joi, noiembrie 7, 2024

Cum ar arăta intervenția Franței în războiul din Ucraina? Patru scenarii. Moldova este vizată

Ziarul elvețian NZZ din Zurich a publicat posibile scenarii de intervenție a Franței în războiul din Ucraina, iar Republica Moldova este pomenită într-unul dintre ele. Președintele Franței, Emmanuel Macron spunea că ar putea să trimită trupe terestre franceze în Ucraina, dar la ce să ne așteptăm în cazul în care declarațiile sale vor fi urmate și de acțiuni? În pricipiu, deși ar fi vorba despre un număr limitat de trupe terestre franceze, o intervenție a Parisului ar putea să reducă presiunea asupra Ucrainei în război.


Scenariul 1: Cetatea Kiev

Potrivit NZZ, acesta presupune o zonă de concentrare specială la nord de capitala Ucrainei cu scopul de a preveni o lovitură de decapitare venită de pe teritoriul belarus. Acest lucru ar ușura, de asemenea, acțiunile armatei ucrainene și ar elibera forțe pentru frontul principal.


Scenariul 2: Forță de rezervă pe frontul Zaporojie

O divizie franceză poate sprijini armata ucraineană și poate împiedica o pătrundere peste râul Nipru.

Scenariul 3: Fortăreața Odesa

Zonă de concentrare specială la nord de Odesa. Aceasta ar asigura portul de la Marea Neagră. În plus, divizia franceză ar fi pregătită fie să intervină în Republica Moldova, fie să împiedice o trecere a rușilor peste râul Nipru.

Scenariul 4: Demonstrație de forță în Republica Moldova

Forță de rezervă pentru a sprijini guvernul moldovean împotriva grupurilor armate (omuleții verzi) sau a unei intervenții rusești în Găgăuzia.

Voi face referire în special la ultimul scenariu propus de NZZ, care vizează Chișinăul. Această abordare arată dorința de a consolida stabilitatea și suveranitatea Republicii Moldova, într-un context în care există preocupări privind posibila intervenție a Rusiei sau posibila activitate a grupurilor armate cu sprijin extern, cunoscute sub numele de „omuleți verzi”. Acest pericol, cu toate că nu este unul foarte probabil acum, ar descuraja actorii locali atât din Găgăuzia, cât și din regiunea transnistreană să întreprindă acțiuni subversive.

Prin desfășurarea de trupe franceze pe teritoriul Republicii Moldova, Franța și-ar exprima astfel sprijinul și solidaritatea față de Republica Moldova, oferind un mesaj clar că orice incursiune sau amenințare rusă la adresa integrității teritoriale nu va fi tolerată. Mai ales că, pe 7 martie, Parisul și Chișinăul au semnat un acord de cooperare în domeniul securității, prin deschiderea unei misiuni de apărare la Chișinău, care va instrui soldații moldoveni, pe lângă multe alte ajutoare în domeniul apărării.

Propriul meu scenariu: Plasarea de trupe franceze în Ucraina, la graniță cu Transnistria


După mine, aceasta ar fi cea mai plauzibilă variantă, una care nu este încă vehiculată. Ucraina a adunat trupe și echipament militar la frontiera cu Transnistria. A adus un număr considerabil de soldați, estimat la 20-30 de mii, de-a lungul acestei granițe pentru a preveni un eventual atac rusesc dinspre Tiraspol.

Dar ce ar fi dacă, de exemplu, la acea frontieră ar fi soldați francezi? Teoretic, ei nu luptă în războiul contra Rusiei, aceștia ar avea un rol de protecție a granițelor interne ale Ucrainei, pentru a mai reduce din presiunea militară și pentru a redistribui forțele ucrainene către frontul de Est.                                                     

Ucraina vrea de la partenerii europeni ca aceștia să trimită cel puțin instructori pe teritoriul țării, pentru a accelera procesul de instruire și de antrenare a soldaților pe infrastructura modernă NATO, deoarece aceasta ar facilita logistica și comunicarea. Trebuie explicat, totuși, că nicio țară europeană nu este de acord să trimită soldați pe câmpul de luptă, deoarece asta ar însemna că ar intra într-un război direct cu Rusia, iar acest scenariu nu este probabil în momentul de față.

Conform declarațiilor recente ale președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, este necesar ca Ucraina să pregătească un personal semnificativ ca număr și să dispună de o rezervă militară pentru a face față unei eventuale contraofensive a armatei ruse. Această contraofensivă rusă este anticipată să aibă loc la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie, ceea ce înseamnă că acum este momentul potrivit pentru ca trupele franceze să ofere ajutor, chiar dacă acest sprijin nu ar fi în modul cel mai activ pentru apărarea Ucrainei.

În prezent, situația de pe front este caracterizată ca fiind „complicată, dar stabilizată”. Potrivit informațiilor furnizate de partea ucraineană, Forțele Armate ale Federației Ruse nu înaintează în mod semnificativ, iar în cazurile în care o fac, sunt respinse înapoi. În timp ce militarii ucraineni înregistrează progrese și câștigă teren, acestea nu sunt suficiente pentru a asigura o situație favorabilă în totalitate.

Ce urmărește, totuși, Macron?

Președintele Emmanuel Macron are o vorbă și anume: „A nu exclude ceva nu înseamnă a face acel lucru”. Ce vrea să facă, de fapt, președintele francez și ce strategie urmărește? Poziția lui sugerează o abordare flexibilă și pragmatică în politică și în relațiile internaționale. Președintele Emmanuel Macron pare să urmărească o strategie care să permită Franței să păstreze toate opțiunile deschise și să rămână flexibilă în fața schimbărilor și provocărilor de pe frontul din Ucraina.

Această abordare implică refuzul de a face angajamente rigide sau definitive în ceea ce privește politicile și acțiunile Franței, permițându-i să reacționeze și să se adapteze la schimbările circumstanțelor, fără a fi limitată de poziții predefinite sau constrângeri.

Dar mai important, prin această strategie, președintele francez încearcă să obișnuiască atât Rusia, cât și Ucraina, dar mai ales să-i convingă pe liderii europeni și populația europeană de ideea că nu există linii roșii, incontestabile, în relațiile cu Rusia. Dacă europenii nu sunt mai proactivi, nu numai cînd vine vorba de accelerarea producției europene de arme și armament, Ucraina va pierde războiul.

Să ne amintim de acele inițiative care erau considerate curajoase la începutul războiului, precum trimiterea de arme non-letale. Dar pe măsură ce războiul ruso-ucrainean evoluează și partenerii occidentali au sprijinit constant militar Ucraina, situația se schimbă. Acum se explorează inclusiv posibilitatea de a livra Kievului avioane de luptă F-16. Macron arată o abordare curajoasă și inovatoare, încercând să ofere sprijin Ucrainei, prin resursa umană de care ucrainenii au cea mai multă nevoie și prin plasarea acestor soldați francezi nu pe linia frontului, ci în interiorul țării. Acest lucru arată dorința de a găsi soluții creative și pragmatice pentru a sprijini și mai mult Kievul în războiul său de apărare, iar inițiative precum cele a lui Macron trebuie încurajate, chiar dacă NATO sau președintele american Joe Biden au spus că nu sprijină încă astfel de inițiative.                                                         

 Acest editorial a apărut prima dată pe site-ul publicației din Republica Moldova – Agora.md

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

  1. Analiza asta e un fel de a vinde pielea ursului din padure.
    Miscare Frantei (de dorit, de catre mine) este miscarea unui stat membru NATO care nu a fost atacat!
    Cum isi va transporta Franta soldatii, pina in raioanele de concentrare?
    Are nevoie de culoar terestru sau aerian. Il va obtine?
    Singura varianta posibila este sa vina pe mare pina la Odessa sau vest de Odessa, de unde trupele sa se miste.
    Caz in care rusii ar putea riposta impotriva convoaielor, cu aviatia. (Si maritime, si terestre.)
    Nu stiu daca e de dorit o astfel de miscare.
    Dar voluntari francezi, pot fi trimisi sa lupte unde vor sau, mai ales, sa protejeze Kievul, Ucraina subcarpatica si sudul, de atacuri din Transnistria. S-ar elibera luptatori ucraineni pentru alte fronturi si ar interzice atacurile altora asupra U.
    Pina la a trimite soldati sau voluntari, Franta sa trimita sisteme a.a., obuziere, rachete si munitie. E mare urgenta.
    E preferabil sa nu se implice in lupta directa cu Rusia, cred eu. Deocamdata.

    • ”Cum isi va transporta Franta soldatii (…) ? ”

      Pe valea Siretului, aș propune eu 😀

      30 – 40.000 de militari francezi staționați pe valea Siretului pot ajunge în 3-4 ore la Chișinău și în 5-6 ore la Tiraspol. Foarte probabil, nici nu va fi nevoie de o intervenție reală pe teren. Simpla prezență a zeci de mii de militari francezi pe teritoriul unui stat aliat NATO, dar la numai 100 de kilometri de Prut va potoli multe capete înfierbântate, începând cu Rogozin și Medvedev.

      • INITIAL
        O forta expeditionara franceza PRIN regiunea Odessa ar fi cel mai de dorit lucru sa se intample – ori, sub comanda franceza – cu sprijin logistic consistent si de alta natura din MOLDOVA si restu-lumii.
        (instituire zona de interdictie/ excludere aeriana e de la sine inteles)
        O astfel de forta dislocata acolo pe linga tot sprijinul necesar are nevoie de arme si munitii din belsug si spatiu de manevra. Evident ca ar fi secret de stat numarul real al militarilor francezi… si romani din Regiunea Odessa in prima instanta.
        (s-ar parea ca tyrasgetae au fondat Tiraspolul, nu Suvorov conte de rimnimic)

        Mai apoi, redeschiderea dpv militar a culoarului prin Ucraina spre Polonia, asftfel incat flancurile NATO sa se poata UNI printr-o singura linie.
        (din Finlanda pana in Turcia, o singura linie – asta pentru cei care inteleg de ce a fost atat de importanta pentru Puterile Centrale cucerirea CUloarului Siretului, inainte de luarea Odessei ca urmare a pacii de la Brest)

  2. Oriunde ar fi plasati exista doua scenarii. Chiar daca nu sunt exact pe linia frontului soldatii francezi sunt parte din razboi. Primul scenariu este sa fie tinte din primul moment, poate chiar sa fie puse si recompense pentru lovituri reusite impotriva lor. Al doilea scenariu este sa fie lasati in pace cat timp nu participa la operatiuni militare poate pentru a incuraja si alte tari sa se implice si abia dupa aceea sa devina tinte. Eu cred totusi ca vor deveni tinte din primul moment pentru ca orice baza militara straina va incepe sa se dezvolte pe teritoriul Ucrainei ele vor putea duce la operatiuni extinse si ca noua escaladare la crearea unor zone de protectie aeriana sau chiar zone de control pe teritoriul Ucrainei, cel mai probabil asta poate fi pus in practica nu de Franta ci doar de SUA. Exista modelele zonelor controlate de Turcia in Siria sau al zonei Tanf si bazelor de pe teritoriul controlat de SDF, la fel in Siria.

  3. Macron ridica la rang de Brigada sustinerea Romaniei si aduce in tara 5000 de luptatori cu tehnica aferenta .In paralel Franta ofera Ucrainei un numar mare de echipamente militare si rachete .Pozitionarea Frantei ca si noncombatanta in Ucraina dar care disloca astfel citeva zeci de mii de militari ucrainieni este extrem de benefica lui Zelenski .Apararea „Printesei de la Bolboaca” face parte din plan el fiind realizat si cu ajutorul Romaniei fapt ce va disloca si alte trupe ce apartin Ucrainei .Totodata Franta ,Marea Britanie si SUA antreneaza un numar nespecificat de cetateni soldati ai Ucrainei ce vor intra si ei in lupta ca si forte suplimentare .Nu stim cu exactitate care este numarul de cetateni ucrainieni antrenati la nivelul intregului Occident dar daca luam in calcul doar 2 sau 3 procente dintre cetatenii tineri refugiati ce ar dori sa isi apere tara vom observa alte mii si mii de trupe deja antrenate .Suprapunind totul peste rapida inarmare a Germaniei ce isi reconstruieste armata practic de la zero vom avea o alta imagine globala decit cea prezentata in Media .Faptic armata Ucrainei va deveni cea mai mare forta Europeana aflata pe flancul de est ce impreuna cu Polonia si Romania ba chiar si cu Turcia va taia apetitul expansionistilor sovietici

    • Schengenul militar exact asta rezolva: deplasarea rapida si in siguranta a trupelor si echipamentelor militare, daca e nevoie pana la linia frontului de est. Restul e doar problema de logistica.

    • Nu sunt mii de trupe ci doar mii de militari.
      Armata Germana a fost incapacitata de fosta ministra a apararii, care acum le cere sa actioneze si incearca sa recupereze ce au pierdut.
      Armata Ucrainei chiar era a doua ca marime si dotare din Europa (dar renuntase la armamentul nuclear), deci acum ar fi pe locul 4 in Europa dar prima pe flancul de est UE/NATO.

  4. Corect. E vorba doar de război, nu de pace: fie pentru a câștiga, fie pentru a rezista. Prima varianta implica riscul WW3 atomic, a doua are riscul distrugerii Ucrainei. Pacea impune cedate de teritorii și nu e agreată de nimeni p CCentru că BIG_Arma nu vrea.

  5. Dincolo de scenarii posibile, Europa trebuie sa se imbarbateze si sa faca dovada unei potente militare, politice si diplomatice cel putin la nivelul potentei sale economice. SUA e departe, peste ocean, Marea Britanie e o fortareata cvasi-inexpugnabila, dar Europa continentala este expusa fantasmelor rusiei putiniste.
    Ca sa aiba o sansa la stabilitate, Europa trebuie sa purjeze agentii pro-sovietici (adanc infiltrati), sa amuteasca trompetele rusiei (izolate sau organizate in partide) si sa-si disciplineze membrii prea-iubitori de rusia. In plus, Europa trebuie sa se pregateasca militar, pentru orice scenariu posibil.
    Din cate-mi dau eu seama, Germania se pregateste pentru razboi privind catre nevoile sale, iar Franta pare sa se pregateasca sa tina razboiul departe de granitele sale.
    Oricum ar fi, a te pregati pentru razboi nu inseamna ca il cauti sau ca ti-l doresti, ci este o dovada de responsabilitate. Nu stiu cat de departe este dispus sa mearga domnul Macron, dar nu mesaje de slabiciune trebuie sa primeasca rusia, de la Europa.

  6. Franța azi nu are o divizie întreaga apta de război.
    Cele mai rodate trupe sunt Legiunea Străină.
    Dar pe lîngă aceștia au nevoie de tancuri , artilerie, aviație ca să fie o prezență serioasa in Ucraina.
    Tancuri și obuziere puține, aviație și mai putina ( că tot livrează altora și pe bani din
    dotarea prezentă)
    La tot se adaugă o sărăcie colosala de
    muniție in depozitele armatei franceze. Deci domnul Macron cam bate câmpii. Și nu de acum.
    Se uită când declara inocent ” să nu umilim
    pe Putin. ”
    Practic e incapabil să rezolve groasele probleme civile și militare a Franței.

    • Nu cred ca Macron nu ar vrea „sa nu umilim pe Putin” dar sigur a declarat „Sa nu fie umilita Rusia”.
      Iar Legiunea Straina nu prea are nevoie de armament greu, se descurca bine si repede (asa cum a demonstrat si in Razboiul din Golf). Oricum are cea mai puternica armata din UE si comanda sectorul sudic al flancului de est UE/NATO.

  7. Lili, nu cred ca Germania porneste de la zero in dezvoltarea armatei…Germania e de mult in primele 5 tari exportatoare de armament, la nivel global…Au ajuns la concluzia ca le trebuie o armata mult mai puternica, avand in vedere comportamentul banditesc al Mosckovei..In plus, pozitia economica mondiala (actualmente, a treia economie mondiala), le permite o dezvoltare sustinuta. De aia va veni RHEINMETALL in ROMANIA, sa constuiasca o fabrica de pulberi…poate si altele.

    • Da, Germnani aa fost si este tare in fieratanii, cind se ajunge insa la chestii sensibile, adica electronica. IT s.a.m.d spune pas.
      Iar armata germana duce lipsa de oameni, mai nimeni nu vrea sa intre in armata, armata e considerata o rusine.

      • Daca o fi asa, exista UK, Japonia, Italia, Taiwan etc. pentru a umple/suplini golul ala.

        Concomitent cu pregatirea armiei in UE/NATO, e necesara expulzarea de la orice fel de buton(local pana la Bruxelles/Strasbourg) de influenta/putere reala a sagetilor caramidarilor(BRICS).
        Aici ar fi cazul Indiei de bagat in seama, care cica-i „aliniata multiplu”, adica, spre exemplu, a cumparat si cumpara armament de la SUA si vinde (probabil) alte tipuri de armament Rusiei. Noaptea mintii…

        Ce e clar, de ceva vreme si pentru unii mult dinainte de feb2022, e ca al 3lea mare e pe vine, asta in timp ce BAU-BAU(business as usual) INCA isi face de cap, cateva exemple:
        – companie olandezo-chineza liciteaza si castiga in Ro(vezi Hexing),
        – companii americane din IT/tech vand catre no-name-uri intemediare nascute precum ciupercile dupa ploaie, fara sa le pese cine-s finalii/beneficiarii reali
        – companii germane folosesc intermediari din Kazahstan sau orientul mijlociu pentru a livra tehnologie interzisa de UE a fi livrata in Rusia
        – companie de transport naval (CISN), cu nava arestata de curand in Germania, care livreaza in SUA uraniu rusesc etc.

        Ca simplu nedecident roman/spaniol/francez/danez/grec etc, privesti la SCHIZOIDISMUL asta, din care se-ntelege ca pentru unii situatia e muma, si te-ntrebi: pen’ce, monser, sa-mi pun eu pielea la bataie, in caz de…, ca situatia, pentru mine, e DOAR CIUMA?
        Transnistria si Gagauzia o cauta de ceva vreme si s-ar putea ca astea sa fie punctele de intrare a NATO in razboi deschis cu Rusia si restul caramidarilor.

    • Se stie asta de prin anii ’70 si fiecare presedinte Ro a luat (ierarhic) ceva contramasuri pentru armata si masuri de protectie a populatiei (aparare civila, alarmare, adaposturi, prim ajutor, etc.). Dar in caz de razboi nuclear nimeni nu poate face mai mult.

  8. „Ucraina vrea de la partenerii europeni ca aceștia să trimită cel puțin instructori pe teritoriul țării, pentru a accelera procesul de instruire și de antrenare a soldaților pe infrastructura modernă NATO”. Deja exista mii de soldati ucrainieni antrenati de NATO care insa n-au facut fata atacurilor rusesti in vara anului trecut, atunci cand s-a declansat ofensiva ucrainiana. Ce garantii exista ca, daca vor fi in continuare antrenati in baze ale NATO, soldatii ucrainieni nu vor fi dominati pe front? Ieri, parlamentul ucrainian a respins o lege care le permitea militarilor ce au petrecut o perioada lunga pe front sa se intoarca acasa. Acest lucru a provocat stupoare in randul ucrainienilor, mamelor si sotiilor care-si asteapta copii/sotii acasa. Acest lucru se intampla tocmai din lipsa de personal pe frontul de lupta si datorita esecului inrolarii de noi soldati( lipsiti oricum de experienta luptei). Intr-adevar, cred ca Franta ar putea sa trimita doar militari (undeva la granita cu Transistria), care sa indeplineasca rolul de trupe de mentinere a pacii, nicidecum oameni care sa lupte alaturi de ucrainieni, insa acest lucru ar putea declansa atacuri noi din partea Rusiei si atragerea in razboi a altor state NATO.

  9. Pentru moment analistii militari si mai ales toate cadrele in retragere, cu multe stele, isi regasesc rațiunea de a fi si prin toate mijloacele, incerca sa convinga poporul alegator sa il preaslaveasca pe Marele Strateg, adica pe belicosul Macron, vizionarul care va reda demnitatea fortelor militare umilite si va redresa economia de razboi a Frantei.
    https://www.youtube.com/watch?v=KtkVgJvsjag
    Temerea dlui Ancel este ca obiectivul economic inaugurat recent, unde se va produce praf de pusca ” poudre de canon”, daca se va stinge conflictul din Ucraina peste 2, 3 ani, nu va mai aduce profit .
    Ratiunea fortelor armate fiind participarea la razboie, politicienii au datoria sa genereze si sa intretina profitabilele financiar conflicte militare.
    Nemtii sustin si ei neconditionat inarmarea trupelor israeliene in razboiul purtat impotriva propriilor lor cetateni, etnici palestinieni.
    Concluzia noastra este ca vesticii au decis sa isi stimuleze economia urmand à la lettre metoda finantistului de geniu Hjalmar Schacht.
    Putina istorie nu strica nimanui.
    https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Hjalmar_Schacht
    In acest moment al abordarii subiectului incepem sa ne intrebam in ce scop a fost aprobat Pactul Eu pentru Migratie caruia argumentat dar inutil, multi politicieni Eu s-au opus.
    Pe deoparte numarul somerilor in februarie 2024 depasea 13.200.000 ( persoane cu potential activ) si in acelasi timp CE justifică primirea de migranti afro-asiatici din motive legate de lipsa fortei de munca.
    Daca cineva are informatii mai precise privind motivatia reala a deciziei luate de dacianele si corinele incremenite in proiectul ursulienilor, sa ne spuna si noua, dilematicilor iocanieni.
    https://www.touteleurope.eu/economie-et-social/le-taux-de-chomage-en-europe/
    https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20240410IPR20338/meps-approve-pre-entry-screening-procedure
    https://youtu.be/ccYPkCEy3Y0?si=5jvpMP6WhAmSkNXK

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Laurențiu Pleșca
Laurențiu Pleșca
Laurențiu Pleșca este cercetător la Centrul Român de Studii Ruse și coordonator de programe în cadrul German Marshall Fund of the United States. Este doctorand la Școala Doctorală de Științe Politice a Universității din București, unde a obținut și licența, precum și un masterat în Relații Internaționale și Studii Europene. Stăpânește trei limbi străine – engleza, rusa și italiana. Domeniile sale de expertiză includ geopolitica Federației Ruse în zona Mării Negre, politica internă și externă a statelor ex-sovietice (cu accent pe Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia, Belarus, Azerbaidjan și Kazahstan). Este, de asemenea, preocupat de extinderea Uniunii Europene și analizează în profunzime politica internă și externă a Republicii Moldova.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro