sâmbătă, iulie 20, 2024

Cum se autoamăgește Opoziția

Marți, 10 septembrie, dl. Teodor Meleșcanu, poate cel mai de succes, dar și mai dezgustător Hopa Mitică din istoria României post-decembriste, a devenit președinte al Senatului.
Din după-amiaza zilei de 10 septembrie, dl. Teodor Meleșcanu, “un diplomat desăvârșit”, așa cum îl caracteriza cu doar o zi înainte dl. Titus Corlățean, un ins cam de aceeași condiție morală, este al doilea om în Statul român. Așa cum îi plăcea să spună ca să se fălească, cu auto-mulțumire, însoțindu-și vorbele cu o plescăială semnificativă, predecesorul lui în funcție, dl. Călin Popescu-Tăriceanu. Cel care până mai deunăzi a făcut în jurul d-lui Meleșcanu zid, refuzând categoric orice cerere de demitere și care acum se vede trădat nu doar de dl. Meleșcanu care nu putea să se dezmintă, ci și de vreo alți trei-patru indivizi din propriul lui partid, ALDE, aflat în evidentă stare de extincție.
Atâta doar că “un diplomat desăvârșit “ este în situația de față o sintagmă care desemnează individul ce duce de nas, minte, trădează. O face contra un profit. O face pentru a deveni ministru, șeful unui partid socotit o marfă numai bună de vândut atunci când i se face o ofertă de preț bun- acesta a fost cazul Alianței pentru România, șef de serviciu secret, funcție însemnând încununarea carierei de agent al Securității externe comuniste, iar acum președinte al Senatului unei țări membră UE și membră NATO.
Însă nu despre dl. Teodor Meleșcanu aș dori să scriu în comentariul meu de astăzi. Ci despre felul în care reprezentanții Opoziției au privit și comentat această nouă victorie a PSD și d-nei Viorica Vasilica Dăncilă. Victorie, e drept, rușinoasă, fetidă, urât mirositoare, ca tot ceea ce face din 2017 încoace PSD, însă rău-prevestitoare pentru ceea ce ar fi urmat să se întâmple miercurea viitoare atunci când președinta PSD și premierul Executivului în funcție au promis că se vor prezenta în fața Parlamentului pentru a cere un vot de încredere pentru noul său guvern. Alcătuit eminamente din membri PSD. Numai că, iată, povestea programată pentru miercuri s-a dovedit o păcăleală ș fiindcă d-nei Dăncilă i-a izbutit stratagema cu racolarea a trei noi miniștri de la ALDE. Pentru d-na Dăncilă ca și pentru întreg PSD-ul onoarea și cuvântul dat nu au nici o valoare. La fel cum foarte puțin contează țara.
Am văzut-o marți seara la o televiziune (Realitatea tv) pe d-na Alina Gorghiu, fostă președintă a PNL și principală responsabilă pentru dezastrul acestuia în alegerile din anul 2016, contracandidata d-lui Meleșcanu. Doamna Gorghiu nu mai știa cum să ne spună că era mai-mai să fie un succes, însă- ce să vezi?- nu a fost să fie. D-na Alina Gorghiu se comporta precum cei care se auto-intitulau “reușiți fără loc”, doar fiindcă obțineau nota 5 la examenele de admitere la facultăți pe vremea când acestea erau cu adevărat serioase. E drept, dl. Teodor Meleșcanu nu a fost ales din primul tur, dar pentru reușită i-a lipsit un singur vot pe care chiar putea să îl aibă dacă dl. Liviu Marian Pop, ostaș credincios al PSD, nu ar fi absentat din cauza a ceea ce pare a fi fost o problemă de sănătate. Mai mult ca sigur însă până la viitoarea moțiune de cenzură dl. Pop se va face bine.
Cert e că senatorii PSD au votat, e drept, supravegheați îndeaproape de Rotweillerii partidului, așa cum le-a cerut să o facă d-na V.V. Dăncilă. Și marea majoritate a celor din ALDE, care acum se prezintă drept partid de Opoziție, au votat cum i-a implorat să o facă dl. Călin Popescu-Tăriceanu. Atâta doar că în primul tur ei și-au votat propriul candidat, pe un anume domn Iani Popa, și de abia în al doilea tur au optat pentru d-na Gorghiu. Dovadă clară că Opoziția ezită, nu știe ori nu vrea să negocieze.
Se cuvine observat în politica românească nu prea este clar cine intră momentan în perimetrul Opoziției. Cei mai nesiguri fiind iarăși cei de la ALDE unde sunt mulți nemullțumiți de decizia de ieșire a partidului lor de la guvernare, decizie luată pe cont propriu de domnii Tăriceanu și Varujan Vosganian. Aldiștii sunt primii care ar putea să dea fuguța în curtea PSD în cazul în care d-na Dăncilă le va oferi o funcție, o dregătorie, o sinecură. Foarte nesiguri sunt și dl. Ponta, și partidul său, Pro România. De câte ori apare la televizor, dl. Victor Viorel Ponta încearcă să ne îmbete cu exerciții de retorică politică ieftină. Ne spune că nu va vota nicicând împotriva PSD, însă va vota oricând împotriva d-nei Viorica Dăncilă. Or, la ora când vorbim, PSD se identifică cu mincinoasa și impostoarea Viorica Vasilica Dăncilă.
Să însemne oare asta că putem fi chiar foarte siguri că la o viitoare moțiune de cenzură, Pro România va vota contra guvernului Dăncilă ? Nici vorbă! Sigur e numai un singur lucru. Că dacă în viitorul apropiat d-na Dăncila va repurta o victorie, se poate previziona cu certitudine că va accede în al doilea tur al alegerilor prezidențiale pe care puțin contează că le va pierde. PSD va guverna, iar doamna Dăncilă va rămâne în post până la alegerile la termen. Degeaba se îmbată Opoziția cu apă rece. În van se autoamăgește.
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. „Atâta doar că “un diplomat desăvârșit “ este în situația de față o sintagmă care desemnează individul ce duce de nas, minte, trădează.”

  Dar, de fapt cam asta este politica…
  Ne-ar plăcea să avem între politicieni cât mai mulți oameni „cu caracter”. De fapt, și prin alte state, cu democrații consolidate, lucrurile pot sta uneori la fel. Și privesc la Marea Britanie și la prim-ministrul său.

  De fapt, este vorba despre ceea ce au votat cetățenii.
  Iar votul este corect când cetățenii votează liber și în cunoștință de cauză. Or, Cambridge Analytica, spre exemplu, a arătat cum dacă ai suficienți bani și investești eficient, manipularea alegătorilor poate aduce orice rezultat dorești. Votul nu mai este în acest caz corect, pentru că cetățenii nu au fost în mod corect informați.

  Românii au votat PSD-ALDE-UDMR. Poate au fost manipulați, ori incorect informați când și-au exprimat vorul, ori n-au participat la alegeri. Dar aceasta este consecința și acesta rezulatatul acțiunii sau inacțiunii lor. D-na Gorghiu, PNL, USR, PLUS, PMP, ori cine doriți dumneavoastră, sau considerați că este Opoziția, NU va putea face ceva semnificativ bine pentru cetățeni împotriva voinței lor.

  Acesta este unul dintre motivele pentru care comentaz pe-aici. Formatorii de opinie au responsabilitatea pentru opiniile pe care le formează. Se apropie alegerile.

  • Perfect de acord: statistic vorbind, romanii nu sunt informati (mai corect at fi sa spunem ca sunt ne-informati). Din pacate, nici nu prea vor sa fie. Asa ca se perpetueaza „self fulfilling profecies”: macar astia ne-au dat ceva, toti sunt la fel, etc, si asta in primul rand din cauza partidelor auto-numite de opozitie, in frunte cu PNL.

   Romanii uita prea repede ca a existat un USL, ca co-presedintele acestuia (cacofonie intentionata) e un individ care a declarat public ca el a ramas repetent in studentie ca sa protesteze impotriva regimului comunist. Ca acest USL (avand ca reprezentant si pe dl. Orban care acum mana-n lupta vijelia „ingrozitoare”) a inventat dusmanul fictiv (atunci era regimul Basescu, la mai mult de 6 luni dupa ce PSD preluase guvernarea, acum e statul paralel), pe umerii caruia era foarte usor sa pui orice esec personal in gestionarea unei tari (totusi) guvernabile.

   Ce a facut PSD in ultimii 2-3 ani e doar continuarea fireasca a ceea ce PNL-ul a facut cu cca 10 ani in urma.

   Opozitie? Care opozitie?

 2. Care opozitie?

  Veleitarismul, amatorismul si cirdasia de orice natura fac sa nu avem opozitie. Prostia darima si ultima urma de credibilitate a lor.
  Au impresia ca nu pot sa piarda alegerile fiindca ne-am saturat; asa e, ne-am saturat, dar asta nu inseamna ca schimbi o belea cu alta. La celelalte alegeri votantii lor au stat acasa tocmai din cauza bilbelor, a mesajelor contradictorii si timpeniilor facute exact inainte de alegeri – cum ar fi acum chestia cu simbata lucratoare sau legea de combatere a antitiganismului bagata pe sest in parlament (mai e putin si trece..). Exact chestii de genul „corecte politic” care va determina votantii sa stea acasa – sau si mai rau sa voteze cu stinga, mai degraba cu ailalti ca nu mai sti care e stinga si care e dreapta.
  Aceleasi triste figuri ce au reusit sa faca praf dreapta se bat cu pumnul in piept si dau cu batul in balta aiurea. Pornesc actiuni care nu duc nicaieri…. coana veorica pare singura si cu toate astea cam reuseste ce isi propune…. Ursula e gata de compromis fiindca si ea a ajuns acolo Dumnezeu stie cum, asa ca imbolnaveste comisia de saturnism fara sa ii pese; ok, face un pic de joc de glezne pt spectacol dar cam atit.
  Dupa ce psd-ul le-a suflat placinta si a prabusit guvernul Ungureanu, dupa ce liviu a lasat-o pe alinuta fara sandwich acum aceeasi vrea sa porneasca cruciada impotriva raului dar nu prea are strategie. A prezentata insa frumos, lipsea ppt-ul, „cresterea negativa” a voturilor din senat. LA mai mare!

  Orgoliile, ciolanul, foamea-n git fac opozitia praf. Constient ca, in afara de citiva talibani, nu poate avea „alegatorii lui” barnea fragilizeaza si mai mult opozitia; e cel mai bun agent psd! El impreuna cu citiva guristi neadecvati ai opozitiei constituie sansa psd-ului.
  Asa cum hilary a fost norocul lui trump.

  • „Care opozitie?”

   Păi, cam atâta Opoziție câtă a fost votată, de dumneavoastră, de mine și de cetățenii României cu drept de vot care s-au sinchisit să meargă la urne.

   Dacă Opoziția este astăzi anemică și nu poate iniția revizuirea Constituției, spre exemplu, astfel încât puterile statului să se echilibreze (să funcționeze conform principiului „checks and balances”) haideți să căutăm răspuns la întrebarea „Cum oare a ajuns L Dragnea, un infractor, înconjurat de infractori, cercetați și urmăriți penal, să conducă România?”.

   Votarea d-lui Ciolacu, votarea d-lui Meleșcanu, arată că PSD are majoritate. Ce se poate negocia cu membrii PSD pentru a fi trecută o moțiune de cenzură? Să le promită că nu vor fi urmăriți penal? Că vor fi manținuți în funcții publice din care să fure nestingheriți? Că va fi modificată legislația penală astfel încât infractorii să rămână nepedepsiți?!

   • Opozitia si-a construit singura sfirsitul. Si pe al nostru odata cu al lor.
    Lumea nu a stat acasa fiindca asa au avut chef. Pur si simplu opozitia prin tot ce a facut s-a dovedit a fi aceeasi mlastina ca si psd-ul. Atunci cind pesedeul urla pe latrine nu au fost in stare sa raspunda adecvat. Cit au fost la putere, au facut ce au facut si astia
    Au avut semnale; atunci cind onoratul lor primar punea borduri peste borduri si lumea se saturase au tacut milc si incasau la partid. Au pierdut Bucurestiul dar nu le-a pasat – convinsi fiind ca de frica de psd ii votam tot pe ei. Asta e singura lor strategie! Scot la speriat aceleasi triste figuri care nu au nimic constructiv sau credibil de spus; incearca doar sa ne sperie
    Ati auzit vre-un pnl-ist sa isi ceara scuze pt ce afacut madam manescu impreuna cu sotul atunci cind au fost la putere? Cum au reusit sa intirzie 5 ani magistrala nou de metrou. Probabil si aici au iesit bani pt partid. Sau sa zica ceva de udrea? e doar de a lor! au furat impreuna asa cum fura si astia de acum.
    Astia disperati si mai din topor au vrut sa dizolve statul pentru a scapa de puscarie. Dar mugurii nenorocirilor de acum au fost puse de uslam. Am uitat de asta? Dece aceleasi figuri apar si acum? ce au nou de spus?
    Iar usr….. e pe nicaieri. E luat pe persoana fizica. Fenomenul dragnea desfasurat oarecum mai la dreapta cu tuse corecte dpdv politic. Atit

 3. Ce parere au avut ministrii de externe ai UE despre acest „mare caracter Teodor Melescanu”?
  Acest „mare caracter ” a facut politica externa a Romaniei ,a vorbit si a actionat in numele Romaniei.”Succesele” in lumea araba ,la Consiliul de Securitate nu au fost,din pacate ,evaluate
  de catre presedintele Johannis si uite acum il avem ca al doilea om in stat.Asta ne-a trebuit?

 4. Facultatile, „pe vremea când acestea erau cu adevărat serioase”.
  Vremea, Sighetului, a Peripravei, a Pitestiului ?

  Prin exterminarea unei elite, prin teroarea aplicata stiintific intregii populatii, prin urmarirea si asasinarea „fugarilor”, cum si unde vine vorba de studii serioase ?
  Primele studii serioase le-am facut, personal, dupa ejectarea din glodul comunist, in 1993, incepand cu gimnaziul.
  Trecutul acesta fals si arhifals trebuie respins si distrus, altfel se repeta cat ai zice peste. Radacinile n-au murit, se vede pe afisul de campanie al partidului genocidar: „muncitoare si implicata”. O biata absolventa de sonde si gaze, zau ? Cu studii serioase, hai ? Habar n-are de-o propozitie in engleza, una pe care si-un copil de doi ani o stie.

  • Generatia X,Y,Z, ……?

   „Habar n-are de-o propozitie in engleza, una pe care si-un copil de doi ani o stie.”

   Ai dreptate cu prima parte….dar cu a doua ai cam dat cu oistea in gard ! Un copil roman de doi stie doar cateva cuvinte in romana, sau poate ma insel o fi copilul dvs. sau a unui prieten din Generatia dvs. ! Ha, ha, ha.

   • Sunt din generatia care n-a apucat sa fie utecista.
    De la 1 1/2 ani copilul meu vorbeste engleza, ca urmare a vizionarii de filmulete animate pe internet.
    Stim ca occidentalii mananca multi copii, atunci cand nu-i vand.
    dar nu stiu ce se preda la sonde si gaze de nu stiu aia nici in ce oras se afla. Urata natiunii nu e caz izolat, mai deunazi soacra mea imi zicea: ce bine ca-i impuscau pe frontieristi, ca fugeau cu banii poporului. De ce nu stateau in tara, ca aveau de toate. Nerecunoscator popor. Sarac carmaci.
    Hai pe cele mai inalte culmi ale progresului.

  • Nimeni nu mai este „dupe”.
   Aia care n-au fost niciodata au fugit de mult.
   Cine n-a avut minte, s-a reintors.
   Cine se desteapta, pleaca de tot.

 5. nu vom afla ce va vota ponta la motiune pentru ca opozitia este formata din lasi.
  cred ca ati avea mai mult succes daca ati certa opozitia pentru lasitate decat criticand in continuare pe madam dancila ca nu vrea sa plece. ea nu pleca pentru ca sustien ca are majoritate. opozitia trebuie sa-i dovedeasca faptul ca nu are majoritate. sa depune opozitia motiune

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro