Decizia de miercuri a Curţii Constituţionale prin care se constată existenţa unui conflict juridic între puterea judecătorească şi Parlament, subliniindu-se obligaţia Camerelor de a a aplica sentinţele judecătoreşti, are o semnificaţie cu atât mai importantă cu cât ea se plasează pe fundalul ultimelor declaraţii ale primului-ministru referitoare la eventuala modificare a prerogativelor Curţii Constituţionale. Viziunea premierului, aceea de a acorda Parlamentului posibilitatea de a invalida deciziile Curţii, nu ar însemna doar regresul la nivelul anului 1991, istoric vorbind, ci şi încununarea procesului de limitare a sferei de acţiune a instituţiilor ce protejează în România domnia legii.
Hotărârea de astăzi a Curţii reafirmă, în pofida vocilor politice şi mediatice din ce în ce mai agresive, axioma pe care se fondează democraţia contemporană- deasupra reprezentanţilor naţiunii se află constituţia . Suveranitatea camerelor nu poate însemna, sub nici o formă, subminarea poziţiei pe care o deţin celelalte ramuri ale guvernământului. Votul dat de Senat, ce ignora sentinţa definitivă şi irevocabilă, poate fi privit ca expresia patologiei politice ce a dominat România în ultimele luni.
Lectura pe care o dă gestului Senatului Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, restabileşte echilibrul grav afectat de succesivele eforturi ale majorităţii parlamentare social- liberale. Oricât de fragile, garanţiile ce protejează statului de drept în patria noastră există încă , iar reacţiile lor sunt de natură sa genereze o speranţă lucidă în viitorul nostru european . Ostilitatea faţă de Curtea Constituţională sau de CSM nu este un accident- eliminarea acestor obstacole poate permite, în contextul mai larg al subminării independenţei magistraturii, generalizarea stării de arbitrariu ce favorizează privilegiile, impunităţile şi corupţia. Împotriva acestei tendinţe liberticide rezistenţa în numele constituţionalismului şi al demnităţii este unica opţiune imaginabilă.
Probabil că politizarea,cel puțin parțială,a Curtii Constituționale este reală.Dar cine oare a conceput-o astfel pentru a se eterniza la putere dacă nu FSN=FDSN=PDSR=psd ? Sansa de depolitizare era foarte mica până acum 6-7 luni;in viitor,cu psd la putere,va fi nu nulă.ci sub zero.Din păcate,dintre votanții usl 90 % nu dau doi bani,sau nu înțeleg ce înseamnă stat de drept-ei reacționeaza doar daca li se ia un leu din…stomac-iar celelalte 10 % nu-și doresc un stat de drept.
Imi place la nebunie ca ati folosit cuvantul „liberticide” in loc de liberale! Parol, de nu! Daca mai puneti si-o virgula dupa el, e ceva sublim. :)
Erata, in loc de anti-liberale!
Cred era vorba de ucigase ale libertatii si nu antiliberale.
Articolul pune punctul pe „i”.