Parlamentul este la cote minime de incredere din partea populatiei, la 12,6% , conform unui recent sondaj INSCOP. Cu alte cuvinte, doar 12,6% din cetateni considera ca Parlamentul isi atinge menirea, si anume sa reprezinte interesul cetateanului.
Si iata ca o parte din sefii partidelor incearca sa alcatuiasca un plan de actiuni pentru recredibilizarea Parlamentului. Ca un cetatean interesat de bunul mers al societatii, si preocupat de imaginea forului legislativ, incerc sa le vin in ajutor cu ceva sugestii. Majoritatea dintre cele de mai jos au fost explicate si de altii, mai avizati decat mine, imi cer scuze ca nu ii mentionez. Estimez ca fiecare masura, daca va fi adoptata, are potentialul de a creste increderea populatiei in alesi si credibilitatea Parlamentului cu 5-10%.
1. Nimeni nu poate fi mai presus de lege. Orice politist, procuror si jandarm sa poata sa trateze un parlamentar exact cum ar trata un cetatean de rand : cu respectarea drepturilor cetateanului si a legilor in vigoare. Prima masura necesara este eliminarea imunitatii parlamentare pentru alte spete decat declaratiile politice.
2. O vorba din popor spune ca daca bunul simt ar fi o iarba care ar creste pe marginea drumului ar paste-o pana si porcii. Hotii, borfasii, penalii si mafiotii nu sunt buni candidati pentru a scrie legi. Asa cum porcii nu prea sunt bineveniti in sufragerie, nici specimenele umane enumerate anterior nu isi au locul in Parlament. Tuturor parlamentarilor care sunt anchetati sau acuzati in procese penale sa li se suspende functia. Cei condamnati cu suspendare, definitiv si chiar si cei care si-au ispasit pedeapsa sa fie exclusi automat, fara sa fie nevoie de vreun vot in plen, sau trecerea prin alte comitete si comitii parlamentare.
3. Cat de eficient poti fi daca in acelasi timp te speli pe dinti, vorbesti la telefon si incerci sa mananci o omleta? Asa ca a treia masura ar fi excludere automata si pentru cei cu sentinte definitive de incompatibilitate la ANI si cumul de functii gen membru al guvernului/director de agentie de stat/profesor/avocat activ +parlamentar. Idem pentru ofiterii si informatorii fostei Securitati, si informatorii si ofiterii serviciilor de informatii.
4. Votul unui cetatean trebuie sa fie secret pentru a nu putea fi tras la raspundere pentru optiunile politice. In schimb, un parlamentar este reprezentantul cetateanului, iar cetateanul are nevoie sa poata verifica daca acel parlamentar ii reprezinta cu adevarat interesele. Felul cum un parlamentar si-a exprimat votul pe fiecare lege/rezolutie sa fie public si consemnat in baza de date publica a Parlamentului. La urmatoarele alegeri, cetatenii pot sanctiona sau compensa prin vot.
5. Neseriosii care nu isi respecta cuvantul dat nu pot reprezenta alti cetateni. Angajatii care lipsesc nemotivat de la locul de munca primesc penalizari ce pot include chiar si desfacerea contractului de munca. In cazul parlamentarilor alesi pe listele unui partid care isi dau demisia din acel partid, adica traseistii, sa isi piarda automat si statutul de parlamentar. Fiecare absenta nemotivata sa fie penalizata printr-o amenda echivalenta cu salariile a 2 zile lucratoare. La mai mult de 10-15 zile lucratoare de absenta nemotivata sa se piarda automat functia.
6. Un ales este reprezentantul cetateanului, si nu al propriilor interese. Actualul mod de functionare permite ca functiile eligibile prin votul cetatenilor sa fie ocupate de catre persoane care au primit voturi de la mai putin de jumatate din cei care s-au prezentat la vot, ca sa nu mai vorbim mai departe de totalitatea celor cu drept de vot. Aici discutia este putin mai larga, in schimb pe scurt masurile care se pot lua sunt :
a) votul de la distanta sa fie posibil indiferent de tipul alegerilor. Se pot transfera prin metode electronice zeci de mii de lei fara a fi furati. Sunt sigur ca se poate gasi o solutie si pentru vot. Din 2011 Norvegia a initiat deja implementarea votului electronic si pentru alegerile municipale, sub atenta monitorizare a OSCE.
b) in urma alegerilor din 2014, increderea in Presedintie a crescut de la 17-18% la 50-51%. Alegerile au fost uninominale in doua tururi de scrutin, rezultand ca presedintele sa fie ales cu mai mult de jumatate(54%) din cei care si-au exprimat votul. Aplicarea votului uninominal in doua tururi la parlamentari, primari si consilieri judeteni si municipali va creste legitimitatea alesilor, increderea si sustinerea populatiei. Va fi mult mai dificil sa viciezi un procent asa de mare de voturi.
c) sunt multi cetateni care nu vin la vot pentru ca nu considera ca cei care candideaza ii reprezinta cu adevarat. Au dreptul sa isi spuna parerea, prin optiunea „nici un candidat” eventual cu mentiunea ca daca vor fi 50% din voturile exprimate+1 vot cu optiunea „nici un candidat”, cei care au fost pe acea lista sa nu mai poata candida pentru acea legislatura pe aceeasi pozitie in acea circumscriptie. Ii intreb pe cei ingrijorati de faptul ca s-ar genera blocaje administrative, sunteti de parere ca acum administratia functioneaza?
7. Unii antreprenori apreciaza ca printre cele mai mari greseli in administrarea afacerilor personale au fost deciziile de angajare ale rudelor in propriile companii. Faptul de a fi rude cu seful a facut ca acestor rude sa nu le mai pese de calitatea muncii lor si sa provoace prejudicii mari firmei. Atunci rudele angajate pe banii publici, adica ai altuia, sau ai nimanui cum se comporta unii, cat de eficiente pot fi in munca lor? Dati afara si nu mai angajati rudele si cercul de apropiati in Parlament sau alte posturi de functionari de stat pe alte criterii decat cele de performanta.
Propunerile 1. 2. 3. 6. a) si 7. sunt nenegociabile, si nu constituie nici macar un inceput, era nevoie ca ele sa existe de prin 1990. Orice alte masuri de imagine care nu le includ pe acestea nu vor fi decat, scuzati expresia colocviala, umblatul cu cioara vopsita. Pe celelalte puncte se mai poate dezbate si filosofa.
Si propunerea 4 e ne-negociabila. Parlamentarii sunt reprezentantii cetateanului, nu voteaza in nume propriu, deci cetateanul trebuie sa stie ce a fost votat in numele lui. Asa cum ar trebui sa fie si toate contractele de achizitii publice, atata timp cat sunt din banii contribuabilului atunci acesta trebuie sa stie pe ce a dat banii.
Punctul 4 e destul de simplu de aplicat și ar responsabiliza dramatic parlamentarii. Nu are de ce să existe vot secret în Parlament. Trebuie să se poată vedea și peste 20 de ani cum a votat un anumit parlamentar în chestiunea X sau Y. Asta va diminua și rolul exagerat al partidelor. Responsabilitatea parlamentarului în fața propriului electorat va deveni mai importantă decât conformarea cu linia partidului (responsabilitatea în fața lui tata-socru, practicată azi).
Impuscindu-i pe toti?
Imi cer scuze, dar ideea din spatele articolului e pe de o parte hilara…si pe de alta parte trista.
Hilara fiindca nici un om normal la cap nu poate avea incredere in parlamentul actual..sau in cel ce a fost sau va veni.
Trista..findca da nivelul adevarat a stabilitatii democratiei ..
Partea cu impuscatul nu este congruenta cu un stat democratic in care ne aflam.
Articolul s-a dorit un fel de bate saua sa priceapa iapa : liderii preocupati de imaginea Parlamentui sunt unul condamnat cu suspendare pe speta ce tine de vicierea votului(adica este contrar punctului 2 din articol) si celalalt a castigat locul de parlamentar la redistribuirea voturilor (cam opusul punctului 6 b din articol), adica sunt parte a problemei de incredere. Nu-mi fac iluzii ca se vor simti cumva, ca sa citez un coleg „cainii latra ursul trece”.
Nici in 50 de ani nu se vor opera aceste schimbari. Absolut toate acestea inseamna taierea cracii de sub picioare si a beneficiilor personale. Se pregateste insa „linistea” nationala… Sper din tot sufletul sa iasa oamenii in strada sa sparga niste geamuri, sa dea foc la citeva masini prin Primaverii si pe la parlament, ca poate asa invata si „politicienii” ceva! Ca rusine si curaj n-au…
forward linku’ lu’ Dragnea si sa-l vedem la treaba :))
Trebuie remarcat totusi ca partidele politice in general se „bucura” de o incredere la jumatate fata de Parlament, de unde ar rezulta ca „alesii” sunt peste media politicienilor ;)
As adauga la punctul 6, cu voia dumneavoastra, votul pe liste deschise.
Parla(vra)mentul reprezinta fidel societatea (as fi pus ghilimele). Singura solutie valabila si viabila pe termen mediu si lung este schimbarea societatii. Prin fundamentarea unor valori reale si eliminarea fake-urilor, Pragmatism vs filosofie & marshitting. Plusvaloare vs abureli „ideologice” si „crestinesti”. Rasplata corecta pt munca cinstita si eliminarea pomenilor „solidare”. Altminteri… si peste 100 de ani (stra)nepotii scoliti prin diverse metode „crestinesti” vor posta pe Contributors texte despre ce-ar fi de facut pt imbunatatirea imaginii.