luni, ianuarie 20, 2025

Cum s-ar putea explica necugetata ieșire din trecutul week-end a d-lui Dacian Cioloș?

Nu am pus nici cel mai mic preț pe informația în conformitate cu care d-na Laura Codruța Kövesi ar fi urmat să-și facă cunoscută susținerea pe față a Alianței 2020, adică USR PLUS, tot cum la fel de puțin de încredere mi s-a părut și pretinsa știre în conformitate cu care, în ultimul moment, fostul procurer șef al DNA ar fi refuzat să o facă.
Motivul? Ambele au fost puse în circulație de surse foarte puțin credibile. Dl. Octavian Hoandră este un profesionist (de altfel, singurul domeniu în care i se poate pune fără probleme respectiva etichetă) al denigrării sus-menționatei Alianțe. Pe care o califică ori de câte ori are ocazia ba fără ideologie, ba neo-fascistă, ba neomarxistă. Aceasta în vreme ce dl. Dan Andronic, directorul Evenimentului zilei, și-a pus de multă vreme publicația în serviciile altei alianțe. Alianța PSD-ALDE care, la rându-i, a încheiat o alianță deloc secretă cu dezinformarea, minciuna, corupția, dar și cu și dez-europenizarea României.
Nu, nu pretinsul joc de-a alba-neagră căruia i s-ar fi dedat d-na Laura Codruța Kövesi explică neinspiratul atac al d-lui Dacian Cioloș la adresa președintelui Iohannis. Atac pe care încearcă să îl minimalizeze cum nu se poate mai interesat în editorialele lor perverse Tusea și Junghiul presei românești post-decembriste, Ion Cristoiu și Cornel Nistorescu. La mijloc sunt, interesele electorale imediate ale Alianței 2020. Pentru moment mai puțin din perspectiva alegerilor prezidențiale pentru care, cel puțin până în clipa de față, nu știm dacă USR-PLUS intenționează sau va fi în stare să aibă un candidat propriu credibil și onorabil, ci din aceea a alegerilor europarlamentare.
Așa după cum au scris numeroși comentatori politici lupta electorală în vederea votului din ziua de 26 mai se dă pe două culoare. Despre care cu greu s-ar putea spune că ar putea să spere vreodată la un transfer de electorat. Pe culoarul dreptei aleargă PNL, PMP și Alianța 2020, hai să admitem că tot acolo s-ar situa și ALDE, în vreme ce pe cel al stângii disputa se dă între vechiul PSD, cel care încă este condus de dl. Liviu Nicolae Dragnea, și noul PSD, poate nițeluș mai curățel, mai uscățel, nimeni altul decât Partidul Pro România al fostului premier și președinte PSD,Victor Viorel Ponta. Un partid despre care în editorialul de astăzi nu mai spun nimic în plus, doar reamintesc proverbul Ce naște din pisică șoareci mănâncă.
PNL s-a afișat în cursul săptămânii, la mitingul electoral de la Iași, în compania președintelui Klaus Iohannis. Or, de data aceasta este vorba despre un Klaus Iohannis aureolat de reușita organizatorică și de imagine a Summit-ului, fie el și informal, al Consiliului European de la Sibiu. De aureola internațională a președintelui ca și din faptul că el rezistă numeroaselor atacuri venite dinspre PSD, dar și refuză numirea abuzivă a unor minștri lipsiți de orice urmă de profesionalism și de valoare, fără îndoială că ar putea să profite PNL.
Așa că, după modesta mea părere, dl. Cioloș s-a gândit că ar fi bine să îl atace pe președintele Iohannis, reamintind o seamă dintre greșelile comise de acesta. Greșeli printre care se numără și acceptarea celui de-al treilea premier propus de PSD, nimenu alta decât d-na Viorica Dăncilă. Chiar în aceste zile copios huiduită mai peste tot în țară, în mai toate orașele în care a făcut vizite de lucru și cu caracter politic. Atacându-l pe președinte, dl. Cioloș a plănuit să mai fure ceva din posibilul scor electoral al PSD.
Nu exclud ca atacurile d-lui Cioloș să fi adus Alianței câștiguri electorale imediate. Însă dacă Alianța 2020 își dorește cu adevărat înlăturarea de la putere a PSD, nu doar a d-lui Liviu Dragnea, dacă este devotată spiritului democratic și european nu dl. Klaus Iohannis trebuie să fie ținta atacurilor sale. Dimpotrivă.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. Ciolos nu are simt politic.Nu are niciun sens sa te bagi unde nu te pricepi. Este insa un bun premier si pe asta ar trebui sa marseze, dupa orice regula de bun simt. O buna administrare, profesionalism etc.

  2. „Atacându-l pe președinte, dl. Cioloș a plănuit să mai fure ceva din posibilul scor electoral al PSD.”

    Opinia mea este că dl Cioloș nu asta a dorit în primul rând, ci domnia-sa a privit ceva mai departe…

    Evoluțiile actuale pe scena politică, deși nu pare, ar trebui să scadă preferințele electoratului pentru PSD-ALDE-UDMR și să le crească pe cele pentru PNL; USR, PLUS, ProRomânia și PMP. După părerea mea, abia în urma alegerilor europarlamentare, dacă PSD nu va obține un scor bun, dl Dragnea ar putea fi înlocuit la conducerea PSD și a Camerei. Or, asta ar crea dezordine în sânul Puterii, PSD ar putea abia atunci scădea vizibil în preferințele electoratului, iar ProRomânia ar prelua votanții PSD și ALDE s-ar putea disocia de PSD.

    Toate acestea, repet, se pot petrece în intervalul dintre alegerile europarlamentare și cele prezidențiale și, respectiv, legislativele naționale.

    Or, în contextul prezentat, USR-PLUS, dacă nu face greșeli grave, ar putea câștiga substanțial în preferințele electoratului. Prin urmare, ar avea pretenții îndreptățite nu doar să se afle la guvernare alături de PNL, cu un număr important de miniștri, ci, având în vedere importanța sa la alcătuirea majorității, ar fi îndreptățit să pretindă postul de prim-ministru.

    Iar, în opinia mea, dl Cioloș acest lucru îl dorește, să devină viitorul prim-ministru al României. La funcția prezidențială domnia-sa este conștient că nu are nicio șansă, dar ar putea face echipă cu dl Iohannis.

    În fond, atacul d-lui Cioloș la dl Iohannis nu este foarte dur și vizează tocmai numirile în guvern, respectiv a primului ministru, exact ceea ce-l interesează pe domnia-sa. Apoi, capitalul de încredere de care se bucură dl Iohannis este suficient de mare încât să nu fie afectat foarte tare, iar timpul până la viitoarele alegeri prezidențiale este suficient de mare pentru a se reface.

    În fine, atacul respectiv este și un avertisment de felul „atenție, viitorul guvern se va face cu USR-PLUS și Dacian Cioloș prim-ministru, altfel te vom ataca d-le Iohannis, și am putea alcătui o majoritate parlamentară cu ALDE și să-l susținem pe CP Tăriceanu pentru funcția de Președinte al republicii” (nu e foarte credibil, dar probabil că așa, ca amenințare, este eficient).

    Aș mai adăuga că ALDE ar putea deveni frecventabil pentru partidele democratice, după părerea mea, abia după înlăturarea câtorva persoane de pe-acolo. Începând cu președintele partidului…

  3. Alianta 2020 a inceput cu stangul, trebuie sa recunoastem asta, mai ales datorita declaratiilor unor lideri din PLUS. Alianta nu este bine conturata acum si nu are destula credibilitate, chiar daca noi cei care realizam ca este cam singura optiune buna pentru Romania, am dori sa fie la guvernare. Alianta 2020 nu ar trebui sa se limiteze doar la alegerile pentru PE, ci sa mearga mai departe, la prezidentiale si mai ales alegerile parlamentare interne. Mai cred ca alaturarea domnului Iohannis cu imaginea PNL-ului nu este un lucru tocmai rau. Dansul doreste o revigorare a acestui partid liberal classic, iar Iohannis este credibil si respectat in lume si in Europa. Si eu as vota ce-i drept cu PNL, asa cum am facut mereu, insa am o prolema de incredere cu acest partid. Daca am sansa sa votez cu altii (Alianta 2020) o s-o fac. PNL nu a reusit mai nimic in astia doi ani jumate de cand este PSDul la guvernare si nu a gasit solutii la criza noastra.

  4. va rog nu-i puneti pe USListii de la ALDE pe alt culoar decat pe cel ocupat de jeguri morale. Ei sunt zona USLista din PNL.

    • PS atacurile lui Ciolos nu duc decat la pierderi pentriuAlianta dar imi este lehamite sa mai explic asta.
      Regret, pentruca ii dadeam un IQ mai ridicat. :)

  5. Cred ca la europarlamentare ,fiecare partid din cele participante, va avea reprezentanti la BRUXELLES. In ce număr fiecare , vom vedea. Marea problemă si marea bătălie vor fi alegerile parlamentare din România, Grefate pe ”rezultatele romanesti” intrate in Parlamentul european,ele vor fi duse in conditii si mai dure decat cele la care vom participa curând.

  6. Aceasta frazare „…dacă este devotată spiritului democratic și european nu dl. Klaus Iohannis trebuie să fie ținta atacurilor sale. Dimpotrivă.“ mi se pare neobisnuita. Adica, daca nu Iohannis trebuie sa fie tinta, atunci ce cauta adverbul „dimpotriva“ la final pentru ca, dupa acea logica, atunci chiar Iohannis ar trebui sa fie tinta. Nu stiu daca intelesul acesta este evident, dar mie mi-a sarit in fata. Cred ca autorul a vrut sa spuna ca tinta ar fi cei care i se opun lui Iohannis, dar nu stiu daca asta a reiesit, desi orice roman nativ ar intelege imediat ce a vrut sa spuna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro