luni, octombrie 18, 2021

Cum plănuiește dl. Călin Popescu-Tăriceanu să reducă democrația

În articolul publicat ieri pe site-ul contributors.ro îmi exprimam rezervele în ceea ce privește existența unui drept real al jurnaliștilor de a formula sfaturi care să aspire la statutul de soluții la care s-ar cuveni să recurgă în mod obligatoriu cei îndrituiți a lua decizii în chestiuni de importanță majoră pentru viitorul țării.
Părerea mea este că nici un gazetar nu este îndreptățit să spună, să scrie ori să susțină în comentariile sale că demnitarul cutare ar trebui să se comporte numai într-un fel anume într-o situație dată. Rolul ziaristului, ca și acela al analistulu,i nu este nicidecum acela de a deveni consilier autonumit al unui demnitar indiferent de poziția acestuia cu atât mai mult cu cât în structura de personal a oricărei instituții oficiale cât de cât mai mai acătării figurează suficienți inși anume plătiți pentru a face acest lucru.

Ceea ce nu înseamnă nicidecum că jurnalistului ori analistului i-ar fi interzis dreptul la opinie în orișice situație. Respectiv acela de a elabora și expune păreri și analize temeinice, argumentate, serioase referitoare la evenimente socotite a fi cu impact major ori de interes interes pentru cititorii săi. Cu cât prestigiul unui gazetar ori analist politic este mai mare, cu cât numărul celor care se arată dornici să îi afle acestuia părerile, să le discute, să le comenteze este mai consistent, cu atât mai mult respectivul slujitor al condeiului și profesionist al argumentației este îndreptățit să aspire la statutul de autentic lider de opinie.
Peste tot în lumea democratică există personalități din lumea presei, analiști politici, ziare, posturi de radio și de televiziune socotite a exercita o anume influență asupra fromulării și fundamentării acțiunilor și hotărîrilor politicienilor. Carora, având în vedere faptul că publicistul X, comentatorul Y sau organismul de presă Z exercită un plus de impact în conturarea opiniei alegătorilor, nu le sunt deloc indiferente nici analizele acestora, nici felul în care le sunt comentate de respectivele vârfuri ale presei și analizei politice deciziile.
Chiar dacă nu e riguros exact că presa ar fi a patra putere în stat, nici un profesionist autentic al politicii nu își îngăduie luxul de a nu fi la curent cu cele mai noi și pertinente editoriale. Nici un politician căruia i-a intrat în sânge esența jocului dramatic nu se socotește îndreptățit a le sugera jurnaliștilor care ar fi subiectele abordabile și care nu. Cu atât mai mult să scoată pe gură enormitatea că, formulând o opinie contrarie celei emise de felurite instituții ori organisme ale Statului, un jurnalist ar îndemna la anarhie ori la nesupunere civică. O astfel de zicere ar pune grav sub semnul întrebării apartenența politicianului în cauză la valorile democratice, aderența acestuia la ideea existenței dreptului la liberă exprimare garantat de orice Constituție. Presei îi este garantat până și luxul de a comenta, de a întoarce pe toate fețele chiar și deciziile Curții Constituționale. Inclusiv dreptul de a susține că într-o anumită situație respectiva Curte a judecat strâmb, pe considerente nedrepte, chiar încâlcând ori eludând legea fundamentală a țării pe care este obligată să o apere anumite spețe.
O enormitate asemenea celei invocate în paragraful precedent al acestui comentariu a debitat duminică, unde altundeva decât la Antena 3?, televiziunea murdară a compromisului clan financiaro-securistic Voiculescu, televiziune în totalitate aservită coaliției PSD-ALDE, președintele Senatului, antieuropeanul domn Călin Popescu-Tăriceanu. Un ins se complace din ce în ce mai primejdios în a poza pe față într-un fel de reîncarnarare a dezgustătorului Petru Groza, tot la fel cum dl. Dragnea amintește tot mai frecvent prin conduită de Gheorghe Gheorghiu-Dej. Fie și numai prin faptul că pentru data de 9 iunie plănuiește să scoată oamenii în stradă spre susține, pasămite, guvernul condus de d-na Viorica Dăncilă, ba o pretinsă justiție siluită după chipul și asemănarea penalilor care conduc la ora aceasta PSD. Totul după modelul PMR, al comuniștilor români care, în anii 1945-46-47, din ordinul, cu acceptul și cu sprijinul Moscovei, și-au intensificat acțiunile menite să subrejească ordinea constituțională a României. Așa cum era ea stipulată de Legea fundamentală a țării adoptată în anul 1923.
Coroborată cu intențiile aceluiași domn Dragnea, intenții exprimate în martie de la tribuna Congresului extraordinar al PSD și reiterate de atunci în repetate rânduri vizând scrierea și adoptarea unei pretinse legi anti-defăimare, zicerile de duminica trecută ale președintelui Senatului României sunt cum nu se poate mai îngrijorătoare.
Pare-se că pe d-na Viorica Vasilică Dăncilă nu a luat-o chiar gura pe dinainte atunci când zilele trecute vorbea despre intențiile guvernului pe care se face că îl conduce de a reduce democrația. Sunt destule indicii că astfel ar fi cum nu se poate mai reale.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. Felicitari! Dar cu mitingul asta comandat care ne aduce aminte de cel cu care Ceausescu apornit pr drumul glontelui nu-i a bine.

  • Asa a zis si Bula alergand intr-un suflet sa-i zica maica-sii:

   -Mama! Mama! Nu-i a bine vacii noastre!
   -Ho ma, ce esti asa disperat, ce-are?
   -Nu stiu… vine tata cu pielea ei pe bat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

Ce înseamnă AUKUS?

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.