luni, mai 20, 2024

Cum vine treaba cu Planul: Despre PDL, Opozitie, Reformism si d-l V. Blaga

Deschizi presa internationala si nu poti sa nu vezi ca peste tot este instaurata o stare tacita de alerta. Guvernele occidentale nu mai stiu cum sa se pregateasca pentru ce va veni. Ratingul Frantei insasi incepe sa fie sub presiune. Bancile olandeze retrogradate, grecii se pregatesc de vot si cumpara conserve cu portbagajul, Banca Mondiala atrage atentia, FMI avertizeaza… etc.

Deschizi fluxurile de stiri de la noi: Guvernantii sunt pe o cu totul alta planeta. Problema lor e ICR-ul, Arhivele Nationale, studierea comunismului, alimentarea unei dispute constitutionale inutile privind reprezentarea statului la o intrunire internationala, TVR-ul si meciurile de fotbal. Totul pe un fond de vendeta in care stalinismul si puerilitatea se imbina caragialesc. Ramai perplex. Numai Daianu Daniel, consiler al Primului Ministru, sa nu fii zilele astea.

In aceste conditii, privirile se intorc automat, vrei nu vrei, spre Opozitie. Societatea civila poate face cat poate face. Nu mai mult. Pentru ce va urma este nevoie ca in zona politica sa existe o alternativa sau cel putin o opozitie solida. O tara in criza, intr-o Europa in criza, are nevoie ca sistemu-i de guvernare sa functioneze cat se poate de bine, pentru a raspunde provocarilor.

Date fiind conditiile, intrebarea naturala este: Ce face Opozitia? Bun. Au trecut alegerile, s-au clarificat lucrurile. E momentul regruparii si relansarii. Care-i planul Opozitiei? Care-i planul pe care Opozitia politica, parlamentara si partinica (asa numita reformista si de dreapta) il propune sustinatorilor ei si electoratului roman?

Planul, asa cum reiese de pe acest portal

Cititorii nostri vor spune imediat: Pai e simplu. Regruparea rapida a tuturor fortelor reformiste pe o platforma comuna. O platforma care sa federeze mai multe curente si orientari si care sa fie deschisa unei inoiri profunde: (a) in resursa umana; (b) in mod de gandire si atitudine; (c) in mod de organizare si comunicare publica. O entitate noua, cu figuri noi, cu un suflu nou. O forta care sa construiasca pe fundamentele, capabilitatile si experienta partidelor si organizatiilor afine (intre care PDL este evident central si crucial) dar cu o deschidere noua catre societate si catre viitor.

Societatea s-a schimbat, generatiile s-au schimbat. Sistemul politic a ramas inchis, tribal, clientelar, retardat idologic si intelectual. Este in urma vremurilor, impermeabil la schimbarile calitative in bine din societate. Opozitia reformista trebuie sa profite de conjunctura care, in ciuda aparentelor, ii este de fapt extrem de favorabila azi, si sa capteze suflul nou ce vine dinspre societate.

Sigur ca o societate in care majoritarii, in coniventa cu politicenii, folosesc aparatul de stat ca sa spolieze sau sicaneze minoritatea dinamica, productiva si creativa, nu se poate schimba peste noapte. Dar minoritatea poate face un lucru minimal: Crearea unei formule politice de auto-aparare. In fata abuzurilor si spolierii de catre politiceni si stat, aceasta minoritate poate si trebuie sa-si creeze un brat politic apt sa le apere interesele.

Dupa alegerile recente, lucrul acesta se pare ca este inteles si evident pentru cititorii si comentatorii acestui portal: Inoire radicala, deschidere profunda catre grupurile sociale si organizatiile interesate sau relevante, reorganizare fundamentala, rebranduire si trecerea de la o politica generalista si populista la o politica defensiva, strategic focalizata si organizata in jurul intereselor si identitatii unui set bine definit de grupuri si paturi sociale.

Deci asta au inteles analistii si cititorii nostri. Cine se indoieste, sa reciteasca publicistica si comentariatul din ultima saptamana.

Intrebare: Catre cine se indreapta sperantele lor in punerea in practica a acestui plan?
O analiza rudimentara de continut ne arata ca exista doua puncte focale: PDL si MRU.

MRU a anuntat déjà ca vrea sa construisca infrastructura pentru o platforma civica pe care ar putea avea loc aceasta regrupare de forte. Ca de fapt a si inceput sa o faca.

Intrebare: Care-i planul PDL? Si aici am ajuns la partea frumoasa.

Planul PDL, asa cum reiese din mai multe surse

La ora la care scriu, iata care este planul, conform mai multor surse. Daca as fi auzit altul, l-as prezenta si pe acela cititorilor. Dar cum din trei surse am auzit cam acelasi lucru, incerc sa pun lucrurile cap la cap. Dupa cum urmeaza:

1. Fie (a) atragerea lui MRU intr-o cursa interna (citeste competitie) – pe care ar pierde-o inevitabil – si neutralizarea lui pe aceasta cale; fie (b) daca nu se lasa atras in cursa, marginalizarea lui pe o platforma pe care in intelegere tacita cu USL, liderii PDL ar urma sa o submineze indirect dar sistematic.

2. Alegerea d-lui V. Blaga ca lider.

3. D-l V. Blaga lucreaza in tandem cu d-l C. P. Tariceanu de la PNL. In tandem pregatesc rejonctiunea PNL-PDL la guvernare. Cum? D-l Tariceanu scapa PNL de d-l Antonescu – care – e stiut de toti cei din culise – nu are cum sa fie candidat prezidential al USL si care va claca atunci cand acesata realitate va deveni publica. D-l Blaga curata PDL-ul de umbra lui Basescu si a asociatilor lui – factori inconfortabili pentru amicii PNL-isti. Impedimentele in fata refacerii noii Aliante DA fiind eliminate, doar cerul mai ramane o limita! Fac ce fac (aici am ajuns la partea cea mai mai neclara a planului) si PDL e iar la guvernare!

4. Aplauze, imbratisari, toata lumea -curteni, osteni, popor – multumita.

Pe scurt, acesta pare sa fie Planul. In lectura sceptica: o aiureala. In lectura generoasa: O noua rotire in jocul scaunelor in trei, intre clientii traditionali ai mulsului sistemului politic – bosii PDL, PNL, si PSD. Exact. Poate ca mai exista si un Plan B, dar e atat de bine pastrat la secret, ca nici autorii lui nu par sa stie ce e cu el.

Pe scurt: Ce rebranduire si ce entitate noua, cu fete noi in prim plan, cu un suflu nou?! Ce mod de gandire si atitudine nou!? Ce nou mod de organizare si comunicare publica?! Ce inoire radicala, deschidere, reorganizare fundamentala?

Nu. Planul e clar: fara complicatii, fara probleme: Il alegem pe d-l Blaga si de aici, facem ce facem si mergem direct la Guvernare.

Nu mai comentez. Las cititorii sa-si exprime parerea.

Vreau sa raspund insa cu aceasta ocazie unor prieteni buni care incearca sa ma convinga in mod elegant de cateva saptamani ca, sa citez din regretatul Dem Radulescu: “Elvira, ce vezi nu este adevarat!”. Altfel spus, ca desi d-l Blaga are in ochii mei -ce au urmarit de ani buni dintr-o pozitie privilegiata spectacolul cu toate mutarile sale importante- imaginea de anti-reformist si blatist, dumnealui de fapt este de partea buna a lucrurilor.

Despre cazul Blaga

Dragi prieteni: Sunt dispus in mod sincer sa reconsider, dar asa cum v-am spus si in privat, evidenta acumulata este pentru mine greu de reinterpretat. In ochii mei -si din cate am vazut ai majoritatii cititorilor de orientare reformista sau de dreapta de pe aceasta platforma media- d-l Blaga trebuie sa faca un efort imens ca sa ne convinga. Iata de ce:

a. De prea multe ori l-am vazut fie absent, fie opunandu-se, fie sabotand, marile decizii strategice ce au dus la transformarea partidului in principalul vector politic al reformismului romanesc.

b. De prea multe ori l-am vazut fie absent, fie indiferent, fie opunandu-se pe fata reasezarii doctrinare a partidului.

c. De prea multe ori l-am vazut participand sau coordonand operatia prin care ramura PLD-ista (oamenii care au facut, de multe ori cu sacrificii personale imense, una dintre celele mai curajoase si constructive miscari politice din ultimii 20 de ani) a fost decimata in mod planificat.

d. De prea multe ori am vazut cum a preferat operatii de comunicare si imagine personala (via entitati adverse partidului cum ar fi Realitatea TV, Gandul etc.) in dauna unor strategii colective si organizationale.

e. De prea multe ori l-am vazut promovat mult prea transparent acolo unde toti colegii sai, partidul sau si reformistii romani erau calcati in picioare.

f. De prea multe ori l-am vazut sabotand fie prin indiferenta, fie pe fata, decizii organizationale care prin absenta lor s-au dovedit in timp fatale partidului.

(Si deschid aici o paranteza: d-l Berceanu a dat ieri un interviu foarte interesant: la obiect, lucid si corect privind situatia curenta, greselile si problemele organizationale ale PDL. Ceea ce nu se stie este ca ceea ce spune acum dumnealui foarte corect dar post factum, a fost anticipat si prezentat, analitic si sistematic, inclusiv cu solutii, sub forma unor documente interne in PDL de trei ori intre 2009 si 2010 si a fost adus in discutie in mod formal in forumul de conducere a partidului cel putin de trei ori, dupa stiinta mea, in aceasta perioada.)

Ma opresc aici. Nu vreau sa fac un rechizitoriu d-lui Blaga. Tot ce vreau sa spun este ca, in lumina celor de mai sus, d-l Blaga, daca vrea sa fie liderul unui partid de dreapta, reformist si modern, are un efort serios de facut ca sa-i convinga pe cei ce gandesc –pe drept sau nedrept- ca nici trecutul, nici portofoliul ilustrat public pana acum, nu-l recomanda pentru acest rol. Imaginea asta este. Repet, poate ca este nedreapta si incorecta. Dar indreptarea ei nu tine decat de eforturile unei singure persoane, nu de noi.

Am convingera ca, asemenea autorului de fata, si majoritatea cititorilor ramane totusi deschisa unor dovezi contrare, fiind dispusa sa-si schimbe opinia, in functie de acestea. Testul nu consta insa in ceea ce va spune d-l Blaga. Testul este ceea ce va face. Si din punctul acesta de vedere, asa cum s-a aratat mai sus, lucrurile sunt indisputabile:

Regruparea tuturor fortelor reformiste pe o platforma comuna. O platforma care sa fie deschisa unei innoiri profunde: (a) in resursa umana; (b) in mod de gandire si atitudine; (c) in mod de organizare si comunicare publica. O entitate noua, cu figuri noi aduse in prima linie, cu un suflu nou. O forta care sa construiasca pe fundamentele, capabilitatile si experienta partidelor si organizatiilor afine (intre care PDL este evident central si ar trebui sa-si assume rol de leadership) dar cu o deschidere programatica spre societate si mai precis catre apararea intereselor si identitatii unor segmente sociale clar defininte.

Acestea sunt asteptarile si acesta este testul. Daca asta nu este, atunci, oricine ar fi liderul PDL si orice ar spune, nimic nu este.

Distribuie acest articol

55 COMENTARII

 1. dle aligica, comparati si tot comparati, dar nu ajungeti la nici o concluzie. concluzia pe care o trag eu pt dvoastra ca este ca gloata (partidul) pe care il sustineti e de fapt o adunatura de incompetenti si hoti. va dau un sfat: faceti dvostra super intelectualii presiune ca ponta nu o ia complet aiurea pe aratura,atit puteti face daca vreti sa faceti ceva bine, in rest lasati-i pe aia de la blogary ca si asa nu au ce face toata ziua sa faca planuri de redresare de partid. au revoir!

 2. Marea provocare a PDL este sa ramana unit cu alt presedinte decat Blaga! Ieri ma gandeam ca ar fi benefica o despartire a apelor in PDL, dar e foarte periculoasa acum. Este posibil sa avem la toamna sistemul de vot intr-un tur si riscam ramanerea in afara parlamentului a PDL, in cazul in care se rupe in doua. De fapt cred ca votul in doua tururi ar lovi si mai tare PDL. Salvarea PDL este, culmea, actualul sistem de vot! Sper ca astazi , atunci cand vor lua o hotarare,sa tina cont si de posibilitatea ca legea electorala sa treaca de CCR (ceea ce sper ca nu se va intampla). Daca altfel nu se poate pastra unitatea partidului atunci fie si cu Blaga! Momentul este foarte dificl pentru dreapta romaneasaca!

 3. NU ! Nu exista prezumtie de nevinovatie pentru Blaga (calificativul „Domn” este superfluu). Pentru mine, FARA lista suspiciunilor de mai sus, un fost VAMES cu mutra de buldog, partial agresiv, partial debusolat seamana prea tare cu diversi aparatcici cu care am avut de a face in 63 de ani. Pot fi acuzat de fiziognomism a outrance, dar oricum din discursul individului NU POTI EXTRAGE NIMIC – un ultim argument cu care inchei.

 4. Probabil ca-l vor alege pe Blaga, asa cum in fosta URSS a fost ales Cernenco. Politicienii nostri au un apetit foarte scazut pentru reforme si tot cauta solutii de compromis. Si Blaga e o solutie tentanta nu numai pentru Tariceanu si vechia garda liberala, ci si pt. PSD care-si rezerva o solutie de avarie daca PNL&Voiculescu se intind mai mult decat le e plapuma. Problema tuturor e electoratul; poate or iesi activistii de partid ai PDL, dar nu si restul care au sustinut un program de refeorme si vor putina justitie si democratie autentica. Asa ca dupa ce vor fi incercat toate celelte solutii si vor mai fi pierdut drastic un rand de alegeri poate ca PDL se va hotari in sfarsit sa-si schimbe garnitura si mai stii chiar sa faca opozitie, ca au cam lasat societatea civila (aia independenta) singura in fata OU-rilor Pontice..
  Iar apropo de „voiosul” nostru premier, or fi multi primi-ministri care in loc sa pregateasca contingency plans pt. situatia europeana dupa alegerile din Grecia, sa se duca in strainatate la meci?

  • Las la o parte faptul ca Tariceanu – spre deosebire de Orban –
   s-a manifestat perfect loial in favoarea USL.
   *
   Las la o parte ca Tariceanu are si o ”preistorie” USL – perioada in care
   a condis un Guvern minoritar beneficiind de sprijinul tacit al PSD.
   *
   Las la o parte faprul ca Ponta si Antonescu nu au cazut in ultimul an
   in capcane mult mai rafinate prin care se incerca scindarea USL…trebuie
   multa naivitate sa crezi ca liberalii si pesedistii vor strica parteneriatul lor
   acum cand el tocmai a facut dovada aduce roade electorale.
   *
   Las insa toate astea la oparte si ma concentrez
   doar asupra celeilalte tinte urmarite de autorul articolului.
   E clar ca autorul doreste sa demonstreze ca punerea lui Blaga in fruntea
   PDL ar fi nociva.
   *
   O fi nociva ! Ce stiu eu ?!
   *
   Eu doar ma pun in postura unui activist PDL care tocmai am trecut
   printr-o perioada in care colegii paraseau partidul cu zecile,
   printr-o plecare a lui Boc de la Guvern, printr-o prabusire a Guvernului Ungureanu,
   printr-o stranie ajungere a USL la guvernare (cu contributia incontestabila
   a Taticului Presedinte) si prin niste alegeri in care am pierdut 13 din 15 consilii locale…
   *
   Cred ca daca as fi activist PDL trecut prin atatea tristeti si as afla ca Blaga pune la cale
   o alianta cu PNL/ Tariceanu nu m-as revolta. Mi-as freca mainile de bucurie
   si l-as vota fara sa clipesc pe Blaga .

   Desi nu s-a dorit acest articol consolideaza sperantele celor care cred in Blaga nu in NG.
   *
   Sunt absolut de acord insa ca persoanele integre trebuie
   sa se coalizeze – sa faca o platforma curata si sa isi promoveze ideile si oamenii
   indiferent daca scorul lor electoral va fi de 1% sau doar de 0,5%.

 5. Ar trebui aleasa ca presedinte al PDL Monica Macovei si s-ar clarifica:
  1. atasamentul PDL pentru reforma interna si pentru reforma statului;
  2. ar conferi PDL un limbaj comun cu restul miscarilor de dreapta si/sau independente si le-ar putea coaliza;
  3. ar constitui o mare problema pentru USL care si-a aratat deja vulnerabilitatile in domeniul justitiei si administratiei publice.
  4. ar resuscita electoratul de dreapta acum pasiv, dezamagit de lipsa reformei statului, de lipsa masurilor politice de dreapta si de lipsa reformei in justitie si administratie publica.

  • Pentru AndreeaM, tsu si altii
   In democratie este necesar sa existe opozitie puternica. PDL este un partid de centru- stanga care atunci cand se numea PD colaborand cu PNL care este tot de centru -stanga au distrus CDR, care se infiintase ca sa lupte politic cu FSN. In aceasta situatie este necesar sa apara un partid adevarat de dreapta care sa echilibreze balanta politica, prin coagularea unor persoane avand competente recunoscute, inalta moralitate, dragoste de TARA. Astfel elecoratul de dreapta care in prezent nu participa la vot ar fi reprezentat.

 6. Demonstratii matematico-politice:
  La matematica „minus” x „minus” da „plus” si „minus” x „plus” da „minus”
  Daca notam stanga cu „minus” si „dreapta cu „plus” avem urmatoarele adevaruri:

  PNL (minus) x PC (minus) = Alianta de Centru Dreapta (plus)
  PSD (minus) x ACD (plus) = USL (minus; adica socialisti)

  In PDL avem doua ramuri:
  – ramura Basescu (dreapta; plus) si aripa Blaga (stanga; minus)

  Domnul Aligica pronosticheaza o viitoare alianta intre PNL si aripa Blaga. Vom avea asa:
  PNL (minus) x aripa Blaga (minus) = „Dreapta” (plus)

  Si uite asa vom avea, matematic, dreapta autentica a lui Burtaverde in Romania

 7. Sunt cateva probleme majore:
  1.pina acum partidul a fost condus de Basescu.Esecul din alegeri este al lui.Mai mult,mergand pe o structura piramidala compusa din cap si executanti,acestia din urma alesi doar pe baza loialitatii si a supunerii oarbe,au amplificat dezastrul prin incompetenta si lipsa lor de reactie.
  2.consecinta:in PDL nu exista,politic vb,linia a doua.Sunt convins ca sunt cativa oameni de calitate ,dar in situatia de mai sus,nu au vizibilitate si nici forta.Atunci este evidenta o rotire a cadrelor,aceleasi fete sinistre,pentru ca nu exista alternativa de resursa umana.
  3.singura forta cat de cat viabila este cea a primarilor invingatori,mult mai aproape de realitate,invatati cu dialogul,inclusiv cu partidele dusmane.Cu o conditie:acesti primari sa se organizeze,sa se grupeze si sa aplice lectia umilintei si a colaborarii.e o cale mult mai grea,dar mai sanatoasa.

  • Sa aplice lectia umilintei in fata cui? Si vreti sa spuneti colaborare sau colaborationism?
   Din nou, politicienii au cam uitat lectia ca trebuie sa reprezinte un anumit electorat, ala ii alege, ala ii judeca; Credeti ca se poate uni politic o forta de dreapta avand cuagulant o placinta cu frunza verde, ambele foarte umile?
   Electoratul ala al dreptei si al liberalismului uitat scrie petitii on-line si manifesteaza cu papion. Si nu prea mai are reprezentare politica, desi multi se lauda cu asta..

   • Aroganta i-a distrus.Lipsa de transparenta si postura de sinecuristi au taiat orice punte de colaborare.Pot exista multe proiecte unde partidele pot colabora si nu numai de pe platforme ideologice.Apoi,politica este o chintesenta a negocierii si compromisului.Nu cred k daca ai viziuni si ideologii diferite trebuie sa il omori sau sa il ignori pe celalalt.Din pacate ei au ignorat si polticienii adversari dar si electoratul.

 8. Minciunile si promisiunile electorale, in Grecia mai mult comparativ cu tari foste comuniste, se intorc ca un bumerang in capul guvernantilor. Ca nimeni nu poate trai bine doar pentru ca are „grija” guvernul de el. Amintiti-va la inundatii si zapezi taranii prin carciumi si soldatii la lopata.

  Toate astea trebuie platite, mentalul colectiv se reface traversand purgatoriul. Cei care au crezut, platesc, mincinosii si-au mutat conturile, dispar in locatii exotice, lasand in urma populatia sa-si planga de mila, pentru ca au crezut ca prostii minciuni.

  Asta se va intampla si la noi, problema este cat va dura retrezirea la realitate. Probabil putin, avand in vedere situatia economica globala.

  Abia atunci vom putea discuta de dreapta romaneasca. Pana atunci…

  • Domule Vlaston, cred ca aveti dreptate.
   Pana acum, dreapta romaneasca a fost slab reprezentata electoral . Chiar si atunci cand conjunctural a fost la guvernare. Electoratul inca nu stie diferenta dintre dreapta si stanga.
   In mentalul colectiv mai persista lozincile anilor ’90 : grija fata de om versus capitalismul salbatic. Un partid care se declara acum ,ferm si explicit de dreapt, nu are sanse de a obtine o majoritate electorala . Conjuncturile favorabile candva , adica valorificarea votului negativ sau o persoana-locomotiva nu mai sunt. Nici CDR-ul nici Alinta DA, nici PDL-ul nu au guvernat in structura curat de dreapta sau din convingeri ferme de dreapta. Cred ca miscarile de dreapta din Romania , au acum ocazia sa se organizeze si sa se structureze gandind spre viitor. PDL-ul are ocazia sa se organizeze ca un partid de opozitie cu optiuni clare si cu activul curatat. Cred ca, azi, PDL-ul si orice miscare de dreapta trebuie sa fie constient ca se adreseaza unei minoritati . Aceasta minoritate va creste daca avea o reprezentare politica .
   Majoritatea electorala va veni de la sine , „purgatoriul” de catre vorbiti va fi criza enomomica sau/si criza unei guvernari USL. Important este sa avem alternativa astfel incat sa nu o mai cautam la televizor.

 9. O vorba din popol, ma scuzati, spune ca „din cocos nu faci gaina/nici din curva gospodina”
  V. Blaga ramine ce a fost si, dupa alta sintagma „mai mult decit atit”.
  Alegerea lui la conducerea PDL-ului e „alta Mărie/ cu aceiasi pălărie”.

 10. Blaga nu e facut sa fie nr. 1 intr-un partid, nici chiar in PDL. Cei care-l cunosc zic ca e bun organizator, dar si Cozmanca era un bun organizator. Tragedia e ca PDL – la fel cu alte partide din Romania – nu a atras competente ci gasti, indivizi mediocri dar supusi. Daca unul ca Boc a putut fi presedintele partidului atatia ani, intr-un imobilism exasperant, asta arata anvergura intelectuala a celor ce compun PDL. Cu toate titlurile lor de profesori-doctori, cei care formeaza asa-zisa intelighentie a partidului au clacat sau s-au adaptat mediocritatii generale. Plus ca lipsa de coloana vertebrala a majoritatii acestor oportunisti (poate mai putin eurodeputatii Macovei si Preda) a dus la cocotarea in varful trebilor publice a unei cocote blonde sau a unor ilustri anonimi din punct de vedere profesional. Datorita acestor yesmeni PDL merita sa dispara cel putin pentru o vreme.
  P.S. Nici Mihai Razvan Ungureanu nu e solutia. Tip destept, dar fara carlig la mase. Nu-l vad strabatand colburile patriei incercand sa explice prostimii unde s-a gresit si ce e in stare el sa faca.

 11. Este trist de constatat ca MRU nu este dorit in noua constructie, ceea ce va prelungi constructia unei paturi „sanatoase” de politicieni. Poate e mai bine asa…

  Cit despre V. Blaga si compania: aceste personaje n-au priceput ca timpul lor a trecut, nu mai pot oferi mare lucru.

  Ramine de vazut cit va cintari cuvantul lui C.Preda, M. Macovei, desi cred ca masinaria lui Blaga ii va neutraliza.

  Viitorul? Europa ne baga in examene. Cum si cind vom iesi, Dumnezeu stie.

  • MRU poate sa isi duca la indeplinire „visul” pentru a forma aceasta dreapta mai mult sau mai putin autentica, daca in acet PDL n-ar exista o singura voce: Blaga. Cred ca MRU a inteles deja asta, iar acum s-ar putea sa lucreze in acest sens pentru a curma ascensiunea lui Blaga spre varful partidului. Problema este ca cel din urma citat este un mare „dinozaur” ;)

 12. Un bail-out politic pentru PDL, hmmm? ponta&co, temporar la putere, destructurează, desfiinţează şi desfigurează „din toate poziţiile” cât se poate mai mult din ceea ce-am numi, generic, democraţia de la noi. Dar nu cred că PDL-ul este ultima speranţă de salvare, deci nu văd niciun motiv pentru care eu să empatizez cu această formaţiune politică.

  În primul rând, pentru că, la fel ca oricare alt partid de la noi, e plin de oportunişti, traseişti politic, iar politica e doar un concept, abstract, cei care-o pun în practică sunt oamenii – şi vedem cu toţii ce oameni avem „p-acolo”. Ca să dau un exemplu cât se poate de clar: n-am să uit niciodată cum, în 2000, la televizor, senatorul PNŢCD de Bihor, Bădiceanu, se zburlea la un reporter: ” ‘ce vă f*te pe voi grija de banii electoratului?!?” PNŢCD, reţineţi, cu doctrină şi istorie respectate, nu? Dar uite ce om le reprezenta.

  În al doilea rând, tot referitor la oameni: în urmă cu vreo doi ani, ponta declara senin la televizor, citez aproximativ, „ei fură mai mault decât am făcut-o noi”. Dincolo de aspectul cantitativ, e o realitate: ambele fură cât pot, pe măsura posibilităţilor. Ambele au baroni, clientelă, poliţe de onorat şi de plătit.

  În al treilea rând – culmea, to referitor la oameni: PDL-ul s-a dovedit de-o inconştienţă uluitoare dublată de-o lipsă de responsabilitate faţă de ţară condamnabilă. Inconştienţă pentru că n-au realizat că una e instituţia prezidenţială şi alta partidele politice. Ei au asimilat fiecare victorie a lui Băsescu din confruntările iniţiate de către USL ca fiind propriul lor succes. Românii spun – s-au culcat pe o ureche. Dolce far niente: luni şi luni de zile, n-am auzit niciodată cine-ar fi candidatul lor la preşedinţia României. S-au comportat ca lipitoarea care se desprinde singură de corp atunci când e sătulă. N-au anticipat migraţia politică, n-au luat nicio măsură s-o detecteze, s-o prevină şi s-o combată. Au fost un candidat demn de un premiu Darwin politic. Iar asta, în condiţiile în care au clamat că USL va fi nocivă pentru ţară, când se ştia cine e şi cine e-n spatele USL, denotă lipsa de responsabilitate.

  Din aceste motive, n-am nici cea mai mică simpatie pentru soarta acestui partid – şi-o merită, şi-au făcut-o cu mâna lor. Da, am simpatie pentru câţiva oameni de-acolo, atât. Reformism? Îm vine să râd – nu e reformism, ci revizionism. Opoziţie? Nu, ci viitoare colaborare cu puterea. Ca-n orice partid de la noi.

 13. radacini comuniste.
  asta’i uneste pe toti ..greii(!) politichiei dumbo vitzene.
  ramasite al indoctrinarii din tinerete, plus obisnuinta ciolanului apucat pe furate.
  asa cum era si in societatea socialista, multilateral dezvoltata.
  scheletul este de la baietii cu ochii albastrii.
  pecereul n’a supravietuit in forma sa veche, s’a revarsat in toate care rad sub soare.
  coloana vertebrala, secu, a garantat zicala: la timpuri noi, tot noi.
  deci, nomeklatura comunista plus secu, egal clasa politica.

  de doctrine noi, nici vorba. doctrinele nu tzin de foame.

  singura sansa a formarii unor formatiuni doctrinare, fie de dreapta, fie de stanga, domnule aligica, sunteti dv. cei tineri. un mru, un neamtu, cristian preda, monica macovei, nicusor dan, paleologu..
  ..lasand deoparte mandria, egoul, cine sare mai sus, etc.
  iesiti, fratilor, in cetate, nu haladuiti numai prin forumuri, onegeuri si in scris.
  urmati exemplul nicusor dan, amestecati-va cu lumea, sa va cunoasca.
  si construiti de jos, caramida cu caramida. fara graba, temeinic.
  oricum, urmatorii patru ani vor fi tot ai lor.
  sa nu ne mai amagim cu apa rece.

  si apropo, ar mai trebui incinsa mamaliga, acolo, jos in strada…
  nu lasati strada la propaganda varanului.
  acolo a pierdut pedeleaoa batalia.
  fara proteste in strada, restauratia va fi floare la ureche.

 14. Asa este. E destul de evident ca Vasile Blaga face parte dintre cei care si-au dat deja masura.
  In momentele astea, probabil ca in fruntea PDL-ului ar trebui sa-l avem pe MRU. Din pacate, MRU nu este nici macar membru PDL iar trecerea de la un partid la altul n-ar trebui sa mai fie totusi doar un amanunt pentru cei care vor sa construiasca ceva.
  Multi ar spune ca Sever Voinescu e prea tinar si ca nu are experienta de lider sau manager: desi e un intelectual de marca, nu stiu citi dintre cei cu state vechi in PDL l-ar sustine. Cristian Preda este un foarte bun politolog dar nu stiu in ce masura l-a putea ajuta asta intr-o pozitie de lider politic major. Teodor Baconschi pare potrivit: are verb, e toba de istoria miscarilor de dreapta, e intelectual pur-singe desi uneori cam intempestiv. Are ceva mai multa experienta organizationala dar parca tot insuficienta, transparenta nu pare sa fie printre obiectivele sale.
  Monica Macovei ar fi probabil mai potrivita, fiindca iata, daca justitia e inca in buna parte independenta sub deja evidenta restauratie de tip comunist, asta se datoreaza strategiilor gindite de ea in scurta perioada in care a fost ministru al justitiei. Transparenta pare sa fie unul dintre obiectivele bine definite de Monica Macovei si este exact ceea ce lipseste societatii romanesti in cea mai mare masura. Monica Macovei are mina buna inclusiv in alegerea oamenilor. Este un om din justitie care stie foarte bine cum merg lucrurile in domeniu: iar justitia este ceea ce lipseste inca in tara asta. Cei de la stinga nu doar ca o urasc dar se tem de ea, iar in afara Monica Macovei si-a facut deja un bun renume.

  Iata, in anul 2012, noi inca n-am judecat in justitie comunismul iar oamenii simpli inca cred ca comunismul este dezirabil: oamenii simpli voteaza in stare de ebrietate ideologica indusa in mod criminal de catre presa mogulilor securisti care-si doresc si au inceput deja restauratia – nu criteriile de business ii ghideaza pe moguli, fiindca multe dintre afacerile lor vizeaza si submineaza statul, ci nevoia lor de a avea un control direct si total asupra statului.
  Daca poporul vrea sa traiasca mai bine, el trebuie sa se trezeasca: el trebuia sa vrea sa munceasca, nu sa-si doreasca sa fie lasat sa fure, sa fie incompetent, delasator, indiferent si iresponsabil ca in vremea comunismului. Nu poti readuce la realitate poporul fara o justitie autentica. Nu poti, doar pe baza de ideologie sa conduci un popor decit daca pactizezi din nou in mod criminal cu ideea comunista in care totul se uniformizeaza, in care responsabilitatile se comunizeaza iar privilegiile se privatizeaza.
  Stinga de la noi a fost cancerizata de comunsim iar oamenii simpli nu par sa-si dea seama de asta, intocmai cum intr-un organism bolnav de cancer celulele sanatoase nu doar ca nu le mai recunosc pe cele bonave, dar se imbolnavesc la rindul lor, preluind tumoarea.
  Sistemul imunitar al unei societati este justitia cuplata cu memoria si istoria. Or, malformatia de stinga numita comunism procedeaza de fiecare data in mod similar. Incepe restauratia cu atacul asupra memoriei societatii: zilele astea a fost schimbat din functie, in mod cu totul netransparent, Dorin Dobrincu, un om care nici macar nu si-a exprimat vreodata public viziunile politice. La fel de netransparent si fara legatura cu vreun criteriu de competitivitate a fost schimbata conducerea IICCMER.
  Este atacat direct nucleul anticomunist, constiinta vie a societatii noastre civile: e vorba de Patapievici, Tismaneanu si Basescu carora nu li se poate ierta condamnarea comunismului. Unor oameni ca Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor, Dan Voiculescu zis Felix, Adrian Nastase dar si unor oameni politici mai tineri evident comunistoizi ca Victor Ponta sau Titus Corlatean care inca n-au fost judecati pentru propagarea ideilor comuniste in societatea Romaneasca, condamnarea comunismului le produce inca frisoane.
  Pentru cei care au invatat lectia istoriei recente si care nu au mai putut fi infectati cu virusul Antenelor, Realitatii, TVR-ului re-re-re-politizat, pentru cei care nu viseaza ca drogati la Dacia protocronista comunistoid-securista a lui Felix, este evident ce se intimpla. Se intoarce comunismul, de data asta bine camuflat sub pulpana oligarhilor care privesc cu jind la „realizarili marete” ale mamei Rusia.
  Sa nu ne mai lasam amagiti.

  Dintre toti cei pe care i-am enumerat mai sus, cel mai potrivit om pentru a reconstrui dreapta (sau PDL-ul daca va fi cazul), este, din pacate, in afara politicii. El este chiar Horia Roman Patapievici, cel care, impreuna cu Mircea Mihaies a construit cea mai performanta institutie publica din Romania ultimilor ani. Fie si numai preluarea presedintiei PDL-ului i-ar zdruncina serios pe toti cei care, in zilele astea, fara urma de scrupul procedeaza – fara mandat – la recomunizarea agresiva a spatiului public romanesc.
  Recunosc, i-am judecat aspru pe intelectualii de marca ce s-au amestecat prea mult in politica, dar acum imi dau seama ca fara ei nu putem curata tara de comunism. Comunismul nu a fost o boala oarecare: a fost si este cancerul social de care nu putem scapa decit punind la un loc memoria, istoria si justitia. Si este evident ca nu se poate face asta fara intelectuali. Iar noi romanii, nu putem face asta fara Horia Roman Patapievici. Horia Roman Patapievici ne-a dovedit deja prea multe. Eu unul nu mai am nevoie de nici o dovada: pentru mine el este omul.

  Poate ca nu mai avem nici o cadere sa-i mai cerem ceva lui Horia Roman Patapievici. Poate ca domnia sa a facut deja mult prea mult pentru romani, incit nu mai putem vorbi de datorii in ceea ce-l priveste. Totusi, in acest moment, lasind patetismul deoparte, recunosc deschis ca d-nul Patapievici este printre putinii daca nu chiar singurul in stare sa repuna dreapta la locul sau in destinul romanesc si sa trimita comunismul direct in istorie.
  Nu cred in providenta ca persoana, dar pentru mine Horia Roman Patapievici este acum omul providential.

  Iertare domnule Horia Roman Patapievici pentru indoielile mele in ceea ce va priveste, dar v-am judecat prea aspru. Astazi imi este clar ca, in Romania, judecindu-i aspru pe intelectualii remarcabili ajungi sa-i promovezi direct pe cei ca Dan Voiculescu zis Felix si pe cei ca Dan Diaconescu, adica chiar pe cei care traiesc plenar si convingator in promiscuitate, tragindu-i pe cei simpli dar nu neaparat inocenti dupa ei.

 15. Daca PDL se intoarce in trecut,la garda veche,cu Blaga presedinte,eu nu mai am nici o speranta ca vom avea opozitie.As vrea sa vad ceva concret din partea celor tineri.Cu ei as vota.Cu vechiul PDL in nici-un caz.

 16. În aripa dreaptă a unui corp social viețuiesc, inevitabil, și multe gîngănii indigeste, domnule Aligică. Pe marii bogați din România de azi îi putem socoti oameni de dreapta? Nu neapărat după ce se afirmă ei declarativ, ci judecînd după acțiunile lor. Un asemenea bogat e notoriu pentru zicerea „Domnilor, întăriți-vă statul”, cu continuarea subînțeleasă: dacă vreți să nu-l mai pot mulge eu. Ce fel de stat vrem, așadar? Unul puternic sau unul minimal? (N-am cultură politică, noțiunile mele de istorie sînt modeste, deci îmi cer iertare dacă emit naivități. Părerea mea poate să intereseze fiindcă sunt un votant activ, care influențează cel puțin alte zece-douăzeci de persoane din jur.) Eu îmi doresc un stat minimal și o societate în care asistența socială să fie sarcina de bunăvoie și firesc asumată a organizațiilor neguvernamentale și a celor religioase. Îmi doresc o economie în care baronii tîlhari să fie prea ocupați să se lupte între ei, ca să mai submineze statul, și prea orgolioși ca să se coboare la a spolia sute de mii de semi-analfabeți financiar. Ca urmare, cred că mișcarea de dreapta care ar avea șanse de-a accede la putere trebuie să-i coaguleze (scuze pentru termen, e urît, dar captează perfect procesul) pe oamenii bogați alături de intelectualii progresiști. Cu toată antipatia pe care o port tripletei deprimante Blaga-Videanu-Berceanu, cred că ei au înțeles sau, mai degrabă, au intuit, că acesta e pasul următor. Dar intelectualii progresiști nu. Și-atunci vedem ceea ce vedem.

 17. Citesc comentariile la acest articol si imi dau seama ca romanii, indiferent de ce s-a intamplat in spatiul public, la cel mai mic semn de schimbare, inceput automat sa spere la absolut.

  Ceva in genul:
  „Daca regruparea fortelor de dreapta nu va fi impecabila, cu zero pete, poate chiar niste sfinti printre membri, nu o sa ii votez.”

  Important este ca dreapta sa fie coerenta, sa aiba mesaj, sa aiba forta. Sa poata face opozitie USL-ului. Sa reprezinte bine interesele electoratului pe care il serveste.

  Sfintii oricum se fac dupa moarte, cu comisii si etc. Mai aveti rabdare.

 18. Domnule Aligica,
  Interesanta analiza, dar cred ca v-a scapat un lucru esential. PDL s-a format din unirea Partidului Democrat cu Partidul Liberal Democrat.
  Partidul Democrat a fost membru al Internationalei Socialiste, cu mult inaintea PSD. Militantzii sai provin in majoritate din FSN, la fel ca si militantzii PSD.
  PLD s-a format dintr-o factziune desprinsa din PNL, fara o indentitate politica clara. Cu un Stolojan, indecis politic (a „navigat” cu toate partidele) si cu legaturi inca nelamurile privind administrarea unor fonduri valutare inainte de ’89, PLD nu avea mari sanse de reusita. In atari conditzii, nu mai este decat un pas pentru a trage concluzia ca PLD a fost un „aspirator” al liberalilor nemultzumitzi din PNL.
  Unirea PD cu PLD s-a facut rapid, lideri ai PLD ( R.Turcan, Boureanu, „Pinalty”, Flutur , s.a.)primind functzii importante in PDL. Acest lucru a nemultzumit pe vechii militanti ai PD. Totul a culminat cu „sucirea”, intr-o noapte, de la „Stanga” la „Dreapta” si afilierea la un alt „mare licurici” – PPE, fara ca marea masa a membrilor partidului SA FIE CONSULTATA!
  PDL are in componentza peste 80% militanti ai PD, care au fost obligatzi sa imbratziseze o doctrina „de dreapta” a unei minoritatzi din partid. Vi se pare normal?
  Mai mult, vetzi observa ca PDL tinde sa devina un fel de UDMR. A mai aparut un curent „crestin”, marca Baconschi, mai cochetraza cu o factziune „tzaranista” si cine stie ce vor mai face pentru a-si mari baza de sustzinere.
  Eu vad o singura solutzie pentru PDL : revenirea lui T.Basescu in fruntea partidului dupa demisia din functzia de Presedinte al Republicii. Acest lucru ar rezolva foarte multe lucruri: ar disparea tema suspendarii, ar permite comasarea alegerilor perlamentare cu cele prezidentziale. Interimatul la Presedentzie ar fi asigurat de V.Blaga. Alte variante ar avea succes doar pe termen lung. Nici MRU si nici Macovei nu pot avea rezultate imediate. Profilul lor moral este diferit de ceea ce este acum in PDL.
  In plus, PDL are legata de picioare o imensa piatra de moara : partid de dreapta(!!!), in conditziile in care saracirea populatziei devine tot mai evidenta.
  P.S. Domnule, de unde atata disperare pentru constructzii de „dreapta’? Este PSD atat de puternic ca sa ocupe toata „stanga”?
  In Frantza a venit la putere un partid de „stanga”. S-a intamplat vreo nenorocire? Noul Presedinte al Frantzei a fost primit si in Germania si in SUA si in Marea Britanie. Nimeni nu i-a reprosat ca este „socialist” si ca s-a intalnit si cu Putin!

  • Ati ridicat o problema foarte interesanta. Pe Blogary, Mirel Axinte tocmai face un mic experiment intr-un fel de focus grup improvizat. Zice el:

   „Liderii PDL confundă PDL cu PD și au impresia că bazinul ăla de 2.2 milioane de votanți e al PD-ului. Nu e al PD-ului. Ăla e în mare parte bazinul CDR, DA, PD, PNL. PDL-ul celor 2 milioane de votanți s-a născut în siajul lui Băsescu și a atras de partea sa o bună parte din militanții și votanții PNȚcd, CDR, PNL etc. Absolut toți militanții și votanții pedeliști pe care îi cunosc vin din zona aia. Personal, nu cunosc pe nimeni care să fi votat PD în 2000, 1996 sau 1992. Asta e marea fractură dintre liderii PDL și marea masă a votanților PDL.

   Uite, facem un exercițiu aici, în comentarii. Povestiți-vă istoria votului!”

   Vezi aici mai departe

   Privitor la impartirea spectrului intre PNL si PSD. Reiau un raspuns dat ieri:

   Vad lume agitata ca PNL si PSD isi vor imparti spectrul politic, unul de dreapta, altul de stanga etc. Nu, nu cred in aceasta varianta. Ganditi-va cati pasi si cate conditii trebuie indeplinite ca sa fie realizabila. Nu este cu totul improbabil. Dar cu ce probabilitate?

   Cand doua partide sunt la putere, opozitia se contrabalanseaza din eroziunea lor in afara sferei lor. Altfel spus, ca sa se realizeze scenariul, PSD si PNL trebuie sa fie in opozitie unul la celalalt. Iese PNL de la putere voluntar ca sa ocupe acea sfera?

   Ca PNL sa devina alternativa de dreapta trebuie sa iasa mai intai de la putere. Sau ma rog, sa scoata de la putere pe PSD. Care e probabitatatea ca asta sa se intample? Sau sa se intample inainte ca o alternativa la ambele sa fie consolidata?

   Noua opozitie in Romania, are, asa cun spuneam azi, un culuar excelent. Vantul ii bate in panze. Trebuie insa sa si stie sa foloseasca culuarul si vantul. Si mai ales sa aiba rabdare, sa construiasca temeinic.

   • Observ cu stupoare ca se incearca „crearea” unor lideri in „laborator” sau mai bine zis la televiziuni si retzele de socializare. Cine ii lanseaza si sprijina? Aceiasi ziaristi si comentatori care au „ruinat” PDL. Un lider se naste in mijlocul oamenilor, chiar si in strada sau piatza.
    Apoi urmeaza lipsa de imaginatie in denumirea „embrionilor” politici, totzi sunt „NOI” : „Noua Republica”, Noua Dreapta, Noua Stanga, va urma Noua Democratie, etc. De ce a fost inregistrata la OSIM ” Miscarea Populara”? De ce nu se continua „Aliantza Civica”? De ce trebuie ca MRU sa infiintzeze „Miscarea Civica”?
    Parerea mea (vorba lui Vacaroiu) este ca, in urmatorii ani, PSD este cel care se va diviza. Va fi o parte care va fi „culeasa” de un PD reinfiintzat. Cealalta parte va fi asimilata de PNL, care-si va recupera si fiii ratacitori… PSD nu va mai suporta sa i se spuna ca este urmasul FSN.
    Raman la parerea ca MRU a comis o mare greseala renuntand la calitatea de membru PNL. In jurul sau s-ar fi adunat foate multi tineri care au orientari liberale si ar fi construit o opozitie in interiorul PNL la actuala conducere. Una este sa ai o batalie politica in interiorul unui partid si alta este sa te „batzi” cu un partid.
    Domnule Aligica,
    Cum va explicatzi ca astazi nici un partid nu are un ziar propriu, precum si un „caiet” doctrinar? Le este frica de cuvantul scris? Atzi auzit ca s-au organizat colocvii, simpozioane, mese rotunde avand subiecte legate de doctrine? Astazi, la moda sunt atacurile la adresa adversarilor politici, raspunzand „comenzilor” televiziunilor de stiri!

    P.S. Nu credetzi ca si „casta” analistilor si sfatuitorilor politici ar trebui reformata?

 19. Eu il vad pe Videanu aici mai bun decat Blaga. O astfel de decizie,
  duce partidul intr-un razboi de durata, in opozitie, pana cand
  contextul international si deciziile proaste ale usl vor roda
  credibilitatea acestora. in cazul asta practic, supravietuiesc
  astepand gafele psd si sperand sa recastige acelasi electorat.

  2. Aleg un lider nou… Nu e foarte usor pentru ca trebuie sa fie un
  tip puternic, confirmat ca om politic, respectat de rechinii din
  interior, smart, cu initiativa, nepatat si un melanj ciudat intre
  sofisticare intelectuala si discurs simplu astfel incat sa atraga si
  electorat nou dintre marea masa de oameni apatici politic pentru ca
  n-au cu ce vota (vezi cazul N. Dan) dar si electorat meltean, cu
  logica simpla si in cautarea rezulatelor imediate. Cine sa fie asta?
  ar putea fi MRU, ar putea fi Isarescu. Pe altcineva nu prea vad…
  Oricum ar fi, ar trebui sa faca ceea ce a facut base la inceput si
  mai bine de atat. sa invite langa el intelectuali, oameni smart, cu
  initiative si solutii, sa abandoneze talk-showul ori atacul frontal in
  ringul de cacat si sa abordeze direct cetateanul. societatea civila,
  vrea asta… n-o stie poate, dar o vrea… solutii concrete la pb
  concrete, ale clasei de mijloc.

 20. Visam frumos, apoi am adormit si am avut un cosmar, in care se facea ca, cel putin unul dintre scenariile din articol deveneau realitate. Apoi m-am trezit cu picioarele pe pamant si revelatia adevarului m-a lovit in moalele capului. Partidele sunt formate din oameni ale caror naravuri si sete de putere nu se lecuiesc peste noapte.

  Din ’89 pana in prezent eu si familia mea extinsa ne-am prezentat mereu la vot si am votat cu totii constant impotriva comunismului. Ca dreapta nu prea stiu multi( unii care se declara chiar practicanti ,)ce inseamna!

  Blaga, bolnav de betia puterii,ar trebui sa faca un pas in spate si sa se retraga in plina glorie, pana ce aceasta nu va cadea pe dansul si-l va strivi sub presiunea votantilor care satui de asteptare si incercari ii vor taxa drastic.

  Cat despre MRU, oamenii astepta lucruri concrete si confirmarea capacitatii sale de a se lua la tranta cu o clasa politica aflata in ansamblu ei in putrefactie.

  Acestea fiind zise, in situatia in care scenariile din articol devin realitate, nu ma voi prezenta la alegeri. Si sa conduc 60km+ 60 pentru niste personaje cu nimic mai presus decat USL , in nici un caz! Mintea de pe urma, va doresc!

 21. Oamenii aceștia nu sunt naivi. Dacă va fi ales Blaga înseamnă că se dorește îngroparea deliberată a acestui partid și distribuirea membrilor la PSD si PNL. Blaga a fost in conflict cu Basescu si este apreciat de Ponta ca partener serios. Nu poti construi o opoziție cu cineva care este apreciat ca partener de dialog de adversari. Blaga nu are nici un fel de culoare ideologică, e tipic pentru politicianul care servește doar interese de grup, nu și interesele cetățeanului, dar prin autoritarism îl vad mai degrabă la PSD în caz de dispariție a PDL-ului.

  Pe de altă parte, nu vad nimic catastrofic în alegerea lui Blaga si dispariția PDL. Întrucât PNL-ul nu mai are nici un fel de credibilitate ideologică și va dura foarte mult pana să o recupereze se va dezvolta sau crea pur si simplu un alt partid. Oamenii inteligenți nu mai au chef de politicieni de profesie care umplu acum scena. Când există o cerere acută pentru un partid de dreapta în societate, apare și oferta inevitabil. Fie se dezvoltă Noua Republica, fie îl face MRU, fie apare altcineva din societate. Poate face Patapievici unul, de exemplu, îl cred în stare sa ia astfel de decizii radicale. Sau se rupe Macovei si aripa liberală din PDL și fac unul.

  Nu putem anticipa cum va evolua situația. E un moment de bifurcație, de restructurare, în dinamica neliniară a societății.

 22. Usa PNL este deschisa, inca. Profitati de asta, singura realitate din politica romaneasca, restul pare scris de Petre Ispirescu.

  • mai in clar: „Tradati, tradati, tradati! Si Guta Tatarascu a nostru a tradat, s-a aliat cu comunistii si i-a mers foaaarte bine!” Apropo, am cunoscut-o candva pe Sanda Tatarescu, fiica lui si stiu ce a tras si ea saraca cu tatal in inchisoare.

 23. 1.PDL nu ar trebui sa dispara.Structura sa este osatura care lipseste oricareia din noile constructii care ar compune o viitoare dreapta
  2.Problema Blaga,descrisa de dl.Algica este reala,dar aparent insurmontabila pentruca alt membru cu aceeasi vechime si credit organizatoric nu exista(Videanu nu s-a exprimat-public,cel putin),Berceanu se retrage.
  3.Alegerea unui conducator nou(Macovei,Baconschi) pe post de magnet pentru viitoarea alianta a dreptei,si pentru opinia publica in aceeasi masura,este improbabila pentruca exista axioma dupa care nu pot fi conducatori decat cei care au luptat in transee in alegerile anterioare(un fel de n-ati mancat salam de soia folosit prosteste pentru respingerea oricaror competente din diaspora)
  4.Singurul motor care ar putea permite luarea unor decizii bune chiar in actuala stare de debusolare a PDL ar trebui sa fie frica:viteza atacului frontal de restaurare si numarul redus de mandate(primari si sefi CJ)in ciuda unui”vot popular” presupus a fi 23%,numar care permite o evaluare a structurii viitorului parlament(presupunand ce legea trece de CCR)

 24. pdl este definitiv compromis ca partid de dreapta, iar balivernele pe care le indruga maretii sai lideri pe tema „sacrificiului” comis sub titlu de reforma nu mai poate pacali electoratul de dreapta veritabil; fracturat fiind intr’o duzina de bisericute ce pretind ca negociaza intre ele un pol ideologic pe un vid de idei, acest partid mai are sanse doar ca alianta de centru-stanga, clamand o ipotetica radicalizare a stangii aflate acum la putere, deci un soi de stanga democratica in confruntare cu stanga bolsevica de sub aripa lui ilici. Partid de dreapta adevarat nu exista deocamdata in Ro [despre NR nu am cum sa ma pronunt, e prea ambigua atitudinea ac estei grupari] si nici nu poate fi infiintat sub obladuirea unui fost prim-ministru meteoric in al carui guvern [neocomunist] s-a discutat posibilitatea re-nationalizarii averilor nationalizate de bolsevici [ce’i drept…statul jefuitor pretindea doar 85% de data asta]. Da, mru este inca si mai compromis decat pdl ca om de dreapta, indiferent ce pretinde domnia lui ca un bun demagog de scoala noua. Un slujbas al statului ce nu a castigat in viata lui nici macar un ban cinstit pe piata libera nu are ce cauta in nicio tabara a dreptei, cu atat mai mult cu cat nu a fost capabil sa blocheze in fasa o tentativa de institutionalizare a raptului comisa chiar sub ochii lui, in propria ograda guvernamentala.

  Si nu cred nici ca utopiile purificationiste ar interesa electoratul de dreapta si ca personajele de basm scoase din palarie de diversi sociologi de laborator ar putea constitui nucleu unui viitor partid de dreapta. Asta inseamna ca cei ce pritocesc astfel de povesti inca ne cred prosti, dispusi sa inghitim portrete cosmetizate si discursurile lor plangacioase, autovictimizante, in loc sa ne asociem si sa votam pe baza unor convingeri manifeste, iara nu clamate ritos. Un politician de dreapta aflat la guvernare nu are nevoie sa’si afirme zilnic pozitia pe esichier, e suficienta fapta, iara vorba goala numai dispretul o sa i’l aduca. Daca mru sau boc sau vreun alt pm pretins de dreapta ar fi venit cu un proiect de eliminare a 25% din taxe [macar prin comasare daca nu prin desfiintarea lor totala], daca ar fi dat afara 10.000 de functionari/luna, daca ar inlesnit procedurile de autorizare si avizare pentru activitatile comerciale urmarea imediata ar fi fost o confirmare a vointei reformiste a pdl si implicit un grad ridicat de participare la vot.

  Ca atare, in acest moment dreapta nepartinica din Ro are in fata 2 drumuri: coagularea rapida si infiintarea uni partid nou-nout, desprins cu totul de dinozaurii si clovnii* ce au mimat dreapta pana’n prezent, pe o platforma reformista radicala [cu un program minimal care sa vizeze eliberarea statului de parazitii institutionali socialisti precum si restaurarea ordinii proprietatii private prin abolirea monopolurilor si contractelor obligatorii cu statul si agentiile sale, un soi de numitor comun al doleantelor, ideilor si principiilor minoritatii ce activeaza inca pe poata libera], sau exilul.

  *Desigur, nu toti membri pdl intra in aceste categorii, sint convins ca un valeriu stoica poate fi recuperat de un partid veritabil de dreapta, probabil ca nu si un stolojan [fost pm sub iliescu, deci…]; mai complicata este situatia unui politician admirat de populatie precum m.macovei, care insa a dovedit in repetate randuri ca vederile sale de stanga pot reprezenta un impediment pentru o echipa cu elan reformist [de pilda, in chestiunea rosia montana a sustinut public nationalizarea minelor si distribuirea „dividentelor” intregului popor].

  • Relativ la Valeriu Stoica: Din pacate nu stiu daca mai este recuperabil. Dupa stiinta mea nu a participat la sedintele PDL din aceasta saptamana si m-as mira daca azi ar fi in sala.
   Motivul? Prioritati viticole.
   Banuiesc ca este fie pe dealurile Dragasanilor in lupta cu gandacul vitei de vie, fie cine stie pe unde in Europa in ideea ca promoveaza in Occident ceea ce va fi cel mai tare vin romanesc din istorie, Avincis de Dragasani, Vila Dobrusa, incantat ca e cu un pas inaintea lui Mugur Isarescu in competitia pentru titlul de Prim Viticultor al Tarii.

 25. Daca ne socotim prea „neprihaniti” si gasim tot felul de greseli si suspiciuni de blat, oricui ar putea sa reorganizeze PDL ca sa se poata pregati de parlamentare, cred ca meritam sa fim condusi de cei care ne conduc acum! Ce rost au atunci petitiile on-line?

  O observatie pt autorul articolului: votul la ultimele alegeri n-a fost anti-Blaga! Stiti dvs bine impotriva cui a fost. Electoratul a fost revoltat cand a vazut ca multe ministere si alte functii importante au fost date unor nepriceputi (Ridzi, Placinta, Udrea, Anastase, s.a.) Blaga a promovat aceste personaje?

  • Domnule Florian, Inteleg foarte bine ce spuneti. Asa cum scriam si in articol, eu sunt gata sa imi schimb opinia. Sunt o persoana rezonabila. La o adica pot deveni si sustinator al d-lui in cauza. Insa: va intrebati de ce are imaginea pe care o are?

   Tocmai pentru ca sunt o persoana rezonabila, nu pot sa nu ma intreb si sa va intreb de ce am ajuns ca in timp sa cred ca e adevarata lista de probleme de mai sus. Nu pot sa nu ma intreb de ce si altii, independent de mine, par sa creada acelasi lucru. Unii dintre ei, uitati-va pe Blogary, sunt chiar radical impotriva sa.

   Poate ca suntem nedrepti cu d-l Blaga. Dar dumnealui in ciuda creditului in alb dat in mod repetat in toti acesti ani, nu a reusit sa convinga. Dar, repet, timpul nu este trecut.

   Cat priveste promovarile: Basescu i-a promovat pe toti, toti au devenit mari oameni politici pe trena si din capitalul politic al lui Basescu. Inclusiv d-l Blaga. Nici unul nu ar fi existat si nu exista ca figura politica majora independent de Basescu. Doamnele in cauza au infirmat asteptarile si sunt terminate politic. Punct. D-l Blaga insa inca mai are timpul sa faca ceva ca sa dovedeasca ca a meritat investitia in domnia sa.

   • Vad ca nu a pus nimeni punctele la u: cine a fost responsabiliul campaniei de la locale? Tadaaa: Vaaaaasile Blaaagaaa.
    Care a fost strategia PDL-ului la locale? Non-combat-ul.

 26. Problema mare, cred, nu este ce va spune dl. blaga ci ceeace va face…
  Iar eu cred ca dl. blaga poate recita fara probleme programul din finalul articolului dvs. dar i-l vor apuca tusea si sughiturile numai cand va gandi sa le si faca.
  Pe de alta parte, dl. blaga nu este solutia la problema cu care se confrunta, sau se va confrunta pdl la alegerile iminente, ci CREDIBILITATEA pdl.
  Inca odata repet, cat se poate de convins, blaga nu va transmite votantilor nici un mesaj care sa trezeasca constiinta publica si sa o mobilizeze de asa maniera incat sa starneasca o vibratie pe care si un surd s-o auda… blaga nu are nici timbrul si nici limbajul pe care-l asteapta masele. vocea lui blaga nu va fi auzita de nimeni, poate doar de unii dintre suporterii de la cine stie ce filiale care deja si-au anuntat sprijinul pentru ungerea lui ca presedintele pdl.
  Alta ar fi situatia daca Monica Macovei s-ar adresa multimii, in special din pozitia de lider al partidului.
  Cand Monica Macovei va spune: „coruptii vor fi pedepsiti de lege” sau „se va face dreptate” poporul va sti ca ea crede si face ce spune. Romania are nevoie de o autoritate autentica iar Monica Macovei poate fi „Doamna de Fier” a Romaniei.
  Nu trebuie sa fie nici seducatoare, nici macar fotogenica, trebuie sa fie dreapta, sa-si tina cuvantul dat si sa fie cu inima si urechea la popor. Monica Macovei va fi cea mai in masura sa indeplineasca acel program.
  In jurul Monicai Macovei vor avea loc toti cei ce nu sunt compromisi, cei ce vor sa-si puna calitatile in scopul servirii institutiilor statului, poporului si nu a clientelei gen prigoana.
  In umbra Monicai, Justitia poate capata credibilitatea si eficienta de care duce aceasta Institutie fundamentala a democratiei lipsa.
  ca este ea de dreapta sau putin de stanga, nu cred ca este atat de important in acest moment. Ceeace este, insa, conditia sine qua non, ceeace poate mobiliza masele la o intensitate pe care nu o va putea egala niciodata usl, este CORECTITUDINEA, INTRANSIGENTA fata de coruptie, de compromisuri murdare, de tradare a intereselor tarii. Aceste calitatii atasate inequivoc chiar pdl vor salva acest partid.
  In mod egal, tara are nevoie de un partid curat dar si partidul are nevoie de tara iar convingerea mea este ca Monica Macovei, cu sprijinul celor ce si-au manifestat optiunile pentru o astfel de constructie, poate face posibile visurile noastre. Daca acestui grup se vor adauga si altii cum sunt boc, blaga, berceanu, fluture, etc. cu atat mai bine, dar de pe pozitii de sprijinitori, nu de conducatori.

 27. Ziua buna,
  Articolul este bine scris, mai rar o asa combinatie care sa cuprinda si o flexibilitate si o opinie argumenta cu privire la un posibil Presedinte (temporar) de partid. Bine scris si mai ales potrivit momentului.
  As adauga un pic la subiect si nevoia de a avea alaturi unui Presedinte si un numar de persoane, care sa duca si sa asigure o inoire profunda. Conteaza care sunt aceste persoane dar mai conteza si aspectul numarului lor: este o calitate si in cantitate, in politica si razboi.
  In ideea ca noul BPN va fi unul reformator, cred ca este necesara si o mica (…) modificare, trecerea la BPN, pentru alegerile Legilative care urmeaza, a deliberarii (hotarare definitiva) asupra candidatilor …
  … sedinta BPN este in desfasurare, sa vedem ce urmeaza …

 28. NU inteleg de ce se insista cu Blaga, PEDELE, USELE, dreapta, stanga, E.TE.CE. Solutia este FE.ME.I. Chiar nu intelege nimeni chestia asta? Romania mai respira doar datorita FE.ME.I

  Nu e nevoie sa imi multumiti pentru iluminare :)

 29. Sincer intre MRU si MM – cred ca ar convinge mai repede MM decat MRU.
  Cred ca sunt mai multi care doresc un pic de adevar si dreptate si aici cred ca MM sta mai bine. MRU sperie, dar pentru cei care au nevoie de cineva pe care sa adore MRU este persoana care raspunde cererii lor.

  Poate asezarea pe doi stalpi: MRU+MM da cel mai bine.

  Nu ai cum sa invingi caracatita pusa la punct atat de abil de fosti politicieni (indiferent de culoare politica) daca nu grupezi doi oameni intransigenti cu competente apropiate necesare rezolvarii coruptiei si justitiei in RO. Restul vine de la sine.adica economia nu are nevoie decat de politici coerente nationale – poate fi gandita de domnul Croitoru, poate de alt economist cu experienta si pricepere – si sa fie lasata in pace..

  PNL-istii vor veni intr-o noua grupare atat timp cat numai gasesc in conducere oamenii vechi din PDL care sunt Boc, Blaga, Berceanu, Olteanu, Udrea, Preda si altii similari..

  Daca dl.Blaga este asa de legat de Tariceanu nu vad de ce nu ar negocia o apropiere de PNL, chiar daca nu are prima cireasa de pe tort…

  Este in acelasi timp nevoie de oameni cu experienta, echilibrati si aici l-as nominaliza pe Sever Voinescu.

  Oamenii fara de partid vor putea acorda votul lor la viitoarele alegeri, inca o data, ca in 2004, sperantei pentru un pic de adevar si dreptate…

  Dar mai repede daca se poate – timpul nu sta in loc!!!!
  Roseata cuprinde toate sferele si o sa fie foarte greu sa o scoti din nou din structuri!

 30. Realizez ca problema principala a PDL e cum sa-l izoleze, sa-l neutralizeze pe MRU. Apoi se gindesc ei ca or sa continue ca si pina acum. Ce se poate intimpla cel mai rau? Sa stea o tura pe bara, adica 4 ani. Ei si? Dupa 4 ani e posibil sa revina la putere cu vechile obiceiuri cu tot, cu bagat mina in resursele publice pina la cot etc etc, ca si celelalte partide de altfel.
  Ei, problema e ca MRU nu pare ca e ok cu acest fel de a face politica si daca ajunge cumva la putere s-ar putea ca populatia sa-l placa. Izolarea si anihilarea lui MRU e problema tuturor partidelor si nu numai PDL, deci iacata un „dusman” comun.
  Daca Blaga iese drept salvator e bine ptr spectrul dreptei care va fi oarecum eliberat. MRU poate construi acolo impreuna cu alti PDL-isti sau chiar PNL-isti. Cu Blaga la conducere PDL ramine in mileniul trecut, la mici intelegeri punctuale cu PSD, politica marunta, ne-europeana, smenuri agreate de comun acord cu PSD ca sa supravietuiasca. De ce sa omori un dusman slab riscind sa se nasca unul puternic cind tepoti intelege cu dusmanul slab mimind democratia.

 31. Si eu am rezerve vs de Blaga. Dar? Cine isi pune, banul si full time pe o constructie cu risc major. Blaga are avantajul ca stie sa aduca bani dar este suficient de orgolios sa fie el la bucate si echipa lui. MRU si Blaga nu ar trebui sa interfere pana la alegeri. Fiecare trebuie sa arate ce poate si abia apoi concatenarea. Culmea ironiei este ca USL-ul nu are nevoie sa fie invins de un PDL ci doar de un trust media asa cum a facut si USL cu A3. Cea mai grea problema este dupa caci iata USL-ul n-are resurse umane ci doar razbunare.

 32. „D-l Tariceanu scapa PNL de d-l Antonescu – care – e stiut de toti cei din culise – nu are cum sa fie candidat prezidential al USL si care va claca atunci cand acesata realitate va deveni publica.”
  ce gluma buna….!
  si ce analiza…drept la tinta.
  p.s.
  asta cu ” dupa cum se stie” era folosita la sedintele de partid comunarde…si e perfecta intr-o analiza de dreapta. de fapt asta de aci fiind mai degraba o analiza de pro pedelie( ca astia si-au schimbat culoarea de nu mai stii care e), sustinuta de comentarii de cele mai multe ori pupincuriste si de doi bani. va laudati intre voi pe blogosfera si credeti ca o sa faceti din rahat bici si asta pana la toamna.
  nu va ganditi ca acu usl sapa la greu prin dosare…si prin septembrie. cand se intoarce lumea din concediu. vor izbucni petradele una dupa alta, in asa fel incat pdl va fi in mare parte pe drum, intre dna si beciurile politiei.

 33. Bun, dle Aligica, va multumim, pe domnul Blaga il cam stim, iar acum suntem chiar lamuriti! Dar de dl Falca nu ne vorbiti?! Stiti ca si-a facut partid, o jucarioara creata de un impostor, si, daca nu iese pasientza, va rupe PDL exact pe linia urii, care se vede clar din scrisul dumneavoastra (din pacate!), si nicidecum pe cea a nevoii de unitate a dreptei?! Dar as mai avea o intrebare: ce e ala curent de dreapta? Cand deschid o usa si o fereastra creez un curent de dreapta?! Initiativa Civica de Centru Dreapta nu s-a nascut inca, abia si-a facut un statut si l-a depus la tribunal impreuna cu niste caziere albe, iar Noua Republica nu exista ca partid, va mai dura un pic pana va fi inregistrat, desi se pare ca e orice numai partid politic democratic nu! Cam subtire ca sa se lamureasca romanii, Romania (ce vorbe mari!), ce e cu ele!!! Cu astea doua curente si cu PNTCD vreti sa faceti Marea Alianta?! Dincolo de improvizatie si impostura, dumneavoastra chiar mai vedeti ceva?! LOL

  • Interesanta interventia dv. Sa incerc sa le iau pe rand, pentru ca am impresia ca vorbesc cu cineva care e racordat la decizie sau cel putin bine informat.

   1. Nu scriu despre d-l Falca pentru ca pur si simplu nu sunt in cunostiinta de cauza. Nu-l cunosc personal, nu am fost consultat sau informat cu privire la proiectul mentionat. Pareti sa fiti mai in tema decat mine cu privire la detalii pe care eu nu le cunosc de loc.

   2. Dar hai sa ne uitam la scenariul propus de dv. Daca PDL nu face ce trebuie si ramane blocat in aceeasi atitudine agatata de un drept de veto pe care anumiti lideri istorici l-au exercitat timp de 4 ani sistematic in fata oricarei incercari de a moderniza si reorganiza partidul, ce ramane de facut?
   O regrupare in afara PDL devine necesara.
   Va fi o formula subtire, asa cum ziceti dv? La inceput, da. Dar va avea potential sa creasca.
   In schimb, PDL-ul ramas in urma, ce mai ramane din el, va fi si subtire si fara potential de crestere. Va fi un cadavru viu.

   Preferabil este, asa cum scriam in articol ca PDL, in tandem cu MRU sa adune tot ce se poate aduna pe o platforma comuna si sa treca in ofensiva inca din septembrie.
   Dar daca nu e sa fie, varianta pe care dv o considerati subtire este oricum superioara celei in care lucrurile se modifica dar nu se schimba nimic si totul ramane la nivelul balmajelii continuii pe care sunt sigur o cunoasteti f bine, poate chiar din interior. De fapt, daca ma intrebati pe mine, as zice ca acum si acolo este vorba de improvizatie si impostura.

   Asa ca daca d-l Falca s-a hotarat sa creeze un mijloc de presiune pentru a debloca lucrurile, nu vad de ce ar fi acuzabil.

   3. Nu e vorba de ura. Dezamagire, da; poate frustrare… Dar nu ura. Am spus-o si o repet. D-l Blaga are o mare ocazie ca sa se ridice in sfarsit la inaltimea momentului si sa actioneze ca un adevarat om politic. Sper SINCER sa nu dezamageasca si de data asta. Daca in sfarsit intelege ca e o cauza comuna va avea nu doar un nou sustinator (subsemantul) ci mii de noi sustinatori.

 34. Nu stiu ce vedeti la Monica Macovei.. poate a gandit bine „reforma justitiei” dar mi se pare ca nu e pregatita sa fie sef de partid. In sedinta de astazi tocmai vota pentru o conducere interimara dar care solutie nu este statutara si propunea aceasta solutie urmand ca ulterior CNC sa modifice statutul partidului. E o solutie care nu face cinste unui jurist.. iau o masura nestatutara dupa care modific statutul.. e cam neserioasa propunerea.. nu o mai ridicati atat in slavi.. s-ar putea sa fie ca la pomul laudat!!! Ati uitat ca le-a repartizat ilegal o casa parintilor ei? In rest, jos palaria pentru Vonescu si Cristi Preda.

 35. Tea Party anyone? Daca USL-ul tot si-a avut al lui Occupy WS, sub forma Occupy Piata Universitatii, dreapta de ce sa nu aiba si ea un Tea Party? Ar fi dificil, imi dau seama, fiindca la noi nu exista aceeasi traditie politica din US. Insa am putea incerca. Asa cred eu ca ar trebui facuta reforma dreptei.
  Noi avem idei, ei au puterea (sau opozitia), simplu ca buna ziua.

 36. Dacă nu ne place „înnotul” alături de USL, dl Aligică ne aduce alternativa: „înoirea” alături de PDL. Totuşi, noi, cei din tabăra dlui Cosaşu, extremiştii de centru, cu cine „federăm”?

 37. Calcule !!! – parca ar fi nevoie si de ele
  Planul – oricare ar fi el (si ma refer la cele prezentate), trebuie sa aiba o finalitate, iar finalitatea – fatalitate, insa – este doar rezultatul unor imputite de calcule electorale.
  Insa daca ne apucam sa facem unul/mai multe exercitii de aritmetica, vom vedea ca e al naibii de greu sa mai ajungem la finalitatea prezentata – Pdl la guvernare.
  Schematic, si lasand din orizontul perceptiei pur politice, lucrurile stau ptr Romania prost de tot:
  – avem guvern mediocru – cel mult – rod al unei aliante pur aiuristice;
  – avem guvern al unei aliante perfect instabile;
  – avem opozitie de rahat;
  – avem cateva grupuri parlamentare care vor disparea;
  – avem un grup parlamentar nou – si ce oameni de calitate! – care intra sigur in calcule – dan diaconescu show;
  tragand linie, parlament, recte guvern, format din pdl, pnl, psd, udmr si ppdd;
  5(cinci).
  iar de aici incolo trebuie sa facem aritmetici extrem de juvenile ca sa vedem care-cum ajung la un 55%.
  restul – despre guvernare – sunt povesti.
  de adormit fetite si baieti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro