vineri, decembrie 8, 2023

Cum arată tabloul politic românesc după ce USR și PLUS au format o alianță?

În ziua de 1 ianuarie, am intrat într-un nou ciclu electoral care este de așteptat și de sperat că va atrage atenția dar va fi și dinamiza prezența la urnena românilor atât în 2019 cât și în 2020.
Sper că cetățenii cu drept de vot au înțeles, în fine, după alegerile parlamentare cu rezultat catastrofal atât pentru esența Statului de drept, pentru reala orientare pro-europeană a țării cât și pentru democrație cât de importantă este prezența la vot.
În primăvara anului 2019 vor avea loc alegeri europarlamentare a căror importanță este în anul acesta mult sporită față de scrutinele anterioare de același fel. Aceasta și fiindcă vor arăta cât de pro-europeni mai sunt cu adevărat conaționalii noștri. Cât de interesați de idealul european mai suntem cu toții. În chip real și nu doar în declarații de circumstanță. Încă înainte de preluarea președinției Uniunii Europene de către țara noastră s-a putut vedea cu ochiul liber că, drept urmare a alegerilor anterioare, au fost trimiși la Bruxelles și Strasbourg mulți oameni de slabă calitate. Înși ale căror prestații situate pe poziția unui naționalism agresiv, evident mult mai apropiate de ceea ce se întâmplă în Ungaria, Polonia și, mai ales în Turcia lui Erdogan, au lăsat o impresie lamentabilă. Amplificată de impresia mai mult decât catastrofală lăsată de felul în care s-au comportat, cum au vorbit, cum și-au înțeles misiunea înalții oficiali guvernamentali de la București. Care, în luna ianuarie, aveau drept sarcină principală prezentarea cât mai convingătoare a priorităților președinției României. Premierul Viorica Vasilica Dăncilă, câțiva miniștri precum Petre Daea. Carmen Dan ori Marius -Constantin Budăi au avut evoluții neinteresante, slabe, uneori de-a dreptul comice, consumate în fața unor săli mai degrabă goale.
Tocmai prin prisma acestei situații deplorabile ar putea fi receptat anunțul intervenit sâmbătă seara, anunț potrivit căruia două partide nou create – USR și PLUS- au decis să formeze o alianță numită Alianța 2020-USR + PLUS. A fost deja făcută publică lista candidaților alianței la alegerile euro-parlamentare, listă despre care am fost asigurați că ar fi fost decisă în primul rând pe baza principiul meritocratic. O privire fie și numai superficială aruncată asupra numelor ce figurează pe lista în cauză pare să confirme veridicitatea afirmației.
Nu au trecut nici câteva minute după anunț și mediile de informare aservite puterii, politicienii acesteia și, în cel mai regretabil mod, chiar și reprezentanții PNL au lansat atacuri dure, imunde la adresa alianței abia constituite, a partidelor componente, a lipsei lor de ideologie, a presupusului lor balans între poluri antinomice – stânga și dreapta, dacă nu cumva chiar între extrema stângă și extrema dreaptă. L-am văzut la Realitatea tv, pe dl. prof.univ. dr. Vlad Nistor, membru de frunte al PNL, susținând că unica ideologie a celor două partide componente ale noii alianțe ar fi îndepărtarea de la putere a PSD. Liberalii văd deja în noua Alianță o primejdie la adresa șanselor lor electorale. Iar în dl. Dacian Cioloș un pericol la șansele de succes ale președintelui Iohannis ? Are însă PNL o ofertă alternativă consistentă? Fac ei altceva decât să îi întoarcă pe toate fețele biografia d-lui Cioloș? Comic e când îl acuză de ingratitudine față de ei care i-au asigurat spatele pe vremea când era premier. Nu demult spuneau că dl. Cioloș a fost susținut de PSD. Fac ei ceva în sprijinul președintelui Iohannis? Nici vorbă. Lucrul acesta s-a văzut cu ocazia moțiunilor de cenzură eșuate, prost pregătite, slab argumentate, dar și în multe alte ocazii.
Pe de altă parte, se impune ca în zilele și săptămânile următoare noua alianță să-și cristalizeze și popularizeze doctrina și prioritățile astfel încât să-i convingă și pe cei mai sceptici dintre sceptici că înseamnă mai mult decât o stare de spirit. Imprecizia în formularea obiectivelor s-ar putea dovedi în timp călcâiul lui Ahile. Liderii celor două partide ar trebui să știe că nu ajunge doar să critici, trebuie să vii și cu soluții, iar electoratul ar trebui să știe de ce natură vor fi acestea. Soluțiile acestea trebuie explicate. Sentimentele frumoase nu fac ele o literatură, cu atât mai puțin o politică. De dorit ar fi ca dl. Cioloș, cel care deschide lista candidaților Alianței la Europarlamentare, să înțeleagă că nu mai e timp pentru ezitări și răzgândiri.
Vectorii de imagine ai noii alianțe, numele dat acesteia, chiar o seamă de declarații ale liderilor ne lasă să înțelegem că ea și-ar propune să funcționeze și în 2020, adică și cu ocazia alegerilor locale, și cu aceea a alegerilor parlamentare. Că vizează chiar un proiect politic ceva mai amplu. Oricum, de cursă lungă.
Nu e încă foarte sigur dacă Alianța 2020- USR+PLUS va avea un candidat propriu la prezidențiale. Alegeri ce vor avea loc la finele anului 2019. Se vorbește insistent despre o posibilă candidatură a d-lui Dacian Cioloș. Șansele de succes ale d-lui Cioloș vor trebui riguros și în felurite contexte aproximate. Operațiunea trebuie însă încheiată repede. Incertitudinile costă.

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. „mediile de informare aservite puterii, politicienii acesteia și, în cel mai regretabil mod, chiar și reprezentanții PNL au lansat atacuri dure, imunde la adresa alianței abia constituite…”

  La o observare ceva mai atentă a mass-media românești se constată că posturile TV naționale sunt toate apropiate puterii. În doar două dintre ele mai există emisiuni care, deși tratează subiecte de actualitate politică, nu par a fi aservite intereselor cleptocrației. Până și emisiunile de satiră politică existente pe vremea d-lui I Iliescu, cele care critică puterea oricare ar fi ea, fie acum critică opoziția, fie nu mai critică nimic.

  PNL privește alianța USR+ drept un adversar mai periculos decât PSD, cu care s-a aliat și a fomat la un moment dat USL. Până acum, spre deosebire de PSD-ALDE, cei din USR nu „s-au combinat” și nu au putut fi cooptați în vechile partide, prin urmare, dacă chiar sunt onești față de electorat, chiar reprezintă un pericol pentru PSD-ALDE-UDMR.

  Pe de altă parte, noua alianță chiar fură din electoratul PNL. Cei care speră în democrație își văd mai degrabă împlinite spreanțele de către USR+ decât de un PNL ce centru-stânga dispus oricând la compromisuri cu PSD și ALDE. Iar USR+ sunt mai ușor de atacat decât PSD.

  • Ia uite aici ce avem, preluat de pe forumul platformei USR:

   „Pentru cei care nu sunt la curent cu ultimele evoluții din Filiala Ialomița, aceasta ar fi pe scurt povestea.
   Acum ceva timp, din dorința de a primi persoane noi în filială și la insistențele lui Carmen Gherghe, care a garantat că a făcut toate verificările necesare, am primit un grup mai mare la grămadă fără a mai analiza profilul noilor membrii. Toate bune și frumoase. Se părea că am tras cartea câștigătoare. Filiala plecase pe turbo înainte, cei nou veniți erau plini de entuziasm, participau la toate evenimentele, mă rog, unii, nu toți. Apoi ceva s-a întâmplat. Cei mai vechi din filială, cei care au făcut posibilă participarea la alegeri și au reușit cumva să mențină filiala pe linia de plutire, nu au mai fost invitați la ședințe, nu au mai fost invitați la evenimente, o liniște completă de nimic bun prevestitoare. Cumva plutea în aer o impresie de straniu. Și brusc lucrurile au luat-o razna. La propriu. Primul semnal a fost atunci când Președintele Filialei, Jipa Alexandru, nu a mai vrut să voteze în CP așa cum dorea Carmen. Apoi, tot la sugestiile lui Carmen, s-au implicat într-un scandal care nu prea ne privea, cel cu excluderea de la Sălaj, pentru delict de opinie. Și povestea continuă cu o mulțime de nereguli, care se înșiruie una după alta, culminând cu votul în locul unui alt membru la stabilirea listelor pentru PE. Acest lucru a fost făcut de Tănăsescu Mihai, candidat pentru acele liste, în locul unui membru care își dăduse demisia de ceva timp. Chestionat despre acest lucru, Tănăsescu a recunoscut senin că a votat în locul acelui fost coleg, dar că ce mare problemă e? Doar nu a omorât vreun om? Vă sună cunoscut acest răspuns? Dragnea? Ceva?
   Ce era de făcut? Am convocat Biroul Județean să vedem cum putem sancționa așa ceva. Între timp a început scandalul între Tănăsescu și Jipa, primul fiind susținut de Carmen în tentativa de a-l da jos pe Jipa, cu promisiunea că orice decizie se va lua de către BJ, ea va avea grijă ca BN-ul să o întoarcă. Am încercat să aplanăm lucrurile, să evităm o scindare a filialei pe criterii de loaialitate. Am purtat discuții cu cei doi. Le-am explicat consecințele. La un moment dat, părea că lucrurile se vor calma, în sensul că după o discuție de 3 ore cu Tănăsescu, a acceptat că a greșit, i-am spus că nu îl excludem, dar o suspendare sigur va primi, pentru că nu putem trece peste un asemenea comportament senini. Dragnea a primit condamnare la închisoare pentru astfel de practici. Ne-am întâlnit la sediu, am mai purtat o rundă de discuții să fie toată lumea lămurită, am luat decizia de suspendare a lui Tănăsescu Mihai pentru o perioadă de 6 luni.
   De aici povestea devine interesantă. La sugestia lui Carmen și cu ajutorul acesteia, Tănăsescu, nu face contestație la Comisia de Arbitraj, așa cum spune Statutul, ci aduc pe ordinea de zi a BN o sesizare din partea lor, cum că această suspendare este abuzivă, iar BN-ul ce face? Anulează sancțiunea dictată de BJ Ialomița și o comută în avertisment. Curat murdar Coane Fănică!!! Oamenii ăștia or fi citit statutul? Dar, lucrurile nu s-au oprit aici. Domnul Tănăsescu, având garanția că nu i se mai poate face nimic, a trecut la preluarea filialei pe persoană fizică. Între timp s-a mai lipit de o nouă suspendare, pe care nici nu s-a mai chinuit să o aducă în discuție în BN, sau să o conteste la Comisia de Arbitraj. Apoi, tot cu sfatul bine documentat al lui Carmen, a început să aducă membrii noi de genul, mama soacră a lui Tănăsescu, tatăl socru lui Tănăsescu, mama lui Carmen, tatăl lui Carmen, oameni care nu au nicio treabă cu USR, și despre care ei au declarat că nu vor participa niciodată la ședințele de la sediu, dar au fost aduși să poată controla cvorumuri și eventuale voturi. Cred că dacă îi iei mai repede nici nu știu cine este Președintele USR.
   Prima mișcare a fost să forțeze o Conferință Județeană, care, chipurile să completeze locurile din
   conducere rămase vacante și, deasemenea, să mărească BJ-ul cu câteva locuri în plus. În regulă! Nu-i așa? Doar că planul lor a fost ca, la acea Conferință, să fie revocată toată conducerea Filialei, astfel încât să pună ei mâna pe structurile de conducere să nu mai existe nicio posibilă cale de contestare sau de sancționare, doar aveau sub control un număr însemnat de voturi. La CJ din 16.12.2018 s-a întîmplat ceva mai straniu. CJ-ul a anulat noua suspendare. Pentru cei care au pus mâna pe statut și caută cum este posibil așa ceva, răspunsul este, nu este posibil. Dar, cu ceva sprijin de la centru se pare că Statutul este, așa, ceva pe care să îl arăți, nicidecum să îl respecți. Deasemenea Domnul Tănăsescu a venit cu o listă de 12 persoane pe care a aruncat-o pe masă și ne-a spus că aștia vor fi delegații pentru Conferița Județeană. La întrebările legitime cum au fost aleși ce 12 acesta a răspuns că asta e lista, să trecem la vot și cu asta basta. Câțiva, care nu am fost de acord cu ce se întâmplă am părăsit ședința. Cu toate acestea comedia a continuat. A fost convocată acea Conferință cu delegații aleși Dumnezeu știe cum, vechea conducere a fost revocată, au fost aleasă una nouă, care îl conține și pe Domnul Tănăsescu pe post de Vicepreședinte. Mai mult, la acea Conferință, au participat cu titlul de observatori, chipurile imparțiali, 2 persoane desemnate de SG să urmărească respectarea Statutului și a regulamentelor. Cine au fost cele 2 persoane. Una dintre ele a fost Alin Arsu, care a făcut tot ce a fost posibil să rămână imparțial, iar cealaltă un jurist, Cătălin Munteanu. Ce a făcut acest “jurist” ? A organizat toată conferința, l-a consiliat pe Domnul Tănăsescu prin hățișul de prevederi, astfel încât să aibă o brumă de legalitate, a redactat PV-urile și toate documentele Conferinței. Observator de nădejde. Țării cât mai mult cărbune. A respectat statutul de neutralitate? Nu. Nu acesta a fost scopul lui. Ci acela de a-l valida pe Domnul Tănăsescu și de a putea manipula pe mai departe lucrurile.
   Credeți că lucrurile s-au oprit aici?
   Vă înșelați! Povestea merge mai departe!
   Cei care s-au simțit lezați au făcut contestație la Comisia de Arbitraj, așa cum spune Statutul. Mare greșeală. Cred că nu avem același Statut. Onor Comisia a catadicsit după îndelungi discuții să accepte de principiu acea contestație, urmînd a se judeca la un moment dat, nu știm când. Că oamenii sunt ocupați cu negocieri, cu altele mai importante nu cu prostii din astea.
   Bun! Ce a rămas de făcut, vă întrebați? Păi am luat iarăși mult hulitul Statutul să vedem ce zice: Și zice așa: AG-ul poate fi convocat și de o treime din membrii Filialei. Începem să numărăm câți suntem: Iese că am fi o treime. Cerem situația membrilor din registrul electronic. Nu o primim. Rugăm un prieten cu acces la HUB să verifice la data respectivă câți membrii sunt înscriși. Ne ajută colegul cu situația. Ne mai numărăm o dată. Suntem o treime. Convocăm AG-ul pentru filiala locală. Comunicăm toate detaliile către BN, așa cum cere Statutul. Mare greșeală. Cineva de la SG(ghici cine?) îi pune în gardă pe Tănăsescu și compania, iar aceștia ne comunică că nu avem de fapt treimea pentru că ei între timp au mai adus 15 membrii în filială, că a uitat să îi opereze pe HUB, dar că ne va transmite el azi, mâine sau cândva, deciziile de primire să vedem că are dreptate. Continuăm cu demersul. Facem convocarea. Nu se întrunește cvorum. Unde erau totuși ăia 15 membrii noi? Că dacă participau erau toate bune. Mister. Se face reconvocarea conform Statutului. Facem AG. Unde sunt cei 15 membrii noi? Mister. Alegem o altă conducere la Filiala Locală, alegem delegații pentru o nouă conferință Județeană. Statutar, nu? DA, dar, cineva acolo sus nu ne iubește. Ce credeți că se întîmplă în continuare? Excluderi în masă. Excluderi!! Nu avertismente nu suspendări. Excluderi direct. Pe cine? Pe toată lumea. La grămadă. Vă dați seama ce preț pun ei pe Statut dacă i-au exclus și pe membrii Comisiei Județene de Arbitraj și pe Cenzorul Filialei Județene, despre care statutul spune că nu pot fi sancționați decât de BN? Înțelegeți ceva? Că noi Nu. Bașca, ne-au scos din toate grupurile de comunicare și de la toate sursele de informare, să nu ne putem apăra nicicum. Dacă tot ce au făcut ei este în regulă, de ce le este frică?
   Ce vom face în continuare? Vom duce bătălia pentru corectitudine și conduită morlă până la capăt. În justiție, dacă anumiți domni nu își iau în serios atribuțiile pe care le au și nu opresc nebunia declanșată de Carmen Gherghe și Tănăsescu Mihai. Nu e firesc, dar nici să lași pe niște unii, care înțeleg din democrație doar treaba cu alegerile, care apropo sunt un mijloc în democrație nu un scop. Restul nu îi mai interesează. Dezbateri, consensuri, compromisuri(nu compromiteri), minorități, drepturi, reguli și așa mai departe.
   Ce sperăm să obținem? La sfârșit aproape că nici nu mai contează. Răul a fost făcut. Suspiciunea va deveni dominanta în următoarea perioadă. Vom sufla și în iaurt. Dacă mă întrebați dacă îmi pare rău că i-am primi atunci la grămadă, răspunsul meu este NU. Odată cu leprele și lacheii au venit și oameni de calitate. Nu le dau numele, nu pentru că nu ar merita, dar nu vreau să sar pe cineva și să se simtă lezat. Se știu ei singuri.”

   • Vă mulțumesc pentru postare. Cum nu sunt membru USR, nu am acces la forumul membrilor. Textul confirmă că cei păstrați în organizație sunt oamenii de calitate, iar „leprele și lacheii” au fost excluși, și nu invers precum la „partidele tradiționale”. Bravo lor! De altfel, în toate partidele există „infoltrați” și oportuniști, doar că unele îi exclud, iar altele îi exploatează. -:)

   • În Ialomița trebuia înființată cel mult o ceată de arnăuți. Peste 200 de ani, puteți încerca cu partide. În Ardeal, lucrurile sunt ceva mai evoluate: șanse pentru funcționarea corectă a partidelor sunt de prevăzut peste 180 ani. Influența Imperiului + imigrația oltenească își spun cuvântul!

 2. Cine!? Si Dragnea e fiu de milițian, insa macar poarta nume de botez romanesc! chiar daca e inca divorțat. Ce i ala? Partida ardelenilor, fara nume si țară, urmași de foști ori cu trecut de foști ” care vor raspunde la tot felul de comenzi rusești date prin intermediarii austro-ungari care si vor trage reprezentare politica in avortonul statal cel mai sarac si înapoiat din Ue si din NATO mai ceva ca pe vremea pefeleului daca se aliază si cu românașul Orban!? Cioloshi, Barna, ce nume românești neaoșe la romungurii aia care se dau romani!

  • Nici măcar atâta istorie nu știți ca să aflați că mulți români ardeleni au primit nume românești. Eu am nu nume românesc, dar aveam colegi precum Demeter, Hedeș, Silaghi, Sechel… care nu au avut nici o treabă cu ungurii nici măcar în ultimele trei generații, sau dacă au norocul de documente, nici în vremea lui Iosif al II-lea (1765 – 1790).

  • @ Miron costin
   Ce scrieți acolo se cheamă atac (gratuit) la persoană! Ași trăit, măcar o (mili)secundă în Imperiul Habsburgic (și/sau Austro-Ungar, în anii 1867-1918)? Mă îndoiesc! Șansele de a avea, în Ardeal, nume „verzi” românești, sub stăpânirea (austro-)ungară erau minime, ca să nu zic nule! Am găsit, în diverse documentări (cu scop profesional și având, frecvent, cu totul alte scopuri) o grămadă de etnici români al căror nume, inițial românesc – ca Lungu, Micu, Mare(le), Albu, Negru, etc. – au devenit, peste noapte, prin zelul funcționarilor administrației statului, Hossu, Kiss, Nagy, Feher, Fekete și altele… Iar unii dintre ei numai (ne)români nu au fost: a se vedea, de pildă, bunii patrioți Iuliu Hossu, episcop greco-catolic al românilor ardeleni, sau Corneliu Coposu! Și nu știu dacă românul (?) neaoș dragnea, unchiul infractorului-deputat de azi, venit cu divizia bolșevică „Tudor Vladimirescu” a fost mai patriot decât generalul român de etnie germană Ugo Schwab, care a luptat, după 23 august 1944 contra Germaniei. Sau decât germanul Ferdinand, Regele României, care a dus Țara, 1916-1919, în primul război mondial, contra țării sale natale (tot Germania). Așa că, mai ușor cu asemenea invective, că nu-și au rostul, mai ales dacă ele nu sunt și AR-GU-MEN-TA-TE!!!

  • draga miron, ia-ti trolerul cu numele de botez rrromanesti si du-l la tovarasii de la leningrad – au mare nevoie.

 3. Pana departe trebuie facut PRIMUL PAS. Alianta USR + PLUS porneste , partial prin meritele proprii, partial intr-un context favorabil determinat de disperarea unui mare segment de akegatori , porneste deci cu SANSE IMENSE de succes.
  Parerea mea e ca ar face bine sa se concentreze pe EUROPARLAMENTARE si sa lasae de-o parte trairile excesiv de intelectualiste. E de exemplu unu la USR care a fost ministru al culturii in Guvernul Ciolos si care cu prilejul destituirii a facut niste figuri gen Grindeanu , dar de dreapta. Ala sigur va incerca sa bage strambe aliantei.
  Sigu mai sunt si altii la USR , iar echipa lui Ciolos abia se configureaza si stau toti cu tunurile pe ea.
  Daca vor reusi sa taca decent proaspetii aliati vor culege cu usurinta ceva spre 25 – 30 % , paote mai mult, RODUL CELOR DOI ANI DE ENERVARE ADUNATI DE rezistenti.
  ***
  Referitor la Pomta – nu a demisionat din functia de Prim Ministru din mustrari de costiinta , ci de FRICA. Si tot de frica Dragnea a facut atunci o chestie pe care un om de stat ar fi facut-o din bun simt – a girat instalarea Guvenului Ciolos , alturi de PNL, si prin interventia insistenta si inspirata a lui Johannis (apropo de vorbaria cum ca Johannis nu a facut nimic ca presedinte – chiar asa ? ) .

 4. ai absolvit academia interesului national ? atunci esti apt pentru functii politice si actionariat in companiile de stat. prostovanii scolilor de militie, armata si securitate cu IQ negativ dar docili, remunerati cum se cuvine, cu lefuri si pensii speciale, au ajuns premiantii si „elita” natiei. cine a permis acestor jagardele sa se ntinda mai mult decit le permite plapuma ? in tarile civilizate primeaza munca si inteligenta. putorile mai sus numite nu reprezinta decit slujbasi in solda cetateanului. nu si fac datoria ? un sut in fund si cale batuta, sa si cistige existenta pe ce pot, daca pot ceva ! in tarile subdezvoltate africane si sud americane, jivinele astea amorale si semianalfabete, care nu mai au loc de snururi si stele pe uniforme, detin suprematia intr adevar. dar romania este totusi in buricul europei, cel putin geografic.

 5. Deocamdata nu m-au convins si nimeni din aceste partide noi (USR+PLUS) nu m-a convins. Evident ca alt antidot nu exista deocamdata la PSD, insa mie nu-mi plac toate aceste miscari si patrunderi ale unor personaje bizare in PLUS si USR. Este o alianta care s-a nascut greu si cu ceva probleme. As vrea ca in timp aceasta alianta sa devina saloida si sa fie reprezentata de oameni de calitate. In rest…PNL este varza si chiar nu am cu cine sa votez de acolo. Senzatia mea este ca aceasta alianta nu este suficient sprijinita din afara, din Europa. Intr-un fel sunt pe cont propriu si trebuie sa se descurce in haosul din Romania. Vom vedea…

  • Nu e sprijinit până nu capătă o dimensiune capabilă să facă ceva!
   În rest există ”sprijin” în toate partidele politice!
   Chiar prea mult ”sprijin”!
   Așa de mult încât deciziile vin din altă parte!
   Oricum noi românii suntem cei mai cusurgii din lume!
   Aleșii trebuie să fie sfinți, modele de …, modele de …,
   Așa că … merge cine minte mai bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro