luni, ianuarie 17, 2022

Cum se cheltuiește pe propagandă ieftină banul public

La sfârșitul piesei Azilul de noapte scrisă de Maksim Gorki, după ce Actorul se sinucide, unul dintre personaje exclamă: „Ne-a stricat cheful!”.
De ani buni de zile, un ins cu numele de Gabriel Tufeanu, originar din Constanța, de unde a fost adus în Capitală de fostul premier Victor Viorel Ponta, veghează să nu fie stricat cheful celor din azilul de noapte al pesediștilor din Kiseleff 10.
O face din felurite funcții, contra unor salarii ori indemnizații consistente, ba din poziția de membru al Consiliului de Administrație al TVR, ba din aceea de membru al Consiliului Național al Audiovizualului. Loc de unde are grijă să se lege și să lanseze acuze dure, adesea chiar și invective la adresa acelor colegi care nu acceptă murdarele jocuri pesediste.
Zilele trecute, fidel misiunii sale de inductor și veghetor al liniștii căpeteniilor din partidul care îl miluiește cu dregătorii nemeritate, dl. Tufeanu a reacționat în cel mai grobian mod cu putință, că doar nu degeaba este el amic cu penalul Cristian Zgabercea, și el aciuat pe la TVR, acolo unde își vede pe mai departe de afaceri. Dl. Tufeanu a tunat și fulgerat ca pe maidan, atunci când s-au făcut auzite critici la adresa aberantului filmuleț pe tema Centenarului. Film girat de semi-analfabetul guvern al României și pe care dl. Toni Greblă, din postura lui de secretar general al instituției cu pricina, le-a cerut Televiziunilor din România să îl difuzeze gratuit. Patriotic.
Mi-am pierdut și eu mai mult de patru minute și câteva secunde din viață spre a vedea încropeala patriotică cu pricină. O jale, o producție anartistică, patriotardă, de sorginte național-comunistă, prost concepută, încă și mai prost realizată de un mai mult ca sigur corigent la Istorie și Geografie. Ales, desigur, după chipul și asemănarea doamnei Viorica Vasilica Dăncilă. Că doar doamna premier trebuie obligatoriu să se simtă bine. Filmulețul se evidențiază printr- un text de un amatorism inimaginabil, citit cu o intonație ridicolă, respingătoare, de un cetățean care pare să însemne o rămășită din vremea propagandei ceaușiste. O contraperformanță din toate punctele de vedere, demnă de a fi premiată cu lingura de lemn.
Și fiindcă tot a venit vorba despre Televiziunea Română, adusă de pedegista Doina Gradea la condiția de ghișeu prin intermediul căruia PSD își plătește lăudătorii, să mai notăm o aberație. Sâmbătă, 1 Decembrie, a fost sacrificată ediția de prânz a Telejurnalului doar spre a-i fi satisfăcute ordinele și poftele premierului Viorica Vasilica Dăncilă. Insa și-a comandat un interviu cu tentă naționalist-patriotardă de a cărui execuție s-a ocupat nemijlocit doamna Lavinia Șandru. Că doar nu degeaba este dumneaei plătită cu 2000 de euro pe ediție. Fosta consoartă a marelui amator de artă și cutreierător nocturn de cimitire Darius Vâlcov și prietenă a Gabrielei Firea s-a dat în stambă. Dulcegării, zaharicale, locuri comune, considerații à la Gâgă, atacuri josnice la adresa adverarilor politici, toate și-au găsit loc și nu oricum, ci cu asupra de măsură în intoxicarea cu pricina. Din cauya căreia Televiziunea pubică s-a mai descalificată o dată, dovedindu-se o nenorocită oficină de propagandă.
Sigur, nimeni, nici unul dintre forurile abiliate, nici CNA-ul unde legea o fac, alături de dl. Tufeanu, inși precum de nerecunoscutul Răsvan Popescu, Monica Gubernat sau Radu Herjeu, nici Comisiile de cultură ale Parlamentului nu au de gând să facă nimic în fața abuzurilor cu pricina. Cheful guvernului, al doamnei Dăncilă nu trebuie stricat pentru nimic în lume. Dorințele telespectatorilor nu contează. Rostul lor este să tacă și să înghită. Iar presa nu trebuie să bage de seamă cum se cheltuiește pe propagandă ieftină banul public. Că riscă să meargă la „cremenal” chemată în instanță de o insă cu profilul moral al d-nei Gradea.

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

"Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

Daca e de rău, nu apare în presă!

Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro