sâmbătă, mai 8, 2021

Cum se face o mârșăvie în presă

Există o practică ticăloasă a atacului prin presă a vocilor critice, a intelectualilor cu operă, a unor personalități cu potențial de influențare a opiniei publice, cum sunt jurnaliștii. „Rețetele” devenite clasice sunt aplicate cu precădere la televiziuni ca Antena 3, RTV sau B1 TV, apărătoare a penalilor de la putere, dar și în publicații online imunde, unele obscure, altele cunoscute ca Evenimentul zilei, DC News, Cotidianul, Jurnalul național. De obicei, se lucrează în haită: una lansează, celelalte preiau, dezvoltă și răspândesc. Mahalaua mediatică  s-a extins toxic peste țară, cu posibilă înrâurire asupra relațiilor dintre oameni. Atacul la persoană, la onoare, la imagine, încălcarea intimității pentru a distruge reputația „inamicului”, pentru a-l discredita sunt doar câteva dintre tacticile abordate de o presă care a părăsit cu totul etica profesională și menirea mass-media.

Cum se face: se iau mai întâi defectele fizice ale celui vizat, se produc colaje foto sau clipuri batjocoritoare, se iau în derâdere statura, îmbrăcămintea, mimica, într-o operațiune de umilire publică.Vine la rând biografia care e întoarsă pe dos și manipulată prin omisiuni și adăugiri mincinoase, aluzii, zeflemele, flegme. Opera sau afirmațiile publice sunt citate trunchiat pentru a se arăta că personajul e antiromân sau idiot. Dacă e profesionist, i se aduc acuzații fără temei că ar fi ori plătit de cineva, preferabil de Soros, ori că ar fi făcut ilegalități niciodată dovedite. Dacă e femeie, orice aluzie la moralitate sau, după caz, la vârstă, vine de la sine. Familia nu poate lipsi din bălăcăreală, soțiile, soții, odraslele, toți sunt puși la zid pentru fapte imaginare și vicii inexistente. În fine, pentru un tablou complet „fake”, se adaugă suspiciuni că ar aparține de ceva „servicii” sau de „Statul paralel”.Toate acestea se produc anonim, fără semnătură asumată, ba mai mult, citând, chipurile, vreun site obscur unde aceiași autori au postat josnicia, tocmai pentru a o putea cita cu un aer candid, ba chiar cu o mimată uimire. La televiziune citarea e asociată cu exclamații alarmiste pe burtiere enorme, vândută ca „investigație” și acoperită cu libertatea de exprimare. Falșii jurnaliști care se pretează la mârșăvii au învățat să se ferească de procese, prin anonimat, insinuări, formulări impersonale și limbaj aluziv. Astfel, adevărul și viața sunt răsturnate iar netrebnicii jubilează. Mizeria e atât de adâncă, încât cei atacați ezită să dea vreo replică sau să se adreseze justiției. Foarte rău! Presa care practică josnicia trebuie adusă la judecată, cu orice risc.

Mircea Marian este unul dintre jurnaliștii luați în vizor de televiziunile și publicațiile fidele PSD/ALDE. Gâdea declara la Antena 3 că Mircea Marian ar face exact ce practică el însuși, seară de seară, împreună cu Badea, Ciuvică și alții. O fac fără rictus, în vreme ce stau în poziția echerului când vine Dragnea în studio.Degeaba încearcă Mircea Badea un aer de dur îndopat cu steroizi, când îi vorbește lui Dragnea îi tremură vocea. De frică să nu-l supere. E aproape trist să îl vezi în poziția asta de eunuc în haremul lui Dragnea, iată o descriere exactă a situației. Însă, când atacă pe cineva, nu aduc nicio probă, bazându-se pe încrederea oarbă a unui public dependent de discursul urii. Întrebat de Stop Fake News România cum comentează aceste asalturi periodice, jurnalistul Mircea Marian a răspuns așa:Pe vremuri, când Mafia se supăra pe un ziarist, trimitea o gorilă să-i rupă oasele.Din păcate, aceste frumoase obiceiuri au dispărut. Azi, dacă Mafia vrea să te termine, îți pune figura pe wall-ul unui studio, cheamă câțiva inși care își spun ziariști și te îngroapă în calomnii. Dacă nu pricepi mesajul, urmează soția, copilul, părinții…M-am obișnuit. Problema este că statul român este cel care a acordat o licență de emisie TV domnului Dan Voiculescu, fost turnător al Securității. În schimbul acestei licențe, domnul respectiv și-a luat o serie de angajamente, inclusiv referitoare la pluralitatea opiniilor, la dreptul la replică și la difuzarea unor informații corecte. Antena 3 nu respectă aceste angajamente și aștept ca CNA-ul, instituție cu un buget de 2,5 milioane de euro, să îi apere de calomniile difuzate de Antena 3 pe toți cei care nu se pot apăra cu aceeași măsură. Nu se pot apăra cu aceeași măsură fiindcă CNA-ul nu ar da licență unui post TV care să nu facă decât să răspundă mincinilor spuse la Antena 3, deși sunt convins că un asemenea post ar avea și finanțare, și audiență. Dacă CNA-ul acționa corect, sancțiunile aplicate Antenei 3 creșteau gradual și azi Felix ar fi rămas fără licență. Credem că cei care trec prin aceeași situație nu trebuie să renunțe în a cere instituțiilor competente să ia măsuri în aceste cazuri. Dar și că noi ca Oameni, nu trebuie să fim pasivi când asistăm la astfel de abateri. Chiar dacă nu suntem noi celor cărora li se aduc astfel de injurii, trebuie să fim o comunitate unită și să avem o voce și în a-i apăra pe cei de lângă noi”.

Deși suntem tentați să nu apărăm demnitari, actuali sau foști, mai expuși în mod firesc atacurilor prin statutul public asumat, totuși uneori resimțim că sunt nedreptățiți. Fostul ministru al educației, Daniel Funeriu, a fost tăvălit în noroi de o publicație din Timișoara care a semnat curajos „Redacția”. Cu aluzii și verbe impersonale, l-au scos pe Funeriu „scandalagiu prin cluburi”, „netimișorean”, ministru slab, una peste alta un neisprăvit.Timișorean de baștină, olimpic la chimie în liceu, șef de promoție la Universitatea din Strasbourg și ministru al educației reformator, Daniel Funeriu e foarte departe de imaginea creată de opiniatimișoarei.ro. Cel puțin, „redacția” s-a abținut să comenteze replica, așa cum se practică adeseori în presa noastră, în răspărul oricărei reguli profesionale. Pagina a fost ștearsă de pe Internet, poate de frica unui proces.Nu uitați că, dacă nu sancționăm minciunile din presă, mâine voi sau copiii voștri pot să fie victimele”, avertizează Funeriu.

Scopul acestor campanii este intimidarea și reducerea la tăcere. Cei atacați sunt de cele mai multe ori neșantajabili, deci trebuie decredibilizați. Cu ce să îi șantajezi pe Patapievici, pe Liiceanu, pe Pleșu, pe Șora, ca să amintim doar câteva din numele cele mai hulite de diviziile presei aliniate PSD-ALDE. Dar atacurile pot induce repulsia și sentimentul de neputință în fața banditismului mediatic. Unii aleg să se retragă din viața publică, alții continuă. Atât timp cât comunitatea media din România a eșuat în a se autoreglementa, e musai ca victimele atacurilor să se apere cu legea, cu sesizări la CNA (chiar dacă…), prin replici, în instanță. În absența reacției, canaliile presei vor lua tăcerea drept confirmare.
P.S. Pentru doamna prim-ministru nu este nevoie de nicio rețetă: se face de râs singură, sistematic și neobosit. Efortul presei afiliate puterii de a o scoate basma curată accentuează penibilul.

Articol apărut în revista „22”

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Complicat…
  Dupa 28 de ani de libertate de exprimare romaneasca, pur jus, vedem ca asta echivaleaza cu cea mai detestabila forma de cenzura : sugrumarea la propriu a presei nealiniate politic celor care detin puterea efectiva din 1990 incoace.
  Daca, in 1990, oamenii erau mai instruiti si mai educati ca cei de astazi, mentalitatea lor nu era mult mai diferita : neincrezatori in propriile forte si uzati de lipsuri, s-au lasat convinsi ca nu sunt capabili de lucruri marete, si ca e mai judicios sa fie descurcareti si sa pactizeze cu smecherii care le vor rasplati fidelitatea…Cumetriile, nasiile si alte asociatii de ticalosi au inregimentat gloate de anonimi care nu erau decat fricosi, la inceput.
  Acum, cand o coada de matura ca Liviu Pop ajunge sa fie de 2 ori ministru al educatiei, va imaginati imposibilitatea lui cronica de a slavi alte stindarde decat cele ale mizerabilei cleptocratii PSD-iste. Ca el de idiot, venal si profund necinstit, fiind toti puternicii vremii, e normal ca si cei care ii sustin mediatic, presa afiliata, sa fie de acelasi nivel. Or fi ei idioti, dar nu sunt prosti: stiu f.bine ca, intr-o tara normala nu ar fi nici portari la vreo televiziune! Atunci cand prorpia piele ti-e in joc, nicio metoda nu e prea josnica si niciun santaj prea mizerabil.
  Exact ca in Rusia lui Putin, scopul scuza mijloacele, si se calca intr-o veselie peste cadavrele victimelor colaterale ale suveranitatii imposturii cleptocratice.

  • Similaritatea cu Rusia provine din similaritatea statutului serviciilor secrete. Care și-au luat revanșa în fața Partidului și acum conduc societatea. Presa e doar una dintre componente, poate cea mai vizibilă, dar nu cea mai nocivă. Ideea lui Mircea Marian, care așteaptă să-l apere CNA-ul, e similară cu ideea de a se plânge unui șef mafiot de comportamentul subordonatului pe care șeful însuși l-a trimis să-i dea o lecție.

   Astea sunt lucruri care nu trec decât odată cu generația celor implicați. Practic nu au soluție, la momentul când se întâmplă.

 2. Simetam nevoia sa abordeze cineva acest subiect al ticalosiei din presa.
  Poporul asta nu e doar victima hotilor, este si victima minciunii, nerusinatii, prostului gust.
  Nu imi explic ce se intampla cu unii care cred orbese in A 3, in Rtv. Cum a reusit Cristoiu sa i se spuna „maestre”, cum si-a creat renume de crtic sever dar impartial, cand de fapt el nu este doar un simplu mercenar, cred ca este ca este unul dintre capii politici deghizat in ziarist.
  Am citit „Gandul de luni” ca sa vad cum abordeaza problema numarului suedez. Evident, il desfiinteaza fiindca il considera un pericol pentru putere, falosind procedee cu mult mai obscene, mai vulgare decat injuratura in sine, pe care o condamna ca fiind obscena.
  Acesta este Cristoiu, cel care, inainte de a o face Dragnea, ii blama pe Kovesi, pe Iohannes.
  Am urmarit deunazi la Antena 3 un fragment de o imoralitate si de o nocivitate scandaloase: Gadea si Badea profitand de nervii prea incercati ai unui invitat, il incitau spre excese, ca sa poata oferi celor care cauta pretexte impotriva mitingului din 10 august, sa-l murdareasca.
  Cand asemenea ticalosii se intampla aproape zilnic, putem ramane indiferenti?
  Cred ca ar fi nevoie chiar de un CNA – replica serioasa, morala, exigenta a celui existent, alcatuit in cea mai mare parte din penibili mercenari ai puterii.
  ,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Și în România este confirmat începutul declinului pandemiei Covid-19 (Actualizat)

După o așteptare nu agreabilă, evoluțiile de după 20 aprilie au început să devină pozitive și la nivelul ratelor de mortalitate iar cele două curbe și-au armonizat mișcările descendente. Armonizarea nu a survenit după două săptămâni, cum era de așteptat din evoluțiile anterioare şi din alte ţări, ci după trei săptămâni, cea de a treia consemnând o surprinzătoare recrudescență a mortalității.

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro