duminică, octombrie 1, 2023

Cursul de schimb, joc de pozitionare

Pe cineva avantajeaza aparenta lupta intre mesajele contradictorii referitoare la cursul de schimb. Toata treaba asta cu discutiile pe cursul de schimb este un joc de pozitionare. Cand vestile sunt proaste, ma refer acum la iesirea Greciei din zona euro, diversi ‘grei’ din sistemul bancar incep jocuri de repozitionare, avand ca singur obiectiv: profitul. Pentru ei si sistemul pe care il controleaza. Pe termen mediu, repozitionarea unui brand poate aduce ori volume ori profit, depinde cu ce fel de produs ai de a face. Cursul de schimb este un brand national, care se misca intre pozitionarea ‘stabil, de incredere’ si ‘scump, imprevizibil’.

Pare firesc ca prima varianta sa aduca volum, cu un profit mai mic dar constant, pe cand a doua sa mizeze pe o margine mare, un profit urias pe termen scurt. ‘Lupta’ intre mesajele lansate de BNR si mesajele trimise de Sistemul Bancar Privat este pentru a ocupa mintea populatiei cu o varianta sau alta. Nu vorbesc acum in detaliu despre miza dar daca stam sa ne gandim un pic … Iese Grecia, in piata UE ramane o masa mare monetara de euro. Euro va fi deci mai usor de gasit deci va fi mai ieftin. Si atunci de ce euro sa ajunga la un curs de schimb mai mare? De ce sa nu scada?

Cum spunea dl Guvernator, euro poate ajunge la paritate cu dolarul. Chiar daca leul (sau ron-ul, ma rog) nu va ajunge la 3,6 cat este acum dolarul, dar macar la jumatate de drum sa se intalneasca si tot ar fi un (3,6+4,5)/2=4-4,1ron/euro. Asa un curs parca ne-ar mai lasa sa respiram – cu ratele, cu mancarea, cu combustibilul, cu energia, cu creditele – majoritatea raportate la euro. Cu o conditie – sa se intample acest mare exit al Greciei. Sunt un amator in ale politicilor monetare dar pare de bun simt ce am zis, nu-i asa?  Oare de ce suntem ‘agitat’i cu scenarii negative ale cursului de schimb? Un posibil raspuns – ca sa pastram euro, sa nu il vindem, ca se vorbeste ca o sa se faca mai mare. Pentru ca daca ne apucam toti sa il schimbam in ron atunci cursul de schimb cade, adica ronul se intareste. Si atunci ma intreb – cine nu vrea ca ronul sa se intareasca?

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Cursul de schimb este un portelan fin, nu umbli oricum cu el…

    Sau daca vreti cursul de schimb valutar este ca un tablou de valoare pe care expertii pot sa il pretuiasca diferit, dar pana la urma valoarea cea mai credibila este data de expertul cel mai credibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Emanuel Grigorcea
jurnalist si fotograf in echipa de la ‘Phoenix’, prima revista privata din Romania dupa Revolutie, fondata de Paul Nanca, printre primii copywriteri din publicitatea romaneasca, la Graffiti BBDO, creator si producator executiv de evenimente de mari dimensiuni (Gala Doroftei, Cupa Romaniei Tuborg), consilier al Presedintiei pe probleme de comunicare cu mediul de afaceri, in 2000, director de ‘client service’ timp de 6 ani, director de programe, manager de comunicare si de marketing in Rompetrol, pana anul trecut, in prezent managing partner la Identity Communication.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro