sâmbătă, decembrie 7, 2024

Curtea Constitutionala, Vocea Rusiei, USL, PDL si frauda

Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat pentru joi dezbaterile pe marginea referendumului, judecatorii CCR solicitand informatii in plus de la autoritati, au declarat surse din CCR pentru Agerpres, citat de Hotnews.

Strategia USL a dat roade. Vocea Rusiei explica strategia succint. Fortarea schimbarii regulilor jocului dupa ce meciul s-a incheiat prin punerea de presiune pe Curtea Constituţională obligata sa aleaga “ între formalism şi realitate”.

Chestiunea este simpla pentru orice persoana familiara cu regulile lumii civilizate, pentru lumea obisnuita cu principiile functionarii statului de drept: Numarul real al cetatenilor cu drept de vot variaza de la zi la zi si de la ora la ora. Cum aceasta actualizare continua nu este posibila si nici dezirabila, se folosesc “cifre oficiale”, repere numerice formale definite si fixate in documentele oficiale, ca parametrii ai deciziilor statului de drept. Aceste cifre sunt actualizate si formalizate regulat, conform unor proceduri prestabilite si care incearca sa evite arbitrariul, desi in mod natural si inevitabil un grad de arbitrar va exista intrinsec atat in procedura cat si in rezultat. Oricine este familar cu ideea de domnie a legii intelege ca acest grad de arbitrar este mai mic si oricum preferabil celui creat de cei care cred ca trebuie sa modificam regulile si parametrii de la zi la zi in functie de conjunctura politica si interesele unei grupari politice sau alta.

Cum nici USL nici Rusia cu vocea ei cu tot nu exceleaza in intelegerea principiilor civilizatiei constitutionale occidentale, nu are rost sa elaboram aceasta tema.

Sa ne uitam insa pe partea celalta, la PDL & compania. Observatii:

1. Dupa anuntul victoriei in referndum, tabara dl-ui Basescu a intrat intr-un vid de mesaj. Nimic substatial de 48 de ore. Nici comunicare strategica sau informare a sustinatorilor. Nici eforturi de setare a parametrrilor stategici prin care publicul interpreteaza evolutiile si isi calibreaza asteptarile. Nimic.

2. Tema fraudei trebuia sa fie tema saptamanii. Tema estimarii dimensiunilor fraudei. Tema numarului real al DA-urilor fata de cel fictiv si fraudulos. Tema pedepsirii faptuitorilor. Tema identificarii punctuale a celor ce distrug esenta procesului democratic: procesul de votare.

3. USL a preluat disperat ofensiva si a umplut vidul. Si-au impus tema si au fortat-o pe agenda. Azi avem rezultatul.

4. Ar fi momentul ca PDL sa iasa din letargie. Sa atace masiv tema fraudei. Sa arate ca numerele sunt de fapt, pe cinstite, pe bune, mult mai mici decat arata datele formale ale referendumului.

Sa spuna: „Da? Vreti numere pe bune? Pai hai sa vedem….” Altfel spus sa conteste rezultatul din celalat unghi si sa ridice spectrul investigatiei punctuale: cine si cand a fraudat.

Din estimarile mele, numarul de DA-uri ar trebui sa fie cu 10% mai mic decat cel formal inregistrat. Astfel, daca pe rusi ii intereseaza tensiunea intre formalism si realism, e bine de stiut ca real vorbind, amicii lor de la USL au in realitate cu cel putin 10% mai mult in spectrul formal decat au in real. Poate ma insel. Dar intreb: Este normal si firesc sa verificam care este numarul real al DA-urilor? E el sau nu mai mic cu cel putin 10%, asa cum sugereaza evaluari statistice elementare. Cate voturi voturi multiple sunt? Cate masluiri? Cati detinuti fara drept de vot au votat? Etc.

E important sa avem pe masa aceasta tema din mai multe motive:

E legitim si firesc sa clarificam asta.
E o contra-reactie strategica la presiunea relativ la numar si tensiunea dintre real si formal pusa de USL si teoretizata si raspanita in lume de simpatizantii lor de la Moscova.
E o metoda de a stavili elenul USL pentru renumarari si reevaluari. Daca e sa o facem lata cu renumararea, atunci sa fie clar ca ptr USL-isti chestiunea are implicatii penale.

Cel mai important motiv este insa altul:

Daca in urma deciziei Curtii Constituionale, Doamne fereste, se ajunge ca problema numerelor sa devina o problema majora, va exista o supapa prin care se va putea administra tensiunea creata pe amble parti. Conflictul nu va degenera si exploda. Atat timp cat vor fi in discutie si disputa numere si interpretarea lor, ramanem inca intr-un spatiu controlabil si administrabil, chiar daca este unul conflictual. Castigam timp.

Acestea fiind spuse, sa notam ca ele se refera la un scenariu extrem. Convingerea mea este ca la Curtea Constitutionala se gandeste in termenii regulilor si formelor statului de drept si domniei legii, nu in termenii realismului Moscovit.

Distribuie acest articol

104 COMENTARII

  1. Excelenta analiza si un util semnal de alarma privind inabilitatea PDL-ului de a fructifica sutele de reclamatii pe care stim ca le-au depus privind fraudarea votului. Acum era bine sa realizeze un inventar al lor si sa-l arate lumii, poate chiar cu betisorul la harta Romaniei.

    • PDLul mai mult ca sigur preferea acum sa nu se asocieze cu o persoana care are impotriva sa 37% din cei de pe listele de vot in vederea alegerilor din toamna. Si ii lasa pe cei de la USL sa intre in probleme de imagine, ceea ce se intampla. Daca un partid se lupta cu un alt partid si pierde, se mai intampla, dar daca o asociatie a doua partide mari se lupta cu un om si nu reuseste sa castige, pai cam pierzi ceva puncte.

  2. Chiar credeti ca CCR va putea ignora 7.403.836 de voturi ?
    Daca PDL si Basescu nu sunt de acord cu rezultatele referendumului de ce nu au contestat nici la BEC si nici la CCR ?
    Basescu s-a grabit sa-si strige victoria (cu 87% din voturi impotriva sa !!??) inainte de aflarea deciziei CCR si este prea tarziu acum sa conteste rezultatele lasand la o parte lasitatea sa de a nu se prezenta la vot ….
    Dupa ce Basescu va fi trimis definitiv la putina cu borhot a istoriei ar fi bine sa luati o pauza de sters la gura.
    Sunt convins ca nu o sa-mi publicati comentariul cu toate ca sustineti ca sunteti un democrat !!
    Democrat poate doar cu cei ce va impartasesc opiniile.
    Cu respect,

    Daniel Georgescu
    Toronto,
    Canada

    • Tot ce este mai mic de 9146257 ca total voturi exprimate (indiferent de distributia DA si NU)este ignorat automat pentru ca asa scrie in lege.

    • @Daniel
      Hai sa va spun o istorioara: In 1995 a fost un referendum de independenta al Quebecului. A fost pierdut cu 49.42.%. Asta nu inseamna ca jumatate de saptamana quebecul este independent si jumatate de sapatamana este canadian.

      Iar in privinta lui Domnului Traian Basescu, parerea mea, este ca a fost un noroc extraordinar ca l-am avut presedinte.
      Iar in privinta borhotului la care va referiti, aveti grija ca v-ati manjit si ragaiturile dumneavoastra miros al dreaq-ului de greu. Mama dumneavoastra nu va invata cum sa vorbiti? dar tatal dumneavoastra? greu cei 7 (6) ani de acasa.

    • La lege echivalenta (50+1) la un referendum de separare al Quebec ce-ai face??? Tot cu insulta pe cei ce fac sa cada referendumul? Crezi ca cei 11-12 mil. care NU au votat pt. demitere trebuie ignorati, insultati, trimis in lagare? Esti sigur ca ai invatat ceva din democratia canadiana?

    • Daniel,

      Da-mi voie sa incep prin a spune ca suntem satui de propaganda de asta ieftina si mincinoasa. Crezi ca daca pui in semnatura Canada si tragi o o replica cu borhot o sa ramanem impresionati? Suntem si noi capabili de replici mai acide daca am vrea dar ne abtinem din decenta si din bun simt, lucruri care tie iti sunt straine, ca de altfel celor mai multi dintre uslamisti.

      Da-mi voie sa-ti reamintesc pe scurt de ce nici argumentul ca boicutul nu e democrati si nici argumentul ca ar trebui luate in considerare listele de la recensamant nu stau in picioare.

      1. Referendumul convocat de presedinte pentru parlament unicameral si 300 de parlamentari a fost boicotat de cei mai multi PSD-isti in frunte cu Iliescu. Deci atunci boicotul unui referendum era ok, era legal, era democratic da? Si apropo, referendumul ala a fost validat pt ca a luat mai mult de 50% din voturi. Cu toate astea nu e pus in practica nici azi. Deci ce propui tu e ca un referendum cu peste 50% din voturi sa fie ignorat dar unul cu 46% din care 10% voturi fraudate sa fie validat? Esti fantezist d-le. Esti pubertin. Ai prea mult wishful thinking. Accepta infrangerea. Nu fi un bad looser.

      Tot la acest punct as mai adauga si boicotul parlamentar practicat de USL inainte de a veni la putere. Va amintiti cand spuneau ca ei fac greva parlamentara si nu veneau la sedintele camerelor care nu puteau vota nici o lege din lipsa de cvorum? CVORUM da, ati citit bine. E o notiune importanta. Pt ca in democratie nu poti sa lasi 3 oameni sa voteze o lege sau demiterea presedintelui. Trebuie sa pui un cvorum sau un prag al unei majoritati absolute. Si atunci boicotul a fost ok pt USL, nu? A fost democratic, nu? Acum ca l-a practicat PDL-ul nu mai e? Chiar nu va dati seama cat de jenati si penibili sunteti? Pe cine credeti ca prostiti cu un astfel de dublu-standard? Pana si bunicul meu de la tara care are 83 de ani si 4 clase a priceput tot jocul vostru desi nu are decat radio, n-are TV, n-are internet, nimic altceva.

      2. In ce priveste recensamantul, iar trebuie sa reamintesc ca PSD-ul urla la vremea respectiva (in iarna) ca e ilegal si ca se cheltuie bani degeaba, desi ala trebuia facut pt ca ni-l ceruse UE (noua si altor 10 tari) pt ca in functie de rezultatele lui sa se faca viitoarele alocari de fonduri europene. Sova, Ponta, Olguta Vasilescu au declarat raspicat la TV ca ei nu s-au lasat recenzati si i-au incurajat pe oameni sa nu-si dea CNP-ul. Multi au facut-o. Am si eu apropiati in anturajul meu apropiati care nu si-au dat CNP-ul la recensamant. In plus recensamantul nu i-a cuprins pe nici unul din cei 3 mil. de romani plecati din tara dar care raman cetateni romani si au drept de vot. Si americanii si francezii si oricine, cand sunt alegeri la ei, daca sunt plecati din tara, voteaza acolo unde se afla. Va mai amintiti ce vanzoleala a fost la ambasada Frantei din Bucuresti cand au fost alegerile din Franta? Deci a spune ca tu vrei liste electorale doar pe baza recensamantului, adica a romanilor aflati in tara la un anumit moment dat e iarasi nesimtire, minciuna, manipulare si in final furt. Toate practici tipice bolsevicilor.
      Pe langa asta, de la recensamant, pt ca au trecut cateva luni, sunt oameni care au decedat dar si adolescenti care au implinit 18 ani. Cati sunt? Nu stiu. Cati oameni mor pe zi in Romania? 10? 100? Inmultiti cu cel putin 30 de zile si apoi cu 6 luni. Vorbim deja despre zeci de mii de oameni. Pana si seful de statistica a explicat clar intr-o declaratie (cu riscul de a fi decapitat de Ponta – ca deh se poarta sloganul „”cine nu-i cu noi e impotriva noastra”) ca listele de la recensamant nu pot fi folosite ca liste electorale. Ele sunt doar o poza a populatiei aflate in tara la un anumit moment dat. Listele de la evidenta populatiei, cei care elibereaza buletinele sunt cele mai corecte. Aia au in baza de date toate CNP-urile, aia inregistreaza decesele sau pe cei care implinesc 18 ani. Daca stii un pic de IT stii ca ruland o comanda SELECT pe o astfel de baza de date (din ce stiu eu, statul lucreaza cu baze de date Oracle nu SQL) afli rapid cati cetateni romani aflati in viata au peste 18 ani si deci au drept de vot. Din aia trebuie doar sa-i scoti, conform legii pe alienatii mintal si pe cei carora printr-o sentinta judecatoreasca li s-a retras dreptul de vot.

      Deci stimate domn, daca ceea ce ati spus, ati spus-o din convingere si sinceritate v-as spune doar atat: mai cititi, mai informati-va, mai faceti-va temele si apoi trageti concluzii. Altfel riscati o replica de aia ca la scoala in clasele primare: „Ti-ai facut tema? Nu! Stai jos ai 4”.
      Daca vreti sa faceti doar propaganda atunci eu zic ca n-ati gasit forumul potrivit sau grupul de oameni potrivit. Poate ca astfel de abordari cu borhot merg la tara la oamenii aia fara scoala, desi sa stiti ca si oamenii aia miros foarte repede minciuna. Prin urmare sfatul meu e sa nu va mai irositi timpul si energiile. Mai bine le dedicati unui scop mai nobil.

      Noapte buna – inteleg ca acum e noapte in Canada. :)

    • Pai, Daniel, vezi ce baiat rau esti?! erai convins ca nu ti se va posta mesajul, BIG SURPRISE, el ESTE postat, si multi „colegi de eter” sunt empatici: te-ntreaba de fericirea canadiana, de cei 6-7 ani de-acasa, istorisesc mici exemple de pe unde zici tu ca vietuiesti, etc.
      Bunele noastre intentii si toleranta extrema sunt clare.
      Nu tocmai clar e ce cauti tu pe un forum asa de Cîîîîh pt tine…
      Altele mai efervescente ti s-ar potrivi…Sunt lesne de gasit!

  3. Problema cu frauda e ca trebuie dovedita cu documente nu statistic. Unde e dovada? Sigur, avem comunicatul MAI cu nr. de incidente, insa pina la frauda dovedita cred ca mai e destul de mult. A o dovedi statistic de genul „10%” cu grafice in Excel nu e destul, insa poate alte institutii ale statului s-au auto-sesizat.

    Apoi, dupa referendum Basescu a iesit cu niste declaratii care au inflamat situatia, in loc de invitatie la reconciliere, cum sugereaza europenii si lumea larga.

    Nu inteleg nici eu jocul CCR, la ce mia cer detalii suplimentare? Ce mai e de judecat de la INS? Ce altceva comunica MAI fata de ce a spus deja de citeva ori? Poate mai elimina 100 de persoane din cele 18 milioane? Deocamdata toate scenariile sint pe masa, nu inteleg de ce CCR nu a taiat deja nodul gordian: ori alba ori neagra? Poate miine …

    • De fapt MAI are vreo 1,5 – 2 milioane de persoane care figurează cu domiciliu în România, dar au domciliul în U.E. în afara României (declarat acolo la autorități, cu contracte de inchiriere, proprietate etc.). E clar că nu au domiciliul în România, chiar dacă au proprietăți imobiliare în România, pentru care plătesc impozite.

      Persoanele respective figurează în listele parmanante de alegători ale secției în care au acest fals/discutabil domciliu în România.

      Legea spune că pentru a înscrie în lista de alegători o persoană cu domiciliu în străinătate trebuie să existe o cerere din partea acelei persoane. Pentru persoanele cu domciliu (real) în România nu e nevoie de așa ceva.

      Dormeam liniștiți pe acest putregai statistic dacă nu venea recensământul făcut după regulile U.E. care a descoperit numărul celor cu domicliu real în România la data recensământului.

      Chiar nu mă interesează ce spune C.C.R.

      • Ai pierdut sensul realitatii sau sensul cuvintelor? TU, Isaila, ai pierdut cumva dreptul de vot, INDIFERENT unde iti este domiciliul??? Dreptul de vot se pierde odata cu cetatenia, sau cu sentinta judecatoreasca sau „sentinta psihiatrica”. Nu prin elucubratiile lui Ipo-Crin, Sova, etc.

        • cinice, dreptul de vot si listele electorale permanente sunt doo lucruri perfect diferite. Romanul care locuieste de mai bine de 12 luni in afara tarii are drept de vot, dar nu e inscris pe listele permanente decat daca o cere el insusi. Iar listele permanente ofera baza de calcul a cvorumului.

      • Interesanta trimiterea la articolul din lege cu privire la domiciliu. Puteti fi va rog mai explicit? Legea nr, art nr, alineat? Multumesc.

      • OUG 97/2005
        ART. 27
        „(1) Domiciliul persoanei fizice este acolo unde aceasta declară că are locuinţa principală.”
        Cu accent pe DECLARA. Toti cei care locuiesc in strainatate si nu au solicitat acordarea statutului de „cetatean roman cu domiciliul in strainatate” au, conform legii romane, domiciliul declarat la evidenta populatiei in RO. Listele electorale sunt intocmite pe baza acestor evidente si nu pe baze pur statistice.

      • Legea spune ca orice cetatean roman are dreptul de a vota, si mai spune ca nu se poate retrage cetatenia dobandita prin nastere. Ceea ce inseamna ca de pe listele electorale se poate iesi doar cu picioarele inainte (sau la cererea renuntarii la cetatenie, dar nu sunt multi doritori, pe de alta parte asta lasa urme birocratice si nu pot fi multi cei car sa fie trecuti fictiv pe liste)

      • Apropo, pe cetatenii moldoveni care au capatat cetatenia romana ii mai numaram sau nu? Sau ne lepadam de ei ca sa ne iasa cvorumul? Chiar nu-mi raspundeti, caci stiu raspunsul si e trist!

    • A. controlul prin confruntarea listelor incepe la PDL vineri si ar fi interesant de vazut daca coincide cu scorul calculat de soft-ul lui Ghitza (PSD). B. prin controlul incrucisat se determina votul multiplu. C. votul mortilor -individ cu individ- e mai complicat de depistat D. numai curatirea listelor suplimentare permite APOI determinare nr. de buletine bagate in urna de „persoane interesate”. PS. la decizia CCR se anexeaza documente ORIGINALE nu declaratii de presa, asa ca a fost nevoie de adeverinta de la MAI si scrisoarea oficiala a INS. PS2. daca m-as lua dupa Sova, atunci chiar Sova, Ponta etc au votat ILEGAL, caci -boicotand recensamantul- nu ar mai avea voie sa voteze, numele lor lipsind.

  4. Ce parere aveti despre acest comentariu al Deutsche Welle?

    Opinion: Romania needs a fresh start

    Romanian President Basescu remains in office. The referendum failed to get the required 50 percent turnout. But despite that victory, DW’s Robert Schwartz argues Basescu should step aside and make way for new talent.

    http://www.dw.de/dw/article/0,,16130856,00.html

    • „In order for the country to return to calmer waters, there is basically only one option: Basescu has to step down despite his victory and make way for early presidential elections later in 2012, parallel with the parliamentary elections to be held at that time. It’s high time for Romania to part with its old political establishment – 23 years after the fall of the communist dictatorship. Young and credible politicians need to get an authentic chance in order for democracy and European values to prevail after this summer’s grotesque political drama.”

      Author: Robert Schwartz /ai

      • Nu stim, nu ne intereseaza, nu citim nici in engleza nici in germana, e un text apocrif dintr-o publicatie de natura dubioasa, dintr-o tara cunoscuta printr-o istorie nu tocmai democratica si care manifesta aproieri ingrijoratoare de Rusia. Nu ne place, nu exista. Nu comentam

        • Ce ar fi de comentat?
          Isi spune omul o parere intre miile de pareri date in presa occidentala despre situatia din Romania.

          Cineva incapabil sa articuleze un argument de capul lui face copy and paste si o tranteste aici entuziasmat de ingeniozitatea sa polemica.
          Ca ridicolul sa nu fie cu jumatate de masura, apari dumneata vorbind pe nas.

          Comenteaza dumneata daca ti se pare ca e ceva atat de important de comentat. Te ascultam.

  5. Concluzia din finalul textului o sper si eu.
    Altfel nu cred ca se pot prevedea acum dimensiuni ale altor tipuri de evenimente. Oricum, Vocea Rusie s-a dovedit ca stie sa dea bine cu sapa in favoarea celor pentru care simt cel putin o anumita legatura afectiva.

  6. Comentariul tău e în așteptare.

    http://www.b1.ro/stiri/eveniment/usl-nu-se-lasa-primariile-solicitate-sa-comunice-in-cateva-ore-numarul-actelor-de-decese-emise-in-ultimul-deceniu-foto-34522.html

    a=nr_de_pe_liste.

    b=nr_de_morti_din_2002_incoace_conform_evidentei_informatice_a_MAI

    c=nr_de_morti_din_2002_incoace_conform_evidentei_primariilor

    Cvorum = [A-(C-B)]/2+1

    Basescu o sa fie demis maine.

    MAI a reconfirmat in aceasta seara numarul A. Dar in hartia catre CCR ar putea sustine ca exista erori in evidentele lor, si sa comunice si B si C

    • nu e asa simplu : între 2002 si 2012 anumite persoane au împlinit 18 ani, altii au pierdut sau dobândit cetatenia româna, unii s-au mutat, etc. Ar trebui facute calcule demografice super complicate

      • Insă MAI poate dat situația listelor electroale la data receensământului. Se constată gradul de eroare și se aplică asupra listelor de la data referendumului, pentru că MAI nu a făcut nimic pentru a corecta lucrurile.

        Exemplu: la data recensământului populați stabilă cu drept de vot este de 16 527 971 persoane. Listele electorale la acea dată cuprind acea populație plus cei din strănătate care au făcut cereri și cei din UE cu reședință în România care au cerut să figureze în liste. Adică listele corecte la dat recensământul ar include de exemplu 16 627 971 persoane, iar listele permanente ale MAI ar include de exemplu 18 192 464 persoane. Eroarea ar fi de 9,1494 %.

        Aplicată la listele electorale din 29 iulie – data referendumului – ne dă un număr ajustat de persoane pe listele electorale permanente de 16 618 822 persoane, jumătate + 1 ar fi 8 409 412 . Au fost prezenți 8 459 053 , deci referendumul a avut cvorum, dacă se ignoră frauda de vreo 100 000 – 200 000 de voturi și prezențe false. Dacă nu se ignoră, USL poate răscula lumea care se consideră nedreptățită.

        • Citez din dvs.: „listele corecte la data recensământul ar include de exemplu 16 627 971 persoane”. Acest numar trebuie sa sufere cel putin o corectie, daca ma credeti pe cuvant ca am doi prieteni care, cu tot cu familiile lor, nu au raspuns la recensamant, s-au incuiat in casa. Mai este exemplul politicienilor care au respins recensamantul-nici ei nu se contorizeaza; si, de bunaseama au mai fost destui care nu au raspuns luand din convigere politica exemplul. In concluzie, numarul exact, in ceea ce ma priveste este 16 627 977 (16 627 971+ 6 persoane cunoscute de mine), la care mai punem doi politicieni care cu gura lor au spus ca nu s-au inregistrat, in total 16 627 979. ar trebui vazut cate persoane nu s-au recenzat. Probabil 20%. Atunci, numarul de persoane stabile ar fi 19 953 565.

          • minus doi!

            caci nici eu nu am fost recenzat. Insa inca din 1998 am dus livretul militar la cmj, am anuntat ca-mi stabliesc domiciliul in strainatate,mi-am schimbat pasaportul la consulat, iar nevasta a renuntat chiar la cetatenie. Si totusi suntem amandoi pe listele de vot, desi la adresa respectiva locuieste deja alta familie.
            Cati sunt in situatia asta? Parintii, sora mea si alti doi veri si familiile lor cel putin. Or mai fi inca vreo 20%. Si ajungem din nou la 16 milioane.

            • Daca nevasta ta a renuntat la cetatenie, a facut o cerere si pe baza ei a fost scoasa din liste. Daca tu esti inca cetateqan roman, ai dreptul sa votezi, chiar daca mai esti cetatean a 10 alte tari, chiar daca ai domiciliul in strainatate anuntat, chiar daca nu te mai intorci, si atunci e normal sa fii pe liste, e un drept pe care nu ti-l poate lua Ponta ca sa ii iasa lu isocotelile, ca intra la inchisoare. Eu as fi tare atent ce ordine emite Guvernul vineri, poate se aleg ei cu o vizita la racoare si cu pierderea drepturilor electorale.

        • Isaila, iar vrei sa-i privezi de drept de vot pe cei ce nu se aflau pe teritoriul RO la data recensamantului? si pe tine inclusiv? Si intre data recensamnatului si data referendumului nu s-a intamplat nimic? ceva romani care au implinit 18 ani? ceva persoane care au dobandit cetatenie romana? ceva persoane care au redobandit drept de vot? Chiar nimic, decreteaza Isalia? Eu stiu ca …. nu doare, dar ridicolul nu ustura?

  7. http://www.insse.ro/cms/files/diferente%20INS%20vs%20DEPABD%20.pdf

    „INFORMARE
    pentru lămurirea “DIFERENŢELOR ÎNTRE DATELE DE POPULAŢIE” gestionate de
    Institutul Naţional de Statistică (INS) şi cele gestionate de
    Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) din
    cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor
    INS face următoarele precizări:
    1. în conformitate cu Constituţia României şi a legilor electorale în vigoare, Guvernul trebuie
    să asigure exercitarea dreptului la vot tuturor cetăţenilor români în vârstă de 18 ani împliniţi
    până în ziua alegerilor inclusiv şi cărora nu le-au fost interzise drepturile electorale;
    2. punerea în practică a acestei obligaţii se realizează prin înscrierea cetăţenilor români cu
    drept de vot în listele electorale permanente pe principiul locului de domiciliu (legal) înscris
    în actele de identitate, indiferent dacă la data desfăşurării scrutinului electoral persoanele
    respective sunt sau nu sunt prezente pe teritoriul naţional;
    3. listele electorale permanente sunt documente nominale care se întocmesc şi se actualizează
    de către DEPABD prin prelucrarea şi selectarea datelor privind cetăţenii cu drept de vot
    cuprinşi în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor;
    4. începând cu anul 2007 şi cetăţenii Uniunii Europene îşi pot exercita dreptul de vot în
    comuna, oraşul, municipiul în care îşi au domiciliul sau reşedinţa;
    5. INS, pornind de la datele recensământului populaţiei şi pe baza fenomenelor demografice
    (natalitatea şi mortalitatea) şi de migraţie internă şi migraţie externă (emigraţia şi imigraţia),
    calculează şi publică date privind populaţia stabilă la 1 ianuarie şi la 1 iulie al fiecărui an;
    6. conform definiţiilor internaţionale nu sunt cuprinşi în populaţia stabilă a ţării:
    a) cetăţenii români, străini sau fără cetăţenie cu domiciliul în România plecaţi în
    străinătate pe o perioadă de cel puţin 12 luni: la lucru, în căutarea unui loc de
    muncă, la studii, în interes de afaceri etc. (persoane plecate pe o perioadă
    îndelungată);
    b) cetăţenii străini sau fără cetăţenie veniţi în România pentru o perioadă mai mică
    de 12 luni (persoane temporar prezente).
    În consecinţă, este incorect a se face comparaţii între doi indicatori între care există diferenţe
    semnificative din punct de vedere al sferei de cuprindere şi care au rol diferit în evaluarea şi
    caracterizarea populaţiei unei ţări, respectiv:
    – populaţia legală (calculată de către DEPABD) care cuprinde toţi cetăţenii cu domiciliul
    legal în România la un moment dat;
    – populaţia stabilă (calculată de către INS la 1 ianuarie respectiv la 1 iulie a fiecărui an) care
    cuprinde cetăţenii care au o reşedinţă şi sunt prezenţi sau au declarat că vor fi prezenţi 12
    luni (perioadă neîntreruptă) pe teritoriul României.
    Dacă, istoric, între cei doi indicatori nu au fost diferenţe consistente, după anul 1990 diferenţele au
    crescut considerabil. Pentru România de azi, confruntată cu un fenomen masiv de migraţie externă,
    faptul că populaţia stabilă este sensibil mai mică decât populaţia legală, considerăm că tehnic nu
    trebuie să mai surprindă pe nimeni.”

  8. Este posibil ca PDL sa astepte invalidarea referendumului inainte de a porni atacul fraudelor care sunt vizibile chiar si daca stai doar cu nasul in hartiile BEC-lui fara alte date din afara sau cunostinte despre obiciurile PSD-lui.
    Nu cred ca PDL poate porni o devoalare serioasa a fraudei inainte de invalidarea referendumului. Interesul lor este momentan ca rezultatele referendumului sa devina oficiale.

  9. Mulțumesc. Și eu mă miram de ce nu se aude decât o șoaptă cu fraudarea. Nu înțeleg de ce nu se trece la atac. Și mă refer la atacul pozitiv, cu dovezi și discuții, nu ce ce se spune la A3, „baie de sânge”.

    Azi am văzut un domn Blaga fericit că a stabilit alianțe. Atât. Dacă nu învață partidele politice să reacționeze rapid și flexibil, nu au nici o șansă.

    Cum poate ajunge mesajul dumneavoastră la partide?

  10. Cred ca aveti o mica obsesie cu Moscova. Obsesie care, cel putin pentru un cunoscator al realitatilor rusesti, e hilara. Aveti impresia ca Rusiei ii pasa de Romania si de luptele de putere din acest colt sarac si neimportant de Europa. Va flatati inutil (sau mai degraba incercati sa manipulati „subtil”) nici pe Putin si cam pe nimeni din Rusia care conteaza nu prea ii intereseaza de Romania. Daca vreti puteti sa credeti in continuare ca „Rusia e cu ochii pe noi”, „ne invidiaza pentru bogatii si vor sa le fure” realitatea e ca rusii au capul de pod economic de care au nevoie in Sud Estul Europei in Austria si le ajunge.

    In rest nu stiu pe ce date „statistice elementare” va bazati cand afirmati ca frauda USL s-a ridicat la peste 1,8 milioande de voturi. Stiti de ce PDL nu bate toba pe tema fraudei? Va spun eu: pentru ca aia 7,4 milioane chiar s-au dus la vot (s-or fi furat 100-200 de mii de voturi sa zicem, mai mult fizic nu e posibil, intrebati la PDL, ei stiu bine cu ce se mananca orice fel de alegeri) si daca ii mai sfideaza mult vin si in toamna. Si daca vin e grav pentru PDL pentru ca un calcul statistic de data asta ceva mai serios decat al dvs. ne spune ca o parte importanta dintre ei nu au venit la locale. Ori si fara ei USL a luat 49%. Cu ei…..

    • Nu am, domnule, nici o obsesie cu Moscova. Comentez si eu ce zice Vocea Moscovei despre ultima strategie a USL. Acum ca m-ati lamurit dv, imi dau seama ca o face dezinteresat, m-am linistit de tot. Multumesc pentru clarificare.
      Cu statistica: Hai sa o lasam asa cum e si sa ne despartim prieteni.

      • D-le Aligica,

        Nu faceti bine ca lasati, impaciuitor, sa cada argumentele influentei / influentarii situatiei din Romania, de catre obscure entitati ruse, pe destul de clare canale. Nu e obsesia dvs sau a celor care ne simtim reprezentati de ce scrieti, e realitatea trista a ultimei jumatati de veac de pe-aici…Sunteti abilitat sa raspundeti si sa re-raspundeti, aici intra oameni care poate chiar doresc lamuriri de la profesionisti ai analizei, fiti un mai vajnic formator de opinie…Sunt pur si simplu insi care invata mai greu, TOTUL trebuie repetat, reanalizat, liste clare insirate, etc.

    • Daca eu va spun ca cei 7.4 milioane cu DA au fost de fapt 4.7 milioane (si doar cei 0.9 milioane cu NU au fost relativ reali), ma credeti ?

    • „-or fi furat 100-200 de mii de voturi sa zicem, mai mult fizic nu e posibil,”

      Doar in judetul Dolj au fost 70.000 de voturi pe listele speciale (turisti, nu?). In judetul Brasov, judet cu adevarat turistic, au fost 10.000 de voturi pe listele speciale. Eu am rude intr-o comuna de langa Craiova (Preajba) care au vazut autocare dupa autocare care opreau langa scoala si coborau la vot. Cel mai grotesc spectacol vazut de rudele mele: o femeie practic in carje luata pe sus de doi haidamaci si bagata la scoala, la vot.

      Acum extrapolati ce s-a intamplat in Dolj cu mai tot sudul tarii si spuneti-mi din nou daca nu e posibil fizic o frauda mai mare de 100.000-200.000 de voturi. Asta cand „suma” asta a fost facuta doar din judetele Dolj si Olt.

      Estimarile bazate pe date privind prezenta la vot erau pe la 35% – vezi turambar cu doua saptamani inante de vot – http://turambarr.blogspot.ro/2012/07/nice-lose-lose-situation-my-dear-watson.html

      Estimarile care se bazau pe prezenta la ora 17% si pe experienta trecuta privind votul la orele serii ne duceau pe la maxim 38-39%. Si am ajuns la 46%. Da, stiu, fizic nu e posibil. Pacat doar ca Dragnea nu stie fizica.

      • @siicon_v

        Aveti argumente foarte slabe.

        1. Estimarile sociologice, oricata stima am pentru Turambar, sunt estimari. Ale lui s-au bazat pe niste deductii in functie de rezultatele la locale si nu au luat in considerare in numar suficient de votanti „treziti” de ura personala pentru TB, cei care la refrendum nu au votat (acolo Basescu nu a fost subiect, cel putin nu direct) Din cate stiu Turambar nu pretinde ca s-a furat masiv ci admite ca pur si simplu s-a inselat. Daca ma insel va rog sa imi dati link.

        2. Deductia logica cum ca daca in judetele „rosii” s au inregistrat rezultate peste medie asta e obligatoriu pentru ca s-a furat masiv e neserioasa. In acele judete sprijinul pentru PSD si ura impotriva lui Basescu e mare nu de ieri de azi ci de 2-3 runde de alegeri. De aia sunt „rosii”. Normal ca oamenii aia au votat masiv pro-demitere.

        3. Vad circulate tot felul de cifre: zeci de mii de votanti pe listele speciale in judetul y, prezenta de 250% in satul cutare. Suna a frauda, dar ce nu imi place e ca pana acum n-am vazut surse credibile ci doar vorbe aruncate. De unde aveti informatia ca in Dolj au votat 70.000 de cetateni pe listele speciale? Eu am cautat pe net si nu apare.

        O prezenta mai ridicata a cetatenilor pe listele speciale nu e oricum neaparat un indiciu de frauda de netagaduit. Multi dintre cei care isi au domiciliu in alta localitate decat cea in care se afla la momentul votului in mod normal nu se duc la vot. La locale nici nu au voie, iar la alte alegeri le e complicat, trebuie sa caute o sectie, sa se treaca pe listele suplimentare etc. In conditiile radicalizarii de la acest vot insa nu e deloc anormal ca multi care pana acum n-au facut-o sa fi venit sa voteze pe listele speciale.

        In ceea ce priveste prezenta la vot dupa ora 20, daca n-ati fost la vot normal ca nu stiti, dar poate era usor de dedus: A fost o zi caniculara la extrem, intre orele 11 si 19 a fost iad pe strazi. Cine s-a dus, s-a dus de dimineata cand era inca suportabil sau spre seara cand s-a mai domolit. Dimineata batranii ca se scoala devreme, restul seara ca totusi era duminica si dimineata omul mai doarme un pic.

        Am vazut si eu batrani adusi de „haidamaci” pe brate la vot. Dar nu impotriva vointei lor. Erau 35 de garde afara si nu puteau singuri dar vroiau foarte mult sa ajunga. Credeti ce vreti, eu am vazut cu ochii mei cat de mare e ura lor impotriva lui Basescu.

        Raman la parerea mea si stiu ce spun: sa furi voturi cu sutele de mii, cu milioanele, e fizic imposibil. Daca s-ar fi intamplat urla PDL, UE si societatea civila, o frauda de asemenea proportii e evidenta, o stie toata lumea. Au fost nereguli, totdeauna sunt. Poate mai mari acum ca alta data datorita urii personale de care se bucura Basescu. Dar in nici un caz mai mult de 1%. Erau ambuteiaje de kilormetri pe toate sosele de atatea autobuze daca se fura 5% nu 10%. De fapt nu sunt atatea autobuze in toata Romania si tarile invecinate sa poti fura 5% cu ele…

  11. Am observat ca acest articol a starnit o mica furtuna de reactii pe internet. Trei precizari care, sper eu, rezolva erori de citire si interpretare pe care le-am sesizat in aceasta mica turbulenta virtuala:

    Am plecat de la observatia ca la ora cand scriam articolul, jocul politic se juca dupa partitura USL. Si majoritatea sustinatorilor luiTBasescu tremurau in fata incertitudinii deciziei CC. Asta e un fapt. Putea fi evitat acest scenariu? Poate ca da, poate ca nu. Ceea ce sugerez este ca cel putin se putea incerca.

    NU am spus nicaieri ca referendunmul in sine trebuie contestat la CC. Numarul de DA-uri insa (plus frauda aferenta) trebuie contestat si avut in vedere in mod serios. Din motivele prezentate in text.

    Toata dezbaterea despre boicot -originea si paternitatea lui precum si consideratiile strategice si tactice retroactive in ceea ce-l privesc – mi se pare neavenita. Nu am participat, nu voi participa la ea. Nu am absolut niciun fel de interes in aceasta discutie si rog pe cei care doresc sa o poarte sa incerce sa nu ma implice in ea.

  12. care spune ca la tara nu s-a votat dupa ora 20 nu stie ce zice. dimineata au votat batranii iar seara tineretul si varsta mijlocie.
    in plus stiu oameni care nu au votat de prin 90 si pana acum si au mers special sa voteze.vorbesc de persoane cu o stare materiala exceptionala,dar ai caror copii au plecat afara a se „realizeze” profesional.
    tineretul de la mine din comuna a fost la dunare si avenit pe seara . cei care au muncit toata saptamana si s-au odihnit mai mult duminica dimineata, s-au dus pe seara la vot.
    pot sa adaug ca la tara daca primarul care a castigat e pnl sau psd,cetateanul care a votat cu pdl la locale s-a dus sa-l vada primarul sau vicele ca el nu e contra. urna mobila care la noi a fost insotita de un membru pdl,unul psd si de doi politisti care nu erau din comuna, nu cred ca a putut fi „fraudata”. la fel si la cele doua sectii unde era plin de politie si erau si repr pdl.

    • Asa e domle, au stat in dunare pana la 21, si cand s-au prins ei ca e bezna, au zis hai sa mergem la vot. Da din cauza ca era bezna a durat oriunde intre 1 si 2 ore ca sa ajunga la sectia de votare. Hai sa nu facem pe prostii ca nu ne-am nascut ieri…

  13. Ceea ce se intimpla in Romania pare a fi rezultatul unui scenariu elaborat de specialisti in lovituri de stat, nu o pasagera si benigna turbulenta nationala cauzata de infantilismul sau tembelismul unor caricaturi umane gen Ponta sau Antonescu, sau de dementza-in-veci-comunista a lui Iliescu, ori de spaima de puscarie a lui D. Voiculescu. Astia sint doar colaboratori, executanti si tovarasi de drum. Vazind reactia concertata a comunistilor romani dirijati, mai mult ca sigur, de undeva de afara, se pare ca existau planuri de manipulare media si de actiuni underground gata facute pentru orice incident de parcurs dupa declansarea loviturii de stat.

    Rusii au contat mereu si conteaza, in continuare, pe agenti infiltrati/adormiti in toate institutiile cheie si lovitura de stat, drapata in obeze falduri democratice (ah, cite porcarii s-au facut in numele democratiei, acest sistem falimentar pe care parintii fondatori ai Americii il detestau pur si simplu!), isi continua marsul funebru spre dezastrul final al statului cu numele Romania. Imi amintesc de 22 decembrie 1989: toti agentii rusi au iesit in fata in fabrici si uzine racnind ingrozitor; au fost principalii agitatori, cei care eram acolo putem sa ii numim cu nume si prenume; la mine in institut tovarasa anticeausista si anticomunista cea mai furioasa pe 22, fix pe 22, niciodata inainte, se numea Natasa Nu-stiu-cum; da, era rusoaica pe jumatate. Doamne, ce show anti-ceausist si anti-comunist a dat!

    Evident ca nu stiu ce se intimpla cu adevarat, insa mi-e imposibil sa nu ma lansez in speculatii vazind tot spectacolul asta. Pe scurt, speculatia mea e urmatoarea:
    1. Putin si rusii sint extrem de frustrati de circul american cu asa-zisii freedom fighters din nordul Africii si Middle East. Ca sa fiu sincer, ii inteleg. Ce fac americanii acolo e o imensa porcarie. Similara expansiunii sovietice in Africa anilor ’60.
    2. Rusnacii s-au hotarit sa raspunda cu aceeasi moneda si au cautat o tara oarecare susceptibila de a fi data peste cap cu usurinta.
    3. Se pare ca magareatza a cazut pe Romania, o tara pe care nici Vestul, nici Estul nu s-ar da obosi sa o controleze sau ajute cu ceva. Ba, as zice, nimeni nu si-ar lua o asa belea pe cap.
    4. Decerebratii Ponta & Antonescu vor face jocul rusilor dupa eliminarea lui Basescu: afara din NATO, afara cu bazele americane.
    5. Iar rusii ii vor intreba pe americani: continuam in acelasi fel sau va vedeti de curtea voastra?

    Pe scurt, Romania a devenit o moneda oarecare de schimb intre rusi si americani. Cu participarea extraordinara si iresponsabila a 46% dintre romanii cu drept de vot.

    Avind in vedere diferentele culturale, vizibil ireconciliabile, intre ardeleni+banateni si locuitorii tinuturilor usl-iste din sud si din est, viitorul Romaniei ca stat in granitele actuale pare cu totul si cu totul iluzoriu.

    Separarea Ardealului si a Banatului de Romania mi se pare iminenta. Si nu vad nici o tragedie in asta. Dimpotriva.

    Sa dea Dumnezeu!

    • speculatziile dvs,chiar daca cu alegerea romanicai cam exagerat,au cred,o mare parte de adevar.
      ultimul aliniat ar fi solutzia pashnica si cishtigatoare ptr totzi.dar vai;ma tem ca nu se va putea

  14. „Inepta strategie a echipei Basescu”: avem motive sa credem ca echipa Blaga e mai desteapta ? Iar despre Blaga s-a spus deseori ca e un lider PDL frecventabil de catre USL
    Frauda electorala e demonstrabila statistic mult mai usor decit juridic, iar USL pretinde acum probe juridice („camioanele de probe de frauda” de la alegerile precedente din 2009, cind a cistigat Basescu mult mai la limita, s-au volatilizat intre timp). Plus ca frauda electorala e o cutuma in Romania, deci PDL crede ca nu-si permite sa protesteze prea energic (mai ales daca rezultatele referendumului ii sint favorabile).

    • Profit de interventia de mai sus ca sa aduc o clarificare suplimentara. Am observat cu neplacere ca unii lideri ai echipei Basescu au luat comentariile si criticile mele foarte personal. Nu asta a fost sau este intentia mea. Poate ca uneori, sub presiunea evenimentele am fost mai direct, mai putin diplomat, relativ la actiunile si deciziile lor decat as fi fost in mod obisnuit. Nu cred totusi ca in articolul de mai sus exista stridente sau asperitati care sa justifice escaladarea tensiunilor intre mine si tabara PDL&TB.

      In ceea ce priveste echipa Blaga, repet ceea ce deja am spus public de cateva ori: nu-i putem imputa acum carente de organizare care sunt parte a traditiei PDL, ceva ce a mostenit. Dar asta nu o face imuna criticilor pe linie de organizare.

      Ar fi pacat daca in loc ca oamenii din echipa PDL&TB sa stranga randurile in jurul lor si sa invete ceva din experientele acestea, ar adopta o atitudine care incearca sa identifice dusmani acolo unde nu sunt decat potentiali aliati intru proiecte si principii comune.

      • Cristian Boureanu ca purtator de cuvint al echipei Blaga este destul de relevant pentru potentialul echipei. Chiar daca precedentul Sever Voinescu nu a fost chiar un succes.

  15. Pentru cei care cunosc cu adevarat atmosfera din Romania, strigatele isterice privitoare la frauda sunt contraproductive. Basescu a devenit cu adevarat impopular – asta e. Blaga si ceilalti au stiut de ce s-au abtinut: era necesar sa repare putin imaginea penibila creata duminica de Macovei si Boureanu.

    Principala cauza a surplusului de voturi o reprezinta mobilizarea artificiala la vot, realizata in special in comunele cu primari USL. Aceasta, insa, s-a desfasurat, de cele mai multe ori, in limitele legii, atata vreme cat oamenii n-au fost mituiti sau fortati sa voteze. Acelasi lucru se poate spune si despre campania pro-boicot din comunele cu primari PDL: cata vreme a existat doar recomandarea de a sta acasa, fara amenintari sau mita, nu s-a incalcat nicio lege. Nici chiar organizarea unor petreceri pentru sarbatorirea votarii sau, invers, care sa abata atentia oamenilor de la vot si sa-i atraga in alta parte, nu este ilegala.

    Eu am inteles, cred, ce propune domnul Aligica, insa nu trebuie exagerat: astia 7 milioane sunt destul de nervosi si vor vota si la toamna.

    • Nu e chiar asa, parerea mea.

      „Basescu a devenit cu adevarat impopular – asta e”. Da, asta e adevarat

      „Principala cauza a surplusului de voturi o reprezinta mobilizarea artificiala la vot, realizata in special in comunele cu primari USL. Aceasta, insa, s-a desfasurat, de cele mai multe ori, in limitele legii, atata vreme cat oamenii n-au fost mituiti sau fortati sa voteze”

      Nu e chiar asa. In realitate urnele mobile au circulat pe strada (ilegal!), iar oamenii (cei de la orele serii, sa fim intelegi, care NU aveau chef sa voteze) au fost amenintati in fel si chip sa voteze, inclusiv ca isi pierd pensia, ajutorul social sau pur si simplu ca se pun rau cu primarul. In anumite locuri s-a procedat pur financiar: 30-50 lei votul. Vedeti in cate locuri sunt imagini cu indivizi turbati la ora 23:00 IN MEDIUL RURAL sa voteze.

      Nota: cei din mediul rural care vroiau sa il plezneasca pe Basescu au fost la primele ore la vot.

      Alte date:

      Prezenta in Colonesti-Olt a fost de 200% fata de listele electorale (3000 de votanti fata de 1500 pe listele permanente). Ploua cu prezente intre 100 si 200% in diverse sectii de votare din sudul tarii.

      In Dolj am avut 70.000 de voturi pe listele speciale (am scris undeva mai sus, Brasovul, judet turistic, a avut 10.000 de votanti pe listele speciale)

      Ce credeti ca s-ar intampla daca s-ar centraliza voturile pe listele speciale in Dolj si s-ar cauta votul multiplu? Am avea probabil cateva mii de dosare penale si tot atatea persoane gata de puscarie.

      Cam asa e cu mobilizarea asta a primarirlor USL, „in limita legii”

      Pur si simplu e rusinos ca am ajuns in anul 2012 sa avem un astfel de vot. Si ma refer la ce s-a intamplat in sudul tarii in mediul rural, din Mehedinti si pana in Vrancea.

    • Basescu impopular? sigur (probabil in limita a 7,5 mil)! IRES dixit: profilul mediu al votantului DA (femeie intre 30 si 65 de ani, scoala SUB medie …). IRES este Dancu adica PSD, nu cred ca e falsa analiza. Tot ca cifre: A. 31% dintre romani cred ca „..a fost o idee buna comunismul dar prost aplicata..”B. 42 % dintre romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului C. bazinul electoral al PSD este traditional 35-38%. TE LAS sa corelezi cifrele cf. cu opinia ta. Considerent subiectiv: de ce sa-l iubeasca pe Basescu cei carora le-a arata OGLINDA, adica 1. cei cu false certificate de handicapat 2. cei fals pensionati medical 3. cei cu multe concedii medicale false 4. cei ce declara suprafete agricole false 5. cei ce declara vite fictive pt. subventie 6. bugetari angajati DOAR prin nepotism 6. profi cu nota 1 la titularizare si care produc analfabeti pe banda PS. TB este singurl politician care le-a spus pensionarilor ca CIFRELE nu permit o solutie nici pe termen mediu. SI daca nu-ti place vestea nu e mai simplu sa impusti mesagerul? NB. din ce miros eu, bugetul Ponta pe 2013 va fi muuuuult mai auster decat cel din 2012.

      • N-am sa inteleg niciodata tipul asta de discurs de la sustinatorii lui Basescu. Basescu intr-adevar le-a arata OGLINDA, dar e corect ? E corect fata de astfel de oameni ca tot tu sa-i culpabilizezi si tot tu sa le iei si sansa sa faca alt-fel ? Poti sa culpabilizezi pe cineva cand i-ai dat o sansa sa munceasca, sa-si castige painea in mod cinstit – dar el o refuza.
        Cu atat mai mult cu cat tu vorbesti din pozitie de putere, a acelui care POATE SA DEA O SANSA LA MUNCA CINSTITA
        Insa discursul asta nu vorbeste niciodata de sansa la munca, ci doar de pedeapsa.
        Ori, statistic vorbind, oamenii sunt mai inclinati sa munceasca cinstit si fara batai de cap – decat sa fure. Adica vorbeste unor oameni care sunt – potential – inclinati mai mult sa vrea un stat de drept, decat un stat de furat, adica se adreseaza exact unor potentiali votanti ai lui Basescu. Asa ca discursul asta pedepsitor e absolut aberant si inutil.

      • La naiba! Si cand te gandesti ca, statistic vorbind, romanul mediu e barbat tanar, cu cel putin doua doctorate, traitor fie in centrul Bucurestiului, fie in Snagov, si venit de cel putin 100.000 de lei pe luna.

  16. Eheeeeei, dle DPA, daca „echipa Basescu” sau „echipa Blaga” sau cine D-zeu ii mai face lui Basescu strategiile de comunicare, v-ar asculta dvs, lui TRU, Monicai Macovei si poate si lui Sever Voinescu sfaturile mai des, daca se poate chiar in mod constant, si daca le-ar si aplica, cat de multe lucruri s-ar schimba in bine in politica asta imputit-damboviteana, si chiar cu viteza fulgerului, nu asa! Insa uite, ca in loc de asta, ei se iau dupa diverse nulitati tip Boureanu, Videanu, Blaga insusi, et caetera….tara trista, plina de humor….

  17. Un articol care ridica o (alta) problema spinoasa si (aparent) ignorata de toate partile implicate, pentru a se putea fiecare folosi de aceste posibilitati de fraudare. Cred ca fondul problemei este corect, cu amendamentul ca se aplica in mod universal – desi acum este USL cea care aparent a „fraudat”, in trecut a fost PDL, sau echipa lui Basescu, toti vor sa „beneficieze”. Demersul este cat se poate de binevenit – daca tot ma duc la vot, as vrea ca rezultatul sa-mi reflecte in mod corect optiunea, atat a mea cat si a celorlalti care au fost la vot, nu as vrea sa fiu diluat de fraude – se pune problema ce facem cu el, il scoatem de la naftalina doar cand avem nevoie, sa-l fluturam amenintatori spre celalata parte, iar cand partea pe care o sustinem castiga prin aceleasi manevre, ne uitam in alta parte? Sper sa nu se ingroape acest subiect sub fatalismul tipic de genul „n-avem ce sa facem, merge si asa”.

  18. E atat de clar pentru oricine se uită la informațiile din media în timp ca circul de la noi e catalizat de Rusia prin oamenii lor de aici gen Iliescu et al. Și totuși toți oamenii publici evită să spună lucrurilor pe nume. Lui Tapalagă îi e teamă să cadă în ridicol, după cum declara la B1, scientiștii vor să fie obiectivi, de parcă aici facem cercetare, discută doar pe probe, iar politicienii se străduiesc să fie diplomați ca să nu își piardă credibilitatea și să ambaleze masele.

    Împăratul e gol și tăcem cu toții. Când vor exista fapte documentabile obiectiv atunci va fi prea târziu. Cu rușii nu e de joacă, nu merge pe proceduri.

    E preferabil să cazi în ridicol sau să fi acuzat că ai obsesii, dar să blochezi adversarul, decât să fi elegant și să pierzi. Avem nevoie și de niște gâște ale Capitoliului, naive, dar să ne trezească.

    • Gastele Capitoliului erau la Roma!
      La Colonesti-Olt (ca sa citez pe cineva), in Zabrauti sau la Varfu Campului gastele se mananca nu se asculta!
      Totodata „analistilor” nu le e teama de ridicol ci de foame, sete si alte metode subtile de persuadare…
      Urmasii intelectuali ai iluministilor de la pasopt (care nu s-au multumit cu disputele de cafine si au facut in final Romania Mare) se retrag la paltinisuri pentru a numerota ingerii de pe varfurile acelor ca e mai prudent si au mai trecut prin asta…
      Cred ca suntem cu adevarat un popor vegetal!
      Trebuie sa scoata capul oameni noi dar vechi care nu au nimic de pierdut si care au simtit rasuflarea ursului in ceafa!
      Europa ne da dar nu ne baga in traista!

  19. ” Fortarea schimbarii regulilor jocului dupa ce meciul s-a incheiat prin punerea de presiune pe Curtea Constituţională”
    Prima care a schimbat regulile jocului a fost tabara demisului. Regula initiala a jocului era foarte clara: se prezinta toata lumea, voteaza, si daca se atinge cvorumul se ia in considerare. Tabara demisului e cea care a schimbat regula initiala a jocului zicand „nu, nu, nu, ia prezentati-va doar voi, si mai vedem”.

    „Oricine este familar cu ideea de domnie a legii …”
    Legea partidelor spune foarte clar ca partidele care au sprijinit boicotul, adoptandu-l ca strategie de campanie, sunt in afara legii.

    „Altfel spus sa conteste rezultatul din celalat unghi si sa ridice spectrul investigatiei punctuale: cine si cand a fraudat.”
    Ar fi nemaipomenit, pentru ca ar da prilej repetarii referendumului.

    „Dupa anuntul victoriei in referndum, tabara dl-ui Basescu a intrat intr-un vid de mesaj.”
    Nu-i adevarat. Pe televiziunile prietene, B1, Nasul TV, jubileaza. Problema lor e ca nu comunica pe postul la care se uita majoritatea populatiei, adica Antena 3. E treaba lor daca vor sa stea inchisi intr-o cutie de conserve unde nu-i vede nimeni.

  20. @silicon_v
    Sigur in Colonesti-Olt sunt moaste aduse de partid, asta explica 200% fata de listele electorale. Dimensiunea spirituala din cele trei judete depaseste media; densitatea de „idioti” utili „cauzei” a fost intuita de partid!

  21. Parerea mea: PDL-ul a intrat in silenzio stampa pentru a contracara o posiblia strategie a USL care ar suna cam asa:
    „aaa, aveti dubii in ce priveste votul? Bine, cerem cu totii CCR sa se abtina pana ca investigam”. Softul de depistare a votului multiplu trebuie incarcat cu toate listele. Am inteles ca dureaza cateva zeci de zile. Intre timp noi numim noul procuror sef DNA apoi voi nu aveti decat sa-i bagati in parnaie pe fraierii care ne-au ajutat votand de mai multe ori.

    De asta ce ziceti?

    • Asta-nseamna ca de-acum inainte orice fel de alegeri se vor frauda dupa precedentul creat acum,
      daca acest precedent nu e denuntat ever.

      Pana la acest referendum, in general precedentul bun a fost luat drept buna-practica si legiferat, trecut in lege.
      Asa se face ca treptat-treptat am ajuns de la alegerile lui Iliescu din 1990, cand se fura cu sacul, la verificarea stampilelor de vot, la sigilii, chei de verificare pe liste, declaratii pe propria raspundere pt. listele suplimentare, buletine de vot inseriate, camere de supraveghere video, etc.

      Acum e pt. prima oara in 22 de ani cand toate normele de bune-practici de la alegerile anterioare, au fost eliminate pur si simplu din lege.Referendumul asta s-a desfasurat dupa o lege care garanteaza pur si simplu „liberatea de a fura” in alegeri.

      Daca acest lucru nu e denuntat si ramane asa, atunci el va deveni un nou precedent pt. oricare alte alegeri viitoare – daca ele sunt organizate de PSD. Deci, practic, in Romania nu vom mai avea alegeri corecte, si de-aici inainte, orice discutie despre „stat de drept” si alte asemenea, va deveni i-relevanta, dimpreuna cu cei care sustin asemenea lucruri.

      Asadar, referendumul a fost fraudat din start de catre PSD, deci boicotul era absolut necesar, indiferent ce optiune aveai in acest meci.. Contrar a ceea ce debiteaza Alina Mungiu in aceste, participarea la acest referendum ar fi insemnat sa legitimezi non-alegerile viitoare.

      • Nici unul dintre autorii de pe contributors nu explica in detaliu de ce s-a acceptat sa nu se sigileze urnele, sa se schimbe procedura privind listele suplimentare, de ce nu s-a atacat imediat in justitie CAMPANIA ILEGALA si cu minciuni SFRUNTATE de genul „Ti-a luat pensia? Demite-l!”. DE CE SE TACE DESPRE ASTA???
        Este admisibil sa faci o ASEMENEA CAMPANIE? Cum a „luat” pensia cuiva Traian Basescu? Minciuna sfruntata de 2 ori: pensiile au fost micsorate (doar in mod nesemnificativ prin acei 3-5%, nu stiu exact, o contributie la sanatate sau asa ceva), si nu exista semnatura Presedintelui pe un astfel de act! Daca se refera la cei care NU au dreptul la pensie, este altceva. USLamistii , atit de capabili, ca majoritatea au doctorate, sa creeze locuri de munca si astfel oamenii nu se vor mai pseudo-pensiona
        .
        Nu ca ar avea vreo importanta, dar adresarea cu „TU” intr-un mesaj publicitar spune multe despre respectul pe care ce-l care transmite mesajul il are pentru „adrisant”.
        Desigur, „Dvs.” (pe care poporul roman, mai ales tineretul, pare ca l-a uitat), prin momentul de resepect si politete ar fi scurtcircuitat violenta si ar fi introdus o pauza in imediat, in lovitura manipulativa pe care o aveau de administrat.
        EU CRED CA TOATE AFISELE USL, toate mesajele pe facebook, TOTUL TREBUIE ANALIZAT (inclusiv emisiunile) si atacate legal pentru multe, multe cauze.
        Citi bani se primesc si de unde pentru „campanie”? E de necrezut ca cineva se joaca cu 20 de milioane de euro plus atitea fara norme financiare, contabile stricte!
        Iar acest tip de „campanii” (dezlantuiri de slabaticie cum numai nazistii aveau fata de evrei, pe care-i portretizau cu toate relele din lume) TREBUIE INTERZISE PRIN LEGE.
        De aia le e frica de lege!

        • Nici unul dintre autorii de pe contributors nu explica in detaliu de ce s-a acceptat sa nu se sigileze urnele, sa se schimbe procedura privind listele suplimentare, de ce nu s-a atacat imediat in justitie CAMPANIA ILEGALA si cu minciuni SFRUNTATE de genul “Ti-a luat pensia? Demite-l!”. DE CE SE TACE DESPRE ASTA???

          Asta ma mira si pe mine: cum poate un partid ca PDL – care-i direct competitor in lupta politica – sa accepte schimbarea tuturor regulilor alegerilor (sigilarea urnelor, nr. de stampile, etc) fara sa lupte deloc ?
          Eu am fost observator la referendumul din 2007, si stiu din experienta ca fara astfel de norme, votarea e complet inutila. Oricine din procentul ala de 46% putea sta linistit acasa pe canapea, si sa astepte sa vada la televizor cum a votat el.
          Chiar nu stiu cum de n-au ajuns – nu la 50% + 1 – ci la 80–90% prezenta ?

          In rest, despre campanie, nu pot sa ma pronunt ca nu stiu. Opinia mea e ca tot ce nu e interzis e permis, asta e lupta. Vorbim de alegatori PSD care au evoluat, s-au emancipat, nu mai sunt toti asistati. Campania PSD mi se pare mult mai putin periculoasa decat precedentul pe care l-a creat organizarea PSD-ista a ac. referendum.

          ps: te rog, daca tot vorbim despre manipulare, hai sa refuzam PSD-ului privilegiul de a se camufla pt. a 1.000-a oara sub o alta identitate: USL bla-bla, cum a facut 22 de ani tot timpul.
          Sa tinem cont de faptul ca ei nu in ochii propriului electorat vor sa para altii, ci in ochii nostri. Ei i-au zis PDL-ului “PD” tot timpul, tocmai pt. a nega schimbarea de identitate a PD, si pe buna dreptate, pana la urma.
          Si-atunci, de ce sa nu-i aplicam si noi PSD-ului propria metoda?
          Ca doar am vazut ca ce naste din PSD ramane PSD – oricum s-ar numi.

  22. Cand spuneam a doua zi dupa suspendare ca in spatele ei se afla prietenii Kominternului si ca aceasta organizatie neguvernamentala cu o experienta de peste un secol nu va lasa nimic la voia intamplarii, scopul fiind acapararea puterii intr-o tara UE si subminarea din interior a acesteia, majoritatea preopinentilor de pe blog-ariuri si chiar contibutionisti, m-au luat in balon!
    Chiar crede cineva ca Varanul este un om politic si un organizator redutabil?
    In spatele loviturii de stat inca in curs nu se pot afla niste manelisti de Dambovita!
    Cred ca promotorii Revolutiei Mondiale a Proletariatului vor lupta pana la ultima picatura din sangele nostru!
    Sa dea Dumnezeu sa ma insel!

    • Stimate domnule,
      Ne-ați putea lămuri și pe noi- cei care avem o vagă idee de ce a însemnat socialismul ceaușist- de cum va implementa dl. Felix comunismul în România ? Nu de alta dar chiar aș vrea să văd momentul acela în care domnia sa își va împărți averea cu toată lumea ca să fie, cum spuneți dvs., comunism. Personal cred că comunism mai există doar în capul unor persoane cu foarte, foarte mulți pitici pe creier. Îl vedeți foarte des pe V.I. Lenin intrând în camera dvs. și folosindu-vă lenjeria de pat ? Când deschideți sertarul de la bucătărie vedeți cumva pe N.Hrușciov în loc de cuțite ? Sincer, nu găsesc nici un fel de explicație în afară de ga-ga la marota aceasta cu comunismul. Dar oricum, e bine să căutați și sub pat, sunt convins că aveți un milion de comuniști chinezi înarmați acolo…

      • Stimate tovarase,
        Ma bucur ca v-am atins la coarda sensibila!
        Revolutia Mondiala a Proletariatului are exact aceeasi legatura cu comunismul ca si Stalin cu Papa de ale carui divizii nu a scapat pana la urma (si nu prea scapa nimeni!)!
        Imi pare rau ca nu cunosc limba rusa ca sa ma fac inteles mai bine de dvs, dar data viitoare cand am sa pun un recipient sub pat am sa ma gandesc la dvs si la sponsorii dvs!
        Pasol na turbinca…!

  23. Stimate domnule Algică,

    Era un banc cam scârbos pe vremuri cu cine nu papă creieraș nu pupă ochișor. Cine cere boicot asupra unui demers legal mai are vreun drept legal- atunci când a ales o metodă ilegală ? Legea românească parcă nu spune nimic de boicot- pe de altă parte există și înregistrările cu președintele (să sperăm) demis și cele cu PD-Lul. Și s-ar putea deduce de-aici că atunci când nu există nici un fel de date despre fraudă și atât PD-Lul cât și președintele demis cer boicot pentru o fraudă inexistentă – cine n-o respecta oare statul de drept ???? În rest, listele electorale sunt varză. O rudă stabilită de vreo 20 de ani în Marea Britanie și ajunsă cetățean britanic era bine mersi pe lista de votanți de la sectorul 2. Cred că dl. Rus și cei de la Evidența Populației ar trebui demiși în masă. Alături de popularii de la INS care sunt fini, finuți și alte drăcii numai un singur lucru nu știu- să facă o statistică.

    • In cazul asta, nu credeti ca parlamentarii USL ar trebui sa-si dea demisia in bloc? Eu imi amintesc ca ei au venit la inceputul anului cu boicotul. Mai stiti cate luni a fost parlamentul aproape blocat din cauza lor?
      Eroarea (probabil involuntara) pe care o comiteti e legata de faptul ca votul nu este obligatoriu. Drept urmare neexercitarea dreptului la vot NU diminueaza in niciun fel drepturile electorului conform legii. Deci ceea ce sustineti dumneavoastra nu are suport legal.
      Si mai e un aspect. Tot ce nu este explicit interzis conform legii, este legal. Deci daca nu exista termenul de boicot in lege, ce anume vreti sa pedepsiti?

      • Dragă domnule,
        Matale faci apel la tactici confuzioniste ieftine PD-Liste. Din păcate pentru matale, eu le-am fumat pe astea încă din armată, prin 1982, când ni se explica despre maskirovka. Pentru a fi bine înțeles ne referim la referendum- care este legiferat- nu la activitatea parlamentarilor USL în cameră- care n-are nici o legătură cu acest referendum. ne referim la o solicitare oficială din partea președintelui și a PD-lului de a călca o lege- solicitare identică și egală cu a cere vecinilor dvs. să fure din buzunarul dvs. V-ar conveni ? Mai ales după ce papagalul PD-List a umplut perna de bale cu statul de drept, justiția suverană și alte teme idioate preluate de la șmecheri (n uîncercăm să facem nimic statului de drept ci doar să-l dăm pe dl.Băsescu- pe persoană fizică- jos din scaunul de Președinte)și adaptate pentru idioți care mor de foame dar sunt oripilați de ideea că nu mai există din cauza USl-ului statul de drept în România.

  24. Va dati seama ca tot circul acesta s-ar sfarsi daca d-l Basescu ar avea onoarea sa demisioneze asa cum a promis:” „Nu vreau să fiu președinte la masa verde”.
    Motive sunt multe, incepand de la cele morale pana la cele care tin de numarul real de cetateni cu drept de vot.
    De fapt, se pare ca si publicatiile din vest care erau de partea d-lui Basescu incep sa indice aceasta solutie.

    • USLamistii sa aiba”” onoarea sa arate LEGAL SI INDUBITABIL care au fost punctele din Constitutie incalcate de Traian Basescu. Uslamistii si sforarii lor sa aiba „onoarea” sa inteleaga ca bunul plac al majoritatii piratmentare nu tine loc de lege. EXACT ASTA AU FACUT, au impus bunul plac in contra RULE OF LAW.

      • Stimate domnule,
        Dacă matale nu vezi cu ochiul liber de ce trebuie demis un președinte dictator, mitocan și de un nivel de cultură egal cu cel al șiretului meu stâng- înseamnă că ai o mare, mare problemă. Oricum, în principal el trebuie demis pentru că 89% din votanții a ceva s-au plictisit/scârbit de domnia sa în timp ce 11% din populația cu drept de vot care a și votat îl susține. 89% parcă e mai mult decât 11%- deci pe cale de consecință dl. Băsescu poate să-și ia susținătorii și să se retragă în munți.

        • Domnule Andrei George,
          Vă rog să îmi spuneți prin ce fapte domnul Băsescu a fost dictator? Faptul că a anunțat public tăierea salriilor? A fost o hotărâre a Guvernului în care au votat inclusiv membrii ai USL-ului. Altceva, recunosc, nu îmi vine în minte.

          Exemple de mitocănie avem, vă dau dreptate. Dar, din păcate, prin asta se caracterizează mulți politicieni români. Exemple putem aduna și doar în ultimele săptămâni.

          Nivelul de cultură, aici vă dau și nu vă dau dreptate. Domnul Constantinescu este un om cult. Ce a făcut semnificativ pentru țară? Cred că un președinte, în primul rând, trebuie să știe să pună oameni capabili (nu corupți) în puncte cheie. Și asta, sincer, în mare parte a făcut.

          În privința celor 89% din cei 46%, am să vă dau un exemplu pe care l-am mai dat. În septembrie 2008, încrederea în Bush a ajuns la 8%. S-au apucat americanii să îl suspende sau au așteptat alegerile? Sursa: http://www.gallup.com/poll/124787/Decade-Review-Four-Key-Trends.aspx

          Nu țin cu Băsescu, să mă înțelegeți. Am boicotat voit referendumul. Pentru că nu mi s-a părut normal ce a făcut USL-ul. Și chiar m-a speriat graba cu care s-au mișcat. Asta m-a pus pe gânduri. Iar ce m-a convins definitiv a fost limbajul dublu.

        • @AndreiGeorge
          Prietene, daca esti asa de alergic la dictatori, de ce nu ai iesit in strada (fara sa te fi mobilizat Partidul) impotriva lui Ceausescu in 1981, toamna? Sau impotriva lui Antonescu sau a lui Carol al II-lea, ca am impresia ca i-ai cunoscut personal pe toti!?
          Oricum, cand ai sa intelegi ca nu despre Basescu era vorba va fi prea tarziu!
          Salutari lui tov. Ilici Iliescu!

        • Prietene,

          Cred ca ai o problema legata de cunoasterea Constitutiei.

          Suspendarea Presedintelui se dispune conform art.95, alin.1:
          ” În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României…. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.”

          Nu am gasit cazurile de incalcare ale prevederile Constitutiei de catre Basescu si de aceea daca imi prezinti 1- 2 exemple (lege mentioneaza pluralul: fapte grave), cu drag revin.

          Chestiunea asta cu Dictatorul este generala, si pana si aici imi pare ca mai tare este domnul Ponta si guvernul sau… Te rog sa fii punctual si explicit in exemplele tale.
          Iti multumesc!

  25. Ei bine, poate ar trebui spus mai mult despre PDL si incapacitatea sa de a comunica in interiorul partidului si in afara, cu electoratul.

    Am fost observator la referendum si am avut posibilitatea sa vad ceea ce se petrecea in sectia de votare. Au fost doua buletine de voturi care au disparut si au ajuns in urna de vot. Cand si cum s-a intamplat? Probabil ca atunci cand membrii din comisie au votat…

    Au fost doua cazuri de persoane proaspat mutate, cca 1 luna, care s-au regasit pe liste. Adica baza de date fusese actualizata.

    A fost insa si un caz alunei persoane care a afirmat ca sotia sa era din 2009 decedata si inca aparea pe lista. A depus o sesizare si cred ca situatia se va reglementa.

    Pentru 1% din total persoane inregistrate cu drept de vot s-a solicitat urma mobila pentru ca nu erau transportabili…

    Intrebari:
    1. oare erau suficienti de lucizi ca sa inteleaga ce voteaza???
    2. Este cumva o cifra care trebuie sa ingrijoreze autoritatea electorala???
    3. Cine suporta cheltuielile datorate unor exagerari de interpretare a legilor???

    La un anume moment a existat o incercare de contestare propusa , dar nu s-a finalizat. Am avut ocazia sa discut cu reprezentati in comisiile de la referendum, si sa constat ca:
    1.nu pareau sa aiba sufiecienta capacitate pentru a intelege mecanismele
    2. nu au avut cu cine sa se sfatuiasca, sa discute, sa isi prezinte observatiile – unde erau persoanele care coordonau activitatea celor de la sectiile de votare???
    3. persoanele nu erau sificient de instruite pe procedurile specifica legate de referendum.

    In final, treaba facuta ca in Romania, de ochii lumii… Avem reprezentanti in comisii si observatori in sectii, dar mecanismele nu sunt prea bine intelese si cunoscute, exista inca multa lentoare in a actiona- reactiona…

    P.S.
    Mi-am luat sapuneala de la reprezentantul PSD pentru ca m-am plimbat prin sectie si am avut un ochi critic, dar am continuat la fel…Mi-a mai reprosat ca fur voturi!!!!!

    Pentru violenta verbala si acuzatii neintemeiate domnul cu scandalul ar trebuie sa dispara de pe listele reprezentatilor in viitoarele comisii.

    • Incredibil, dupa manevra CCR Sova vipera triumfa, in schimb ce netoata Sulfina Barbu a spus „nu ne asteptam”!
      Nu e nimeni care sa anticipeze miscarile si situatiile in tabara in care si-au spus sperantele miliioane de romani?
      Nu stie nimeni cum sa folosim in favoarea noastra acest „time out”. Scrieti domnilor, ginditi!

      • Personal mi-am facut o strategie de abordare a problemei.

        Imi fac o declaratie- sesizare prin care declar ca, impreuna cu familia, nu am fost recenzat in noiembrie 2011, ca sunt viu si ca am absentat motivat la referendum.

        Trimit declaratia la autoritatea electorala, poate si la BEC, si la CCR. O sa ii rog sa imi certifice faptul ca nu m-a votat nimeni la sectia unde sunt arondat.

        Oare o sa ma bage in seama cu declaratia-sesizarea mea???

        Sau, daca as face o chestionare – in zona sectiei de votare – pentru a numara persoanele recensate/nerecenzate din zona si a celor care NU au VOTAT??? Cred ca as ajuta pe cei de la INS si as risipi multe necunoscute din zonele crepusculare….

  26. Nu s-ar fi ajuns la toata aceasta discutie daca ar fi fost clar comunicata fapta grava de inclcare a constitutiei pentru care Basescu se face vinovat.

    Avem referendum, nu alegeri de presedinte!

    In mod normal, daca fapta de inclacare grava a constitutiei ar fi fost descrisa, detaliata si probata, populatia nu ar mai fi votat dupa simplatii sau dupa cat de bun sau rau e Base, ci ar fi functionat ca o curte cu juarati susi-generis care ar fi spus; vinovat sau nevinovat.

    Dar nu vinovat sau nevinovat in generala, ci pentru fapta adusa la cunostinta populatiei.

    Din pacate, nu este nicaieri descrisa aceasta fapta. Propaganda anti-Basescu s-a axat pe teme specifice alegerilor, nu referendumului.

    De ce e important acest aspect in contextul articolului?

    Pentru ca daca ar fi fost expusa fapta de inclalcare a constitutiei, populatia ar fi venit la vot si ar fi votat in asa fel incat atat prezenta la vot cat si rezltatul ar fi fost suficient de edificataore.

    Situatia confuza porneste de la confuzia voita dintre un referendum si alegeri. S-a dorit de fapt sa fie un fel de alegeri prezidentiale, iar o parte a populatiei nu s-a prezentat la vot sau au votat impotriva practic pe acest considerent – nu poti face alegeri mimand referendumul!!!!

  27. D-le Aligica, ce parere aveti despre ultima.. ultima.. nici nu stiu cum sa-i mai spun.. Deci s-a amanat decizia CCR in legatura cu „referendumul” din 29 iulie pana pe 12 septembrie. Sunt foarte curios sa vad ce are lumea de spus despre „ultimele evenimente”..

    • Dn pacate articolul de mai sus exprima foarte bine ceea ce gandesc acum.
      Blogary zice foarte bine:
      „Tema săptămînii au fost listele, numărul de alegători cu drept de vot, numărul de morți, de vii, de plecați și de veniți. Nu lovitura de stat, nu frauda. Rezultatul imbecilității îl vedeți astăzi.”

      Adaug: S-au relaxat ca niste diletanti ce sunt inainte de a ajunge la mal… Asta e. O luam de la capat.
      Poate ca rezultatul de azi era inevitabil. Dar as fi vrut sa vad macar o umbra de anticipare, preemptie si efort din partea echipei TB&PDL.

    • Bine, Daniel- Emil-Viorel etc. Dar e ultimul. Regula aici este ca postacii sa faca un minim efort sa mimeze inteligenta.

      • Domnule Aligica,
        Daniel Georgescu e numele meu nu e un nick…
        V-am dat si adresa mea de e-mail, daca vreti va trimit si un e-mail…
        Nu inteleg de ce inteligenta este apanajul exclusiv al sustinatorilor lui Basescu…..
        Eu am facut o observatie de bun simt, ca justitia pare sa fie independenta numai cand da sentinte agreeate de TB & PDL….

        • Domnule de pe aceeasi adresa vin comentarii si de la numele mai sus mentionate. Poate e ceva tehnic. In fine, comentariul dv mi s-a parut nimic altceva decat o reactie infantila dar poate ma insel. Oricum e publicat si sper ca sunteti multumit de contribuita adusa la dezbatere.

  28. Sintagma „listele electorale permanente²” apartine unei OUG emise de Emil Boc. Omul stia ca de problema celor plecati in strainatate. Poate spera sa ne intoarcem. Poate spera sa pacaleasca cvorumul referendumului si alte situatii in care conteaza aceste liste, care de obicei nu conteaza, pentru ca se dovedeste dreptul de vot cu CI.

    Astept justificari de la primarele Clujului.

  29. Incredibil, dupa manevra CCR Sova vipera triumfa, in schimb ce netoata Sulfina Barbu a spus “nu ne asteptam”!
    Nu e nimeni care sa anticipeze miscarile si situatiile, in tabara in care si-au spus sperantele miliioane de romani?
    Nu stie nimeni cum sa folosim in favoarea noastra acest “time out”. Scrieti domnilor, ginditi!

    • evident, milioane.
      Primul mesaj tare din partea lui MRU, in sfirsit prindem inima:
      „În opinia acestuia, decizia CC conduce şi la faptul că nici alegerile locale nu mai pot fi considerate valide, „în mod logic, de vreme ce organizarea referendumului s-a făcut pe listele electorale permanente utilizate la alegerile locale”.

      „Asta înseamnă că alegerile locale nu au fost organizate corect, ceea ce înseamnă că Guvernul, care a promis că va organiza alegeri corecte din toate punctele de vedere, formal, material şi statistic, nu şi-a făcut treaba”, a adăugat Mihai Răzvan Ungureanu.

  30. Ma vad nevoit sa am o opinie diferita din nou. Desi pana acum eram primul care atentiona despre pericolul ce rasare din acelasi loc cu soarele de aceasta data cred ca e o mare diversiune. Parerea mea documentata e dupa cum urmeaza:

    – din plan extern s-a dorit testarea reactiei UE si avertizarea asupra curajului de a monta scutul antiracheta
    – rezultatul a fost neasteptat atat prin reactia hotarata a UE cat si prin refuzul romanilor de a veni la vot
    – daca le iesea pasenta avertizarea dorita ar fi fost urmatoarea: atentie oamenii nu va mai vor si sunt gata sa mearga impotriva voastra daca sunt motivati
    – practic in ciuda fraudelor in loc de un raspuns masiv si un castig electoral local s-au facut de ras si s-au vazut nevoiti sa faca ceea ce se numeste managementul riscului si anume sa incerce sa distraga atentia si sa provoace confuzie pana la o retragere tactica.
    – mai exact esecul e cumplit si a intrat frica in ei. Mai ales in cei ce au girat actiunile. V-ati gandit ce s-ar fi intamplat daca revenea presedintele? Ar fi desconspirat uriase fraude si ar fi inceput arestari, amenzi, anchete. Cum putea USL sa incerce sa isi acopere spatele? Cu o singura incercare disperata de a anula referendumul pe motiv de incompetenta si a amana anchetele pana se mai pot acoperi niste urme. Atentie diferenta e uriasa intre incompetenta si frauda si e singurul motiv pentru care ar prefera cineva sa se autodeclare incompetent.

  31. “Noi stimam Russia, dar VOCEA RUSIEI este unul din cele zece capete ale imperialismului estic, ateu, mongoloid si prefacut ortodox. Mai ales prefacut pravoslavnic. Amintiti-va de cei 250 de ani ai Hoardei de Aur, cand macar tatarii v-au lasat in pace, doar v-au luat un mic tribut, si de-abia atunci va va vom intelege si noi pe deplin. Cunoastem pe cei platiti de voi prin faptele lor…”

    Eroul Alexandr Nevski era un wiking Russ, adica vareg, … daca nu erau wikingii inca voi cei ce sunteti VOCEA RUSIEI acum nu dormeati pe saltea “matrass” (mattrs’ in Old Norse) ci pe paie, nu va ziceati “Brat” (Broth’ in Old Norse) ci 弟弟… Si in general nu puteati scoate aceata revista decat daca se chema: “Der Stimme von Russlands”

    Mineriadele cat si celelalte nu pot conduce decat spre un vechi autor: Vecinu’ de la rasarit… Sunt convins ca Iliescu nu era KGB-ist in adevaratul sens al cuvantului, dar era in fapte si reflexe; mai mult: coruptia, care de la el a plecat, distrugerea agriculturii (sistemul de irigatii, etc), minimalizarea demnitarului roman, ridiculizarea industriei romane (45 % rentabilizabila (‘un morman de fiare vechi’)).
    Asta e glasul vechi al Satanei din Geneza 3 (Facerea 3). Ori, in cazul poporului roman Sarpele nu poate imbraca decat vechea haina de la 1821: Russia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro