sâmbătă, mai 15, 2021

Cum fentează televiziunile pluralismul politic

După doi ani și mai bine, CNA s-a decis să ia în discuție un raport de monitorizare a pluralismului politic efectuat de Serviciul de monitorizare TV al instituției. Conform regulilor interne, astfel de monitorizări ar trebui să fie lunare, ceea ce ar fi însemnat vreo 20 de rapoarte publicate din iunie 2010 până acum. Absența lor a permis speculații și acuze politicianiste din toate părțile, care au făcut victime doar în zona TVR, pusă mereu la zid ca sclavă a Puterii. Când colo, ce să vezi? Monitorizarea referitoare la emisiunile de dezbatere în perioada 1-31 decembrie 2011 arată că pe TVR1(Curier TV, eForum, Fără frontiere, Judecă tu!, M.A.I. aproape de tine, Presă şi putere, Prim Plan, Profesioniştii, Telejurnal) raportul Putere/Opoziție parlamentară iese în favoarea Opoziției cu 18 la 16 apariții, iar la TVR Info (7 din 7, Agricultura, Gustul vieţii, De la plus la infinit, Ediţie specială, Europa mea!, Foc încrucişat, Info +, Info expres, Judecă tu!, Magazinul de ştiri, Ora de ştiri, Prim plan, Special + Europa, Telejurnal, Tur de orizont) balanța înclină binișor în favoarea Puterii cu 116 la 83 de apariții.

Dintre televiziunile monitorizate, cel mai bine stă B1 TV cu 33 de apariții ale membrilor partidelor din coaliția de guvernare și ale guvernului și cu 34 de apariții ale membrilor USL în emisiunile Actual B1, Special B1, Sub semnul întrebării, Ultimul cuvânt, în vreme ce Realitatea TV e o ciupercă-ntr-un picior, cu 89 de apariții ale Puterii și 102 ale Opoziției (3×3, Breaking News, Deschide lumea, Ediţie specială, Fabrica, Life Time News, Made in România, News Room, Prime Time News, Realitatea de la 10, România politică, Stradă, școală şi spital, Test de stres, Ultima oră).  La OTV, specializat în senzaționalisme de tomberon, raportul iese 2 de la Opoziție se bat cu 4 de la Putere, dar mai apar ici-colo și independenți sau membri de la partide neparlamentare sau de la minorități, ceea ce în perioada amintită se întâmplă rar la toate televiziunile.

Cazul flagrant este și de această dată Antena 3 care, cu binecunoscutul profesionalism care umilește până și aparatul de propagandă ceaușist, a prezentat 207 membri ai Opoziției versus 17 fraieri de la Putere, într-un dezechilibru de invidiat. Ne amintim că principalul partid de la guvernare a încetat la un moment dat să-și mai trimită reprezentanții la dezbaterile de înfierare ca Sinteza zilei, Subiectiv, Vorbe grele, Ediţie specială, Esenţial, Exces de putere, La ordinea zilei, News magazine, Previziunile zilei, Punctul de întâlnire, Q&A, Se întâmplă în România ș.a. pentru a protesta împotriva conduitei tendențioase a moderatorilor. Refuzul n-a produs neliniște jurnaliștilor și producătorilor Antenei, care au inventat pe loc o păpușă gonflabilă în portocaliu pentru a suplini absența cu o flegmă și pentru a arăta cum se face presă în slujba mogulilor politici. Rămas nesancționat, gestul s-a transformat într-o practică nocivă care a culminat zilele acestea cu spurcarea live a președintelui CNAS făcut ”dobitoc”, ”nesimțit” și ”mitocan” de premiantul Gâdea care în decembrie 2011 a mai binemeritat un premiu pentru jurnalism de mare clasă: premiul Omul Anului oferit de ziarul Cotidianul al lui Cornel Nistorescu.

Obligat să vegheze asupra pluralismului, Consiliul Național al Audiovizualului s-a făcut prea multă vreme că nu vede și nu aude și s-a adus singur în situația de a nu ști pe unde să scoată cămașa acum, când batjocura, partizanatul sfruntat și propaganda sunt pe cale de a face regula. Se apropie alegerile și se înmulțesc tertipurile. Una dintre marile probleme de percepție a politicii la televiziune este falsul echilibru, echilibrul mimat, cu invitați aparent unu la unu, dar cu moderatori care joacă unii pe o parte, alții pe alta. Un platou de televiziune care arată adesea ca un pluton de execuție: jurnaliști angajați în bătălia politică, reprezentanți vopsiți în culorile societății civile, diverși propagandiști care fac din dezbatere o acțiune concertată de lichidare a adversarului prezent sau absent. Alt aspect care stimulează dezechilibrul este îngăduința cu care este privită presa comercială, ca și când numai mediile publice ar avea misiuni în servirea interesului public, în vreme ce televiziunile private ar trebui să vegheze exclusiv la profit și la interesele patronale. Presa are aceleași reguli și standarde, indiferent cine o finanțează, diferența fiind doar în sarcinile suplimentare ale televiziunii și radioului public. Legea Audiovizualului și Codul audiovizual subliniază repetat acest principiu, iar CNA, pentru care documentele amintite reprezintă Biblia, ar trebui să și-l amintească pentru a  pretinde respectarea lui de toată mass-media în fiecare zi.

Articol aparut si in Revista 22

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. E o eroare in aritcol. Pomeniti de antena3 cand vorbiti de televiziuni. antena3 e doar o portavoce a lui Voiculescu, nu poate fi incadrata la televiziuni.

 2. Citind articolul asta…mi-am dat seama care-i definitia „pupincurismului”.
  Pai normal ca pe antena 3 sunt doar 17 aparitii…din m oment ce conducatorul lor iubit a interzis aparitia lingailor la antene. (conducator iubit, care conform constitutiei ii apolitic…dar ce ne pasa noua de constitutie…cand conducatorul iubit o foloseste pe post de hartie igienica)

 3. tanti Brandusa,de un milion ori la antena 3 s-a vorbit de refuzul PDL de a veni la emisiuni!Puteti vedea si un manechin portocaliu blond prezent!Ce ne facem cu „studiul”dvs??

 4. Dap, ai perfecta dreptate, este uluitor ce se intampla, singura explicatie care reiese din lipsa de reactie a CNA-ului este faptul ca CNA are o anumita simpatie fata de aceste televiziuni nesanctionate sau fata de anumiti reprezentanti ai acestora. La ce nivel este aceasta simpatie este usor deductibila numai privind din curiozitate antena3. Nu este posibil sa le fie permis acest bombardament mediatic adresat clasei de mijloc si de jos a Romaniei la un nivel intelectual care sa permita manipularea acestor clase sociale. Nici nu mai trebuie sa precizez faptul ca obiectivismul este complet lipsit la nivel practic insa prezentat ca o realitate in mod evident falsa.

 5. De la 1 martie va functiona sub titulatura DIGI 24 bla-bla cea
  de-A TREIA Realitate Tv ,
  celelalte fiind Realitatea TV (desigur) si RTV.
  Trei Doamne si toate trei ….”antiPDL iste” cat cuprinde ….de urmarit de pilda
  subiectul : Chiulangii USL tratat zilnic in emisiuni care au rafinamentul
  caricaturilor satirice din vremea lui Stalin.
  *
  Despre B1 ce sa zic – inteleg ca tin un just echilibru numeric
  intre Putere si Opozitie….in plus exista aparitii neutre rău de tot
  de tipul Guse, Lazăroiu (care nu face parte din nici un partid….nuuuu?)
  sau Andrei Gheorghe si moderatori care fac ce fac si ”lauda” USL ul
  pe niste considerente care de care mai profunde
  (ma refer la Cristioiu si Turcescu in primul rand).
  *
  De undeva din neant a aparut in grilă GIGA TV , post la
  care cu greu poti auzi vreo fraza care sa nu contina sintagma ”slava PDL!”
  *
  NAȘUL TV e si el undeva gata-gata sa izbucnească…ufff inca un uselist feroce !
  *
  Asa că oricat ai numara
  cu greu gasesti vreo alta voce decat
  ANTENA 3 unde sa mai auzi si altceva decat cliseele cu ”rrrrreforma”,
  ”hanticoruptia” si ”Iliescu care ne conduce de 22 de ani ”
  *
  Antena 3 tocmai a marcat un punct incontestabil:
  A OBLIGAT GUVERNUL SA SE STRANGA SI SA CAUTE O REZOLVARE
  IN CHESTIA CU MEDICAMENTELE PENTRU CANCEROSI.
  Sigur ca Gadea a fost bădăran si lipsit de resperct – trebuia sa
  sa se adreseze mai politicos: Domnule Dutza , va rog frumos ,
  aveti amabilitatea, dati niste morfina amaratilor care se zvarcolesc in
  ultimele dureri…
  *
  Citind analiza despre pluralism am fost frapat de cuvantul ”flegmă”.
  Un cuvant care ne arata că bastonul de maresal al lui Gadea se gaseste
  si in multe alte ranitze sau poșete…

  Cică asta ar fi (”o flegma”) gluma utilizata de ANTENA 3
  cand suplineste cu MANECHINE
  (mie mi s-au parut de ipsos…comentatoarea
  spune ca ar fi gonflabile….ma rog , imi recunosc nepriceperea)

  revin….suplineste cu MANECHINE oranj absentza
  pedelistilor din emisiunile acestui post.
  Personal cred ca e o gluma buna si mai ales benigna.
  *
  De altfel nu vad in articol nici o sugestie privind modul in care
  ar trebui sa procedeze Antena 3 pentru a-i determina pe
  PDListi sa renunte la boicotul pe care EI l-au decis din cauze legate de Funeriu
  dar pe care il mentin si acum , cand in locul lui a venit dl ministru Baba
  care sigur are bacalaureatul luat .
  *
  Sa speram ca vom trece cu bine si de aceasta perioada si in cel mult un an
  vom vedea la Antena 3 multi, multi PDL isti dand declaratii ,
  fie ele si in ușa DNAului.

  • Pai pentru cei care traiesc in lumea virtuala a Antelei 3 normal ca Gusa sau Andrei Gheorghe sunt vazuti ca pupincuristi ai dictatorului. Normal ca-s mai pupinbasisti decit Ciutacu sau Gidea, nu? Adevaru’l e ca nu ma asteptam la atita lume spalata pe creier de Voiculescu, da’ se pare lca nivelul IQ-ului la poporul asta lasa serios de dorit. Si nu ma refer la postaci ca tine, ci la oameni din jurul meu. Mi se pare incredibil cum un doctor, deci perosana care a absolvit o facutlate sa fie in ca convins ca Funeriu nu si-a luat BAC-ul pe bune….

   • Ar fi fost asa de simplu ca Funeriu sa isi scaneze presupusa diploma
    de bacalaureat si s-o arate !
    Eu nu zic ca nu o are – ci mai degraba ca pe respectiva diploma scrie
    ceva care mai submineaza din mitul elevului -student-genialoid
    de care au tras sa-l angajeze americanii, nemrtii si japonezii , doar ca pe el
    l-o covarsit dragostea de tara .
    Poate a ca luat 5 la franceză ….sau doar calificativul SATISFACATOR la
    proba de abilitati in conducerea masinilor agricole
    (sa nu uitam ca era Liceul Agronomic din Nantes)
    *
    Oricum ma bucur ca intalnesti multi filo-antenisti , inclusiv
    un medic. Vorba aia cand mai multi, inclusiv un cadru medical
    calificat iti spun ca e vremea sa faci nani ….

  • „De altfel nu vad in articol nici o sugestie privind modul in care
   ar trebui sa procedeze Antena 3 pentru a-i determina pe
   PDListi sa renunte la boicotul pe care EI l-au decis ”

   uite o sugestie:
   TOTI ziaristii care isi incalca propriul cod deontologic sa fie concediati, fara preaviz.
   da ce va faceti dupa aia, ca mai raman numa femeile de serviciu la Hanteni???

  • Pe aceasta logica, cine evalueaza activitatea celui ce evalueaza activitatea CNA? Dar cine evalueaza activitatea celui mai sus-mentionat? Parca-m fi intr-o logica recurenta

 6. Gadea nu o fi fost profesional, dar a avut totala dreptate cand s-a luat de Duta – sa lasi bolnavii de cancer sa sufere in dureri cumplite pentru ca tu nu te ocupi sa achizitionezi morfina – eu nu cred ca m-as fi limitat la injurii ci l-as fi pocnit in direct. Omul ala e un … absolut.

  macar dupa scandal, a doua zi, guvernul a decis de urgenta achizitia de morfina – probabil peste capul lui Duta care insista ca nu e nicio problema.

  daca ar sapa mai adanc, presa ar descoperi cum se dau si medicamentele din programul pentru cancer – adica nu prea se dau – si atunci soarta bolnavului e sa moara si fara tratament, si in dureri groaznice, din cauza unui incompetent precum Duta.

  Romania e pe primul loc in Europa in materie de mortalitate de cancer – la noi bolnavii de cancer mor in proportia cea mai mare din Europa! Asta inseamna ca programul respectiv chiar nu functioneaza iar oamenii mor cu zile.

  Cineva trebuie sa plateasca pentru acesti morti – astept sa vad cine si care va fi pedeapsa – omor din culpa, omor prin imprudenta, neglijenta criminala in serviciu?

  • Domnule, te-ai intrebat o clipa macar cine „sufera” financiar de pa urma sistarii importurilor de morfina scumpa, ca ieftina s-ar gasi doar ca nu o „recomanda” doctorii. Fiindca asta este de fapt problema nu ca nu s-ar gasi morfina. Si ai si raspunsul la actiunea complet dezechilibrata a celor de la Antena 3 referitor la „problema morfinei”.

 7. Citeam acum ceva vreme un articol despre refuzul celor de la BOR de a lasa preotimea sa mai apara pe sticla altfel decat prin intermediul biroului de presa.
  Acolo, toate comentariile erau foarte acide: domne, preotii tre sa raspunda, etc, etc, etc.
  Acum, PDL nu vrea sa apara la Antene. Ma intreb de ce nu se aplica o logica identica.

  Imi aduc aminte cu placere de prezenta lui TRU la o emisiune la TVR. Omul era singur, moderatori pareau complet partinitori lui Crin si Geoana, dar omul s-a descurcat admirabil.

  Sunt convins ca se poate gasi o solutie si pentru PDL astfel incat sa fie un om prezent in emisiune, macar sa-i mai faca pe Gadea &Co sa se mai enerveze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Încălzirea globală, acidificarea oceanelor și moartea peștilor tropicali – acuzații de fraude științifice de mari proporții

Pe 6 mai 2021, revista Science a publicat o amplă anchetă intitulată Acidificarea oceanelor modifică comportamentul peștilor? Acuzațiile de fraudă creează o...

PNRR for dummies. Sau planul cincinal cu MCV ataşat

Luni 10 mai premierul Cîţu şi ministrul Ghinea merg la Bruxelles pentru a discuta o formă finală a Planul Naţional de Redresare...

Ierusalim. Există conflicte fără soluții sau doar conflicte pentru care soluția încă nu a fost găsită?

Rezumatul în 10 puncte: Începând din noaptea de vineri spre sâmbătă (7/8 mai), în...

Îl mai poate salva războiul/Hamas pe Netanyahu de pierderea funcției de prim ministru?

Știm, teroriștii de la Hamas au atacat iarăși Israelul iar statul Israel are tot dreptul să se apere. Niciun dubiu în această...

Capcana dilemelor tranziției sau cum să faci omleta fără să spargi oul

"Faceți calculele și apoi trageți linie pentru a ajunge la propriile voastre concluzii, aceasta este rugămintea mea. Pentru că dacă decideți...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro