Un articol recent din New York Times cere răspuns la întrebarea „cum să nu înnebunești” pe rețele. Au reacționat ercetători care se ocupă de aspectele psiho-sociale ale comunicării în mediul digital. Toate studiile pleacă de la constatarea că există un grad mare de agresivitate în virtual, la adolescenți bullyingul – adică hărțuirea, umilirea, etichetarea, batjocorirea unor copii – este la ordinea zilei, iar printre adulți se regăsesc numeroși hateri care sunt contra oricui fără argumente, destui comentatori gata să bage bățul prin gard de dragul scandalului. Fenomenul a fost identificat de Mike Ribble, unul dintre autorii unui manual pentru cetățenii digitali, ca „efect de dezinhibare online”. Oamenilor le vine mai greu să fie empatici în interacțiunea digitală fiindcă lipsesc elemente ale comunicării directe când prezența umană schimbă tonul: mimica, gestica, reacțiile etc. Așadar frustrările pot fi vărsate fără inhibiții, mai ales la adăpostul anonimatului, ceea ce generează comentarii toxice, răuvoitoare.
Mai mulți cercetători de la Universitatea Cornell – Chenhao Tan, Vlad Niculae, Cristian Danescu-Niculescu-Mizil, Lillian Lee – au elaborat un studiu pe o comunitate virtuală activă pe Reddit cu titlul Winning Arguments:Interaction Dynamics and Persuasion Strategies in Good-faith Online Discussions pentru a afla cum funcționează persuasiunea și ce remedii există împotriva impusurilor negative. Ei au constatat că mulți utilizatori își folosesc paginile pentru a exprima o supărare, pentru a comunica o iritare, o frustrare, inducând și celor cu care sunt în contact o stare proastă. De aici și până la discordii, jigniri, înjurături nu mai e decât un pas. Iar „efectul de dezinhibare” stimulează trecerea peste limita decenței.
Dar există rețete simple, de bun simț, aplicabile celor care nu vor să transforme comunicarea digitală în troacă de porci. Iată câteva. Nu intra pe Facebook sau pe alte rețele când ești prost dispus. Vei transfera starea ta și altora. Nici euforiile nu sunt un sfetnic bun, fiindcă expun la ridiculizare. Cel mai nimerit este să intri când ai ceva de spus interesant pentru grupul tău, eventual poate ajuta pe cineva ce spui. Experiențele sociale personale sunt apreciate, dacă sunt formulate bine. Adesea ne enervează comentariile, fie pentru că sunt batjocoritoare, vin de la oameni care nu se pricep sau sunt pline de ură. Nu te repezi să răspunzi la primul impuls. E demonstrat că vei fi agresiv și temperatura discuției va crește. Ia-ți timp, răspunde pe-ndelete, nu doar într-un singur rând. Dr. Chenhao Tan arată în cercetarea amintită că un răspuns elaborat are efect pozitiv. Replicile năprasnice, care au în subtext gândul „las’ că te învăț eu minte!”, contribuie la escaladarea emoției. Un alt îndemn ar fi „Atenție la limbaj!”. Suntem tentați să trântim epitete usturătoare, să etichetăm în grabă, să lichidăm „adversarul”. De ce? Fiindcă în mediul virtual e mai simplu, nu riști mare lucru, iar participanții la discuții, mai ales necunoscuții, pot fi percepuți ca dușmani, trolli, hateri, îndată ce nu sunt de acord cu tine. Aici sfatul este să nu lungești controversa, să limitezi replicile, să oprești jocul. Și, o rețetă imbatabilă, recunoaște că nu ai avut dreptate atunci când e cazul. Pe rețele se pot observa și comportamente submisive, opuse celor agresive, de la persoane temătoare să intre în gura netului, care aprobă aproape totul, sunt mereu favorabile și transmit felicitări. Este un reflex al fricii de a nu deveni țintă, ceea ce sugerează că Internetul poate fi perceput ca o junglă înfricoșătoare. Cel mai dificil de analizat este cum se formează opinia și care sunt mecanismele persuasiunii, spun americanii de la Universitatea Cornell. „Vrem să determinăm dacă opinia cuiva poate fi schimbată. Pentru această dificilă sarcină arătăm că opțiunile stilistice în care se exprimă opinia poartă o forță predictivă”, este concluzia cercetătorilor.
Articol apărut în revista „22”
Regula numarul unu: thick skin. Te poate ajuta in viata si online si offline mai mult decat iti inchipui. Restul sunt povesti. Trebuie sa remarc perspectiva „boomer” din care este facut studiul si scris articolul. Daca ai pierdut zile si nopti cu jocuri online, clanuri, scrims etc ai totusi o viziune mai completa despre „lumea online” si cine ce hram poarta…
Folosirea limbajului licentios poate reduce discomfortul/durerea:
1. FIZICA
„…showed that the reduction in pain from swearing was moderated by daily swearing frequency (Stephens & Umland, 2011).”
„…sensible advice is not to swear overmuch in everyday situations, so that the impact of swearing can be at its fullest when needed most!”
„So, our research shows that swearing can help people better tolerate pain, that too much swearing in everyday situations can reduce its effectiveness, and that swearing probably works by making people feel more aggressive, in turn setting off the fight or flight response.”
https://thepsychologist.bps.org.uk/volume-26/edition-9/swearing-language-life-and-death
2. PSIHICA
„Recent evidence suggests that swearing may attenuate sensitivity to physical pain.”
„The findings suggest that social and physical pain are functionally similar and that swearing attenuates social pain.”
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejsp.2264
Zilele trecute o persoană publică din Ardeal a trântit următorul text pe fb: „Din ce subsoluri infecte de invidie și ură ieșiți toți, ca să insultați gratuit oameni pe care nu-i cunoașteți? Pentru informarea ta, muiere rea și proastă, nu există om mai curat ca mine. Iar erudiția și cultura mea, la care nu vei putea ajunge vreodată, sunt suficient de relevante ca să ajungă chiar și la nulități ca tine.”
Această ieșire de birt nu aparține vreunui papahogea în izmene, ci unui „intelectual de rasă”, firește, conservator, „creștin” de dreapta. Sau, mai știi? Oare n-ar trebui amendată noțiunea de „intelectual”? Ca și în cazul unui alt personaj „aurifer”, mare iubitor de femei și de cultură, despre care s-a scris aici, mă întreb dacă un ins care acumulează multă știință prin memorarea automată a unor texte, aidoma unui hard disk care înmagazinează informație, poate fi considerat intelectual?
Cate un comentariu la fiecare din cele doua paragrafe.:
1 ) Daca afirmatia „… să insultați gratuit oameni pe care nu-i cunoașteți?” este demonstrabil adevarata atunci intrebarea ar fi cat de elegant poate sa fie cineva in raspunsul dat cuiva care ii jigneste onoarea si-i afecteaza imaginea publica ?
In criminalistica exista notiunea de -comportament victimizant- adica victima se comporta astfel incat isi atrage reactia violenta a celui care o agreseaza psihic sau fizic. Din pacate exista destul de multe persoane care procedeaza in felul acesta.
Cred ca ,in virtutea libertatii de exprimare ,un raspuns „taios” dat unei astfel de persoane este perfect justificat ( in ideea descurajarii unui astfel de comportament in viitor ) .
2 ) Daca amestecati politica in treaba asta atunci cred ca faceti o mare greseala pentru ca lasati impresia ca nu raspunsul in sine v-a deranjat ci faptul ca era dat de un intelectual de dreapta ceea ce arata ca indignarea dvs e de fapt motivata politic. Ceea ce nu e in regula !
1 – De ce ar fi fost musai sa-i raspunda? Raspunsuri de genul acesta nu „descurajeaza” ci mai degraba incita! >:
1a – CARE „imagine publica”? De domnul respectiv cred ca nu-si mai amintesc decat vreo 10, max. 20 persoane. Nu e cine-stie-ce „valoare” si nu stiu sa fi produs ceva care sa fie in acelasi timp si benefic si original…
2 – Se refera la asa-zisa „curatenie” pretinsa de domnul in cauza si de fanii „dreptei” in general, vezi-Doamne, buni crestini, „intoarce si celalalt obraz” si blabla… :)))
1) Cred ca raspunsul trebuie dat numai dupa ce (fireasca) nervozitate trece si ar trebui, de asemenea, sa nu faca referire directa la eventuala superioritate a celui atacat, aceasta superioritate trebuie sa razbata din bunul simt al raspunsului.
2) Daca e vorba de un politician, de orice categorie, e evident ca exercitiul controlului nervilor e deosebit de important. Dialogul, chiar cu cei care te ataca nejustificat, trebuie sa fie norma pentru un politician. Sa ne gandim la felul dezgustator, personal, in care un politician (Erdogan) l-a atacat pe altul (Macron) si la raspunsul ponderat, elegant chiar, pe care l-a dat acesta.
Ultimul paragraf, cel cu „retete simple” pentru o discutie civilizata, este foarte bun.
Dar altceva ma uimeste cpe mine: multi intelectuali romani sint scandalizati pe drept, repet, pe drept, de posturile tv romanesti Antena 3 ori Ghita tv sau chiar si de unele emisiuni ale TVR.
Cu toate astea ne defileaza in virf de băţ cu NYT sau CNN. Ambele au pacatuit, ca sa nu folosesc alta rima, cu minciuni si dezinformari grosolane si in politica si in Apocalipsa ce va sa vina din cauza racirii-incalzirii- schimbarilor climatice. Ba ca mor ursii polari, ba se sinucid morsele.
Cele doua mint si cind vor sa spuna adevarul.
Ca bine le mai zici… Nyt, cnn mint in continuare sustinind absurd ca Trump a pierdut alegerile.
Si cam care posturi tv, publicatii si website-uri spun numai adevarul in opinia lui matale?
Mai exista si alte subiecte decit incalzirea globala, ai gresit autorul.
Relax man!
„hărțuirea, umilirea, etichetarea, batjocorirea unor copii – este la ordinea zilei”. Primul decret a lui Biden a fost sa reintroduca asa-numitul anti-bias training. De pe forumurile de pe internet te poti retrage, de hartuirea, umilirea si etichetarea oficiala nu scapi decat daca te retragi in padure.
„hateri care sunt contra oricui fără argumente”: guvernul Trudeau a declarat Proud Boys organizatie terorista, desi n-au comis, nici planificat, nici un atentat terorist. Acelasi guvern a declarat mitingul de la Capitoliu drept insurectie, impotriva evidentei
„destui comentatori gata să bage bățul prin gard de dragul scandalului:” AOC ii acuza pe colegii republicani de crima si viol
Ma bucur ca specilistii combat agresivitatea online, dar se pare ca alesii au imunitate si aprobare din partea lor.
„guvernul Trudeau a declarat Proud Boys organizatie terorista, desi n-au comis, nici planificat, nici un atentat terorist” Nici nu erau toată ziua cu „Al doilea Război Civil” în gură , nici nu achiziționau masiv arme, nici nu au fost la asediul Capitoliului.
Bine, dar nu au comis nici un atentat terorist, mi se pare ca intre intentie (si aia presupusa) si fapte trebuie sa existe niste diferente, nu-i asa? Exagerarile nu sunt bune si exact asta, cred eu, se intampla astazi, cand pozitiile fortelor politice si sustinatorilor lor au ajuns sa fie la extreme. Mai exista, in cazul asta, posibilitatea reconcilierii? Fara reconciliere ma tem ca nu exista nici o speranta de mai bine. Pasi trebuie facuti din ambele parti catre centru, adica toata lumea trebuie sa faca concesii.
Singura solutie adevarata este o deparazitare digitala si relocarea vietii in spatiul analog, valabil mai ales pt politicieni care ar trebui sa fie primii care renunta la retele.
Corect! Nu există nimic mai neserios ca un comunicat oficial pus pe FB, TW etc.
Oamenii care ocupă funcții publice ar trebui obligați prin lege să-si închidă/suspende conturile pe rețelele de socializare.
De prea multe ori trântesc acolo aiureli vag demonstrabile sau își exhibă obsesiile. Cât timp sunt demnitari au la dispoziție conferințele de presă, declarațiile de presă, purtători de cuvânt – instrumente oficiale prin care ziariștii pot pune întrebări și pot obține puncte de vedere sau reactii asumate, nu bârfe și intoxicări.
După încheierea mandatului respectiv, n-au decât să se exprime unde vor și cum le vine la gură, nu mai sunt oricum interesanți.
Și în monitoarele „oficiale” sau cotidienele cu renume se găsesc adesea chestii vag demonstrabile, fapte diverse, glume și contradicții. Sunt destui editorialiști, unii și de pe contributors.ro, care și-au făcut din „demascarea” unor astfel de situații chiar un fel de crez literar.
Primul criteriu pentru mesajele oficiale este ca acestea să ajungă cât mai rapid la cât mai mulți. Eu nu folosesc fb, nici Twitter, nu mă uit la TV decât seara la documentare sau filme, dar citesc două ziare locale. La servici avem un ziar financiar și mai multe reviste de tehnică. Restul informațiilor din mediul online. Îmi închipui că alții procedează invers, petrecând mai mult timp pe fb, Twitter sau tiktok. De ce să nu ajungă respectivele masaje (și) la aceștia? Pot fi marcate oficial, cu siglă și cu nume când nu e vorba de noutăți de la Codrin stefanescu despre dragnea, așa că o diferențiere se poate face și aici, nu doar în ziarele cu tiraj mare. Deci, de ce nu?
Nu, oamenii nu pot deosebi intre oficial si barfa. barfa fiind cea care are mai mult impact.
Politicienii n-au ce cauta pe retele de socializare, punct iar cei care isi pierd ziua pe ele n-au decat se informeze din sursele care si pana acum au functionat, retelele devenind intre timp o hazna mare si mai mult „aspirator de date”.
În logica lui „așa a funcționat și până acum” Samuel Morse n-ar fi inventat telegrafic, Marconi n-ar fi eliminat cablul și am fi rămas la goarne.
Trăim într-o lume în care informația e disponibilă oriunde. De ce să ne întoarcem la vremurile când trebuia să o căutăm?
Viata in retea e viitorul, nu stiu daca sa adaug din pacate. Nu putem sa-i privam pe politicieni de ea, atunci cand votantii lor sunt acolo. Solutia ar fi sa ne lipsim cu totii de retea, ma tem insa ca majoritatea nu va fi de acord.
Exista (încă) funcția delete. De cind am folosit-o asupra Facebook, Twitter și multe alte pagini media, viata mea a devenit mult mai Zen. Folosiți cu încredere, mai ales cind e vb de device-uri mobile. Măcar nu cari după tine non stop toată smiorcaiala și tot vacarmul media și toate urletele. Am aplicat metoda înainte de alegerile din toamna. Recomand călduros.
Pai de AIA nu vreau sa-mi pun Internet pe telefon (desi l-am inclus in abonament) – si consider un ABUZ faptul ca unele banci iti cer sa-l folosesti exclusiv in forma asta, pentru Internet banking! ;)
@Codruta _ „Pai de AIA nu vreau sa-mi pun Internet pe telefon…”
Excelentă opțiune, dacă-mi permiteți o opinie! …Dar s-ar putea să vă fie transmise mesaje prin intermediul SMS, spre exemplu …Mai util ar fi, cred, să renunțați la telefon: https://www.worldmobilefreeday.com/world-mobile-free-day . Comunicarea cu ajutorul porumbeilor voiajori rămâne o bună opțiune și are un pronunțat caracter ecologic. Iar dacă or avea un limbaj obscen suntem protejați, oricum nu înțelegem ce zic pe limba lor, precum fiecare pasăre.
Interesant… probabil instinctiv aplic mai toate sfaturile astea, de peste 10 ani… bineinteles, exceptand cazurile in care nu pot sa ma abtin :))))))))))))))))