duminică, decembrie 5, 2021

Cum a ajuns contul de LinkedIn indicator pentru implicarea femeilor în afaceri?

Implicarea femeilor în antreprenoriat se măsoară în România oficial printr-un singur indicator: participarea în acționariatul unei companii, publicat de ONRC – Oficiul Național al Registrului Comerțului. Indicatorul arată că  la finele lunii august procentul de femei în afaceri era de aproape 37% din totalul firmelor. Atât. Alte date sunt sporadic publicate de către agenții internaționale unde România raportează sau nu informații, sau entități private care sunt implicate în acest domeniu.

Practic, dincolo de prezența, în anumite cazuri doar formală, în acționariat, în România implicarea femeilor în afaceri nu este activ urmărită. Mai mult, subiectul nu se află în atribuțiile vreunui Minister, ci tangențial în agenda Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse, care se subordonează Ministerului Muncii și Protecției Sociale sau în agenda Ministerului Economiei, unde un proiect dedicat Femeii Manager a rămas anul acesta fără buget. Un pas mai departe ar fi să urmărim și diferențele de gen, care acum nu sunt măsurate și evaluate în mod regulat în baza unor indicatori statistici agregați. În consecință, nici nu se pot lua măsuri pentru reducerea acestor decalaje, și în final pentru creșterea participării femeilor în afaceri.

Conform GEDI Female Entrepreneur Index (FEI), România ocupa poziția 33 în 2015 din 77 de state evaluate, cu un scor de 49,4 din maximum 100. Mai puțin relevant anul, însă așa ajungem și la LinkedIn și la cum măsoară implicarea femeilor în afaceri. Astfel, pentru a reuși în afaceri, femeile, cât și bărbații, au nevoie de un cadru general de afaceri prietenos și educație. În cazul femeilor, implicarea semnificativ mai mare față de bărbați în îngrijirea familiei atrage o serie de bariere în creșterea implicării în activități economice, în comunități, extinderea rețelei de cunoștințe (networking). Și asta pentru că rețeaua de cunoștințe este critică pentru antreprenori, în special femei. Antreprenorii care au mai multe persoane în jurul lor sunt de succes, identifică mai multe oportunități de afaceri viabile și accesează mai ușor diversele resurse.

FEI măsoară, printre altele:

Practic, contul de LinkedIn este relevant și chiar urmărit. Este un indicator al interesului către afaceri, către extinderea rețelei de cunoștințe și antreprenori. În România peste 3 milioane de oameni au cont pe această rețea profesională, cu o medie de 57% bărbați și 43% femei. Astfel, putem spune că avem 1,3 miloane femei cu cont în rețeaua LinkedIn, din cele 51,1% câte sunt din totalul populației în 2018, echivalentul a 9,97 de milioane. Conform Eurostat, însă România este în topul țărilor cu cele mai puține femei integrate pe piața muncii. Poate și din lipsă de date ne situăm acolo, conform analizei ”Femeile pe piața forței de muncă”.

Conform unei analize a Grupului de inițiativă în politici publice VERTIK în rândul a peste 20 de indici internaționali privind inițiativa și implicarea economică, prezența în acționariat este unul dintre cei aproape 40 de indicatori care măsoară, în primă instanță, implicarea femeilor, dar și decalajele de gen. Acești indicatori ai comunității internaționale sunt grupați în 13 categorii pentru a măsura gradul de inițiativă și implicare economică a femeilor: de la cadrul general de afaceri, atitudinea față de femeile active sau dacă există discriminare, educație, încredere și stimă de sine, dorința de a risca, până la accesul la alți entreprenori, influența în comunitate, roluri de conducere, independență financiară și acces la resurse.

Conform aceleiași analize, în România, se estimează decalaje dintre femei și bărbați în următoarele domenii:

 • promovarea femeilor de carieră în poziții de decizie în politică, management și administrație;
 • rata de ocupare în câmpul muncii;
 • plată și salarizare egală pentru muncă;
 • acces la finanțare pentru start-up-urile cu acționariat feminin;
 • reintegrarea profesională a femeilor din mediul rural.

Nu avem, însă, date oficiale, măsurate frecvent, pentru a înțelege situația și pentru a plasa perspectiva de gen în centrul procesului de elaborare a politicilor, inclusiv în planificarea bugetară. Un set de indicatori statistici agregați naționali ar permite integrarea perspectivei drepturilor femeilor și egalității de șanse în procesele de elaborare a politicilor publice și ar asigura reprezentarea femeilor la toate nivelurile procesului decizional politic.

Când măsurăm egalitatea de gen sau, din altă perspectivă, decalajele de gen, revenim la 3 indici internaționali care plasează România la zeci de ani diferență față de cele mai avansate țări din Europa sau chiar față de media Uniunii Europene. I-am abordat amplu în editorialul anterior (LINK)

 1. Impactul pandemiei COVID-19 asupra participării femeilor în muncă, antreprenoriat și managementul afacerilor, Incluziunea financiară a femeilor, precum și rata de înrolare în cadrul educației terțiare, Ecosistemul antreprenorial și ușurința derulării afacerilor.
 2. Am fost întrebată recent dacă ar fi să recomand o singură acțiune care să determine o femeie să devină antreprenoare – care ar fi aceea. Am spus că prima dată ar trebui să devină investitor în alte companii, fie listate la bursă unde ar avea un rol pasiv, fie în companii la început de drum sau în creștere, dar alături de alți fondatori. Doar așa ar putea avea o perspectivă completă asupra ceea ce înseamnă o afacere, dacă i se potrivește și dacă poate fi aceasta noua ei viață.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Doamna Serban apreciez tenacitatea cu care pledați cauza femeilor, sper ca si soțul dvs.
  Daca in România femeile reprezinta 37% in mediul de afaceri asta este un mare câștig. Sper sa fie adevărat. Stam probabil pe locul I pe glob.
  Ma tem ca in cele 37% sunt soțiile, fiicele, mamele si mătușile (Tamara et al) si chiar bonele marilor bărbați de stat romani.

 2. Presupun ca la cei mai multi dintre cei 63% barbati afaceristi se afla in spatele sau alaturi de ei cel putin o femeie, sotie, mama, fiica, amanta sau doar secretara ori prietena. Exista unele domenii importante social care sunt aproape exclusiv feminine: invatamant de toate gradele, cercetare stiintifica, medicina, dentistica, farmacie, asistenta medicala, asistenta sociala, igiena, alimentatie, comert si altele.
  Pe de alta parte, aceasta cautare a diferentelor intr-o societate care in ansamblul sau nu prea face diferente de sex, rasa, religie etc. inseamna o tendinta de discriminare pe care o manifesta persoana, poate subconstient sau poate interesat. Observam ca in democratica SUA discriminarea alba este inlocuita cu discriminarea neagra, la fel si in alte privinte. Sper sa nu ajungem pana acolo…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Daniela Șerban
De profesie economist, Daniela Șerban aproape 15 ani experienţă în piaţa de capital, la Bursa de Valori Bucureşti, în media, la The Money Channel, şi consultanţă. A construit o comunitate de companii listate la bursă de la zero. A iniţiat şi conduce Asociaţia pentru Relaţiicu Investitorii la Bursă din România (ARIR), la care sunt membre unele dintre cele mai mari companii listate la bursă din România. Este doctorand în Finanțe la Academia de Studii Economice.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020

Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de...

Egalitatea și economia de piață

Narațiunea obișnuită despre egalitate în România este că acest „vis de aur” al poporului este pe cale să se destrame. Bogații devin...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha... și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe,...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro