vineri, martie 24, 2023

Cum pot partidele castiga alegerile, dupa schema oferita de localele din Baia Mare.

Urmatorul text ne-a fost trimis de un cititor: „Foarte interesante aceste alegeri din Baia Mare. Nu sunt un expert, dar vazand  comentarii sau articole de pe  pagini media privind rezultatele si masinatiile de la Baia Mare, observ cum s-a pus la punct o noua formula de a gasi un candidat perfect pentru alegerile locale de anul viitor. Pe scurt iata formula magica, prin care orice partid isi poate trece in palmares victoria in alegeri:

Se cauta un independent cu ceva notorietate si incredere locala, trecut pe la mai multe partide sau functii, cu carisma la electorat (dragut, tanar, cu ceva bani si trecut politic, bun de gura la TV ) care sa stea binisor in sondajele de opinie. Odata identificat individul, partidele si aliantele si-l disputa si il momesc din partea cui sa candideze. “Candidatul”, istet si profesionist la randul sau, cocheteaza  cu toate partidele si ca un adevarat jucator de poker ( doar vre si el sa castige!) nu respinge pe nimeni pana in ultimul moment si apoi in functie de cine are bani mai multi ( sau ma rog, sponsori mai multi, influenta mai mare in oras) se decide sub ce steag sa lupte.

Electoratului i se spune ca candidatul este un “independent” ca sa dea bine pentru oricare votant,  care in trecut a fost de o parte sau alta a baricadei, astfel ca succesul este garantat: nimeni nu va trebui sa se dezica de ce voturi a acordat in trecut, in discutiile din familie sau cu prietenii.Apoi se cauta noi si multi sponsori, fireste interesati de ceva contracte viitoare cu primaria,  care vor umple orasul cu afise si ziarele cu articole laudative. Cateva emisiuni TV  cu ceva glumite si zicatori populare, multi laudatori de profesie (tot pe bani buni) si electoratul va fi sedus de un nou tip de politician: carismatic, cu umor , independent politic ( doar toate partidele sunt compromise!), plin de promisiuni si optimism.

Dupa alegeri , noul primar este „numarat” in statistici, dupa caz, ba la independenti, ba la partidul care l-a sprijinit, astfel ca sa avem cu ce sa ne laudam in campaniile viitoare. Oricum ne-am procopsit, pentru alegerile locale viitoare, in loc  de partide cu candidati, vom avea candidati de profesie care isi aleg partidele: care da mai mult, cine are influenta in judet, nimic despre ideologii sau programe politice.

S-a cam repetat astfel la Baia Mare, reteta de castigator a lui Oprescu de la Bucuresti de acum 3 ani: independent, carismatic, cu poante si cimilituri, promitand lucrari marete in oras, sprijinit de sponsori generosi. O diferenta: la Oprescu nu a mai fost timp sa fie si „sprijinit” de vreun partid asa ca nu a putut nimeni ulterior sa-l numere in barca sa, desi unele incercari de la PSD au existat. Dar acum este timp destul pana la anul: deja acesta este curtat de unii si altii pentru alegerile din Bucuresti, iar el stiind schema foarte bine pentru moment nu se dezice dar nici nu se leaga la cap, deoarece este prea devreme.”

Michael DUMAS

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Generalizarea acestei „solutii minuntate” inseamna falimentul organizatiilor politice romanesti.

    Daca o echipa din Liga I functioneaza ca sparing partner pentru un jucator de la o alta echipa, se cheama ca echipa aceea nu exista, ok?

    Basescu a fost ministru, a castigat Primaria Bucuresti si pe urma presedentia. Daca era „independent”, precum Oprescu, castiga ce a castigat si Oprescu: nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro