luni, ianuarie 25, 2021

Cum a “investit” Elena Udrea 100.000.000 lei? Poveste despre Sectorul 3 si orasul Cluj UPDATED

In toata paruiala politica intre USL si PDL, mai ales in contextul alegerilor locale, nu am vazut inca o rigoare a cifrelor – dezvaluiri punctuale, intrebari precise, raspunsuri calculate. Am vazut doar o ancheta foarte palida pornita de Ministrul Eduard Hellvig in Ministerul Dezvoltarii Regionale si raspunsul “la misto” al Elenei Udrea (vezi detalii aici ). Pana la urma, nu a spus nimeni unde s-au dus faimoasele “investitii” ale ministerului si ce primarii au beneficiat de ele – Mihai Razvan Ungureanu a spus doar ca “nu are apetenta pentru piscinele construite la tara”. Sapand nitelus, am dat de urma unei sume totale de cel putin 108.575.078 lei, cheltuita in doar trei ani – nu pentru piscine, ci pentru anvelopari in Sectorul 3 din Capitala si in orasul Cluj. Cifrele sunt luate din statisticile de investitii publicate cu mandrie de chiar guvernul Boc (vezi aici si de asemenea in fisierul de mai jos, urcat si aici pe site pentru orice eventualitate), iar cele doua unitati administrative reprezinta si cheltuielile cele mai mari. In timp ce Romania inchidea spitale, ingheta salarii de bugetari si taia pensii doamna Udrea avea in continuare bani garla pentru “activul” de partid, contrasemnate de premierul Emil Boc. Sumele au fost cheltuite in baza OUG 18/2009, cea cu “cresterea performantei energetice la blocurile de locuinte”. Mai exista alte component bugetare subordonate Ministerului Dezvoltarii, cel putin in trecut (gen ANL) – eu am reusit doar o analiza a acestui prim buget, trecut in lista de investitii de mai sus, incepand cu pagina 11.

Am pornit cu trei idei in minte. Prima idee este melitarea subiectului “investitii” pe toate muchiile posibile de catre Guvernul Boc: “Prioritatile majore care stau la baza bugetului sunt locurile de munca si investitiile”, “Romania este prima tara din Uniunea Europeana ca pondere a investitiilor publice”, “Investitiile vor avea cea mai mare crestere pentru a stimula”, etc. A doua idee este ca, dupa interventia publica a presedintelui Basescu, cifrele au fost smulse guvernului si azvarlite in public la sfarsitul anului 2011, dupa multe luni de campanie continua a Ziarului Financiar. Evenimentul s-a produs aproape de Craciun, cand romanii erau cu gandul la sarbatori si nu s-a gandit nimeni sa aprofundeze.  A treia idee este ca, momentan, avem in domeniul public doar cifrele aferente anilor 2009, 2010 si 2011, contribuabilul nu are habar cati alti bani se scurg de la inceputul acestui an, ne-existand inca o rectificare de buget, sau macar o transparenta a cheltuielilor, chiar si acum cand guvernul Ponta e instalat “la butoane”. Anveloparile doamnei Udrea este posibil sa continue, duduind – sau este posibil ca cei care avelopeaza sa isi faca poteci batatorite la noua putere.

In sectorul 3, de exemplu, 49.631.169 lei au fost cheltuiti in 3 ani pentru anvelopari, doar de la bugetul central al Ministerului Dezvoltarii. Defalcarea exacta este de 27.053.868 lei in 2009, 1.869.301 in 2010 si 20.708.000. Ce este interesant este ca aceste sume fluctueaza in functie de influenta razelor de luna si a muschilor din partid, in functie de orice, dar nu au o ordine de prioritate anuntata public si sustinuta de la an la an. Singura logica este cea de partid. De altfel, in 2012, domnul primar Liviu Negoita a luat temerara decizie de a suporta din bugetul primariei atat cota de 50%, cu cat contribuia ministerul la respectivele lucrari de anveloopare, cat si cota de 20% pe care o dadeau asociatiile de locatari. Daca decizia ar fi fost luata cu trei ani mai devreme, acesti bani ar fi putut fi economisiti in proportie de 100%. Spre exemplu, sectorul 3 cheltuie intr-un an, 2012, 157 de milioane de lei doar pentru spatii verzi (adica inclusiv celebrele panselute) conform unui material DC News.
Aceasta suma reprezinta 20% din bugetul total al primariei si ar fi putut fi partial alocati (cum de altfel s-a decis in 2012), pentru a salva de la o cheltuiala bugetul national.

Unii colegi imi atrag atentia ca DC News nu e o sursa credibila de informatii, am gasit si urmatoarea sursa suplimentara, care citeaza direct din bugetul Primariei. Revin si cu sursa directa din bugetul Primariei Sector 3. Ideea de baza este ca o parte din banii alocati catre panselute se puteau frumos duce catra anvelopari sau anveloparile puteau sa nu fie facute deloc, astfel incat bugetul national sa fie scutit de o suma importanta de bani.

In ultimele luni, au existat doua dezvoltari interesante ale acestei povesti. In primul rand, tot DC News a facut cunoscut o strategie de comunicare a primarului Liviu Negoita lasata in spatiul public de un nemultumit PDL (vezi aici ) – am cautat asiduu sa vad daca exista vreo confirmare sau vreo negare din partea PDL, nu am regasit nimic nicaieri. In acest material, se mentioneaza ideea ca “se vor pune schele pe 70-100 de blocuri pentru a se transmite ideea ca se lucreaza” si ideea ca “cetatentii din blocurile anvelopate vor fi convinsi de catre membrii de partid sa voteze cu Liviu Negoita”. Legatura intre banii primiti de la Ministrul Elena Udrea si voturile pe care partidul spera sa le obtina in sectorul 3 este foarte clara. A doua chestiune interesanta a fost descinderea Directiei Nationale Anticoruptie, zilele trecute, la sediul primariei – nu au fost oferite pana in prezent detalii publice.

Per total, Primaria Sector 3 a “beneficiat”  de 31% din sumele totale alocate de catre Ministerul Dezvoltarii pentru Bucuresti in 2009, 37% din sumele pentru 2010 si 18% din sumele pentru 2011. Motivul pentru care anul 2011 a fost mai “saracut” este ca 60% din sumele pentru Bucuresti, din acel an, au fost redirectionate catre Sectorul 2 (sa traiasca dom’ primar Ontanu!) – respectiv 69.034.067 lei. Sustinerea puternica a domnului Ontanu pentru presedintele Basescu, la alegerile prezidentiale din 2009 nu are nicio legatura, ma gandesc, cu anveloparea si cu sumele pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuit. Comparativ, procentual, sumele pentru sectorul 4 sunt:  2,9% in 2009,  4.1% in 2010 si 6% in 2011 (vorbim de procente din sumele totale cheltuite in toate sectoarele capitalei)

O situatie in oglinda exista si la Cluj.In aceeasi perioada 2009-2011, Clujului i-au fost alocate 58.943.909 lei. Defalcarea exacta pe ani este: 14.000.909 lei pentru anul 2009, 35.806.000 pentru 2010 si 9.137.000 pentru 2011 (cand lui Emil Boc i-a mai scazut cota in partid si doamna Udrea propunea in Biroul Politic ca ar trebui sa isi depuna mandatul). Ba mai mult, a aduna sumele cheltuite pentru Cluj si sumele cheltuite pentru sectorul 3 inseamna a aduna o suma de 108.575.078 din 518.033.834 cheltuiti in total la nivel de tara, adica 20%, aproximativ. Adica, inseamna a imparti  bani catre doar 2 din cele 201 unitati administrative (adica 195 de orase cu peste 10.000 locuitori, conform recensamantului din 2002, plus 5 unitati administrative – primarii de sector- in Bucuresti).

Mai exista cel putin doua elemente interesante si pentru Cluj. In primul rand, pe 11 noiembrie 2011, primarul Sorin Apostu din Cluj (adica gestionarul banilor pentru anvelopari care veneau de la Ministerul Dezvoltarii, cu semnatura Elenei Udrea si a lui Emil Boc) a fost arestat pentru 29 de zile pentru luare de mita in forma continuata, judecatorii confirmand intr-o prima etapa ca sunt suficiente indicia incat sa fie tinut la racoare. Simpaticul nostru primar avea 17 telefoane pentru discutii cu mai multi oameni de afaceri. Procurorii au avut grija sa “sifoneze” catre jurnalisti alte informatii picante: incuia biroul de la primarie cu o yala cu cifru, avea discutii intr-o parcarea apropiata de primarie si niciodata in birou, ar fi distrus conform jurnalistilor de la Evenimentul Zilei (vezi aici ) informatii utile anchetei dupa arestarea presedintelui Consiliului Judetean, Radu Bica – cu care era in relatii foarte apropiate.

Parerea lui Emil Boc, cel care a trimis banii, impreuna cu Elena Udrea si a garantat pentru Apostu in fata clujenilor? “In ceea ce priveste planul administrativ, Sorin Apostu a contribuit la dezvoltarea si modernizarea Clujului, a fost parte a echipei noastre cu care am lucrat foarte bine. Raspunderea in fata justitiei este una de natura personala; eu sper sa isi demonstreze nevinovatia”. Probabil ca declaratia va fi inclusa in raportul pe justitie pe care Comisia Europeana urmeaza sa il intocmeasca – ma indoiesc ca oficialii europeni au aceleasi sperante ca fostul premier. De asemenea, ati putea crede ca e vorba de o declaratie foarte veche, dar ea este facuta pe 28 Aprilie 2012.  La un minim, atunci cand un primar de vaza al Romaniei este umflat cu duba si se suspecteaza cate in luna si in stele, existand probe din transcrierile telefonice ca ar fi atentat intr-un fel sau altul la banul public, ar trebui sa existe o verificare din oficiu asupra tuturor fondurilor cheltuite de respectivul individ, indidferent ca provin din buzunarul localnicilor, prin taxe locale sau de la Ministerul Dezvoltarii (adica din buzunarul nostru si din taxele pe care le platim la stat).

Cele doua exemple sunt luate in ordinea bugetelor. Pentru a nu putea fi suspectat ca sunt “selectiv”, mai spicuiesc din acest buget in continuare, buget aprobat de premier si ordonantat de Ministerul Dezvoltarii, condus in aceasta perioada de doamna Udrea. Catre orasul Piatra Neamt (sa traiasca dom’ Pinalti!) s-au dus, doar pe acest program al OUG 18 cu privire la “eficienta energetica”, 31.493.849 lei in trei ani, in timp ce domnul primar a fost audiat la DNA in 2011. Catre orasul Targoviste s-au dus 18.980.997 lei in trei ani iar primarul Gabriel Boriga a fost trimis pe 27 mai 2011 in judecata de DNA. Orasul Slatina a primit 22.000.000 lei doar in 2010, dar degeaba – primarul Darius Valcov s-a facut PSD-ist din aprilie in acest an. Despre Darius Valcov nu am vazut decat o stire Mediafax (de acum mai bine de doi ani) cum ca ar fi fost ridicat de procurori dupa ce ar fi demisionat de la sefia PDL Olt, stire infirmata ulterior de DNA – iata un motiv pentru care reputata agentie de stiri ar putea solicita un punct de vedere oficial inainte de a da drumul unor stiri “de la sursa”. De aceasta data sifonarii “de pe surse” au dat-o in bara, iar dl Valcov a primit in mod misterios foarte multi bani de la Ministerul Dezvoltarii dupa acest episod nefericit, care de altfel nici nu a fost confirmat, a fost asa, o sperietura. Dl Valcov si-a amanat si el cu doi ani planurile de traseism politic, tot in mod misterios. Daca aceste fapte au vreo posibila corelatie, cititorii vor judeca. Toate sumele prezentate aici sunt in plus fata de suma de 108.575.078 de lei, aferenta “investitiilor” de Cluj si sector 3.

Ma opresc aici desi as putea continua – Brasov, Bacau, Ramnicu Valcea (cine l-ar putea uita pe Mircea Gutau care s-a predate politiei intr-o zi calma de ianuarie? – detalii aici ), Arad, Miercurea Ciuc (sa manance si gura lor ceva), etc. In total, o estimare grosiera arata 52% din bani directionati in 2009 conform criteriilor de partid, sau pe care doamna Elena Udrea ni le eventual poate explica public. In 2010, procentul a fost de  65.5%  si in 2011 a fost de 69.1%. Oare care o fi procentul pentru anul in curs si de ce domnul ministru Hellvig nu face publice toate aceste cheltuieli pentru anul in curs, dupa ce doamna Udrea l-a luat peste picior cu cercetarile lui? Si ce crestere se stimuleaza cu astfel de investitii – o crestere a anumitor bugete locale, luate selectiv – si eventual a profitului unor firma capusa? Un gand la final: doamna ministru Udrea a declarat ca “a intrat in politica cu acelasi Mercedes pe care il (are) si acum”. Ce parere aveti, cu ce masina va iesi din politica? Si ce “eficienta energetica” va ramane in urma domniei sale, pentru Romania?

UPDATE: Un cititor foarte inspumegat vrea sa imi spuna cum ma „descalific” nepomenind si de dl Ontanu, cel care a „incasat” 123.622.472 lei prin acelasi program de anvelopari. Nu stiu daca aceasta mentiune suplimentara vine sa adauge ceva grav la articol sau, dimpotriva, reduce importanta lui -toti cititorii vor judeca.  Cititorul spune, de asemenea, „Ontanu de la PSD”, in timp ce domnul primar Ontanu este, de cel putin 2 ani de zile, de la UNPR. Si candideaza din nou, a se vedea aici http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12115269-bucuresti-neculai-ontanu-depus-candidatura-pentru-nou-mandat-primar-sectorului-2.htm

Domnule cititor, U-N-P-R. Multumesc.

Distribuie acest articol

105 COMENTARII

 1. Daca vreti sa va credem impartial, poate ar trebui sa dati de ex. cifrele pentru anvelopari de blocuri si de la alte sectoare, fiind nororiu ca sec.3 are cele mai putine. As propune sa incepem cu sect.1, unde s-au facut cele mai multe anvelopari din Bucuresti. E ea campanie de locale, dar totusi!

  • Dora, ce treaba au anveloparile de la sect. 1 ?? Citeste si tu articolul (in intregime) si comenteaza pe marginea lui. Iar daca ti se pare in continuare autorul partinitor citeste si articolele aceluiasi autor despre maretii ministri de invatamant ai lui Ponte.

   P.S. @Razvan: exceptionale aceste postari ale dumneavoastra ce arata problemele clasei politice romanesti, felicitari!

   • Foarte tare argumentul – nu dau cifre pentru ca in alte articole am criticat ministrii USL. Cifrele sunt necesare pentru ca articolul are o teza – Udrea a prapadit banii Romanilor pe lucruri inutile in timp ce spitalele s-au inchis si oamenii au murit – aproape am plans. In orice tara civilizata – de o buna bucata de timp stau mai mult in Franta – eficienta energetica e o prioritate deoarece energie este o resursa strategica si ea trebuie economisita – deci „anveloparile” corect spus izolarea termica a blocurilor e o investitie foarte bune ce se face peste tot. Apoi teza se extinde – au primit bani doar cei ce sustineau PDL – desi aici e secret cat au primi ceilalti primari. //, putina logica nu strica, cei ce te aplauda sunt deja convinsi atat de genialitatea ta cat si de cruntul regim de dictatura Basescu – deci la ei logica nu are relevanta. Pe ceilalti nu ii vei convinge fara argumente deoarece, vorba unei reviste „cititorii nostri sunt mai destepti ca noi”. Greseala ta // e ca nu ai inteles acest lucru. // !

   • Pai au treaba! Chiar as vrea sa confruntam cifrele, cum poti sa tragi o concluzie daca nu faci comparatie intre preturi? Daca e doar o coincidenta ca se aduc date, reale sau nu din exact doua „hot spoturi” ale campaniei pt. locale si anume primaria Cluj si sectorul II din Bucuresti exact la 4 zile inainte de alegeri, deci cind nu mai e timp de dezmintiri mi se pare ciudata. Deci, de ce va deranjeaza daca nu e nimic de ascuns?

   • Sect. 1 a luat un imprumut EXTERN de 120 mil. euro. NU se supune regulilor UE sau restrictiilor Curtii de Conturi (asociatia de locatari participa cu X%). E caz unic in toata RO si nu este aplicabil in alte parti, sect.1 avand un buget egal cu al intregului Bucuresti.

  • Nu a „bagat”nimic Voiculescu, dar baga Harvard-ul. Am sa adaug la CV faptul ca am castigat o bursa de la centrul de presa Shorenstein pentru acest articol si urmatoarele care vor trata problema bugetului national.

   • Lasa ca stim noi ca de fapt in spatele Harvard si Shorenstein sta de fapt Voiculescu si Nastase.
    Bun, lasand asta la o parte.. ce imi place ca atunci cand e scris ceva nasol despre cineva din USL toti spun”vai ce bun esti si ce corect”, dar daca scrii ceva nasol despre cineva aropiat Basescu-PDL brusc esti vandut lui Voiculescu.

   • Nu zau!?
    Chiar persoana Elenei Udrea ii intereseaza pe cei de la Shorenst…bla..bla?
    Daca ai fi scris un articol obiectiv, in care sa ataci sistemul sau modalitatea in care, de 20 de ani banii romanilor sunt aruncati pe prostii sau pt afaceri personale ale intregului aparat politic, as fi inteles.
    Dar pt matale totul trebuia sa aiba un nume, unul singur. Iar acel nume sa fie Elena Udrea.
    Im rezerv dreptul de a nu crede ca aceea bursa v-a fost acordata pt acest articol. Desigur, nu va cer dovezi sau documente. Raman insa la parerea mea.

   • Daca e adevarat, tind sa cred ca e o exagerare pe teme am diploma care sa ateste ca sunt destept, atuci e grav pentru respectivul centru de presa ca plateste articole de campanie politica (oare nu e o „bursa” subventionata de „fundatia voiculescu”). Insistenta autorului de a argumenta doar cu diplome si auto-ridicare in slava e edificatoare. Cred ca „titlul” cel mai relevant este cel de consilier al lui tariceanu (pe vremea cand era prim ministru si juca la bursa cu patriciu)- alta mazeta a politicii Romanesti. Si atunci totul e clar omul nostru e in campanie, aburii cu Hardvard , burse, ziarist de geniu sunt pentru fraieri.

   • stimate domn. NU EXISTA nicio panseluta (sau floare) in sect. 3 [din bani publici]. Tot ce este spatii verzi sunt gazon si copaci [peste 150 MII]. Cautati-va o sursa de date mai putin MINCINOASA!!

    • Mai jos un mic extras pt. Parul Alb din documentul cu care Liviu Negoita se lauda catre alegatori. Avem mai jos doar bilantul iunie 2008-iunie 2009. Despre ce vorbim???!


     Toaletat arbori

     4104 buc

     Defrisari arbori

     664 buc

     Montat jardiniere flori

     720 buc

     Plantari arbori / baloţi

     3756

     Miniparcuri

     5 buc

     Plantari flori

     2.875.519 fire

     Plantari arbusti / gard viu

     334.300 buc

     Arbuşti ornamentali

     Cca 7000 buc

     Cosuri de gunoi

     571 buc

     Montat gard ml./

     19776 ml

     Terenuri imprejmuite

     78 locatii cu un perimetru de 8.200 m.l.

 2. Vreau si eu sa inteleg: Ati cautat investitii in primarii PDL pana s-a ajuns la 100 de milioane ca sa demonstrati ca banii s-au dat partinic (cum este total subiectiv, pe logica: sa mai dam putin in ei)?
  Sau v-ati uitat pe toti banii de anvelopari la toate primariile si ati observat ca astea pe care le-ati dat sunt cele mai mari (cumar fi fost credibil si corect)?

  • Exact, cele doua primarii sunt fruntase la buget. Mai existau si alte primarii, gen Ramnicu-Valcea, Brasov, etc. , pe care nu le-am dezvoltat, dar daca imi cer cititorii pot sa o fac. Pana la urma nu inteleg de ce e „facatura” un material care aduna trei cifre aferente celor trei ani dintr-un document guvernamental cu care chiar guvernul Boc s-a laudat. Sa vina sa explice de ce e buna investitia – sa explice ca e in folosul oamenilor. Cum nu ne convine ceva , hai sa atacam autorul articolului, nu? :)

   • stimate domnule Orasanu, va explic eu de ce articoulul dumneavoastra este o facatura si pot face aceasta demonstratie utilizand datele oferite de dumneavoastra in link-ul atasat articolului. Conform datelor prezentate in acel fisier (utilizat si in argumentatia dumneavoastra) sectorul 1 a beneficiat de aproximativ 42,8 milioane RON pentru acelasi program de izolare termica a blocurilor, in conditiile in care numarul blocurilor din sectorul 1 este mult mai mic decat cele din sectorul 3. Mai mult, sustineti ca in 2010, fondurile alocate sectorului 3 au reprezentat 37% din totalul fondurilor alocate tuturor sectoarele Bucurestiului, dar folosind din nou sursele indicate de dumneavoastra, constatam ca in 2010 au fost alocate 111,8 milioane RON catre toate sectoarele, din care 1,8 milioane catre sectorul 3, suma care reprezinta mai putin de 2% din suma totala.

    PS Deoarece vad ca va intereseaza modul de cheltuiere a banului public de catre autoritatatile locale, astept cu interes un articol semnat de domnia voastra, in care sa criticati cheltuielile efectuate in 2011pentru spatii verzi (panselute si gazon) de catre Andrei Chiliman, in valoare de aproximativ 225 milioane RON (gasiti date exacte pe SEAP)

    • Ma ocup cu drag de bugetul national, deocamdata, si transferurile de acolo spre primarii. Despre primarii, daca m-as apuca, nu as termina pana la pensie. Ideea acestui articol a aparut cautand cifrele pentru Minister si unde s-au dus banii.

     • banuiesc ca nu va intereseaza, dar din punctul meu de vedere credibilitatea dumneavoastra tinde catre zero. Pe dumneavoastra nu va intereseaza transferurile de la buget catre primarii, va intereseaza sa mai dati o copita intr-un cal mort (PDL), Asa cum v-au indicat mai multi cititori, utilizand datele puse la dispozitie in articol, primaria care a primit cele mai multe fonduri nu apartine PDL-ului,

      Iar afirmatia ca nu aveti timp sa studiati bugetele primariilor se pare ca nu se aplica sin in cazul sectorului 3 (din nou conform articolului dumneavoasta), unde se pare ca ati avut timp sa studiati (chiar daca datele din articol sunt diferite de cele din link-ul atasat)

 3. Cifrele cele mai interesante pentru toată lumea sunt cele pentru investițiile inutile și care nu vor aduce nici bunăstare cetățenilor și nici un leu ca venituri la bugetul de stat- cum ar fi de exemplu telegondolele, piscinele sub lacăt și alte planuri fantomatico- aburitoare- cum era cel cu cea mai grozavă zonă de schi- într-un loc în care cu chiu cu vai merg 10.000 de turiști români/anual.
  Dna. Udrea are de ales între 2 variante- fie că a fost doar o blondă proastă și a aruncat banii pe ce-a dus-o mintea domniei sale- fără avizul vreunui consilier care să aibă cea mai vagă idee că investițiile trebuie să aducă și un profit- fie că a fost o hoață- și a umplut sacii proprii și ai partidului atunci când alții trebuiau să taie pe motive de recesiune.

 4. Din cate stiu eu, arestarea Apostului nu are nimic de-a face cu anveloparea blocurilor din Cluj.
  Amestecati datele pentru a duce argumentarea catre concluzia care va convine. Cam fortat, parerea mea.

  • Pai nu, dar gestionarul banilor a fost unul care e cu catuse la maini. Si nu s-a interesat nimeni, en passant macar, daca si acest buget a fost folosit ca celelalte care erau „pe mana” celebrului fost primar.

 5. Nu pot sa nu remarc si faptul ca, total intamplator, titlul contine primariile la care lupta e cea mai stransa intre USL si PDL.

  • Mihai, ai partial dreptate cu DC news. Colegii de la Hotnews m-au tras de maneca in acelasi sens si am rectificat cu citarea exacta a cifrelor, extrase de jurnalisti din buget. Incerc sa dau linkul exact si la buget, in masura in care il gasesc.

   • e cand spatii verzi inseamna automat panselute???? ati gresit sectorul (naivitate sau activism USL?)!!! daca intrati la detalii (devil’s…) veti vedea ca e vorba NUMAI de copaci si de iarba. Poate faceti si o vizita personala!

 6. As remarca faptul ca practicile astea nu sunt noi, inventate de dna Udrea. Ele sunt normale in Romania, se practica de peste 20 ani. Probabil in ultima vreme au devenit datele mai accesibile si astfel fenomenul e mai vizibil publicului.

  • Silei, ai dreptate. Doar dupa ce investitiile acestea au fost facute publice la finalul anului trecut avem posibilitatea de a le analiza.

 7. Exercitiu de privit: „A vedea de sus in jos si de jos in sus!”

  Imi permit sa sugerez faptul ca autorul s-a uitat la cifre numai de sus in jos!

  A scapat cate unele, si risca sa isi suceasca gatul numai pe o anume directie!

  Ei bine, propun sa ne putem uita si de jos in sus: astfel incat sa vedem si sa comparam finatarile cu numarul de dosare depuse (si evident cu suprafetele lor de anvelopat) depuse la Primariile de sector si care presupun ca au fost proportionale cu banii alocati. Presupunerea aceasta pleaca de la analiza pe care o prezinta Razvan pentru sectorul 3: ceea ce corespunde cu orice inceput furtunos de business care mai apoi moare incet si sigur… Acesta este argumentul meu bazat pe practica din business-ul romanesc…

  Altfel spus, sectoare sau orase care nu au avut administratii de blocuri pregatite sa livreze dosarele pentru anvelopare au primit cat si-au facut treaba…

  Cat despre DC News – iarasi stim si ce importanta are orientare lor….

  As dori sa revin la analizele care pot sa ne duca la concluzii mai apropiate de fapte, de genul:

  a. Interesant sa fie analizate firmele pe cost unitar de anvelopare…
  b. Interesant de urmarit cat le-au saltat cifrele de afaceri acelor firme in urma anveloparilor..
  c. Interesant de urmarit cat a crescut numarul de locuri de munca in firmele care au beneficiat de aceste lucrari…

  Ar fi interesanta si o statistica la nivel de tara, dar buna si una la nivelul principalelor orase, respectiv:
  1.Bucuresti – cu sectoarele sale,
  2.Cluj,
  3.Timisoara,
  4. Iasi si
  5. Constanta –
  prietenii stiu de ce…

  Este cumva la fel ca si in recesamant, unde onor Primar Sector 1 – Mr.Chiliman – este un extraordinar de prost administrator care si-a numit acolitii slab pregatiti profesional, incapabili sa citeasca o documentatie oficiala pusa la dispozitie de INS si, mai grav, dupa instruirea specifica nu au fost in stare sa isi insuseasca materia prezentata – ce sa mai spun???

  Am retineri fata de articol si pentru simplul motiv ca sunt citate un sector si un oras, si mai apoi, un nume in care a fost implicat un singur partid …

  Desigur multi citesc, putin sapa la radacina problemei…

  Astept deci o analiza mai detaliata – pe cifre, va rog, stiu ca se poate – multumesc!

  • Suma pentru sectorul 1, pentru 3 ani este de 38.284.843 lei, adica mult sub sectorul 3 si Cluj. Suma pentru anul trecut (2011), ca defalcare de aici este de aprox 4 milioane lei. Timisoara este neglijabila ca investitii , cateva milioane de lei la acest capitol bugetar in aceasta perioada. Toate cifrele sunt pe linkul de la guvern, pus in capul articolului – sunt publice si le poate vedea oricine, incepand cu pagina indicata din material, pe care o spun si in finalul primului paragraf (mi se pare ca pagina 11)

   • Multumesc pentru raspuns – imi confirmati si acum faptul ca ati vazut cifrele de sus in jos!

    Intrebarea mea, punctuala, este:

    Cate dosare de anvelopare au depuse au fost inregistrate la fiecare primarie, sau mai corect, care era suprafata de anvelopare solicitata pentru a fi reimbracata comparativ cu ce a a fost practic imbracata – raport cerere/oferta validata?

    Ma asteptam la o analiza si la prezentarea sintetica a unor date – nu de trei ori traiasca – doar aveti o foarte buna pregatire univesitara si stiti sa faceti prezentari cred ca de mare succes.

    Am adresat intrebarea de mai sus pentru ca sunt locuinte unde proprietarul nu isi bate joc de propria fatada – chiar daca a fost facuta pe vremea lui Ceausescu are mai mult farmec decat dupa reimbracarea la comanda – chiar si cu bani invesititi de administratia locala sau Ministerul Dezvoltarii .

    De aceea vorbesc despre cererea de anvelopare venita de la baza – de jos – si nu de banii cheltuiti/primiti pentru anvelopare – veniti de sus in jos – Cred ca am fost mai clar acum!

    In ceea ce priveste Timisoara va raspund simplu prin exercitiu de miscare si analiza:
    1. umblati va rog prin Bucuresti sectorul 3 ca sa vedeti cate blocuri sunt si care este suprafata de anvelopare si gradul de acceptare a acestor solutii – si
    2. apoi umblati in Timisoara unde o sa vedeti cu mult mai putine blocuri, cu maxim 4 niveluri – deci suprafata de anvelopare mult mai mica – si cum banateanu’ socoteste de 10 ori pana taie, ca si prietenul sau ardeleanu’, cred ca nu preau au intocmit si solicitat cerere de anvelopare de bloc!

    Astept raspuns – eventual va fac eu recensamantul din Bucuresti – sectorul 3 – siastept de la Dvs. raspunsul cu Timisoara. Fair enough?

    De aceea va multumesc inca odata ca m-ati onorat cu raspunsul Dvs si sper ca si comentariul meu va ajuta sa vedeti si partea de jos in sus a problemei!

    No political issue – only data analysis!
    If you turn a data analysis in a political game is not professional – much more, not with me!

    Have a nice day!

   • Uf, ca mi-a mai scapat ceva:

    In sectorul 1 s-a anvelopat mult in cartierul Aviatiei – interese apropiate de membrii de partid PNL – caracterizat prin blocuri cu pana la 4 etaje- suprafata mica de anvelopare – iar marile blocuri nu au intrat pentru simplul motiv ca nu au cerut! Se poate verifica la Primaria Sector 1 condusa de apropiatul Dvs.!

    Mai mult, firmele au fost interesate mai mult de anveloparea micilor blocuri pentru ca riscurile de lucru la mare inaltime – blocuri cu 8-10 etaje – naspa…

    In ceea ce proveste cheltuiala firmei cu inceperea lucrarii – respectiv organizarea de santier – este cam la fel pentru un bloc cu 4 etaje fata de un bloc cu 8-10 etaje , asa ca avantaj firma in reabilitarea blocului mic!

    Q.E.D.!

    P.S.
    Ontanu a primit bani mai multi nu pentru ca a intrat in nu stiu ce jocuri politice ci pentru ca avea cerere – mari blocuri, suprafete extinse de anvelopare – si mai ales a avut dosarele/cererile de anvelopare depuse la Primarie! Ontanu s-a organizat mai bine si are cetateni care il sustin mai putenric fata de numarul de votanti pnl in sector 1!
    Q.E.D. bis!

    No political game! Sorry!

    • Exercitiu de privit asa cum spuneti doar daca sunteti, precum liliacul, agatat invers. Am spus clar, sumele pt. sector 1 sunt mai mici decat pt. sector 3 si mai mici decat pt. Cluj-Napoca. Adica o privire de sus in jos arata : Cluj-Napoca , Sector 3 abia pe urma Sector 1.

     • Dl.Orasanu

      Daca NU ati face analiza pe care v-am cerut-o, dar pe care am facut-o singur ati fi putut ajunge rapid la mult mai multe concluzii interesante legate de folosirea fondurilor publice in administratia publica.

      Va cred un tip inteligent, dar pasiunea aceasta de a infunda pe cineva musai o sa aduca sfarsitul profesional.

      Ei bine in top – poll position – este Primar Ontanu – sector 2 Bucuresti – PSD!!!!
      Suma alocata sectorului 2 depaseste suma enuntata in titlu 100-000-000.

      Ati pierdut! V-ati descalificat!

   • am calculat

    1. suma pe trei ani pentru sectorul 1 =42,762,107.00 – locul 3 pe capitala
    2. suma pe trei ani pentru sectorul 2 =123,622,472.00 – No.1 -look who is on top!!!!!!
    3. suma pe trei ani pentru sectorul 3 = 49,631,169.00 – locul 2 pe capitala
    4. pe pozitia urmatoare sectorului 1 este sectorul5=42,618,761.00 – look another PSD!!!!

    Can you imagine something like this?

    Ms. Udrea signed for PSD in BUCHAREST, in one city, more than 160.000.000!!!!!

    Can you imagine that Bucharest/District 3 + Cluj, two cities, placed on a long distance, received only 108,611,651.08. less than PSD in Bucharest!!!!!

    Yaaaa, it is a real thing!!!!

    Sleep well!!!
    ,

   • Razvan Orasanu:”Suma pentru sectorul 1, pentru 3 ani este de 38.284.843 lei, adica mult sub sectorul 3 si Cluj.”

    Va rog sa rectificati, suma mentionata de dvs pt sectorul 1 este pt 2 ani, sper ca ati omis din greseala suma aferenta anului 2011, adica aprox. 4,47 mil. RON, ceea ce inseamna ca in 3 ani (2009, 2010, 2011) sect. 1 a cheltuit aprox. 42,75 mil. RON spre deosebire de sect. 3 care a primit si cheltuit in aceeasi perioada aprox. 49,57 mil. RON. Iar in cazul acesta avem o diferenta de aproape 7 mil. RON in favoarea sectorului 3, dar de asemenea, fara a avea date concrete, din ceea ce stiu eu in sectorul 1 sunt mult mai multe case decat in sect. 3, fapt ceea ce ar explica destul de usor aceasta mica diferenta.

    In plus, acest articol este descalificat in primul rand chiar de afirmatia dvs „Ce scriu eu aici este doar suprafata apei, doar ce se vede din avion, nu am mers in detaliu.”… Ma asteptam ca

 8. In timpul guvernarii Tariceanu sau dus pe apa sambetei urmatoarele : BCR=3 miliarde euro ; Mostenirea GOJDU= 4 miliarde euro , Neimpozitarea Speculatilor Imobiliare=7 miliarde de euro , TOTAL=14 miliarde euro .
  Ai ceva de spus ????????????

  • Dane dragă, ”s-au” că te faci naibii de râs. În afară de asta, scuză-mi expresia, dar ”pui botul” la cele mai nepotrivite PD-Lisme. ”Moștenirea Gojdu” nu există- iar dacă există parcă un anumit MRU a fost acuzat că a semnat nu știu ce prin care renunță la ea- ce am auzit eu cu o ureche bleagă. Din ce partid o fi MRU ?
   Cât despre BCR- să înțeleg că dl.Boc și compania PD-L o vindeau cu 3 miliarde mai mult ? Asta e născocirea ta- pentru că în 4 ani de PD-Lizare forțată a minților celor mai nevinovați dintre cetățeni n-am auzit niciodată despre așa ceva.
   Cât despre imobiliare- le-o fi impozitat Boc cumva, ceva ? Iar dacă le-a impozitat- cine l-a oprit să impoziteze și din urmă- că tot erau speculații ? Dar mi-a șoptit mie o păsărică că uite, unul din cei mai mari speculanți- respectiv Gigi Becali- a dat înainte de a-și opri partea ceva și pe la partid- pe vremea aia PD- unuia de se numea Babiuc- dacă matale nu ști sau ai uitat. O fi impozitat dl.Boc pe dl.Becali pentru cât a dat la PD din tranzacția aia cu armata ?

   • @ Andrei George
    cred ca persoana de mai sus facea referire la faptul ca banii rezultati din privatizarea BCR mai exista doar pe hartie ….si nu se stie pe ce s-au dus (nici macar dl VVosganian nu stie raspunsul)

   • Draga Andrei George i———–am pus intrebarea lui Razvan Orasanu pentru ca omul a fost consilierul lui Tariceanu si stie foarte bine situatia. Nu mai fi bagaret ca nu am ce discuta cu tine.

  • Pe BCR statul a incasat 2.2 miliarde din cele 3.75 miliarde ale tranzactiei, restul s-au dus la BERD si IFC care aveau actiuni. Aici pot sa spun exact pentru ca am semnat primirea banilor si tranzactia finala, ca presedinte AVAS. Banii respectivi au fost pusi in fondul de dezvoltare iar apoi folositi pentru niste drumuri (putine, de cateva zeci, poate o suta-doua de milioane) iar apoi completati la pensii si salarii, altfel nu se puteau face majorarile catre final de 2008. Cu Gojdu nu am elemente (4 md, etc??) dar promit sa sap putin povestea. Nu inteleg ce calcul ati facut cu „neimpozitarea speculatiilor imobiliare” – aici nu ai cum sa impozitezi „speculatiile” si sa nu impozitezi tranzactiile pt. oamenii obisnuiti.

 9. impropriu spus investitii – pentru ca nu aduc eficienta energetica cu adevarat. consumul pentru Radet e tot acelasi, chiar daca blocul e izolat. nu se economiseste energie – poate doar cu aerul conditionat din timpul verii. existau alte solutii pentru economii de energie – se poate verifica ca anveloparile astea nu scad consumul de energie deloc.

  anveloparea aduce doar un spor de confort pentru locatari si unul estetic pentru locuitori. nu e de neglijat aspectul acesta estetic, blocurile alea aratau ca dracu’, insa ce nu inteleg eu e de ce nu se stabilesc niste prioritati.

  iar daca anveloparea e prioritatea nr. 1 pentru investitii, atunci trebuie aplicate si niste criterii pentru stabilirea cladirilor prioritare – in sectorul 2 s-au anvelopat blocuri destul de noi, insa nu s-a facut nimic cu cele vechi – majoritatea sunt cu tencuiala cazuta si reprezinta pericol public. alea ar trebui facute mai intai.

  in opinia mea, ar trebui facuta o treaba mai serioasa – daca se baga banii in cladiri atunci prioritatea ar trebui sa fie consolidarea, nu anveloparea.

  altfel ne trezim cu jumatate din Bucuresti picat la cutremur, cu tot cu termopane si polistiren si zeci de mii de morti.

  • Sa facem un concurs – va postez bloc din sectorul 2 vechi de peste 50 de ani reabilitat – indic adresa si se poate verifica.

   Va rog pe Dvs., in contrapartida, sa imi indicati printr- o alta poza – indicand adresa – bloc vechi din sectorul 2 nu a fost reabilitat si cade tencuiala….

   In rest, numai de bine sa auzim!

   • nu e nevoie sa facem concurs, ajunge o plimbare prin zona Rosetti-Armeneasca sa va lamuriti. Sectorul 2 (partea lui cea mai buna) sta sa cada si ei se ocupa de anvelopar inutile.

    a propos si de solutia cu polistirenul – tocmai ce a aparut un articol azi pe tema asta cu arhitectii care avertizeaza ca e o solutie incorecta – si asa am auzit si eu de la prieteni din Germania, ca nu e permis in cladiri publice pe motive de sanatate.

    se restrictioneaza respiratia peretilor, a aerului, creste inmultirea virusilor si bacteriilor. nu inteleg de unde frenezia asta cu polistirenul in Romania.

    dar, cum spuneam apreciez ca blocurile arata mai bine – doar aveam dubii ca solutia aleasa e cea mai buna – de ex. se puteau pune doar termopane si vopsite blocurile.

    si continui sa cred ca prioritatea „investitiilor” in cladiri ar trebui sa fie in siguranta, nu in confort termic. Sorry, Bucurestiul e zona seismica. Ajungem la lucrurile „nice to have” dupa ce bifam necesitatile – consolidarea (sau demolarea) cladirilor in pericol.

    http://b365.realitatea.net/news/blocurile-reabilitate-un-pericol-pentru-sanatatea-locatarilor/

    • De ce nu riscati o fotografie din zona rosetii-armeneasca? Va recomand sa o postati pe hotnews – unde au o zona dedicata fotografiilor.

     Va multumesc pentru interesul aratat!

 10. Catre toti: va rog sa accesati documentul de la Guvern si sa va faceti singuri o parere. Am inceput sa ma uit pe buget, doar pe deasupra apei – m-am uitat la Ministerul Dezvoltarii pt. ca acolo banii se pot aloca discretionar – stiu asta inca din vremea cand eram la Guvern, nu trebuia nimeni sa ma convinga. Urmatorul buget pe care am de gand sa ma uit este cel al Transporturilor. Ce scriu eu aici este doar suprafata apei, doar ce se vede din avion, nu am mers in detaliu.

  • Am urmat sfatul domnului Orasanu si m-am uitat pe documentul de la Ministerul Dezvoltarii

   Resultatul:
   Sector 2009 2010 2011 2009+2010+2011

   1 15806896 22477974 4477237 42762107
   2 11949310 42639095 69034067 123622472
   3 27053868 1869301 20708000 49631169
   4 2568251 4765898 6819783 14153932
   5 14000615 22765646 4309433 41075694
   6 14489998 20081026 8047737 42618761

   Parca cifrele nu mai sustin teza dumneavoastra referitoare la domnul Liviu Negoita.

   Si ca o observatie suma totala cheltuita pentru acest program este:

   295060000+298964000+279200000=873224000

   si nu 518.033.834 cum e in articol

   • Am verificat si aveti dreptate.

    Mai postez si eu folosind datele din tabelul pus la dispozitie in link-ul 3 de mr. Orasanu, exact ca cele pe care Dvs. le-ati mentionat – procentele de utilizare, sa prezentam corect cum sta situatiunea in Bucuresti:

    Sector/ din total anual 2009/din total anual 2010/din total anual 2011/ din total distrib.
    sector 1 18.4 19.6 3.9 13.6
    sector 2 13.9 37.2 60.9 39.4
    sector 3 31.5 1.6 18.3 15.8
    sector 4 3.0 4.2 6.0 4.5
    secotr 5 16.3 19.9 3.8 13.1
    secto6 6 16.9 17.5 7.1 13.6

    TOTAL 100 100 100 100

    Si mie mi-a dat aceeasi suma, respectiv 873,224,000,nu ca cea indicata de Dl. Orasanu – si deci sunt cuprinse lucrarile executate in 2009, 2010, 2011 si cele aflate in executie in 2011.

    In concluzie
    1. cea mai mare suma a tras-o sectorul 2 in cei 3 ani,
    2. restul sectoarelor au o repartitie relativ uniforma pe sectoare in total 2009+2010+2011 cu o singura exceptie sector 4 –
    3. sector 4 – primar Piedone – posibil Piedone este un ff slab Primar si nu a reusit sa faca treaba…- nu am gasit alta explicatie pana acum….

    Dar ceea ce este cel mai spectaculos este ca localitatile care au luat mai mult sau cam tot la fel ca si Clujul sunt Miercurea -Ciuc si Sfantu Gheorghe – oare de ce nu pomeneste nimic despre aceste mici amanunte???? Inteleg ratiunea acordarii unei mari sume in aceea zona, oamenii acolo sunt aproape de polul frigului si chiar au nevoie de protectie, dar ca sa spui si sa te legi de Cluj asa ca sa ai subiect….

    Prezentarea dl. Orasanu este ingrozitor de partinica!
    Nu ii face cinste si cu atat mai putin nu ii face cinste in cadrul intershipului platiti pe care l-a primit de la Harvard!!!!

    Doresc ca articole de acest fel sa nu mai apara pe Contributors. ro!!
    Mai doresc ca autori ca mr. Orasanu sa fie penalizati pentru manipularea informatiei.
    Oare se aude pana la Hotnews???

    Mr. Orasanu isi pune in risc certificarea de la Harvard cu astfel de jocuri politice!!!!

   • Doi oameni au verificat si au adunat , in loc sa le dea cum scrie mai jos le da 42762107 in loc de adunarea de mai jos.
    s1 15,806,896 22,477,947 4,477,237 42,762,080

    Voi avea rabdare sa re-verific indata totul. Insa teza principala a articolului este ca dna Udrea a acordat peste 100.000.000 lei Clujului si Sectorului 3, in 3 ani. Contesta cineva chestia asta? Aud?

    • Tot MD, prin semnatura doamna Udrea, probabil, a investit 123,622,472.00 in Sectorul 2 – Primaria condusa de dl. primar Ontanu – PSD care a spus ca se rupe de PDL ca de Satana….

     Am adunat si am verificat – datele mele corespund cu cele prezentate de un alt comentator si deci exclud ca amandoi sa gresim la fel!

     ESTE O MARE MANIPULARE ceea ce incercati sa faceti Dvs. si meritati sa fiti eliminat de la intership=ul platit pe care il primiti acum!

     Nu aceasta este menirea unei scoli remarcabile si nici menirea unui intership platit!

     Dl.Orasanu va multumesc pentru comentariul Dvs. dar va promit ca nu voi mai pot discuta cu Dvs.pe aceasta platforma si nici oriunde pentru ca suferiti de fixim periculos!

     Vad ca si alti comentatori v-au atras atentia asupra modului in care lucrati cu datele!

     • Nu faceti decat sa o infundati si mai tare pe dna Udrea. Manipulati pt. ca din cifra de peste 126.000.000., 69.000.000 sunt acordati in 2011, probabil ca dl Ontanu avea ceva fundamental diferit de pipernicitii 11.949.000 pe care ii lua in 2009. Continui dialogul cu dvs, atata timp cat sunteti civilizat. Iar daca doriti sa adun toate primariile de vaza PDL, nu doar Clujul si S3, o fac cu mare dragoste – Piatra Neamt, Targoviste, Arad. De altfel sumele se pot vedea foarte usor in tabel datorita ordinului de marime; in general cand e vorba de cele de partid sumele sunt de ordinul milioanelor, la ceilalti, sute de mii. Sa va fie rusine ca nu adunati toti banii ! Si sa va fie rusine ca nu recunoasteti ca am spus si in articol despre sectorul 2 !

     • Pentru Razvan Orasanu spune:
      07/06/2012 la 1:33

      Domnule Orasanu,

      No political games!
      Ce cuvinte sunt acestea”..o infundati si mai tare pe doamna Udrea”???

      Sper ca este clar ca nu servesc nici unui partid si ca ma intereseaza cum sunt alocati banii.

      Drept urmare mi-am facut propria analiza inclusiv la cate partide s-au dus banii si cum – inainte de a veni dumneavostra cu comentariul murdar de genul” sa va fie rusine…”

      Cateva observatii le-am impartasit ca raspuns pentru Adi – care isi punea legitima intrebare ce este de facut?

      Dvs. nu ati facut-o inca, probabil ca urmeaza desi poate acesta era rolul pe care trebuia sa il indepliniti cand primiti stipendii pentru intership…

      Personal mi-am facut analiza.

      Va multumesc ca m-ati ofertit aceasta sansa de a fi in „prime time” pe Contributors.ro.

      Vreau sa ma tin de cuvant – nu mai dialoghez cu Dvs. in nici un fel!

    • domnule Orasanu, am o nedumerire. De ce nu v-ati intitulat articolul „Elena Udrea a alocat peste 166,000,000 lei catre sectorul 1 (Chiliman) si sectorul 2 (Ontanu)”?

     • incerc sa raspund la intrebarea dumneavoastra:

      „Dar de ce incercati sa il scoateti din chestiune pe dl Boc si Clujul?”

      Eu nu vreau sa scot din chestiune nici pe dl Boc si nici Clujul dar dumneavoastra incercati sa faceti un proces de intentie pe baza unor cifre publicate de catre minister printr-o analiza incorecta (uneori si prin simple operatii aritmetice gresite – vezi procentul fondurilor alocate catre sectorul 3 in anul 2010).

      Deoarece nu am avut foarte mult timp la dispozitie, am calculat cheltuielile per capita pentru cele 6 sectoare ale Bucurestiului, pentru perioada 2009-2011 (datele despre numarul de locuitori le-am gasit pe Wikipedia) si am constatat urmatoarele:

      Sectorul 2 346.2 Ron/locuitor primar UNPR
      Sectorul 1 179.6 Ron/locuitor primar USL
      Sectorul 5 152.1 Ron/locuitor primar USL
      Sectorul 3 124.3 Ron/locuitor primar PDL
      Sectorul 6 114.8 Ron/locuitor primar PDL
      Sectorul 4 47.1 Ron/locuitor primar PC/UNPR/USL/cine mai stie

      Intrebarea mea pentru dumneavoastra este urmatoarea:
      – tinind cont de aceste date (partial puse la dispozitie de dumneavoastra, partial de Wikipedia), putem afirma ca la nivelul municipiului Bucuresti, Guvernul PDL a acordat fonduri preferentiale catre primarii PDL?

      PS. Si pentru a va dovedi ca ori incercati sa ne manipulati, ori ati scris acest articol pe genunchi, va copiez mai jos informatiile din link-ul pus de dumneavoastra ca dovada ca Liviu Negoita cheltuie 157 milioane Ron in 2012 pe spatii verzi:

      „Cele mai mari fonduri au fost acordate de liberalul Andrei Chiliman, primarul Sectorului, 1 care dispune și de cel mai mare buget la nivelul primăriilor de sector. Chiar dacă beneficiază de venituri mult mai mici, conservatorul Cristian Popescu Piedone de la Sectorul 4 se poziționează pe locul al II-lea în clasament.

      B365.ro vă prezintă în tabelul de mai jos sumele alocate de fiecare primărie de sector în parte pentru întreținerea spațiilor verzi.

      Sumele totale alocate de administraţiile locale pentru întreţinerea spaţiilor verzi în anul 2011
      Sectorul Buget alocat
      Sectorul 1 91.980.600 lei
      Sectorul 2 69.742.000 lei
      Sectorul 3 84.443.000 lei
      Sectorul 4 89.650.290 lei *
      Sectorul 5 21.135.490 lei
      Sectorul 6 55.118.000 lei
      Total pe an 412.069.380 lei
      Total 4 ani 1.648.277.520 lei
      * cfm bugetului aprobat aferent anului 2010 ”

      PPS Cred ca pentru cineva care urmeza un curs la prestigioasa universitate Harvard, update-ul pe care l-ati facut acestui articol va dezonoreaza.

      Cu stima,

      Un absolvent al unei universitati mai putin cunoscute decat Harvard, University of Washington – Business School

 11. conasule ///! de ce mi-s „cremenal” io? Io-s din Vascauti! Premarele nos’ a facut rost de bani pentru canalizare. S-o schimbat stapanirea la Bucuresti si banii au fost retrasi. Cica premarele nu avea culoare politica buna. Dar io ce vina am ca sa raman fara canalizare? Io nu-s din Romania? Daca alegem alt premare nu mai sunt cremenal si capat canalizare? Da’ conasule, matale ca esti om cu carte, zi-mi de ce cumatru’ meu de la Cocarlati a patit pe dos? era „cremenal” si acu’ e pe dos. Trebe’ ca ori eu ori el sa fim cremenali? nu traim amandoi in aceeasi tara? Si tot esti matale pe acolo, poate ne spui si noua cate de-alea de le zice piscine s-au facut? una, zece, o suta? Ca si cumatru’ meu zice ca una e sa bei din cand in cand o cinzeaca si alta e sa bei in fiecare zi un sfert de vadra.

  • Pai dumneata pui stampila, clar, Vascauteanule. Vezi ca ai mai multi veri care nu voteaza, ca cica e degeaba. Vezi ca ai si niste vecini care isi vand voturile pentru o galeata vopsita si un pui congelat. Singura vina pe care o ai – ca oricum canalizarea nu o mai vezi pana cand se revopseste primarul de culoarea care trebuie – ca nu te apuci sa vorbesti cu astia…poate chiar sa candidezi pentru un post de consilier in primarie. Succes, „cremenalule” :) oricum, foarte misto scris postul :))

  • Ioi ca la suflet mi-o ajuns mesajul, dara sed si ma socot apai
   1. dara daca esti or ba „cremenal” si
   2. dara daca sa mai suguiesc cu matale – „cremenal” ori ba?

   Ioi,ioi, ce dilema, apai amu doar o sa sed si mai pe seara o sa cuget – ca sa nu ma incurc!

 12. „Ce scriu eu aici este doar suprafata apei, doar ce se vede din avion, nu am mers in detaliu.”
  Unii spun ca dataliile conteaza enorm si ca vederea din avion si la suprafata apei sint inselatoare.
  NB,
  la fel ca plonjonul asupra lui Boc cind cu descoperirea unor plagiate, si linistea asurzitoare acum ca exista interimar pe locul lui Mang (litoru`); din indepartatul Harvard prea multe subiecte abordate din avion si la suprafata apei.

  • Abordarea este de nevoie facuta din avion intrucat, cum spune mai jos si Catalin, nu avem detaliile suplimentare care ne-ar ajuta sa facem o evaluare la nivel de bloc – avem doar niste cifre generale din bugetul ministerului – care pana anul trecut nu erau nici ele disponibile.

 13. Felicitari pentru articol! Ca fapt divers, stiu ca s-a publicat acum cateva luni un document de vreo 100 si ceva de pagini cu toate investitiile realizate de Guvern in 2009-2011 (posibil cel care a stat si la baza acestui articol) peste care m-am uitat si eu „din avion”. Raportandu-ma la care primarii stiam ca sunt de-o culoare sau alta, era izbitor cum unele primarii (gen Piatra Neamt, Slatina, Brasov, sectoarele alea „bune” etc) primeau cu toptanul, iar altele…mai rarut, ca-i mai dragut.

  Cat despre ce zicea cineva mai sus – e clar ca nu PDL a inventat practicile astea, insa ei au sustinut intotdeauna ca vor renunta la ele si totusi nu au facut-o. Pentru asta, indiferent ca ne place sau nu (…nu!) USL, PDL-ul isi merita soarta.

 14. D-le Orasanu, cum sa zic? Pare ok ceea ce spuneti dar parca simt asa un miros de partialitate. Adica ce vreti sa ne spuneti in final? Ca orice partid care vine la guvernare da cei mai multi bani catre primarii sai? Pai asta stiam deja. Nu e nimic nou. Iar dvs. daca ati fi vrut sa fiti impartial si v-ati fi gandit cu adevarat la binele tarii ar fi trebuit sa arati in articol si cum au distribuit banii guvernele Tericeanu si Nastase. Atunci am fi vazut ca orice partid trimite cei mai multi bani catre proprii primari si ne-am fi adresat intrebarea cu adevarat importanta: ‘cum facem sa schimbam acest sistem preferential si discriminatoriu?’
  Imi amintesc de o discutie de genul asta intre Blaga si Dragnea la B1 in care ziceau ca se poate face o lege in care banii sa se aloce pe 2 criterii: nr de locuitori ai localitatii si proiectele depuse de primarie (ca deh, daca n-are proiecte nu poti sa-i trimiti bani asa de-aiurea, nu?). O astfel de discutie ar fi fost intr-adevar utila si patriota. Ar fi reiesit din ea grija si interesul fata de viitorul acestui popor.
  Asa dvs. ma tem ca sustineti cauza USL pozand intr-un absolvent eminent de Harvard si ale institutii prestigioase. Degeaba ne fluturati prin fata diplome de la institutii prestigioase daca atunci cand acuzati aratati cu degetul intr-o singura directie. Mai ales acum cand e campanie electorala si cum spunea cineva, exact la primariile pe care le incriminati se dau cele mai crancene batalii intre USL si PDL. Si sa nu mi-o luati in nume de rau, dar daca dupa bursa obtinuta cu acest articol o sa aud ca ati obtinut si nu stiu ce numire de la USL atunci chiar n-o sa ma mire nimic. Pentru mine ramaneti suspect deocamdata. Viitorul imi va spune.

  • Draga Adi,

   Pentru ca datele prezentate de dl.Orasanu nu mi-au placut, mi-am facut propria mea analiza pe datele din documentul anexat.

   As fi dorit sa verific repartizarea sumelor cumva si pentru ca nu am avut alte date la indemana ( numar de blocuri,numar mediu de etaje – inaltimea medie) am apelat la ceea ce aveam numarul de locuitori din fiecare localitate. Am presupus ca nu fiecare localitate, cu blocuri de anvelopat, evident, are capacitatea necesara pentru a presta serviciile de anvelopare si nici intersul exprimat de catre propietari pentru actiunea in cauza.

   Analiza pe trei ani mi-a rezervat surprize interesante.

   Astfel in 2009 a existat un hei-rupist tipic romanesc – japonezul gandeste de 10 ori si mai apoi porneste la proiect, nu este cazul romanilor. Au luat banii unele localitati, care surpriza mare, in runda din 2010 nu s-au mai ridicat cu atatea pretentii. Am presupus ca nu au reusit sa isi conduca proiectele asa cum isi imaginau in 2009 si nici interesul firmelor de constructii si/sau al proprietarilor din blocuri nu era chiar asa…

   In 2010, procesul s-a rationalizat – profesionalizat. Alocarea s-a facut in ordinea descrescatoare a numarului de locuitori si am presupus ca pentru localitatile care au cerut. Am constat ca atribuirea s-a facut urmarind extrem de precis _ in 2010 intrase FMI, Jeff ne invata ABC-ul finantelor publice, scapasem de Pogea – metalurgul Ministru de Finante…

   Pentru ca mai multe primarii se prinsesera ca este un ciolan mic de ros incepand cu 2010 numarul primariilor care au solicitat si au primit finantare este in crestere, regula de aur 80% din finantare regasindu-se in prima treime de clasament.

   Totusi 2011 aduce ceva interesant – transele se miscoreaza ff mult, cu exceptia Ontanului – care trage tare – probabil avea multe cereri si proiecte in derulare. Aici am avut si surpriza placuta sa constat ca Sf. Gheorghe si Mirecurea Ciuc primesc sume apropiate de cele acordate Clujului, ceea ce sincer imi pare normal.

   Din pacate, nu am vazut insa o strategie clara de atacare a acestui tip de lucrare in marile orase si ulterior, sau in acelasi timp, in micile orase.

   Am vazut zone si orase mari total uitate de aceste finantari, desi stiu clar ca acolo sunt blocuri multe care au nevoie de reabilitari. Am verificat culoare politica la cei care au primit banii si la cei care nu au primit banii, si nu este acesta baiul. Cred ca este mai de graba
   1.lipsa de interes a proprietarilor,
   2.lipsa unor firme de constructii pe plan local care sa poata sa duca o astfel de lucrare in spate si
   3. poate, nu in ultimul rand, cum este perceput primarul in localitatea respectiva. Daca cetatenii se arunca dupa primar atunci lucrurile merg ca unse, chiar daca nu toate super OK.

   Ce poate face Ministerul sau orice alta adminsitratie centrala? Din punctul meu de vedere
   a. sa asigure transparenta asupra modului de alocare a resurselor financiare,
   b. sa lase dialogul deschis, sa primeasca observatiile de la cetatenii si alti factori interesati c. mai ales sa actioneze si sa reactioneze prin imbunatatirea propriei administrari.

   Numai de bine sa auzim!

 15. intrebare de la un clujean: de ce vi se pare asa iesit din comun ca orasul Cluj-Napoca sa fie in top investitii de la buget? Daca ati fi studiat ultimele cifre ale INS privind numarul de locuitori, ati putea observa ca acest oras se afla pe locul 2 ca numar de locuitori, dupa Bucuresti, rin urmare mi se pare logic si normal ca sa fie si pe un loc fruntas la investitii (daca e sa calculam investitia / persoana).
  Daca nu v-ati uita din avion la cifre sau din indepartatul Harvard (cu care ne scoateti ochii in fiecare articol) si ati face o mica plimbare prin Cluj-Napoca, ati fi uimit de cat de multe blocuri au fost renovate / avnvelopate.
  De ce nu sunteti corect si dati ca pret de referinta, cel pe metru patrat renovat si nu investitia totala? E ca si cum vin si spun ca pe mine m-a costat cnstructia unei case 10.000 EUR, iar pe fraierul de vecin 100.000 EUR, doar ca eu mi-am facut casa de 25 m patrati iar vecinul vila de 5.000 metri patrati! Ce fraier e vecinul asta al meu ca a platit de 10 ori mai mult pe o casa….

 16. cateva observatii
  – Porniti de la ideea unei analize reci a cifrelor si ajungeti sa va pierdeti intr-o „frumoasa” analiza politica. In definitiv ce vreti sa faceti in acest articol: analiza economica sau politica? pentru ca nu va iese nici una, nici cealalta
  – vad ca ati enuntat cu 3 idei si ati ramas cu un singura: Elena Udrea. Nu o admir, nu o consider o „genialitate” dar…. cum sa va spun, dar nu da bine la un „gentelman”. Stiu, e de bon ton in zona USL sa o pomenesti zilnic…
  – In ceea ce priveste Clujul ar trebui sa va lamuriti : E.U. a trimis banii la Cluj sau Boc!? Daca Boc de ce vorbim de E.U.? Daca amandoi de ce ne concentram pe E.U.? Daca E.U de ce vorbim de Boc? Dar poate aveti un interes politic direct in campania din Cluj si atunci va inteleg…
  – inserarea cazului Apostu si a altora certati cu legea(exclusiv dintr-o zona politica) nu ajuta analizei d-vs economice ci doar celei politice. Nu ne dati nici o cifra cu privire la costuri/rezultate, nici macar costuri/rezultate comparative ci doar sugerati ca „s-a furat”… curata analiza economica – probabil colaborati cu Soviani, doar la dansul am mai vazut asemenea „ghiveci”. Daca sunteti sigur ca asta s-a intamplat sunt curios a-ti facut o plangere pe subiet la vre-o autoritate? Altfel am ajuns in zona barfelor
  – Daca tot discutam de politica : ce e gresit in declaratia lui Boc cu privire la Apostu? Declaratii similare de la opozitie vi se par mai oneste? Unele din ele facute si dupa ce „opozitia” a devenit „guvernare”?
  -„de altfel, in 2012, domnul primar Liviu Negoita a luat temerara decizie de a suporta din bugetul primariei atat cota de 50%,” – Liviu Negoita a declarat zilele astea la TV ca proiectul a fost aprobat doar anul asta din cauza opozitiei USL, daca tot e analiza politica, cum de nu stiti acest amanunt?
  – amestecati mere cu pere: cum puteti compara procente din bugetul ministerului condus de Udrea alocat pe Bucuresti CU procente din cheluielile primariei?
  Sincer, daca faceti un articol economic – ramaneti in analiza economica, daca il vreti politic, nici o problema, dar folositi datele aiurea… Personal as fii fost curios sa vad analizate date mai ample, dat fiind CV-ul d-vs, pe o perioada de timp mai mare…. „Programul” Elenei Udrea nu exista doar de la aparitia ei pe scaunul ministerial(daca mai tin bine minte inainte parca era vorba de sali de sport.) Sunt si eu curios, ati fost consilier al PM si chiar nu aveti date despre anii 2004-2009?

  PS: imi place la nebunie argumentul „am cautat asiduu sa vad daca exista vreo confirmare sau vreo negare din partea PDL, nu am regasit nimic nicaieri”… conform aceeasi idei extraterestri pot exista cand nimeni nu confirma sau infirma aceasta ipoteza.
  Sincer, daca erati atat de ingrijorat despre acest document, de ce nu le-ati adresat o cerere oficiala de informare? Mai ales ca chiar d-vs recunoasteti ca folositi o sursa „unreliable”? Cred ca mai au birou de presa – daca n-au trecut si aia la USL?!

  • Iar bagati baiatu’ in ceata!
   Doar v-a spus ca are „doar” niste banale diplome de la Harvard&Co!
   Mai vreti si argumente?

 17. Din pacate, articolului ii lipsesc o multime de alte date, pentru a fi considerat macar nepartinitor.
  De exemplu: „65.5% si … 69.1%”. Cifrele par mari dar, pentru a fi semnificative, trebuie corelate cu altele. De exemplu, este stiut faptul ca PDL a castigat la alegerile precedente in marile orase (nu cunosc exact procentele), deci aceste cifre trebuie corelate neaparat cu ponderea pe care o au locuitorii acestor orase (cu primari PDL) in totalul lovuitorilor din restul oraselor (caci in sate sau orasele nu prea stiu sa se fi facut anvelopari). In plus, orasul/judetul Cluj (de exemplu), este un contributor net la bugetul statului deci (chiar luand in considerare sumele primite pentru anvelopare), in timp ce alte orase/orasele nu prea contribuie. In plus, pentru a aloca aceste fonduri, trebuie avute proiecte pregatite de catre asociatiile de locatari, firme, etc, etc. Deci aceasta „analiza” este mai degraba propaganda…
  Si as putea continua, dar nu are rost, imi pare evidenta lipsa de buna-credinta a autorului. Pe care, de altfel, il respect pentru multe alte articole publicate aici. Acele aveau insa alta calitate…

 18. De ce ati sters comentariul meu, cel legat de Harvard-ul pe care de fapt nu l-ati absolvit??
  Nu v-am jignit si nici insinuanta n-am fost.
  Am spus doar ca acel Harvard cu care dvs va impopotonati in CV nu are absolut nimic de-a face cu absolvirea Harvard-ului.
  Ceea ce ati obtinut dvs este doar un fel de ceva „pe langa Harvard” , un sprijin acordat pt anumite tari pt o perioada de studiu care n-are nici pe departe durata absolvirii Harvard-ului.
  Pot sa va citez exact pagina de la Kokkalis Fellow la Harvard University – John F. Kennedy School of Goverment dar nu cred ca v-ar avantaja.
  Daca o tineti tot asa in continuare, cred ca va trebui sa dati inapoi fituica primita de la Harvard!

  • Ina, este fabulos cum, la adapostul internetului, arunci ideea cum ca nu as fi student la Harvard, mai precis la scoala John F. Kennedy a Universitatii Harvard. Prezinta dovezile public, te rog si atunci promit sa nu mai scriu :) Daca insa se demonstreaza ca nu poti, atunci macar nu mai folosesti pseudonimul asta pentru a arunca cu laturi. Noapte buna.

 19. The truth , please Mr. Orasanu.

  Are you one of them?
  Lynette Lithgow Internship

  „The Lithgow Internship is intended to benefit students with nonpaying or low-paying positions. HKS students must be returning to school in the fall to qualify.”
  (adicalea student cu „low-paying or nonpaying position?”)
  +

  A stipend of $3,000 will be awarded to a Harvard Kennedy School student who has secured a summer internship position working for a news organization. Students are responsible for obtaining employment, and the position should be full-time and last a minimum of eight weeks.”

  source: http://www.hks.harvard.edu/presspol/students/lithgow_internship.html

  • Exact. Hotnews nu ma plateste deloc (adica non-paying position), cum de altfel nu am acceptat plata de nicaieri ca a fost vorba de Evenimentul Zilei, Ziarul Financiar, Capital, Business Standard, Money Express, etc.

  • Poate parea paradoxal, dar ii felicit si eu – pe cei care lauda si pe cei care critica. De ce ii felicit? Pentru ca s-au aplecat asupra unei teme de importanta, zic eu si au incercat sa inteleaga, si-au formulat un punct de vedere. Avand in vedere ca tema nu a mai fost discutata in public, cred ca e un castig pentru toata lumea.

 20. „Scrierile” dlui Orasanu arata,din ce in ce mai mult,o convergenta de idei (marile spirite se intalnesc totdeauna) intre domnia sa,dl Voiculescu si …Harvard(cred ca distinsa universitate sughita pentru cat de des e invocata in Romania).Mai deunazi dl Oraseanu ne-a daruit un articol despre
  intrebarile fundamentale la care nu s-a raspuns in Romania,mai toate legate de marea manifestatie(0,2% din populatie) care ar fi daramat un guvern(dl.Orasanu nu a auzit de campania de cumparare a deputatilor) si asteapta inca sa-l darame pe Presedinte.Adica
  piata universitatii 2 in regia antenei 3 care a incercat sa ne convinga saptamani la rand ca toata populatia romaniei,s-a ridicat la lupta impotriva tiranului..Astazi e luata la „puricat” de zelul investigational al dlui Orasanu dna Udrea,calul de bataie si de insulte suburbane a aceleias televiziuni cu acelas patron.Stim,dle Orasanu,este doar o coincidenta.Desi pre multe coincidente..Ce noroc ca Harvard si Felix nu sunt interesati de contracandidatul lui Liviu Negoita,ROBERT,proxenet,mafiot imobiliar cu averea poprita ,generatia tanara si promitatoare a PSD .Ce noroc ca Harvard nu e interesat de restauratia din educatie,de amenintarile si interferenta in justitie a ministrului…justitiei,de prima preocupare a primului ministru in prima lui sedinta de guvern:aducerea ISC in subordinea sa.Marga,Pop,Corlateanu,pericole majore la orizontul Romaniei?Nici vorba.Elena Udrea si revendicarile neindeplinite ale marei revolutii din Ianuarie.Dar daca Harvard o cere….

  • Ba da, interes pe educatie exista – cititi articolele cu Mang!!! Cat despre Voiculescu, ce treaba am eu mai exact cu el??! Iar daca vreti investigatii despre moguli, mergeti cititi investigatia mea despre Sorin Ovidiu Vantu, publicata in Capital.

   • @Orasanu
    nu pretindeti ca nu intelegeti comentariul
    nu vreau investigatii de moguli-sunt old news
    nu mang e problema ,ci RESTAURATIA educatiei la vremea Abramburicii.Aceasta,pronuntarile in politica externa ale lui Marga,atacarea justitiei chiar de catre ministrul ei sunt problemele grave ale Romaniei acuale,nu doleantele nerealizate ale demonstrantilor din Ianuarie sau bugetul ministerului dezvoltarii de pe vremea Elenei Udrea.Iar daca vorbiti de Negoita,este ridicol sa atacati pe Liviu,primarul unuia din sectoarele cele mai bine administrate ale capitalei,si sa taceti malc despre Robert,proxenet si infractor.Fara a mai vorbi ca prioritatile dvs jurnalistice,piata universitatii 2 si Udrea coincid dincolo de probabilitati statistice cu prioritatile antenei 3 si ale informatorului felix,patronul ei.ASTA ESTE ESENTA COMENTARIULUI MEU pe care trebuia sa o intelegeti din prima,Harvard sau nu

    • „Esenta” comentariului dvs este de a-mi alatura numele, fara nici cea mai mica dovada, cu cel al lui Voiculescu. Daca vreti sa vorbim despre educatie, puteti sa va uitati la articolele pe care le-am scris pe respectiva tema si sa va faceti o opinie, daca doriti, pe urma… Va salut cu stima.

 21. Buna ziua. De ce nu treceti numele complet al orasului Cluj-Napoca? Este similar cu a mentiona orasele Baia, Satu, Ramnicu, Dobreta, etc.

  • E un nume „inventat” de Ceausescu, la fel si cu „Drobeta” Turnu-Severin.
   Bine ca n-a mai apucat sa „boteze” si Craiova cu „Pelendava”.
   De ce sa nu revenim la denumirile anterioare si – nota bene – mai scurte ?

 22. Nu numai ministrul Elena Udrea a risipit banii publici asa cum se risipeste apa in nisip, dar ea a facut-o intr-un mod grosier si sfidator.

  Ar fi interesant de vazut ce s-a intimplat si cu Fondul de rezerva al guvernului, fond aflat sub directa coordonare(arbitrara) a premierului.

  http://cursdeguvernare.ro/1015.html

  Asteptam fara prea mare speranta auditurile promise de Victor Ponta.

 23. „Vorbeste gura ca de aia de platesc”. Carevasizica „impartialul” domn Orasanu a gasit cauza pentru care „maretul” guvern de plagiatori nu poate da romanilor ce le reprosau PDL-istilor!! Din cauza d-nei Udrea si a lui Liviu Negoita!!! Complet intamplator, impartiabilul se refera la Liviu Negoita si nu la penalul Robert Negoita cel care are de returnat la stat 60 milioane euro!!! Nu inteleg cum acest aparator al banului public nu zice nimic de Felix, adica de cel care a luat Institutul de Cercetari Alimentare (infrastructura si terenuri in Baneasa) cu 3 milioane euro la o valoare de piata de 450 milioane euro de la guvernul Nastase? D-le te tii tare: despre oricine orice dar nici o vorba de Felix si Tariceanu cel care platea din banii publici asistenta in litigiul juridic cu Ucraina in Marea Neagra iar Tariceanu il si concesionase prieteneste inainte de a stii sau nu daca este al Romaniei! Despre Udrea te asigur ca fost controlata si in chiloti de oamenii lui Felix asa ca s-a spus si ce a facut si ce n-a facut. Pe cand Felix sta in cazemata sa blindata si respira prin teava asteptand ziua cand Basescu va fi schimbat si el va ajunge ministru justitiei. Uite asa se intampla cand „tehnocratii” aflati la studii pe „merite” personale primesc comanda in plic – musca – din partea sponsorului. Nenorocirea pentru Orasanu este ca „sponsorii” au copii care la randul lor vor da comanda – musca. Si n-ai ce face, cu tot Hardward-ul, trebuie sa musti sau sa lingi cand ti se cere. Oare pentru a fi mai credibil, Felix ne trimite mesaje via Harward prin cei pe care ii sponsorizeaza?

 24. Domnule Orășanu, v-aș crede mai abitir dacă (aproape) toate elementele prezentate de Dv. nu ar avea ca sursă „agenția” DC News, o oficină avându-i ca șefi pe Vlad Vâlcu, Răzvan Dumitrescu și nu în ultimul rând, pe Bogdan Chiriac. Ori, acești trei crai de la răsărit au tocat la Antene și uneori la realități tot ce era din zona incriminată și de Dv. Numai imparțiali nu pot fi considerați.

  • Te inteleg. Probabil ca nu trebuia sa includ cele doua chestiuni luate de pe DC news, insa cifrele principale sunt luate din bugetul de investitii al Ministerului Dezvoltarii, prezentat chiar de dl Vass, fosta consiliera a dlui Boc catre jurnalisti.

 25. Draga Razvan, care este utilitatea acestui articol?

  Ne informezi ca se fura in administratie, guvern, etc?

  Ca banii sunt impartiti dupa pile politice?

  Ca se cheltuie enorm dar nu se vede practic nimic, decat lucruri inutile, sau care se strica apoi repede si nimeni nu raspunde, nici mesterii care executa si nici cei care le-au incredintat lucrarile??

  Nu ne pasa. La noi in Timisoara, ac si in Bucuresti, s-a tras in oameni in 89, i-au batut, apoi minerii etc.

  Nu ne pasa. Noi stam si ne uitam la Tv, comentam, mai bem o bere, o tuica, cu banii de ajutor social, dar nu facem nimic, suntem cuminti.

  Cei care-ti citesc aarticolele, ca mine, sunt prea putini. Unii dintre noi, ca mine, a mai incercat sa schimbe cate ceva, sa faca ceva sau macar sa zica ceva, a locul de munca sau in societate. Inutil. Cine esti tu aici, mi-a spus o gagica, fiica unui mare sef de trib universitar. De aia am plecat in privat si n-am facut rau.

  In ceea ce priveste bugetarii si asistatii social, pensionarii….sper sa moara repede de foame. Isi merita soarta si nu am chef sa traiasca din taxele mele.

 26. Din ce observ, Razvan este foarte pornit impotriva Boc si Udrea, si cand a fost prins Mang el sa luat tot de Boc cel mai tare, in prima parte a articolului era scos vinovat BOC.
  Anveloparea blocurilor este necesara, nu stiu daca preturile au fost corecte, asta ar trebui analizat.
  Dar prin reducerea costurilor de incalzire se determina o crestere economica, romani pot cheltui banii ramasi si pe altceva in afara de energie (de exemplu, alimente, haine, educatie) si asta determina crestere economica.
  Daca vrei sa fii corect te rog sa analizezi pretul pe m2 de suprafata anvelopata, comparat cu pretul liber cu care isi poate face orice cetatean in regim propriu anveloparea si apoi ar trebui comparat si cu alte sectoare si chiar cu alte orase.
  Nici un partid nu are primari impartial, nici atunci cand face investitii si nici cand se castiga licitatiile.

  De exemplu acum 2 ani aparuse o firma in Galati care a lucrat exceptional, in 12-24 ore (1-2 zile de munca) decoperta strada, schimba conductele de gaze si apa si astupa inapoi mai putin asfaltul, restul companiilor fac aceeasi treaba in 6 luni,
  firma respectiva dupa cateva lucrari de calitate si rapida nu a mai fost acceptata la licitatii si a dat faliment.

  • Ai foarte mare dreptate, in mod normal ar trebui comparate preturile la m2, din pacate aceste date nu sunt disponibile public – pentru ca ar insemna sa gasim bugetul per bloc si suprafata desfasurata a constructiei. In lipsa de transparenta publica, pescuim ce se vede din avion.

 27. @catre toti. Vad o preocupare asidua cu Harvardul de la mai multi forumisti. Este probabil pentru ca biografia updatata cuprinde acest amanunt, insa, fiind „meseria” mea curenta, este normal sa fie scrisa prima in acest bio cerut de site. Rog faceti propuneri alternative cum considerati ca ar trebui sa sune biografia mea (desi apreciez mistourile si sunt convins ca vor veni garla, poate gasim si chestii serioase. Cu alte cuvinte, daca cititorii sunt iritati, pot modifica, nu ma deranjeaza. Pot ramane la „fost presedinte AVAS”, daca e mai convenabil. Nu e o problema….

  • Nu stiu despre altii, dar parerea mea…. nu e problema de CV in sine, deranjeaza duplicitatea dintre presupusele studii, diplome sau pozitii din CV si „comportamentul literar afisat” Sa ma explic, pentru cineva cu studii in strainatate, deci presupus „corupt” si „manjit” de cultura vestului, de modul de gandire si argumentare al scolii vestice, aveti un „talent literar” extraordinar de balcanic…
   Daca faceti o analiza economica, nimeni nu se supara, idei noi sunt intodeauna binevenite in dezbaterea „poporului”…
   Daca faceti o analiza politica, nu e nici o rusine, oricine poate accepta o argumentatie politica bine facuta indiferent de culoare…
   Dar d-vs faceti aici un melanj „grotesc” pentru cineva presupus a fii scolit in vest… sariti „din floare in floare” in stilul candidatilor la doctorate gen Spiru’Harlet sau Academia de Aparare, mari amatori de „scaune caldute” prin parlament si vesnic prezenti pe „sticla” intru iluminarea noastra intelectuala…
   Pe scurt, daca chiar aveti studii in vest, nu le irositi… daca nu, nu va laudati cu ele ca nu va iasa…

   • Echos, din pacate „stilul” economic si care nu are inflorituri stilistice nu tine la romani. Daca nu crezi, vezi cele trei articole din Ziarul Financiar pe care le-am scris despre cum sa investesti 1.000.000 si sa scoti 100.000.0000, au o tema echivalenta cu a acestui articol, dar infinit mai putini cititori.

  • Q.E.D. – adica Ontanu care NU este de la PDL!!!!! – Repetati, va rog!
   Multumesc!

   Adica tot articolul construit de Dvs. precum ca PDL si-a luat si a facut si etc… se duce in balarii…

   • Ontanu este de la partenerii de guvernare ai PDL-ului, UNPR-ul…in plus Ontanu a sustinut prin prezenta masiva pe afise campania presedintelui!

 28. indiferent cum a alocat banii astia de polistiren, mi se pare o prostie, atat timp cat altele ar trebui sa fie prioritatile de investitii.

  1. cladirile cu risc seismic trebuie consolidate (alea care merita efortul) sau demolate si refacute. nu se face nimic de 20 de ani. sa te apuci de izolat termic inainte de a considera siguranta cetateanului – e ca si cum ti-ai cumpara o masina cu frane care nu prea functioneaza dar prima grija e sa-i dai o vopsea noua, sa arate bine, si apoi mergi in continuare cu ea la viteza maxima.

  2. nu s-a mai construit un spital de copii in Romania de la cutremurul din 1977 (cand ne-au facut polonezii unul). fara sa mai insistam pe dotari, lipsa medicamente si consumabile, gandaci, etc. – spitalele arata ca dispunere precum cele din occident facute pana in WW2 si nerenovate. de atunci spitalele din lumea civilizata au evoluat in alta directie – cu camere de 1-2 paturi, nu de 8 ca la noi ca sa se imprastie bolile si sa se chinuie bolnavii suplimentar.

  asta duce la costuri mai mari de spitalizare, deoarece avem nevoie de mult mai multe zile sa insanatosim o persoana (presupunand ca are si o anumita doza de noroc)

  3. polistirenul pe blocuri nu e eficient si are foarte multe dezavantaje. ca sa economisesti energie se pot face multe alte lucruri – reducerea pierderilor din reteaua RADET de ex.. Altfel, RADET livreaza aceeasi energie (centralele sunt tot alea si pentru randament optim tot asa trebuie sa functioneze) si nu se prea economiseste mare lucru. Reusim un confort tehnic ceva mai bun, o temperatura mai inalta in locuinte – insa la ce cost de oportunitate? Singurul lucru bun in treaba asta e aspectul cladirilor care e mult mai bun si da un aer de civilizatie.

  problema e ca investitiile din Romania sunt facute absolut aiurea, fara cap si fara un plan de prioritati.

  nu e numai Udrea de vina, se vede peste tot problema asta. Oprescu nu face nimic cu cainii vagabonzi care musca mii de oameni, dar cumpara ceasuri de aur sa impresionam turistii. Aia o sa zica, OK, am fost eu atacat de haite de caini in Bucuresti, dar ce ceasuri misto aveau romanii aia…

  Centrul vechi sta sa cada, cladirile sunt vai de ele si oricand te poti trezi cu un balcon in cap sau cu o bucata de tencuiala in timp ce stai la masa, dar bine ca merge afacerea – a propos, la astea de ce nu le-au pus polistiren?

 29. In ceea ce il priveste pe Ontanu, banii pe care i-a primit de la MDRT au legatura cu faptul ca omul chiar se ocupa de reabilitare in 2011, la fel ca si in 2010 si in 2009. Dovada ca a reabilitat peste 20.000 de apartamente si e pe primul loc in tara la reabilitari. Nu ca altii care s-au trezit anul asta si s-au apucat de reabilitari doar-doar i-o vota lumea inca o tura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Razvan Orasanu
Razvan Orasanu
Presedinte al Asociatiei "Tine de Noi", Kokkalis Fellow la Harvard University - John F. Kennedy School of Government (2012), Consultant local pentru Banca Mondiala (2010), director de cabinet al Presedintelui Consililul Concurentei (2009), absolvent al cursului Financial Programming and Policies - Fondul Monetar International (2009), Consilier de Stat al Primului Ministru pe probleme economice (2005 si 2007-2009) si Presedinte AVAS (2006). Absolvent London School of Economics, Joint Vienna Institute si al Cursului Executive Harvard Kokkalis (Atena-2006). Autor a peste 200 de articole in domeniul economic si al politicilor publice - in Ziarul Financiar, Capital, Money Express, Evenimentul Zilei si Contributors.ro

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Democrația este pentru zei. Nu trebuie să ne surprindă faptul că oamenii nu o pot menține

„De ce eșuează democrațiile?” Am auzit această întrebare de multe ori în ultimii ani, în cărți, în paginile de...

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

O variantă modernă a poveștii cu vulpea bearcă: „Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a calculat că mai avem circa 60 de...

Dacă ați fi participat în iulie 2015 la lucrările Conferinței dedicate Anului Internațional al Solurilor, desfășurate în Colorado sub auspiciile Organizației pentru...

Parada dascălilor

Prin 2004 – 2005 mergeam mult pe munte cu un amic care se credea foarte deștept. Poate și era; poate. Eu tot...

Radiografia dezastrului industriei energetice românești în 10 ani

Cifrele nu mint, sunt luate din site-ul Transelectrica și puse în tabele și grafice pentru a trage concluziile. Am extras datele SEN...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.