vineri, mai 7, 2021

Curtea Miracolelor din presă: șantajiști, aserviți, profitori

Revine în atenția publică una dintre actrițele care mai joacă rolul de „jurnalistă” în periferia morală a mass-media, Floriana Jucan. Revista de actualitate politică, economică, socială şi culturală din ţara noastră şi din lume”, patronată de F.J. aduce în puturoasa Curte a Miracolelor de presă un damf de bordel politic și nerușinarea de a prezenta negrul ca alb în schimbul unor arginți. Revista se cheamă Q Magazine, cu apendicele emfatic „by Floriana Jucan”. Firma-editor s-a numit la înființare S.C. Doi și un sfert srl., semn de IQ limitat, companie rebotezată în 8 ianuarie 2007, S.C. Babilon Press srl, nume norocos din moment ce a reușit să facă hocus-pocus cu pierderile înregistrate anterior și să obțină contracte avantajoase din banii publici. Asta s-a întâmplat și acum, când diverse instituții aflate sub mâna PSD au făcut shopping generos din oferta de albume a Florianei, cum arată cu documente HotNews:„Ministerul Turismului și Primăria Sectorului 5, 50, respectiv 100 de bucăți, cu 470 de lei fiecare. De asemenea, RAR a luat 50 de albume, cu 450 de lei bucata”.

Pentru aceste avantaje, Q Magazine a prestat o ediție specială în noiembrie cu ode, ovații și aplauze prelungite pentru „premierul-minune” în „Țara muiștilor”, Viorica Vasilica Dăncilă. Pentru a face pe de-a-ntregul plăcerea finanțatorului, a așezat pe copertă o poză atent photoshopată în „mărime naturală” (sau „bust cu cizme”, cum se glumea pe seama ministrului agriculturii, Zăroni, prostul guvernului Petru Groza) și titlul Rezist, zeflemitor față de miile de contestatari din ultimii doi ani. Ditirambul, semnat cu pseudonimul Nora Noapte, este un exemplul perfect de cinism care parazitează mass-media din România, amestecând într-atât interese meschine, iresponsabilitate, fake news și coperți glossy, încât să debusoleze publicul și, pe termen lung, încrederea în presă să scadă spre zero. În același număr, o scrisoare deschisă „by Floriana Jucan” îi este adresată doamnei Iohannis pentru a o mustra „cu empatie” pentru ținutele vestimentare inadecvate alese în vizitele oficiale. Chiar dacă e adevăr în observațiile critice, așezarea editorialului cu prima doamnă îmbrăcată „la limita între kitsch și stridență” în contrast cu impecabila, neconflictuala, imperturbabila, onesta, sănătoasa, competenta și, în fine, minunata Dăncilă, este un truc editorial ieftin care subliniază și slugărnicia și cupiditatea. Cum bine observau jurnaliștii, una dintre poze o clonează pe sfioasa doamnă Viorica în postura dominatoare a Clairei Underwood din serialul House of Cards. Nu există subiect din ediția amintită care să nu se impregneze de linia politică revolută a celor de la putere: summitul de la Istanbul este zero, Merkel și Macron sunt ratații Europei, patriotismul stă musai sub semnul ortodoxiei etc. Pentru toate acestea, banii s-au cerut înainte, fiindcă așa funcționează bordelul politico-mediatic.

Floriana Jucan a picat pe mormanul gunoaielor din Curtea Miracolelor presei nu prin isprăvi jurnalistice, ci grație scandalului cu diplomatul elvețian Vettovaglia căruia combinația i-a dăunat la carieră: a fost rechemat din poziția de ambasador și a primit înapoi numai jumătate din banii apartamentului cumpărat în București Florianei Jucan. Se întâmpla prin anii 2000. Mai departe, combinația cu interlopul Gigi Kent a ținut-o în atenția publică până la decesul acestuia. „Îngroparea” și „îmbălsămarea” au rămas specilitățile Florianei, care nu ezită să publice atacuri la adresa inamicilor lui Dragnea sau a puternicilor momentului și cântece de laudă celor care dau banul. Jurnaliștii cu memorie își amintesc cum îl descria Jucan pe Iulian Vlad, ridicându-l în slăvi la deces:„personaj solar, un personaj care avea o lumină a lui, un om deasupra timpului său, de o bunătate și o generozitate incredibile, un făcător de istorie”. Citatul apare pe National.ro în 2017 într-un articol care trage și concluziile:Există oameni pe lumea aceasta născuți a fi slugi perfecte. Lingăi destoinici care își exercită menirea în noaptea minții, de cele mai multe ori făra să le-o ceară cineva...Totuși, ieșirea doamnei are și o latură bună: acum știe tot poporul de unde are ea bani să țină revista glossy Q Magazine pe tarabe pe vremurile astea”.

Articol apărut în revista „22”

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Eeee…da, insa nu-i usor sa-i #rezisti doamnei Jucan. Am dat si eu un „search” sa vad cine este doamna si am vazut ca are si un aer usor melancolic si „iliberal”, ingredientele perfecte pentru a intra in gratiile actualei puteri. Insa urat din partea dansei pentru ca a denigrat protestele, foarte urat. Si l-a laudat si pe Iulian Vlad… Nu ma asteptam de la asa o doamna rafinata… :(

  • Intrebarea pentru mine ramane, dupa douaj de ani, cu ce le-a calcat pe bec baietilor veseli mosnegutul de Vettovaglia de i-au bagat-o pe duduie in patucul conjugal.

   • a fost ca la butoiul cu varza … intai se pregateste, se taie la cotor, se sareaza, se lasa si apoi la un moment dat desi pute, trebuie sa il desfaci si apoi sa sufli … asa se face ca au lansat-o cu surle si cu un elvetian ca sa se stie ca probabil astia erau cel mai greu de convins, desi si ei sint adulti responsabili.
    si mai e si norocul pescarului incepator ….pe restul probabil ca ori nu ii puteau ori ii aveau …

 2. Din fericire, presa romaneasca este inca libera.
  Din pacate este prea libera, mai ales libera de profesionalism si moralitate.
  Cu contributia tacita a tuturor celor care o servesc si o consuma.

 3. „Floriana Jucan a picat […] nu prin isprăvi jurnalistice…”

  Întrutotul de acord cu autoarea articolului, inclusiv în ceea ce privește tendința presei românești spre credibilitate zero!

  În context, și în susținerea opiniei doamnei Brindușa Armanca, nu vâd de ce n-am face aceleași observații cu privire la d-na Ramona Ursu, spre exemplu, care a scris cu același patos la moartea „solarului” Adrian Păunescu. Și despre iubirile și urile domniei-sale se poate vorbi, ori scrie, și despre colaborarea cu „serviciile”. Totuși, partea din mass-media care este considerată respectabilă o primește cu brațele deschise și multă căldură, la fel ca pe alți „colaboratori” despre care s-au scris „liste”, ori și-au recunoscut personal „acoperirea”, precum d-na S Matei, O Andronic, R Turcescu șamd. Iar calitatea actului jurnalistic este foarte scăzută, tocmai pentru că de fapt aceasta nici nu contează, important este mesajul manipulator transmis prin mass-media.

  Prin urmare, nu doar presa este imorală, ci și „cenzorii” ei, cei care pretinzându-se obiectivi și onești îndrumă publicul către unele sau altele dintre publicațiile/articolele aflate în puzderia de site-uri, bloguri și ziare online, posturi de televiziune, ori ziare și reviste tipărite. Așadar, reiau, sunt încredințat că presa românească are credibilitate [foarte aproape de] zero. Inclusiv posturile TV care, asemenea OTV, la îndrumarea „serviciilor”, ce prin atomizare doresc împiedicarea coagulării oricărei opoziții la cleptocrație, mai pun de-un partid, două!

 4. Florina Jucan este o combinatie intre Dama cu camelii si Mata Hari.
  Iar noi romanii in loc sa o glorificam, ii dam cu flit :P

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Și în România este confirmat începutul declinului pandemiei Covid-19 (Actualizat)

După o așteptare nu agreabilă, evoluțiile de după 20 aprilie au început să devină pozitive și la nivelul ratelor de mortalitate iar cele două curbe și-au armonizat mișcările descendente. Armonizarea nu a survenit după două săptămâni, cum era de așteptat din evoluțiile anterioare şi din alte ţări, ci după trei săptămâni, cea de a treia consemnând o surprinzătoare recrudescență a mortalității.

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro