vineri, octombrie 22, 2021

Cum stăm cu banii de pensii și salarii?

La data de 23 iulie 2018, premierul României, d-na Viorica Vasilica Dăncilă, prezenta bilanțul primelor șase luni trecute de la preluarea guvernării.
Am ascultat cu ocazia respectivă înșiruirea unui lanț de realizări în cascadă. Doamna prim-ministru înștiința națiunea că veniturile bugetare aferente primei jumătăți a anului în curs ar fi fost cu 12% mai mari decât cele înregistrate în perioada similară a anului trecut. Ceea ce înseamnă că s-ar fi încasat cu 15 miliarde de lei în plus, aceasta repezentând 2,5 miliarde de lei intrate suplimentar în vistieria țării la fiecare treizeci de zile.
Doamna Dăncilă adăuga, citind conștiincios și- culmea!- fără greșeli ceea ce îi scriseseră consilierii domniei-sale pe prețioasele-i hârtii, hârtii în absența cărora este pierdută, nemaiputând să lege nici măcar două cuvinte în limba română despre care știm că ar fi limba sa maternă, că respectivele venituri au permis punerea în practică a promisiunilor făcute în programul de guvernare. Printre care creșterea salariului minim pe economie, sporirea consistentă a veniturilor medicilor, o oarecare creștere a lefurilor personalului didactic, mărirea valorii punctului de pensie.
De atunci, ne-au mai dat asigurări că am fi pe calea cea bună, că doamna Dăncilă avea dreptate când afirma că țara noastră ar fi “tigrul” economic al Europei, președintele PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, ministrul de Finanțe, dl. Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Muncii și Justiției Sociale, d-na Lia Olguța Vasilescu, și consilierul personal pe probleme economice al premierului, dl. Darius Vâlcov.
A urmat anunțul rectificării bugetare despre care sus-menționații, dar și băgătorii de seamă guvernamentali și ajutoarele lor din dotare s-au dat de ceasul morții spre a ne încredința că ar fi una pozitivă. Că nu se mută bani dintr-un buzunar într-altul. S-au operat creșteri, s-au operat, desigur, și tăieri, îndeosebi în bugetele Serviciilor secrete, despre care știm că nu sunt deloc în grațiile actualei guvernări, nu însă și de la Ministerul de Interne (acesta și angajații lui le sunt fideli guvernanților, atât de fideli încât Poliția Rutieră și Jandarmeria și-au pus onoarea în cui doar spre a fi pe placul doamnei Carmen Dan și a d-lui Liviu Dragnea), la alte câteva ministere, la Administrația Prezidențială.
Tăierile de buget făcute în detrimentul acesteia din urmă au determinat o polemică acerbă între președintele Klaus Iohannis și vorbeții guvernării PSD-ALDE. O guvernare ai cărei politruci și-au mai dovedit încă o dată mitocănia și absența celor șapte ani de acasă. Dl. Klaus Iohannis și-a exprimat fireștile îngrijorări legate de posibile vulnerabilități ale siguranței naționale pe care le-ar putea aduce cu sine amputările bugetare sortite Serviciilor secrete. Problema ar urma să fie tranșată la viitoarea ședință a CSAT, convocată la cererea reprezentanților guvernului, și care este planificată să aibă loc pe data de 4 septembrie 2018.
Faptul că președintele Iohannis a decis ca respectiva ședință să se desfășoare doar în cursul primei săptămâni a lunii septembrie a determinat noi reacții vocale dinspre reprezentanții Executivului. Unii dintre ei au anunțat apocalipsa. Președintele ar pune în pericol astfel plata pensiilor, a salariilor din Sănătate și Educație, onorarea rețetelor compensate, serviciile de protecție socială și multe-multe altele.
Ministrul de Finanțe, dl. Teodorovici a fost, totuși, obligat să admită că o seamă de creșteri de pensii și salarii operate în prima parte a anului 2018 nu aveau acoperirea necesară în Legea bugetului de stat, că se impun reașezări urgente la o serie de capitole bugetare. Iar nu mai departe decât miercuri același domn Teodorovici a făcut cu o inconștientă seninătate anunțul că prin Fondul de rezervă al guvernului bate vântul. Ceea a facut playboyul de la Finanțe a fost silită să  facă și ministrul Muncii, doamna Lia Olguța Vasilescu. Care ne-a dat a înțelege că nu ar mai fi bani pentru pensii și salarii dacă rectificarea bugetară nu devine urgent operațională. Unde sunt atunci creșterile spectaculoase de încasări? Unde este știința planificării în care ar fi expert dl. Darius Vâlcov? Cel cu care dl. Teodorovici ne-a dat asigurări că se înțelege foarte bine, Ce s-a întâmplat cu tigrul economic al Europei? A devenit el peste noapte anemic, slăbănog? Să înceapă oare să se dovedească faptul că au avut dreptate economiștii serioși care au denunțat în repetate rânduri aventurismul economic al politicilor guvernamentale? Care au spus că creșterea economică nesănătoasă, bazată eminamente pe consum, nu este de natură să îngăduie punerea în aplicare a fanteziilor bugetare populiste ale d-lui Liviu Nicolae Dragnea și ale echipei aflate în spatele domniei-sale. Au fost justificate avertismentele președintelui Iohannis? E vorba despre o criză reală, de natură să provoace îngrijorări în rândul populației sau doar despre o manevră politicianistă al cărei rost vizează scăderea încrederii în Instituția Prezidențială? Să fie oare capabilă Puterea ca în septembrie să întârzie plata pensiilor și salariilor numai ca să asmută populația împotriva președintelui?
Până când guvernanții își vor reveni din euforia provocată de participarea la nunta beizadelei lui Dragnea, o nuntă care a respectat în detaliu scenariul din filmul cu mafioții Nașul, nunță cu țoape, cu îmbogățăți peste noapte, cu oameni pretinși de stânga, dar care s-au folosit de prilej spre a-și mai etala o dată ciocoismul, proasta creștere, înavuțirea peste noapte, disprețul față de electoatul pe care pretind că îl reprezintă, iată că am avut parte de un duș rece din partea agenției de rating Moody’s. Care ne-a avertizat, înainte de week-end, că creșterea economică a României peste potențial nu este una sustenabilă și că suntem supuși primejdiei riscurilor șocurilor fiscale.
Oare domnii Dragnea, Vâlcov, Teodorovici, doamnele Dăncilă și Vasilescu au avut urechi să audă toate aceste avertismente? Și dacă totuși le-au au voința dar și capacitatea intelectuală să le priceapă sensul?
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Nu cred ca vor sa înrăiască populatia impotriva lui Iohannis, pentru ca solutii pentru a scapa de el au baietii din PSD (OUG-uri, suspendare, etc). Mai degraba cred ca este o criza reala si nu mai au bani. Nici nu se putea altfel, din moment ce cresterea economica s-a bazat in mare parte pe consum, si mai putin pe productie. La toate astea se adauga cresterile de salarii in sectorul bugetar+alte avantaje pentru bugetari, astfel incat se creeaza perfect conditiile unei crize. De exemplu, deja ANAF-ul trimite in disperare notificari pentru plata unor taxe pe diverse profituri de acum 5-6 ani si mai greseste si la calcule. Am impresia ca s-au schimbat niste legi fiscale recent, legi care nu erau valabile acum 5 ani, iar acum unii trebuie sa plateasca taxe si impozite din urma pe niste sume vechi reprezentand diverse tipuri de venituri: din investitii, dividende, etc, etc. Practic aceste legi , votate in secret probabil, se aplica retroactiv de acum 4-5 ani. Gasesc inadmisibila treaba asta, insa cum la noi totul se face si se voteaza in secret…nu ma mai mira nimic.

  • Am primit și eu scrisorică anafică. Habar n-am ce tip de venit mi se pune în cârcă, doar să trec peste trei mii, probabil. (Politically incorrect)E-adevărat că-n anul cu pricina m-am separat de nevastă, deci veniturile mi-au crescut știu ei ce știu.

 2. Ne ducem direct spre „modelul” Venezuela. Iar cine crede în continuare că este vorba doar de triada populism, inconştienţă şi incompetenţă, are o mare problemă cu percepţia realităţii. Asta e punere cu intenţie a economiei pe butuci. Repet – cu intenţie.

 3. In ultimii 20 de ani Romania a avansat foarte putin. Nu discut aberstita cu tigrul Eurooei pentru ca nu am timp de tampenii.

  Este extrem de grav SI simptomatic faptul ca dezbaterea are loc in jurul veniturile la buget si ale cheltuielilor statului. Tatucul stat vrea sa aiba bani destui pentru impotentii sai copilasi gras platiti. Bani luati de la fraierii care se zbat sa ii faca. Tatucul stat creste salarii si pensiile. Ca door nu le creste de la El. Tatucul stat face locuri de munca. E usor sa face locuri de munca platite din buget pentru ca nu tatucul stat munceste pentru buget ci fraierii.

  Dar, mult sau putin, tatucule stat ce vei face cand fraierii nu vor Mai avea bani? Tatucul stat see va imprumuta din strainatwte sa nu cumva sa ii moara puturosii de rowme. Are El grija sa moara fraierii de foame.

  Teoria economica a cresterii prin salarii si pensiile mari dezechilibreaza bietul buget si asa intocmit la lumina lumanarii de pe cruci.

  Pasul urmator va fi devalorizarea. Inflatia e Ultima reduta a guvernelor cripto comuniste.

  Trebuie sa facem acum un plan de trecere a Romaniei lxq capitalism. Dati-mi voie sa nu discut despre nuantele capitalism lui. Vedem nuantele dupa ce il facem.

  Avem nevoie de contracte de munca temporary si cu tmip partial de contracte de munca cu sarcina nu cu timp. Avem nevoie de reducerea impozitarii la 5% in paralel cu reducerea drastica a personalized aparatului de stat si a salariilor acestuia. Avem nevoiie d liberalizarea organizarea educatiei si de concurenta in toata educatia in afara de cea primara.

  Investitie in cai ferate – as vrea sa apuc ziua cand copii vor plsnge CA vor sa mearga cu trenul SI cand oamenii isi vor Lua bikete la trenurile pt liitoral cu 2 luni inainte.

  As vrea ca oorice investitie sa gaseasca pe net official toate procedurile necesara clar si pe inteles.

  Toate astea pot fi facute daca vrem sa le facem. Trebuie sa discutiile asemenea subiecte. Cine altcineva sa le discute?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Criză economică sau nu? Furtuna Perfectă necesară unui ”crash”

Semne de criză economică sunt tot timpul. Într-un sens, crize economice, mai mult sau mai puțin extinse, la nivel de ramură, la...

Relaţii comerciale stabilite pentru fabricarea de tractoare la I.A.R. Braşov, sub licenţă germană, în perioada 1945-1950

Fanteziile şi frenezia cu care activiştii ecologişti din zilele noastre îşi promovează ideile utopice la nivelul conducerii Uniunii Europene au trei elemente...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.