sâmbătă, februarie 4, 2023

Cum explicăm aroganța incompetenților? Despre iluzia superiorității explicată prin efectul Dunning-Kruger

De mult prea multe ori observam ca oameni incompetenți ajung în poziții de conducere, iar atitudinea acestora se caracterizează prin aroganță manifestată asupra celor din jur. Unii explică simplistic acest fenomen denigrând țara/cultura (ex: Așa e în Romania sau Ăștia suntem noi). Alții explică acest fenomen făcând referire la caracterul acestor persoane (ex:  Nesimțit). Prea puțină lume însă este conștientă de faptul ca aceste comportamente pot fi explicate și printr-un fenomen larg răspandit, cunoscut ca și efectul Dunning-Kruger, și care are prea puțină legătură cu cultura unei țări sau cu trăsăturile de caracter individuale, însă este strâns legat de nivelul (in)competenței indivizilor.

În 1999 psihologii Justin Kruger și David Dunning de la Cornell University, au publicat rezultatele unor serii de studii în care au investigat măsura în care indivizii sunt conștienți de limitele (in)competenței lor. Studiile a fost inspirate dintr-un caz real în care un spărgător de bănci a jefuit în timpul zilei două bănci din Pittsburg, aparent fără să facă nici un efort să-și deghizeze identitatea. După ce a fost prins de poliție, spărgătorul a părut foarte surprins că a fost identificat, deoarece el iși acoperise fața cu suc de lămâie. Aparent spărgătorul era convins că sucul de lămâie întins pe față îl va face invizibil camerelor video de supraveghere.

Această  întâmplare i-a determinat pe Kruger si Dunning să investigheze legătura dintre limitele abilităților unor indivizi de a se auto-evalua corect și nivelor lor de incompetență. Psihologii au aplicat o serie de teste prin care au evaluat atât performanța indivizilor în domenii ca înțelegerea umorului, raționament logic și înțelegerea structurilor gramaticale, cât și abilitatea acestora de a-și autoevalua corect performanța. Rezultatele au arătat că indivizii cei mai incompetenți și-au supraestimat în mod dramatic competențele în fiecare dintre cele trei domenii în care au fost evaluați, iar indivizii care au obținut scoruri mari la teste, și-au subestimat competențele. Psihologii au ajuns la concluzia că indivizii care au competențe scăzute nu doar că își supraestimează masiv competențele, dar si sunt incapabili să înțeleagă competențele altora.

Acest studiu pare să devină foarte relevant în zilele acestea, când competența multor români de a analiza critic independent un text de lege și implicațiile lui este mult subestimată; când unii politicieni își supraevaluează capitalul politic prin refuzul de a înțelege că ”votul zdrobitor” în favoarea lor la alegeri a fost obținut prin neprezentarea la vot a multor români care nu si-au găsit printre politicienii de pe listele electorale un reprezentant în care să creadă; când incompetența unor politicieni de a înțelege că de zeci de ani motivul pentru care majoritatea românilor aleg să își petreacă vacanțele în Europa de Vest și nu în Rusia este că aderă la valorile europene (Europa care își exprimă în zilele acestea explicit dezaprobarea față de deciziile politice curente); când competența redusă a unor lideri politici de a înțelege că mărunțișul oferit cu scop de propagandă nu poate să cumpere chiar toată populația țării (oare nu a existat odată un dictator care a adus oameni în piață sa îi anunțe că le-a crescut salariul?); când aroganța unor lideri politici contrastează mult cu modestia altora.

Articolul integral scris de Kruger si Dunning poate fi accesat gratuit si citit aici

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Da, efectul Dunning-Kruger explica perfect reactia politicienilor romani. Iar ‘disonanta cognitiva’ explica perfect reactia sustinatorilor lor.

 2. Uimitor cum vorba aia din batrini „porostu’ nu e prost destul daca nu e si fudul” isi gaseste o explicatie stiintifica.

 3. Incompetenta este completată de tupeu. Iar acesti oameni, ajunși în politică, administrație, regii autonome, societăți cu capital de stat atrag lângă ei alți incompetenți, pentru că nu vor să audă argumente tehnice juste, strategii gândite și eficiente. Deci incompetenta este o ciuma care a invadat toate domeniile sus-mentionate. Singura soluție ar fi ca orice persoană care dorește să acceadă în aceste poziții să demonstreze că are o experienta similara si relevanta in domeniul privat. Dar cine sa elaboreze astfel de criterii?

 4. Când o văd pe ministresa de interne cum bate câmpii cu graţie, îmi aduc aminte de intelectualul Igaş care a ocupat această funcţie cu câţiva ani în urmă. Altă viaţă tată, alt sistem de valori, alte studii. Asta apropo de efectul Dunning – Kruger.

 5. Se pare ca soferul lui Dragnea a fost facut secretar de stat, culmea la Cercetare!
  Ca si in politica efectul Dunning-Kruger este devastator in invatamantul superior, unde politruci semidocti pregatesc generatiile viitoare!

 6. Ei, n-ati inteles dumneavoastra! E vorba de lipsa de comunicare :P
  Intentia spargatorului era una onorabila: bancile imperialiste apartineau unor multinationale furacioase…ce vina avea bietul om ca voia sa faca dreptate?
  Basca niste legi proaste care nu dadeau liber la furat, in fond poate ca furase putin, sub 40k… daca la altii e voie, de ce n-ar fi voie peste tot? Asta-i dreptate?
  Iar faptul ca a fost vizibil pe camerele video este interpretat cat se poate de gresit: zeama de lamaie functioneaza intotdeauna, stie oricine, camerele erau defecte :P
  Offf, cum nu pricep unii nimic! Si cum sa te increzi intr-un efect cu un nume atat de neromanesc! Ce, suntem colonie? Nemtesc de-a dreptul… o fi copilul lui…? Ntzz, ntzz, ntzzz

 7. Aroganta incompetentilor este discutabila de catre noi , ceilalti , numai in masura in care am fi incercat sa facem parte din clasa politica si nu am fi fost lasati .
  In ultimele zile s-a vorbit foarte mult despre patura sociala care nu si-a gasit corespondent in clasa politica si ca atare nu s-a aratat dispusa sa isi dea votul .
  Cred eu , ca incompetentii ajung sa ne conduca numai prin neimplicarea celor ce pot si stiu .
  Nu poti avea pretentii de la o clasa politica de incompetenti pe care tu i-ai lasat sa iti conduca destinul prin dezinteres .
  Cunosc multi tineri ( de toate varstele ) care , profund scarbiti de nivelul jos la care s-a ajuns , au iesit sa demonstreze impotriva acestei incompetente crase .
  In concluzie , sistemul feudal al Psd , incompetenta de la orice palier al clasei politice si din sistemul bugetar si chiar si OUG 13 ( in forma fatisa si infantila in care a pus problema ) sunt rezultatul neimplicarii noastre , a tututror .
  Nu poti sa te revoltezi ca ajunge un sofer ( fie el si al lui Dragnea ) , sa iti conduca intr-o masura mai mica sau mai mare destinul , daca tu , pe langa absenteismul de la vot , absentezi si din viata politica .
  Sunt de acord ca nu vrem , nu stim si nu avem timp sa ne implicam , dar nu vom putea sa o mai ducem mult timp asa .

 8. Dunning and Kruger were awarded the 2000 satirical Ig Nobel Prize in psychology „for their modest report, ‘Unskilled and Unaware of It: How Difficulties in Recognizing One’s Own Incompetence Lead to Inflated Self-Assessments'”.

  Zice Wikipedia. Dvs, ce parere aveti?

  • Din cate inteleg, Ig Nobel Prize se acorda cercetarilor care intai ii fac pe oameni sa rada, apoi sa gandeasca (cf. informatiilor de pe http://www.improbable.com). Aceste premii se acorda cercetarilor care sunt amuzante si stimuleaza curiozitatea. Informatiile scrise pe Wikipedia ar putea determina cititorii sa faca o analogie cu Razzie Awards (care se acorda celor mai slabe filme, opusul Oscarului), insa scopul premiilor Ig nu este de a-si exprima dubiul asupra calitatii cercetarii ci de a scoate in evidenta cercetari a caror concluzii sunt amuzante.

   Despre un alt studiu empiric ce masoara efectul Dunning-Kruger se mai poate citi si aici:
   http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167487013000949

 9. Un articol excelent!Aroganta e un atribut ,,eufemistic,, al incompetentei.Partea grava este ca acestia atunci cand prind o oportunitate fura .Sunt cei constienti ca nu pot finaliza nimic cu multiplicare pozitiva.Nu ar avea ce fura daca nu ar beneficia de imprumuturile europene cu scadenta nedefinita(in realitate tara isi cedeaza resursele).Daca n ar fi imprumuturile ar fugi ca potarnichile . Tara ar intelege ca singura solutie este meritocratia.Tinerii din piata au dor de modele,de conducatori premianti,,.Olimpicii emigreaza,patentatii guverneaza !,, este una din lozinci.

 10. Da, am avut curiozitatea (si interesul) sa citestesc integral articolul. MERITA efortul!
  Nu vreau sa cad si eu în patima subestimarii dar cred ca ar trebui postat si tradus. Sau poate este?
  S-ar putea crede ca sunt malițios dar si daca „andrisantii” ar catadicsi sa se aplece asupra lui nu cred ca ar avea vreun un folos… not right not anyway

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dacian Dolean
Psiholog educational, cercetator principal la Universitatea Babes-Bolyai

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro