duminică, martie 16, 2025

Cursul de schimb, joc de pozitionare

Pe cineva avantajeaza aparenta lupta intre mesajele contradictorii referitoare la cursul de schimb. Toata treaba asta cu discutiile pe cursul de schimb este un joc de pozitionare. Cand vestile sunt proaste, ma refer acum la iesirea Greciei din zona euro, diversi ‘grei’ din sistemul bancar incep jocuri de repozitionare, avand ca singur obiectiv: profitul. Pentru ei si sistemul pe care il controleaza. Pe termen mediu, repozitionarea unui brand poate aduce ori volume ori profit, depinde cu ce fel de produs ai de a face. Cursul de schimb este un brand national, care se misca intre pozitionarea ‘stabil, de incredere’ si ‘scump, imprevizibil’.

Pare firesc ca prima varianta sa aduca volum, cu un profit mai mic dar constant, pe cand a doua sa mizeze pe o margine mare, un profit urias pe termen scurt. ‘Lupta’ intre mesajele lansate de BNR si mesajele trimise de Sistemul Bancar Privat este pentru a ocupa mintea populatiei cu o varianta sau alta. Nu vorbesc acum in detaliu despre miza dar daca stam sa ne gandim un pic … Iese Grecia, in piata UE ramane o masa mare monetara de euro. Euro va fi deci mai usor de gasit deci va fi mai ieftin. Si atunci de ce euro sa ajunga la un curs de schimb mai mare? De ce sa nu scada?

Cum spunea dl Guvernator, euro poate ajunge la paritate cu dolarul. Chiar daca leul (sau ron-ul, ma rog) nu va ajunge la 3,6 cat este acum dolarul, dar macar la jumatate de drum sa se intalneasca si tot ar fi un (3,6+4,5)/2=4-4,1ron/euro. Asa un curs parca ne-ar mai lasa sa respiram – cu ratele, cu mancarea, cu combustibilul, cu energia, cu creditele – majoritatea raportate la euro. Cu o conditie – sa se intample acest mare exit al Greciei. Sunt un amator in ale politicilor monetare dar pare de bun simt ce am zis, nu-i asa?  Oare de ce suntem ‘agitat’i cu scenarii negative ale cursului de schimb? Un posibil raspuns – ca sa pastram euro, sa nu il vindem, ca se vorbeste ca o sa se faca mai mare. Pentru ca daca ne apucam toti sa il schimbam in ron atunci cursul de schimb cade, adica ronul se intareste. Si atunci ma intreb – cine nu vrea ca ronul sa se intareasca?

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Cursul de schimb este un portelan fin, nu umbli oricum cu el…

    Sau daca vreti cursul de schimb valutar este ca un tablou de valoare pe care expertii pot sa il pretuiasca diferit, dar pana la urma valoarea cea mai credibila este data de expertul cel mai credibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Emanuel Grigorcea
Emanuel Grigorcea
jurnalist si fotograf in echipa de la ‘Phoenix’, prima revista privata din Romania dupa Revolutie, fondata de Paul Nanca, printre primii copywriteri din publicitatea romaneasca, la Graffiti BBDO, creator si producator executiv de evenimente de mari dimensiuni (Gala Doroftei, Cupa Romaniei Tuborg), consilier al Presedintiei pe probleme de comunicare cu mediul de afaceri, in 2000, director de ‘client service’ timp de 6 ani, director de programe, manager de comunicare si de marketing in Rompetrol, pana anul trecut, in prezent managing partner la Identity Communication.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Disponibil pentru precomandă

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro