sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Cum să (nu) câștigi alegerile cu știri false -actualizat

Zilele trecute, în Cluj, au fost distribuite afișe cu logo-ul Alianței 2020 – USR PLUS în care se spunea, nici mai mult nici mai puțin, că avortul va deveni obligatoriu pentru toate femeile, dacă puterea va fi preluată de această alianță. Evident, o minciună, nimeni și nimic nu poate impune avortul și nimeni și nimic nu poate impune interzicerea avortului într-un stat democratic, avem o Constituție, o cartă europeană a drepturilor omului și legi. Într-un stat totalitar, totul a fost, este și va fi posibil.

Din păcate, tot în Cluj, din pură întâmplare, un membru USR a descoperit cu Tineretul Național Liberal distribuia pliante false cu semnele Alianței 2020 USR PLUS și cu informații false. La o mică investigație făcută ieri aflăm că s-au distribuit aproximativ 100.000 de pliante, timp de 10 zile, deci nu este doar o acțiune spontană făcută de niște tineri, ci o acțiune coordonată, în contextul în care ultimul sondaj arată că intenția de vot la europarlamentarele din 26 mai este de 40% pentru Alianța 2020 USR PLUS. Să admitem că ar câștiga opoziția aceste alegeri, cam în ce condiții de încredere se poate face o alianță guvernamentală cu aliați care recurg la astfel de metode? Înțelegem ca adversarul politic comun ar trebui să fie PSD -ALDE sau doar ne prefacem.

Nici PSD nu se lasă mai prejos, în adunările publice organizate de PSD, Liviu Dragnea spune, fără să clipească, cum Alianța 2020 USR-PLUS va confisca proprietățile românilor, inclusiv aragazurile și frigiderele, pe care PSD-ALDE, nu-i așa?, încearcă din greu să le umple, mărind salariile cu câțiva lei și apoi mărind prețurile la carburanți și alimente cu exact aceeași măsură. Liviu Dragnea, acest geniu toxic al PSD, face chiar mai mult decât atât, minte cu lejeritate, invocând numeroasele apocalipse care vor veni după guvernarea PSD, tocmai pentru a ascunde catastrofa deja produsă: sărăcirea românilor, emigrația masivă, jalea și disperarea, furtul din banii românilor, bani care s-au dus în firmele fantomă ale oligarhiei PSD sau în firme special create pentru a administra haosul (vă amintiți de faimoasa gripă porcină despre care guvernul știa din 2017 și nu a făcut nimic, iar ulterior – ce surpriză! – firma care s-a ocupat cu vaccinările și managementul crizei a fost cea a nașului fiului lui Liviu Dragnea). Spiritul malefic merge chiar mai departe: astăzi, în Parlament, oamenii lui Liviu Dragnea au votat modificări halucinante la Codul penal și de procedură penală care, dintr-un foc, șterg ani de practică judiciară și logică juridică, pentru a favoriza un om. Dau aici numai exemplul prescripției extinctive: reducerea ei înseamnă o catastrofă juridică pentru că nu va permite procurorilor să finalizeze în termenul legal investigațiile din dosarele grele; amintesc aici doar oroarea juridică produsă în dosarul Țăndărei, în care traficanții de carne vie într-o rețea de pedofili au scăpat nepedepsiți pentru că s-a scurs termenul de prescripție de 7 ani. Termenele de prescripție pentru astfel de infracțiuni grave – viol, torturi, vătămare corporală, trafic de ființe umane, sex cu minori – trebuie să fie mai mari, nicidecum mai mic! Ceea ce face armata de servitori ai lui Liviu Dragnea plasați în sistem este o crimă, cu consecințe grave pentru noi, ca societate. Este revoltător ca sufletele distruse în acest caz – unul din sutele de astfel de cazuri, dacă nu mii – să rămână fără dreptate și fără recompense măcar morale, pentru drama suferită. Liviu Dragnea, în nemărginita sa aroganță, și-a permis să vină la propriul proces înconjurat și susținut de o bandă de interlopi, deghizați în nevinovați interesați de domnia legii.

De cealaltă parte avem însă alte exagerări, alte știri false, în oglindă; trăim în dictatură, suntem în Rusia, să scoatem cuțitele, să îi tăiem, să le dăm foc, holocaust, statul de drept nu mai există, domnia legii un moft etc. În timp ce este perfect adevărat că unele infracțiuni nu trebuie prescrise rapid, prin termene scurte, la fel de adevărat este că alte infracțiuni – cum era imprecisa și ambigua neglijență în serviciu, care a dus la nenumărate dosare abuzive făcute din răzbunări, șantaj și intimidare, cu scopul de a descuraja funcționarii publici să ia sau să nu ia anumite decizii, asfel încât activitatea din anumite ministere pur și simplu s-a blocat – de exemplu, una dintre cauzele incapacității de absorbție a fondurilor europene a fost șirul de dosare penale făcute de beneficiare responsabililor de proiect din ministere pentru neglijență în serviciu, iar rezultatul a fost că nimeni nu a mai semnat la timp tranșele de plăți, s-au depășit termenele, iar beneficiarii au rămas cu proiectul neterminat și finanțat partial de ei, pierzând banii europeni pentru o virgulă sau lipsa unei semnături la timp. E bine să avem în vedere ambele fețe ale excesului.

Cum putem combate însă știrile false? Ar fi util de precizat că nu suntem singurii care ne confruntăm cu acest fenomen grav și facil de utilizat în era mediei sociale. Britanicii au implementat divizii de hackeri online pentru a identifica și anihila conturile propapagandei Daesh pentru a destabiliza racolările de britanici care să devină luptători străini în Siria pentru organizația teroristă, iar apoi să se întoarcă în Marea Britanie și să fie bombe cu ceas. Recent, acum 2 luni, britanicii au refuzat cetățenia britanică unei tinere însărcinate cu un luptător Daesh. Danezii au înființat divizii de comunicatori inter-disciplinare, formate din juriști, psihologici, experți anti-terorism, care să facă training de desensibilizare la propaganda teroristă de tip Daesh. A costat însă atât de mult încât proiectul nu a fost continuat, iar rezultatele nu au fost pe măsură.

Revenind la noi în țară, o bună metodă este cea începută de fostul politician Valeriu Nicolae, care a început să posteze o serie de mini-portrete pe contul său de facebook despre actori importanți de pe scena politică din România și trecutul lor dubios: securiști, parveniți, noi nomenclaturiști. Impactul a vizat câteva mii de persoane, deci puțin, raportat la populația României, dar demistificarea mincinilor repetate rămâne o metodă bună.

O altă metodă bună este practicată eficient de o organizație civică, Factual, care demistifică toată minciunile gogonate care se rostogolesc în spațiul public, indiferent cine le emite, dacă puterea sau opoziția. Mi se pare de departe cel mai bun demers, însă el trebuie preluat în interiorul partidelor, de către fiecare echipă de comunicare, mai ales când lupta politică este între partide. De asemenea, în interiorul partidelor derapajele halucinante către extreme populiste trebuie sancționate imediat și fără scuze, asumată responsabilitatea publică și marginalizat emițătorul până când înțelege că are o responsabilitate, nicidecum oferirea unei platforme mai înalte de pe care să propage baliverne mai tare și mai multe.

Din fericire pentre noi, au rămas totuși câțiva jurnaliști onești în mass-media, care, cu toate riscurile la care sunt supuși – dosare deschise în mai multe instanțe, presiune pe ei din toate părțile – continua să publice, factual, documente, înscrisuri din arhivă, articole online, legăturile dintre personaje cheie și să critice nepărtinitor indifferent dacă persoana respectivă este de ”partea bună” a jocului politic extrem de dur și de dramatic din aceste zile, sau de partea cealaltă. Din păcate, în contextul de suspiciune atent creat în ani de zile în România, vocile lor nu sunt suficient de auzite sau citite, deseori ei publicând pe platforme puțin cunoscute, desi investigațiile lor sunt rezultatul a unor ani de muncă și sacrificii personale deloc de neglijat.

O altă metodă utilă și eficientă este, evident, acționarea în instanță pentru daune de imagine și reputație – în civil – sau în contencios administrativ, când este vorba de autorități publice sau în penal atunci când avem de-a face cu fapte penale, însă aici va fi din ce în ce mai dificil, pentru că PSD-ALDE au decis chiar astăzi că elaborarea de acte normative nu mai constituie infracțiune, deci orice, oricând se poate întâmpla.

Dincolo de lupta politică, ar fi de datoria oricărui om activ în viața cetății, educat despre cee ace se întâmplă, să reacționeze rapid să să sancționeze astfel de derapaje și să puncteze, sec, factual, datele reale. Necesită un efort, însă orice acțiune care merită necesită un efort. Altfel, pasivitatea noastră, a tuturor, va scoate la vot oameni revoltați că USR PLUS le ia proprietatea și o dă lui Soros, iar Liviu Dragnea este o victimă a sistemului, desi toate pârghiile sistemului actual sunt în mâinile lui și ale acoliților săi. Altfel, într-o țară deșteaptă, educată, cu oameni implicați civic și politic, Liviu Dragnea și ai săi nu ar avea decât un singur rezultat: pierderea alegerilor pe 26 mai și aruncarea în coșul de gunoi al istoriei, pentru totdeauna. Nu contează, până la urmă, ce partid alegeți, cât timp votați împotriva PSD-ALDE, această ciumă care s-a abătut asupra României, cu toată patologia ei de minciuni și manipulări abjecte. Aș vrea să nu uităm un lucru: regimurile totalitare s-au clădit și au rezistat pe minciună patologică, psihopatie, suspiciune și lipsă de încredere în adevăr și umanitate, pe pierderea demnității ființei umane, iar impactul asupra oamenilor a fost devastator, pentru că o societate psihopatică[i], lipsită de solidaritate, compasiune și empatie naște numai monștri, nimic altceva.


[i] http://www.survivorshandbook.com/wp-content/articles/political-ponerology.pdf


Distribuie acest articol

36 COMENTARII

 1. Peste 4 milioane de cetățeni sunt în vest. Votul prin corespondență e o metodă normală în vest. Ce va face Bucureștiul pentru ca „lucrătorii degajați” în vest, cei care trimit miliarde Euro fiecare an în țară, să voteze în condiții normale „europene” în țara de reședință?

  ….”…. votați împotriva PSD-ALDE, această ciumă care s-a abătut asupra României, cu toată patologia ei de minciuni și manipulări abjecte. Aș vrea să nu uităm un lucru: regimurile totalitare s-au clădit și au rezistat pe minciună patologică, psihopatie, suspiciune și lipsă de încredere în adevăr și umanitate, pe pierderea demnității ființei umane, iar impactul asupra oamenilor a fost devastator,…. „…..

  Cum pot fi câștigați tinerii să voteze? Sunt oferte „politice” care ating generația smartfone &internet? Care e conceptul opoziției în privința noului PE Parlament European? Cine sunt Unioniștii PRO- UE din țară? Izolaționiștii naționaliști iar învingători în cabina de vot?

  România are de ales 2019/2020 … …

  • Stimabile nu uita, ce in occident este normal si functional in Romania este imposibil de infaptuit.
   Autoritatile nu vor sa aplice cele deja testate cu bune rezultate ei dorind sa „inventeze iar roata”. Dupa parera mea este o problema de orgoliu si reavointa nimic altceva.
   Doar avem destule exemple si declaratii in acest sens, una chiar din zilele trecute la care Iordache, fost ministru al justitiei care acum a reusit sa-si termine „opera” de schimbare a codurilor penale si de procedura afirmand despre membrii comisiei de la Venetia,
   „Să așteptăm să vină Comisia de la Veneția, parcă vine Mesia? ”
   Acesta este nivelul politicii romanesti.

   • Moldova nu e a voastră, ci a urmașilor urmașilor voștri.
    Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau.
    A. Lăpușneanu.

    Es gibt nichts Gutes,
    außer man tut es.

    „Lucrul bine făcut“ a fost anunțul Președintelui KWI.

    Noul Președinte 2019?

    • Nu mai sunt convins ca Johannis va fi urmatorul presedinte. Acest timp de presedinte dupa cum se vede si aude nu este agreat de romani din diferite motive.
     Anuntul ” Lucrului bine facut” din pacate ii se sparge in cap, nici el n-a reusit ce si-a propus.
     Imi este teama ca referdendumul care va avea loc pe 26.05. pe tema justitiei va fi un esec datorita intrebarilor neinspirate care vor fi puse. Echipa care il consilieaza e slaba si neinspirata.
     Raman la opinia mea , presedintele Romaniei nu poate intereveni in actul de guvernare al tarii. Acesta responsabilitate revine guvernului si parlamentului fapt pe care romanii nu l-au inteles si nu sunt convins ca il vor intelege si in viitor.

  • @ Kurt
   „In vest e obisnuit votul prin corespondenta” iar in Grecia e diametral opus . Cine vrea sa voteze se duce in circumscriptia unde are domiciliul. La recensamantul lui Augustus , in perioada Nasterii Mantuitorului Iosif si Maria s-au deplasat de la Nazareth unde locuiau la Bethleem de unde erau inaintasii lui Iosif obligati de legislatia acelor timpuri sa se prezinte la recensamant in locul de origine al tatului . Toate posibilitatile de cazare erau ocupate datorita tranzitului foarte mare generat de aceasta regula de aceea Isus s-a nascut intr-o iesle

   • Grecia e în sud, Ierusalim e în sud-est.
    Bruxelles e în vest. Românii sunt în Spania, Italia, Franța, Portugalia, UK, Olanda etc, în vest.

   • Klauss cel Mare, de atunci au trecut 2000 de ani si am evoluat, exemplul tau biblic fiind de interes pt cei interesati de istorie insa nicidecum de organizarea unor alegeri in anul 2019.

 2. Pe 26. mai Dragnea nu va a junge la nici un cos de gunoi al istoriei , alegerile europarlamentare fiind doar un barometru al starii electoratului exact de pe data de 26. mai. 2019.
  Alegerile pot fi considerate cel mult un sondaj de opinie cu buletinul de vot in mana.
  Romania profunda nu intelege mare lucru , intrega agitatie fiind doar in media. Ce se schimba dupa 26.05 in Romania, nimic.
  Actuala putere va continua sa-si continue planurile marete pt Romania. Pe cine interseaza daca PSD-ul va avea 2 – 3 candidati mai putini la Bruxelles in deprimentul PNL-lui ? pe nimeni.
  Miza adevarata a alegerilor europarlamentare nu se discuta in spatiul public romanesc, alegerile fiind stilizate ca fiind o actiune pur interna de parca s-ar schimba compozitia parlamentul romanesc in urma acestora.
  In alta ordine de idei , in functie de numarul participantilor la vot putem anticipa starea electroratului roman fata de UE. Conform unor sondaje participarea va fi de undeva la 40 % cu toate ca nu putem anticipa daca referendumul care are loc in aceeasi zi va putea mobiliza mai multi oameni la urna de vot.
  Un numar redus de participanti ne va arata „starea natiei” interesul pt Europa respectiv dorinta romanilor pt o justitie corecta.
  Nu mai vad rostul referendumul pe justitie astazi fiind adoptate in parlament modificarile pe seama legilor justitiei, suntem pe un drum din care nu mai exista intoarcere, cel putin pana va guverna un alt guvern si in parlament fortele vor arata altfel insa pana acestea vor schimba iar legile justitiei, nu fiti siguri ca o vor face, justitia se va efectua dupa actuala legislatie cu toate neajunsurile pe care le are.
  Un referendumul numai pe seama justitiei nu este solutia si nici rezolvarea impasului in care se afla tara.
  In locul lui Johannis intrebam in felul urmator : „Doresc romanii ca in urmatorii 5 ani tara sa fie condusa de un guvern technocrat ?”

 3. Pe canalele tv se aude o reclama, in care se spune ca „170 de femnei fac avort in fiecare zi”
  Probabil, pe zi, 170 de femei fac avort.
  (De fapt, la reclame mai era una („remediata” intre timp), care ne vorbea despre „o durere acutica de dinti”.
  Cei care au lansat zvonul atribuit Alianței 2020 – USR PLUS (daca asa l-au lansat) „că avortul va deveni obligatoriu pentru toate femeile”, ma lasa ginditor.
  Poate interzis, pentru toate femeile :P Asa era in comunism; interzis avortul, nu obligatoriu.

 4. In topul oribilelor injuraturi romanesti aceea cu MAMA si cealalta cu stramosii mamei decedati (”mortii”) sunt probabil cele mai dezgustatoare si ne confera un loc inegalabil de rusinos la scara intregii umanitati.
  Lor li se adauga injuraturile la adresa lui Dumnezeu a lui Isus si a Bisericii. Le stim bine si le toleram pentru ca nu-i asa – mai toleranti ca romanii NU SE EZIKSTA.
  Am auzit chiar si o explicatie care tinde sa ne onorabilizeze – cica de-aia injuram noi de Dumnezeu , pentru ca El ne este aproape, e prietenul romanilor.
  In acelasi PATRIMONIU mizerabil este si injuratura acestei zile – aceea cu GRIJANIA
  https://www.hotnews.ro/stiri-politic-23107322-nou-derapaj-marca-andrei-caramitru-locul-vostru-borfasilor-psd-alde-udmr-este-puscarie-sau-exilunde-muriti-foame.htm
  Pentru ca – desi analfabetii functionali ai Facebook ului nu stiu , GRIJANIE inseamna IMPARTASANIE – ritualul cel mai pretios al crestinilor de toate nuantele
  http://www.webdex.ro/online/dictionar/grijanie
  Ei da – tanara mladita a a considerat ca la banii lui e Oksa trosneasca o mega injuratura despre IMPARTASANIE fix in Saptamana Patimilor.
  In acest context raspund apelului de a identifica orice exemplu de ”fake news” .
  E vorba despre un anunt facut de tatal blasfemiatorului in 22 decembrie 1989 cand umbla cu o cruce in mana si se lauda in mod fals ca Dumnezeu si Biserica ar fi cu ei
  https://mariusmioc.wordpress.com/2009/03/17/tvr-22-decembrie-1989-biserica-este-cu-noi/

  • Felicitari pentru vigilenta. Ca si dl. Constantin, desi pe alt ton, ati identificat – iarasi, pentru a cata oara? – problema principala a Romaniei. Vorbesc, fireste, despre USR si simpatizantii sai.
   Eu zic sa-i bagati in ilegalitate. Pentru ca puteti face asta, nu? E suficienta o lege in Parlament, nu dureaza mai mult de o saptamana, haideti ca se poate…

 5. „…imprecisa și ambigua neglijență în serviciu, care a dus la nenumărate dosare abuzive…”

  Păi, și eu cred la fel…

  Noroc că proiectul PSD-ALDE a fost sprijinit de vreo 25 de liberali, prin absența de la Vot, de UDMR, prin vot favorabil, sau de reprezentantul PMP și de cei ai minorităților etc. De fapt, interesele Puterii și ale Opoziției sunt comune, după cum se vede, pentru că „ciuma” este transpartinică. Pierderea alegerilor de către PSD și dl Dragnea nu clintește câtuși de puțin cleptocrația securisto-comunistă care a capturat statul în 1989.

  A se considera că prin înlăturarea PSD-ALDE-UDMR de la guvernare dispare structura statului mafiot realizat de către structura de crimă organizată aflată la putere este un demers favorabil consolidării cleptocrației. Proiectele pentru atragerea fondurilor europene nu au fost realizate în primul rând pentru că banii europeni nu pot fi furați la fel de lesne precum cei de la bugetul național. Apoi, contestațiile au fost făcute tocmai pentru a împiedica firmele oneste să aibă acces la lucrări finanțate din bani publici.

  După opinia mea, este un gest criminal a-i considera nevinovați pe cei care în loc să verifice în mod responsabil spațiul de desfășurare a unei manifestări publice la clubul Colectiv au fost „neglijenți în serviciu” . Prăbușirea din motive similare a unui pod, ori a uni bloc, a unor construcții hidrotehnice, ori de altă natură, lasă pe cei cu adevărat vinovați imuni în fața justiției, iar cei care susțin în acst fel nevinovăția lor sunt complici la crimă. Zic asta conștient de costurile sociale ale consecințelor, care suportate [inclusiv] din banii mei.

  De aceea sunt de acord că „dincolo de lupta politică, ar fi de datoria oricărui om activ în viața cetății, educat despre ce ea ce se întâmplă, să reacționeze rapid să sancționeze astfel de derapaje și să puncteze, sec, factual, datele reale”, iar neglijența în serviciu nu ar fi trebuit să fie dezincriminată în nici un caz.

  În ceea ce-i privește pe vajnicii politicieni USR care NU au cerut demisia „celui de-al doilea om în stat” după ce s-a demonstrat că a mințit fără scrupule cu privire la dl A Ursu, nu pot crede decât că există intenții de colaborare cu dl Tăriceanu și ALDE. Or, asta ar însemna compromiterea lor rapidă, cu sprijinul propagandei PSD (dacă ar mai fi nevoie), conservarea cleptocrației și apărarea intereslor ei.

  Speram de la „douăzecidouăzeci” la o platformă centrată pe revizuirea Constituției într-un sens real democratic. Cu visători la o societate cu un sistem de organizare situat între kibbutz și Amish, cu accente „negaționaliste”, exprimate chiar înaintea alegerilor, se înțelege că sper degeaba. Noroc că în sprijinul „tinerilor” care se află „abia” în al cincilea deceniu de viață vin părinții, astfel că pe dl A Caramitru a trebuit să-l scoată tatăl său din situația penibilă în care s-a plasat singur… Pentru ca apoi s-o ia de la capăt cu alte „copilării”. Asta, deși există atât de multe teme economice pe care coaliția de guvernare ar putea fi criticată.

  Mă tem că astfel de demersuri sunt în favoarea coaliției PSD-ALDE-UDMR și nu pot să nu mă întreb, în aceste condiții, dacă nu cumva asta se intenționează. Ceva similar s-a petrecut nu foarte demult cu PPDD, iar discursurile justițiare ale d-lui Dan Diaconescu îmi sunt încă proaspete în memorie.

  • Ce putem numi neglijenta in serviciu ? este un termen vag cu multe posibilitati de interpretare si situatii diferite.
   Un sofer de autobuz care nu respecta regulile de circulatie si provoaca un accident se poate numi neglijenta in serviciu ? cu diferentierea intre daune , numai materiale sau materiale si umane. Pt. cele materiale intervine asigurarera si nu vad de ce soferul sa fie penalizat penal.
   Prin desfacera contractului de munca ar fi penalizat suficient.
   Actiunea se incadreaza ca fapta penala daca a fost baut cu diferentierea intre pagube materiale respectiv umane.
   Se se intampla cu daunele provocate din necunoasterea completa a sitiuatiei din lipsa informatiilor ? informatii care pot fi corecte sau incorecte.
   Dezincriminarea neglijentei in serviciu a fost necesara insa nu prin eliminarea ei completa.
   Amendamente ar fi fost necesare spre exemplu, fapta savarsita cu premeditare , natura daunelor, materiale/umane etc.etc.

   • @Ursul Bruno – șoferul nu e funcționar public, iar neglijența în serviciu nu o definești tu, o definește Codul Penal, la art 298. Neglijența în serviciu nu are obiect material, ideile tale pe subiectul ăsta sunt la nivel de bodegă.

    De exemplu, dacă un funcționar public nu depune un act la timp și ”prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice”, acel funcționar poate fi acuzat de neglijență în serviciu. Ce treabă au șoferii cu asta?

     • @Ursul Bruno – legea o fi egală pentru toți, dar infracțiunile pe care le poate comite omul în cursul exercitării atribuțiilor de serviciu diferă în funcție de specificul locului de muncă.

      • Si ? legea tot ramane egala pt. toti. Tocmai de aici rezulta dificultatea definirii neglijentei in serviciu. Nu poti incrimina neglijenta in serviciu in totalitatea ei, asa cum nu o poti dezincrimina cum au facut-o alesii din parlament. Pt ei a fost mult mai simpla acesta rezolvare de cat elaborarera unei legi corespunzatoare.
       Este nevoie de examinarea faptei/abaterii de la caz la caz. si fi sigur ca acestea se pot incadra in alte legi.
       Legea trebuie definita astfel incat sa se faca distinctie clara in functie de situatiie cu sau fara victime omenesti etc.etc.
       Iti dau un exemplu si mai clar, daca o femeie de servicu dintr-un WC public nu spala pe jos, respectiv datorira apei ramase pe jos un client aluneca si isi rupe piciorul ce facem cu dansa, o bagam 5 ani la puscarie ? iar daca clientul se loveste cu capul de chiuveta si moare ce se intampla ?
       Tot neglijenta in servici se numeste.

   • „Ce putem numi neglijenta in serviciu ?”

    Păi, am oferit un exemplu.
    Simplificat, este vorba despre actul de corupție săvârșit în mod evident pentru care nu se poate dovedi obținerea de către funcționarul public de avantaje financiare private sau de alte beneficii.

    Cel care a verificat spațiul clubului Colectiv a văzut în mod sigur neregulile cu privire la protecția împotriva incendiilor. Normativele sunt cât se poate de clare și sunt redactate precis precum regulementele militare, să le înțeleagă și idioții. Or, în acel club au fost ignorate lucuri de bun simț cu privire la siguranța spectatorilor care puteau fi remarcate chiar fără să fii specialist. (Eu spre exemplu nu aș fi intrat acolo, pentru că aș fi observat că n-am pe unde să ies dacă apare vreo urgență. Să zicem că ar fi izbucnit un conflict între spectatori.)

    Inspectorii au zis „Au existat nereguli cu privire la securitatea la incendiu?! Ah, vă rugăm să ne scuzați, n-am observat, am fost puțin neglijenți!” . Nimeni niciodată nu a putut dovedi că au fost corupți. Dar nimeni nu poate vreodată să creadă că n-au fost.

    Problema despre care am scris este că au murit 64 de oameni, au fost răniți 186 și au rămas cu traume mai multe sute. Costurile sociale ale acestui act de corupție este suportat [inclusiv] de mine. Iar cei care au beneficiat de avantajele financiare private sau de alte beneficii se bucură nestingheriți de ele.

    Sper că am fost suficient de explicit.

    • Iti dau un exemplu si mai clar, daca o femeie de servicu dintr-un WC public nu spala pe jos, respectiv datorira apei ramase pe jos un client aluneca si isi rupe piciorul ce facem cu dansa, o bagam 5 ani la puscarie ? iar daca clientul se loveste cu capul de chiuveta si moare ce se intampla ?
     Tot neglijenta in servici se numeste si nu cred ca putem vorbi in acest caz de coruptie.

     • @Ursul Bruno – insisti degeaba cu exemplele ridicole, pedeapsa prevazuta pentru neglijenta in serviciu e 3 luni de inchisoare sau amenda.

      Codul Penal foloseste cuvintele limbii romane, dar sintagmele au sensul pe care il defineste Codul, nu sensul care ti se pare tie. „Neglijenta in serviciu” nu are sensul din limbajul colocvial, numeste-o „infractiunea 298” daca nu poti face distinctie altfel. Te faci de ras folosind exemple cu soferi si femei de serviciu, ti-am spus ca se refera doar la functionari publici.

 6. Cluj e locul de desf. pt „Caritas“. Măcar atât arată că n-are nimeni nicio obligație să combată ceva de/pe acolo. Desigur, felicitări celor ce combat. În definitiv, Bucureștii sunt locul de desf. al FSN.

  Mai scrieți : «evident, o minciună». Evident înseamnă că trebuie totuși dată o explicație(demonstrație), doar că este foarte simplă. Și chiar continuați cu o presupusă demonstrație. Incredibil.

 7. @MIHAI2

  Spuneţi „Pentru ca – desi analfabetii functionali ai Facebook ului nu stiu , GRIJANIE inseamna IMPARTASANIE – ritualul cel mai pretios al crestinilor de toate nuantele” truncjhiînd şi lipsind de sens cele spuse de AC. Propoziţia întreagă sună aşa: „Grijania voastră de nenorociti !” care în limba română colocvială (adică aia vorbită de pulime) înseamnă „să n-aveţi parte de grijanie nenorociţilor” adică să nu vă tihnească eventuala minciniasă împărtăşanie.

  Regretabila dar vinovată nepriceperea de care daţi dovadă. Aveţi grijă dacă vă veţi grijenui la sfârşitul săptămânii, să mărturisiţi şi aceasta mistificare prin care vreţi să vă daţi mare creştin.

  PS Cu puiţin efort, puteţi să ne scrieţi chiar şi pe româneşte, cu diacritice. Hai, că nu e greu!

  • Daca gasiti pe undeva pe INTERNET o mostră de zicere
   onorabila cu GRIJANIA eu imi cer scuze si incep sa scriu cu diacritice.
   Din păcate insa forma consacrată e o injuratura care urmeaza
   fix topica celeilate măscări – aia cu ”morții”.
   De pilda
   https://www.youtube.com/watch?v=QEcw_eXzecM sau
   https://www.petitieonline.com/forum/post/807645
   Cred totusi ca am acordat deja prea multa importanță personajului.
   In realitate omul este limpede precum cristalul – crede
   ca oricine scoate limba devine automat Mick Jagger

   • @MIHAI2 – Doxologia.ro se declară portal ortodox, e destul de credibil pentru dvs?

    https://doxologia.ro/cuvinte-cheie/grijanie

    „În vremurile de altădată, fiecare om al satului se mărturisea la duhovnic în fiecare post şi se împărtăşea. Aceasta era grijania. Faţă de cei vii şi faţă de cei morţi.”

    Faptul că în românește au un succes deosebit înjurăturile cuprinzând referiri explicite la diverse aspecte creștinești e altă poveste.

 8. „Liviu Dragnea, acest geniu malefic al PSD, …”, vad ca v-a impresionat puternic infractorul. Geniu? Domnule draga, insul e un smenar de doi bani care stie niste treburi simple: cit timp isi poate mentine loialitatea partidului, prin daruri sau amenintari, poate face orice. Orice cap de banda stie asta. El e atit de puternic pentru ca gasca lui a reusit sa aiba o majoritate confortabila (din ce in ce mai putin confortabila) in parlament.
  Cind partidul ii va fugi de sub picioare sau majoritatea i se va topi insul va redeveni ceea ce e cu adevarat: un gainar.

 9. Defensiva e întotdeauna mai simplă ca ofensiva. Teoria militară spune că atacatorul trebuie să aibă de trei ori mai multe resurse ca apărătorul spre a avea șanse reale de succes. Atacatorul nu prea își permite niciun fel de greșeli. Apărătorul poate în schimb să o mai dea și cu bâta în baltă și să scape.

  Opoziția nu are nici pe departe resurse triple față de PSD. Singura ei șansă e specularea erorilor PSD și mai ales convongerea celor ce de regulă nu votează să iasă la vot. Șanse să ia din alegătorii fideli ai PSD sunt undeva spre 0.

  PSD a făcut destule prostii, dar niciuna imensă sau care să afecteze cu adevărat electoratul. Consecințele guvernării PSD se vor vedea undeva în viitor. Numai că e un viitor mult prea îndepărtat ca să conteze în următoarele 18 luni.

  Opiziția?! Păi opoziția o comite la foc automat.

  1. USR +PLUS par a se bate mai degrabă cu PNL decât cu ăilalți. Ce stimulent are omul să-i voteze? Nici USR-eii și nici PNL-eii nu pot guverna singuri ci doar în coaliție unii cu alții. Dacă se sfâșie deja încă dinainte de a fi pus gheara pe cașcaval, atunci ce va fi dacă ajung la butoane?! Să se ajungă fin noul la bâlciul deșertăcinilor din odiosul „COCOPO” (cum era numit în bășcălie conisliul de coorodonare al coaliției) ce a răpus guvernarea CDR între 1996 și 2000?

  2. Declarații una mai tâmpită ca alta scapă nesancționate. De exemplu povestea Oanei Bogdan cu colectivizarea blocurilor, sau elucubrațiile lui Caramitru jr. despre tehnici maoiste de aducere a boborului pe calea cea dreaptă. Astea vor fi la rândul lor speculate PSD și umflate. USR-eii & Co au făcut eroarea imensă de a nu-i arunca pe zgubiliticii ăia peste bord imediat. Vor plăti cu vârf și îndesat.

  3. După modelul maimuței care atunci când n-are treabă se scarpină în fund până face rană și dă în septicemie, Cioloș s-a apucat să semneze împreună cu alți 36 foști komissari UE și/sau actuali politruci burxellezi un apel (inițiat de mofluzul Van Rompuy) vis a vis de pacea din Orientul Mijlociu. Care apel e puternic antiamerican și susține în efect de fapt poziția mișcării teoriste Hamas, a Rusiei și a Iranului. Sigur că de aici și până la „Cioloș o să ne aducă teoriștii pe cap” mai e doar un pas. Foarte probabil că chestia asta suculentă e păstrată de PSD pentru parlamentare în ipoteza că PLUS nu se scufundă cu totul până atunci.

  4. Diaspora: La parlamentarele din 2016 au votat 106000 de români din afara țării. La referendumul consituțional din Octombrie 2018 au votat 121000. Cea mai mare cifră de la prezidențialele din 2014. USR i-a antagonizat și ofensat pe acești oameni prin isteria LGBT-ee și apelurile furibunde la boicot. Dacă în 2016 a câștigat votul diasporei la scor, în 2019 și 2020 va avea niscai suprize neplăcute. Plus, mult mai grav, influența exercitată asupra familiilor din țară, care influență a tras apa după Ponta în 2014.

  5, Nu în ultimul rând preluarea de către USR în toamna 2018 a temei boocotului de la PSD, la referendumul din anul trecut, va avea un efect mult mai pustiitor la alegerile din 2019 și 2020 decât se bănuiește. Să nu uităm că gargara boicotului are efecte 0 asupra electoratului PSD ce vine șa vot de decenii cam în același număr.

  Cam multe bube pe chelie pentru șanse de succes. Goebbels săpunea că o minciună repetată suficient de des devine adevăr general acceptat. USR-eii & Co. sunt într-o situație mai complicată. Pe lângă minciunile ce se vor repeta strident la nesfârșit sunt și câteva adevăruri neplăcute pe care nu au făcut nimic să le dreagă.

  • Orice conflict de orice soi intraopozitie nu muta decat cativa votanti dintr-un bazin limitat de la unii la ceilati si foarte foaete rau ii fac pe cei care au stat acasa si care azi poate ca incep sa inteleaga ca ar fi cazul sa se osteneasca pe 26 mai sa ramana acasa facand astfel jocul psd-alde -etc adica al „mafiei rosii”
   Orice actiune de buna credinta sau programata cu efectul de a starni zazanie intre USR-Plus, PNL si PMP nu au decat acest scop adica sa majoreze ca la bridge levatele ciumei rosii.

   Singurul mesaj util acum este:

   Megeti la vot si votai DA caci DA inseamna:

   Votul cu DA la referendum inseamna:
   a) NU pentru amnistie si gratiere in cazul infractiunilor de coruptie!
   b) NU penru OUG in cazul infracțiunilor, pedepselor și organizării judiciare;
   c) DA pentru ca si alte organe ale statului (de ex ale puterii judecatoresti) inafara de Avocatul Poporului sa poata ataca OUG la CCR.
   Cred ca poporul doreste asa ceva iar cei care ar dori intrebarea daca sa intre dl Dragnea la parnaie si PSD in disolutie nu pot astepta juridic asa ceva si deci trebuie sa se multumeasca cu aceste intrebari care in plan politic sunt cele mai bune si mai utile.
   PS. Si desigur si eu si noi toti care intelegem ce a facut din 1990 Iliescu si tot neamul lui de tradatori de tara intelegem demarcatia pe care a facut-o ieri Iohannis fata de romani am dori sa votam cu Da pentru puscaria tuturor acestora dar din pacate asta nu este constitutional . Asa ca intrebarile lui Iohannis cat si explicatiile date sunt foarte OK.

   • Problema e că îndemnurile nu prea vor avea efect asupra prostiilor deja comise. „Opoziția” n-a învățat nimic din înfrângerile de până acum și continuă să o comită cu entuziasm. Iar USR + PLUS sunt fruntași pe ramură la asta.

    În rest vă doresc tuturor un Paște Fericit!

    Hristos a înviat!

  • @Svejk
   Teoria militară adusă in discuție are aplicabilitate certă, dar e valabilă DOAR in situația atacării unor zone fortificate si a lipsei surprizei. Atacatorul care beneficiază de elementul surpriză poate beneficia substanțial de concentrarea forțelor pe un spațiu tactic îngust realizând astfel o superioritate relativă/locală distrugătoare. Odată executată penetrarea in câmpul strategic al inamicului poate (dacă e in stare și pregătit) să manevreze rapid și surprinzator in scopul divizării forțelor (chiar superioare) inamice lichidându-le pe rând (divide et impera pre limba strămoșilor noștri latini).
   Exemple: Napoleon, debarcarea din Normandia (peninsula Contentin in primele zile cruciale), atacul german împotriva URSS iunie ’41, etc, etc.
   Dar revenind in domeniul politic avem formidabilele exemple electorale recente: Trump, Macron, Brexit. Adică: surpriză (jucători neașteptați, imprevizibili), concentrarea forțelor (mesaje directe, percutante și limitate doar la câteva elemente cheie), divizarea forțelor adverse (introducerea de teme care dezechilibrează adversarii) prin refuzul luptei decisive directe sau amânarea ei ptr.un singur moment propice, manevre, eschive și încăierarea adversarilor.
   La noi avem un exemplu strălucit: Băsescu. The one and only. Dar acum the fuel is exhausted iar elementul surpriză lipsește.
   USR are o problemă, ca si autoarea art. Nu realizează că sunt, realmente, in război. And there is no way around it. Or, à la guère comme à la guère……

 10. Bun, total de acord ca stirile false au si ele rolul lor, binenteles negativ, in influentarea electoratului, dar opinia mea este ca discursul electoral practicat de ambele tabere este mult mai nociv din cauza ca este garnisit din plin cu invective, muscaturi, latraturi si alte asemenea „nobile apucaturi”, la care se adauga ca umplutura si bonus o spumoasa gargara politicianista sau nationalista. Nema proiecte, nicht idei constructive, nula alternativa. Proiectul „”BATA” nu il ageez din partea oricui ar veni. Iar chestia rasuflata cu „decat psd-ul, mai bine cu usr-ul/orice” nu mai tine. Pe langa faptul ca usr-ul si plusul vin cu niste idei traznite, de-ti sta mintea in loc, mai au si neajunsul foarte mare, in opinia mea, de a fi prietenii neomarxistilor, atunci cand nu sunt chiar ei neomarxisti. Eu nu o sa votez niciodata un partid prieten al neomarxistilor. O sa dau votul meu, mai bine unui independent decat unuia care accepta ideologia neomarxista. Iar la referendum voi intoarce politicienilor ceea ce au facut ei insisi la refendumul recent,adica voi da cu „flit” scriind mare cu markerul „300”.

 11. liberalii nu–s asa de prosti asa ca eu cred ca liberalii aia care au distribuit pliante sunt prieteni cu usr, pliantele sunt create de usr si scopul e ca sa murdareasca pnl-ul. de ce? pentru ca usr-plus sunt disperati ca pnl-cluj si-a revenit in sondaje. insa usr-plus sunt atat de prosti incat au facut totul in vinerea mare cand lumea nu e atenta.

 12. Stimata doamna, sunt convins ca o faceti fara intentie, dar intonati refrenul PSD datand inca din vremea lui Ponta:
  „una dintre cauzele incapacității de absorbție a fondurilor europene a fost șirul de dosare penale făcute de beneficiare responsabililor de proiect din ministere pentru neglijență în serviciu, iar rezultatul a fost că nimeni nu a mai semnat la timp tranșele de plăți, s-au depășit termenele, iar beneficiarii au rămas cu proiectul neterminat și finanțat partial de ei, pierzând banii europeni pentru o virgulă sau lipsa unei semnături la timp.”
  Neglijenta in serviciu este reala, este intentionata, pentru ca oamenii aia s-au dus pe acele posturi ca si cum ar trebui sa avem incredere in competenta lor, dar ei probabil, stiu ca nu este asa…
  Cauza adevarata este incompetenta iar cauza cauzelor este angajarea pe criterii de partid (familie) in loc de competenta profesionala.
  Implicit au fost eliminati din sistem cei competenti si, e intr-adevar, criza si de personal calificat chiar daca schemele sunt pline.
  Este desigur, normal sa apara contenstatii deoarece caietele de sarcini sunt pline de neconformitati.
  Daca la intocmirea acestor caiete ar participa cei competenti, numarul neconformitatilor s-ar reduce drastic (este imposibil sa nu existe, fiindca nimeni nu e infailibil)
  Daca la analiza contestatiilor ar participa cei competenti, (care stiu, de exemplu cat de lung este un kilometru si nu accepta sa se faca 100 km de asfalt pe 80 kilometri de drum) durata de solutionare ar fi foarte scurta, pentru ca decizia ar fi „tehnica”.
  Cand toata lumea juca pe aceeasi parte, (cand nu aparuse odioasa DNA) neconformitatile astea se stingeau la mica intelegere; fie se trecea cu vederea, se raporta treaba facuta ,desi nu era decat cel mult o incropeala, fiecare isi lua partea lui si se inchidea dosarul. Cate proiecte nu s-au facut doar pe hartie!!! Statii de pompare pentru irigatii construite pe hartie, au fost „furate” intr-o zi de n-a mai ramas nici fundatia din ele…
  Banii s-au platit/incasat, toata lumea-i fericita, nimeni nu pierde, proiectul daca e chiar necesar se repune pe tapet intr-un an doi cu alt nume si, istoria se repeta.
  Sau… in cazuri mai fericite, cand proiectele se finalizau cu solutii tehnice gasite acceptabile de ambele parti, ca sa dreaga erorile din nestiinta si, … mergem inainte, capatam experienta.
  Blocajul este institutional si nu se poate rezolva decat prin plecarea alora care au frica sa semneze. Daca, desi nu stiu, se baga doar ca sa ia un salariu gras si spagile aferente, asta este tot negllijenta in serviciu (cel putin!). Si, daca scormonesti putin mai adanc, angajarea pe pile si relatii se duce tot in „coruptie”.
  In principiu, se spune ca necunoasterea legii nu te scuteste de responsabilitate, deci nu poate fi invocata ca aparare.
  La fel, nici necunoasterea legilor fizicii (tehnica) nu te scuteste de consecinte: daca-ti cade o caramida in cap nu poti sa invoci scuza ca nu cunosti legea gravitatiei – nu ai cui. Trebuie sa te dai deoparte.

  Este un moment in care trebuie sa fie tratate cu asprime deviatiile ca sa le descurajeze. Altfel nu ajungem sa traim destul ca sa apucam sa le tratam cu indulgenta fara sa ne fie frica ca ne coplesesc.
  Ori, „reforma justitiei” tocmai asta clameaza.
  In final, este subminat tocmai dreptul la aparare a cetateanului corect impotriva coruptiei.

 13. Ca sa evitam diversele manipulari cred ca trebuie inteles ceva foarte usor de inteles: Votul cu DA la referendum inseamna:
  a) NU pentru amnistie si gratiere in cazul infractiunilor de coruptie!
  b) NU penru OUG in cazul infracțiunilor, pedepselor și organizării judiciare;
  c) DA pentru ca si alte organe ale statului (de ex ale puterii judecatoresti) inafara de Avocatul Poporului sa poata ataca OUG la CCR.
  Cred ca poporul doreste asa ceva iar cei care ar dori intrebarea daca sa intre dl Dragnea la parnaie si PSD in disolutie nu pot astepta juridic asa ceva si deci trebuie sa se multumeasca cu aceste intrebari care in plan politic sunt cele mai bune si mai utile.
  PS. Si desigur si eu si noi toti care intelegem ce a facut din 1990 Iliescu si tot neamul lui de tradatori de tara intelegem demarcatia pe care a facut-o ieri Iohannis fata de romani am dori sa votam cu Da pentru puscaria tuturor acestora dar din pacate asta nu este constitutional . Asa ca intrebarile lui Iohannis cat si explicatiile date sunt foarte OK.

  Ps: Cristian Panait? Ramona Bulcu? = Marin Preda: Era ticalosilor!

 14. Ar trebui ca dupa aceste Alegeri Parlamentare Europene si dupa Referendumul National, UNIUNEA EUROPEANA in integralitatea ei ,sa numeasca anii ce vin ,ANI ,DEDICATI LUPTEI ANTI CORUPTIEI si sa actioneze in consecinta , prin crearea de noi INSTITUTII EUROPENE, ce vor avea ca scop tocmai inlaturarea acestui flagel numit CORUPTIE , flagel ce distruge , in opinia mea, insasi existenta umana si creaza monstri ,de felul celor care ne apar mereu in fata ochilor ,vezi societati in care hotia are valoare de decizie la nivel de stat si in care numai unii dintre noi stiu adevarul , restul trebuie doar sa execute .Sa mergem la vot si sa incercam in anii ce vin sa eliminam (dar nu fizic )dintre noi ,pe cei ce inca nu inteleg gravitatea acestor fapte fie ele si politice, sau mai ales politice .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Claudia Postelnicescu
Avocată, publicistă. Absolventă a Facultății de Drept, Universitatea București, cu un master în relații internaționale la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București și un master în studii europene și globalizare la Universitatea din Birmingham, UK. Activează ca avocat independent, specializat în litigii de drept privat, consultanta si drept european/drepturile omului (www.cpacj.ro). Doctorand al Universitatii din Tübingen, Institutul de Stiinte Politice, pe tema constructiei identitatii Uniunii Europene. A colaborat de-a lungul timpului cu Observator Cultural, România Liberă, Vivid, Money Channel, La Punkt.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro