperirea /intelegerea legitatilor ce le guverneaza, abstractizare, generalizare, inductie, deductie – bataie de cap …
            E mai simplu si mai caldut sa iei si sa inghiti pe nemestecate „adevaruri” feisbuciste, incalziri, raciri, craciri…
            Si când ti se spune ca in Poiana lui Iocan ca in loc sa te tii de treaba iti sta mintea la prostii, vai! te revolti ca un snowflake cunsecade ingrijorat de soarta planetei.
            Nu vorbesc de dumneavoastra, nici nu fac pe batranul ciufut caruia ii put toate.
            M-a fericit Dumnezeu cu copii carora in ciuda carierelor lor artistice nu le umbla mintea dupa fluturi. Iar când stai de vorba cu ei poti discuta subiecte tehnice la care nu se uita ca broasca la polizor. Si ca sa fiu sincer pana la capat, si eu si sotia evitam sa spunem ca noi, niste oameni simpli, suntem parintii lor.
            Iar asta…. pe ei ii cam supara.

  9. Cu tot respectul, modul in care impartiti generatiile si cum le caracterizati, este valabil doar in Statele Unite (nici macar pentru Europa vestica nu merge suprapus complet) Generatiile in Romania se impart altfel si au cu totul alte atitudini in legatura cu diferite subiecte la moda pe acolo: incalzirea lu Globu, avort, rasism, fascisme si iubiri de tot felul. Difera foarte mult nivelul de educatie dintre un, ce numiti „Gen X” din Statele Unite (majoritatea cu „some colege” + ce au mai invatat de la televizor, ca facultatea e scumpa pe acolo, doar pentru boieri) si vrun „decretel” din lagarul socialist blestemat cu acces gratuit pe la universitati ca sa isi umple mintea cu tot felul de ganduri si idei. Doar ultima generatie se poate suprapune lejer cu ce e pe la noi prin staulul carpato danubiano pontic, generatia „Gretei cea cu chip posac” dar plina de atitudine… Z, W, X si O sau cum ziceti ca se numeste… eu ii spun generatia „lemn Tanase”

    • ” În SUA și Marea Britanie sunt identificate patru cohorte cu vârste cuprinse între 11 și 76 ani (Tabelul 1): Baby Boomers, Gen X, Millennials și Gen Z (cei care depășesc 76 ani sau cei care sunt născuți după 2010 sunt catalogați în Generația antebelică, respectiv Generația Alfa).”

  10. Aristotel ne-a lasat un studiu observational privind psihosociologia varstelor, (cartea Virstele) in care tinerii sunt deschisi spre nou si orientati spre viitor, adultii sunt echilibrati si eficienti (in mana lor e conducerea societatii) iar batranii sunt egoisti si orientati spre trecut. Evident, aceasta este baza conflictului dintre generatii si in loc sa se vada forta cooperarii dintre generatii, care a stat si la originea educatiei si invatamantului in toate epocile istorice, se stimuleaza razboiul generatiilor. Tinerii vor pensionarea batranilor pentru a avea functia si veniturile lor, fara a obtine mai intai calificarile si experienta acestora, Dar nu ei sunt de vina ci Statul care isi doreste cat mai multi pensionari docili (care depind de sistemul de asigurari sociale) si cat mai multi idioti utili pe functii (care sa fie dirijati de elita din umbra). Quo vadis?

    • Potrivit cercetătorului de la Cambridge Kenneth John Freeman, prin anul 400 î.d.Hr., Socrate îi acuza pe tineri pentru o mulțime de lucruri, inclusiv pentru

      luxul, proastele maniere, disprețul față de autoritate, lipsa de respect față de cei mai în vârstă și dragostea pentru pălăvrăgeală în loc de exerciții fizice…Copiii au început să fie tiranii, nu sclavii gospodăriilor lor. Nu se mai ridică de pe scaune atunci când un bătrân intră în încăpere; își contrazic părinții, pălăvrăgesc, înghit bunătățile de la mese și comit diverse infracțiuni împotriva gusturilor elene, cum ar fi încrucișarea picioarelor.

      • Socrate pare să descrie mai degrabă o societate degenerată, în genul societăților neomarxiste actuale (UK, Suedia). Unde copiii sunt crescuți ca egali ai părințillor, deci fără disciplină și fără respect pentru adulți. De parcă acei copii ar avea o contribuție egală cu a părinților, la buna funcționare a societății.

        Aristotel pare să descrie mai degrabă regula generală, valabilă în fiecare generație, în societățile normale. Jordan Peterson explica ceva de genul ăsta, structurile societății sunt deja depășite, atunci când tinerii ajung să le înțeleagă și să se confrunte cu ele. Acele structuri ale societății erau potrivite pentru vremurile când au fost create, în timp ce tinerii au nevoie de reformarea lor, de adaptarea lor la realitățile noii generații.

        În vremea noastră se aplică mai degrabă observațiile lui Socrate. Fiindcă bătrânii învechiți în rele (Tony Blair în UK, bătrâna stalinistă Merkel în Germania) au corupt mințile tinerilor, scutindu-i de o educație corectă și deturnând societatea spre neomarxism. Lucrurile astea se rezolvă într-un fel sau altul (dacă nu altfel, atunci sigur ca urmare a unui nou schimb de generații) însă rezolvarea lor va presupune niște costuri pentru societate.

        În versiunea optimistă, costurile pot presupune un deceniu de dificultăți economice serioase, cum au fost pentru România anii ’90. În versiunea mai puțin optimistă, se poate ajunge la război civil, ca în Spania în 1936.

        • După Socrate și Aristotel…

          În 1771, cu aproape 250 de ani înainte ca „fulgii de zăpadă” să devină o insultă la adresa tinerilor, o scrisoare a unui cititor adresată revistei Town and Country se plângea că tinerii sunt „o rasă de efeminați, auto-admirativi, flecari emaciați”.

          Iar în 1843, cel de-al șaptelea Earl of Shaftesbury s-a plâns în Camera Comunelor că „tinerele doamne” din târgul Bilston s-au apucat să „mâne căruțe cu cărbuni, să călărească cu picioarele desfăcute, să bea, să înjure, să se bată, să fumeze, să fluiere, să cânte și să nu le pese de nimeni”. Bilston, în secolul al XIX-lea, pare să fi fost un loc extraordinar pentru o petrecere de noapte, nu credeți?!

          • Bilston era un oraș decent până la pe 1800, era într-o zonă rurală și avea chiar un soi de activitate artistică, meșteșugarii se ocupau cu emailarea (smălțuirea?) unor obiecte casnice. Însă ulterior au început activitățile miniere și au apărut oțelăriile, se câștigau bani rapid și nu mai era timp și pentru educație.

            Educarea adolescentelor consumă timp, iar dacă apar alte oportunități de a folosi acel timp sau dacă părinții nu sunt prezenți în aceeași localtate, ”tinerele doamne” se ”educă” urgent unele pe altele. În România, la fetele care au stat în cămine-internat pe perioada liceului se observă genul ăsta de manifestări libertine.

            Scrisoarea de la 1771 nu știu la ce oraș se referă, dar pare să descrie comportamente de tineri ”de familie bună”, cu toate cele necesare traiului gata asigurate și fără a fi nevoiți să presteze vreun fel de muncă. În fiecare generație există astfel de personaje, totul e ca ponderea lor să nu devină prea semnificativă pe ansamblul societății. În Occidentul de azi, excesiv de urbanizat și cu munca reală transferată în Asia și în Europa de Est, ponderea lor a cam devenit semnificativă.

            • Scrisoarea de la 1771 nu știu la ce oraș se referă

              Citatul pe care l-am tradus este acesta:

              a race of effeminate, self-admiring, emaciated fribbles can never have descended in a direct line from the heroes of Potiers and Agincourt

              și provine din cartea

              Valerie Steele, 1998, Paris Fashion: A Cultural History, Bloomsbury Academic, 327 p.

      • La rengaine, c’est la même depuis les Grecs et les Ostrogoths
        Et on danse, on avance à reculons comme dans un tango
        On tourne en rond, on revient au départ
        On voit sortir la nouvelle vague du fond d’un vieux tiroir

        Chacun à sa belle époque
        Pour lui, c’est le rococo
        Pour toi, c’est le temps du rock
        Pense pas trop, vade retro

        Vade retro cantat de Joe Dassin

  11. Dumneavoastră le spuneți, elegant, „mituri”, dar știți foarte bine că ele sunt de fapt construcții întreținute artificial de discipolii gândirii marxiste, cu intenția de a le folosi drept arme în generarea încă unei falii între noi tipuri de „clase”. Iar naivii cad în capcana împărțirii in grupuri antagoniste și se bucură că au pe cine da vina. Hilar, oarecum, e faptul că vajnicii activiști tineri nu realizează, în naivitatea lor, că fac jocul unor ideologi la fel de în vârstă ca și cei cu care ei sunt îndemnați să „lupte”…

    Pe Greta eu o văd ca victimă a unui abuz înfiorător, făcut de adulți fără scrupule asupra unui minor, natural inocent. Cu scop similar, tot pentru a o „weaponiza”.

    Superb articolul, ca de obicei, multumim!

  12. Cand comentatorilor le plesneste fierea, incep sa strige contra marxismulu,i si neomarxismului. Stiti macar ce sunt astea? Ati citit? Ca dupa ce scrieti nu s-ar zice!

    • Marxismul l-am experimentat pe viu sub Dej si Ceausescu. Rude de-ale mele – ceva mai devreme, epoca Pauker – jefuite de tot ce aveau, aruncate in puscarii, unele la canal. Apoi, dupa ’64, au construit socialismul „la lopata”, desi aveau studii superioare, unul fiind preot. Hai, spune-mi ca a fost prost aplicat! Ca nu s-au priceput aia doi. Ca a fost cu totul altfel implementat bolsevismul in URSS sub Trotsky, Lenin, Stalin, Hrusciov etc. Sau in Polonia, Bulgaria, Ungaria, RDG, Cehoslovacia, Albania, China lui Mao, Cuba lui Fidel, N. Korea, Vietnam, Cambodgia tovului Pol Pot. A propos, ai bagat de seama cam citi rusi, procentual vorbind – adica rusi-rusi, nu alte neamuri si religii – au fost in guvernele si prezidiile alea sovietice? Sau citi paminteni (oameni ai locului, adica romani in Romania, bulgari in Bulgaria etc.) in guvernele statelor satelit ale URSS in anii ’50?

      Iar in neomarxism calc de citeva decenii in cele mai neasteptate locuri din Amerika (asta fiind o tot mai mare parte din America de Nord). Si puteeeee…

      Cit despre citit, eu unul am si citit. Incepind cu psihopatii Scolii de la Frankfurt, dintre care unii au fost tradusi si publicati in limba romana de catre Walter Roman, directorul Editurii Politice prin anii ’70-’80. Sub nasul Ceausestilor, prea prosti sa inteleaga ca li se trage presul de sub picioare de internationalistii pe care ii scosesera cu suturi in fund din partid, urmind linia comunismului de orientare nationalista al lui Dej.

  13. Citatele de la sfarsitul articolului preluate din Eliade ,si preluate de pe internet , fara citarea sursei originale sunt dubioase.Poate nici nu e scris de Eliade! Insusi Eliade a fost unul din cei mai straluciti tineri pe care i-a avut Romania,un mare scriitor si savant inca de la 20 de ani.
    Sigur si el si Cioran ,la batranete ,blamau tineretea ca sa justifice de ce au fost legionari si au scris niste imensitarti de care le era rusinine la batranete! Ati cazut intr-o capcana, dle profesor!
    Va mai zic un lucru,merita sa ne pese de schimbare climatica ….acum,pe alocuri Rinul are 30 cm,iar lacul Garda nu mai are apa!

    • @matrix – cred că am mai pus link-ul ăsta și la unul din articolele trecute. Dacă știți vreo metodă să reduceți activitatea Soarelui, be my guest! 😀

      https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cycle_25#/media/File:Solar_Cycle_25_prediction_and_progression.png

      Bunică-mea spunea despre multe lucruri că ”așa le-a lăsat Dumnezeu”, iar activitatea Soarelui e unul dintre ele. Ce ziceți, dacă ne retragem cu toții în peșteri și renunțăm la orice formă de energie, se mai potolește Soarele?

        • Așa e. Prin comparație, îndemnul ”merita sa ne pese de schimbare climatica” reprezintă însăși esența cunoașterii umane. Se umple Lago di Garda imediat ce conștientizăm îndemnul.

          Lago di Garda are vreo 370 kmp suprafață (53 km lungime x 7 km lățime, orientativ) și peste 130 de metri adâncime medie a apei. Adâncimea maximă depășește chiar 300 de metri în unele locuri. Ca să rămână ”fără apă” un lac de asemenea dimensiuni, explicația e una singură: ruptura completă de realitate. Trust me! 😀

            • Un lac de asemenea dimensiuni se poate retrage kilometri întregi și garantat o face în fiecare vară. În iunie lacul poate să aibă 12 kilometri lățime, în același loc în care în septembrie are doar 7 kilometri lățime. Pare dramatic, dar nu e.

              Evaporarea masivă o produce căldura solară. Și tot de asta e secetă, aerul foarte cald suportă o cantitate mult mai mare de vapori de apă dizolvați în el.

            • Dupa ploaie soare si invers, asa si cu Rinul si lacul Garda. Vine toamna, iarna si va ploua si parca vad in urma ploilor abundente Rinul se va umfla, poate provoca si inundatii, tot pe seama incalzirii globale ?
              Personal ma simt foarte bine la caldura, altul daca trece termometrul de 25 incepe sa clacheze, fiecare se poate adapta dupa nevoi.

    • Se pare că nu l-ați citit pe Mircea Eliade, dar vă dați cu părerea precum tinerii pe care filosfoul i-a încondeiat fără milă.

      Citatele pe care le-am ales se găsesc la pag. 163 a volumului Oceanografie,publicat în 1934 de Editura Cultura Poporului, București.

      • Multumesc, asta trebuia sa scrieti Oceanografie, p. 134. Cat despre Eliade , i-am citit toata literatura – scrisa mai ales cand era tanar.Mai toti marii savanti au facut cele mari mari descoperiri in tinerete, incepand cu Einstein si Newton.
        Faptul ca nu va plac tinerii, altminteri de ce aceste citate negative , unul dupa altul? arata ca ati imbatrint! Tineretea nu este numai o expresie aritmetica a anilor, in primul rand e o stare de spirit. Ca profesor la o univ. ca si Dv. Cunosc tineri de 70 de ani si batrani de 30 de ani!

        • asta trebuia sa scrieti Oceanografie, p. 134

          Pagina corectă este 164. Dacă i-ați citit toata literatura – scrisa mai ales cand era tanar, cum de v-au scăpat citatele pe care le-am dat? Ca fapt divers, când a publicat Oceanografie, Mircea Eliade avea 27 ani, echivalentul Millennials de azi.

          • Imi mai scapa si mie cate o carte, asa cum va scapa si Dv. ce inseamna tineretea! Si chiar daca as fi citit-o, nu as fi tinut minte citatele /…/

            • „Imi mai scapa si mie cate o carte”
              Genial! doar se stie ca si batrinul Homer mai atipea uneori :D

        • Matrix, cu toata stima si respectul, dar legat de profesia Dvs., din doua una:
          1. Fie nu sunteti profesor universitar sau 2. Fie sunteti dar nivelul profesorilor universitari de la noi a scazut atât de tare încât e tot mai greu să fie deosebiți de proprii studenți (care nu sunt chiar cei mai buni). Spun asta deoarece v-am tot citit comentariile de-a lungul timpului.

          • Va felicit! Eu citesc Contributors odata pe saptamana, si aproape nici un comentariu la articole. E simplu, nu mai cititi comentariile mele putine fara de altii care scriu zilnic pagini intregi!Aveti deci ce citi!
            .E asa de greu? Cat despre cui ii place sau ce crede despre mine, chiar nu imi pasa , asa ca nu va mai obositi cu cititul , daca tot nu intelegeti!

          • Aurel, articolele d-lui Cranganu sunt atit de inteligente, documentate incit trezesc invidia si frustrarea multora care se considera si ei, nu asa, intelectuali. E cumva precum in vestul salbatic unde pistolarii celebri erau urmariti pt a fi provocati si invinsi spre gloria respectivului.
            Unde mai pui ca d-l matrix a reusit sa ne comunice ca l-a citit pe Eliade, doar cu exceptia unei pagini dintr-o carte, pe care oricum ar fi uitat-o.

  14. La liceul de matematica-fizica din Bucuresti era si o clasa umanista – vreo 20 de elevi.
    Din astia doar vreo 5 erau cu adevarat talentati la romana, limbi straine, etc.
    Deci vreo 25%.
    Problema pe care o avem cred ca este urmatoarea: Suntem condusi de corijentii ai repetentii promovati pe canalele sociale, promovati pe criterii PCR (pile, cunstiinte, relatii).
    Zgomotul produs de ei si de jurnalisti platiti sa faca zgomot si bani pentru proprietarii ziarelor sau grupuri de interese, NGO-uri care nu este clar cine le finanteaza este mult mai mare ca „semnalul util” in „decibeli mediatici”.
    … Blah, blah, blah – de la Greta este exemplul cel mai cunoscut.

    Merita mentionate si articolele referitoare la „pietrele foamei” – „le vezi si plangi”.
    https://www.telegraph.co.uk/world-news/2022/08/15/can-see-weep-drought-hit-river-elbe-reveals-hunger-stones-1616/
    si chiar si in wikipedia – https://en.wikipedia.org/wiki/Hunger_stone#:~:text=In%201918%2C%20a%20hunger%20stone,during%20a%20drought%20in%202018.
    Deci este schimbare climei initiata de oameni, este incalzire globala transformata mediatic in cresterea nivelului marilor sau pur si simplu schimbari ciclice ale naturii?
    Nu astept ca corijentii (nu ma scuz pentru cacofonie) sau repetentii sa stie istorie, geologie, fizica, matematica sau statistica.
    In termeni religiosi astia pot fi comparati cu falsii profeti.

    • Cred ca incep sa am o problema cu ceea ce din ce in ce mai mult imi pare a fi un soi de confirmare a unei vorbe de prin liceu pe care veti fi auzit-o cu totii: nu lasa scoala sa-ti strice educatia. Sigur, era doar o vorba usor stupid-adolescentina preferata de unii, mie mi s-a parut intotdeauna in neregula, e insa neindoios plauzibila.
      Exemplu pe care l-am putut urmari peste ani: am avut in gimnaziu doi colegi, din familii mai „simple” si sarace. Pe unul il ajutam eu la teme si-mi aduc aminte ca acuma cum il bestelea maica-sa: tu te de nu stii ca el? Imi era clar ca nu-i mergea capul la nu stiu ce ecuatie. Nu-i placea scoala si gata. Nu are importanta ca maica-sa nu prea stia sa citeasca, ideea era ca el sa faca macar un liceu. Erau elevi slabi dar baieti buni. Ca si celalalt a terminat o scoala profesionala si s-a angajat la 18 ani. Se inscrisesera la box de performanta, chestie cu totul neobisnuita pentru noi ceilalti. Da, erau putin mai golanasi, sa zic, (erau si mai solizi si mai inalti decit noi) insa nimic exagerat si nu faceau nefacute, doar mai „linisteau” pe cite un copilandru nesimtit care exagera pe linga vreo fata sau asa. Intr-a 8 a mi-aduc bine aminte ca unul dintre ei dadea tonul modei in clasa! Nu stiu de unde avea bani pentru asta insa era intotdeauna mai „la moda” (adolescentina) decit toti ceilalti cu putere economica mult superioara. (El a fost primul care a aparut intr-o dimineata cu perciunii taiati peste ureche. L-am intrebat de unde i-a venit ideea si mi-a aratat tabloul cu Ceausescu!). Ca multi au incercat si ei cam atunci alcoolul si tutunul. Printr-a opta. Nu le-a placut, si iaca, multi dintre noi, „aia bunii” sintem fumatori si stim si cu alcoolul. Ei nu. (Nu se punea problema drogurilor la vremea aia, habar n-aveam ce sint alea si sint sigur ca nici unul dintre noi n-am fi incercat asa ceva. Aia era o nefacuta si era afara din orice discutie!). Ne-au turnat cite-un Armagnac (!), noi si sotiile lor am savurat delicioasele licori, ei nu s-au atins. Nu, nu sint pocaiti.
      Pe mine nu m-a surprins deloc cind i-am vazut casatoriti, unul cu o profa de litere si celalalt cu o geologa. Familisti, cu copii, cu case si familii adevarate. Se apucasera de bisnita si dupa Revolutie de afaceri cu te miri ce: cei din Transilvania cunoasteti „pietele de vechituri”, „osko piatz” sau cum le-or fi zicind ungurii, nu sint neaparat „les places au puces”, „flea markets” existente in toata Europa si unde, cel putin la noi gaseai la bisnitari cam tot ce aveai nevoie si nu gaseai in comertul socialist, de la cafea si Rigevidon pina la sosete albe de frotir si obliogatoriile tricouri cu dungi orizontale. Sau discuri (am pina azi un disc cu Pink Floyd sigilat cumparat de la ei. Da, inca nu l-am desigilat! Il ascultam tras pe banda de mag) sau mai incolo casete VHS. (Unii pareti ca ati uitat de toate astea si pareti a fi uitat nesimtirea de neiertat a statului pe care-l preamariti, incapabil sa asigura oamenilor macar contra cost caldura, apa calda, piine, carne, lapte, curent si alte lucruri elementare. Nu-i nimic, daca n-aveti noroc veti avea parte de un refresh in iernile urmatoare. Nu va veti invata minte nici de data asta, asa sinteti educati. Nu, nu educati, sinteti conditionati, in rest, liber la cotcodacit). Cei doi faceau bani frumosi din comertul cu produse necesare dar pe care nu le gaseai nicaieri oficial.
      Revenind: acei doi fosti colegi nu au o educatie „in sensul contributors”, nici nu sint capabili ca scrie atitea platitudini pe centimetru patrat de ecran ca multi dintre autorii de aici, sint insa oameni realizati, la casele lor si cu familii reusite, oameni cu mult bun simt si cu care am petrecut recent 2 zile foarte placute. Pina si doamna mea, cea cu bisturiul, s-a simtit bine – v-am mai spus ca simtul ei „la oameni nu are egal”-, sint, asa zicind, oameni fara „scoala” insa oameni buni, reali si realizati in viata: casa/familie si munca pentru viitorul si educatia copiilor. Care au terminat cite o facutate. Nu ei sint cei care umbla cu boxele cu muzica dupa ei (a propos, manelele sint excluse si la ei, am avut insa ocazia sa le arat la ei acasa niste splendide manele „istorice” si culte, fie dintre cele scrise/culese de Anton Pann si niste cintari iraniene in maniera similara), chiar mi-a placut cind unul dintre ei a spus ca a iesit la iarba verde sa auda aerul si apa nu lucruri pe care daca doreste le poate auzi oriunde altundeva, ba chiar au curatat cu multa grija locul unde am stat, am facut foc si am petrecut. Bineinteles ca n-am scapat de intepaturile lor cind a venit vorba despre umblatul meu pe munte si pe la pestereala. Am avut parte de ele dintotdeauna, cind eram copii ei mergeau la pescuit si-i intepam la rindul meu :).
      Uite ca n-am fost curios sa-i intreb de religie si de-astea insa mi-aduc aminte ca printr-a 7 a am jucat cu ei poker pe bete de chibrituri in clopotnita in timpul Slujbei de Pasti, asa ca nu-i banuiesc de vreo habotnicie.
      Asadar, acestia doi, sint oameni fara scoala asa cum s-ar subintelege ea pe platforma asta? Da. Sint ei oameni fara educatie? Raspunsul meu e NU. N-au atita scoala ca mine insa imi scot palaria in fata lor! A fost o reala placere sa-i reintilnesc dupa, naiba, 30 de ani. Si pot depune marturie, sint mult mai interesanti si cu mintea mai ascutita si mai „vie” decit multi tineri autori si comentatori de pe-aici.

      • Cunosc in Anglia foarte multi romani foarte muncitori, de viata. Și familisti și cu mare dragoste de copii.
        Exemple pentru toți, inclusiv pentru bucureșteni alintati și răsfățați și pana la un punct chiar aroganți, ca mine. 😀
        Si nu au pretenția sa ii conducă pe alții și șefii de aici le recunosc calitatile si ii plătesc bine.
        Dar văd prea multe specimene politice promovate PCR prin România
        O meserie se poate învața, dacă ai si părinți sa te împingă de la spate când greșești este si mai bine.
        Mulți au plecat ca sa le fie mai bine si lor si copiilor.

        Dar întotdeauna ajung cu romanii rapid la numitorul comun când încercam ceea ce numesc eu “apa sfânta de Satu-Mare sau de Zalău “.
        Cât despre britanici, am convins o mulțime ca apa sfânta e mai buna decât whisky-ul scotian! 😂

        • Cu scotch zau ca e un no brainer! Cind am putut sa-mi permit eu le-am luat la rind ca am zis ca m-apuc sa vad care, ce, cum, single malt, 12/15/18+ ani si asa. (La fel am facut cu coniacurile si cu armagnacurile dar la astea mai am/avem de lucru). Una dintre primele descoperiri a fost ca detest la modul absolut Johnnie Walker Black, Green si Blue Label dar nu protestez la Red. Nu e singurul whisky la care am vazut treaba asta.
          Sigur, asta dupa ce am eliminat din discutie orice bourbon/”zama de plosnite”, chestie rapida, imediata si fara recurs, cine bea asa ceva si-o merita. Nu zic ca unele scotiene nu-s ok insa o dublu rafinata de Salaj (mare diferenta fata de cele de Maramu’/Satmar sau cele de Bihor dar astea sint inca acolo. Celelalte, Sibiu, Alba, Bistrita, Arad -are you kidding me? – nu joaca in liga asta. Am incercat si de-ale ungurilor, de-ale sarbilor si de-ale bulgarilor. Ntz, mai jos, Liga a 3 a, poate la nivel de vodka, nu mai sus). Ca sa nu zic ca am avut uriasa sansa sa gust o palinca de cirese salbatice (am baut o singura data in viata asa ceva si ma indoiesc foarte tare ca voi mai gasi vreodata undeva. Am zis cirese salbatice nu cirese amare de crescatorie), de-alea adevarate, asa ceva nu are rival pe planeta.
          Habar n-am de unde vine expresia „eau de vie de prune” pentru palinca, nu stiu frantuz sa stie de asa ceva. Ma rog, citiva au avut parte de o „prezentare” a licorii reale din parte-mi. Unii prea viteji au protestat sumar a doua zi :)))

          • De ce am denumit-o „apa sfanta de Satu-Mare”?
            Cel mai recent Mesiah – Lubawitcher Rebbe era din Satu-Mare.
            Satmar – este dinastia hasidica Satmar.
            Lubawitcher Rebbe s-a nascut intr-un oras din Ucraina unde se duc lupte acum.
            A studiat matematica si fizica la Berlin si la Paris unde a luat titlul si la Sorbona.

      • Dar de multe ori vârfurile intelectuale nu răzbesc cel mai bine in viața dpdv material.
        Ce bine ca puteam doar sa rezolv și probleme din Gazeta Matematica dar aveam colegi in cercul de Matematica-informatica mult mai buni decât mine.
        Dar nu ii invidiam; fiecare știa câte parale fac ceilalți. Și eu jucam fotbal mai bine ca ei și aveam și succes un pic mai mult la fete. Ca și asta era important. 😀

  15. De 68 de ani tot aud: tinerii din ziua de azi … Nimic nu s-a schimbat de generații deși tinerii devin bătrâni. Așa că “dacă nema putirință ce mai chichirez gâlceavă?”. Observ pe aici o creștere a gradului de intoleranță, a divizărilor artificiale, a categorisirii și catalogării altora. Eu și ceilalți, uneori noi și ceilalți, ceilalți întotdeauna vinovați.

    • Observ pe aici o creștere a gradului de intoleranță, a divizărilor artificiale, a categorisirii și catalogării altora.
      Eu am observat, pe aici, exact invers, majoritatea e impotriva acestor divizari si clasificari.
      Dupa parerea mea o mare parte din „tineretul” de azi e mai bun decit am fost eu (noi). Mai multi ani am avut grije de practicanti, sau am coordonat lucrari de diplome in domeniul tehnic. Majoritatea m-a impresionat prin harnicie, dorinta de cunoastere, ambitie etc. Multi nu erau deloc, din pacate, oameni politici, nu participau la friday for future, de altfel nici nu ar fi avut timp, programul lor fiind f incarcat.
      Altfel e cind e vorba de activisti, na ca incep si eu sa clasific. Acestia sunt relativ putini dar f galagiosi, ii acopera pe cei care ar putea sa spuna mai multe si lucruri mai consistente privind viitorul. Ca un lucru e clar, viitorul e al lor.

  16. De obicei nu sunt de acord cu dvs. in privinta combustibililor fosili si a schimbarilor climatice, dar de data asta aveti perfecta dreptate. Sa bagi generatii intregi in niste clisee e pus si simplu lene intelectuala. Eu doar in clasa mea din liceu (si am terminat liceul acu’ 30 de ani) vad niste diferente absolut uriase. De la colegi care au devenit religiosi fanatici la atei, de la demorati liberali la marxisti convinsi, samd. Cum sa-i bagi pe toti oamenii aia intr-un singur profil doar pt ca ei sunt nascuti intr-o anumita perioada? Ridicol.

  17. @ matrix
    Păi tocmai ati citit acest comentariu si i-ati raspuns si repede. Si nu doar mie mi-ati raspuns asa. Apoi, cum răspundeți altor comentarii daca spuneti ca nu le cititi? Poate logica Dvs. de profesor universitar va ajuta, dar eu recunosc sincer ca ma simt depășit.
    Legat de cititul odată pe săptămână, astăzi presupun ca prof. Crânganu ar trebui să se simtă onorat ca fix in acel moment in care Dvs. citeati pe platforma a apărut și articolul dumnealui.
    Nu cred că este zi sa nu fi văzut comentarii de ale Dvs. la articolele care se scriu. Dacă nu v-as recunoaște „stilul” as zice că-i vorba de o coincidență de nume.
    Si nici măcar nu trebuie să îmi dați mie raportul cat cititi/ce cititi sau nu cititi de pe Contributors, nu era necesar să faceți asta pentru ca nu v-am cerut asemenea informații.
    Intr-o singura privinta pare sa aveti dreptate, anume in cea care spuneti ca nu inteleg ce ziceți. Din pacate, nu am nici inteligenta necesară și nici acces la vreo revelație ca să înțeleg si sa apreciez comentariile Dvs. la justa lor valoare. Cu toate acestea, ma consolez cu ideea că am mai vazut pe aici persoane in situatia mea, dintre care unii precum Harald sau Neamtu tiganu, oameni pe care i-am mai urmărit si sunt bine informati si articulati in argumentele/contraargumentele pe care le oferă. Imi cer scuze si in numele lor, suntem prea inapoiati pentru a înțelege nivelul de comunicare si profunzime a ideilor din Matrix. Din pacate, noi folosim inca logica clasică și bunul simț.

  18. Unul căruia nu-i pasă de schimbarea climei

    Plymouth Rock, locul istoric de pe malul vestic al Oceanului Atlantic, unde în 1620, au debarcat primii europeni, este încă la nivelul mării și după 400 ani. Nu e de mirate că Obama nu este îngrijorat de vila sa din apropiere, pe insula Martha’s Vineyeard.

    Creșterea nivelului mării din cauza încălzirii globale este pentru alții, mai îngrijorați și mai speriați.

    https://pbs.twimg.com/media/FXy42ibUIAsZwU5?format=jpg&name=large

    • „Creșterea nivelului mării din cauza încălzirii globale este pentru alții, mai îngrijorați și mai speriați.” Sau pentru propagandisti. Noua dictatura ecologica trebuie justificata prin astfel de statistici si distorsionari ale realitatii care au ca scop modelarea societatilor in functie de dorintele unor guverne sau institutii. Nu conteaza din ce generatie faci parte sau ce varsta ai, atata timp cat te documentezi si intelegi aceste fenomene climatice, facand o distincitie clara intre propaganda/politica si stiinta. Din pacate, astazi stiinta se imbina”armonios” cu poiticile de mediu, iar rezultatul va fi ceva oribil. Politica urmarita este aceea de a induce oamenilor dorinta de a face „sacrificii” in numele salvarii planetei de apocalipsa climatica inchipuita. Aceste sacrificii pot arunca in bezna lumea pentru urmatorul secol.

  19. Nici o surpriză în acest colț de internet. Articolul e, ca de fiecare dată, la standarde înalte.

    Niște informații suplimentare despre grete…

    Mă gândeam să traduc câte ceva de pe pagina
    https://www.bibliotecapleyades.net/ciencia3/ciencia_climatechange147.htm
    dar am renunțat. Nu poti obliga pe nimeni să deschidă ochii dacă nu vrea.

    Ceilalți se descurcă și singuri, chiar daca engleza nu le e chiar la îndemână. La nevoie, http://www.deepl.com/translator e acolo pentru toată lumea. Și e gratuit.

    Vreau să atrag atenția asupra celei pe care mulți o numesc operatorul/dresorul Gretei Thunberg (Greta Thunberg’s handler): Luisa-Marie Neubauer, despre care puteți afla o mulțime de lucruri foarte interesante dacă știți să căutați pe internet ocolind filtrele ticăloșite Google, Bing, DuckDuckGo, StartPage etc. etc., din cauza cărora, PE INTERNET, adevărul nu prea mai iese ca untdelemnul la suprafața apei.

    https://www.bibliotecapleyades.net/imagenes_ciencia3/climatechange147_04.jpg
    https://search.brave.com/images?q=greta+thunberg%27s+handler+Luisa+Neubauer

    Multe ar fi de spus despre Luisa-Marie… Mie mi-au atras atentia două mărunțișuri de pe wiki:

    1. Neubauer a avut parte de o mediatizare negativă pentru zborurile sale în țări din întreaga lume. Ea a răspuns că orice critică la adresa consumului său personal distrage atenția de la probleme structurale și politice mai mari.

    2. Alexander Straßner, profesor de științe politice la Universitatea din Regensburg, a acuzat-o că folosește termenul „old white men” ca sinonim pentru persoanele cu opinii diferite pentru a le discredita.

    În altă ordine de idei, niște glume:
    https://westernrifleshooters.us/wp-content/uploads/2022/08/845803d917ef60bd.jpeg

    https://cms.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Screen%20Shot%202022-08-09%20at%2010.33.23%20AM.png
    Mai multe despre acest personaj :) :
    https://twitter.com/AnnLesbyPhD

    • Ann Lesby: „I am sickened. We truly have no hope without Marxism. Children of color deserve free gender affirming care without parental knowledge. Ridiculing a semitrans woman of color for having an unusual last name is astoundingly multiphobic and sexist. Re-educate yourself.” etc.
      Pentru a ne întoarce la subiectul propus de domnul profesor Crânganu, doamna menţionată mai sus a mai emis o butadă: „Climate change kills thousands of people every day. Joking about it encourages careless attitudes which result in resistance to programs intended to save lives.”
      Aşa arată progresismul în varianta Lesby.

        • E umor. Bascalie. Contul de twitter e real (chiar dacă suspendat, fiindcă progresiștii de la twitter nu știu de glumă), dar personajul e fictiv. Parodie 100%. Acum 20-30 de ani pina si copiii ar fi izbucnit in ris la vederea unei astfel de caricaturi umane, fiindu-le evident ca e vorba despre o incercare de a obtine un efect satiric. Dar în zilele noastre e tot mai greu de facut distinctia intre una si alta. Dacă o căutați pe Ann Lesby pe internet, o veți găsi în foarte multe locuri. Unii se prind rapid ca e o parodie, dar mulți nu știu ce să creadă în primul moment.

          Cum să nu râzi citind prostiile astea:
          Ann Lesby, PhD (she/her): If there’s one thing I’ve learned from navigating life as a semi-trans genderqueer demisexual neurodivergent 1/8 black lesbian who dates men, it’s that the world is a terrifying place for people like me.
          (Dacă există un lucru pe care l-am învățat navigând prin viață ca lesbiană 1/8 neagră semi-trans genderqueer demisexuală neurodivergentă care se întâlnește cu bărbați, este că lumea este un loc înspăimântător pentru oameni ca mine.)

          My father is doing just fine thank you very much. She’s completing her transition next week and the surgeon is very optimistic.
          (Tatăl meu se simte bine, mulțumesc foarte mult. Ea își va finaliza tranziția săptămâna viitoare, iar chirurgul este foarte optimist.)

          Dacă vreți să mai râdeți cu Ann Lesby, vizitați:
          https://ifunny.co/tags/lesby
          https://mobile.twitter.com/AnnLesbyPhD/status/1431752922556141569
          https://getoutspoken.com/author/ann-lesby
          https://ovarit.com/o/TransLogic/41062/is-this-parody-i-cant-tell-anymore

          • Asta, însă, nu e o glumă… Și nici fake news, deși aiuritoare:

            Un înalt oficial al RAF demisionează din cauza politicilor woke.

            Șefa departamentului de recrutare și selecție al Forțelor Aeriene Regale din Marea Britanie a demisionat în semn de protest față de restricțiile de angajare a bărbaților albi în încercarea de a îndeplini obiective „imposibile” de diversitate, au declarat marți surse din domeniul apărării pentru Sky News. O politică care restricționează recrutarea bărbaților albi în încercarea de a îndeplini obiectivele de diversitate va afecta puterea de luptă, a spus ea.

            Plecarea ei a urmat afirmațiilor unor surse din domeniul apărării potrivit cărora RAF a impus o „pauză efectivă” în ceea ce privește angajarea bărbaților albi, în timp ce a făcut presiuni pentru a angaja mai multe femei și minorități etnice.

            Obiectivele RAF sunt spectaculoase, deoarece ar urma să dubleze procentul actual de femei, ajungând la 40% de recruți femei până în 2030. De asemenea, se dorește ca 20% dintre noii angajați să fie membri ai minorităților etnice până la data limită.

            Presiunea de a angaja minoritari este copleșitoare, au declarat mai multe surse pentru Sky News. „Suntem cu toții cu adevărat pro-diversitate și vrem să vedem o mai bună reprezentare în toate serviciile, dar… nivelurile de ambiție pentru țintele etnice… sunt absolut nebunești”, a spus unul dintre ei, menționând că nu există nicio bază științifică (there was no science) care să susțină această ambiție. Divizia militară a îmbrățișat, de asemenea, limbajul „incluziunii”, schimbând termenii specifici de gen – “airman” a devenit „aviator” – și adoptând pronumele în semnături.

            Surse din domeniul apărării Sky News l-au acuzat pe Air Chief Marshal Sir Mike Wigston că a prioritizat diversitatea în detrimentul pregătirii de luptă. Wigston a încurajat, de asemenea, persoanele autiste și alte persoane „neuro-diverse” să ia în considerare o carieră în cadrul RAF, afirmând că, dacă recruții pot folosi un computer, „probabil” că nu vor trebui să treacă un test de aptitudini fizice.

            Și nici asta nu e o glumă…
            First Dog Infected With Monkeypox After “Sharing Bed” With Gay Couple

            Iar asta e deja BUFFOONERY AT ITS FINEST:
            https://twitter.com/greg_price11/status/1559634321262235648

            • Neuro-diverse, adica handi’ poate fi viitorul topgun, trecand de la matura la EF-2000/F-35.
              Pentru cel in scaun cu rotile probabil au gasit pizitie in antiaeriana, unde tre’ sa stai asezat mai tot timpul.
              „Fer-ma ani-ma-le-lor, fer-ma ani-ma-le-lor”
              „De la mi-ne nu vei sti care-i gus-tul re-le-lor”

    • https://www.gbnews.uk/news/beethoven-performance-axed-as-british-singers-refuse-to-back-down-to-us-orchestras-covid-mask-demands/354905

      Un concert Beethoven a fost anulat după ce un cor britanic a refuzat să cedeze în fața cererilor unei orchestre americane de a folosi masca Covid.

      Edinburgh Festival Chorus urma să interpreteze Simfonia a IX-a de Beethoven alături de Orchestra din Philadelphia în cadrul Festivalului Internațional de la Edinburgh. Însă corul a respins cererea orchestrei americane de a purta măști de protecție în timp ce cântă, ceea ce a condus la anularea spectacolului.

      Ca urmare, Orchestra din Philadelphia va interpreta Simfonia a Cincea de Beethoven pe 25 august, deoarece nu este nevoie de cor, au anunțat organizatorii.

      Jackie Bruce, care avea 10 bilete la eveniment, a declarat că „aștepta cu nerăbdare” spectacolul. Ea a adăugat pentru The Telegraph: „Este absolut aiurea – cum poate un cor să cânte în timp ce este mascat? Sunt sigură că orchestra este vaccinată de mai multe ori, la fel și corul, așa că este o exagerare totală”.

      Un purtător de cuvânt al orchestrei a declarat că decizia de a anula concertul „nu a fost luată cu ușurință”, adăugând însă că un cor care să poarte măști este „în interesul sănătății și siguranței”.

      Acesta a adăugat: „Deși înțelegem că protocoalele Covid din Scoția diferă de ale noastre, am considerat că această precauție era deosebit de importantă la începutul unui turneu lung și complex. Consilierii noștri de la Universitatea din Pennsylvania au arătat că cântatul determină o răspândire semnificativ mai largă și mai îndepărtată a aerosolilor decât vorbitul și că măștile reduc dramatic această răspândire a aerosolilor și, prin urmare, riscurile”.

      P.S.
      1. Dacă personajul fictiv și absolut caricatural dr. Ann Lesby ar fi avut o astfel de solicitare, toată lumea ar fi râs ca de încă o glumă bună inventată de creatorul lui Ann Lesby.
      2. Situatia e însă așa cum zic frații Dave Alvin and Phil Alvin: „World’s In A Bad Condition”.
      https://youtu.be/6eR5D_hEQ4Y

  20. Fiecare generatie are purtatorii ei de cuvant. Evident, acestia sunt subiectivi si rareori se intampla sa nu traga spuza pe turta lor (si a generatiei din care fac parte). Evident, generatiile foarte tinere au mai putini purtatori de cuvant intelepti, cu studii si cu audienta.
    Bunul simt si educatia fac diferenta intre oameni, indiferent de generatia careia-i apartin.
    E de bun simt sa nu te c…ci acolo unde mananci si sa-ti tii casa curata. E de bun simt sa-ti doresti sa respiri un aer curat si sa vezi verdeata in jur. E de bun simt sa nu faci risipa de resurse, oricare ar fi acestea. E de bun simt sa te gandesti ca Pamantul este casa noastra, a tuturor si ca Pamantului nu-i pasa de politica, de granite, de meschine interese omenesti.
    Doar de bun simt si de educatie avem nevoie. Atat!

  21. „Un bărbat de 65 de ani a fost arestat în Grecia, fiind suspectat de aprinderea incendiilor de vegetație din Thassos” Un pagan, a intinat nobilele idealuri ale incalzirii globale!

  22. OFF TOPIC

    Germania dezbate ridicarea interdicției privind fracturarea hidraulică, în timp ce se confruntă cu criza aprovizionării cu energie

    Criza aprovizionării cu energie din Germania a declanșat o dezbatere politică la nivel național pentru a stabili dacă țara ar trebui să ridice interdicția privind fracturarea hidraulică pentru a permite dezvoltarea rezervelor de gaze naturale neexploatate.

    Și în alte țări din Europa, fracturarea hidraulică este, de asemenea, supusă unei reexaminări. În Marea Britanie, au existat apeluri pentru ridicarea unui moratoriu. În Olanda, există o dezbatere privind prelungirea producției în cel mai mare câmp gazeifer din Europa, care este programată să se încheie în acest an.

    Fracturarea argielelor gazeifere a fost interzisă în Germania din 2017; au fost permise numai patru foraje de explorare în scopuri științifice. Dar aceste foraje de explorare nu au fost efectuate până în prezent.

    Potrivit unui raport al Institutului Federal pentru Geoștiințe și Resurse Naturale, rezervele de gaze de argilă în Germania se ridică la peste două trilioane de metri cubi. Extracția ar fi posibilă doar prin fracturare.

    Această cantitate acoperă de 20 de ori consumului anual de gaze din Germania, care este de 100 de miliarde de metri cubi, potrivit BVEG.

    Producția potențială de gaze de argilă ar fi de până la 10 miliarde de metri cubi pe an. Aceasta ar putea acoperi 10% din necesarul de gaze al Germaniei și ar putea limita importurile suplimentare de GNL, a declarat Ludwig Moehring, directorul executiv al BVEG. Reducerea dependenței de importurile de GNL ar pune, la rândul său, presiune asupra prețurilor energiei.
    =======================================================================

    Când am început, prin 2014, să scriu despre revoluția argilelor din SUA, imensa majoritate a comentatorilor au fost extrem de critici și indignați, m-au acuzat că aș fi „petrolist” (deși era vorba de gaze naturale, nu de petrol!) și au umplut străzile și satele României cu demonstrații fracktiviste, unele violente. Și nu doar în România…

    Încă o dată, proverbul cu „cine râde la urmă, râde mai bine” se dovește foarte real.

    • „Când am început, prin 2014, să scriu despre revoluția argilelor din SUA, imensa majoritate a comentatorilor au fost extrem de critici și indignați”. Sunt unul dintre acei comentatori și vreau să îmi cer scuze dacă am fost prea agresiv în comentarii. Sunt foarte conștient că gazele pe care le ardem la aragaz sau în centrală nu provin de la țeavă/butelie, ci sunt extrase de undeva, prelucrate și distribuite, fiecare dintre aceste procese având plusuri și minusuri. Și fără ele am face frigul iarna.

  23. Pe acest subiect vast, al ideologiei schimbarii climatice am citit recent o carte buna, pe care o recomand tuturor celor interesati. Este vorba de The Politically Incorrect Guide to Climate Change, scrisa de Marc Morano. Bineinteles ca prof. Cranganu o stie si m-ar bucura sa aflu si opinia domniei sale cu privire la Morano.

    • Marc Morano, ca și alții (d ex., Alex Epstein, autorul lui Fossil Future: Why Global Human Flourishing Requires More Oil, Coal, and Natural Gas–Not Less) nu sunt oameni de știință propriu-ziși. Dar ambii au în spate echipe care „sapă” harnic și colectează informații climatice pentru cei doi. Marele lor merit este că ambii sunt foarte buni comunicatori, și în scris și oral. Ei sunt practic o interfață utilă între știința per se și știința-pentru-toți.

      Personal, am avut un schimb de opinii cu echipa lui Alex Epstein după ce am descoperit niște erori matematice într-unul din videourile sale. Epstein n-a avut nicio replică, iar echipa sa a promis să corecteze eroarea și să fie mai atenți în viitor.
      Până atunci, sursele mele de informații rămân articolele științifice, publicate peer-reviewed.

  24. Frumoasa tema domnule profesor, diferențele de inter-generationale.

    Ceea ce trebuie sa transmitem copiiilor nostri este că sunt copii doriți, că îi iubim și că ne pasa cu adevărat de ei. Și de clima pe care o vor suporta, ei și nepoții noștri. Când acest mesaj puternic va fi transmis corect de către noi și simțit de către generația copiiilor nostri, problemele inter-generationale vor dispărea. Pentru că și noi ne vom adapta la nevoile copiiilor nostri, și ei vor face efort sa ne înțeleagă strădaniile.

    Diferendele inter-generationale apar pe fondul frustrărilor. Tinerii care nu se simt iubiți și /sau înțeleși, își revarsă furia pe generația părinților. Bătrâni care nu și-au dorit copiii devin iritați de „mofturile” tinerilor.

    A, plus moda cursurilor de dezvoltare personala care incep inevitabil cu „părinții tăi care te-au crescut defect”. „Bătrânii ăștia care nu știu nimic, nu ne invata nimic și poarta toată vina pentru ne-asumarea stării de adult”. :|

    Domnul profesor Dumitru Bortun vorbește in ultimul podcast cu George Buhnici (YouTube) despre „paradigmele” diferite dintre oameni și dintre generații. Explică foarte frumos cum „problemele” dintre generații sunt de fapt diferente de paradigme in care s-au format oamenii respectivi (minutele > 8:00).

    • Romanii au o vorba ce ne spune cum : „Eu te-am facut eu te …..” sau cum imi zicea cineva daunazi : eu mi-am facut datoria fata de fiica mea si acum ….. daca nu face ce ii zic eu treaba ei .Frustrarile sunt si ele doar o parte a continutului .Nemultumirea deriva si ea din modalitatea cu care ne privim copiii ca sa nu mai spunem de forma prin care batrinii se cred cu mult superiori tinerilor uitind de fiecare data sa se priveasca in oglinda .Ceea ce este insa cu mult mai grav este impotrivirea , acerba, a unor batrini atunci cind tinerii ii depasesc sau le depasesc competentele .Totul se transforma in ura .Vulpea cea batrina atunci cind nu ajunge la struguri zice ca sunt acri .

  25. „You will die of old age. I will die of climate change” este doar un slogan prost si nimic mai mult decit o exagerare adolescentina. Le-am proferat si noi la rindul nostru, uneori spre exasperarea parintilor nostri, ceva similar am avut de „infruntat” si cei care avem copii. Nimic nou, toti am vrut cindva sa schimbam lumea nestiind despre inertiile ei. Nu ne-a iesit, lumea asta merge incotro are ea treaba si nu ne da noua socoteala nici cum si nici incotro.
    Unora li se pare ca sint in stare s-o duca, (ca, vorba devenita clasica, spitalele de nebuni sint pline de Napoleoni. Doar ca mai nou majoritatea Napoleonilor in viata nu sint in spitale ci pe forumuri) cindva le zicea futurologi si ce-a ramas din ei sint cel mult primele 4 litere si niste hohote de ris, asta pe linga cuvenita jena – e jenant sa vezi cum cineva altminteri citit si cultivat bate cimpii -, altii mai nou se numesc „profeti ai crizei” si tot asa, nu prea stii cu care parte a corpului sa rizi de ei, ca de ideile lor nu prea merita. Care e diferenta intre basmaua Babei Vanga si cravatele lor ar fi mai interesant. Pentru modiste. E la fel cu a discuta distributia ridurilor respectivei versus cea a ridurilor unui mastiff sau semantica mecanismului biela manivela, o fi ceva si s-o fi discutind la vreun seminar pe la filozosofenii daca n-ai altceva mai bun de facut decit sa filosozofesti ca sa te dai cult in cap, doar doar te-or crede citiva si ti-i face vreun nume prin snobilimea intelectualiceasca. Cea despre care cindva te vor intreba copiii tai gata blindati cu sloganuri similare, deloc asimilate insa gata betonate. Cine stie, poate prinzi si vreo pensie la Uniunea Scriitorilor, nu e de lepadat, ai de-o supa.

    Stiti, de o saptamina erupe un vulcan in Islanda. Toti stiam ca va aparea insa nimeni normal la cap nu stia nici cind si nici unde anume in Islanda. Dar nu s-a gasit vreun geolog sau vreun vulcanolog sa strige anul trecut ca se va intimpla. L-ar fi luat o lume intreaga la trei pazeste desi sansele sa aiba dreptate erau mult mai mari decit la oricare profetie facuta vreodata. In schimb luam de buna orice ineptie cu valente catastrofice indiferent ca e economica sau climatica, sint atit de multe variabile incit ajunge doar sa-i dam un nume pe post de explicatie. Pentru unii ajunge sa zicem Roubini. Sau Energiewende. Tot aia desi la Energiewende e atit de simplu incit nu era cazul de vreo profetie, doar de oleaca de fizica de liceu ca sa stii ca e o timpenie.

  26. neintelegerile dintre generatii exista de cind omenirea; si vor exista cat tine omenirea; daca inainte, tinerii erau retinuti, acum li se dau coarne; problema nu e diferentele de gindire dintre generatii (vedeti ca si fiecare dintre noi am gandit diferit, in functie de virsta -adica acumularea experientei personale si a lecturilor-); problema e cine proclama aceste diferente si propulseaza tinerii in functii de conducere; in fond, tinerii nu au experienta de viata, nu au suficiente lecturi, nu sunt specializati intr-un domeniu; si atunci? din cate stiu, la nivel istoric, doar fascistii si comunsitii apelau la tineri pentru a distruge socieatatea democrata si a crea altceva; e de retinut…
    (In plus, sa nu uitam ca tinerii de azi vor deveni batrinii de maine; atunci ce vor sustine?)

  27. In ce priveste schimbarile climatice, e de notat ca la inceput se numeau incalzirea globala. Ceva nu se potrivea si s-a schiumbat. Acum s-o potrivi total?
    Nimeni nu neaga fenomenul. Dar daca banchiza polara se topeste, unde se duce apa? De ce Oceanul Planetar nu are un nivel mai ridicat? In plus, daca schimbarile climatice au alta cauza decat poluarea? Au descifrat taina evolutiei climei in decursul istoriei? Ca pina acum 100-200 de ani, ce poluare era?
    Atita timp cat nu se accepta o discutie sincera, deschisa, pe tema, nu avem decat o tema politica fluturata de politruci. Cu un sponsor puternic si agresiv. Sa se fereasca de clipa in care se vor lua toate masurile posbile pentru stoparea poluarii, cu costurile de rigoare, si sa vada ca fenomenul continua…

    • @ mongolul,
      va ccontrazic: numele de fata al incalzirii globale era „racirea globala” din anii `70 ai secolului trecut.

        • Inundațiile din 1970 și 1975 au avut loc la finalul unei perioade de răcire. Încălzire incontestabilă a fost între 1980 și 2010. Însă e vorba de variații minore. Pe ansamblul ultimilor 6.000 de ani, procesul a fost de răcire, chiar dacă în prezent există o încălzire începută pe la 1695 – 1700.

          Pe vremea împăratului Traian era mult mai cald decât azi, de exemplu.

          • Pe vremea împăratului Traian era mult mai cald decât azi, de exemplu.

            Cu câteva sute de ani înaintea lui Traian, generalul de 28 ani, Hannibal, și armata lui care cuprindea și 37 elefanți de luptă, au traversat în toiul iernii munții Alpi din nordul Italiei, atacând prin surprindere Imperiul Roman. Dacă niște animale tropicale, precum elefenții, au putut traversa iarna trecătorile din Alpi, înseamnă că zăpezile nu erau prezente sau erau nesemnificative, adică era o perioadă de încălzire climatică – fără automobile, termocentrale pe cărbuni sau gaze, fabrici de ciment, industrie petrochimică etc.

            Secolele în care Imperiul Roman a fost construit și a înflorit sunt cunoscute în climatologie drept „optimul climatic roman”. Între aproximativ 250 î.Hr. și 400 d.Hr., a fost cald, umed și stabil pe o mare parte din teritoriul cucerit de romani. Într-o economie agricolă, aceste condiții au reprezentat un impuls major pentru PIB. Populația a crescut și totuși existau suficiente alimente pentru a hrăni pe toată lumea.

            • In 1991 a fost descoperit si este studiat intens Oetzi, un barbat care a trait in Tirolul Italian, undeva in jurul actualului oras Bolzano si care a murit acum 5000 de ani fugind de cei care l-au ranit. E o poveste intreaga foarte interesanta cu el, cu hainele si incaltamintea lui, cu ce mincase, ce tatuaje avea, ce grupa sangvina, ce arme avea (intre altele un ciocan de cupru 99% Cu! Cum l-o fi facut?).
              Eu am aflat de poveste prin 2009/10 fiind la schi pe partea cealalta, la Mayrhofen, adica intr-o zona situata cam la 25km Est de muntele pe care a fost descoperit si cu care Zillertalul nu are vreo legatura insa comertul e comert. Asa ca intr-o crevasa vizitabila a Ghetarului Hintertux (3300m altitudine) au amenajat un soi de altar al lui Oetzi, au pus o sculptura din lemn (proasta) infatisindu-l impreuna cu tot soiul de prostii new age, gen cristale de morion, amulete si asa ca sa atraga turisti. Am vizitat, nu atit de Oezti cit de crevasa, aia ma interesa pe mine. Foarte spectaculoasa si extraordinar de frumoasa. E un loc de vacanta minunat, sub ghetar exista si un pesteroi cit malu’, Spannagel, preponderent in calcare marmoreene foarte frumoase si uneori in marmura. Minunat! L-am vizitat partial, pe pesteroi, zic, data viitoare merg cu scule si cu insotitor specializat si autorizat sa intre peste tot s-o facem daca se poate pe toata. Intrarea in pestera e cam la altitudinea Negoiului nostru! Despre crevasa aici: https://www.hintertuxergletscher.at/en/highlights/unique-natural-gems/natures-ice-palace/

              Acuma, Oetzi a fost descoperit la 3210m partial ingropat in gheata. 3210 m e sus oricum ai da-o. E munte, era gheata si era frig ca asa-i acolo. Si ploua/ninge mult si bate vintul. N-ar fi ajuns el acolo daca n-ar fi fost vara si mai cald, nici cu materialele de azi nu ajungi foarte usor acolo vara. Iarna e mai dihai. Adica putem presupune citiva ani, poate decenii mai calde decit cele care au urmat si care l-au ingropat complet in gheata pentru 5000 de ani. Azi locul descoperirii e fara gheata, va veni ea iarasi poate peste citeva zeci de ani acolo daca nu chiar mai repede.

            • @ ;
              In picturile rupestre cercetătorii nu au găsit pana acum vreo salata ca sa dovedească ca oamenii au fost ierbivori.
              :))

        • va multumesc pentru precizare; eu am urmarit doar ultimii ani; inca un motiv ca stabii sa prefere tinerii: se uita greselile pe care le-au facut, in timp.

  28. E imposibil a se sti cum va fi clima peste cativa ani/decenii daca meteorologii nu pot prezice exact vremea pe ziua respectiva.

    • Nu se pot face predicții climatice realiste nici măcar pentru câțiva ani.

      Între 2015 și 2019 se anticipa că actualul ciclu solar (25) va fi la fel de potolit ca precedentul (solar cycle 24) care a fost cel mai rece din ultima sută de ani. Unele predicții susțineau că va fi chiar mai potolit. Realitatea s-a dovedit complet diferită, actualul ciclu se află abia în al treilea an și e deja extrem de activ. Depășește toate așteptările, deși mai are cel puțin un an până să atingă maximum.

      Chiar și fără a lua în calcul cicluri întregi, o perioadă extrem de activă a Soarelui, de numai 3-4 luni, este imposibil de prezis. Iar efectele ei sunt încă și mai puțin predictibile, nu e același lucru dacă se petrece în timpul verii din emisfera nordică, unde se află majoritatea suprafeței de uscat, respectiv dacă se petrece în timpul verii din emisfera sudică, acoperită majoritar de apă.

  29. Sunt tare curios unde e Greta acum, sa condamne războiul din Ucraina si sa-i certe pe americani ca le trimit arme ucrainenilo care polueaza. Nu am auzit nimic de ea de câteva luni. După ea, Ucraina ar trebui să renunțe la suveranitate si sa cedeze toate teritoriile cerute de ruși doar pentru a nu continuă războiul care face rau climei. Se vede cat de serioasa e treaba cu schimbarea asta climatica.

    • Domnișoara Greta e in prima linie a frontului, dumneai fiind destul de războinică din fire. Vă asigur că le susține in gura mare -dacă o întreba careva- pe doamnele Ursula și Kamala in lupta lor pentru eliberarea Europei de gazul rusesc (=câh numărul 1), energia nucleară (câh numărul 2, deja rezolvat prin Ucraina unde 2 centrale sunt oprite) și îngrășămintele rusești și ucrainene (câh numărul 3, aproape rezolvat și ăsta).

      Nu uitați: întotdeauna când socialiștii ajung la putere abandonează instant retorica pacifistă și pornesc războaie sau măcar măceluri fratricide (valabil și pentru socialiștii din America, ăi mai democrați uomini din lume). Greta nu face excepție, este o soldățoaică promițătoare chiar, la cum rotește cuvântul ucigaș deasupra capetelor ce asistă cu inconștiență la cuvântările ei de tip foc de mitralieră (mi-aduce aminte de vadim).

  30. Cui îi (mai) pasă de schimbarea climei?

    O consilieră științifică a Casei Albe pentru climă, sancționată de un organism științific cheie din SUA

    Academia Națională de Științe (NAS) a Stetelor Unite i-a interzis lui Jane Lubchenco, un consilier cheie al Casei Albe în domeniul climei, să se implice în publicațiile și activitățile NAS timp de cinci ani pentru că a încălcat codul de conduită înainte de a se alătura administrației, a anunțat organizația.

    De ce este important: Măsura reprezintă o mustrare semnificativă la adresa lui Lubchenco, care este director adjunct pentru climă și mediu în cadrul Biroului pentru politici științifice și tehnologice de la Casa Albă (OSTP)

    La originea știrii: NAS, cel mai prestigios organism științific din SUA, a declarat că decizia, care a intrat în vigoare la 8 august, provine din secțiunea 3 a codului său de conduită. Aceasta prevede că membrii „trebuie să evite acele practici de cercetare dăunătoare care reprezintă încălcări clare ale principiilor fundamentale ale cercetării”.

    Un purtător de cuvânt al NAS a confirmat că decizia are legătură cu retragerea, anul trecut, a unui articol din Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

    Înainte de a se alătura OSTP, Lubchenco a editat o lucrare care a fost retrasă din revista PNAS în octombrie 2021, deoarece datele care au stat la baza analizei nu erau cele mai recente disponibile și pentru că are o relație personală cu unul dintre autori (cumnatul ei).

    Lubchenco, în timp ce se afla la Casa Albă ca Administrator NASA, numită de președintele Obama, a fost vârful de lance al activității de elaborare a politicilor de integritate științifică în cadrul agențiilor guvernamentale.

    Ce spun ei: „Accept aceste sancțiuni pentru eroarea mea de judecată în editarea unei lucrări scrise de unii dintre colaboratorii mei de cercetare – o eroare pentru care mi-am declarat public regretul”, a declarat Lubchenco într-un comunicat.

    Detalii,
    https://www.axios.com/2022/08/16/white-house-climate-official-sanctioned

  31. De la lupta de clasă se trece la lupta între generații. Aceeași Mărie cu altă pălărie. Sau la fel de / mai bine : Altă Mărie (generație) cu aceeași pălărie.
    Mica diferență e, că tovii se jucau cu științele sociale, subiective prin definiție (de ce le-or zice științe ?), pe când generațiunile astea, ce mor de climate change, chipurile, se joacă cu 1+=2.
    Când asta ne va doborâ(dacă se ajunge (acolo), va trebuie s facem o revoluție , dar în „matematică”. Habar nu aveți cum se face, pt că nu cunoașteți niciuna..

    Altă aceeași Mărie, cu altă pălărie, gândirea pe termen lung: adică ne sacrificăm pt viitorul luminos al omenirii.
    …ăștia tineri, care ați mai citit pe la ăia „băștepții” din Vest , care trasau ei liniile viitorului din fotolii sau la o cafenea. Nu știți ce este ăla „Programul PCR de dezvoltare a României până în anul 2000 și în perspectivă”. Păi dacă doar schimbați câteva noțiuni, restul nu e nevoie, puteți prelua Programul ăsta fără modificări. Exact programul ăsta modificat este propovăduit de Generația Z (care cum s-a arătat, nu e definită de vârstă ci de idei).
    Dar ceea ce nu știe (mai) nimeni, nici ăi bătrâni din Generația Z, este paradoxul Programului.

  32. Cui nu-i (mai) pasă de schimbarea climei?

    Coralilor din Marea Barieră din jurul Australiei.

    Nu se potrivește deloc cu alarmismul climatic care bubuie prin toată mass media, dar

    Marea Barieră de Corali ete mai bine ca niciodată

    Două treimi din toate recifele au atins nivelul maxim istoric în 2022.

    Din 1986, autoritățile australiene au măsurat recifele în fiecare an. Iar anul acesta, conform unui raport recent publicat, situația recifelor este fără precent. Două treimi din Marea Barieră au mai mulți corali ca niciodată în ultimii 36 ani.

    Când a fost un an mai prost pentru corali (în 2012), mass media alarmistă a făcut valuri-valuri că acidificarea oceanului ne omoară coralii.

    Dar raportul recent publicat, despre creșterea maximă a recifelor, nu a avut nici cea mai mică publicitate. Deh, nu se potrivește „narativului” apocaliptic….

    Detalii,

    https://www.aims.gov.au/monitoring-great-barrier-reef/gbr-condition-summary-2021-22

  33. OFF TOPIC

    Big Bang-ul nu a avut loc.
    Ce arată cu adevărat imaginile telescopului spațial James Webb?

    Ipoteza Big Bang-ului – care afirmă că universul este în expansiune de când a început acum 14 miliarde de ani într-o stare fierbinte și densă – este contrazisă de noile imagini ale telescopului spațial James Webb, potrivit lui Eric Lerner, Președinte și cercetător șef al LPPFusion, de asemenea autorul cărții The Big Bang Never Happened.

    Pentru toți cei care le văd, noile imagini ale cosmosului realizate de Telescopul Spațial James Webb (JWST) sunt minunate și impresionante. Dar, pentru majoritatea astronomilor și cosmologilor profesioniști, acestea sunt, de asemenea, extrem de surprinzătoare – nu sunt deloc ceea ce a fost prezis de teorie.

    În avalanșa de articole tehnice astronomice publicate online începând cu 12 iulie, autorii raportează din nou și din nou că imaginile arată surprinzător de multe galaxii, galaxii care sunt surprinzător de netede, surprinzător de mici și surprinzător de vechi. O mulțime de surprize, și nu neapărat plăcute. Titlul unei lucrări începe cu o exclamație candidă: „Panică!”

    De ce inspiră imaginile JWST panică printre cosmologi? Și ce predicții ale teoriei contrazic ele? Articolele nu spun de fapt nimic. Adevărul pe care aceste lucrări nu îl raportează este că ipoteza pe care imaginile JWST o contrazic în mod flagrant și repetat este Ipoteza Big Bang, conform căreia universul a început acum 14 miliarde de ani într-o stare incredibil de fierbinte și densă și de atunci se află în expansiune.

    Deoarece această ipoteză a fost apărată timp de decenii ca adevăr incontestabil de către marea majoritate a teoreticienilor cosmologici, noile date îi fac pe acești teoreticieni să intre în panică. „Chiar acum mă trezesc la trei dimineața”, spune Alison Kirkpatrick, astronom la Universitatea din Kansas din Lawrence, „și mă întreb dacă nu cumva tot ceea ce am făcut este greșit”.

    Nu este prea complicat de explicat de ce aceste galaxii prea mici, prea netede, prea vechi și prea numeroase sunt complet incompatibile cu ipoteza Big Bang-ului.

    Să începem cu „prea mici”. Dacă universul este în expansiune, trebuie să existe o iluzie optică ciudată. Galaxiile (sau orice alte obiecte) din spațiul în expansiune nu continuă să pară din ce în ce mai mici odată cu creșterea distanței. Dincolo de un anumit punct, ele încep să pară din ce în ce mai mari. (Acest lucru se datorează faptului că se presupune că lumina lor ar fi plecat de la ele atunci când erau mai aproape de noi). Acest lucru este în contrast puternic cu spațiul obișnuit, care nu se extinde, unde obiectele par mai mici proporțional cu distanța lor.

    Altfel spus, galaxiile pe care le arată JWST sunt de aceeași mărime cu galaxiile din apropierea noastră, presupunând că universul nu se extinde și că deplasarea spre roșu este proporțională cu distanța.

    Din ce în ce mai mic este exact ceea ce arată imaginile JWST. Chiar și galaxiile cu o luminozitate și o masă mai mari decât galaxia noastră, Calea Lactee, apar în aceste imagini de două-trei ori mai mici decât în imagini similare observate cu telescopul spațial Hubble (HST), iar noile galaxii au deplasări spre roșu care sunt, de asemenea, de două-trei ori mai mari.

    Acest lucru nu este deloc ceea ce este de așteptat în cazul unui univers în expansiune, dar este exact ceea ce eu și colegul meu Riccardo Scarpa am prezis pe baza unui univers care nu se extinde, cu deplasarea spre roșu proporțională cu distanța. Începând cu 2014, publicasem deja rezultate, bazate pe imagini HST, care arătau că galaxiile cu deplasări spre roșu până la 5 corespundeau așteptărilor unui spațiu obișnuit, fără expansiune. Așadar, am fost încrezători că JWST va arăta același lucru – ceea ce a și făcut deja, pentru galaxiile cu deplasări spre roșu de până la 12. Altfel spus, galaxiile pe care le arată JWST sunt de aceeași mărime cu galaxiile din apropierea noastră, dacă se presupune că universul nu se extinde și că deplasarea spre roșu este proporțională cu distanța.
    ==============================

    Restul articolului poate fi citit aici:

    https://iai.tv/articles/the-big-bang-didnt-happen-auid-2215

    • Foarte interesant. Se pare că și în astrofizica teoria Big Bangului e la fel de sacră ca si teoria încălzirii globale pentru știința mediului. Dar neavând cunoștințe în domeniu, am o intrebare: care ar fi implicațiile faptului că nu a avut loc Big Bangul? Universul nu a avut un început sau cum? Nu reusesc sa inteleg si il rog pe prof. Crânganu daca poate simplifica putin lucrurile.

      • Există unele probleme cu teoria Big Bang. Nu este clar dacă ea explică de ce galaxiile sunt aranjate așa cum sunt și nu prezice cu exactitate abundența cosmică corectă a elementelor. Există un mare semn de întrebare și la începutul Universului – pare a fi un început, dar teoriile actuale devin puțin neclare. Teoria Big Bang-ului necesită, de asemenea, existența unor materiale misterioase numite materie întunecată și energie întunecată. Puteți citi unele detalii în articolele mele, publicate mai demult:

        Ce era pe când timpul nu era? Câteva reflecții despre Dumnezeu, timp și multivers

        Cine a omorât dinozaurii? Materia întunecată!… Când fizica întâlnește geologia

        Pe baza literaturii de specialitate publicate, în prezent, Big Bang-ul face 16 predicții greșite și doar una corectă – abundența de deuteriu, un izotop al hidrogenului. Predicția Big Bang-ului privind abundența heliului este de două ori mai mică decât cea măsurată, iar cea privind abundența litiului este de 20 de ori mai mică decât predicția.

        Problema combaterii Big Band-ul este similară cu cea a combaterii alarmismuluil climatic. Opiniile care sunt „eretice” nu au șanse de a fi publicate, pentru că referenții sunt de obicei adepții ortodoxiei Big Band și vor găsi motive pentru a respinge manuscrisele care nu se conformă cu ortodoxia cosmologică.

        • Am găsit un articol pe care-l atasez aici si in care se menționează pe scurt posibilele consecințe ale unei schimbări de paradigmă în cazul teoriei Big Bang. Cred, fără să greșesc prea mult, ca cea mai de „temut” consecința e ca, renuntandu-se la modelul Big Bangului, se dă „apă la moară ” la creationisti. Dar in fond, știința ar trebui să respecte observațiile și concluziile care se impun cu necesitate din urmă acestora, fără a cauta sa devina formatoare de opinii, religioase sau nu. Aici, cred eu, greșesc atât teologii cat si oamenii de știință. Știința operează cu un set de categorii iar religia cu altele, în propriile lor sisteme sunt adevarate ambele. E absurd sa se ceară de la știință sa demonstreze existența lui Dumnezeu la fel cum e absurd ca știința sa afirme ca nu exista un Dumnezeu. O lectură a textelor kantiene ar fi indicată atât în cazul teologilor cat si a savanților. Aici e articolul cu pricina. De asemenea, ii multumesc prof. Crânganu pentru faptul că publică constant astfel de articole pe teme care ne provoacă sa iesim din confortul științei oficiale și să vedem lucrurile intr-un context mult mai larg. Pentru ca in fond, asta înseamnă știința autentică, a îndrăzni să ieși din zona de confort si din informatia oficială.
          https://www.giantfreakinrobot.com/sci/big-bang-theory-debunked.html

    • Domnule profesor, urmaresc si eu cu pasiune ce apare in domeniu, evident in limita intelegerii mele. Am vazut multe idei mai vechi si mai noi in raspar cu ceea ce este indeobste acceptat ca s-ar fi intimplat de la Big Bang incoace. Care, intr-adevar, e prea posibil sa nu se fi intimplat, cf Sir Roger Penrose. N-as crede totusi ca Universul Stationar al lui Fred Hoyle sa aiba viitor. Dar da, modelul actual are ceva probleme si nu minore, de la formarea primelor gauri negre supermasive (cum? de unde? din ce?) si in acelasi rind si echivalent, oarece probleme de nucleosinteza in primele sute de milioane de ani dupa „inceput”. Basca ideea amutitoare ca la scara Universului Energia nu se conserva (!), idee pe care am auzit-o din gura unor cercetatori de prima mina, primul cred ca a fost Lawrence Krauss, daca nu cumva Freeman Dyson. Lasind la o parte, daca cumva se poate, ca nu stim ce e vreo 95% din Univers. O bagatela :))
      In ce ma priveste voi face ce cred ca e bine, voi astepta si voi urmari ce va aparea in spatiul public, se prea poate sa asistam la inceputul unei revolutii in Cosmologie (si poate si in Fizica Energiilor Inalte) dupa cum se poate sa nu. Oricum va fi interesant.

  34. Confirmarea activității solare despre care scriam mai sus: două furtuni solare se îndreaptă spre Pământ și ar putea ajunge joi sau vineri, posibil reunite într-una singură. Nu e un pericol real, nu va fi decât la nivelul G3 (maximum e G5) însă asta tot demonstrează activitatea neobișnuit de intensă a Soarelui.

    https://news.yahoo.com/cannibal-solar-storm-headed-earth-164729146.html

    NASA zice că abia în 2025 va ajunge la maximum de intensitate actualul ciclu solar, asta presupune că mai e loc de creștere și de avarii masive în sistemele de alimentare cu energie electrică, în anii următori.

    • Mai trebuie adăugată și o treia La Niña consecutivă, care este așteptată în această iarnă.

      Dacă ne raportăm la precedentele evenimente La Niña (2017/18 și 2020/21), vor fi creșteri ale căderilor de zăpadă și scăderi ale temperaturilor.

      Un eveniment La Niña apare atunci când temperatura la suprafața apei de-a lungul ecuatorului în estul Oceanului Pacific este cu cel puțin 0,5°C mai scăzută decât media pe termen lung.

      Pe 11 august 2022, NOAA a publicat o prevedere comform căreia La Niña de anul acesta va produce o scădere dublă a temperaturii medii (-1,0°C).

      Cuplată cu prețurile crescute ale energiei, această prevedere va face din iarna Europei și a restului emisferei nordice o piatră de încercare pentru încălzirea globală

      Detalii,
      https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/ensodisc.shtml

  35. @Ducu – ne împăcăm cu rușii imediat după reunificarea cu Basarabia. Le plătim 800 mil.euro ca să-și retragă trupele din Transnistria, organizăm referendum în raioanele Rîbnița și Camenca, poate unii dintre locuitorii de-acolo vor să facă parte din Ucraina, nu din România, după care promitem să cumpărăm gaz de la ruși încă 20 de ani, dacă nu-și mai bagă coada în Moldova. Mulțumit? 😀

    Ar fi foarte bine să fie frig mare la iarnă, Bruxelles-ul o să-și bage mințile în cap și n-o să mai ceară închiderea celor două grupuri energetice pe lignit de 330 MW fiecare, programate să fie oprite la 1 ianuarie 2023.

  36. Eu abia acum am dat peste ea… O inregistrare pusa pe youtube in 2017 si vizionata de doar 12.068 ori pina acum:

    John Coleman Founder of The Weather Channel DESTROYS Brian Stelter and CNN on Climate Change Fraud

    https://youtu.be/-fYjBH7ilZU

    O inregistrare care ar trebui sa fie vazuta de toata lumea, mai ales de copii, elevi, studenti si tineri dezorientati.

    John Coleman (October 15, 1934 – January 20, 2018) a fost un meteorolog american, fondatorul (1982) canalului de televiziune The Weather Channel.

  37. Cui îi (mai) pasă de schimbarea climei? Pușcăriașilor din Marea Britanie

    Guvernul anunță prima „pușcărie inteligentă” din Marea Britanie, în Yorkshire, alimentată cu energie solară, în care pușcăriașii au tablete în celule, dar spune că toate dispozitivele vor fi dotate cu o „securitate strictă” pentru a-i împiedica pe deținuți să navigheze pe internet.

    Guvernul britanic anunță că noua pușcărie „inteligentă” de la Full Sutton, în East Yorkshire, va fi deschisă peste trei ani. „Pușcăria inteligentă” cu emisii zero, alimentată cu energie solară, care le oferă deținuților tablete și laptopuri în celulele lor, va fi inaugurată în 2025.

    Designul complet electric, panourile solare, pompele de căldură și sistemele de iluminat mai eficiente vor contribui la reducerea cererii de energie, eliminând utilizarea cazanelor cu gaz.

    În timpul construcției, 40.000 de tone de carbon vor fi evitate prin utilizarea de beton și oțel reciclat.

    De asemenea, în jurul parcării pușcăriei vor fi construite puncte de încărcare a vehiculelor electrice pentru personal și vizitatori.

    Guvernul a semnat un contract de 400 de milioane de lire sterline cu firma de construcții Kier pentru a începe construcția unității în această toamnă.

    Detalii,

    https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-11106903/Government-announces-UKs-net-zero-smart-prison.html

    • Este o vorba in Transilvania: dupa ploaie chepeneag.
      Insa, zau, aia cu emisii zero e poanta zilei, in puscaria aia detinutii nu respira, nu transpira si nici nu merg la buda. Au si detinute pe-acolo? Ca alea nu transpira ci perspira. :))

      • Cel mai probabil nu e vorba de grija față de mediu. Vehiculele electrice sunt mult mai silențioase și au performanțe dinamice mult mai bune decât cele cu motoare termice. Nu e nevoie să fie toate electrice, din 50 de vehicule ale unei baze, pot fi 10 sau 20 electrice, pentru misiunile pe timp de noapte sau alte acțiuni care trebuie desfășurate în liniște.

        Bateriile pot fi reîncărcate în baza de care aparțin, folosind generatoare diesel. Oricum, bazele operaționale de pe teren sunt alimentate tot cu generatoare diesel.

    • iacata, viitorul de aur al omenirii sint puscariile inteligente! oamenii (puscariasii) cu laptopuri si tablete, intinsi pe spate cu fata la soare, se vor umfla (prospera) ca drojdia de bere

  38. OFF TOPIC

    Cititorilor articolului meu Este libertatea academică în pericol? Despre dezechilibrul ideologic și deriva către „monocultura” de stânga în universități, dar și altor oameni interesați de deraierea ideologică a universităților americane, le aduc la cunoștință un document important, publicat astăzi, 22 august 2022, de Academic Freedom Alliance (AFA).

    Sub titlul AFA Calls for An End to Required Diversity Statements, semnatarii cer ca Universitățile să nu mai pretindă declarații obligatorii de diversitate ca o condiție sine qua non pentru angajare sau promovare.

    Declarația AFA răspunde tendinței din ce în ce mai accentuate a instituțiilor academice de a cere membrilor sau viitorilor membri ai facultăților să semneze promisiuni sau să facă declarații prin care se angajează să promoveze „diversitatea, echitatea și incluziunea” (DEI) sau să detalieze modul în care au făcut sau vor face acest lucru.

    Declarațiile DEI distrag comisiile de cercetare de la evaluarea corectă și imparțială a meritelor candidaților ca educatori și cercetători. În același timp, declarațiile DEI trimit un mesaj dăunător și intimidant candidaților: respectarea dogmelor politice și activismul care promovează aceste dogme sunt mai importante decât excelența lor profesională.

    Aceste declarații înrolează cadrele universitare într-o mișcare politică, șterg distincția dintre expertiză și conformitate ideologică și încurajează cinismul și lipsa de onestitate.

    Detalii,

    https://academicfreedom.org/afa-calls-for-an-end-to-required-diversity-statements/

  39. Cultul Gretei Thunberg – End of Story

    Andrew Bolt, prezentatorul Sky News, spune despre cultul Gretei Thunberg că a „dat faliment”.

    O simplă copilă, plină de furie, obsedată de nenorocire, total lipsită de soluții practice – dar iată că dădea lecții lumii despre cum să funcționeze economiile lor din secolul XXI, a spus dl. Bolt.

    „Thunberg este acum o victimă a propriului ei succes în a speria oamenii să facă lucruri foarte, foarte stupide pentru care acum plătim”.

    Eu zic că era (demult) timpul ca și această bășică propagandistică să se spargă. Eleva suedeză se poate apuca serios de carte pentru a-și termina studiile liceale. Între timp, medici competenți o pot ajuta să-și amelioreze/vindice problemele medicale.

    Ceea ce va fi mai greu de acceptat este entuziasmul lipsit de orice discernământ cu care fani din întreaga lume, inclusiv România, au aclamat un idol fals. Cine are răbdare să citească cele 541 de comentarii (multe mustind de o stupidă lipsă de clarviziune) pe marginea a două din articolele mele din 2019, poate să-și facă o idee clară despre ravagiile psihologice ale unui brain washing și gaslighting perpetuat de păpușarii eco-catastrofiști.

    Detalii,
    Sky News, 2022: ‘Obsessed with doom’: Greta Thunberg has ‘gone bust’

    Constantin Crânganu, 2019:

    Nu, Greta, oamenii mari nu sunt răi…

    Când copiii devin experți și în schimbări climatice…

  40. – Interviu Vaclav Klaus pe http://www.seznamzpravy.cz, 26 august 2022 –

    „Problemele care au dus la o inflație galopantă și la o creștere uriașă a prețurilor la energie pe care le avem acum își au originea cu mult înainte de 24 februarie”, când Rusia și-a trimis trupele în Ucraina, a declarat Klaus vineri pentru postul de televiziune Seznam Spravy.

    „Acest lucru este auto-provocat, este auto-provocat de Occident. Invazia rusă nu a făcut decât să se adauge la asta”, a insistat el.

    Rusia este un furnizor important de gaz, petrol și cărbune, dar este „doar unul dintre jucătorii” de pe piața internațională. Prin urmare, reducerea livrărilor de hidrocarburi rusești către UE – care a survenit ca urmare a sancțiunilor drastice impuse Moscovei de către blocul comunitar – pur și simplu nu poate fi cauza numărul unu a ratelor ridicate ale inflației și a creșterii prețurilor la energie, a insistat Klaus.

    „Nu înțeleg de ce nu este menționată cauza numărul unu. ‘Delirul verde’, pretinsa luptă împotriva schimbărilor climatice și Green Deal-ul UE, este cauza principală a creșterii prețurilor” a spus el, referindu-se la încercările occidentale din ultimii ani de a trece de la combustibilii fosili la surse de energie regenerabilă.

    Klaus și-a reiterat poziția conform căreia „a fost întotdeauna necesar să se dialogheze cu Rusia”. Întrebat dacă ar putea fi catalogat de unii drept „vocea lui Putin” pentru că a făcut astfel de declarații, veteranul politician a răspuns că „doar un prost poate spune asta. Și nu-mi pasă ce spune un prost”.

    • Până la urmă, fracturarea hidraulică nu depinde în niciun fel de Putin, dar este obstrucționată în toată Europa și cu foarte multă convingere.

      Soluția e una singură, tabăra neomarxistă trebuie îndepărtată de la putere. Legenda spune că mai durează vreo 4-5 ani până atunci, deocamdată nu se vede niciun semn pe nicăieri, în direcția asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Constantin Crânganu
Constantin Crânganuhttp://academic.brooklyn.cuny.edu/geology/cranganu/
Constantin Crânganu este profesor de geofizică și hidrogeologie la Graduate Center și Brooklyn College, The City University of New York. Domenii conexe de expertiză: inteligență artificială, schimbări climatice, geologia petrolului. Între 1980 și 1993 a fost asistent și lector de geofizică la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de geografie-geologie. În 1993 a fost declarat câștigătorul primului concurs național din România post-comunistă pentru prestigioasa bursă Fulbright oferită prin concurs de Congresul SUA. În calitate de Fulbright Visiting Scientist la University of Oklahoma el a efectuat cercetări fundamentale și aplicative despre suprapresiunile din bazinele sedimentare, fluxul termic și căldura radioactivă din crusta terestră, identificarea stratelor cu conținut de gaze în gaura de sondă, exploatarea printr-o metodă personală a zăcămintelor neconvenționale de hidrați de metan etc. După mutarea în 2001 la City University of New York, profesorul Crânganu a început o nouă direcție de cercetare: implementarea metodelor de inteligență artificială în studiile de petrofizică și hidrogeologie. Pentru activitatea sa în acest domeniu de pionierat a fost nominalizat la ENI Awards 2012 și a primit o ofertă din partea editurii Springer de a publica o carte reprezentativă pentru acest domeniu cutting-edge. Cartea, intitulată Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, a apărut în 2015. În 2018, a primit pentru a doua oară titlul de Fulbright Scientist (o performanță foarte rară) și a desfășurat activități de cercetare la fosta sa Universitate din Iași. Ultima carte publicată este Reflecting on our Changing Climate, from Fear to Facts: A Voice in the Wilderness, Cambridge Scholars Publishing, hard cover, 2024. ___________________________________________________________________________________ DISCLAIMER: Profesorul Constantin Crânganu nu lucrează pentru, nu oferă consultanță, nu deține acțiuni și nu primește finanțare de la nicio companie sau organizație care ar putea beneficia de pe urma acestui articol și nu a dezvăluit nicio afiliere relevantă în afara poziției sale academice.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro