joi, noiembrie 30, 2023

Cum se face o mârșăvie în presă

Există o practică ticăloasă a atacului prin presă a vocilor critice, a intelectualilor cu operă, a unor personalități cu potențial de influențare a opiniei publice, cum sunt jurnaliștii. „Rețetele” devenite clasice sunt aplicate cu precădere la televiziuni ca Antena 3, RTV sau B1 TV, apărătoare a penalilor de la putere, dar și în publicații online imunde, unele obscure, altele cunoscute ca Evenimentul zilei, DC News, Cotidianul, Jurnalul național. De obicei, se lucrează în haită: una lansează, celelalte preiau, dezvoltă și răspândesc. Mahalaua mediatică  s-a extins toxic peste țară, cu posibilă înrâurire asupra relațiilor dintre oameni. Atacul la persoană, la onoare, la imagine, încălcarea intimității pentru a distruge reputația „inamicului”, pentru a-l discredita sunt doar câteva dintre tacticile abordate de o presă care a părăsit cu totul etica profesională și menirea mass-media.

Cum se face: se iau mai întâi defectele fizice ale celui vizat, se produc colaje foto sau clipuri batjocoritoare, se iau în derâdere statura, îmbrăcămintea, mimica, într-o operațiune de umilire publică.Vine la rând biografia care e întoarsă pe dos și manipulată prin omisiuni și adăugiri mincinoase, aluzii, zeflemele, flegme. Opera sau afirmațiile publice sunt citate trunchiat pentru a se arăta că personajul e antiromân sau idiot. Dacă e profesionist, i se aduc acuzații fără temei că ar fi ori plătit de cineva, preferabil de Soros, ori că ar fi făcut ilegalități niciodată dovedite. Dacă e femeie, orice aluzie la moralitate sau, după caz, la vârstă, vine de la sine. Familia nu poate lipsi din bălăcăreală, soțiile, soții, odraslele, toți sunt puși la zid pentru fapte imaginare și vicii inexistente. În fine, pentru un tablou complet „fake”, se adaugă suspiciuni că ar aparține de ceva „servicii” sau de „Statul paralel”.Toate acestea se produc anonim, fără semnătură asumată, ba mai mult, citând, chipurile, vreun site obscur unde aceiași autori au postat josnicia, tocmai pentru a o putea cita cu un aer candid, ba chiar cu o mimată uimire. La televiziune citarea e asociată cu exclamații alarmiste pe burtiere enorme, vândută ca „investigație” și acoperită cu libertatea de exprimare. Falșii jurnaliști care se pretează la mârșăvii au învățat să se ferească de procese, prin anonimat, insinuări, formulări impersonale și limbaj aluziv. Astfel, adevărul și viața sunt răsturnate iar netrebnicii jubilează. Mizeria e atât de adâncă, încât cei atacați ezită să dea vreo replică sau să se adreseze justiției. Foarte rău! Presa care practică josnicia trebuie adusă la judecată, cu orice risc.

Mircea Marian este unul dintre jurnaliștii luați în vizor de televiziunile și publicațiile fidele PSD/ALDE. Gâdea declara la Antena 3 că Mircea Marian ar face exact ce practică el însuși, seară de seară, împreună cu Badea, Ciuvică și alții. O fac fără rictus, în vreme ce stau în poziția echerului când vine Dragnea în studio.Degeaba încearcă Mircea Badea un aer de dur îndopat cu steroizi, când îi vorbește lui Dragnea îi tremură vocea. De frică să nu-l supere. E aproape trist să îl vezi în poziția asta de eunuc în haremul lui Dragnea, iată o descriere exactă a situației. Însă, când atacă pe cineva, nu aduc nicio probă, bazându-se pe încrederea oarbă a unui public dependent de discursul urii. Întrebat de Stop Fake News România cum comentează aceste asalturi periodice, jurnalistul Mircea Marian a răspuns așa:Pe vremuri, când Mafia se supăra pe un ziarist, trimitea o gorilă să-i rupă oasele.Din păcate, aceste frumoase obiceiuri au dispărut. Azi, dacă Mafia vrea să te termine, îți pune figura pe wall-ul unui studio, cheamă câțiva inși care își spun ziariști și te îngroapă în calomnii. Dacă nu pricepi mesajul, urmează soția, copilul, părinții…M-am obișnuit. Problema este că statul român este cel care a acordat o licență de emisie TV domnului Dan Voiculescu, fost turnător al Securității. În schimbul acestei licențe, domnul respectiv și-a luat o serie de angajamente, inclusiv referitoare la pluralitatea opiniilor, la dreptul la replică și la difuzarea unor informații corecte. Antena 3 nu respectă aceste angajamente și aștept ca CNA-ul, instituție cu un buget de 2,5 milioane de euro, să îi apere de calomniile difuzate de Antena 3 pe toți cei care nu se pot apăra cu aceeași măsură. Nu se pot apăra cu aceeași măsură fiindcă CNA-ul nu ar da licență unui post TV care să nu facă decât să răspundă mincinilor spuse la Antena 3, deși sunt convins că un asemenea post ar avea și finanțare, și audiență. Dacă CNA-ul acționa corect, sancțiunile aplicate Antenei 3 creșteau gradual și azi Felix ar fi rămas fără licență. Credem că cei care trec prin aceeași situație nu trebuie să renunțe în a cere instituțiilor competente să ia măsuri în aceste cazuri. Dar și că noi ca Oameni, nu trebuie să fim pasivi când asistăm la astfel de abateri. Chiar dacă nu suntem noi celor cărora li se aduc astfel de injurii, trebuie să fim o comunitate unită și să avem o voce și în a-i apăra pe cei de lângă noi”.

Deși suntem tentați să nu apărăm demnitari, actuali sau foști, mai expuși în mod firesc atacurilor prin statutul public asumat, totuși uneori resimțim că sunt nedreptățiți. Fostul ministru al educației, Daniel Funeriu, a fost tăvălit în noroi de o publicație din Timișoara care a semnat curajos „Redacția”. Cu aluzii și verbe impersonale, l-au scos pe Funeriu „scandalagiu prin cluburi”, „netimișorean”, ministru slab, una peste alta un neisprăvit.Timișorean de baștină, olimpic la chimie în liceu, șef de promoție la Universitatea din Strasbourg și ministru al educației reformator, Daniel Funeriu e foarte departe de imaginea creată de opiniatimișoarei.ro. Cel puțin, „redacția” s-a abținut să comenteze replica, așa cum se practică adeseori în presa noastră, în răspărul oricărei reguli profesionale. Pagina a fost ștearsă de pe Internet, poate de frica unui proces.Nu uitați că, dacă nu sancționăm minciunile din presă, mâine voi sau copiii voștri pot să fie victimele”, avertizează Funeriu.

Scopul acestor campanii este intimidarea și reducerea la tăcere. Cei atacați sunt de cele mai multe ori neșantajabili, deci trebuie decredibilizați. Cu ce să îi șantajezi pe Patapievici, pe Liiceanu, pe Pleșu, pe Șora, ca să amintim doar câteva din numele cele mai hulite de diviziile presei aliniate PSD-ALDE. Dar atacurile pot induce repulsia și sentimentul de neputință în fața banditismului mediatic. Unii aleg să se retragă din viața publică, alții continuă. Atât timp cât comunitatea media din România a eșuat în a se autoreglementa, e musai ca victimele atacurilor să se apere cu legea, cu sesizări la CNA (chiar dacă…), prin replici, în instanță. În absența reacției, canaliile presei vor lua tăcerea drept confirmare.
P.S. Pentru doamna prim-ministru nu este nevoie de nicio rețetă: se face de râs singură, sistematic și neobosit. Efortul presei afiliate puterii de a o scoate basma curată accentuează penibilul.

Articol apărut în revista „22”

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Complicat…
  Dupa 28 de ani de libertate de exprimare romaneasca, pur jus, vedem ca asta echivaleaza cu cea mai detestabila forma de cenzura : sugrumarea la propriu a presei nealiniate politic celor care detin puterea efectiva din 1990 incoace.
  Daca, in 1990, oamenii erau mai instruiti si mai educati ca cei de astazi, mentalitatea lor nu era mult mai diferita : neincrezatori in propriile forte si uzati de lipsuri, s-au lasat convinsi ca nu sunt capabili de lucruri marete, si ca e mai judicios sa fie descurcareti si sa pactizeze cu smecherii care le vor rasplati fidelitatea…Cumetriile, nasiile si alte asociatii de ticalosi au inregimentat gloate de anonimi care nu erau decat fricosi, la inceput.
  Acum, cand o coada de matura ca Liviu Pop ajunge sa fie de 2 ori ministru al educatiei, va imaginati imposibilitatea lui cronica de a slavi alte stindarde decat cele ale mizerabilei cleptocratii PSD-iste. Ca el de idiot, venal si profund necinstit, fiind toti puternicii vremii, e normal ca si cei care ii sustin mediatic, presa afiliata, sa fie de acelasi nivel. Or fi ei idioti, dar nu sunt prosti: stiu f.bine ca, intr-o tara normala nu ar fi nici portari la vreo televiziune! Atunci cand prorpia piele ti-e in joc, nicio metoda nu e prea josnica si niciun santaj prea mizerabil.
  Exact ca in Rusia lui Putin, scopul scuza mijloacele, si se calca intr-o veselie peste cadavrele victimelor colaterale ale suveranitatii imposturii cleptocratice.

  • Similaritatea cu Rusia provine din similaritatea statutului serviciilor secrete. Care și-au luat revanșa în fața Partidului și acum conduc societatea. Presa e doar una dintre componente, poate cea mai vizibilă, dar nu cea mai nocivă. Ideea lui Mircea Marian, care așteaptă să-l apere CNA-ul, e similară cu ideea de a se plânge unui șef mafiot de comportamentul subordonatului pe care șeful însuși l-a trimis să-i dea o lecție.

   Astea sunt lucruri care nu trec decât odată cu generația celor implicați. Practic nu au soluție, la momentul când se întâmplă.

 2. Simetam nevoia sa abordeze cineva acest subiect al ticalosiei din presa.
  Poporul asta nu e doar victima hotilor, este si victima minciunii, nerusinatii, prostului gust.
  Nu imi explic ce se intampla cu unii care cred orbese in A 3, in Rtv. Cum a reusit Cristoiu sa i se spuna „maestre”, cum si-a creat renume de crtic sever dar impartial, cand de fapt el nu este doar un simplu mercenar, cred ca este ca este unul dintre capii politici deghizat in ziarist.
  Am citit „Gandul de luni” ca sa vad cum abordeaza problema numarului suedez. Evident, il desfiinteaza fiindca il considera un pericol pentru putere, falosind procedee cu mult mai obscene, mai vulgare decat injuratura in sine, pe care o condamna ca fiind obscena.
  Acesta este Cristoiu, cel care, inainte de a o face Dragnea, ii blama pe Kovesi, pe Iohannes.
  Am urmarit deunazi la Antena 3 un fragment de o imoralitate si de o nocivitate scandaloase: Gadea si Badea profitand de nervii prea incercati ai unui invitat, il incitau spre excese, ca sa poata oferi celor care cauta pretexte impotriva mitingului din 10 august, sa-l murdareasca.
  Cand asemenea ticalosii se intampla aproape zilnic, putem ramane indiferenti?
  Cred ca ar fi nevoie chiar de un CNA – replica serioasa, morala, exigenta a celui existent, alcatuit in cea mai mare parte din penibili mercenari ai puterii.
  ,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro