marți, iunie 18, 2024

Cum face pe mai departe PSD jocurile politice în România

Ceea ce s-a petrecut în cursul ultimelor zile pe scena politică din România pare să infirme ipoteza unui blat între PSD și PNL. Blat dat ca sigur de numeroși jurnaliști și analiști politici în frunte cu infailibilul constructor de scenarii eșuate, negreșit infirmate de realitate. E vorba- ați ghicit!- despre Ion Cristoiu.
Am în vedere când spun și scriu asta nu doar umilirea, măcelărirea de care au avut parte în comisiile parlamentare cei propuși spre a face parte din viitorul guvern Orban 2, măcelărire la care s-au dedat spre rușinea și decredibilizarea lor și imberbii parlamentari ai USR, ci și respingerea de către Plenul Senatului a OUG privind organizarea de alegeri anticipate. Miercuri, odată mai sus menționatele audieri încheiate, președintele interimar al PSD, dl. Marcel Ciolacu, a declarat că partidul pe care îl conduce va respinge respectiva OUG și cu ocazia votului din Camera Deputaților. Și tot miercuri, cu ocazia CExN al PSD, s-a aflat că social-democrații iau au hotărât neprezentarea la ședința Camerelor reunite ale Parlamentului României, amânând astfel votul de învestire a noului Executiv. Ceea ce înseamnă încă o stavilă pusă în fața organizării de alegeri parlamentare anticipate, Se vorbește chiar despre faptul că PSD ar prefera ca votul să fie amânat până după Congresul partidului, atunci când va fi clar și sigur cine vor fi cei în sarcina cărora va cădea elaborarea strategiei electorale social-democrate.
Două par a fi temele de dispută din interiorul PSD. Prima ține de decizia de a accepta sau nu organizarea de alegeri legislative și mai ales când anume ar putea avea loc acestea. Înainte, concomitent sau la o săptămână după alegerile locale. Cea de-a doua are în vedere viitorul relației dintre PSD și partidul Pro România al d-lui Victor Viorel Ponta.
Așa după cum am arătat și eu, și alții, dacă PSD se va învoi în cele din urmă cu alegerile anticipate, lucru care după decizia de miercuri a CExN și după declarațiile de după încheierea preacinstitei adunări social-democrate ale d-lui Ciolacu devine tot mai puțin probabil, ori dacă ele vor avea loc totuși ca urmare a unei decizii favorabile guvernului Orban dată de CCR (reamintesc că premierul a anunțat că va ataca că la CCR respingerea de către Senat a OUG pe această temă), PSD ar fi avantajat ca respectivele alegeri să aibă loc înaintea sau concomitent cu alegerile locale. Și aceasta deoarece astfel s-ar putea conta pe mobilizarea intensă a activului și a baronilor partidului din teritoriu.
Duminica trecută, președintele interimar al PSD, dl. Marcel Ciolacu, și primarul general al Capitalei, d-na Gabriela Firea, au luat parte la Convenția Națională a partidului Pro România de la a cărui tribună au lansat apeluri la unitatea stângii chiar de revenire în matca pesedistă a fiilor rătăcitori. Faptul nu a fost și nu este tocmai pe placul tuturor pesediștilor, în special al celor care ilustrează latura peremistă a partidului, în frunte cu duetul politic Lia Olguța Vasilescu –Claudiu Manda. Este de așteptat ca această controversă să fie unul dintre punctele de bază de dezbatere în zilele ce au mai rămas până la Congresul PSD și îndeosebi în timpul acestuia. De decizia câștigătoare va depinde mai mult ca sigur soarta alegerilor anticipate (ne place sau ne place, pesediștii sunt cei care vor hotărî asta) dar și cine și cum va guverna țara până foarte aproape de finele anului 2020. La ora actuală știm că o va face PNL. Cum și cu ce rezultate? Cu ce costuri electorale pentru el? Dar pentru țară? Ne vom lămuri în zilele viitoare. Impresia de moment e că miniștrii PNL se află la Palatul Victoriei, dar legea în România o face PSD.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Blatul exista, atata ca nu este cel pe care il sugerati. E un blat pentru conservarea situatiei actuale, cu psd si pnl controland scena politica si alternand „democratic” la putere. Deci nu anticipate, care ar afecta serios psd, nu locale in 2 tururi, care ar da sanse partidelor mai mici sa creasca. In ecuatia asta principalul adversar pentru psd si pnl e usr. Si ca in orice blat, cele doua parti mimeaza voios o lupta feroce.

   • Refacerea U$Lamului ( stau sa ma intreb dacă Cineva a denunțat ruperea USL) este Posibila pentru ca Strada NU se Mobilizează …. sau….. se Va Mai Mobiliza Vreodată ?

   • Un Parlament sfâșat de conflicte, alegerile generale vor face, sper, lumină, în favoarea democrației, fără mulți corupți

 2. Așa cum observa foarte bine dl Mircea Morariu în articolul „Cum face PSD sumarul unor publicații și posturi de televiziune”, recent publicat, ziariștii care slujesc guvernarea cleptocratică își fac conștiincios datoria. Mint, defăimează, pun în circulație neadevăruri.

  Astfel, pretinzându-se independenți, onești și imparțiali, pentru a fi cât mai eficienți în manipularea publicului, jurnaliștii servili cleptocrației atacă până la alegeri zilnic pe oricine îndrăznește să critice hoții care de 30 de ani fură [inclusiv] din puținul meu și al familiei mele.

  Spre elocvent exemplu, pare total irațional să fie înjurați în presă USR/PLUS pentru că a votat în comisiile parlamentare (în care de altfel PSD a făcut un circ mizerabil) împotriva candidaților PNL pentru funcțiile ministeriale.

  Păi, fraților (!), asta dorește PNL, să nu fie învestit guvernul! Asta dorește PSD, în complicitate cu PNL, să fie alegeri anticipate! Alegeri anticipate dorește și PMP. Și UDMR! Și USR/PLUS! Așadar, care este rațiunea pentru care ziariștii înjură USR/PLUS?

  Răspunsul este simplu: servilismul față de cleptocrație.

  Pentru că USR/PLUS NU pentru aberația numită „blat cu PSD” este înjurat. Mai ales că blatul PNL cu PSD este evident. Ci pentru că USR/PLUS critică guvernarea cleptocratică.

  USR/PLUS a criticat reconsitutirea alianței USL, în sprijinul cleptocrației. USR/PMUL a criticat propunerea făcută de ministrul justiției, dl Predoiu, a doi procurori șefi care au legături cu cleptocrație.

  (Apropro, retrăim epoca Alina Bica, în care dl T Băsescu a pus în fruntea parchetului anti-mafia fix o persoană care avea legături strânse cu grupurile mafiote, fiind în cele din urmă condamnată pentru asta.)

  USR/PLUS a criticat numirea de către Președintele Republicii, rămas apropiat PNL, a unor procurori șefi cu aviz negativ din partea CSM, încălcând astfel recomandarea cuprinsă în MCV ( de care dl L Orban zice că vrea să scape România – o glumă proastă). https://www.g4media.ro/asociatia-forumul-judecatorilor-ministrul-justitiei-si-presedintele-iohannis-au-nesocotit-rapoartele-comisiei-europene-emise-in-cadrul-mcv-aderarea-la-schengen-in-pericol-romania-risca-sa-piarda-fo.html

  PNL își bate joc de cetățenii români pe bani publici, adică inclusiv ai mei!

  USR/PLUS critică aducerea în rândul partenerilor liberali a unor persoane pe care PNL a jurat că nu le va include vreodată! Dl Chirică, spre trist exemplu, este candidatul mai mult decât controversat al PNL la primăria Iașiului!

  De asta ziariștii servili cleptocrației înjură zilnic USR/PLUS… Dar, mă înjură totodată și pe mine, cel furat de 30 de ani de cleptocrații pe care îi apără.

 3. Politicienii se joacă, populația pierde, până când, vorba lui Tănase. Mai este puțin și vin termenele calendaristice pentru alegeri. Am impresia că PSD păcălește din nou electoratul, că PNL se complace într-un joc periculos, iar Iohannis nu are ce propune. USR se dovedește un partid de rahat. La fel și UDMR. Pănă la modelul bipartit din SUA mai este departe. Dar orientarea există.

 4. O situatie ce ne este prezentata functie de interese prin texte diferite ca intelegere si partizane uneori. Putem gindi in fel si chip tot ceea ce se petrece ,un singur lucru este clar, schimbarea democratica a tarii este iminenta (vezi si ultimile cuvinte ale ambasadorului SUA ) . Nu exista un blat ca model de concretete intre PSD si PNL, exista momente unde interesele se pot suprapune . Alegerile parlamentare fie anticipate (de preferat )fie la termen vor face posibila schimbarea despre care vorbim . Pina la urma alegerile anticipate devanseaza termenele cu foarte putin daca luam in calcul imediata perioada de concedii si vacanta parlamentara ce muta totul undeva in septembrie ,de aici si pina in alegerile la termen numai este mult . Poate nici nu ar fi de preferat ca data viitoarelor alegeri parlamentare din 2024 sa fie tot in iunie si sa inceapa cu o vacanta noua sesiune parlamentara . Miza alegerilor locale se reduce doar posibilitatea de a vota oriunde si batalia va fi pe punerea sau nonpunerea, ca articol de lege electorala al acestei prevederi. Votul de trei zile in diaspora si marirea numarului de parlamentari din diaspora precum si data alegerilor vor fi acceptate de toata lumea . Daca ne intorcem la procedura de 60 de zile ce o data declansata in vederea obtinerii unor alegeri anticipate prin dizolvarea parlamentului ,sunt posibile citeva scenarii functie de ce vor decide parlamentarii (nu Partidele ). Fie parlamentari de la PSD si ALDE trec la PNLsi numarul este suficient pentru a pica de doua ori un guvern ,ce ofera posibilitatea presedintelui sa declanseze proceduri in vederea anticipatelor(cel mai usor de realizat ), Daca PNLnu reuseste sa declanseze caderea guvernelor in doua rinduri, exista posibilitatea ca presedintele in cazul in care parlamentul , ca un intreg , nu reuseste sa isi asume procedurile constitutionale (prin diverse forme de blocaj ,indiferent cine face asta ) si nu are desemnat un guvern la sfirsitul celor 60 de zile sau nu a picat guvernul de doua ori in vederea declansarii de anticipate ,presedintele poate (daca vrea ,nu il opreste nimic ) in mod unilateral , dupa consultari cu sefii camerelor ce arata impsibilitatea de a produce sau darima un guvern ,adica prin nerespectarea tuturor conditiilor constitutionale (parlamentul este supus celor scrise in constitutie , nu partidele ) sa dizolve parlamentul prin decret prezidential . Cit despre sesizarile la CCR pe diverse teme atasate subiectului ,se stie ca aceste decizii sunt doar pentru viitor si nu pot fi puse in aplicare pe loc . In final jocul este la mina presedintelui ce poate crea o problema de natura constitutionala printr-un act de vointa proprie dar toate efectele deciziei CCR se vor referi la viitor .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro