sâmbătă, aprilie 10, 2021

Cum tot reinventăm lupta de clasă

Sincer să fiu, îmi scapă, nu știu chiar foarte bine ce hram poartă domnul Dragoș Anastasiu. Îl văd foarte des la felurite televiziuni, îi aud frecvent vocea la radio. I se cere părerea despre orice și despre toate, una dintre cele mai recente teme pe care respectivul domn a fost solicitat să o elucideze fiind aceea a marii probleme naționale a redeschiderii, fie și parțiale,a teraselor. După care neobositul domn a fost invitat să spună ce panseuri are despre voucherele de vacanță. Spirit european, dl. Dragoș Anastasiu a descoperit că ele, voucherele în chestiune, sunt, înainte de orice, încă un semn al discriminării dintre bugetari și lucrătorii din sectorul privat.
Ce spune, în esență, dl. Anastasiu? Că nimeni nu îi împiedică pe patroni să le acorde angajaților voucherele în chestiune. Numai că ei nu ar avea de unde. Pe când, la Stat, trai nineacă!, nici o problemă. Iar se recurge la banii tuturor contribuabilor. Or, asta nu se poate! E discriminare curată. Gata, dăm fuguța la CNCD și tragem rapid o sesizare!
Da, recunosc, sunt și eu bugetar, numai că nu am beneficiat niciodată de respectivele vouchere. În primul an în care s-au acordat le-am restituit intacte, în cel de-al doilea, pur și simplu, nu le-am mai solicitat. Am spus și scris toate acestea ca să îl liniștesc pe hiper-activul domn Dragoș Anastasiu. Nu fac parte, măcar de data aceasta, dintre aceia care sug sângele poporului. Dintre grașii care trăiesc pe spinarea slabilor, cum edicta, pe vremea când era administrator-șef la Cotroceni, un clasic în viață.
Nu idealizez voucherele în chestiune. Știu că ele au făcut și rău, și bine. Au sporit cifrele de afaceri din turism, au crescut încasările din domeniu, iar respectivii bani în plus au intrat în conturile patronilor din sectorul ce se cheamă codificat HoReCa. Pe de altă parte, o parte dintre stațiuni, hoteluri, pensiuni ,fiind astfel mai solicitate, patronii au profitat și au mărit în consecință prețurile. În consecință și poate chiar artificial, însă fără a crește calitatea serviciilor din domeniu. Le-am suportat cu toții. Nu l-am auzit însă pe dl. Dragoș Anastasiu să vorbească despre asta. Nu acesta pare a-i fi pe lume rostul. Nu astfel de teme îi îngroașă ilustrei lui persoane conturile.
La urma urmei, nu persoana d-lui Anastasiu mă interesează. Dumnealui înseamnă pentru mine nici mai mult, nici mai puțin decât ceea ce sunt, de pildă, șefii Sindicatelor din Educație. De 30 de ani încoace cam tot aceiași. Mă interesează că afirmații precum acelea lansate pe piață de dl. Dragoș Anastasiu sunt parte din operațiunea de reinventarea periodică a luptei de clasă. Ea i-a servit perfect d-lui Traian Băsescu, mai ales în cursul celui de-al doilea mandat, unul catastrofal pentru țară, dar cum nu se poate mai spornic pentru el și apropiații lui ,dintre care unii au prosperat, alții au ajuns mai apoi la mititica. Adică exact acolo unde le era locul.
Astfel de afirmații au mare trecere la public, îndeosebi în vreme de criză. Au reapărut în discursul public în primăvara anului 2020, la începutul crizei medicale, atunci când guvernanții au recurs la cuvântul ce li s-a părut a masca adevărata lor intenție. Tăierea salariilor bugetarilor. Le-am auzit în gura aripii pedeliste din PNL, Le-au invocat și premierul Ludovic Orban, și ministrul de Finanțe, Florin Vasile Cîțu (domnul în cauză a vorbit și el pe vremea în care era în Opoziție despre nenumăratele privilegii ale bugetarilor), și doamna Violeta Alexandru. Primii doi au renunțat, nu știu dacă neapărat din convingere, ci , mai degrabă, din considerente electorale, doamna Alexandru le regretă și azi și nu face nici un secret din asta.
De bine, de rău, România a trecut prin cea mai grea parte a crizei medicale. Din punct de vedere economic, lucrurile nu sunt defel clare. Și aceasta în pofida declarațiilor optimiste ale guvernanților. Unde mai pui că Opoziția politică profită de majoritatea de care dispune în Parlament și adoptă de-a valma hotărâri iresponsabile. În disprețul avertismentului economiștilor. Care nu-și ascund îngrijorarea în privința repercusiunilor pe care le-ar putea avea pe plan mondial situația din ce în ce mai tulbure din SUA.
Tare mă tem că politicienii, indiferent de ce parte a spectrului politic se află, vor încerca să se salveze întărâtând diversele categorii sociale. Avem în acest sens deja destule semne.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Aceste vouchere se acorda in alte state europene, doar familiilor monoparentale, familiilor cu 2-3 copii, sau familiilor tinere fara copii cu salarii mici, atat la stat dar si la privat. Aceasta pentru a si permite un concediu de o saptamana in o localitate turistica sau pentru o excursie, dar si pensionarilor cu pensii mici. La noi a fost un instrument electoral pentru voturile bugetarilor. In plus, a dus la cresterea artificiala a preturilor si a aglomeratiei turistilor in perioada de vara, cu scaderea calitatii serviciilor si asa proaste de la noi, de se prefera Bulgaria, Grecia, Croatia si Turcia. Iar asa zisi investitori precum cei care au venit din Orientul Apropiat sau s-au lasat si de medicina, ingineria pentru turism este pentru ca aici se fac banii mai usor si evaziunea fiscala este la ea acasa. Acestia mereu au gravitat in orice guvernare in jurul politicienilor pentru diferite interese. Si toti si au inceput afacerile cu actiuni discutabile mai putin oneste si legale, dar care au fost prescrise in timp-BTT, privatizari, vanzari dubioase, licitatii de forma, etc.

 2. Stimate domnule profesor
  Poziția dvs privind voucherele de vacanță este irelevantă. Evident, dvs nu stați în aceste vouchere dacă doriți să vă luați o vacanță.
  În ceea ce privește numitele vouchere, nu sunt decât o campanie de proastă calitatate destinată câștigării de popularitate ieftină. La fel, recent, cu campania eMag privind restituirea donaţiilor pentru Cuminţenia Pământului. Un fel de praf în ochii fraierilor.
  Altfel, cu bune urări

 3. „…ce sunt, de pildă, șefii Sindicatelor din Educație. De 30 de ani încoace cam tot aceiași.”

  Dar cele din poliție?! Ele explică doct de ce javrele care-i slujesc pe porci (în sens orwellian, desigur) au voie – chiar este recomandat – să batî vârtos cetățenii. Ba, mai spun și că banii pe care-i primesc nu sunt [numai] de la cetățeni… De parcă Bugetul nu este al cetățenilor unui stat, indiferent de sursele care constribuie la constituirea lui!

  Nu i-am auzit pe sindicaliștii de la Interne protestând, în apărarea angajaților-clienți ai Băncii de Credit Corcodel, spre exemplu, care erau siliți să-și lase cardurile de salarii și codurile PIN la șefii lor din Jandarmerie.

  Așadar, de ce m-ar scandaliza sindicaliștii din turism și evaziunea fiscală de acolo?! Măcar turismul „gri” aduce bani în economia națională și bunăstare. „Javrele”, care nu au fost cercetate și condamnate după 10 august 2018, aduc doar frustrare în rândul cetățenilor.

 4. De ce ati refuzat voucherele? Pentru ca, se pare, nu sunteti impotriva acordarii lor. Ati premeditat asta, in ideea ca, daca vreodata, veti scrie pe aceasta tema, sa nu puteti fi acuzat de oarece interese?! Ati reusit!
  „Da’ de ce nu zici de cutare chestie?!? Ce, nu-ti convine?” Ce-mi place acest hiper-super-ultra argument intr-o disputa! Il intalnesti cel mai des prin comentariile la diverse articole, atunci cand combatantii nu au ori si-au epuizat munitia. Arma secreta, V1!
  Pe vremea mea, cel putin asa se invata la orele de marxism-leninism, clasele care se luptau intre ele erau proletarii, pe de o parte, si capitalistii pe de alta parte. Ia sa vad daca am inteles eu bine: proletarii sunt angajatii din privat, clasa muncitoare? Posibil, conform definitiei – nu au alta proprietate decat forta lor de munca. Dar si bugetarii tot proletari ar fi, conform aceleasi definitii. Doar ca sunt mai ortomani, au venituri si drepturi mai mari si mai cornute. Ori lupta o fi intre patronat, acea clasa de capitalisti lacomi si sangerosi si stat, care, paradoxal, suge sangele capitalistilor si o parte o regurgiteaza pentru bugetari? E scris adanc!
  Oricum. una peste alta, vad ca si dumneavoastra duceti o lupta de clasa!

 5. Normal!
  Respectivele vouchere pot fi folosite numai in Ro si asta inseamna bani direct pt industria din care face parte sus-numitul.
  Voucherele au facut numai rau. Au crescut preturile la un nivel la care Ro nu este competitiva cu tari cu traditie in domeniu.
  Ideea ca in Ro ai putea sa te bucuri de cura de mare in conditiile in care din 60-70 de zile potentia favorabile vremea nazuroasa si apa ba calda, ba rece e doar un vis al celor ce au investit aiurea pe litoral.. Cine a incercat odata Grecia, Turcia, Spania sau macar Bulgaria (incredibil ce ii ajuta faptul ca sint 200km mai la sud si ca fac curat asa cum trebuie) nu se mai gindeste la litoralul romanesc. Plus costurile mari de aici, vesnicii manelisti, topirlanii de peste tot, vesnica aglomeratie (intilnita si in statiunile foarte cunoscute ale competitorilor), muzica ce te inebuneste – fiecare terasa sau zona cu chaise-longue-uri incercind sa acopere zgomotul celorlalti; la fel in stiunile montane. Totul garnisit cu aceleasi „traditii” inecate in tuica (ca daca bei un pic totul pare roz), slanina, ceapa, sarmale, etc.; nici o sansa de normalitate, de adecvare cu secolul in care traim. Ceea ce pare o chestie exotica pt citiva straini, devine un blestem de care nu reusesti sa te desprinzi pt romani. Plus jegul de peste tot. Padurile taiate. Piraiele pline cu gunoi. Ursi, vipere pe unde nu gindesti.
  Totul combinat cu insecuritatea alimentara – nu am curaj sa maninc in Ro si nici atit sa dau copiilor de mincare pe aici. Nu am problema asta in nici o alta tara Europeana!
  In plus agresivitatea agentilor de plaja sau a altor locuri amenajate nu se compara decit cu cei din Italia, in rest lumea e mult mai relaxata si turismul parca merge mai bine.
  In mod normal UE ar trebui sa reactioneze si sa amendeze genul asta de vouchere cu dedicatie -sint ajutor de stat cu destinatie! Cu siguranta ca daca cineva ar face plingere ar trebui sa fie transformate in vouchere cu utilizare universala sau sa dispara. Clar nimeni nu ar mai face concediu in Ro!

  • Vacanta sprancenata oriunde vedeti cu ochii. Tara asta pe care o descrieti intr-un mod absolut sinistru nu va merita. Sau poate nu stiti in ce locuri (mirifice) puteti sa va duceti in mult hulita Romanie.

 6. Foarte bun articol , dle profesor. In multe locuri din presa bugetarii sunt luati la ochi de diverse personaje, cum ca au mai multi bani ca aia din privat, cum ca au avantaje , ca sunt lenesi etc. De parca bugetarii nu platesc taxe, TVA si alte n taxe catre stat. Lupta de clasa , asa cum spuneti, este una falsa.

  Una din nemaratele intunecari ale mintii a multor ziaristi, analisti, oameni de afaceri, o fauna pestrita si mediocra care se perinda pe la TV ,la radio etc.
  Nimeni nu se intreaba daca un stat poate exista fara profesori, doctori, armata , judecatori etc.

  Un stat poate exista fara terase, si chiar vacante pe litoral, dar nu poate exista fara educatie,sanatate, cultura,armata ,politie, adminstratie. Sigur sunt multe de facut in zona bugetara , nereformata in mare parte. Si totusi nimeni nu se intreaba cum se face ca majoritatea salariilor minime pe economie sunt in domeniul privat si ca asta e vectorul plecarilor masive de forta de munca in UE.

  • Hehe, dom’le, te faci niznai. Banii bugetarilor sunt, ca sa zic asa, bani din bani. Banii se fac doar in sectorul privat, cel care aduce profit. Si pe Marx il apucau dracii ca nu putea nega acest mare adevar. Cat priveste alergia la bugetari, aici nu vorbim de medici, profesori si asa mai departe ci de esaloanele doi, trei, patru si cate mai sunt, cu studii putine dar salarii enorme in raport cu ce e in privat chiar la cei cu studii superioare. Iar in privat nu e ca nu dau patronii asa cum insinuati ci pentru ca salarizarea in privat se bazeaza pe calcule de eficienta.
   Si sa nu-mi spuneti ca nu stiti ca salariile bugetarilor sunt masa (monetara) de manevra electorala.

 7. Poate ar trebui sa ne imaginam cum ar fi aratat societatea romaneasca daca presedintele actual nu era Klaus. W. Iohannis si daca o parte a PNL , partea majoritara , aflata sub conducerea domnului Orban nu se ralia proiectului prezidential . In fapt marea majoritate a cetatenilor Romaniei (vezi procentele obtinute in alegeri de presedinte) a inteles repede ce se intimpla si a reactionat in consecinta . Aparitia Pandemiei si ulterioara realocare a unor imense sume de bani de catre UE, pentru repornirea cresterii economice , a produs rapid modificari majore in intelegerea comuna cetateneasca iar trendul ascendent atasat apartenentei Romaniei la UE este in crestere . Opozitia majoritara in parlament ,aflata insa in imposibilitatea de a forma ea guvernul(presedintele nu va accepta niciodata un alt guvern decit cel cu care a pornit la drum ), isi continua ideea initiala ,idee ce contine lupta impotriva statului de drept si marirea artificiala , fara o baza economica, ce ne-ar arata putea si sursele din care putem face mariri de salarii sau pensii .In aceasta situatie in care exista deja legea maririi pensilor si a alocatiilor unor categorii de cetateni ,actualul guvern nu poate decit sa respecte legea si sa adopte masurile necesare . Pensiile mici vor creste cu 40 de procente si la fel alocatiile copiilor . In contrapartida guvernul (deja presedintele a spus asta )va corecta toate legile ce faceau parte din ciclul -Atacul asupra Justitiei – si deja unii , dintre cei ce au girat si au facut posibile aceste atacuri ,se dezic de ideea initiala.
  Concomitent cu cresterea pensiilor vor fi facute actiuni legislative si de imagine ce se vor referi la micsorarea valorii pensiilor speciale si se va redefini noul concept de tara (poate si cu modificari constitutionale referitoare la modalitatea de functionare a unor institutii percepute in public ca aservite vechii puteri) de catre presedinte . Intaritarea segmentelor de populatie este insa greu de facut atita timp cit fiecare cetatean deja si-a asumat o parere si deja stie foarte bine ce are de facut in momentul alegerilor viitoare . Cetatenii au aratat in clar ca au inteles ce se intimpla (vezi procentul foarte mare obtinut de presedinte in alegeri) si vor vota in consecinta . Presedintele deja – a separat apele – in politica romaneasca si actiunile partidelor (altele decit PNL) se rezuma la incercarea de as maximiza procentele la viitoarele alegeri . Este insa posibil ca multe partide ce fac parte din parlamentul actual sa nu se regaseasca , dupa alegeri ,in noua constructie parlamentara . Exista o mare posibilitate ,daca numarul cetatenilor prezenti la vot va depasi 60 de procente , sa asistam la o lupta in doi ,poate in trei , pentru locurile din parlamentul tarii . Cu toate acestea , perpetuarea vechiului limbaj in media si a formelor deja percepute de cetateni ca modalitati trecute de exprimare , determina o si mai mare distantare a electoratului de aceste partide . -Este vizibil cu ochiul liber – cum in perspectiva imediata a caderii in sondaje -, anumite forte politice incearca o regrupare ,dar aceasta regrupare este perceputa de cetateni ca o regrupare de persoane nicidecum de idei sau de noi forme de acceptare a viitorului alaturi de UE . Primul test este- fara doar si poate- alegerea primarului de Bucuresti . Atunci ,undeva spre 26 septembrie 2021 , se va intelege mai bine cea ce cetatenii tarii doresc ca viitor . Totusi ,din nefericire pentru tara asistam cumva(ca posibilitate ) la o viitoare UDMR-izare a spectrului politic romanesc .Exista o mare probabilitate ca ,undeva in timp , modul de functionare al partidelor politice din Romania sa fie regindit , modernizat si strict reglementat .Ultima lege, votata in parlament ,ce face referire la instituirea – ca zi oficiala- data de 4 iunie cu referire la – TRIANON- este deja contestata la CCR de catre presedinte , ce ne arata caracterul de recomandare si nu acela de lege cu toate atributele ce trebuie sa insoteasca un astfel de demers .

 8. L-am remarcat si eu de multa vreme pe acest domn Anastasiu, bogat, intreprinzator, proprietar al firmelor Eurolines. Tot timpul il roade grija de marile beneficii ale bugetarilor. De ce oare, el, exponent al privatului, este atat de interesat de ce face statul cu salariatii sai?
  Raspunsul, desi simplu, nu pare sa fie la indemana celor care apara in politica interesele mediului privat: PNL, PMP si mai ales USR-Plus, care, ca si Anastasiu, nu se gandesc cum sa creasca bunastarea in sistemul privat ci li se pare prea buna situatia bugetarilor si vor s-o mai ajusteze (in minus).
  Domnilor, Romania nu va putea fi o tara civilizata cu salariile la nivelul de azi in mediul privat: sunt prea mici. Pretentiile acestor oameni trebuie sa creasca, altfel depopularea tarii va continua pana la extinctie. Este o atitudine gresita sa te vaieti de salariile mari ale bugetarilor, dar sa nu intelegi ca in mediul privat oamenii sunt pres in fata angajatorilor, accepta orice aranjament (gen salariu minim pe economie), ca sa fie Anastasiu et comp multumit cu profitul lui. Dupa atatia ani de privatiuni este momentul unui mare salt economic si social la care sa contribuie si cei ce investesc (si cu mare profit din cauza fortei prea ieftine de munca). Eu asta ma astept sa fie programul de guvernare dupa alegeri, altfel nu vom ajunge in zona euro, si nici calitatea vietii nu va creste.

 9. Voucherele astea sint o gaselnita de sorginte comunista, asa cum erau cartelele pe vremuri. Rolul lor este de a crea o atmosfera populista si de a face lumea sa spuna ce gigea este guvernul. Aceste vouchere elimina concurenta, bagind in buzunarele HOReCa (mojoritatea securisto-sereisto-sieisti vechi si noi) fara a-i expune la lupta concurentiala internationala. Cu alte cuvinte, multi romani platesc taxe la buget, din care aceste vouchere sint platite, dar aceiasi romani isi petrec vacantele in Bulgaria, unde conditiile sint aproape perfecte. O hotie dubla, prestata de statul roman!!! Voucherele trebuie sa dispara!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro

Top articole

Invitarea Ucrainei în NATO – marea lovitură strategică a SUA în Estul Europei şi scenariul care dă fiori regimului Putin

Agitaţie mare în estul Ucrainei, de ambele părţi ale frontierei cu Rusia. Informaţii contradictorii, acuzaţii reciproce de escaladare a conflictului, masarea trupelor...

Cum am decis să mă implic în politică: povestea unei generaţii

Într-o zi, în cursul anului 2017, în mica bucătărie comună a Reprezentanţei Comisiei Europene în România discutam cu...

Azi sunt alegeri în Bulgaria. Tot ce trebuie să ştiţi despre ele. Cu poze

Ca şi în România, dincolo de pandemie tema politică majoră rămâne Statul de Drept / Rule of Law. Într-o conferinţă recentă un...

Țară-Țară, vrem… români!

România stă inertă pe propriu-i catafalc, acoperită din cap până-n picioare cu un cearșaf numit naționalism. România trăiește de...

Infrastructura și lucrările publice, veriga slabă a PNRR 2.0

Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), versiunea 2.0 prezentată public în martie 2021, nu a reușit să...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.