sâmbătă, aprilie 26, 2025

Cum vrea Enel să scape de o amendă de 30 milioane lei

Enel Distribuție Muntenia promite că nu mai face, pentru a scăpa de amendă

Săptămâna trecută Consiliul Concurenței a supus dezbaterii publice angajamentele propuse de către E Distribuție Muntenia, fostă Distribuție Muntenia, pentru a scăpa de o amendă. Pare trivial, însă amenda care planează asupra fostei Enel Distribuție Muntenia ar trebui să fie undeva în jurul sumei de 30 milioane lei, adică peste 6 milioane euro, la o evaluare sumară. Te-ai aștepta ca angajamentele propuse pentru a înlătura îngrijorările concurenţiale, așa cum ne anunță Consiliul Concurenței să fie substanțiale și să ofere garanții serioase.

Clienții au așteptări. Se așteaptă ca distribuitorul să îi ajute să se racordeze la rețeaua electrică sau măcar se așteaptă ca distribuitorul lor să nu-i încurce. În relația cu fosta Enel Distribuție Muntenia, așteptarea clienților va fi înșelată. Angajamentele propuse de Enel sunt hilare și lipsite de substanță. Copiii de la grădiniță au promisiuni mai frumoase, mai inventive și totodată mai serioase decât promisiunile Enel.

Consiliul Concurenței se face că anchetează de vreo trei ani

Și totuși, cum a ajuns Enel aici? Timp de patru ani, Enel a reușit să blocheze racordarea a doi consumatori la rețeaua de energie electrică. Veți gândi probabil că racordarea era complicată, că cei doi consumatori erau în câmp sau în vârf de munte și că a fost firesc ca racordarea să dureze atât. Cine știe ce au vrut cei doi consumatori și cine știe unde și-au ridicat construcțiile… În realitate, cele două firme care au solicitat racordarea la rețeaua electrică se află în București, pe o șosea cu mijloace de transport în comun, iar rețeaua de energie electrică se află la poarta ambilor consumatori. Și ce dacă?! Prima soluție de racordare primită se ridica la suma de 767.825 euro. Cea de-a doua soluție de racordare a fost de 554.362 EUR. Abia cea de-a treia soluție, primită după o așteptare de încă un an și jumătate a fost de 330.596 euro. Ținând cont de diferența între prima și ultima ofertă, s-ar putea spune că așteptarea a meritat.

Poate că nu e clar ce reprezintă aceste sume. Sunt sume pe care consumatorii le-au plătit către Enel pentru a se putea racorda la rețeaua de energie electrică pe care o aveau la poarta proprietății aflate în București.

În 2013, Consiliul Concurenței a fost sesizat cu o plângere pentru abuz de poziție dominantă împotriva Enel Distribuție Muntenia. Întrucât a refuzat să dea curs reclamației, Consiliul Concurenței a fost chemat în judecată de către reclamant, iar Curtea de Apel București a obligat Consiliul Concurenței să răspundă reclamației. Astfel, în 25 martie 2015, Consiliul Concurenței a declanșat investigația, adică o procedură prin care se analiza comportamentul Enel întrucât existau bănuieli temeinice de încălcare a legislației de concurență.

Simpla comparație între cele trei oferte e suficientă pentru orice persoană de bună credință să aprecieze dacă este sau nu abuzivă purtarea Enel Distribuție Muntenia SA. Pentru Consiliul Concurenței au fost necesari încă doi ani pentru a extinde investigația. Nu înainte ca inspectorii Consiliului Concurenței să dispună și o inspecție inopinată. Vă dați seama că a fost inopinată inspecția facută la doi ani după declanșarea investigației! Ce om normal se mai așteaptă la o inspecție la doi ani după declanșarea anchetei? Probabil că dacă nu formula Enel angajamentele, după încă doi ani se încerca și un flagrant.

Amenda pe care Enel vrea să o evite este în jur de 30 milioane lei

Distribuitorii de energie și în special Enel au bilanțuri care fac orice manager sau antreprenor să pălească de invidie. E Distribuție Muntenia, fostă Enel Distribuție Muntenia, a avut în 2017 o cifră de afaceri de 750 milioane lei si un profit net de 85 milioane lei. Profitul e în scădere, între 2012 și 2015, Enel Distribuție Muntenia a avut un profit care a depășit în fiecare an 200 milioane lei.

Și totuși, acest profit nu este suficient. Nu ajunge nici pentru racordări făcute în termenul legal, nu ajunge nici pentru soluții de racordare care să nu fie împovărătoare pentru noii consumatori.

Dacă investigația declanșată de Consiliul Concurenței s-ar finaliza cu o decizie de sancționare, amenda pentru E Distribuție Muntenia SA ar fi în jur de 30 milioane lei. Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 73,1 milioane lei (aproximativ 16 milioane euro) 5 întreprinderi furnizoare de contoare şi echipamente conexe pentru măsurarea energiei electrice (Energobit SA, Elster Rometrics SRL, Landis+Gyr AG, Ecro SRL, Electromagnetica SA), precum şi o întreprindere organizatoare de licitaţii publice (Electrica SA), care a acţionat în calitate de facilitator al uneia din înţelegerile anticoncurenţiale constatate.

Ce propune Enel pentru a scăpa de amendă

Enel propune să deseneze semafoare pe site și să facă traininguri cu angajații la fiecare șase luni, pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor Enel.

Ce spuneți, v-ați simți că aveți o experiență îmbunătățită dacă ați vedea un semafor pe site-ul Enel? Dar de un pistol cu apă ce spuneți? Credeți că Dedeman Constanța sau Park Lake și-ar fi dorit un semafor sau energie electrică de la rețea?

Nu există nicio garanție reală propusă de Enel. Nu există nicio sancțiune pentru cazul în care termenele legale nu vor fi respectate. Nu există nici măcar o scuză pentru consumatorii care au fost ținuți de Enel fără energie electrică în mijlocul Bucureștiul.

Ce propune societatea reclamantă?

Dacă v-au fost încălcate drepturile legale la racordarea la rețeaua electrică de către Enel, vă rugăm să ne contactați. Avocații nostri sunt pregătiți să vă ofere asistență legală, dacă este nevoie. Sau puteți transmite observațiile pe care le aveți direct către Consiliul Concurenței.

Avem acum ocazia să schimbăm comportamentul Enel și să punem piedică abuzurilor: să nu o ratăm!

Link-uri utile

1. știrea inițială

https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-22738585-investiga-consiliului-concuren-privind-posibil-abuz-pozi-dominant-distribu-muntenia-pentru-suspiciuni-compania-distribu-energiei-promite-trei-ani-mbun-comportamentul-clien.htm

2. angajamentele E Distribuție Muntenia

http://www.consiliulconcurentei.ro/uploads/docs/items/bucket13/id13587/propunere_angajamente_edm_consultare_publica_03102018.pdf

3. racordare Dedeman

https://www.zf.ro/companii/dedeman-disputa-cu-enel-pentru-magazinul-deschis-la-constanta-fara-curent-de-la-retea-de-doua-saptamani-functioneaza-pe-generator-9426937

4. racordare Park Lake

https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-21284562-cooperativa-munca-zadar-trotuarele-proaspat-refacute-dintr-mare-cartier-bucurestiului-sparte-din-nou-pentru-mall-parklake-fie-conectat-reteaua-energie-electrica.htm

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Mulțumim pentru invitația de a colabora. Presupun că ne putem ușor găsi reciproc datele de contact. Eu am încercat să am branșament și după un schimb de epistole (e-mail) totul s-a blocat după comunicarea a trei variante de aviz tehnic de racordare față de care am acceptat (credeam eu..) varianta cea mai scumpă.

    • Suntem multi cu petitii impotriva Enel, ar trebui sa ne organizam.Eu am ajuns la o comisie parlamentara pentru a sesiza abuzurile enel

  2. Cea mai mișto chestie la Enel Muntenia: te muți (cumperi, wtf) o casă la curte, ca să muți contractul pe noul nume (persoană fizică), trebuie să plătești ca pentru o instalare nouă.

  3. Anul acesta am trecut la Enel si dupa 3 luni deja imi parea rau. Un exemplu de servicii proaste, in bataie de joc – factura de plata lunara este trimisa cu 1 zi inainte de scadenta de plata!

    Altul – desi in contract era specificata ca modalitate de transmitere a indexului autocitirea, am aflat, dupa telefoane complicate si asteptari pe robot, ca Enel nu a implementat, inca, sistemul care permite transmiterea indezului autocitit.

    Foarte neseriosi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihai Petroff
Mihai Petroff
Economist. Director Executiv Mailers Serv.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro