miercuri, iulie 17, 2024

Cutremuru’ lu’ Moise şi cenzura internetului

Neavând smartfon şi ducându-mi deliberat traiul zilnic neconectat în timp real la bulă (ocazie pentru cineva să mă întrebe, când dracu’ ai timp să faci atâtea chestii?), nu m-am putut panica eficient nici la cutremuru’ lu Moise, nici la radiaţiile lui Tolontan. Iată nişte episoade pentru care vechii greci aveau un nume potrivit: hybris. Am pierdut dealtfel şi ultimele cutremure, reale dar ceva mai mici, logaritmic vorbind, dormind ca un sac de cartofi. Uite aşa trece viaţa reală pe lângă mine. Imi rămâne desigur varianta pur cerebrală, post-factum, ca tot omului care calculează riscuri în jurul drobului de sare, dar recunoaşteţi că nu-i acelaşi lucru: ca la un meci în reluare după ce i-ai aflat rezultatul, trebuie să fii un adevărat tifos al panicii ca să mai găseşti resurse de răbdare şi interes de unul singur, la spartul târgului, pentru ceea ce este esenţialmente o emoţie consumată colectiv şi în direct. In fine, noi să fim sănătoşi.

Alta e problema cea mare. Anume ca diverşi ciuhodari, codrini, nicolici sau alţi hiperactivi preocupaţi de binele public de care să te ferească Dzeu în viaţă, din reflex pavlovian sau ordin de partid, să se repeadă să încerce iar ce n-a reuşit Dragnea anul trecut cu legea defăimării: reglementarea conţinuturilor pe online şi băgarea internetului sub CNA ori vreun alt komisariat al adevărului şi bunelor moravuri, nou creat.

Scopul fiind, evident, să ne transforme pe toţi în “difuzori” de informaţie, să facă o listă lungă de pericole, care mai de care mai ingenios definite şi să ne impună sancţiuni pentru ce scriem, preferabil penale, altele decât cele normale ale vorbitului în public ce există deja dintotdeauna în legea civilă. In plus, să ne înregistrăm la autoritate IP-ul, să declarăm scopul şi durata postărilor online, iar ei să ne dea în schimb un sticker colorat diferit, după domeniul de activitate, pregătire şi diplome, cu mai multe mai mai puţine drepturi de publicare, ca să-l lipim obligatoriu pe laptop. Lui Tolontan, un sticker special, radioactiv.

Daca n-a mers deunăzi, sub pretexul prevenirii lezării imaginii „grupurilor de persoane”, minorităţilor, bla bla, mă aştept să pornească acum ofensiva de la capăt cu argumente de siguranţă publică, interes naţional, combaterea panicii în târg (săi, mamiţo, că m-a luat cu leaşin). Sau poate, dacă îi duce capul, chiar cu argumentul fake news, deşi cred că n-au ajuns încă în acel punct al evoluţiei speciei, deci aici trebuie ajutaţi de consultanţii lor de „comunicare” (pe bani) sau idioţii utili din agitprop.

Evaluarea mea e următoarea: peste jumate din parlamentari au bale de poftă să cenzureze internetul, şi nu doar în PSD; exemple în alte state se găsesc cu duiumul; treaba este fezabilă tehnic iar industria IT prea speriată şi laşă ca să mârâie ceva, deci providerii se vor alinia la comanda aport; serviciile abia aşteaptă să ia postură de statuie şi să ne livreze poveşti de groază antiteroriste, dar cu final fericit, mai ales dacă vin şi bani suplimentari de la buget pe proiecte de aparatură de monitorizare; Academia Română, prin iluştri cercetători în “cibernetică” ce şi-au luat doctoratul în lămpi de televizor la anno domini 1972, este oricând gata să-şi dea binecuvântarea de la ea din cavou. Cu alte cuvinte, alinierea planetelor e perfectă.

Realitatea e că in urma celor două episoade nu s-a întâmplat de fapt nimic. Nu s-a julit nimeni la deget. Oamenii care au luat ţeapă cu Moise & Tolo sunt mai vaccinaţi acum la genul ăsta de panică şi vor fi mai sceptici data viitoare la vreo isterie, asta (experienţa proprie) fiind singurul mecanism social de învăţare eficientă. Reputaţiile celor doi sunt ştirbite iar ei vor fi mult mai atenţi pe viitor la ce şi cum dau drumul pe ţeava virtuală, deoarece lucrează pe o piaţă liberă, credibilitatea e cel mai important asset comercial în profesie, iar asta se construieşte greu şi se pierde uşor. Autoreglajul chiar merge.

Insă faptul că nu s-a întâmplat nimic nu contează. Dimpotrivă, e motivul perfect pentru câte un vigilent prin parlament şi guvern să se indigneze, să umfle pieptul şi să ia măsuri, deoarece, cum spunea un episod din vechiul şi genialul serial BBC “Yes, minister!”, indignarea teatrală e cel mai bun substitut pentru muncă pe care îl are un politician. Agenda anti-liberală, aflată pe val, în ofensivă globală, nu va rata aşa ocazie minunată să se dea în stambă şi să scoată din pălărie un rinocer.

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

 1. un text bun, ca pe vremuri. dar nu sunt de acord in privinta pericolului semnalat. suntem la faza in care Tom nu prea poate sa se ocupe de Jerry pentru ca trebuie sa-l puna cumva din nou la culcare pe dulaul Spike (strada) – episodul „Quiet Please” ;)

  pentru ca ne-a tulburat somnul de frumusete in ianuarie, PSD-ul trebuie acum sa ne mai cante cateva luni “rock-a-bye baby”, ca in campanie. dulaul s-a facut cam mare si nu mai merge cu forta.

  https://www.youtube.com/watch?v=vTY-oIHpxew

 2. Buna ziua,
  Reiau ce a spus gigel, chiar daca nu a argumentat: Lumea IT nu e speriat dintr-un motiv cat de poate de simplu – orice incercare de cenzura e sortita esecului, Nu au reusit Nici macar Chinezii – si nu se poate spune ca Goangu-ul lor a avut vreo piedica, Ba Google s-a bagat sa le sara autoritatilor in ajutor – dar nici lor nu le-a iesit. Din momentul in care esti legat la o retea legata la retele – cenzura s-a dus. In Coreea de nord internetul e o gluma – ei nu sunt legati la nimic. Si Rusii au vrut sa o faca, si nu se poate spune despre ei ca dau ceva pe liberarism. Asa si Edrogan a sarit de cur in sus – dar a dat cu capul de pereti. Ma rog… in teorie poti sa faci altceva decat internet, dar atunci e altceva si trebuie sa suporti toate modificarile de infrastructura si nu cred ca exista entitate statala sau nu (nuci chiar Soros :) ), care sa aiba atatia bani. Principial/tehnic Internetul nu poate fi pus sub obroc. Pentru ca asa a fost gandit si conceput (vezi https://tools.ietf.org/html/rfc1122 ) „Be liberal in what you accept, and conservative in what you send”. E arhtectura de baza. Daca o sa incerce, si aici aveti dreptate o sa tot incerce – nu au cum reusi, sau vor reusi sa se faca si ei de rasul curcilor.
  De asta nu e speriata industria de IT.

   • @DanSu:
    sper sa fie cum ziceti dvs. Ceea ce opineaza dl. Ionita nu suna deloc bine… ar fi capacul pe sicriul romanesc. Si-asa e sub asediul gloatei pesede (GIO), in toate institutiile importante si neimportante.

  • Greșiți.

   Chinezilor le-a ieșit. Sunt nenumărate site-uri (inclusiv contributors.ro :P ) ce nu puteau fi accesate în 2015 din China. Singura soluție de web fără cenzură era telefonul prin satelit care nu poate fi cumpărat legal pentru uz personal în China.

   Și nu trebuie să vă gândiți că o țară mică nu poate face ce fac chinezii. Am pierdut la Tokyo avionul de Beijing și singura soluție rezonabilă a fost să zbor la Astana în Kazahstan :D să rămân acolo peste noapte și să plec dimineața devreme la Beijing. Cred că la Astana Internetul era de fapt cenzurat mai drastic ca-n China. Oricum n-am săpat prea mult pentru că era destul de obosit și trebuia să mă trezesc la 3 AM

   În cazul României singura piedică reală în fața cenzurii e UE. Dar și asta e ceva discutabil. Dacă PSD-ul o vinde la Bruxelles ca modalitate de protecție impotriva rasismului, fascismului, homofobiei, islamofobiei etc. etc. etc toate evident în ascensiune. o să le iasă. Mai ales că azi UE în sine se zbate să pună botniță celor ce nu sunt aliniați corectitudinii poitice și oricum scârțâie din toatge încheieturile nu mai prea având vreme de frivolitățile de la porțile Orientului…

   • Cred ca toata miza articolului sta in citeva cuvinte cheie de la sfirsit: „Agenda anti-liberală, aflată pe val, în ofensivă globală”. Atit si nimic mai mult.
    Personal sint absout de acord cu DanSu – e greu in stadiul actual ca Internetul dintr-o tara sa fie cenzurat. Nu am fost in China sau Astana insa cred ca localnicii au felul lor de a ocoli legea rezumat la un singur cuvint „underground”, solutie care evident nu-i disponibila intr-un hotel de 4-5 stele din capitalele acelor tari. In momentul de fata in majoritatea tarilor sau pe plan global nu exista nici un interes pt. un Internet underground (alternativ) pt. simplu motiv ca site-urile mari ofera continutul cautat (cu exceptii in China sau alte citeva tari putine), insa odata ce ar fi cenzurate drastic ar aparea imediat solutii underground, de tip ‘samizdat” pt. ca exista cerere, aparute in fiecare tara diferit doar pt. a eluda legea locala (de exemplu hostate in afara tarii, sau VPN-uri altenative, sau motoare de cautare si indexare alternative, sau cine stie ce altele). Sa nu uitam ca „fake news” nu e doar pt. o aripa poitica ci si pt. cealalta, ca si cum sa dam un exemplu din curtea altora, Trump nu se bazeaza si el pe „fake news, pe care le blameaza’.

    • Nope. Miza e de fapt cenzura. Din pacate mult laudatii „liberali” & „progresisti” sunt tocmai varful de lance al cenzurii cu a lor corectitudine politica adoptata de la idolul tineretelor lor – Mao Tzedun. In fapt autoceznura ope care o promoveaza isteric e mai perversa si mai periculoasa ca cenzura insititutionala promovata de fostele regimuri fasciste sau comuniste.

     Sigur ca exista modalitati de ocolire a cenzurii. Numai ca daca aparatul cenzurii reusete sa opreasca peste 90% din populatie sa aiba acces la informatii necezurate atunci si-a facut pe deplin treaba. Iar in cazul Chinei si Kazahstanului probabil ca informatia necenzurata ajunge la mai putin de 2%-3% din populatie. In Rusia si Belarus situatia e similara, chiar daca nu asa de grava. Probabil ca „doar” ~ 80% din populatie nu are acces dincolo de cenzura.

     Spre comparatie in vremea comunismului se estima ca cel putn o treime din populatia tarileor comuniste est europene asculta regulat Europa Libera, VoA, BBC, RFI, DW etc. si cel putin jumatate ocazional. Asta ca sa intelegeti nivelul si eficienta cenzurii contemporane comparativ cu cea a epocii comuniste.

     In ce priveste fake news ati putea sa-mi dati niste exmeple de fake news colportate de Trump & Co? In general vad ca ceilalti le folosesc cu entuziasm si dupa aia il acuza pe el :P

 3. au fost / sint multe incercari de a limita libertatea de exprimare. ca si cind cuvintele interzise sau mestesugite ar avea puterea sa reseteze subconstientul. un troglodit isi inchipuie ca poate cumpara orice si pe oricine daca are bani. ce nu intelege acesta (trogloditul) este ca actiunile lui vor avea efectul contrar si vor activa anticorpii. daca anticorpii vor fi invinsi, in scurta vreme vor dispare si parazitii (trogloditii). and „this is the end my friend” . cit despre trepadusii sportivi sau mai putin sportivi ce isi cistiga existenta cu click aici, breaking news, soc si groaza, astia merita mai degraba compasiune decit atentie

  • Nu metode de contracarare chiar si foarte inteligente se impun,ca asa ceva foloseste mai ales puscariasul si noi nu trebuie sa ne declaram puscariasi ca in timpul comunismului ci matura si farasul chiar si cu violenta pentru asemenea ticalosi si asasini de libertate. Cred ca sunt clar! Daca nu suntem in stare de asa ceva trebuia sa ramanem in 89 cu capul in tarana s cu trupul in puscarie si sa ateptam un comando strainez sa-l rada pe Ceausescu de la putere . Desigur cu asasinarea sa este alta poveste care intra n textul furtului sau macar diversionarii revoltei populare

 4. Contra unei asemenea tentative ticaloase, cand risca sa devna o ticalosie efectuata, nimic nu este prea putin inclusuv actiunea violenta atunci cand cele pasnice nu dau rezultate.

 5. O mica observatie in privinta articolului: nu i-as pune in aceeasi oala pe Moise si pe Tolontan. Daca Moise a fost o simpla victima a internetului (aplicatii insuficient securizate, hackeri lipsiti de simtul masurii etc.), Tolontan a marsat cu buna stiinta pe niste aberatii – daca nu te pricepi la radioactivitate nici cat un nou-nascut (cu valorile publicate pe blog-ul lui, Piata Victoriei ar fi trebuit sa fie o zona gen Cernobal sau Mururoa!), intereseaza-te un pic in stanga si-n dreapta, nu te repezi ca OTV-ul sa sochezi lumea cu bazaconii!

  • Domnule Ion Cetate, mă bucur să constat atenția pe care o acordați în comentariul dumneavoastră, la fel ca autorul articolului, anume modului în care este de așteptat să reacționeze rinocerii anti-liberali și mai puțin chestiunilor secundare. Știrea publicată de dl Tolontan NU este o eroare scuzabilă. Informația că 10 angajați ai muzeului (care i-au spus sincer, „dom’le, bați câmpii, vezi-ți de treabă, nimic nu este adevărat”, iar cineva a cerut imperativ în scris să nu fie menționat numele tatălui său, decedat din alte cauze etc.) sunt grav bolnavi din cauza radiațiilor și nu vorbesc de frică, este o manipulare care face să fie pierdută încrederea în „știrile” domniei-sale. (În paranteză fie spus, eu am pierdut-o mai demult, împreună cu respectul pentru onestitatea sa, în urma unor informații tolontanice similare. Prin urmare, m-am dus cu tot curajul în Piață „să mă contaminez” și eu cu radiații de Libertate!)

   Aplicația mobilă a d-lui Moise a fost ținta unui atac informatic declanșat în scopul decredibilizării platformei Biziday, care urmărește filtrarea informațiilor și publicare exclusiv a unor știri verificate, precum și a echipei care lucrează în acest sens. Pe de altă parte, dl Moise este un participant la protestele din Piața Victoriei. Așadar, în timp ce primul este un distribuitor de „fake news”, care au urmărit ca efect (obiectiv declarat, sau nu) descurajarea protestelor cetățenești împotriva măsurilor politice iliberale, cel de-al doilea este un cenzor al „fake news” și un promotor al protestelor cetățenești împotriva măsurilor politice iliberale.

   În contextul prezentat, reacția așteptată din partea autorităților române este (atât timp cât ele sunt decise să promoveze politici anti-liberale) de a obstrucționa activitatea d-lui Moise (prin atacuri cibernetice, spre exemplu, ori prin promovarea unor norme iliberale care să o îngrădească), și de a stimula activitatea d-lui Tolontan.

   • Sunt sigur ca toti autoproclamatii cenzori de „fake news” sunt intotdeauna oameni bine-intentionati, incoruptibili si atotstiutori, foarte potriviti sa fie „creier” pentru cei care duc lipsa unui astfel de organ.

    „Hackerii” au facut de fapt un lucru bun: au atras atentia asupra imperfectiunilor unor astfel de aplicati stupide. Daca vroiau sa faca un rau, probabil ca nu bagau o stire atat de usor de verificat.

    Stirile false nu trebuie sa fie atat de gogonate ca asta cu cutremurul. Pot sa fie stiri adevarate dar usor distorsionate, interpretate intr-un anumit fel, sau care sa contina si adevar si minciuna. Sau pot fi stiri care sa faca stirile adevarate sa para false si ridicole (vezi „Ciolos fiul lui Soros?”).

    Oricine poate folosi scuza „hackerii sunt de vina” (pentru stirea falsa, pentru, pentru ca datele dvs. personale au ajuns pe mana cine stie cui etc etc etc). Poate ne vine o data mintea la cap si ne dam seama ca dependenta asta de internet si de computere e nociva pentru societatea umana.

   • „Sunt sigur ca toți autoproclamații cenzori de “fake news” sunt întotdeauna oameni bine-intenționați…”

    Întrucât am mai puține certitudini decât îndoieli și mă feresc să folosesc termeni precum „totdeauna”, „niciodată” șamd., pentru că mă îndoiesc inclusiv de posibilitatea de a întâlni absolutul pe Pământ, spiritul cartezian nu-mi dă pace. Am aflat astfel că o aplicație mobilă pentru alertă de cutremur este mai puțin folositoare decât una cu rugăciuni descărcată de pe site-ul ortodox.ro. Și am mai aflat că „aplicațiile stupide” deranjează rău oamenii stupizi. Adică, suficient de mult încât facă efortul să transmită o știre falsă (că ar fi calamitate de cutremur de gradu’ 21) drept alerta de la INFP. Trebuie să fiu de acord cu dumneavoastră, „poate vă vine o dată mintea la cap”. Puteți începe, spre exemplu, prin a sprijini demersul d-lui M Badea care a făcut plângere penală d-lui M Guran pentru Comunicarea de informații false, cu referire la Art. 404 Cod Penal– „Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.” Apoi, inițiativa d-lui T Ciuhodaru.

 6. Ar fi interesant daca Moise si-ar angaja niste hackeri sa dea de urma celor care i-au facut pocinogul. Si Tolontan ar trebui sa mearga pe firul intoxicarii sa vada unde duce. In ambele cazuri cred ca am afla niste lucruri foarte interesante.

 7. „cenzura internetului”?
  Eu pot spune doar despre cenzura pe Contributors.
  – S crieti: „Realitatea e că in urma celor două episoade nu s-a întâmplat de fapt nimic.”
  Nici cind sint cenzurat pe Cotributors nu se intimpla nimic.
  ” Nu s-a julit nimeni la deget.”
  Nu, pentru ca tastele nu pot face zgirieturi.
  ” Oamenii care au luat ţeapă cu Moise & Tolo sunt mai vaccinaţi”
  Si eu sint vaccinat din vremi apuse: cum scriai ceva care nu era pe l”inie” (adica „stim noi ce e bine”), ti se facea, prima data, discret du degetul „ai di grije!”
  Pe Contributors se foloseste capitalistul „delete”.

 8. Stimati domni si doamne cum doriti sa aveti o autoritate de protectia datelor personale care sa se ocupe de protectia datelor in Romania cand conducerea acestei autoritati este detinuta de ani abuni de PSD? Considerati ca actuala conducere de umili PSD, doamna Ancuta Giania Opre are vreun interes sa descopere morti lui Dragnea care au votat sau firmele lui Ghita care prelucreaza darele angajatiilor? Nu! Aceasta politruca si consiliera personala a membrilor din conducerea PSD are interesul sa serveasca PSD-ul si conducerea actuala care la randul ei o protejeaza de DNA. De aceea nu se poate face nimic in Romania, hotii care au furat pentru partid, cum este cazul doamnei Opre Ancuta, care a devalizat ANRP-UL in folosul PSD-ului, acum este protejata de conducere pentru a nu iesii in fata printr-un post caldutde secretar de stat, la autoritatea pentru protectia datelor. Ancuta nu mai are ce fura din noua pozitie decat drepturile noastre asupra vietii private, in folosul conducerii actuale PSD. De aceea acesti lideri penali castiga alegerile detasat, pentru ca aceasta doamna are grija sa nu-i controleze la bazele de date pe care le detin si le folosesc ilegal.

  • Am inteles, tot raul e in PSD, iar in afara PSD sunt numai ingeri imaculati si incoruptibili, care ne vor binele. Daca ar fi asa simplu de delimitat raul ca in fanteziile dvs….

 9. Din cand in cand apar pareri panicarde despre controlul „sistemului” asupra Internet-ului, dar dupa parerea mea sunt mult prea trase de par si demonstreaza un pic inclinatii paranoide.
  Sunt de acord ca exista posibilitatea tehnica de a inregistra fiecare bit de informatie vehiculata pe Internet, cu costuri imense (stiti cat spatiu de stocare ocupa un film de 5 minute, mai ales realizat cu un dispozitiv cu capacitate de calcul redusa, cum e un telefon mobil?).
  Capacitatea de a procesa insa aceste date eficient pentru a realiza cenzura este cu totul si cu totul altceva. Necesarul de forta de munca umana e extrem de mare (acelasi film de 5 minute trebuie urmarit de un om real tot vreme de 5 minute ca sa poata fi analizat cu precizie). Dupa cum spuneti in articol inclusiv China cu populatia ei de peste 1 miliard a esuat la aceasta problema.
  Cenzura poate fi realizata eficient nu prin verificarea tuturor informatiilor publicate, ci controland CATE informatii au voie sa fie publicate si reducandu-le la nivelul la care pot fi efectiv analizate cu cenzori umani. Asta a fost metoda utilizata de comunisti, de asta a functionat.
  In momentul de fata Internet-ul are regulile lui, anti cenzura, care nu prea pot fi usor incalcate. In principiu poti participa la Internet daca vrei cu regulile lui, sau daca nu iti faci „Net”-ul propriu care sa mearga dupa regulile tale, dar care va fi lipsit de utilizatori (ca in China).
  In Romania s-au incalcat astfel de reguli dar oarecum benign, si au scapat. De exemplu prin regulamentul Internetului, pentru a evita specula, numele de domenii sunt limitate la un pret de 61$ pret oficial, incluzand toate taxele. RNC-ul de la noi a fixat ca urmare un pret 51.26$ + 19% TVA = 61$. Apoi TVA a devenit 24% si un contabil tont care nu stia de unde vine acel pret i-a facut sa vanda domeniile cu 51.26$ + 24% TVA = 63.56$. Acum au revenit in legalitate cu reducerea TVA, dar vreo cativa ani au incalcat regula. Presupun ca daca sareau prea mult calul li se atragea atentia ca nu e neaparat nevoie ca ei sa se ocupe de gestionarea rotld, se poate gasi inlocuitor.

  PS. Si da, adresa falsa de email si nick name, daca vreti sa comunicam altfel dati un reply la mesaj cu adresa dvs. de email si va contactez eu :)

  • Parerile „panicarde” sunt foarte realiste.
   Capacitatea de stocare industriala a crescut imens, o data cu scaderea costurilor si imbunatatirea algoritmilor de arhivare (care nu sunt cei folositi pe computerele civile cu Windows). Verificarea se face computerizat (cititi despre „data mining”) in primele faze, nu e nevoie de oameni.

 10. sunt ciberneticieni de la ASE si ciberneticieni informaticieni. Eu sunt leatul 1977. and proud of my professors: Marius Guran, Edmond Nicolau, Virgil Negoita, Gheorghe Dodescu, Ioan Rosca, Satran, Ludwig Toevissi, Ion Romanu, Dumitru Porojan si multi altitude, in parte decedati, ca si mentorul lor Dl. Manea Mănescu.

 11. e vorba de o boala psihica- schizofrenia puterii- care din dorinta mare sa faca sclavi din toti – o molima ce a bantuit lumea de mult dar fara extindere prea mare ca acum.Un mare ganditor a spus clar: siguranta lumii depinde de cat reusiti sa tineti pe cei rai despartiti! CONCLUZIA? taiati de pe listele de vot PE TOTI caci toti sunt masoni si cereri ca buletinele de vot sa aiba rubrica valabila respingerea tuturor candidatilor – vot care sa conteze cu minus fata de cei ce voteaza pro. Daca nu vom face asta din timp , va veni vremea cand nici nu vom mai vota nicodata -EI se vor alege intre EI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro