luni, decembrie 2, 2024

Cură de slăbire: cum scapi de 100 de parlamentari in 100 de zile

Parlamentul României are astăzi 575 de membri, 404 deputați și 171 senatori. În absența “bonusului electoral” ar fi numărat 470 de membri.

Clasa politică, la unison, deplânge situația.

Teoretic, reforma constituției și/sau o noua lege electorală ar urma să rezolve inflația de aleși. Practic, adoptarea unei noi constituții s-a transformat într-un miraj, în contextul actualei situații politice.

Dar, în data de 30 iunie 2014, Parlamentul României ar putea număra, din nou, 470 de membri!

Să presupunem că guvernul Ponta 3 cade la vot în Parlament si că sunt respinse cel puțin două cereri de investitură în următoarele două săptămâni. Parlamentul este dizolvat și în data de 21 martie, Guvernul anunță alegeri anticipate pentru data de 22 iunie 2014.

Configurația actuală a poziționării partidelor politice și a opțiunii populare de vot elimină posibilitatea apariției unui gigant electoral de tipul USL și, drept consecință, distruge bonusul electoral.

O estimare rezonabilă a rezultatului alegerilor anticipate poate fi următoarea:

USD = 38 – 40%, PNL = 16 – 20%, PDL = 12 – 16%, PMP = 8 – 12%, PP-DD = 4 – 8%, UDMR = 5 – 6%, alte partide = 4 – 6%.

Structura parlamentului rezultată din astfel de alegeri ar fi următoarea (*1):

Camera Deputaților

USD = 133, PNL = 61, PDL = 48, PMP = 34, PP-DD = 34, UDMR = 19, Minorități = 18;

Senat

USD = 58, PNL = 27, PDL = 21, PMP = 15, PP-DD = 8, UDMR = 8;

Total parlamentari = 470 (*2), cu 105 mai putin față de prezent. Bonus – o economie de cheltuieli (*3) in cuantum de peste 50 milioane de lei pentru 30 de luni (perioada care ne desparte de alegerile parlamentare la termen).

(*1) Pentru un scenariu de vot de tipul USD = 39%, PNL = 18%, PDL = 14%, PMP = 10%, PP-DD = 5,01%, UDMR = 5,5%, simularea Rompol determină, la alegerile europarlamentare din 25 mai, următorul rezultat: USD = 15 mandate, PNL = 6 mandate, PDL = 5 mandate, PMP = 3 mandate, PPDD = 1 mandat, UDMR = 2 mandate.

(*2) Există și o variabilă. Dacă la alegerile parlamentare anticipate PP-DD nu trece pragul de 5%, simularea Rompol indică posibilitatea apariției unui bonus de cca. 10 deputați și 4 senatori pentru USD.

(*3) Cost lunar estimat de 16.000 lei per parlamentar.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. Nu vad la ce ne ajuta o astfel de matematica. Iar insistenta pe economiile care s-ar realiza prin reducerea numarului de parlamentari mi se pare o tema falsa, daca nu chiar tactica diversionista de-a dreptul.
    Parerea mea este ca ar trebui sa platim mai bine parlamentarii, mult mai bine chiar, pentru a atrage in politica oameni de valoare, care altfel se realizeaza profesional in alte domenii si lasa politica pe mana celor care nu au alte posibilitati.

    • Nu cumva te gândești la valoarea… ta, care-ar trebui plătită mai bine?! Cum de-ți scapă că toți politicienii suferă de lacomie de-a dreptul bolnăvicioasă?! Cum nu observi că au nesătule mulțimi de neamuri, amici și clienți politici care așteaptă să înhațe sinecura? Ție nu-ți spune nimic enormitatea salariilor de la ASF ale unora care nu fac nimic și pe deasupra mai favorizează (desigur nu pe degeaba!) pe unul sau pe altul de la Carpatica sau de-aiurea?! Și tu vrei să le dai și mai mult și să le conservi numărul?!

    • FALS !!!
      Astia pana nu le interzicem accesul la viata publica nu scapam de ei, nu vedeti ca au inceput sa se imulteasca precum gandacii de bucatarie, isi aduc si nevestele si copiii si nepotii, ….
      o sa ne fie foarte greu sa scapam de ei.
      Se pune intrebarea cine sa le interzica ? daca nu noi, atunci cine ? si cum sa o facem ?
      E oare nevoie de o masura radicala, de un genocid ?(sunt multi, nu mai este doar un
      ceausescu) sau este nevoie de o lege care sa le interzica pe o perioada mare de timp
      (vreo trei generatii) sa aleaga sau sa fie alesi ?
      Sau mai bine lasa… sa se umfle mamaliga si sa explodeze. Cum o vrea D-zeu ?
      Oamenii de valoare se retrag la treburile lor nu le trebuie sa intre in cloaca asta.
      Nu asa au facut timp de 25 de ani?

  2. Gluma buna, dar Romania nu a trecut inca testul alegerilor anticipate. Iar legea electorala este tare imbicsita si cere „minim” 90 de zile de campanie.
    Iar Constitutia mai zice ca nu se dizolva parlamentul in ultimele 6 luni ale mandatului prezidential. Ca sa nu discutam de aberatia cu inca 2 incercari de numire a guvernului esuate daca nu ma insel in 60 de zile.
    Domnii parlamentari vor cadea repede la intelegere pentru scaune. In fond nu-s acolo de nici 2 ani. Iar unii dintre ei ar fi arestati repejor lipsiti de imunitate.
    Iar „Bonusul” nu dispare…Sigur, va fi mult mai mic, dar va exista….

  3. @Ai Ki Do
    Nu este in regula sa aloci 10 oameni pentru o treaba de 2. Vor fi mai incompetenti decat numarul necesar. Asadar pe langa ca ii platesti la zi + pensii nici nu pot fac nimic. Motivele or fi diverse dar rezultatele sunt reale.
    Platim degeaba jumatate din ei cand am putea sa platim dublu doar o jumatate mai competenta.

    • Daca perfectiunea in Materie legislativa o reprezinta modelul elvetian cu ale sale referendumuri de aprobare, iar la capatul Opus se afla dictatura, atunci ar rezulta ca mai Multi parlamentari ar face treaba mai buna. Votul ar fi mai fin structurat ei ar corespunde mai mult asteptarilor electoratului.
      Exista intotdeauna un Punct critic, de inflexiune, de la care efectul se inverseaza, odata cu evolutia constanta a factorilor determinanti. Intrebarea e daca in cazul parlamentului romanesc punctul critic a fost atins, dar afirmatii de genul „10 pentru 2” sunt arbitrare.

      • Se găsește întotdeauna o nouă metodă de a forța logica, din câte se pare :P

        La referendumurile din Elveția cetățenii participă direct, nu prin reprezentanți. Într-o democrație, membrii legislativului trebuie aleși. Vă invit să verificați ce reprezentativitate electorală reală au membrii parlamentului în RO (câți alegători au votat efectiv pentru unii dintre acești parlamentari) și s-ar putea să descoperiți că unii dintre ei n-ar avea legitimitate nici ca președinte de asociație de locatari.

        În momentul când un parlamentar ajunge acolo doar pentru că el a candidat din partea unui partid în colegiul respectiv și nu pentru că ar fi primit efectiv 30 – 40.000 de voturi, nu prea mai e democrație, e butaforie.

  4. Dar de aplicarea referendumului cu Parlament unicameral si 300 de `halesi` nu se spune nimic? De ce nu se mai pune in discutie asta? Ce e cu abureala asta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dan Dumitrescu
Dan Dumitrescu
Vicepresedinte al CEDD (Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila), ONG implicat in promovarea si aplicarea principiilor de dezvoltare durabila pentru ansamblul politicilor sociale, economice si de mediu din Romania. Inginer chimist, absolvent al Facultatii de Tehnologie Chimica, UPB

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro