Yes, you can! – însă doar dacă vă băgaţi minţile în cap, oameni buni. Cu alte cuvinte, e suficient spaţiu de negociere pe dreapta, şi destul timp, dacă lumea pricepe care-i miza de pe masă, care-s funcţiile ce trebuie câştigate în alegeri şi cum să arate o soluţie câştigătoare politic pentru Capitală, astfel încât ea să poată fi şi aplicată în viitorii patru / opt ani, nu să rămână doar un vis frumos.
Zic să bem un pahar cu apă rece, să punem o muzică cool, să ne calmăm un pic şi să analizăm cu capul limpede cum arată instituţiile Bucureştiului şi de ce au ele nevoie ca leadership, după 12 ani de dezastru clientelar şi eroziune de capacitate administrativă sub PSD. O să fie mai clar în momentul ăla că negocierea pentru o soluţie unică pe dreapta nu trebuie să fie de tip totul sau nimic: ori te omor eu pe tine şi candidez, ori invers. Se poate coopera.
În linii mari, lucrurile stau aşa:
- Există în Bucureşti 7 primării, nu doar una, plus funcţia de viceprimar la Primăria Generală (sau chiar doi viceprimari, dacă se va decide aşa), care poate căpăta greutate reală prin desemnarea unui sector important de policy ca responsabilitate (cum ar fi traficul, urbanismul etc). Deci putem avea în Bucureşti 8-9 poziţii la vârf cu atribuţii strategice.
- Primăria Generală are, în spiritul legii administraţiei locale româneşti, un rol politic coordonator, de lider pe proiecte mari, relaţia cu guvernul, viziune pentru oraş ca întreg, plus serviciile cruciale (şi cu mari probleme) ca transportul comun şi încălzirea centrală. Doar ultimele două îi mănâncă în prezent două treimi din buget.
- Sectoarele deţin toate sursele proprii de venit (adică cele autonome) ale oraşului: acolo se află rolurile fiscale pentru impozitele locale (clădiri, terenuri, vehicule), ele adună şi folosesc nestingherit aceste venituri proprii. Primăria Generală trăieşte dintr-un impozit central partajat (cel pe salarii) şi alte transferuri, deci mai curând din relaţia cu centrul. Sectoarele au mai multă autonomie şi mai mulţi bani proprii, prin comparaţie cu situaţia din alte capitale europene.
- Bucureştiul e capitala europeană cea mai strangulată teritorial: oraşul se termină imediat după blocuri, neavând în componenţă suburbii sau teren extravilan; există primării complet autonome chiar în interiorul liniei de centură. Această situaţie e atipică în Europa şi crează dificultăţi mari în coordonarea cu zona funcţională dimprejur: reţele şi servicii de transport; centura ocolitoare; probleme cu managementul deşeurilor; proiecte private de investiţii în afara oraşului, dar care îl afectează direct etc.
- Soluţia de manual la problema coordonării dezvoltării în zona funcţională Bucureşti ar fi o reformă teritorială, ori o Zonă Metropolitană “hard”, care să ia atribuţii legale de la primăriile suburbane. Numai că asta pune probleme de constituţionalitate şi necesită discuţii politice şi referendumuri locale care se pot întinde pe ani de zile. Planul B, mai realist pe termen scurt şi mediu, constă într-o cooperare rezonabilă a PMB cu câteva ministere cheie (Transport, Mediu, Energie) pentru a suplini această hibă a celei mai limitate spaţial capitale UE. Asta, dacă vrem să se şi întâmple ceva în viitorii patru ani, nu să îmbătrânim toţi jucându-ne cu carioca pe hartă, visând utopii de redesenare a sectoarelor ori limitelor administrative ale Capitalei, cum tot facem de vreo 20 de ani.
- Politic, toate partidele de dreapta au candidaţi rezonabili, oricare din ei fiind mai bun decât Gabriela Firea. E valabil şi pentru PNL: Rareş Bogdan e într-un joc de imagine, dar impresia mea e că nu va fi el candidatul partidului. Organizaţia Bucureşti e altceva faţă de ce era acum patru ani iar frământările de zilele astea şi excluderea blatiştilor moşteniţi din epoca Buşoi contribuie la separarea apelor. În câteva săptămâni vor ieşi şi ei cu un nume acceptabil, iar atunci lucrurile se clarifică şi toate opţiunile viabile vor fi pe masă.
- Localele nu sunt ca Euro-parlamentarele: nu vor fi prezenţi la vot studenţii şi nou-veniţii în oraş fără acte de domiciliu formalizate, adică în general electorat tânăr şi mobil socio-profesional, ceea ce avantajează PSD.
Din cele de mai sus reiese că, în logica sistemului românesc de administraţie locală – care în linii mari nu-i unul rău – sectoarele Bucureştiului sunt locul potrivit unde să experimentezi reforme în prestarea de servicii pentru cetăţeni, pilotări de tehnici noi, idei creative, şamd. Există şi atribuţiile legale, şi libertatea de management, şi resursele ca s-o poţi face.
Primăria Generală trebuie să fie factorul de echilibru, unde negociezi marile proiecte, consensul politic pentru o viziune pe întregul oraş, şi unde trebuie să poţi susţine toate astea cu o majoritate rezonabilă în Consiliu şi un primar cu trecut curat. În plus, PMB trebuie aibă o relaţie corectă, contractuală cu guvernul, nu războaie permanente cum au tot fost, ca să poţi rezolva problema energiei (RADET), să faci centura ocolitoare, să treci Metrorex la municipalitate (singura capitală europeană care nu deţine metroul, deci are transportul comun fragmentat administrativ) şamd. Sau chiar ca să faci reforme teritoriale, după nişte ani de dezbateri, dacă se cade de acord pe un plan: acesta trebuie aprobat în Parlament, nu şi-l poate vota oraşul singur.
Datele de plecare sunt deci că avem 8-9 poziţii importate de primari / viceprimari, un rol important pentru echipe şi majorităţi politice, în CGMB şi Sectoare, un rol important al PMB de negociator cu guvernul, şi candidaţi ok de la toate partidele de dreapta. Mai e nevoie să convingi publicul că eşti în stare, la o adică, să şi faci aceste majorităţi politice (inclusiv din perspectiva alegerilor parlamentare, cum or fi ele, anticipate sau nu), pentru că altminteri lumea se demotivează şi nu mai merge la vot: aceasta e natura electoratului pe dreapta, n-ai ce-i face.
De aici trebuie să înceapă negocierile între cei aliniaţi la start, pentru a pune omul potrivit în locul unde îşi valorifică cel mai bine calităţile şi atu-urile politice. În luna martie se pot închega echipele comune pentru toate cele 7 primării ale Bucureştiului, bazat pe o împărţire de funcţii care include şi PNL. Nu-i deloc imposibil şi e loc suficient pentru toată lumea, cu condiţia să se iasă din acest joc de chicken / cine clipeşte primul, în care liderii pe dreapta pare că se tem mai curând de radicalii din propriul electorat decât unii de alţii. Şi ca în orice headhunting, e bine să mergi de la job description către candidatul selectat, iar nu invers, încercând să potriveşti instituţiile după om: Bucureştiul e prea mare şi complicat pentru asta.
Dacă nu se reuşeşte asta, alternativa e clară: Gabriela Firea câştigă, devine lider de facto al PSD, un fel de Dragnea II validat la vot şi cu aură triumfală, iar dinamica politică pentru alegerile generale se schimbă complet, cu nou/vechiul PSD în ascensiune şi toţi ceilalţi în scădere.
Alegerile locale vor fi un test pentru toate partidele ce prin atitudinea politica raportata la aceste alegeri se vor defini politic pentru viitor . PNl,-USR-PLUS – PMP vor fi obligate de electoratul de dreapta si de obligatia de a cistiga alegerile in Bucuresti sa desemneze un candidat comun Daca in zilele imediat urmatoare nici unul dintre partidele enumerate nu dovedesc ca au un candidat de exceptie ce cumuleaza dincolo de vointa lor politica un procent electoral major ,atunci vor desemna cu totii un candidat comun in persoana lui Nicusor Dan . Mai simplu era daca N.D, devenea membru PNLsi isi forma o echipa viitoare cu reprezentanti dintre USR si PMP. A participa in alegeri cu candidati separati de dreapta desfiinteaza partidul care face asta .
mutati o (pe ea, pe capitala) intr un loc romanesc, egal departat de colturile tarii. poate asa veti scapa de de jmecherii (cu nisipurile orientului in urechi) de bucale. acolo s a adunat probabil o cincime din tara, inghesuita n cuburile lui ceausescu, cica acolo i standardul de viata ca n viena si pib ul ca n berlin. cum n are suburbii ? mosia lui pandele (intesata de elitele natiei) nu i legata ombilical de bucale ?
that’s some plan, Batman :)
As zice la Otopeni, unde e plin de geto-daci, mai nou
Dar vedeți dvs, chiar dacă mutăm capitala, Bucureștiul tot va avea nevoie de un primar :)
da, dar atunci n-ar mai fi peceneg cu nisip in urechi, vezi tu …
ar fi asigurat geto-dac (=paleo-ardelean)
Problemele nu se rezumă la abordarea lor în manieră instituțională, ”cooperarea rezonabilă a PMB cu câteva ministere cheie” nu va face magistralele de metrou să ajungă singure până la căile ferate care aduc navetiști în București.
De ce se termină M5 la Valea Ialomiței și nu la o stație intermodală de pe linia ferată dintre Chiajna și Domneștii de Sus? De ce se termină M3 la Preciziei și nu la aceeași stație intermodală, undeva pe lângă Divertiland Park? În capătul celălalt, de ce se termină M3 la Anghel Saligny și nu într-o stație intermodală de pe linia ferată spre Oltenița, cam pe lângă halta Căldăraru? Dacă lipsește o viziune de ansamblu, chiar nu contează cine deține Metrorex, magistralele de metrou se termină tot acolo.
Pe fond intrebarea e corecta si raspunsul e cel pe care l-am dat deja: pentru ca e greu sa iesi cu orice proiect dincolo de limita administrativa a Capitalei, cere un efort birocratic disproportionat. Sa vedem cum o sa fie metroul spre aeroport.
Insa „intermodalele” pe care le propui tu nu servesc mare lucru, nu schimba nimeni metroul cu trenul Chiajna-Domnesti, ultimele fiind cam 3 pe zi. E o legenda asta cu calea ferata veche, reutilizabila. Metroul trebuie extins in directii unde chiar e nevoie de el, nu prin balarii
Nu sunt bălării, ci terenuri ale unor politicieni. E de neînțeles (de-acum patruzeci-cincizeci de ani)de ce trenurile de la Videle(Craiova, poftim!) să ocolească atât pentru gara de nord cu întârzieri de rigoare în loc să ajungă la gara de vest. Probabil (teoria conspirației) de aceea gara progresu’ a fost lăsată de izbeliște(Ok, podul către Giurgiu) ca să nu vină în prim plan idei similare.
destul de conspirativ, da. Sunt destul de putine trenuri chiar si pentru o singura gara, daca o reabilitezi ca lumea. Daca le mai si imprastii terminalele prin oras, sa faca lumea 2h la o transbordare, s-a terminat complet cu traficul de calatori
@Sorin Ioniță – aceea e linia M900, spre Craiova și Timișoara. N-ar urca acolo oamenii în tren spre Craiova, ar ține neapărat să urce și să coboare numai în Gara de Nord?
Da, pentru ca e mai in centru, plus ca multi schimba trenul mai departe
Asa e, cineva care sta pe la Dristor considera de neconceput sa ia un tren spre Timisoara sau Craiova din alta parte decat din Gara de Nord. Chiar si cineva din Drumul Taberei face la fel, ca doar nu va rata ocazia sa treaca prin centru.
Toata reteaua de metrou din Bucuresti e construita pe modelul hub-and-spoke si pana nu se blocheaza de cateva ori cate o jumatate de zi la Piata Romana, n-o sa vrea nimeni sa inteleaga ca modelul hub-and-spoke e depasit inca de la inaugurare.
pai fix hub-and-spoke nu este, metroul Buc a pornit cu prima magistrala ca inel
Prima magistrala nu era inel, iar faptul ca acum se invart trenurile pe inel nu are nimic de-a face cu prima magistrala. Reteaua a fost reconfigurata de mai multe ori, la inceput nici M3 nu era cea de azi. Numai M2 a fost de la inceput asa cum e azi.
Modelul hub-and-spoke presupune aducerea tuturor pasagerilor in centru si exact asta se intampla in prezent, chiar daca nu se intersecteaza toate magistralele chiar in Piata Unirii. Faptul ca M1 de azi se invarte in cerc nu schimba lucrurile.
Daca ar fi cineva intr-adevar interesat de metrou la aeroport, de la Straulesti la Otopeni ar fi cat se poate de simplu de realizat. Dar pe ei ii intereseaza sa cheltuie 1 miliard de euro, chiar daca pentru asta or sa faca metrou pe sub padure. Si da, toti pasagerii de la Otopeni vor fi adusi in centru, asta e obsesia locului.
Ai naibii pasageri, cum vor ei sa mearga catre centrul orasului :) Eu zic sa-i ducem de la aeroport catre o padure, ceva.
De fapt, linia planificata va duce la Gara de nord
E posibil să ai dreptate, așa cum e planificată M6 în prezent. Se presupune că de la Piața Montreal o să meargă înapoi spre Pajura, spre nord-vest, paralel cu M4 și în aceeași direcție, după care o să se întoarcă cu 180 de grade și o să intre în aceeași M4, ca să ajungă la Gara de Nord. Mie îmi place să cred că bunul simț tehnic învinge de-obicei, astfel încât un asemenea traseu nu va ajunge niciodată construit efectiv. Dar în București e totuși posibil :)
traseul e stabilit, si cincer nu cred ca se suceste exact la 180*
Sa ai toate parghiile necesare, mai bine de 3 ani, si sa nu faci NIMIC e dubios.
Cred ca dragnea a fost un pion basist, anti!
(va spun io – base a crescut pretu giganocaloriei pina la cer si inapoi!
Foarte bine ca firea a semnalat, urlat, atras atentia, de moment ce nimeni pana la ea nu a facut ce face ea azi!
Vorbesc despre reabilitarea cladirilor istorice la o scara fara precedent! si a izolarii termice a blocurilor.
Tocmai am trecut pe Iuliu Maniu si am vazut zeci de blocuri turn in curs de anvelopare!
(stradutele si trotuarele de dupa blocuri au fost si ele reabilitate + amenajate zeci de spatii de parcare…
Este buna teoria,doar ca practica este un pic altfel…De unde stim ca cei de pe „dreapta” sunt mai buni? Doar pentru ca cei de pe „stanga”au dovedit ca nu (prea) sunt buni , automat inseamna ca cei de „dreapta” sunt buni?
Asa e logica in democratie, alternarea la putere
altceva inca n-am inventat
Pînă să intre alde Oprescu și Firea în tură la furat, Bucureștiul a avut primari de ”dreapta”. Toate furăciunile făcute de ei au fost centralizate și acum ”stînga” fură cu niște companii nou înființate, adică mai organizat. Misiunea pe care o are dreapta dacă ajunge să cîștige primăria este să-i radă pe ceilalți ca să intre la furat ”ai noștri”. Asta înseamnă alternarea la putere, adică furăm pe rînd.
si atunci ce ar trebui sa facem?
Dam foc la oras si plecam?
Dom’le, n-ar fi o idee rea! E cam de dreapta dar merge, s-a mai ocupat și Nero de proiectul ăsta și a eliberat puțin locul, avînd în vedere că sîntem și noi de geantă latină poate ar merita încercat, mai ales că zilele astea cam bate vîntul!
Ne punem sperantele intr-un asteroid sau intr-un cutremur de 9 grade. Dupa care facem un parc frumos pe Dambovita, sa fie pentru aducere aminte.
De ce sa dam foc?
Nu mai avem .. buldozere ca Ceausescu?!
Este un răspuns totalmente greșit.
Democrația funcționează sub directa pavăză adusă de lege. Alternanța la putere este doar o găselniță mai fandosită. Din categoria „politically correct”.
Cine te-o fi pus sa comentezi pe aici? Se vinde bine?
”Bucureştiul e capitala europeană cea mai strangulată teritorial… această hibă a celei mai limitate spaţial capitale UE” – sigur că problema e reală și gravă, dar nu e totuși cea mai strangulată capitală din UE.
Cel puțin la fel de înghesuit e Bruxelles-ul, care are suprafața și mai mică, și e și capitala Belgiei, și capitala UE!
Bucureștiul are 240 kmp. și 1.800.000 de locuitori, Bruxelles are 162 kmp. și 1.200.000 locuitori – densitatea e cam la fel.
Bruxelles e o enclavă în Flandra, și nu se poate pune problema unei reforme administrative.
Belgia este un cosmar administrativ cu toate „comunitatile” ei lingvistic-teritoriale, iar Bruxelles e greu de gestionat si in centru, nu doar la margini. Totusi paradoxal prin comunitati mai poti alinia unele interese cu suburbiile, daca te potrivesti la limba :) In Bucuresti-Ilfov asta nu-i posibil deloc, ca nu exista nici o cale administrativa de dialog
Bruxelles-ul nu e strangulat decat pentru oamenii ambitiosi care vor sa se plimbe cu masina prin oras la ora 17. Am experimentat si eu asta vreo doua zile. Dupa aceea a fost simplu: bicicleta si metrou. A, si daca am nevoie neaparat sa ies din oras la orele de maxima aglomeratie: trenul. Spre deosebire de Bucuresti aceste variante chiar functioneaza (desi, recunosc, suntem departe de Amsterdam la infrastructura pentru ciclism).
Deocamada Bucurestiul este rosu precum fundul unui pavian, atat primaria generala cat si sectoarele sunt in mana comunistilor si nu cred ca Bucurestiul se va inegri peste noapte prin trecerea in bloc a alegatorilor de partea cealalata, a PNL-lui.
Chiar daca primarul general va fi eventual un PNL-ist, sectoarele vor arata ca o tabla de sah, unul rosu altul negru, in aceste conditii PSD-ul va gasi destule motive sa blocheze fel si fel de proiecte, mai ales cele prin care ar fi afectate direct interesele membrilor, vezi terenuri si altele.
Bucurestiul se doreste a fi o capitala europeana moderna, arata mai mult precum conglomeratele din Orientul Apropiat, haos generalizat iar problema aeroportului Otopeni este deadreptul o catastrofa, sa nu fie legat acesta de oras prin metrou nici pana astazi , un scandal asa cum nici legatura directa de autostrada Ploiesti -Bucuresti nu exista.
Chiar crede cineva ca un primar general PNL poate rezolva doar aceste 2 probleme ? atata timp cat zona metropolitana este faramitata , un primar necunoscut dintr-un sat din apropierea orasului putand bloca daca doreste muschiul sau orice initiativa buna si necesara intregii zone, birocratia cu siguranta va pune capac oricarei initiative.
Problemele sunt mai adanci si care tin de marea politica, de legislatia generala insasi batalia pt primaria generala a capitalei avand o miza majora pt marea politica a tarii.
Sa nu creada cineva ca este vorba de interesele bucurestenilor, este vorba de interesele la nivel national si numai decuplarea de acest aspect ar putea eventul imbunatati situaita bucurestenilor.
Si daca tot veni vorba de metrou, acesta trebuie extins pe o raza de cel putin 60 km de oras, mai ales spre nord unde ar putea fi legat de zona Ploiestului, alta zona economic relevanta, dar asta e alta poveste si nimeni nu spune ca metrolul trebuie sa circule numai sub pamant.
Daca ei fac echipa comuna, impreuna cu PNL, nu vor mai fi primari PSD la sectoare, nici majoritati „rosii” in consilii cum zici
Daca, nu suna convingator, politica romaneasca demostrand cu prisosinta incapacitatea partidelor si a politicienlor de a lucra intr-o echipa formata din mai multe partide chiar daca ar face parte din acelasi spectru politic.
Este nevoie de multa toleranta si compromis politic, fapt pe care nu-l constat in politica romanesca la nici un nivel, insasi divergentele intre PNL si USR fiind griatoare,
mentalitatile nefiind inca intratat de evoluate incat sa permita functionearea unor asemnea echipe mixte, fiecare reclamand puterea absoluta pt el insasi.
E greu sa scapi de aceste metehne, sa ai impresia ca solutiile propuse sunt cele mai bune fara a accepta solutiile porivite din partea cealalata.
De acord cu Ursul Bruno. Mai ales aia cu pavianul e câ se poate de inspirată :)
Bucureștiul e orașul bugetărimii. Asemeni aproape oricărei capitale a lumii, de altfel. Economia privată, atâta câtă e acolo, are doar rolul de a servi bugetărimea. În lipsa imensului aparat birocratic și a ramificațiilor sale, Bucureștiul ar fi doar un mega Mizil muribund trăind exclusiv de pe urma pensionarilor.
Cea mai bună soluție e deci PSD cu coana Pandele ot Voluntari în frunte. Sigur că nu e fancy și nici politic corect să o spui, dar asta e realitatea. Odată și odată va veni vrema marxiștilor pe stil nou ai USR & PLUS, sau cine va fi în locul lor atunci. Dar azi Bükreșul e încă departe de nivelul ăsta de sofisticare. Și apoi nu trebuie uitat că stânga pe stil nou e în general mult mai risipitoare, mai coruptă și mai distructivvă ca PSD-ul strămoșesc :)
Deci mare grijă ce vă doriți!
Ei, aici exagerați întrucâtva. Sigur că București e orașul bugetărimii, dar e și orașul multinaționalelor, al free-lancer-ilor de tot felul ( cu voia dvs, ultimul pe listă…. :) ). Dar situația de acum e un accident, așa cum și actualul Parlament e un accident ( cauzele se cam știu). Situația „pe partide” e acum cu totul alta, s-a văzut la ultimele alegeri ( și coana Firea, chiar dacă ar lua Primăria, nu ar avea majoritate în consiliu acum probabil nici după un număr de „migrări”). Adevărata problemă e că partidele nu mai au „cadre” competente, astfel că noi votăm dreapta pe principiul „să faci ce zice popa” ( că zice că e liberal) ; știm bine că popa e cam bețiv și un pic curvar, însă avem de ales între el și comisarul poporului :)
Acum câțiva ani am văzut un studiu ce zicea că undeva sub 20% din bucureșteni plătesc mai mult statului decât primesc de la acesta. Deci dacă nu s-a revărsat caru’ cu multinaționale și dacă nu s-au prăsit oștiri întregi de freelancer-i între timp, apoi coana lu’ Pandele are pârtie :) Mi-ar place să greșesc, dar nu-i deloc un accident. Accident va fi dacă o ia pe coajă știrista. De asta din 2008 încoace PSD-ul bate tot în Bükreș. A fost o perioadă în care „dreapta” a avut acolo un oarecare succes pentru că era cool să fii de „dreapta”, dar între timp oamenii de prin partea locului au învățat un pic de aritmetică și au înțeles de unde vine banu’…
Nici la nivelul țării victoriile PSD din 2012 încoace nu sunt deloc accidentale. În 2017 doar 3.8 milioane de români plăteau la buget mai mult decât primeau de la acesta. Fraierii ăștia duc România în cârcă. E o proporțiea mai rea ca-n Grecia :) E cam media Bucureștiului… În afara arcului carpatic media celor ce depind de stat e mai mare ca-n București, în interiorul său mai mică. Asta explică de ce PSD-ul nu o duce strălucit în Transilvania dar doboară avioane în restul țării.
Din păcate și mie îmi cam este teamă de băieții ăștia de la USR-cruce care tot își dau cu stînga-n dreapta și învîrt vrăjeala marxistă pe stil nou ca porcu’ dovleacu’. E păcat pentru că sînt și oameni ok p-acolo care sînt folosiți ca momeală pînă cînd securici ca d-alde Burduja & sons (la ultimul apel de seară, ăla micu’ era penelist) intră la produs și atunci o să fie nasol. Ăștia s-au școlit și nu umblă cu căcaturi de hoții ca proștii de la ciuma roșie, ăștia sînt băieți care lucrează pe sume mari și nu lasă urme fiindcă au spatele asigurat și la intern și la extern, adică fac biznis la stilul Bechtel sau OMV. Dacă apucă să se încoțopenească la botoane, au să lase osu’ lustruit și totul o să fie secretizat în mod transparent pentru binele boborului și al interesului național coroborat cu amenințările hibride și asimetrice la siguranța națională.
Vorba redneck-ului: „Dacă arată a rahat și dacă pute a rahat nu mai e necesar să-l guști ca să te convingi.”
Băieții ăști au într-adevăr forma și aroma. Și eu cred că sunt mult mai periculoși ca PSD-ul strămoșesc. PSD-eii fură din lăcomie. Progresiștii pustiesc din fanatism. PSD-eii învăța în timp măcar de formă să discute. Progresiștii, ca unici depozitari ai adevărilui absolut, devin cu timpul tot mai intoleranți.
Domnule este uluitor cum le stii matale pe toate.Si yn absolut orice problema.
Și io mă minunez ocazional :) :) :)
Vise erotice.
„Dreapta” e defapt stanga iar stanga e mai degraba dreapta. Cele mai de dreapta masuri au fost luate de PSD care mai avea putin si seamana geaman cu partidul lui Victor Orban din Ungaria.
PNL-ul a fost mereu de stanga iar USR miroase a neo-marxism-ul la moda in Vest.
Parerea mea….s-o lasam balta cu dreapta si stanga. Sa judecam numai dupa CINSTE si PRICEPERE. Romania sufera in egala masura de prostie (incompetenta si autism) ca si de coruptie (endemica).
Asa ca mi se pare un banc cu „dreapta” cea plina de lefegii la stat, studenti si boschetari presarati cu neo-mafioti super bogati pe care-i gasim distribuiti in mod egal in toate partidele.
Bucurestiul s-ar zice ca e de stanga deoarece e populat masiv cu bugetari (si pomanagii). A fost mereu castigat cu balci de stanga. E un oras de mari feudali (care ca numar sunt minoritari) si multa pleava (care consuma circ medieval).
PNL merge direct intr-un zid de beton cu piciorul blocat pe acceleratie. Toate gandurile de mai sus e ca povestea cu Alba ca Zapada depanata intr-un bordel de dame obosite.
USR are cele mai mari sanse in Bucuresti….. cu conditia ca PNL sa accepte asta……Si nu va accepta! = sanse foarte mari pentru madam Firea.
Nu toţi cei care sunt contra PSD sunt de dreapta. A-l considera, de exemplu, pe Cioloş de dreapta este o mare ipocrizie, întreţinută mai ales de grupările de stânga care de fapt luptă contra dreptei autentice reprezentată de PNL. Chiar şi Barna, se declară că e de dreapta, dar face alianţă cu stânga progresistă de tip Macron-Cioloş. De fapt, asistăm la o recrudescenţă a neo-marxismului care, pentru diversiune, se consideră de „dreapta”. S
indiferent care sunt obsesiile tale ideologice, sunt irelevante
Nu doctrinele politice au stricat- si nu ele o sa repare Bucurestiul
Intradevar, politica la nivel local ar trebui sa fie lipsita de orice idei doctrinare, aici fiind vorba de necesitatile zilnice ale cetatenilor incepand cu transportul in comun si pana la curatenia de pe trotuare.
Prea ne amagim cu stanga/dreapta si alte idei, occidentalii fata de noi au inteles mai bine care este rolul primarului si cel a politicianului la nivel inalt fapt pt care comunitatile locale functioneaza mai bine decat acolo unde lupta ideologica este purtata pana la nivelul portarului a unei institutii.
Nu neaparat, politica la nivel local, ca si national, poate sa fie foarte bine doctrinara
In Bucuresti nu este, e o constatare de fapt. Nu asta a stricat orasul
Personal nu pot recunoaste necesitatea unei abordari doctrinare in vedera decolmatarii canalizatiei unui oras s-au a alimentarii cu apa potabila si energie.
Ne lipseste pragmatismul si abordari in sensul rezolvarii unor probleme reale, preferam sa ne ascundem in spatele doctrinelor, dictrine care insa nu ne scapa de fecale care ar putea inunda strazile.
Nu sunt copil :). Normal că pot aranja licitații, de fapt fac asta aproape zilnic, dar e mai la îndemână să o facă direct prin companii. Că pe companie nu o întreabă nimeni cât a dat pe lopată sau pe camion, pe când cu licitațiile, nu se știe peste 10 ani…. Problema e că dacă facem o statistică, asta a schimbat structura capitalului în oraș, de unde până acum procentual capitalul public scădea și cel privat creștea – nu suficient de repede pentru gustul meu, dar…, acum pare să fie invers. În fine, asta nu e esențial, dar e totuși relevant.
Cât despre administrare, Bucureștiul n-a fost niciodată vreo oază de bună administrare. Dar diferențele erau vizibile din cosmos. Practic sectorul 5 era în 1985. Am fost doar pentru o negație de la ei ( însăși ideea actului e stupidă) și am ajuns într-un fel de hală cu multe mese unde intrau oameni de-a valma, majoritatea pentru ajutor social ( „vreau să vorbesc cu primarul Evanghelie”) , fără nici o ordine și fără nici o noimă. Comparativ, la sectorul 2, cu numere de ordine și birouri separate pentru cei cu copii ( era vorba de ceva legat de concediul pentru mame sau de alocație, nu mai rețin) părea cam ca saltul de la maimuță la om :)
Când acum 10 ani orice lucrare publică se făcea prin licitație cu companii private iar acum madam a înființat o mie de companii municipale, cred că putem zice că există totuși și o componentă doctrinară. Bine, dacă mă întrebați pe mine asta e doar din cauză că actuala gardă din PSD nu prea mai e capabilă să fure altfel decât prin căpușare, din lipsă de dotare intelectuală, dar oricum am da-o, cred că după mandatul Firea structura economică a orașului e mai aproape de cea din ’89 decât înainte. Cu rezultatele pe care le vedem. Eu locuind într-o zonă adiacentă sectorului „Vanghelie” am putut vedea lucrurile astea „în mic”, și sunt șocante: la limita de sector intrai de pe zăpadă pe „asfalt negru” ( Vanghelie nu a făcut niciodată contracte de deszăpezire) ; în sector nu exista nici un supermarket, mergeam să fac cumpărăturile la ieșirea de pe A1, care e în sectorul șase. Nu mai vorbesc de informatizarea administrației, am ajuns oarecum întămplător la un serviciu de-al lor, m-am simțit ca în „tărâmul uitat de timp” , comparativ de exemplu cu sectorul doi, unde am locuit cât am fost bucureștean. Deci există o componentă doctrinară, câtă vreme primarul chiar își pune în gând să o implementeze, ceea ce la noi nu se prea întâmplă de fapt ( spre norocul nostru în final) , majoritatea politicienilor neavând nici o tangență cu ideologiile și în general cu științele sociale.
Nu fiți copil! Coana lu’ Pandele n-a înființat companiile municipale de teamă că cine trebuie nu poate câștiga licitații. Cine trebuie le câștigă în continuare cu brio. Le-a înființat ca să existe un circuit mai predictibil și mai natural al banului în natură. Plus că ele au generat puzderie de slujbulițe sigure și ieftine pentru oamenii de bine („grassroots activists” pre limba politic-corectă) de la baza lanțului trofic.
Nu fac distincția între sectoarele Bükreșului, dar tot orașul mi s-a părut de fiecare dată când am ajuns acolo și peste tot, la fel de sordid, trist și prost administrat. N-am văzut acolo niiciodată nimic care să semene a civilizație. Are așa un aer de corcitură între așezământ turcesc din Anatolia și târg sovietic de provincie. Așa cum zicea cineva mai sus, doar meteoritu’, cutremuru’, sau focu’ ar mai putea drege ceva…
In opinea mea batalia politica pt Bucuresti are alta miza, pozitionarea candidatului cat mai buna in vederea alegerilor prezidentiale, in optica politicii dambovitene postul de primar general al Bucurestiului fiind rampa de lansare pt functia de presedinte.
Din acest punct de vedere este normal si firesc ca fiecare partid in parte sa vina cu un candidat propriu si nu vad de ce sa n-o faca.
Pana acum alegerile intr-un singur tur al primarilor a fost defavorabila gasirii aliantelor precum celei invocate de domnul Ionita si altii, dreapta sa vina cu un candidat comun.
Inca nu stim cum se vor desfasura alagerile din anul acesta, intr-un tur sau doua.
Daca varianta celor doua turururi de alageri sa va aplica necesitatea unei aliante preelectorale nu este data, marea incertitudine care planeaza deocamdata asupra politicii.
Dupa cum vedeti, nu conteaza ce vor bucurestenii si care sunt doleantele acestora.
As spune ca exista o componenta deoctrinara in sensul ca intotdeuana criptocomunismul vine la pachet cu privilegiile personale, iar privilegiile- cu administratia primitiva.
Este mult mai putin de furat intr-un stat lliberal decat intr-unul socialist si, oricum, sansa se a acumula venituri mari intr-un stat liberal este suficient de mare in afara adminstratiei.
Spun asta pentru ca Bucurestiul nu poate fi altfel decat Romania.
In conditiiile in care Romania ar fi un stat liberal, administratiile locale ar avea alta infatisare.
+++
Problema noastra majora este ca ne incapatanam sa credem ca exista o solutie a bunastarii care rezida exclusiv sau preponderent in buna administrare si in calitatea politicienilor.
Pentru a fura nu este nevie de nici o doctrina, aici este vorba de instincte primare. Nu exista justificari doctrinare pentru furt.
Nu eu am obsesii, ci comuniştii şi manipulatorii de profesie din arsenalul stângii progresiste.
Da, e adevărat. România nu e la nivelul de „emancipare” la care Barna & Co. să-și poată spune crezul pe față. Stânga a’ bătrână cu bugetari, țărani și pensionari e ferm în ghearele PSD. Și atunci tot ce le-a rămas ăstora e să se declare „de dreapta”.
Unul din oamenii lui Cioloș, Valeriu Nicolae, a avut tupeul să spună lucrurilor pe nume într-un articol din Dilema Veche adânc înjurat de toată „lumea bună”: Niciunul din parlamentarii USR-PLUS nu a fost niciodatîă capabil să facă nimic pe cont propriu. Cu toții sunt direct sau indirect milogi ai statului ce trăiesc exclusiv din lefurile de parlamentar. Din puctul ăsta de vedere stau mai rău ca ricare alt partid.
https://dilemaveche.ro/sectiune/pe-ce-lume-traim/articol/problemele-usr-plus
Nea Sorine , nu mai vorbiti de dreapta , poporul vrea comunism , nu te-ai prins nici acum ?
“Bucureştiul e capitala europeană cea mai strangulată teritorial: oraşul se termină imediat după blocuri, neavând în componenţă suburbii sau teren extravilan; există primării complet autonome chiar în interiorul liniei de centură. Această situaţie e atipică în Europa şi crează dificultăţi mari în coordonarea cu zona funcţională dimprejur: reţele şi servicii de transport; centura ocolitoare; probleme cu managementul deşeurilor; proiecte private de investiţii în afara oraşului, dar care îl afectează direct etc. “
1. Ati facut dvs. un studiu sau aveti cunostinta de vreun studiu, pe care nu l-ati citat mai sus, care sa faca un clasament al capitalelor strangulate si in care Bucurestiul ocupa pozitia fruntasa?
As fi foarte interesat sa il citesc si eu.
2. Cam pe unde ar trebui sa se termine autoritatea primariei orasului Bucuresti pentru ca sa nu mai avem “dificultăţi mari în coordonarea cu zona funcţională dimprejur”?
a. judetul Ilfov poate? – nu fiindca am avea “dificultăţi mari în coordonarea cu zona funcţională dimprejur”.
b. regiunea Muntenia poate? Nu fiindca am avea “dificultăţi mari în coordonarea cu zona funcţională dimprejur”.
c. Romania poate?
1. Da
2. Ideal, ar trebui sa corespunda cu zona functionala economica. Vezi studiul JICA din 2000, desi e deja vechi: cam dublul suprafetei orasului.
Zonele Metropolitane nu s-au inventat in Romania
Desi sunt un adept al ideologizarii vietii politice romanesti, in cazul Capitalei consider ca este mai degraba nevoie de onestitate.
Desigur, toti fura. Toti au clientela politica. Dar m-a bucura sa faca si ceva. Pana acum doar au furat.
+++
Nu suntem capabili de proiecte de anvergura. Toate proiectele uriase ale Bucurestiului sunt inutile, mai rau incurca sau nu vor fi terminate vreodata.
In schimb, Bucurestiul a devenit o enclava comunista, oribila si in caracter si ca estetica. Sunt venituri mai mari decat in alte parti ale tarii, dar orasul este de o hidosenie maxima, de un prost gust desavarsit si populat de cetateni fuduli si prosti ca noaptea.
Cine va conduce aceasta hazna, nu va face de fapt decat sa puna capace de aur pe oale cu fecale.
Frime locale cu lantoaie de aur la gat, vouchere ale primariei Capitalei pentru orice (nu exista inca pentru analize de urina si nici pentru osanza de porc sau pentru betisoare de urechi – dar mai avem timp).
Probabil Marx a fost budist si nu si-a rascumparat pacatele, asa ca a fost reincarnat intr-o ipostaza mai finuta (aparent) fara barba, dar cu aceleasi apucaturi.
Bucurestiul este intruchiparea locala hada a unei tari intemeiate pe cultul imbecilitatii.
In cazul Bucurestiului se aplica bancul studentesc ca este totusi permis sa-ti inseli dreapta cu stanga, cand te plictisesti.
La aceasta ora, prin incapatinarea sefilor de partide si a candidatilor aveti in fata cit pret pun ei pe interesul comun, al cetatenilor pe care il striga de dimineata pina seara.
Egoul sefilor PNL depaseste cu mult altitudinea Negoiului, prin sintagma „PNL va avea candidat propriu.”
Solutia vine, in opinia mea de la candidati. Cind veti auzi pe vreunul sa zica: „Eu renunt si eu si staff-ul meu ne vom alatura lui X!” atunci veti sti ca incepeti sa gasiti normalitatea, sa se accepte ca existe un candidat mai valoros decit mine.
Sau eu renunt sa candidez la primaria generala, voi candida la sectorul 2, sa zicem.
doar PNL tine sa aiba candidat propriu?
Pai da, fiindca nu au pe nimeni la ora asta, dar vor avea ei pe cineva. Prestatia jenanta si penibila de acum 4 ani.
Sigurii doi declarati sunt cei doi, ubul de la PLUS celalalt teoretic al USR.
In schimb nimeni pina acum, sau n-am sesizat eu sau nu-s asa vocali, nu se manifesta interesat pentru sectoare.
Mare dreptate aveți! Ceea ce pare a fi azi primul partid al țării (sau în cel mai rău caz al doilea) trebuie să se dea neapărat la o parte și să facă pârtie în fața tovarășilor cu experiență de la taraba lu’ Micron. Un astfel de exemplu strălucit de solidaritate a „dreptei” e dat de PLUS prin numirea unui anume Liviu Iolu catindat la primăria Ieșilor. Să vii cu o nulitate care nici măcar nu e de prin partea locului la primăria a ceea ce e totuși a doua capitală a țării e mai mult decât o ofensă la adresa ieșenilor. E o tâmpnie gratuită care spune multe despre nivelul intelectual și moral al autorilor isprăvii.
Soluția vine într-adevăr de la candidați. Natural ar fi ca ală care realizază că e oricum în plus să se retragă. Însă așa ceva e inimaginabil în țara piticilor cu fudulii gigantice. Cu voia dumneavoatră, cea mai mare densitate de atfel de pitici gonflați e tocmai în sfânta sfintelor: USR-PLUS…
Excelent spus „piticii cu fudulii uriase”. Exemplul de la Iasi este extrem de concludent in contextul a ceea ce am scris si nu face decit sa confirme pentru a nu stiu cita oara chestia cu Maria si palaria, pentru care acum multi ani mult m-am contrat cu cineva apropiat, eu spunind ca nu se poate, ca se va schimba ceva, celalalt taindu-mi elanul tineresc cu Maria si palaria…
Personal, la Bucuresti as opta pentru Vlad Voiculescu, fiindca a construit ceva (Magic Camp si chestia de acum citiva ani cu citostaticele), decit cu Nicusor Dan, care e foarte bun la demolat prin justitie magariile unora.
Tânărul Voiculescu va invinge – o multime de raspandaci imi explica zilnic ca doar el poate reabilita și brendul stricat de Varan si instituția cu luminițe albastre care colcaie in spatele ambilor.
Trebuie analizat daca nu cumva ideea de candidati unici ai dreptei nu ascunde o strategie de partid mare si traditional in defavoarea partidelor mici si noi, care nu au alte sanse de a se face cunoscute si valida electoral decat prin candidati proprii.
Păi în realitate doar PNL și USR contează. Cu voturile lor se poate alege primarul fără nici un dubiu. Celelalte partide mai mici pot să „se facă cunoscute” cât doresc. Traian Băsescu însă pare că a ales altă cale de a se face cunoscut ( să îl sprijine pe ND) și mie mi se pare că a ales inteligent, pentru că s-ar putea ca decât un candidat de 3% să iasă mai bine ( din punct de vedere al imaginii măcar) așa.
„Traian Băsescu însă pare că a ales altă cale de a se face cunoscut ( să îl sprijine pe ND) …”
Nu, stimate domn, a primt ordin să se spijine pe sine însuși.
„Baletul” cu sprijinirea lui N Dan este doar pentru a atrage atenția electoratului care l-ar vota pe N Dan. Altfel, înjură birjărește la USR/PLUS , care de fapt l-ar putea sprijini cu adevărat pe dl N Dan, ori de câte ori are ocazia.
Îmi pare rău, dar mie mi se pare că doar USR face balet cu candidatura lui Nicușor Dan, vârîndu-i-l pe Vlad Voiculescu în coaste. Care Vlad Voiculescu nu mă deranjează personal, dar mă deranjează că practic partidul inventat de ND pentru a .. salva Bucureștiul îi refuză fondatorului lui dreptul de a-și asuma fix scopul inițial, acela de a salva Bucureștiul. E ceva putred aici, și buboiul ăsta trebuie să crape pănă nu cangrenează tot partidul. Cât despre TB, i se poate reproșa orice, dar nu lipsa de inteligență politică…
„USR face balet cu candidatura lui Nicușor Dan, vârîndu-i-l pe Vlad Voiculescu în coaste…”
Este posibil ca din neglijarea surselor publice de informare în ultima vreme, să vă fi scăpat unele informații. Permiteți-mi, vă rog, să vă ofer un modest ajutor.
Dl Vlad Voiculescu NU este vârât de USR în spațiul intercostal al d-lui N Dan, din motiv că domnia-sa este membru al altui partid, anume PLUS.
Apoi, între domniile lor, respectiv, V Voiculescu și N Dan, a fost stabilită o serie de trei dezbateri în urma cărora să fie alcătuită o echipă și să fie desemnat un singur candidat al alianței 2020. https://romania.europalibera.org/a/nicu%C8%99or-dan-anun%C8%9B%C4%83-c%C4%83-se-%C3%AEnt%C3%A2lne%C8%99te-cu-vlad-voiculescu-s%C4%83-fac%C4%83-echip%C4%83/30428522.html
Așadar, securisto-comuniștii înjură vârtos atât la V Voiculescu, cât și la N Dan, străduindu-se să creeze cât pot disensiuni între domniile-lor. …Și, de asemenea, propun noi și mulți contracandidați „pe dreapta”, precum d-nii Teodor Paleologu, sau Traian Băsescu.
La fel au făcut și la alegerile prezidențiale, de altfel.
Da, e adevărat, nu e USR, e Plus. Căsătoria încă nu s-a perfectat…
Problema e că ND are un ascendent moral. Vrem, nu vrem, „resetarea” luptei politice a început cu el. Până la el eram la prezență la vot sub 30% în București. Practic discuțiile astea din USR Plus nu fac decât să îi saboteze acest ascendent. Și le oferă liberalilor un pretext foarte bun ca să îi pună candidatura în discuție. „Păi dacă voi, care urmează să fuzionați, nu sunteți siguri că e cel mai bun, ce pretenție aveți de la noi?” Liberalii nu au în realitate un candidat; degeaba se umflă Rareș Bogdan în pene că „se va sacrifica”, dorința de sacrificiu îi va trece mai mult ca sigur când va vedea sondajele ( o infrângere îl va face irelevant în partid și mă îndoiesc că sondajele ar spune altceva. Publicul bucureștean nu prea reacționează la acest tip de vedete). De asemenea cred/sper că sunt cu picioarele pe pământ drept pentru care cred că, după un număr de mofturi/negocieri ar fi nevoiți să accepte candidatura lui ND, mai ales dacă sondajele interne nu arată mare lucru în dreptul nici unuia dintre candidații lor – și nu cred că. Dar, să fie ND, pentru că ND, cum ziceam, are ascendentul moral pe care nu îl mai are nimeni și care poate fi capitalizat cu ușurință în scor electoral. Pe când Vld Voiculescu… presupun că e un tip respectabil, nu am motive să mă îndoiesc, cel puțin momentan, dar atât; are și PNL câțiva tipi respectabili pe lista scurtă. Dar respectabilitatea nu e de ajuns. ND ar aduce entuziasmul public și ar permite și PNL să mimeze sacrificiul, mângâindu-și orgoliul și câștigând respectabilitate. (scenariul de mai sus îmi aparține, nu l-am luat de undeva „pe surse” dar cred că e plauzibil și ar funcționa, cu condiția să nu fie sabotat din interior)
@Mihai Badici _ ” Liberalii nu au în realitate un candidat…”
Cum așa?! Sunt surprins.
Dl. Marian Munteanu și-a găsit cumva un alt angajament?!
Păi, dacă dl Marian Munteanu nu este disponibil, eu zic că potrivit ar fi să-l susțină pe dl Traian Băsescu, pentru a fi siguri că d-na Gabriela Firea va câștiga fără probleme un nou mandat.
Adică, aproximativ așa cum au făcut și la alegerile anterioare pentru Primăria Generală a Capitalei…
cred că suntem amândoi de acord că acele candidaturi nu erau din realitate :) Acum însă PNL nu are nici un motiv să facă blat deci nu va face.
Da, TB a fost intotdeauna inteligent si carismatic. Intreband o doamna varstnica de ce l-a votat mereu pe Basescu, care a taiat salarii si pensii, si nu a vota PSD, care le-a restabilit si a fost singurul care le-a marit, periodic, raspunsul m-a deconcertat: “Nu stiu. Poate pentru ca avea mereu cuvintele la el, omul era magnetic, nu avea cum sa nu-ti placa sau sa nu-l votezi!”. “Ei, da, stiu, si Diavolul stie sa se faca placut!”, mi-a venit imediat pe limba replica. Apoi ne-am pus amandoi pe ras. Chetiunile astea care vin irepresibil din subconstient, sunt importante in politica deoarece domina imaginarul colectiv, castigarea acestuia din urma fiind hotaratoare in orice modelare politica.
Revenind la chestiunea dilemei “candidati comuni sau independenti?”, mie mi se pare ca ideea candidatilor comuni are doua mari limite, care din pacate continua sa ramana in zona de penumbra. Prima e ca partidul mare si traditional, care precum balta mare cu pescuit intensiv nu prea mai are peste, incearca sa prinda pestele din baltile mici si cu mult puiet, adica sa le”fure”, daca vrem voturile partidelor mici si noi, care sunt si cele care aduc schimbarea, prin stratgema “candidatului unic”. A doua limita, in opinia mea, exprima egoismul partidului mare si traditional, pentru care doar el insusi conteaza, nelasand posibilitatea partidelor mici si noi sa se afirme independent, sa creasca politic si electoral de sine statator, prin a le incuraja sa-si probeze capacitatea si sa-si masoare sansele prin prezentarea de candidati proprii in alegerile locale.
Sintetizand, “furtul” si “egoismul” din stratagema “candidatilor comuni” sunt doua mijloace ale aceluiasi scop, de “unipartinitate” a statului si administratiei de catre partidul mare si traditional de pe esichierul dreptei politice, care, evident, este PNL.
Cred că strategia de a vorbi „în principiu” este tot o formă a fugii de realitate. Da, e adevărat, stratagema ‘candidatului unic’ favorizează PNL ( cinstit ar fi ca PNL să cedeze de data asta, măcar pentru că au zbârcit-o data trecută). Dar care e alternativa dvs? Fără candidat unic probabil va ieși tot Firea. Acum, ce să zic, nu că mă aștept la mari realizări de la ceilalți, dar primăria București mai înseamnă printre altele și o bază materială solidă pentru partidul câștigător, așa că prefer să nu fie la PSD. În ceea ce mă privește am „votat” altfel, mutându-mă :) dar asta e altă poveste. Varianta cu alegeri în două tururi oricum nu era fezabilă, oricât ar fi de înjurat Orban pentru asta fiindcă și dacă dădea ordonanță, putea fi „întoarsă” în Parlament ( și ar fi fost întoarsă). Sincer, într-un fel mă bucur, alegerile într-un tur o să îi forțeze pe „puri” și „imaculați” să negocieze ( sau să dispară) ceea ce va fi o bună lecție despre ce înseamnă politica pentru cei care cred că înseamnă doar discursuri frumoase și postări pe facebook.
@Vlad – ”chestiunile care vin irepresibil din subconștient” sunt altele: Traian Băsescu are temperament de lider autentic, asta însemnând și bune și rele. Zeci de mii de generații au crescut cu astfel de lideri, e normal ca oamenii să recunoască o astfel de personalitate și să o urmeze instinctiv.
Sigur că în lumea de azi, artificială și tehnologizată, nu mai e nevoie de lideri autentici fiindcă ei clatină barca. Dar în cazul asteroidului sau cutremurului de care vorbeam mai sus, exact astfel de oameni vor începe să reconstruiască societatea.
Nu-ți imagina că Uniunea Europeană e veșnică, multe dintre manifestări sunt deja similare cu ale Imperiului Roman de Apus. Prăbușirea nu e totuși prea aproape, fiindcă faza de extindere e încă prezentă. Dar dacă Macron își face Uniunea lui, mai mică și mai eficientă, acela chiar va fi un semn al decăderii.
La Referendumul pentru demiterea lui Basescu din 2012 la Bucuresti prezența la vot a fost de 40% – cum s-au inregistrat numai in Ținuturile Ghighio , care s-au aliniat Sfantului Boicot urmand vorbele lui Avram Iancu cand s-o asezat pe pioneza: ”Apăi dacă treabă – treabă” .
Chestia e ca spre deosebire de nu stiu care ”zalău” sau ”sat ceva mai mare” , la cata populatie are, o prezenta bucuresteana de – sa zicem – 60% ar fi validat acel referendum și l-ar fi trimis pe carismaticul idol al subconstientului romanesc in cu totul alta directie.Gresesc asadar fundamental postacii argheleni care solicita incendierea dragei noastre enclave transilvane din Campia vremelbic numita Romana. E un avanpost perfect al imbecilitatii făloase unde pot petrece oricand un city break agreabil alaturi de oameni care le impartasesc stilul. Firea va mai obtine un mandat doar pentru ca unuia din tagma mentionata – Johannis – i s-a atrofiat total glanda măreției și nu ii poate ierta pe elevii indisciplinati de la USR pentru ca i-au opus un plapand contracandidat la prezidentiale.
Altminteri o vorba generoasa a lui – SUSTINETI-L , BAI, PE NICUSOR ! adresata liberalilor asezati in genunchi pe presul Cotroceniuui ar fi suficienta ca sa ne scape de plicticoșenia sinistra a inca 4 ani cu individa detestabilă.care chiar se inchipuie teribil de desteapta. doar pentru ca e tare in clanță.
Istoria alternativă nu folosește nimănui. Presupun că ochii de pește mort ai interimarului au convins o mulțime de oameni să stea acasă în vara lui 2012 :)
Păi e normal și moral ca partidele mari să sugrume partidele mici. Ele pun piedici actului de guvernare, și nu sunt capabile de nimic constructiv prin ele însele. Dacă membrii partidelor mari ar considera că partidele mici au dreptate sau că fac mai mult bine (sau mai puțin rău :)) ca partidele mari atunci ar trebui să se înscrie buluc în ele :). Nu-i așa?
„Every election is a sort of advance auction sale of stolen goods.” – H. L. Mencken
***
Ce-am mai râs acum câteva zile când USR, răspunzând magistralelor îndemnuri și orientări ale iubitului conducător, chairman Barna, s-a autoproclamat (printr-un fulgerător hocus-pocus, cu 91,25% din voturi «PENTRU» la referendumul intern) ca partid luminos de centru-dreapta, liberal, modern, european tra-la-la.
Ce, îi doare gura?! Dacă așa recomandă analizele specialiștilor de partid și de stat în sondaje, înseamnă că așa trebuie. Ordinul se execută, nu se discută. Și-apoi, știe orice politruc, șefu-i șef și-n pielea goală. Că altfel e debandadă ca-n civilie. Mișcarea mi-a adus aminte de un banc în care unul zice: «mama și tata îs țâgani, io-s român». Nu am urmărit dacă frații lor ceva mai debili politic de la «PLUS», la fel de români de centru-dreapta, moderni, europeni, liberali ca și ei, doar că euro-francofili, nu euro-germanofili, și-au schimbat și ei orientarea. Nu m-ar mira să spună, zâmbind condescendent, că ei nu au ce să schimbe fiindcă chiar așa i-au născut specialiștii francezi în politica din colonii: de centru-dreapta.
Despre PNL, care defilează cu Șică-n frunte și cu Raluca Ț. și Rareș Bezmetic-Venturiano după el, chiar nu mai e nimic de spus. Ăsta nu e partid. Cineva ar trebui să le interzică să mai folosească numele unui partid interbelic care a încetat demult să existe.
Zicea un american, referindu-se la sistemul lor politic cu două partide (unul care se pretinde de centru-dreapta, celălalt care își zice de centru-stânga) care se prefac că se luptă între ele pentru binele public: nu există nici o luptă între Stânga și Dreapta. Lupta e între EI și NOI.
La fel e și în România. La fel în toată UE.
Mi-a plăcut grozav sinceritatea scăpată de sub control din fraza:
«Mai e nevoie să convingi publicul că eşti în stare, la o adică, să şi faci aceste majorităţi politice (inclusiv din perspectiva alegerilor parlamentare, cum or fi ele, anticipate sau nu), pentru că altminteri lumea se demotivează şi nu mai merge la vot: aceasta e natura electoratului pe dreapta, n-ai ce-i face.»
Adică: nu trebuie să fim de dreapta, dar, asta fiind natura (nenorocită, păcătoasă) electoratului de dreapta, să ne prefacem, naibii, că și noi suntem de dreapta până câștigăm alegerile. După aia, vedem noi.
Chestia cea mai comică e că în România sunt foarte puțini oameni de dreapta, fiindcă majoritatea oamenilor decenți au părăsit de mult țara securiștilor atotputernici. Cei de dreapta rămași sunt, majoritatea, oameni simpli și cinstiți de prin sate, care, deși habar nu au de etichetele astea, n-o să voteze în veci un userist doar fiindcă pretinde că e de centru-dreapta. Fiindcă se uită și la ce vorbește, dar și la ce fumează demagogul.
În schimb, mulți orășeni cu o spoială de cultură, pretinșii intelectuali, snobilimea universitară, profesorii & inspectorii școlari, bugetarii împingători de hârtii de prin ministere, ăia care dau ochii peste cap și zâmbesc clipind des, cu multe subînțelesuri extrem de subtile cînd vine vorba de filme «de artă» gen Călăuza lui Tarkovski, care sunt la curent cu ultima operă a lui Liiceanu și care au acasă – necitite – toate cărțile pentru care s-a luat câte un Nobel în literatură in ultimii 70 de ani se închipuie «de dreapta» și li se obține ușor votul dacă li se gâdilă puțin vanitatea. Nu e nevoie de găleți de plastic, de 1 litru de ulei sau de 1 Kg de zahăr, fiindcă e o chestie de bonton printre mulți bucureșteni să pretindă, dacă îi întreabă cineva, că ei sunt de dreapta. Și să voteze orice adunătură politică auto-proclamată «de dreapta». Problemele apar doar dacă intri în vorbă cu ei despre cum e să fii «de dreapta» și cum e să fii «de stânga». Dar cui îi pasă ce e în capul unui papagal vanitos dacă votează «cum trebuie»?
Per total, glisarea pur declarativă spre dreapta a unor grupuri de hipsteri progresiști, organizați în așa-zise partide politice și teleghidați de cei care îi finanțează e o mișcare inteligentă care încearcă să speculeze narcisismul alegătorului bucureștean. Asta fiindcă e, totuși, nevoie și de niște voturi, nu putem lăsa totul in sarcina STS.
„În schimb, mulți orășeni cu o spoială de cultură, pretinșii intelectuali, snobilimea universitară, profesorii & inspectorii școlari, bugetarii împingători de hârtii de prin ministere, ăia care dau ochii peste cap și zâmbesc clipind des, cu multe subînțelesuri extrem de subtile cînd vine vorba de filme «de artă»..”
Da, dar ăștia nu contează, că-s puțini.
Noi, majoritatea celor din București, suntem proști rău de tot, n-am auzit de dreapta și stânga, de-aia de încurcăm în intersecții și se circulă greu în București, iar despre ideologie am reținut doar câte ceva de la Stalin.
Prin urmare, e simplu cu noi, Bucureștenii, nu-i neveoie să ne explicați de multe ori, o vom vota entuziast pe d-na Fifi.
Într-adevăr!
După ce i-ați ales în serie pe alde Halaicu, Ciorbea, Lis, apoi pă „Adrean”, pă Oprescu și pă coana lu’ Pandele nu mai e nicio umbră de îndoială că printe urechile băștinașilor Bükreșului strălucește falnic lumina înțelepciunii.
Domne brave soldate Svejkule, l-ati uitat, desigur intamplator, pe febletea mneavoastra strasnicul Primare Traian Petrov, supt domnia caruia s-au implinit atatea si atatea retrocedari anticomuniste si anticorupte.
Vrea sa candideze iar.
Eu zic sa va uniti supt El, toata dreapta mai mult sau mai putin progressista.
Important e muiepsd.
Doamne Ferește! Cum să-l uit tocmai pe căpitanu’ prezidet a cărui căutătură divergentă văd că vă îngheață până-n zilele noastre mai ceva ca Meduza :)
Adevărul e că așa chel și de-al vostru cum e, v-a tras-o bine de tot și fără vaselină. Că uite că schelălăiți până-n zilele noastre…
Câtă grandomanie transpare în discursul matale, vericule! Parol.
Mai rar așa ceva, am râs cu lacrimi. Sincer, o mai fi unul mai dăștept ca tine, pă pământ?
Dacă nu au actualizat soft-ul, STS nu poate scoate mai mult de 10%. Mă și mir, cică sîntem țara cu cei mai jmekeri IT-ști, cei mai dibaci hackeri, la Microsoft și femeile de serviciu vorbesc românește, etc., etc…
„Zic să bem un pahar cu apă rece, să punem o muzică cool, să ne calmăm un pic şi să analizăm cu capul limpede”
Dap!
…Și să chibzuim „pentru a pune omul potrivit în locul unde îşi valorifică cel mai bine calităţile şi atu-urile politice”, iar acela să fie Traian Băsescu!
Pentru cleptocrația transpartinică pierderea Primăriei Generale a Capitalei ar fi un dezastru. Nu contează, după cum am mai spus, dacă primarii Capitalei sunt de la PSD, PNL, ori independenți. I se pare cuiva că cu 12 ani în urmă Bucureștiului îi era mai bine?!
Dl Teodor Paleologu a înțeles în cele din urmă că dl T Băsescu îl va pune să candideze până și la asociația cetățenească de pe strada pe care locuiește, devenind penibil în cazul în care va candida la Capitală și va obține 2,5% din voturi. Și-și va da seama atunci orice agarici (d’ăștia care cred în extratereștri și în teorii ale conspirației) că-i trimis acolo de băiețeii cu ochi albaștri ca să-i deschidă calea d-nei Fifi.
În felul acesta, dl T Paleologu ar putea sabota cât ar putea contracandidații d-nei Firea, dar nu îndeajuns. Haideți să alegem unul care întrunește toate opțiunile dreptei…
Cel care trebuie să candideze pentru ca grupul infracțional organizat de tip mafiot care a capturat statul român după 1989 să fie sigur că va extrage în continuare resurse din bugetul Capitalei este bravul marinar, mă scuzați, europarlamentar, dl. Traian Băsescu.
Și va fi!
I-ați zis-o! L-ați făcut muci! Mama lui de chel…
Acum că l-ați învins pe matroz în luptă dreaptă puteți să vă cocoțați pă o „treaptă superiuoară” (cum zicea Pingelică săracu’, fie-i betonu’ ușor) și să săriți și la jugulara lu’ Osman Pașa:)
Inca mai suferiti brave domne soldate Svejkule?
Luati o batistuta si suflati toata suferinta, apoi fruntea sus, ce-a fost a fost, acuma trebuieste sa va concentrati pe viitor.
A sosit vremea sa va uniti toti admiratorii stralucitorului Regim Anticorupt si Anticomunist Alexandrov-Petrov si sa votati din nou Primarele pe care il meritati.
Mai sunt destule retrocedari, cumparari si vanzari, ilustrii guignoli GDS-Contributors si-ar regasi rosturile pupatului, la fel si mneavoastra, simplii adoratori ai marelui Capitan Alexandrov.
Totul este ca Peneledele sa se uneasca in cuget si simtiri cu Usere.
Lasati deoparte micile deosebiri doktrinare, important e doar ce va uneste si anume fascicolul de lumina marxista de la Bruxelles-Molenbeek.
Hai succesuri!
Dacă ar candida la ceva, zău că l-aș vota pe numitu’ Petrov fără ezitare. În 2004 l-am votat cu mare îndoială. În 2009 însă fără grețuri. Nimeni niciodată nu v-a mai strivit ouăle cu atâta pricepere și promptitudine. Și altele nu vă mai cresc. Întrebați-l pe dom’ Nasty că ăsta era mare expert în ouă la vremea lui și solicita asistență la numărarea lor.
În rest sănătate vă doresc :)
Deci discuția e simplă: câte primării de sector face primăria „mare”? Două? Trei?
Domnul Ioniță a mai uitat și altă variantă: câte capitale de județ face Bucureștiul? Craiova+Iași+ Galați e de ajuns? Sau mai negociem și Bacău, Suceava etc? Ce ar fi să „eliberăm” Constanța?
USR până acum nu a avut oameni la conducere ( are parlamentari, dar acolo e dificil să te afirmi). Ei au în realitate nevoie disperată de oameni care să se afirme, câteva primării de orașe mari ar fi fix ce le trebuie ca să arate că pot cu adevărat face ceea ce spun. ( PNL are câteva orașe-vitrină – Cluj, Oradea) – dar nici lor nu le-ar strica mai multe. Sunt câteva orașe care nu au fost niciodată la alt partid decât PSD, iar acum e foarte probabil ca o coaliție să schimbe situația. Nu ar avea nici o scuză dacă nu încearcă. E atât de simplu și evident…
Nu știu cât sunt dispuși să negocieze PNL-eii (probabil că nu prea mult) dar ăilalți în mod cert vor totul sau nimic. Știm că nici la București candidatul unic nu garantează nimic (dar admit că oferă totuși o șansă considerabilă), însă în fiefurile PSD chiar și șansa aia teoretică e aproape inexistentă.
USR-PLUS a fost prins în offside cu anticipatele în același timp cu localele. Sub cârmuirea genială a lui Barna e în cădere liberă. Nu cred că are șanse reale să se ridice până în vară. Dimpotrivă, cred că vor cădea și mai mult, poate chiar sub 10% – ceea ce e sfârșitul. Chiar dacă au țipat ca din gură de șarpe că vor anticipate, de fapt nu le doreau. Sperau ca PNL-eii să o dea cu bâta-n baltă până în Decembrie iar ei să profite la alegerile la termen. Acum riscă să fie puși în situația de a avea candidat unic acolo unde PSD îi face oricum rasol, iar PNL să prindă ceva de substanță în București. Foarte probabil că vor decide în buna tradiție strămoșească: „Las’ mai bine să moară și capra vecinului!”
Domne influeiensere si specialiste universale Ionita, eu zic ptr unirea „dreptei” sa va adunati toate fortele liberale progressiste, incepand cu Peneledele si sfarsind cu Usere si sa compuneti o mare alianta, dar sa aiba un nume asa mai pregnant, sa zicem CDR.
Ptr a castiga e suficient sa dati pe goarne idealurile voastre standard: renuntarea la proprietatea privata si vietuirea in comune eco, casatoria si infierea gay si fireste arestarea tuturor elementelor dusmanoase care refuza lumina de la Bruxelles-Molenbeek.
Hai succesuri, sunteti cei mai buni cum la fel de cei mai buni erati si pe vremea Comandantului dvoastraTraian Petrov.
Tu ești Ciolacule? Iar ai vise erotice și n-ai rezolvare a problemei :)?!
Căutați-vă băi băieți femei adevărate. Nu mai umblați cu surogate…
Asa cum se vede si mai sus rumanii nu au nici o sansa sa se indrepte. Fiecare vorbeste pe limba lui, fiecare se crede superior celorlalti, majoritatea sunt intoxicati de ura si frustrare (generate de neputinta cronica), majoritatea nu au minim de bun simt sa-si cunoasca locul si valoarea reala (macar sa o perceapa). Mai nou rumanul majoritar e tzoapa isterica, stridenta si vulgara care se crede Maica Tereza si vrea sa dea lectii la toti, sa-i invete minte. Toti astia care tocati politica pe gura si in taste traiti complet izolati in bula proprie si aveti impresia ca intelegeti lumea prin „retelele de socializare” (de care sunteti dependenti ca trasul cu ochiul prin gardul cu vecinul). Rumanul majoritar e un om mic si foarte frustrat pentru ca in adancul lui constient simte ca e mic si neputincios, fara valoare. NU sunteti in stare sa va adunati macar doi sa faceti ceva bun pentru comunitate (ce notiune straina de ruman!) la scara de bloc dar visati la partide! Partidele in Romanistan sunt doar triburi/clanuri africane cu negrii albi care sunt reunite in jurul unor sefi de trib mai canalii si mai ticalosi decat majoritatea tribului si actioneaza conform tipologiei de trib, adica vor puterea sa se suie in capul mesei si sa-si traga bucatele. Cand castiga unul puterea (nu conteaza partidul si cu atat mai putin doctrina) se schimba radical de a doua zi. Asta s-a intamplat in toti acesti 30 de ani de post-ceausism. Nu a contat nici o doctrina. Toti care au ajuns la putere au procedat LA FEL. Prima miscare e sa-si numeasca tribul/clanul (prieteni, rude) in functii grase de supt banul public si sa imparta saracia acestei tari codase la „ai lor”. Cat exista nepotism, coruptie/spaga, „pile”, „interventii” si mai ales EXCEPTII, nu se poate construi nimic bun. Suntem o tara penibila plina de exceptii. Pentru ca rumanul are haosul in cap si zero principii in caraterul stricat de hot. Rumanul este educat de mic sa accepte strambaciunea si coruptia, sa incerce sa o ia pe scurtatura, sa incalce legea si regulamentul („astea sunt facute pentru fraieri”), sa-i dispretuiasca pe ceilalti, sa traiasca ca un animal de prada incoltit. Si aici, da, intradevar, rumanul e fundamental de dreapta. De sute de ani neamul asta s-a omorat intre frati pentru pamant, bani si case. In familia majoritarului e mereu lupta intre frati, care sa apuce MAI MULT. Da, intradevar, rumanului ii lipseste gena de stanga, ideea de comunitate, ideea de impreuna, e numai pentru el, educat de mic sa fie asa. De aceea nu putem discuta de doctrine, intai ca nu avem principii, apoi ca suntem un popor de hiene egoiste si disperate. Avem saracia in sange, probabil avem o gena a saraciei pe langa cea a haosului. O vedem la clasa de imbogatiti de tranzitie, niste parveniti mai jalnici decat erau aia din timpul lui Caragiale. Vulgari, inculti, prosti, agresivi, stupizi si autisti. Cam asta e defineste pe cei mai multi imbogatiti. Ori motorul unei tari democratice de tip occidental este clasa bogata. Ne uitam la astia din Romania si cam stim ce lipsa de viitor avem. Le vedem beizadelele si stim deja ca viitorul este al altor natii, nu asteia.
In autismul majoritar se discuta de chestii prea sofisticate. Este apanajul bucatarului incepator si lipsit de talent (dar si de bun simt) de a incepe sa gateasca sufleul frantuzesc. Nu avem WC-ul in casa (jumatate mergem la o groapa in pamant in fundul curtii) dar discutam de rachete cosmice.
Asa cum este poporul, sunt si conducatorii.
Un clan de cimpanzei nu-si va alege nici o data pe cel mai slab din randul lor dept sef, romanii o practica cu inversunare din 89 incoace.
Dom’le ce fatalitate ghinionistă să vă nașteți în colțu’ ăla uitat de lume! Că dacă dădeau Marx & Robespierre să veniți pe lumea asta injustă pe treptele de la École Nationale d’Administration azi ați fi avut șansa istorică să aspirați cu neasț eșapamentul unui supérieur subțirel ca o lăcustă ce slobozește din stomăcelu-i sensibil doar arome vegane eco & bio. Iar apoi după doar câteva decade de excelență administrativă seul le ciel est la limite! Când colo, soarta cea crudă & nedreaptă v-a zvârlit tocmai la porțile Orentului în birocrația fanariotă a Bükreșului la eșepamentul uni mitic burduhos îndopat cu rață pe varză, sarmale și ceafă de porc ce slobojește gaze cu efect de seră pentru care în Île-de-France poți fi trimis la guillotine :)
Cum de plecat n-aveți unde pleca că vă lipsesc le patronage et la protection pour Bruxelles și nimănui altcuiva nu-i trebuie vânturători profesioniști de hârtii, nu vă rămâne decât să înjurați cu patimă colțul de Balcani unde vi se aruncă fărâmiturile alea în scărbă…
Dar visele, ei bine visele nu vi le poate lua nimeni! Se făcea că erați la le Palais de l’Elysée când mitocani probabil scăpați din Ferentari năvălesc concentric dinspre rue du Faubourg Saint-Honoré et Avenue du Marigny îmbrăcați în veste galbene și răcnind măscări ce nu pot fi reproduse. E drept că les gendarmes sunt a datorie. Totuși fugiți la nevasta-bunică țipând „Maman! Maman! Ces méchants veulent m’attraper!!!”. Ea vă șterge cu grijă lacrimile, surâde protector, vă liniștește și apoi în cheamă pe Benalla ca să vă reconforteze pe amândoi… Oh, quelle vie!
Eu cred ca UNIREA se poate face doar pe CENTRU!
Deoarece toate partidele parlamentare sunt de centru-dreapta – marog, toate cele care conteaza, deoarece pot exista formatiuni politice de dreapta pe care nu le stim.
Drept urmare, candidatii comuni vor fi ai CENTRULUI, nu ai Dreptei.
(de altfel si regiunile depopulate de unde provin se numesc CENTRU si au rolul de a ne Lega pe toti in Lantzuri de centru lor al Europei – recte, austroungaria, elvetia si babaria. toate mai mici ca suprafata dar mult mai bogate si mai populate!
Sunt uimit de grija pe care o au alții pentru mine! Oameni care au vieți liniștite prin diverse locuri din lume îmi spun cu fermitate și determinare pe cine trebuie să aleg eu, pe banii mei, în orașul meu, ca să mi-l administreze.
Impresionat de mărimea grijii acesteia pentru mine, mi-e imposibil să nu mă întreb care sunt originea și sensul ei, direcția fiind explicită, după cum am zis mai sus.
Vectorii ei se caracterizează prin atitudini favorabile grupului infracțional organizat care a capturat statul în urmă cu 30 de ani, al cărui exponent principal este Partidul Social Democrat. Adică, un grup de „tovarăși” cu ideologie fundamental marxistă, dar care, ca instrument politic al cleptocrației securisto-comuniste, a adoptat limbajul și comportamentul Partidului România Mare, continuatorul național-comunismului ceaușist de tip fascistoid.
Așa se explică, de altfel, atitudinea xenofob-fascistă a câtorva colegi care comentează prezentul text, față de alte articole din spațiul acestei platforme. … Și discursul de tipul Dan Voiculescu, întâlnit la Gabriela Firea, pe care ei o susțin frenetic, sau cele asemănătoare întâlnite la Codrin Ștefănescu, Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea, ori Olguța Vasilescu.
Atacul abject asupra oricărei tentative sociale de schimbare a poziției dominante pe care guvernarea cleptocratică o are în România identifică ideologic acest grup (de colegi comentatori) drept unul marxist-stalinist, în sensul propriu. Or, apare greu de înțeles cum este posibil ca oameni care știu să scrie și să citească, în secolul al XXI-lea, ar putea fi în mod sincer captivați de inepțiile cuprinse în ideologia național-comunistă.
Explicația este tot pe această platformă online, se găsește în numeroasele lor comentarii și constă în susținerea constantă pe care o arată față de cei care extrag [de 30 de ani, în România] resurse din averea publică și le transferă ilegal în proprietatea privată a lor și a apropiaților lor. Or, asta n-are nicio treabă cu ideologia, ci poate fi explicat doar dacă o parte din resursele respective ajung la ei.
Rămâne, totuși, surprinzător faptul că țuțerii cleptocraților care susțin jaful din averea publică (inclusiv a mea, carevasăzică), precum acela înfăptuit de d-na G Firea în București, își imaginează că cei care frecventează această platformă cred inepțiile lor și pot fi manipulați cu ușurință. De fapt, este o jignire adusă cititorilor articolelor publicate în acest spațiu virtual.
Aș vrea să cred că țuțerii marxist-staliniști ai d-lui D Voiculescu înțeleg că efortul lor, acum, când simt că cleptocrația comunisto-securistă ar putea pierde din puterea discreționară pe care o are (și accesul nelimitat la resursele publice s-a putea restrânge), este în van. Pur și simplu, societatea românească a ajuns într-o etapă a evoluției sale în care consideră că națiunea a fost furată destul în ultimii 30 de ani! Ajunge!
Mă aștept, însă, ca cei mai fideli dintre ei să aibă o absurdă inițiativă, fie de teama pierderii simbriei, fie să execute dispozițiile propagandiștilor Dîncu-Gușă-H5 Strategies (și „serviciilor” aferente), și să replice cu mânie marxist-leninistă la comentariul meu. Nu ratați ocazia…
Așa dom’ Costică! L-ați strivit ce pe un vierme pe matrozu’ Petrov, l-ați driblat cu iscusință pe Osman Pașa și acum ne-ați tras-o-n scufă nouă exponenților parșivi ai cercurilor reacționare cosmopolite-naționalist-imperialist-fasciste mai ceva ca Scânteia în vremurile ei bune! Vorba cântecului:
„Să trăiești
Să-nflorești
Să-ți faci casă-n București!”
Nu domnule, nu vă spunem cu cine să votați. Doamen Ferește! Râdem doar de ce veți vota și mai ales de ce va ieși…
P.S.: La treaba cu marxismu’ n-ar fi rău să vă uitați o leacă în oglindă.
Ne plingem noi ca stam prost la capitolul primari, dar inca nu am ajuns chiar in halul alora din America. Uitati-va la patania de mai jos. O vede cineva pe Firea mergind la WC cu microfonul lasat pe ON? Parerea mea e ca inca stam bine.
https://twitter.com/PaulSam27131285/status/1228413300884504576
Brave soldate Svejkule, esti confuz monser, probabil n-ai terminat rezerva de viziky de la iubitul Comandant Petrov.
Nea Costica e din gasca matale, citeste atent ce scrie cand te trezesti.
Hai succesuri marelui Primare Petrov si consilierei sale Nuty Alexandrov!
Nu se pot gasi!
Never-ever!
Liberalii, scuze! sunt autisti!
Iar USR vad ca, catinel, incep sa le calce pe urme din acest pdv. (si nu numai)! :P
Care “dreapta” ?!
Eu am niste repere sa zic mai traditionaliste asupra dreptei. Drepta este traditia care inseamna in primul rand familie, neam, tara adica Patrie…
“Triadele” clasice ale dreptei fiind
Onoare, Patrie, Drapel
Patrie, Munca , Famile
Neam, Tara, Sange (ala care trebe sa-l versi in apararea primelor 2!)
Caci prima conditie a dreptului este datoria .. fata de familie, neam, tara adica fata de Patrie si ca din aceasta datorie deriva drepturile cetateanului. Si ar mai fi ceva : dreapta considera servicul militar o datorie de onoare atunci cand nu il declara ca fiind o onoare si un drept pur si simplu (“[i]in Romania numai Romanii au dreptul sa poarte arme[/i]” – constitutia din vremea lu Carol cel Trufas cu Coroana de Otel [gest de mandrie hohenzolerniana])
Dreapta zice “Dulce et decorum este pro patria mori” si un cetatean este un soldat … (prima si cea mai sfanta datorie a cetateanului fiind sa crape eroic ptr patrie… daca nu poate sa invinga in numele ei!!!)
Cred că sînteți într-o eroare. Dreapta fură elitist și prada este împărțită între inițiații din cercul restrîns, stînga fură de-a valma, fără nicio socoteală (aici se vede lipsa educației) și mai aruncă ceva din rapt amărăștenilor. Punga de mălai și sticla de ulei fac diferența. Dreapta te rade-n cap fiindcă e vorba de Briucsel, criză, austeritate, FMI, investitori strategici și dacă protestezi mai iei și niște ciomege pe spinare, stînga te tunde pierdut la spate și dă cu perie, talc și colonie. Ghici cine cîștigă la alegeri?!
Pe mine ma inspaimanta inclutura ideologica profunda a cadrelor partidelor politice. Si mai mult ma inspaimanta incultura politica a intelectualilor.
Chiar si atunci cand oamenii au o extrem de vaga idee despre ce e dreapta si ce e stanga, fie apeleaza la definitii maniacale („de manual”) fie ridica propria conceptie despre spectrul politic la rang de universalitate.
Mai departe, fiecare presupune ca toti ceilalti au aceeasi idee (bizara) despre dreapta si stanga si se porneste o discutie fara nicio noima.
Mai apare si diferenta dintre mediul politic din diferite state, asta asa, ca sa complice lucrurile si mai tare.
In aceste conditii, cred ca este aberanta discutia despre dreapta si stanga.
Uite o intrebare simpla: cum evaluam unde se plaseaza un partid politic in spectrul dreapta -stanga?
Ai o idee (foarte) fixă cu dreapta și stânga. Chiar nu poți mai mult?
@Gabriel Deliu – chiar nu există mai mult decât dreapta și stânga, orice partid se plasează undeva pe axa dintre ele. Pretenția că nu mai există dreapta și stânga e doar o minciună sfruntată, din partea neomarxiștilor care le-au colonizat pe amândouă. UK e un exemplu excelent, la capitolul ăsta. Activiștii isterici formează o stângă din ce în ce mai radicală, indiferent din ce partid fac parte, în timp ce oamenii decenți formează o dreaptă moderată, indiferent cu ce partid votează.
Dreapta și stânga nu au dispărut, indiferent cât de convenabil ți se pare ție să stârnești confuzie între ele.
Astept raspuns la intrebarea mea simpla.
+++
Iar cu „tu” sa te adresezi ciobanimii tale natale!
Faptul ca le permit unora sa ma tutuiasca deriva din capacitatea lor intelectuala dovedita, astfel incat respectul este derivat din calitatea discursului, nu din formule de politete. Nu este cazul.
Inteleg faptul ca primiti niste directive (fie de la unii, fie de la propria constiinta) dar acest lucru nu este o scuza pentru impertinenta.
Uite asa au ajuns unii sa se creada altceva decat sunt: prin tacerea celor care ar fi trebuit sa le dea peste bot din prima clipa.