sâmbătă, decembrie 14, 2024

Cum bate Vântu prin capii magistraților

Prin noiembrie anul trecut se judeca la Curtea de Apel recursul lui Sorin Ovidiu Vântu la decizia de arestare în dosarul Petrom Service. Ședința de judecată a fost remarcabilă prin pledoaria finală a acuzatului: dl Vântu i-a acuzat pe procurori că sunt ”rău-intenționați sau idioți”, pe judecătorii primei instanțe că sunt ofițeri SRI acoperiți care dau sentințe la comandă, la fel fiind și cei ai Curții de Apel, dar doar ”din doi în doi”. În fine, a încheiat amenințând că, dacă nu va fi eliberat, va lua justiția în propriile mâini. Chiar așa.

Și judecătorii l-au eliberat. Vă amintesc că justiția din țara asta decide în mod curent arestarea preventivă, inclusiv a unor oameni acuzați de infracțiuni din culpă; că sunt trimiși după gratii inculpați a căror judecată în stare de libertate nu reprezintă în mod rezonabil vreo primejdie la adresa societății sau înfăptuirii justiției. Vă amintesc că instanțele pot și decid arestarea preventivă inclusiv pe motive de tipul ”altfel s-ar da impresia publicului că autoritățile nu-și fac datoria”. Dl Vântu, însă, care are 3 dosare, dintre care într-unul e acuzat că a ajutat un infractor să scape de justiție, este judecat în stare de libertate.

Nu doar că nu l-au ”deranjat” cu o decizie de arestare. Judecătorii respectivului complet, Carmen Veronica Găină, Daniela Panioglu și Vasile Băjan nu l-au deranjat cu absolut nimic. Dl Vântu a lovit în stânga și în dreapta, în colegii lor procurori, în colegii judecători de la Tribunal, în ei înșiși; i-a înjurat, i-a calomniat, i-a amenințat. Fără probleme. Pe cât pot spune nici măcar nu l-au întrerupt. Mai rămânea, la final, să-l aplaude.

Acesta e actul I, la Curtea de Apel, și aduce a farsă. Actul II s-a jucat ieri, la CSM, și ține de teatru absurd. Revoltată, pe bună dreptate, de cele petrecute, șefa procurorilor a cerut Consiliului să se sesizeze și să ia apărarea magistraților. CSM s-a sesizat, și chiar a admis cererea dnei Kovesi. A identificat problema, au găsit și vinovații: presa. Ridicolul e desăvârșit. Dl Vântu pledează în ședință publică de judecată, pledoaria sa nu-i deranjează deloc pe cei trei judecători – ba chiar putem crede că o găsesc destul de întemeiată încât să-i dea dreptate. După care, capii magistraților găsesc că aceeași pledoarie în fața instanței a fost prilejul unui atac la adresa prestigiului și credibilității justiției și la adresa independenței procurorilor. Dar nu dl Vântu și atacurile în sine ar fi problema, nu! Nici conduita judecătorilor de la Curtea de Apel, care l-au ascultat cuminți și l-au pus apoi în libertate; nu, niciun cuvințel despre ei. Vinovată e presa pentru ”materialele publicate” despre episod.

Pe scurt, conform CSM, ce a făcut dl Vântu în ședința de judecată a fost atât de inofensiv încât e în regulă că judecătorii n-au găsit motive să intervină, darămite să-i respingă recursul. Pe de altă parte, ce a făcut dl Vântu în ședința de judecată a fost atât de grav încât chiar libertatea de exprimare a presei nu poate justifica reproducerea episodului. Cât de imună la orice formă de ridicol poate să fie majoritatea condusă de dna judecător Ghica încât să semneze un astfel de comunicat?

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. Noblesse oblige, tovarasu’ Doc. Nu-i treaba pulimii ce facem noi in cercul nostru stramt, si normal ca presa e de vina cand nu-si vede de chestiile importante, gen Bianca, Cruduta, etc…

  2. Ehe, au si un precedent: in dosarul cu favorizarea infractorului, dupa ce au recuzat-o pe judecatoarea C.Bogdan, prima masura pe care a luat-o noua judecatoare de caz a fost sa inchida usa in nas presei si publicului, ca deh, sa nu sufere „onoarea” si „prestigiul” mariei-sale inculpatul din cauza relatarilor din sala de judecata.
    De atunci, nu stim nici macar daca a mai fost vreun termen in acel dosar, silentio crampa.
    Si sa nu-i scuipi in ochi cand vezi tot felul de asociatii de magistrati ofuscate cum ca clasa politica induce populatiei sentimentul de neincredere in justitie?
    Deci, sa ne fie clar: fara critici, aluzii sau alta forma de „neincredere” la adresa mariei-sale magistratul …
    Intentionat am plasat magistratul si inculpatul sub aceeasi marie cu alta palarie.

    • Daca e un motiv valid chestia aia cu impresia publica, membrii CSM ar trebui sa se aresteze pe sine. sectia de procurori sa propuna, sectia de judecatori sa dispuna, si toti sa intre la racoare.

      CSM se ocupa de tot, presa, alte institutii, bani etc. mai putin de conduita magistratilor, care e treaba lor. Mi se pare inacceptabil sa nu spuna absolut nimic despre judecatorii care au condus sedinta aia, si care ar fi putut oricand sa intervina.

      • exact , Doc,
        si cred ca asta ar fi trebuit sa fie si sensul acelei inspectii judiciare.
        altfel e , pe langa non-sensul implicit, si total inutila.
        adica inspectia judiciara a CSM nu poate sa-i faca nimic lu’ Vantu,
        cu atat mai putin presei.
        in schimp poate propune sanctiuni pentru judecatorii care,
        prin faptul ca au tolerat spusele Vantului,
        au dat impresia ca ceea ce spune acesta e adevarat si, in acest fel,
        au aruncat intr-adevar indoiala asupra justitiei.
        au contraire, raportul respectiv incearca sa-i scuze,
        cumva legal, pe judecatori, pentru ca frazele au fost rostite in timpul
        „ultimului cuvant” al inculpatului, si deci judecatorii, conform CCP,
        nu aveau voie sa-l intrerupa, sa-i puna intrebari etc…
        teoretic, daca n-ar fi si urmatoarea fraza in care inspectia judiciara insasi
        incadreaza spusele Vantului ca fiind acceptabile cu argumentatia naucitoare ca
        „remarcile la adresa procurorilor, au fost de scurtă durată”.
        adica nu i-a injurat in continuu, mai pe romaneste. wtf !!!
        si practic asistam intr-un final la o contradictie: ce a spus Vantu e ok, si totusi s-a acceptat sesizarea Codrutei Kovesi pentru ca mass-media nu avea autorizatie de la presedintele completului pentru a filma sau inregistra sedinta.
        bein, voila !
        cu atat mai grav cu cat, inteleg eu, comunicatul CSM contine asertiuni care nu erau in raportul inspectiei si care n-au fost dezbatute in plen.
        adicatele, din burta cum ar veni.
        iaca justitia de la noi! sau vorba greierasului Jiminy din Pinocchio: „mai tii minte ce ti-am zis de ispita? el e! „

  3. Gura pacatosului(vantu) adevar graiete…
    Ba, daca ne gindim, a fost minimalist, chiar.
    Procurorul care a cerut 300.000 di euroi de la vrajitoare e si un si alta(rau intentinat si idiot)
    Presupunerea banditului vantu era sau/sau. procurorul a dovedit ca se pate mai mult: si/si

    • Strajnik,

      eu as zice ca daca procurorul cu pricina a cerut bani de la cei pe care ii ancheteaza atunci nu e idiot si (doar) rau intentionat, ci corupt si, posibil, santajist. Dar asta nu spune absolut nimic despre procurorii din cazul lui SOV. A invinovati prin asociere nu e un procedeu foarte valabil…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Miron Damian
Miron Damian
Miron Damian scrie analize politice pe forumuri începând cu 2002, sub pseudonimul Doc. A colaborat cu ziarul Cotidianul si cu revistele Dilema Veche si Revista 22. Din 2006 are blogul propriu în cadrul Hotnews, "Inventarul Stricăciunilor Politice"

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro