… dupa victoria uluitoare de duminica trecuta, n-am mai scris nimic. Stiam ca, oricum, se va scrie mult, asa ca mi-am ingaduit un moment de respiro, pentru a putea savura mai bine frumusetea efemera a lebedei negre. Pentru ca asta s-a intamplat duminica, in cazul in care inca nu v-ati dat seama – peste Romania a falfait, maiestuos, o lebada neagra, lasandu-ne pe toti cu gurile cascate. (Pentru necunoscatori “lebada neagra” e un … concept lansat de Taleb, menit sa indice un eveniment neasteptat, zguduitor in bine sau in rau; morala ar fi “asteapta de neasteptatul”.) Stiam ca n-o sa dureze. Dar speram macar la cele trei zile in care, zice-se, ar tine orice minune, dupa care e interzisa sau incepe sa ingrase. N-au fost sa fie nici alea. Stiam, inca din anii ’90, ca unii romani mananca lebedele (albe) din Viena. Nu stiam insa ca unii romani (altii), prefera, mai nou, lebedele negre.
De la romanii astia aveam asteptari mai mari. Inca mai am. A fost, totusi, o lebada neagra! Nu te intalnesti cu asa ceva in fiece zi. Eu, unul, m-am intalnit cu ea in ’89 si-n 9.11. Si-atunci, de ce sa te zoresti sa-i sucesti gatul? Pana si mortul se lasa trei zile, sa se “raceasca”. Pare-se, insa, ca nu mai avem nici macar atata rabdare. Trei zile e prea mult pana si pentru o minune. Cat ai bate din palme, “invingatorii” s-au impartit in doua tabere: iohanistii “pe stil vechi” – cei care l-au sustinut de la bun inceput, cu pragmatism, pe viitorul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis; si cei “pe stil nou”, care l-au sustinut de-abia in al doilea tur, iar asta dupa ce-l criticasera aspru in turul intai. [Nota: Pentru a evita din start orice suspiciuni, ma grabesc sa precizez ceea ce se stie (sic): In primul tur am sustinut-o pe Monica Macovei, fara a-l ataca pe Iohannis; in turul doi l-am sustinut pe Iohannis. Ma gasesc, prin urmare, ca de-obicei, pe undeva prin no-man’s-land.]
Atacurile – multe usurel vicioase – venite din partea unor intelectuali respectabili, se invart in jurul aceleeasi teme: “Iohannistii pe stil nou (cei din turul doi), se impauneaza cu o victorie care nu le apartine! Asta e fariseism!” (In treacat, dar cu o oarescare legatura, fariseii adevarati se “bucura” pe nedrept de un PR negativ; erau intelectualii vremii.) Pe masura ce se intra in “detalii”, argumentul se dezvolta cam asa: (a) era absurd sa votezi cu Macovei, ca n-avea sanse; Iohannis avea; (b) “ati” strans doar 4,5%, asa ca ce pretentii mai aveti?; (c) ati confuzat electoratul Macovei, scazandu-i sansele lui Iohannis.
Sunt aici intr-atat de multe fracturi logice, ca mi-e si teama ca mai ratez vreuna. (a1) scopul nu era sa ajunga Macovei pe locul doi – ala ii era asigurat lui Iohannis, ceea ce s-a si intamplat; de pragmatici e plina lumea; speranta era sa ajunga pe locul trei, pentru a transmite un semnal ca trebuie schimbat ceva radical in modul in care se face politica. Dar aici te scrantesti logic daca (b1) ii reprosezi lui Macovei ca a obtinut “doar 4,5%”, cata vreme ai declarant la (a) ca, pragmatic, nimeni nu trebuia sa voteze Macovei; fie respecti logica premisei, fie nu. Iar la (c1) cifrele vorbesc de la sine – 90% din electoratul Macovei a votat Iohannis. [Nota: Nu-i asa ca sunt incredibil de organizat? Azi, maine parca vad ca incep sa folosesc Power Point.]
Da’ fractura logica e precum fractura in boala scleroticelor albastre (osteogeneza imperfecta, daca preferati, de care suferea Toulouse-Lautrec, care se caracterizeaza prin fragilitate osoasa crescuta) – o data pornita, e greu de oprit (si, precum HTL, risti sa ramai pitic, chiar daca genial): daca aceia care nu l-au votat pe Iohannis in turul unu sunt de aratat acum cu degetul, atunci sa aratam cu degetul toate milioanele care nu l-au votat in turul intai sau nu au votat defel! Putina coerenta logica n-a ucis pe nimeni. Sa ridice primul piatra cine poate spune cu mana pe inima ca sutele alea de mii din diaspora, aia care au fost scanteia care au atatat focul din care s-a ridicat lebada neagra mai abitir decat pasarea Phoenix din propria-i cenusa, au fost mobilizati mai degraba de “stilul Iohannis” decat de “stilul Macovei”! Ca eu, unul, n-am identificat inca pe nimeni printre cunoscutii mei – multi! – din diaspora. Dar milionul de iohannisti „pe stil nou” din Romania? Sunt si ei de aratat cu degetul? Sub al cui „farmec” au fost ei? Rog seriozitate la raspuns. Nu ma faceti sa rad, ca n-am mai ras de mult.
Prin urmare, propun sa tragem cu totii aer in piept, sa respiram in punga, daca e nevoie, orice numai sa ne linistim. Avem o lebada neagra care abia, daca mai sufla. Avem probleme mai grave pe partea dreapta, ca de stanga nici nu mai vorbim. In conditiile actuale, cu un PNL pe stil nou despre a carui viitoare conducere inca nu stim nimic, o Monica Macovei despre care nu stim daca isi face partid sau nu, un PMP cu Basescu, e greu de prevazut cum si cand se vor (re)pozitiona partidele atat in raportul dintre ele cat si in raportul cu Klaus Iohannis. Si, daca tot veni vorba, cum se va pozitiona nou presedinte in raport cu ele.
De intelectuali nici nu mai vorbesc.
Asa ca va rog, fiti ingaduitori cu lebada neagra! Zile multe nu mai are oricum. Si stiti cum e cantecul lebedei.
Si eu am votat cu MM in turul I si cu Iohannis in turul II. Cred insa ca faceti o eroare logica.
Stim ca Iohannis a fost votat de 93% dintre „macovistii” care au votat si in turul II. Nu din totalul celor care au votatat MM in turul I.
Intrebarea e cati au fost „confuzati” de retorica anti-Iohannis si in turul II au ramas acasa.
Autorul spune 90, dvs ca 93 la suta dintre „macovisti” l-au sprijinit pe Iohannis. De unde au aparut cifrele acestea? Din moment ce procentul de macovisti e mic nu se pot face calcule statistice precise. Pt o marja de eroare mica ar trebui sondati mii de macovisti, ceea ce nu cred ca s-a intamplat. Eu as specula ca cel putin 97-98 la suta dintre macovisti l-au votat pe Iohannis in turul II. Oricum e laudabil ca Monica Macovei insasi, desi critica in privinta lui Iohannis, n-a fost ambigua. A spus de mult ca lumea sa vina la vot in turul II, ca Ponta trebuie invins, dupa care la sustinut pe Iohannis explicit nu implicit, contrecoeur si tardiv a la Udrea.
Părerea mea este să nu mai acordaţi atenţie tuturor textelor resentimentare de pe unele platforme, chiar dacă mai scrieţi pe acolo. N-am văzut nici o atitudine strategic constructivă a unor astfel de persoane, lăsaţi-i să bată câmpii, se discreditează singuri. Oricum în discuţia nu e Macovei ca persoane, ci principiile susţinute de dânsa, cei care gândesc în termeni de persoane strict sunt captivi acestui mod de gândire şi irecuperabili.
Mai degrabă cred că aceste texte au rolul să creeze animozitate în tabăra pro-europeană. Dacă e să fie demontate le-aş demonta în această grilă de interpretare, coroborat cu presiunile majore pe Moldova, etc.
Şi eu am acţionat la fel, pro-Macovei fără critici la Iohannis, şi cu afirmarea explicită a faptulzui că voi vota Iohannis în turul 2. Cred că aproape toţi votanţii Macovei au făcut la fel, sunt oameni care gândesc şi nu suntem în no-mans land. Suntem o voce distinctă, raţională, a ţării ăsteia.
S-a dovedit că ideea unei competiţii pe dreapta a fost benefică, iar cei care spun că a fost o surpriză mare victoria lui Iohannis ar face mai bine să accepte că teoria centralismului de dreapta în politică pe care s-au bazat în recomandările lor de campanie a rămas netestată, iar succesul aparţine teoriei mâinii invizibile în politică. Cine a fost strategul din spate nu are rost să discutăm, că se va spune că suntem băsişti, şi oricum dânsul este doar ceea ce se vede la suprafaţa apei din iceberg.
gânduri bune,
Cand primul lucru, dupa Victoria asupra lui Victor, e sa faci liste, fie ele exhaustive sau nu, dar in care sa nu-i incluzi, nici macar de dragul unui Formular complet, pe multi care l-au sustinut din primul tur sau sa mai faci si afirmatii ca Victoria apartine doar unei minoritati a intelectualitatii critice, mi-e ca nu prea ai cum sa fii constructiv cand esti trimis Automat in afara cercului. Ai sentzatia, nu doar ca esti plagiat, dar si ca plagiatorul se impauneaza cu lebada ta neagra.
Am inteles la ce va referiti.
Sentimentul meu a fost ca ideea cel putin pe aici nu a fost de a face liste, ci de a ne bucura pe forum si a multumi celorlalti. Eram eu insumi in noaptea aceea pe aici, si cred ca oricine citeste la rece ce s-a scris acum vede ca era vorba de o bucurie la cald. Stiu oameni carora le dadeau lacrimi de bucurie pentru ce s-a intamplat.
Din ce am mai citit am vazut la fel de mult entuziasm si pe Romania curata. Alte platforme nu prea frecventez, dar imi imaginez ca nimeni nu a suferit din societatea civila ca am castigat cei care am votat Iohannis.
Intreaga societate civila a avut o contributie dupa parerea mea. Fara eforturile celor de aici si fara Romania curata nu iesea nimic, desi nu exista aproape nici o comunicare intre oamenii care activeaza in cele doua parti. Rezultatul nu a fost unul planificat si tocmai de aceea cred ca a fost extrem de greu de controlat si torpilat de catre adversarii politici.
Oricum reactiile, criticile sunt de un total prost-gust, chestia cu trinitatea, etc. Se putea si altfel.
ganduri bune,
@Virgil Iordache
„textelor resentimentare de pe unele platforme, chiar dacă mai scrieţi pe acolo”
Nu cred ca e vorba de texte „resentimentare”
si nici de „resentimente” (in acceptiunea Nietzsche).
E vorba de exprimari adevarate acolo (Tudoran, Iaru, Antonesei etc), greu contestabile.
„S-a dovedit că ideea unei competiţii pe dreapta a fost benefică,”
Nu cred ca e vorba de nicio competitie,
cred ca e mai mult vorba de multimi disjuncte care au votat cu Klaus Iohannis.
Eu fac parte dintr-o multime care a fost anti-TB,
o multime care are intesectie multime vida cu multimea Elena U., multimea Calin PT, multimea DD – CVT;
si care are foarte putine elemente comune cu multimea MM
Am certitudinea ca va pot prezenta destul de multi membri/elemente ai ‘multimii mele”.
O tema grea, un examen greu pentru toti (Iohannisti puri, macovisti puri, independenti onesti etc)
RETROCEDARILE
sunt multe ‘directii’, enumar foarte putine, trei:
– Hrebenciuc/Adam/ Sarbu
(in tara, paduri mosii/domenii)
– Bica/Stelu/Cocos-Udrea/
(in Bucuresti, enorm de multe si de mari terenuri intravilane)
– TB/ R.M/.A.Videanu / Costanda, Grueff si multe altele
(in Bucuresti, inca putin cunoscuta, neexplodata, enorm de multe si de mari terenuri intravilane)
Nu ma intereseaza recluziunea astora si spectacolul cu pedepsiri;
ma intereseaza sa se stopeze, sa se recupereze cate ceva si sa se faca dreptate.
Au disparut multe miliarde de EUR/USD:
despagubiri sau transfer dolosiv catre proprietari inchipuiti/
Si sunt si au fost multi oameni profund nedreptatii (urmasi ai burghezi sau truditori din intebelic, insi de centru-dreapta, dreapta dura sau ce-or mai fi si ei)
De exemplu familia mea: astept (inca) justa despagubire de minimum 1MB USD [sau chiar 1MB Eur] ;
familia mea care a votat 100% Iohannis.
Nu am mari sperante.
Klaus Iohannis arata insa ca un om mult mai intreg, fata de ce-am vazut pana acum…
un om cu care, zic eu, ma potrivesc mai bine.
KI un om mult mai intreg.
Mai bine chiar nu se putea spune !
Domnule doctor, nu înțeleg nimic din voturile de blam pe care le aruncați cu zburdălnicie.
1. Nu văd nimic dezonorant în faptul că în turul 1 ați votat cu dna Macovei. La europarlamentare am votat MRU – fiind prefect conștient că nu are șanse – preferându-l (la mustață) dnei Macovei și dlui Johannis.
2. La alegerile prezidențiale, în primul tur m-a nedumerit (puțin) iacobinismul dnei Macovei. Prin profesie (sunt inginer) prefer creația distrugerilor, riscurile comportamentelor destructive fiind imense.
3. În turul 2 totul a fost limpede.
Însă – exact cum declara presa germană – am ales un președinte, nu un Mesia. De acum încolo, multe depind numai de noi.
Poziționările politice ulterioare rămân de dicutat – acum este prematur.
Vă rog să mă credeți, călătorind mult, nu pot face diferențieri între românii din Diaspora și cei din România; orice pădure are și uscături – so what?.
By the way, fiind inginer (bine, cu multe titluri) mă considerați sau nu intelectual?
În așteptarea răspunsului dvs., cu bune urări!
Si inginerii sunt oameni, nu? :) Deci pot fi si intelectuali. Nu tine de patalama.
Ca inginerii sunt si ei oameni…este evident! Ca inginerii pot fi si ei intelectuali..s-a dovedit de foarte multe ori! Ca Dvs. sunteti plin de „fumuri”…chiar ca nu mai trebuie demonstart! :)
PS: „Decat sa fiu marlan, mai bine pierd”! Klaus Iohannis
” Putina coerenta logica n-a ucis pe nimeni.” – este adevarat, dle A. Fumurescu, dar de ce ar trebui sa „traducem” rational totul? De ce nu ne-am bucura, pur si simplu, de acest cadou pe care l-am primit cu totii ( ;) ?) duminica 16.11.14?
Cine l-a meritat mai mult, cine l-a facut posibil sau cine isi atribuie pe drept, sau pe nedrept aportul, etc., sunt intrebari care mi se par de natura a vulgariza un moment de gratie…De ce sa ne privam de sansa de a fi doar bucurosi?
Nu cred ca majoritatea românilor cauta neaparat motive de banalizare sau de râca paguboasa, de ce sa-i punem iar (!) in prima linie, tot pe „defetistii rationali” de profesie?
@Ela,foarte bine zis, Iohannis a fost un fel de ratusca cea urata din poveste, cu care nici intelectualii, nici televiziunile nu vroiau sa se joace, pina cand s-a dovedit ca e de fapt o lebada mult mai eleganta decat celelalte gaini politice obisnuite
… pai cam asta spuneam si eu.
cred ca mai exista o categorie (din care fac si eu parte), cei care am spus clar inca dinainte de alegeri: „In turul I votez cu Macovei si cu Iohannis in turul II”.
Ne era clar ca Macovei nu prinde turul II, dar vroiam sa aratam lumii ca existam. Nu inseamna ca nu-l sustinem pe Iohannis, ci aratam ca suntem capabili de compromis politic pozitiv, nu de „dat la pace”, „la mica intelegere”.
basistii au votat cu Udrea si Macovei, abia au pus-o de 10% (sau cat exact nu conteaza), majoritatea e acum alergica la Basescu (chiar daca pleaca, sa nu mai auda de el), deci no chance din start „stilul Macovei”.
nici dupa Ponta nu se omorau multi, dar ziceau ca e baiat bun.
si si-au dat seama ca nu prea e bun de loc, chiar nesimtit, si Iohannis e chiar bun (> 1 milion de fani pe FB confirma)
plus ca ardelenii asteptau de mult unu de-al lor („stilul Iohannis”) sa faca ordine in politichia damboviteana, si s-au mai suparat si toti neortodocsii (evreii din Iasi si turcii din Dobrogea -asta asa, ca n-ati mai ras de mult).
asa ca in turul 2 Macovei era deja istorie, toata lumea la coada, in Germania cel putin, striga Iohannis (nu stiu la Londra, unde a vrut neaparat sa (nu) voteze d-na Macovei, dupa modelul celeilalte basiste la Paris)
habar nu ai ce vorbesti, in primul tur macovei a avut foarte multe voturi in diaspora, iar in tara ambele tabere, pdsr si acl i-au anulat o gramada de voturi, pentru ca pe ea si macovisti ii urasc atit pdsr cit si liberalii, din motive evidente. Iohannis a fost in 2009 premierul grivco iar in 2012 a sprijinit lovitura de stat condusa de semichinez. Astea sint fapte, nu vorbe, ca sa fiu ironic. Johannis se poate schimba, are aceasta sansa, vom vedea daca vrea si poate.
intorsul armelor, ii si asta un sport national tare indragit de rumini
de,chestie de politica zic majoritatea
altfel o califica un om cu coloana
Eu am votat KI in ambele tururi: merg la vot ca sa-mi aleg presedintele, nu ca sa dau declaratii politice! Iar MM nu avea sanse sa ajunga presedinte…
Dle Fumurescu, daca n-ati inteles care e problema, cititi articolul d-lui Tismaneanu, de pe 16 nov., intitulat Cand imposibilul devine realitate – si comentariile la el. Deasemenea, cititi va rog ultimul articol al dnei Luminita Marcu. Sper ca va fi mai clar acum.
Dl Tismaneanu face trimitere la articolul dlui Aligica. L-ati citit si pe ala?!
E suficient sa cititi ultimele editoriale ale lui Dorin Tudoran, Iaru si alti „johannisti de stil vechi” si veti vedea ce turnura, (nu ca m-a surprins!), au luat intimplarile. Niciunul insa n-a precizat: l-au sustinut pe Johannis de pe vremea cind era PM uslamului sau au inceput cind era cit pe ce sa devina ministru si viceprim ministru? Ori au inceput sa se convinga ca e perfect, decind partidul sau s-a aliat, in vederea fuzionarii, cu vechii dusmani ai uslamului, pedelistii? Eu asa inteleg iubirea netarmurita. Loialitate pina la capat! Deci, cit de vechi e johannismul lor?
Altfel, s-a votat masiv cu pucistul mai mic, antimitoman si antipartidul stat. Nu simt nicio emotie, nicun entuziasm. Doar, linistea ca s-a evitat, pe muchie, recomunizarea Tarii. Cristian Sima spunea ca Johannis nu muta muntii, dar ii pazeste. Vom vedea daca doar atit sau chiar a inteles ce vor votantii sai. Si, poate romanii vor scrie un nou roman cu titlul „Der Erwählte”
Cit mai e presedintele noului PNL, il intreb, ce se intimpla cu Hellwig? I s-a cerut demisia sau victoria de duminica ramine la fel de rasunatoare ca cea din 2012, confirmind varianta pucistului cel mic? Ar fi cam caraghios. Acum afirma ca va proteja tocmai Statul de Drept pe care voia alaturi de „aliatii” penele, sa-l darime.
Lebada nu este domnul Ki.
Lebada neagra este unitatea de care au dat dovada romanii ca sa ocoleasca un rau mai mare.
De aceasta lebada trebuie sa avem grija.
Si eu am destule dubii vis-a-vis de KI.Nu vreau sa detaliez aici( ante-comentatorul meu a subliniat deja cateva aspecte).
Azi,21 noiembrie, la CC domnul presedinte ales a fost confirmat ca fiind legal ales.mai jos voi ca un copy/paste dintr-un comentariu gasit pe FB(si pe care il gasesc indreptatit):
„Azi, la CCR, în timpul speech-ului său, Iohannis le-a mulțumit pentru prezență la eveniment aproape tuturor (alai personal). Desigur, mai puțin lui Băsescu, prezent și el la ceremonie. O fi omis ori pe motiv că n-avea prompterul la el ori ca să dea satisfacție puciștilor aliniați în spate lui, în sală. Scheisse, herr president!”
Sper sa nu ne fi insleta prea tare.
Iar lebada este unitatea romanilor si actiunea civica reusit de romanii de pretutindeni.
In nici un caz domnul KI.No offence!
@ Gobru – de acord.
Că nu le-a mulțumit tuturor pentru prezență nu se face. O fi învățat și el de la alții că un șef de stat ales nu trebuie să aibă considerație pentru cei dinaintea lui. Știu eu unul care a contenit strânsul mâinilor celor prezenți exact în dreptul foștilor președinți, iar pe rexy l-a numit slugă. Hai să-i trecem cu vederea proaspătului ales eroarea care i-a adus atunci atâtea laude celuilalt!
E oarecum minora aceasta disputa. Nu cred ca aici ar fi o sursa de pericol pentru integritatea lebedei negre.
O sursa de ingrijorare mai mare ar fi problema acoperitilor si a serviciilor, a blocajelor dintre institutiile statului „reformat”:
http://noradamian.wordpress.com/2014/11/20/help-presedintele-romaniei-si-ccr-jihadul-acoperitilor-sapa-subteran-la-desavarsirea-blocajului-institutional-33/
Domnule Fumurescu,
Ne ‘stim’ de multa vreme (Vox P,)
Treaba simpla e urmatoarea:
Klaus Iohannis a fost atacat dur/mizerabil inainte de primul tur:
– un Fenechiu de expresie germana (*),
– un „complotist” care trebuie sa de socoteala pentru „complotul” 2012.
– un ‘nepregatit’
Dupa razboi situatia se vrea a fi alta… Multi viteji…
L-am votat pe KI pentru ce este el,
Nu as fi votat niciodata alt candidat din lista celor 14 (V.V.P. , E,U., MM, CPT, DD, CVT … ).
Foarte util de vazut:
http://www.eugeniavoda.ro/ro/emisiuni/diverse/klaus-johannis
sau:
http://www.youtube.com/watch?v=d75I9BF7Wcw
Am incercat ca scriu si sa arat ca sunt multe minciuni electorale.
Exemplu:
„Averea” imobiliara a profesorului KI singur , fara Carmen I,
este mult mai mica decat cea a E.U, (care e huge)
si mai mica decat fiecare avere a candidatilor: MM, VVP, DD.
Vad ca inca se poarta refrenul „ilici” : „sarac,dar cinstit”.
Important nu e cat de mare e averea,ci modul in care s-a dobandit.
Intelegeti?
Ma asigur ca intelegeti : daca X e mai sarac decat Y,dar X nu-si poate justifica averea (partial sau total) , in timp ce Y si-o poate justifica ,cine e adevaratul hot?
@gobru
Nu se poarta acest ‘ilicianism’;
pentru mine ‘ilicianismul’ asta a insemnat lovituri grele in plan personal:
recursurile in anulare ale lui Manea Dragulin + Ilici ,
orientarea infecta fata de proprietarii de case si terenuri nationalizate/furate de comunisti;
si a mai insemnat multe alte nefericiri/nenorciri.
Cred ca cele mai ‘justificabile’ proprietati imobiliare subt cele sibiene (si nu bucuretene!) ale lui Klaus si Carmen Iohannis ( + parinti + rude BRDeutschland).
Proprietatile imobiliare mai greu sau foarte greu justificabile sunt cele ale Elenei U. , DD.
Destul de greu justificabile sunt si cele ale lui V.V.P. + Daciana P. .
Vreau sa comentez un pic despre declaratiile de avere:
Elena U. declara printre multe altele:
2 terenuri bucurestene de 10000m2 (fara sa precizeze zona/adresa). Acestea provin din partajul cu Dorin Cocos. (mai sunt si multe altele)
Nu e clar ce valoare au aceste 2 terenuri, pot valora 2 sau 3 milioane de Eur
dar pot valora si circa 10 milioane Eur (adica 1000Eur/m2) sau mai mult,
Numai aceste proprietati de valoare foarte mare o plaseaza detasat pe locul 1 in topul imobiliar al candidatilor 2014 tur 1.
Explicatii pentru lebada neagra aici:
http://alegatordedreapta.info/ei-inca-nu-au-inteles-ce-li-s-a-intimplat-in-the-box/
Pai, Logic, Santa nu a devenit presedinte cu ajutorul votantilor celalti din primul tur, ci cu ajutorul a celor 10 procente de votanti care au participat (in +) la vot in cel de-al doilea tur!
Fara ajutorul lor nu trecea in veci de 45%.
Revolta civica l-a facut deci presedinte.
qed
(cei din urma ar fi cei dintai la pretentii deci asupra noului presh
daca nu va tine cont de ei si va fi suspendat, s-ar putea sa ramana suspendat!
Ezact!votul celor care au fost mobilizati suplimentar a contat.si majoritatea au votat contra-Ponta si nu neaparat pro -KI
Lebada este spiritul civic si unitatea de care au dat dovada romanii.
Ei(noi) sintem lebada neagra.Si de aceasta lebada trebuie sa avem grija.
Mda, tonul ăsta sceptic și pesimist cadrează perfect cu pipa, ca să nu mai zic de metafora cu lebăda neagră, lebăda albă din Viena mâncată de unii români, asocierea cu Iohannis, bla, bla…
E nasol să fii optimist, doar plăvanii sunt.
Totul e perfect, suntem pe drumul cel bun, avem președinte un om serios, am ajuns un exemplu în Europa, mai ridicăm și noi ochii din pământ, DNA-ul duduie, vreo sută de mii de ticăloși nu prea mai dorm noaptea, deci ce ne-am mai putea dori?
Cui îi păsa de intelectualii care au votat în primul tur cu Monica Macovei și în cel de-al doilea cu Iohannis? Doar sunt majori, votul e liber, conștiințele și gedanken-urile la fel, bine că a ieșit cum a ieșit.
Cred că e cazul să mai și zâmbim un pic, am devenit sursă de inspirație : https://www.youtube.com/watch?v=iVaZ1hvXW0A
Lebada – noul PNL este una ,,frinta” intre PDL incropit de Basescu si PNL supravietuitor atacului basescian, care la fel ca o ,,sabie rupta”, nu vor forma niciodata o arma politica unitara si univoca contra stingii.
La fel ca in ,,fostul” PNT-cd, cele doua ,,aripi”, nu vor bate niciodata ,,impreuna”, ci mereu contra eficientei si unitatii partidului, incit mai degraba un nou partid, initiat de d-na Macovei va fi exponentul eficient si ,,productiv” al dreptei.
Lebedelor care s-au sucit și care l-au criticat pe Klaus Iohannis de mama-focului înaintea primului tur, celor care l-au declarat „un om corupt”, „un Relu Fenechiu cu nume german”, „premierul Grivco”, celor care i-au arătat oglinda și i-au acordat analize critice șuvoi, le transmit un lucru simplu… ar fi putut să se abțină, susținând alți candidați asa ziși „de dreapta”pentru primul tur. Din nefericire, nu au facut-o. Motivele variază, nu mai are rost să mai despicăm firul în patru. Oricum, le mulțumim, am aflat amănunte interesante despre cine sunt acești stimabili și stimabile, cum gândesc în realitate și ce sunt dispuși să facă.
Remarcăm năvala cu care s-au sucit, își acordă credit pentru victoria lui Klaus Iohannis de pe 16 noiembrie, cum se bat pe umăr pe forumuri, exclud sau minimizează rolul susținătorilor lui KI, îi transmit scrisori directe președintelui-direct… este un spectacol trist cu tente grețoase.
Mini-revoluția de pe 16 noiembrie este considerat evenimentul politic european din 2014. O boare de schimbare, într-o Românie sufocată de prostie, minciună, prost-gust generalizat, scandaluri și inechități. Sper să nu ratăm oportunitatea schimbărilor profunde, pe care KI le-a anunțat de la bun început.
Toti care au votat cu MM in primul tur (ca si mine), au facut-o pentru a-i acorda sprijinul in cea mai articulata platforma a dreptei, stiind ca nu are nici o sansa, de fapt pentru a ajunge in II.
Cred ca cine a votat cu MM in primul tur si apoi cu VP (sau au stat acasa in turul II, in afara de caz major) erau ori beti, ori agnostici :)
Rezultatul a fost cel dorit: MM a iesit la rampa si a „cerut” o conditionare de sprijin pentru turul II de la KI. Acesta a fost de acord si „deal-ul” a fost facut. Aceasta luare de pozitie a MM a fost doar retorica, dar a fost o confirmare care poata fi utilizara public impotriva lui KI daca deraiaza.
Nu a fost vorba despre niciun „deal”. Mă distrează suporterii d-nei Macovei, este de-a dreptul înduioșător să îi vezi cât de importanți se cred… Trebuie să le reamintim că d-na MM, cu cele câteva procente obținute în primul tur, NU a avut ce să negocieze, NU a fost în poziția de a pune condiții. De altminteri, Klaus Iohannis a precizat d-nei Macovei că „doleanțele” domniei sale erau deja incluse în fișa sa de campanie. E doar o problemă de a urmări ce propune candidatul ACL de la bun început și de a înțelege jocul politic.
Vă rugăm frumos să ne anunțați când d-na Macovei și Dubi își fac partid. :-)
„In primul tur am sustinut-o pe Monica Macovei, fara a-l ataca pe Iohannis; in turul doi l-am sustinut pe Iohannis. Ma gasesc, prin urmare, ca de-obicei, pe undeva prin no-man’s-land”
As spune ca ati fost in ‘everybody’s land’, mai degraba, au fost destul de putini cei care au latrat incrancenati contra lui iohannis in primul tur, in marea lor majoritate (a acestor putini) fiind sustinatori vehementi ai monicai macovei.
Mi se pare ca ‘fractura’ logicii de care pomeniti e de fapt artificial intretinuta, pe langa faptul ca a o cataloga ‘fractura’ este o mare eroare. Au existat diversi, manifestandu-se mai ales pe site’uri online de impact din fericire redus, care au scris despre iohannis niste ineptii rauvoitoare de mare clasa, din care singura concluzie trasa nu putea sa fie decat iohannis = ponta.. Sa ne amintim apoi articolele lui cornea si zografi care au incercat sa domoleasca aceasta patima irationala, si sunt convins ca fara greselile infernale ale lui ponta care au determinat mobilizarea exemplara a diasporei si geneza spontana a unei solidaritati explosive a celor din tara cu predicamentul diasporei, eram acum depresivi, privind poze de articole in care viitorul presedinte e un mickey mouse..
de un ridicol extrem aceste personaje care acum se bat cu pumnul in piept ca de fapt miscarea populara, mobilizarea la urne, le apartine, e ceva de un tupeu fantastic, care te incremeneste.. plus ca am citit opinia unui individ considerat redutabil (!) cum ca marea realizare se datoreste de fapt ‘luptei continue’ in publicatiile online a celor ‘alesi’, si nu oamenilor obisnuiti (probabil niste dobitoci patenti, dupa autor).. acestor aberanti am doar un simplu mesaj :”pai, ‘budy’, daca ai fi avut influenta de care spui, s’ar fi vazut si la alegerile din primul tur.. influenta ti-a fost atat de mare incat macovei a avut doar cca 5% iar ponta conducea detasat, unde ti-a fost influenta, ‘budy’? In fapt, ‘budy’, n-ai absolut nici un cuvant de spus, ai acelasi impact ca si cristoiu (tradus – nu prea te ia nimeni in serios), iar contributia ta la mobilizarea ptr turul al doilea a fost zero barat, sorry to tell you that” cu atat mai hilar si nelinistitor cu cat aceleasi personale il iau in brate pe iohannis ca si cum n-au mancat usturoi la viata lor.. e nelinistitor, este?
Lebada Neagra e de fapt mai Gri pentru ca au fost unii care se asteptau sa cistige Johannis :-) si au votat consecvent.
Toata galceava meritele e putin rizibila. Meritele sunt ale alegatorilor iar daca e sa identificam personaje influente „meritul” apartine lui Ponta si echipei sale de sfetnici „geniali”. Ei au facut posibil ca in 2 saptamani, aproximativ 2 milioane de romani ce nu votasera in primul tur sa vina la vot si sa-l aleaga pe Iohannis. Pe locurile 2 si 3 la mare distanta se afla Iohannis insusi si observatorii independenti sau jurnalistii care au limitat proportiile fraudei.
Intelectualii si echipa din spatele lui Iohannis au avut un impact minor. Nu cred ca au fost multi convinsi sau convertiti, au fost enorm de multi care stateau pe margine si care eu inteles cu mintea lor in doar cateva zile ca intre cei doi canditati nu se poate pune semnul egal.
Astept un sondaj serios intrebarea „ce va determinat sa iesiti la vot in turul 2?”. E posibil ca multi sa spuna ca le-a placut seriozitatea lui Iohannis, dar asta n-ar fi iesit in relief daca nu exista si un smecher prost si agitat care se dadea serios dar pe care lumea l-a cam citit.
Absolut corect.
Aline, esti mult prea destept pentru unii dintre noi. Mai nou chiar majoritatii. Cu toate acestea simbolismul vetust si analogiile infantile pe care le foloseti ne aduc zambetul pe buze. Chestia cu lebada si cantecul ei e pentru cei care se uita la telenovele si nu l-au votat pe Johannis.
Iti atrag atentia asupra suberbului roman a lui M Shelley. Povestea lui Frankenstein este mai aproape. Dar fiecare moare pe simbolu propriu…