marți, septembrie 21, 2021

Cum a făcut Morar o nucă tare din DNA

Săptămâna trecută, Daniel Morar a făcut un bilanț al activității DNA sub conducerea sa. Se cuvine să ne aplecăm și noi asupra cifrelor prezentate pentru a ne lămuri dacă a meritat sau nu toată fierberea socială pe care am experimentat-o în acești ani.

La presiunea UE, România a construit una dintre cele mai performante structuri de luptă împotriva corupției la nivel înalt. DNA funcționează ca un mecanism in­te­grat și autosuficient în pri­vința anchetelor penale – pe lângă procurori, aici lu­crează și polițiști și spe­ci­aliști fără a căror con­tri­buție rezultatele ar fi fost fă­ră îndoială mai modeste. Sigur că, în majoritatea ca­zurilor, DNA nu lucrează singură, însă ar putea-o fa­ce.

Din 2005 încoace, au ajuns în fața judecătorilor demnitari de rang înalt, magistrați și funcționari publici cu funcții de conducere acuzați de fapte de co­rupție, iar instanțele au decis în pro­por­ție de 90% că acuzațiile procurorilor erau corecte și i-au condamnat pe inculpați. Au fost condamnați 11 demnitari (un fost premier, un ministru, 2 senatori, 6 de­putaţi și un secretar de stat), 50 de con­ducători de instituții publice sau companii naționale, 60 de persoane din instituții de control, 24 de magistrați și 32 de avocați, 164 de ofițeri de poliție, 6 consilieri din ca­drul Consiliilor Județene sau Locale și 26 de persoane având funcția de primar, vice­primar sau subprefect. Conform sta­tis­ti­cilor DNA, jumătate dintre cei con­damnați de judecători au funcții de con­ducere.

Aceste date confirmă faptul că problema corupției în România nu e una inventată în Vest de instituții internaționale rele, care vor cu orice preț să ne umilească țara. Cauzele sunt interne, iar percepția publică care răbufnea până în 2005 doar în presă este astăzi con­fir­mată de condamnări de­fi­nitive. Dacă ceva s-a schim­bat în acești ani, acel ceva trebuie căutat aici – în sis­temul judiciar și în lupta împotriva corupției la nivel înalt. Magistrații s-au scu­turat de inhibiții, nu se mai tem să tragă la răspundere politicieni și funcționari importanți, care până mai ieri erau pe deplin protejați. Domnul Daniel Morar a construit cu încăpățânare o ins­tituție de temut – nu degeaba dintre lozin­cile care se aud la diverse mitinguri de pro­test nu lipsește aproape niciodată scan­darea DNA! DNA!. Oamenii care lucrează la DNA au de ce să fie mândri. Și tot mân­dri ar trebui să fie și cei care în acești ani au luat decizii care au asigurat con­ti­nu­i­tatea la DNA, cei care s-au opus dărâmării instituției sau eliminării procurorilor in­comozi, cei care au scris și au vorbit sus­ținând că și în România este posibilă pe­depsirea marilor corupți.

Nu întâmplător, finalul de mandat al lui Daniel Morar coincide cu cea mai mare anchetă judiciară asupra unei fraude elec­torale de după Revoluție. Anticorupția nu e un joc în care ambele părți câștigă, nu e un win-win situation, cum ar zice ame­ricanii. Anticorupția nu e nici un meci de tenis la finalul căruia cel care pierde îl fe­licită pe cel care câștigă. Aici pierderea în­seamnă ani din viață și mulți bani pier­duți. De aia enervează atât de tare DNA și de aia am trăit această vară de coșmar în Ro­mânia. Politicienii au înţeles cât de mult riscă dacă permit magistraților să își facă treaba independent și au decis să ac­ționeze distructiv și rapid. Aflăm din co­mu­nicatele de presă ale DNA și ale Par­chetului General despre cum s-a fraudat votul la referendum – nu e vorba despre câțiva exaltați care au introdus în urne câ­teva buletine de vot în plus, e vorba des­pre un sistem foarte bine pus la punct, cu o ierarhie strictă, în care fiecare actor (de la șeful secției de votare la reprezentanții partidelor politice în secțiile de votare) avea un rol foarte clar. Chiar și ob­ser­va­torii (ONG-iști care erau și membri de par­tid) au făcut parte din sistemul de fraudă.

Citind aceste comunicate de presă, te în­grozești și te întrebi dacă nu cumva o frau­dă de asemenea dimensiuni nu pune în dis­cuție esența democrației într-o țară. Aces­te dosare – căci nu vorbim despre un fenomen izolat într-un singur colț al țării – produc panică printre politicieni și îi împing la gesturi extreme. Voci furioase cer ca procurorii – sau măcar șefii acestora – să meargă în parlament să dea socoteală pentru anchete, se înființează comisii par­lamentare care să verifice felul în care pro­curorii își fac meseria, se cere trecerea CSM în subordinea parlamentului. Sunt ges­turi disperate ale celor care simt că s-au încurcat prea tare în plasa anchetelor penale și care acum regretă amarnic că au fost de acord, fie şi doar declarativ, cu in­dependența sistemului judiciar. Sunt ges­turi care încearcă să liniștească structurile de partid din teritoriu ale căror re­pre­zentanți sunt chemați în fața procurorilor să dea explicații, gesturi care încearcă să arate că șefii de la București sunt încă pu­ternici și îi apără. Scriam în vara asta că libertatea și independența, o dată câș­ti­gate, nu se mai pierd așa ușor, că aura de invincibili a politicienilor s-a evaporat și că a dispărut și teama de ei. Anchetele con­tinuă, CSM şi Daniel Morar au avut poziții publice clare față de declarațiile politice, chiar şi ministrul Justiției a de­clarat că CSM nu poate fi pus sub controlul parlamentului.

Suntem la final de capitol la DNA și în acești ani am aflat că, mai mult ca orice, în reușita unui demers ambițios contează oamenii. Pentru acești ani în care am re­descoperit speranța se cuvine să le mul­țumim lui Daniel Morar și echipei sale.

Articol aparut in Revista 22

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Intr-adevar, Daniel Morar are rezultate concrete, care nu pot fi negate. Mai ramane sa vrem sa aruncam o privire spre ele.
  In ceea ce priveste atacurile la adresa justitiei, intr-o tara europeana normala, orice actiuni de acest fel ar fi drastic sanctionate in primul rand de colegii de partid ai respectivului, in al doilea rand de electorat. Din pacate, noi vom ajunge mai greu la acel nivel…

  • stimabile gabriel varga,

   despre ce justitie vorbiti, caci dna pe fond nu face justitie ci se supune justitiei. daca ataca cineva justitia, ataca judecatorii! si nicidecum procurorii, caci ei nu fac justitie! ei sunt doar avocatii acuzarii in anumite cauze.

   una dintre marile realizari ale domnului morar este stergerea prejudiciului in dosarul flota. nu stiu de ce se agita insa atata lume pe tema asta, pentru ca mie nu mi se pare a fi cu nimic mai deosebita de stergerea datoriilor la marile unitati industriale, de ex. sidex. daca ar fi fost privata, respectivul management intra la puscarie pentru bancruta frauduluoasa – fiind de stat, le-au sters, adica le-au trecut la datoria publica! si desigur nu au fost implicati procurori ci „doar” ministri. totusi, ar fi fost bine daca s-ar fi sesizat cineva – poate chiar procuratura.

   bilantul este din pacate unul mai mult decat penibil – se bate cineva in piept ca a bagat la puscarie un fost prim ministru, etc. bagatul la puscarie nu recupereaza prejudiciul, iar dupa prejudicii nu s-a uitat nimeni – asadar, imi pare rau, dar bilantul nu este nici macar un strop intreg de apa pe o piatra fierbinte.

  • Intr-adevar, s-a reusit ceva remarcabil prin juristi, oameni de lege, de talia lui Morar si a celorlalti de acelasi calibru ca el. Sa speram ca aceasta creatie va rezista atacului gangsteresc care se profileaza in tara salbaticilor, fosta a noastra, in care oamenii corecti se simt straini. Numai o justitie credibila, facuta de oameni de VALOARE, poate insanatosi si face o tara locuibila si de altceva decit de gloata indobitocita.

 2. Daca infractorii, care au dat lovitura de stat si care au fraudat masiv referendumul, nu vor fi arestati pina pe 9 decembrie, toata munca lui Morar si a procurorilor a fost in zadar.
  Daca vor fi in libertate, acesti infractori vor frauda masiv si alegerile parlamentare, le vor cistiga, isi vor numi oamenii in toate pozitiile cheie, vor vota legi prin care isi vor asigura imunitatea si impunitatea.
  Avind un imens aparat de propaganda si manipulare, bazindu-se pe uriasul capital de ignoranta al multor alegatori, infractorii din usl, vor obtine usor citeva milioane de voturi. Daca la aceste milioane de voturi se vor adauga alte citeva milioane de voturi, obtinute prin fracuda, banditii din usl vor cistiga toate competitiile electorale.
  De aceea, in acest moment, datoria presei independente, datoria Societatii Civile, datoria intelectualilor este sa organizeze actiuni ferme, prin care sa explice electoratului ca asemenea infractori nu trebuie sa ajunga in parlament.
  Datoria justitiei este ca toti infractorii, care candideaza sa fie arestati, pina la alegeri, pentru a fi impiedicati sa ajunga in parlament, iar apoi sa voteze legi, prin care sa-si asigure imunitate.
  Justitia trebuie sa inceapa cu sefii usl, impotriva carora exista deja suficiente probe ca au dat o lovitura de stat, ca au organizat si au coordonat fraudarea masiva a referendumului.
  Societatea civila autentica, Intelectualii, Presa independenta, ONG-urile ne afliliate usl, Fortele de Dreapta trebuie sa se mobilizeze pentru a impiedica fraudarea alegerilor.

 3. Titlul sugera ca ne veti povesti despre mecanismele interne ale DNA si ale sistemului judiciar care ar asigura o oarecare inertie in cazul unor interventii politice. Sincer, despre asta as fi vrut sa citesc.

 4. DNA-ul lui Morar mai degraba-mi pare
  un navod carpit, decat o nuca tare.
  Norocul celui care-l foloseste
  e ca balta are prea mult peste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Laura Stefan
Laura Stefan a studiat dreptul la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si a absolvit studiile masterale la Facultatea de Drept a Univestitatii din Cambridge. Lucreaza pentru Expert Forum (EFOR) si alte diverse organizatii din tara si internationale pe programe privind lupta anticoruptie si reforma sistemului judiciar.

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când plouă în Groenlanda e începutul apocalipsei climatice?

Așa s-ar putea deduce pe baza știrilor alarmiste declanșate de următorul anunț oficial: Pe 14 august 2021, în cel...

De ce se scumpește energia? – întrebarea la care vrea să răspundă comisia parlamentară propusă de PSD

Înființarea acestei comisii care trebuie să "ancheteze" creșterea prețurilor la energie este una dintre cele mai mari ticăloșii pe care am văzut-o,...

Despre educația morală a copiilor

Motto: V-am dat clasă cu opt clase /S-a terminat șmecheria / Sunt rege pe România! (Abi Talent)

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

Dl Iohannis recomandă golful

"Criza guvernamentală in Romania? Nu știu despre ce vorbiti. Guvernul iși face treaba." Nu fac decat să parafrazez o replică recentă a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.