… poate unii dintre dumneavoastra isi mai amintesc replica lui Marin Moraru din filmul Toamna Bobocilor (sau Iarna? Sau Primavara?) Dupa ce sotia (Draga Olteanu-Matei), il tot ridica de la masa – „Toderas, dragule, daca esti amabil, un pahar cu apa, putina sare, etc” – pana si supusul Tideras are un moment de … barbatie: tranteste stergarul pe masa si exclama „da’ pana cand, tu, Varvara? Drept cine ma iei?” („Drept un prost„, vine replica distrugatoare, fara ezitari.)
[Nota: Am verificat – e Iarna Bobocilor; urmariti de la minutul 14.]
Pana cand? Cate dezastre electorale mai trebuie sa mestesugeasca Elena Udrea, pana cand Toderas sa tranteasca stergarul de masa, exclamand exasperat: „Pana cand, tu, Varvara?” A fost artizanul campaniei Prigoana pentru Primaria Capitalei – se stie cum s-a terminat. Si-a cerut scuze? Si-a dat demisia? Si-a facut mea culpa? As! Pentru Elena Udrea, vina – ca viata la Kundera – e intotdeauna in alta parte. Niciodata in oglinda. A devenit, in ultimele luni, „vectorul de imagine” al PMP, pana intr-acolo incat si pe afisele de campanie pentru europarlamentare, conducea grupul de pitici, rasfirati disciplinat in spatele-i. Ieri, cand dezastrul electoral al PMP era evident, clama cu o iresponsabilitate induiasatoare, victoria partidului!Doar Elena Basescu a reusit sa ma induioseze mai tare, cand s-a laudat cu decizia de a nu candida ca independenta, ca ar fi vaduvit partidul de procentul necesar depasirii pargului de 5%. Sancta simplicitas!
Pana cand, tu, Varvara?
In interviul luat lui Cristian Preda la inceputul campaniei, publicat chiar aici, pe Contributors, l-am intrebat daca nu crede ca Elena Udrea dauneaza mai mult decat ajuta imaginii partidului. Nu credea. Credea ca Elenele se adreseaza altui tip de electorat si ca efectul combinat va fi pozitiv, trecand partidul peste pragul psihologic de 10%. 6%, draga Cristi, sa-se la su-ta!
Daca nici acum, atunci cand?
Sa recapitulam:
„– Pana cand, tu, Varvara? Drept cine ma iei?
– Drept un prost, Toderas!„
Cel mai bun articol citit de mine, marca Alin Fumurescu.
N-as zice. Domnul Fumurescu poate mult mai mult decât atât.
Varvara , în cazul de fata , a dat divorț de Toderaș.
Toderaș e cu o moldoveanca și s-a topit din peisaj.
”Totally vanished.Toderas is out of question”.
Varavara , in schimb,( e pe cont propriu cu ajutor de la centru…ca sa ne exprimam „bine”… :) ), si nu a facut nimic in politica decat sub tutela sefului. Varvara e o femeie de actiune care ar vrea sa performeze insa nu are colaboratori pe masura ( zic unii) si nu prea are experienta ( zic altii).
Sa explic si de ce as dori sa ma exprim in acest fel:
1.In cazul Prigoana stim bine ca PDL-ul avea „catindat” pe altcineva (ajuns un mare primar intre timp) si soluția prigonitului a fost una de moment.Era clar ca va fi dezastru dupa ce adevaratul candidat PDL a sters-o catre USL.Traseismul era puternic atunci si daca imi aduc bine aminte, zilnic, media anunta cate un parlamentar PDL care a mai fugit catre USL. Ar fi trebuit spus si asta. Contextual iese cu totul altceva. PDL-ul era asa de erodat in sondaje incat este de-a dreptul hilar sa fi crezut cineva ca Prigoana putea avea sanse.El era oricum mult prea ocupat cu actiunea celui de-al 25-lea divort de Bahmuteanca.
2. Ce a gresit Varvara (prost sfatuita cu vadite intentii) :
-a) nu e bine sa mergi cu Mercedes 500 S la întîlniri la Hilton( pe vremea lui Toderaș) si dupa asta sa te sucesti la 180 de grade cu masini buburuza si apartament la Roman.Nu tine, pur si simplu nu vei fi crezuta.Daca tii la statutul tau social, pastreaza-l si nu incerca sa pari altceva.Nu ai cum sa fii acel altceva.
-b) daca vezi ca seful nu mai este ascultat si a pus-o de un mic partid fa un mic efort si abtine-te sa dai buzna si sa te asezi in fata. stai in spate si pui umarul la treaba ( n-ai facut asta si se vad rezultatele acum).explic mai jos de ce.
-c)daca tot te bagi in rahat baga-te Varvaro de tot. Am vazut ca raspunzi ca nu ai avut nici o functie in partid ( dar erai prima la ridicat pe poster).Am vazut modul penibil in care ai stat in seara exitpoll-urilor sa incerci sa dregi busuiocul.Gresit, concediaza-ti consultantii. Jumatate de ora ai facut deliciul oamenilor lui Ghita.Wtf?
-e)din moment ce te-ai inhamat sa duci partidul in fata , ar fi trebuit sa iei la pas judetele patriei si sa fii in directa legatura cu poporul, nu prin intermediari. intermediarii tai ti-au spus ce au vrut ei ca tu sa auzi.?????. nu ai fost atenta la amanuntele astea.ai avut timp sa mergi peste tot in fiecare judet si oras mai important.Tomac ar fi trebuit sa piarda 20 de kilograme in campanie, pun pareu ca a mai pus un pic. Seful v-a spus si el cate ceva in sensul asta. nu ai stiut sa-i pui la treaba pe copii.
-f)chiar daca nu te poti abtine, schimba-ti perceptia despre oameni ( chiar nu sunt prosti) si nu te mai exprima arogant( cine stie cunoaste) .nu sunt toti prosti. controleaza-te.
nu iti mai asocia imaginea cu chestii care pot duce la conotatii sexuale( parasuta, ridica).stii ca atacurile pe temele astea sunt furibunde si extrem de cautate ( Hantzy ce glume bune faci, frate!).nu-i mai alimenta. esti magnet la asa ceva.chiar nu pricepi????
-g) daca tot ai ai ajuns aici , asuma-ti esecul.fa un pas in spate pina cand vrei tu( fa-l pentru 2 minute, 2 luni sau 2 ani dar fa-l). Lasa-l pe Funeriu, uite,are voce si isi exprima gandurile cat se poate de concis.Stie ce are de facut, nu-i asa ? Cand te mai lupti cu Ponta vino cu argumente solide , poate fi usor demantelat daca are cine sa iti spuna cum( tu nu stii cum, crede-ma ca nu stii ).cauta-ti cativa consultanti care sa-ti spuna ce si cum.exista dar nu i-ai privit cu atentie.
-h)seful tau e un tip care s-a nascut mai istet ca altii – asa e el de la natura (si e singurul care tine opozitie credibila acum in fata Uslamului, chiar daca mai greseste si el , nu e nimeni perfect ) insa de unul singur nu mai merge spectacolul( vezi 6%). a venit momentul ca tot partidul sa iasa in drum , in strada,prin tara si sa se bage in vorba cu lumea.ascultati-i, ca sa intelegeti si voi de ce nu va mai voteaza lumea.Stiu ca multi se bucura pentru faptul ca seful tau a inregistrat esecul cu 6%.Nu e un esec.E un calcul asumat( o sa va explice mai incolo de ce, stati linistiti ).La alegerile astea toata lumea politica a iesit turtita.Unii mai mult , altii mai putin.
-i)asculta-i cu atentie pe cei care te injura sau te critica dur. incearca sa intelegi de fac asta si invata din ce intelegi ca poate cauza iesirile astea.unii dintre ei pot avea dreptate ( nu sunt toti misogini,nu fac toti rautati gratuite).
3.Oricat de mult ai gresit Varvaro, eu unul te rog, te implor, stau in cap numai sa ramai in politica in continuare si sa nu te lasi nici de partid si nici de sef. Sari pe opozitie cu toate fortele, draga mea.Sa crape de necaz toti detractorii tai.
As avea si o intrebare pentru domnul Fumurescu.
Daca nu ar fi existat Udrea si ar fi fost tot 6% ce ar mai fi fost de spus cu cine era inlocuita Varvara ( întrebare de 1000 de puncte) ???
http://youtu.be/JTMf40ORFE8
da, este o analiză valabilă. şi, cum funcţionează metoda verificării prin reducere la absurd: oare ce scor electoral ar fi putut obţine acelaşi partid dacă, în locul elenei udrea, ar fi fost monica macovei?
12-13%.
6% baza la care adăugăm inca 4% Macovei și inca 2-3% aia care au fugit când au văzut Udrea ( și alte exemple ) in PMP.
E doar un scenariu , însă. Macovei nu avea cum sa ajungă in PMP.
Băsescu a făcut un calcul corect ( in mare) , dar a făcut o singura greșeală(cu Udrea).
Trebuia sa o lase in PDL până după prezidențiale.Cred ca era mai utila acolo… :)
O sa repare el greșeala asta( n-am dubii).
1/ Da, Nuti e vinovata pentru esecul PMP
2/ Totusi, daca privim dreapta per global, cei care nu au votat PMP au votat cu PDL (sau altceva). Efectul Elena Udrea e deci local, nu global. Iar scorul dreptei per total e prost.
Si asta pentru ca au dovedit ca sint incompetenti. Sau daca, tineti, prosti.
Puneti virgulele cam aiurea.
Eu as zice ca a contat foarte mult prezenta in PMP a Elenei Udrea. Prezenta ei a determinat absenta de la vot a multora.
Imi place paralela (mi-amintesc de film :P ).
NB,
da` Toderas trebe ca e Basescu, nu?
Si ruperea PDL cui ii apartine? si lista poat econtinua.
Iar prietenul Dvs. Cristi Preda poate ne spune cum sa interpretam momentele in care pendula in a intra sau nu in barca USL, pe ecranele TV.
PS inca nu am inteles ce tot fotografia aseara cu telefonul pe peretele din spatele lui si de ce radea cu gura pana la urechi. Probabil se vazuse cu mandatul de europarlamentar in buzunar si pur si simplu nu se putea abtine.
cine i toderas ? ca n am inteles
ala care a intrat in parlamentul europei ? platit cu mii de euro lunar ca sa bea bere belgiana pe terasele bruxellese si sa vine cu avionul in bucuresti la sfirsit de saptamina ? eiiii, cine i mai toderas domnule ?
„Cate dezastre electorale mai trebuie sa mestesugeasca Elena Udrea, pana cand Toderas sa tranteasca stergarul de masa…”
Ca sa fim corecti, ar trebui sa mentionam ca „Toderas” a mestesugit chiar mai mult decat „Varvara” la obtinerea „succesului electoral”. De fapt s-au autodepasit – sustineau, inainte de alegeri, ca vor obtine un „scor de doua cifre” si – ce sa vezi? – au obtinut un scor de trei cifre: 6,21%, adica trei cifre („6”, „2” si „1”)…
Filmul continua, insa, iar Todiras se impaca cu situatia. Gasind-o pe Varvara adormita la masa, extenuata de calculele spinoaselor bilanturi de la CAP, se induioseaza si petrece o noapte alba, rezolvandu-le. La urma, fericit, adoarme imbracat pe o canapea. Trezita la cantatul cocosilor, Varvara, emotionata, exclama: „No, uite, dragul de el, cum doarme ca un prunc!”
Povestea merge mai departe…
Pentru cine are timp si chef-merita toata atentia superbul articol al lui Tolo din „Gazeta” de astazi. „Nu ne mai certati”. Daca tot ati amintit de Kundera, Varvara natiunii e in alta parte.
Funeriu șef la PMP ar schimba complet imaginea partidului. Poate că ar trebui să i se dea șansa asta.
Poate. Dar eu tot nu i-as vota.
Si Funeriu si Preda sunt doi stangisti progresisti, pro-gay si pro-avort (cu entuziasm).
Iar acel Cristian Petrescu (locul 4) si-a declarat acordul de principiu pentru redefinirea familiei inclusiv in sensul acceptarii poligamiei, poliandriei si poliamorismului (asa am aflat si eu despre acest cuvant).
Halal dreapta.
Foarte dezamgit am fost de depasirea pragului.
Pai si Udrea, si Basescu sint stangisti, chiar daca isi zic ei de dreapta. Si in general, cam toata lumea. Pentru ce cauti tu, cred ca ai gresit partidul.
Depinde din ce unghi privesti:
– Din unghiul crestin/conservator poti spune ca este degradanta si de stanga orientarea pro-gay, pro-avort
– Din unghiul mai liberal – fiecare este liber sa-si determine parcursul atat economic cat si social atat timp cat nu incalca legea- poti spune ca este de dreapta
Oricum, eu nu vad in Romania un partid/persoana care sa apuce o cale atat de retrograda. Poate Becali?
Funeriu a obtinut la alegerile partiale (sau cum se numesc) 18%, cu mult peste media PMP la europarlamentare. Asta inseamna ceva.
Totusi, nici eu nu-l vad in postura de sef de partid sau presedinte. Imi pare rau ca multi comentatori discuta inca despre persoane. Partidele nonPSD (nu le pot spune de dreapta sau de stanga) nu au niciun discurs, nu au nimic. Opozabil mandriei de a fi roman, luptei impotriva basismului sau a protectiei sociale din vorbe, nu vad absolut nimic.
Ar trebui sa fixeze niste borne de genul : vrem sa facem gradinite, vrem sa imbunatatim sistemul de invatamant, vrem sa scapam oamenii de dependenta de colosii industriali, vrem sa intarim relatiile cu R Moldova, vrem sa ne imbunatatim imaginea in UE, vrem un sistem medical sustenabil (chiar daca asta inseamna ca va fi mai scump), etc. Si apoi sa vina cu oamenii : Funeriu pentru invatamant, MRU pentru externe, Boc (aici este mai greu) pentru dezvoltare. Si apoi sa anunte si oamenii de care nu mai au nevoie : Elena, Elena, Stefan, etc.
Altfel, totul seamna cu un joc de pariuri : pariez ca omul x va avea succes. Problema cea mai mare tine de PNL si PDL : sunt suficient de mici sa nu conteze in mod serios si suficient de mari sa ofere diverse beneficii celor din varf. Problema cea mai mica tine de PMP,FC si PNTCD : sunt atat de mici si atat de mandre incat prefera sa moara in picioare desi au cativa oameni buni care pot fi de folos.
Vorbesti serios? Ce e rau in faptul ca sunt pro-gay si pro-avort? Intr-o tara de trogloditi e bine ca mai exista cateva minti destupate!
Foarte probabil. Insa Funeriu nu are tipul de personalitate dorit la PMP, nu pare un yesman. Comparati-l cu amicul d-lui Fumurescu, bunaoara, si sesizati rapid diferenta de „greutate”.
Numele lui Funeriu e bun, cat (mai) are o oarecare notorietate si capital de incredere, dar daca-i vorba de putere de decizie… locul lui e acolo, pe la pozitiile 10-20.
Votez si eu Funeriu ca lider de partid.
Decit sa mai tot aud faza aburita cu ‘transferul de capital politic’ de la Basescu as prefera de 100 de ori de ales un lider serios caruia sa i sa dea sansa sa-si faca echipa asa cum vrea, dupa chipul si asemanarea sa. Si oricum nu-l vad pe Basescu in pozitia acelui lider tinar, care ar trebui intr-un viitor de citiva ani sa poata deveni prim ministru sau presedinte, daca partidul condus de el creste pina in acea pozitie. Basescu nu mai are timp de astfel de constructie pe termen mediu/lung, iar constructia trebuie facuta de cel care-i liderul viitor, fara alte ‘transferuri’ ce nu se intimpla niciodata asa cum s-ar dori. Si oricum pozitia viitoare a unui fost presedinte e cu totul alta decit batut tara in lung si-n lat pt. constructia unui partid nou. Trebuie alta experienta, alta energie si oricum alt om, iar pe mina lui Funeriu as merge. De ce de Tomac nu prea am auzit pina acum cind el ar fi trebuie sa fie liderul?
Cui sa i se dea sansa asta? Dlui Funeriu sau partidului prezidential?
Societății românești cu un partid condus și organizat de un om integru, deștept și bun manager.
Imi pare rau dar nu ma bag in politica! :)
Intrebarile vin pe nerasuflate: cu un partid sau cu mai multe? Cu un destept sau mai multi? E decisiv, in fine, daca integrul si desteptul e la un anumit partid?
Procesorul s-a înfierbântat și s-a blocat calculatorul :) Blue screen…
A fatal exception 0E has occurred at 0167:BFF9DFFF
Scula asta chiar ajuta … nu e cum spun unii rau intentionati!!! ;)
Da, dar acum e deja prea tarziu caci PMP s-a compromis prea mult. Daca Funeriu ar prelua haturile in momentul asta, s-ar compromite si el (si mai mult). E mai inteligent decat atat si nu va face prostia asta … cel putin nu acum.
Liniste in sala … toata lumea buna asteapta … suspans … inca un pic … si in final nimic, nu se intimpla absolut nimic. Daca a 2-a zi dimineata dupa alegeri nu se spune nimic, nu-si asuma responsabilitatea (esecul mai corect) ci dimpotriva il trimbiteaza ca succes (ce trebuie continuat pe viitor) inseamna ca nu exista nici o intentie macar de facut pasul in spate, sau mai grav, de dat afara. Se va face liniste in citeva zile ca precis va veni miine-poimiine un alt scandal ce-l va acoperi pe cel de azi, iar lumea desi nu va uita (cum nu a uitat de primaria capitalei) va trece totusi peste aceste (mici) scapari, ca nu-i asa, viata intotdeauna merge mai departe. Complicata viata asta cind unii se fac ca nu inteleg de bunavoie si trebuie scosi afara, ca nu fac nici un pas indarat. Parerea mea e ca nu se va intimpla nimic nici de data asta, poate data urmatoare … sau urmatoare …
Ne amintim, Aline, sigur ca ne amintim. Numa ca analiza electorala bazata pe Marin Moraru si Draga Olteanu e cam subtire.
Iti atrag atentia ca voturile lui Diaconu – alt actor din filmele romanesti amuzante de pe vremea lui Ceasca, daca iti mai aduci aminte – au fost deturnate de la PNL, o diversiune bine pusa la punct de media uselista iar procentul acela de sase la suta voturi nule e cam mare. Ia lipeste acolo un trei la suta la PMP, sa vezi cat iese?
Iar daca nu ma crezi, gandeste-te ca PMP-ul a fost partidul – la primul sau examen electoral – de care nimeni, nu doar PSD, nu avea nevoie. Nici PNL, nici PDL, de restul ce sa mai vorbim. Iar daca vrei, poti, ca sa folosim un alt citat, de data aceasta de la inceputurile democratiei neaose, poti adica anula atatea voturi de cate nu ti-e rusine. Este modul cel mai simplu si greu de demonstrat de frauda electorala.
Iar in ceea ce o priveste pe Nutzi, sunt de acord, numai ca trimitind-o la mop, nu rezolvi nimica. Ea la mop nu da bine iar dreapta nu va fi mai dreapta in absenta ei…
Dar de ce sa lipim la PMP doar jumatate din voturile nule??? Mai bine sa le lipim pe toate, 6% sau cate-au fost, si iata, putem declama cu toata convingerea ca PMP de fapt a atins cu brio tinta trasata de presedinte, de peste 10%, insa oamenii rai etc., etc., etc..
Sau, inca si mai bine, ne putem dedulci cu acele induiosatoare „calcule” pe care le-am tot vazut in aceste ore pe HN si pe Contributors, calcule conform carora ne putem insusi cu toata increderea voturile absentilor.
Pesedeaua a obtinut 37% din 33% prezenti, care va sa zica doar vreo 12%, asa ca putem striga triumfatori, precum Geoana in 2009 – Am infrant!!!
Intr-un astfel de univers paralel, PMP a obtinut mult peste 50% si, pe cale de consecinta, nu exista niciun motiv ca, in eventualele viitoare negocieri pentru reunificarea dreptei romanesti (c-asa-i la noi, intai se despart, iar de-a doua zi dimineata incep sa palavrageasca despre unificare, cu un numar variabil de „re” in fata), sa nu pretinda primele trei locuri in orice configuratie.
Lasand gluma la o parte, cu cateva notabile exceptii, toti sunt niste cioflingari detestabili. Este extraordinar de frustrant cum astia rosii sunt in stare sa se uneasca in rele si sa stranga randurile cand se simt amenintati, in vreme ce „ai nostri” nu stiu cum sa-si traga la gioale mai abitir unii altora. Exact ca niste javre – cu cat e ciolanul mai mic, cu atat e bataia pe el mai apriga.
Raman recunoscator cui reuseste sa-mi explice cu argumente simple si convingatoare care-a fost rostul secesiunii PMP, a nazurilor facute de MRU, a tribulatiilor PNTCD etc., de vreme ce acum zbiara despre unificare de-ti tiuie urechile.
Mda, simplu e mai complicat, complicat ar fi mai simplu.
Sa pornim de la afirmatia simpla ca actiunea, inclusiv cea politica, spre deosebire de fapte si stari, nu poate fi apreciata decat ulterior. N-ai cu sa stii dinainte cum si ce va iesi.
Pe urma ar mai fi profilul neaos al electoratului si politicianului roman, modelat pe chipul si asemanarea acestui electorat. Exista la ambele parti complexul lui „eu stiu, restu sunt niste prosti”, ceea ce impiedica discutiile pe bune pana nu-ti da realitatea in cap, da bine de tot.
Ar mai fi si altele dar ar fi prea complicat…
„Raman recunoscator cui reuseste sa-mi explice cu argumente simple si convingatoare care-a fost rostul secesiunii PMP, a nazurilor facute de MRU, a tribulatiilor PNTCD etc., de vreme ce acum zbiara despre unificare de-ti tiuie urechile.”
Iti spun eu , dacă definești ce ar putea însemna ca ramai recunoscător.
Străduiește-te un pic. Se pare ca promiți…. :)
La ora asta jumătate din tara si toată (asa zisa dreapta cel puțin ) clasa politica dorește sa pătrundă acest adânc înțeles.
Pai daca ne jucam, atunci sa ne jucam… dvs. ce-ati vrea sa auziti in ceea ce priveste recunostinta-mi?
Pana va ganditi si va formulati conditiile, as zabovi un pic asupra temei „Varvara [care] e o femeie de actiune care ar vrea sa performeze insa nu are colaboratori pe masura ( zic unii) si nu prea are experienta ( zic altii).”
Din postura de consultant ignorat (si prin urmare osciland intre ceva frustrare, o mica bucurie usor rautacioasa, dar si un mare regret), inteleg ca puneti cea mai mare parte a problemelor Varvarei ca om politic pe seama lipsei de colaboratori de anvergura si/sau a faptului ca, atunci cand are colaboratori pe masura, oricum nu-i asculta.
M-as referi in primul rand la foarte interesantul capitol 2 din mesajul dvs. de mai sus si la cele opt puncte (ca opt sunt, 2 d) lipseste) ale sale. Nu stiu daca as taia din ele sau (mai degraba) as mai adauga, dar un lucru mi se pare clar – multe din ele sunt lucruri de bun simt, care fac, sau ar trebui sa faca parte din ABC-ul politicii. Sau, mai mult chiar, din ABC-ul oricui vrea sa conduca, sa fie liderul, sau unul dintre liderii unui grup de oameni – indiferent ca vorbim de un partid, o tara, o mare companie, sau doar o echipa de fotbal.
Cineva care nu stapaneste, nu intelege nici macar astfel de lucruri elementare, n-are cum sa ajunga decat cel mult pe centura politicii, ca sa folosesc o expresie celebra. Pentru astfel de lucruri n-ar trebui sa fie nevoie de consultanti; cand ii ai si-i mai si ignori… deja e prea mult. Un astfel de om nu are cum sa faca politica de calitate.
Alternativ, ar trebui sa ne impacam cu ideea ca liderul politic este doar un cap vorbitor care recita mecanic ce-i sufla consultantii (buni si bine intentionati) din spate.
Doi, problema colaboratorilor pe masura.
Partidul Varvarei a pornit la drum avand niste nume interesante in frunte. Cei mai multi sunt inca acolo, cativa inclusiv pe celebrul afis.
Ca oricine, am pareri personale despre acei 3-5-7 oameni; unele mai bune, altele mai rele. Insa ceea ce mi se pare cert este ca toti la un loc si fiecare separat sunt, ca realizari personale si „greutate”, mult peste Varvara.
Prin urmare, in opinia mea teoria lipsei colaboratorilor e subtire. Sau, daca ei au refuzat (eventual cu jumatate de gura) sa colaboreze… cine e responsabil? Ei toti, sau liderul care n-a stiut sa si-i faca oameni de nadejde?
Trei, presupusa lipsa de experienta e un argument inca si mai subtire. Varvara se invarte in lumea politica de vreo 15 ani, iar de aproape 10 Sefu’ a propulsat-o direct in stratosfera acestei lumi. Ca sa nu mai spun ca, daca n-are experienta, atunci de ce se baga cu atata insistenta in fata???
In realitate, problema cu Varvara e una singura. Desi are unele calitati (primele care-mi vin in minte sunt aplombul, lipsa de trac, aspectul fizic), Varvara nu are totusi anvergura necesara unui (mare) om politic. Iar partea tragica a problemei cu Varvara (parca suntem in Pulp Fiction, cu „The Bonnie situation”…) este ca singurul om care vede in ea ceea ce nimeni altcineva nu vede este, desigur, Sefu’.
Sa fim seriosi; cum bine amintea cineva aici de povestea hainelor noi ale imparatului, haideti sa vedem cine poate sa enumere realizarile semnificative ale Varvarei in 10 ani de politica la varf, realizari obtinute FARA sprijinul direct sau indirect, dar intotdeauna neconditionat al Sefului.
De fapt, crede cineva sincer ca Varvara chiar exista, sau ar fi existat ca om politic fara Sefu’?
Multumesc pentru raspuns.
Varvara nu are toate cele in bagaj ca sa poata merge pe drum lung fara sustinere.
Sefu’ s-a folosit de ea ( si de credulitatea ei, dar nu o consider naiva, stie in ce s-a bagat si cred ca stie si cum sa iasa).
De cine nu se foloseste Sefu? (ar fi mai corect ca intrebare).
Sefu’ e jucator din nascare, are microbul in sange, si nu cred ca se va potoli usor, desi ii canta multi prohodul.
Am privit cu atentie la cei care l-au servit pe Sefu’ in timpul multilor ani de sefie, si care nu se mai afla linga el ( ultimul, dl Boc).
Toti cei care l-au parasit ( dintr-un motiv sau altul) au evitat o confruntare directa cu el( aici nu bat seaua sa intelega Varvara, nu!).
Sa revin la comentariul cu care eram dator.
Cel care a fragmentat asa zisa dreapta este Sefu’ si parerea mea este ca a facut asta cu intentia ca sa-i poata manevra dupa alegerile europarlamentare si ca sa isi poata genera o adunare a dreptei favorabila dumnealui in vederea toamnei.
Divide et impera.
De aici se nasc oarece întrebări.
De ce sa fi facut asta ?
Pai primul raspuns este ca i-a lasat cam pe fiecare sa zburde si sa se loveasca singuri ( probabil a realizat ca nu-i mai poate tine impreuna atunci cand la alegerile din PDL nu a reusit sa-si impuna candidatul) si sa ii cheme la ordin dupa alegerile europarlamentare.
Si-au luat-o toti la alegerile astea ( nu discutam de PMP care e pe jos ) toti, si PDL,si FC si PNR.
Urmatoarea intrebare ar fi (scenariu) daca impreuna in fostul PDL ar fi luat tot acelasi numar de voturi cat ar fi luat separati. Adica daca nu s-ar fi rupt nimeni si stateau impreuna faceau 20-23%?
Poate ca nu.Dupa caderea libera din sondaje nu aveau cum sa se ridice peste PNL.
Parca fac mai mult daca sunt dispersati. Cred ca asta a avut in minte cand i-a dispersat.
Manevra nu a reusit, pentru ca ne aducem aminte ca sefu Varvarei a promis ca adevaratii lui urmasi trebuie sa realizeze un scor mai mare ca 10.
Daca era mai mare ca 10 Sefu’ ii punea iar sub umbrela, sau participa direct la umbrela prin reprezentanti si ii mai controla un pic.
Stie ca nu poate si a ales alta cale.
Cred ca are un plan B ca sa revina in carti( incepind cu ajutorul dat la ruperea PNL din defunctul USL).N-as crede ca aderarea la PPE a lui PNL s-a facut fara sprijinul Sefului.
Sefu’ a declarat ca se considera un bun viitor prim-ministru.Asta suna a invitatie deja pentru cine are urechi sa auda.
Nu-mi erati dator cu niciun comentariu, dar discutia cu dvs. e o placere rara, pentru care va multumesc. Sper sa ne mai citim pe-aici.
Sunteti un prea subtil domnule Fumurescu, atunci cand recurgeti la sintagma „Sancta simplicitas”. Cati credeti ca au auzit de Jan Hus?
Yes ! Această individă nici măcar nu e coruptă cum trebuie, ca să atragă niscai ”baronași” mai pricăjiți. Nu-i nici frumoasă, nici urîtă, nici deșteaptă, dar nici proastă, nu-i… nicicum. Un fel de BigMac fără muștar sau ketchup.
Aferim, stimabile! (Adică: excellent!)
Două note scurte :
Elena Udrea e un semnificant gol dacă e s-o guști fără „infrastructura” Traian Băsescu. Mă rog, un semnificant politic gol. Altfel, e o blondină… manjabilă. J’espère que Dieu me pardonne.
Elena Udrea e, în același timp, ficțiunea fosforescentă (hai să-i zicem „rampa” adecvată) în care adevărul lui Traian Băsescu devine transparent. (Cu o vorbă a lui Lacan: „La vérité ne fait surface que dans l’univers de la fiction.”). Madame Udrea e ficțiunea politică a actualului președinte. (Ce vreau să zic e că cei doi sunt inseparabili. Dacă umbli cu satîrul la portretul cucoanei, riști să-l pierzi, dolorific!, pe tatăl celeilate Elene de campanie.)
ps: A nu se citi strîmb rîndurile de mai sus. Ponta și cavalerimea roșie? Da, care va să zică, România pe catafalc. Cel puțin osînza ei europeană.
„Altfel, e o blondină… manjabilă. J’espère que Dieu me pardonne.” Inteleg ca n-aveti gusturi rafinate in ceea ce priveste frumusetea feminina, precum in ale scriiturii.
„Manjabilă” nu e un adjectiv grandios, ceva care să descrie o prezență năucitoare. Din contră, indică stricta „promovabilitate” în situații limită, de penurie… ;-)
Pentru a deveni „manjabila” ar trebui asomata, sacrificata si transata!
A, da, si lasata mult la fezandat!
Mai degrabă asumată, „desacralizată” și tranșantă…
De fezandat s-a fezandat suficient într-un altoi sonor din spețe înalte: glasul mobilizator al Cocoșului și hohotul jupiterian al Președintelui.
Nici pe unul, nici pe celălalt nu va onoreaza dialogul acesta pe care-l socotiti probabil sclipitor, vorbimd despre o femeie ca despre o bucata de carne din galantarul unui macelar, cu superioritate, grobianism si foarte psihanalizabil dispret. Conditia ca EU sa fie manjabila pentrui dvs. este ca dvs. sa fiti manjabili pentru ea, daca e sa fim grosolani pana la capat. Nu v-ar strica sa va uitati pe forumurile straine la ce nivel se poarta discutia despre aceste alegeri.
@ maria vlaicu
Eu asum pînă la capăt acest dialog „carnasier”, de joasă ereditate balcanică. Nu-l socotesc nici scăpărător, nici delicios, nici demn de adulmecat… E o poantă machistă (!) în preajma detentei electorale a Elenei Udrea. Mon Dieu! Vă rog, nu mă judecați cu criterii ultime…
@marina vlaicu
Aveti dreptate, EU nu poate fi comparata cu ceea ce se afla in vitrina unui macelar: acela nu are dreptul sa ofere marfa expirata. Deci mea culpa!
Desi, daca stau sa ma gandesc, astfel de lucruri se mai intampla: trebuie doar rembalata si schimbata eticheta – stergi PDL, scrii PMP si iata, lumea o ia de proaspata. Pacat ca indigestia ramane aceeasi.
Corect. Udrea, o oportunista de aceeasi factura ca Ponta care nici el nu-si asuma niciodata vreo vina pentru deciziile proaste, chiar trebuie sa plece! Enough is enough!
C’est ça, conspuons Nutzy la sorcière !
Mi se pare oarecum necavaleresc să vorbim de ea fără a-l menționa și pe domnul Băsescu.
Mai zilele trecute ii suflai in pinza nadragilor lui MRU, ca sa-i dai viteza , dupa ce tocmai suferisesi de o necesitate stringenta de Cotoi Voinescu. Mey Toderas mey….
Cat a luat MRU ?
apoi io zhic ca de amu i o venit vremea si lui todgerash sa iasa de pe scena;bine iese cu sacii in carutza si multzi zic c o fost cel mai bun dupa preaiubitu; nu zic nu ! doar ca poporu asta numa atita cere si atunci si reprezentantzii ii are pe masura.
despre varvara poate s a intoarce la Plescoi ca acolo sigur ii cea mai buna
dle Fumurescu,
pe Voxpublica iarasi sinteti sabotat; nu poate fi accesat articolul.
nu Varvara e baiu’, problema e la ala care tot o impinge in fata de vreo 6 ani. asa cum Udrea l-a sustinut pe Prigoana, asa altcineva o sustine pe ea. ma mira ca nimeni nu striga ca presedintele e gol.
Nu inteleg care-ar fi Toderas in
…povestea PMP!
(iarna lui base a inceput demult…
cadavrele politice au nevoie si de bocitoare de ocazie!
cieLa viec!
1. Sa nu uitam ca Cristi Preda a fost dadaca lui Eba la Parlamentul European.
2. Sa nu uitam ca Elena l-a pus sef de campanie la Bucuresti pe Piedone, care a defectat dupa doar zile
3. Sa nu uitam ca Elena a sarit cu parasuta
Nu, elena a sarit cu instructorul. Ala a sarit cu parasuta!
De ce sunteţi răutăcios? Paraşuta nu are nici o vină, aşa a fost construită de la început: fără caracter.
Da, dar cu coarde!
Hantzy, cine e parasuta de rezerva?
Aia mica.
E buna rau asta :)
Superb! Si dubla ironie:)
..dap!! aproape ca la A3.
Nu stiu ce naiba trebuie sa facem sa scapam de pacostea asta de femeie. Ce naiba e asa de greu de inteles. Are electoratul ei, o fi adevarat. Dar si mai adevarat este anti-electoratul ei, care e de 10 ori mai mare. Aia ar vota orice necunoscut de la PSD sau PC, pe administratorul de bloc daca e nevoie, pe vecinul de la 3, numai sa nu o voteze pe ea. Cum poti sa sa alegi „vector de imagine” pe cineva care avea deja o asemenea anti-imagine? Pe ce lume traiti, pemepistii lu’ peste? Cine a fost geniul care a venit cu afisele alea penibile? Vorbim de politica, in caz ca nu v-ati dat seama, nu de preferinte muzicale. Nu-si poate permite nimeni sa ignore anti-electoratul. Nu conteaza cum e ea „de fapt”, ce idei are samd. Conteaza ca majoritatea o detesta. Cu cat se chinuie mai tare sa-si refaca imaginea, cu atat este mai penibila. Singurul lucru bun pe care poate sa-l faca pentru propria imagine e sa dispara de tot din viata publica. Trebuia de mult timp sa faca lucrul asta. Sa se asocieze cu PSD-ul daca vrea sa faca un bine dreptei. Sa-i fac lui Ponta campanie, daca vrea neaparat. Mai basist ca mine nu cred ca gasiti pe forumul asta, dar daca Elena Udrea nu poate fi scoasa din „reconstructia dreptei” decat odata cu TB, atunci asa sa fie. In situatia de acum, un vot pentru mentinerea ei este echivalent cu 5 voturi pentru partidul antena 3.
Nu se gaseste niciun Victor Slav de dreapta (si de preferat milionar) sa se sacrifice pentru natiune? Bine, de tot nu vom scapa de ea, dar poate se multumeste cu un reality show ca are talent la mimat activitatile casnice….
˝Nu stiu ce naiba trebuie sa facem sa scapam de pacostea asta de femeie. Ce naiba e asa de greu de inteles. Are electoratul ei, o fi adevarat. Dar si mai adevarat este anti-electoratul ei, care e de 10 ori mai mare.˝
Nu aş marşa pe acesta. Are un electorat. Nu cred că e mai mare anti-electoratul ei. În alegeri a dovedit că poate obţine procente bune aşa cum a făcut-o şi Funeriu. (În general cei care îşi iau campania electorală în serios, bat drumurile efectiv de dimineaţa până seara, muncesc de-adevăratelea în campania electorală, au şi rezultate, oamenii îi votează, asta ca să o spunem pe aia dreaptă)
Problema cu E. Udrea este modul de organizare văzut şi pus în practică de ea. S-a văzut la alegerile locale din Bucureşti. Acum a adus în PMP, în teritoriu, o mulţime de dubioşi cu bani dându-i la o parte pe cei care au pus bazele PMP-ului, persoane respectabile. Afişele PMP în teritoriu sunt cu acei dubioşi, traseişti, traficanţi declaraţi şi evidenţi de influenţă (cel puţin). Votant PMP: ˝Ăştia de la PMP şi-au pus nişte indivizi, să vrei să votezi cu PMP-ul şi chiar să nu poţi???˝ Asta e organizarea care îi poate fi reproşată Elenei Udrea.
Inclin totusi sa-i dau dreptate lui @r2 in ceea ce priveste anti-electoratul.
In Neamt, fieful d-nei Udrea si-al lui Pinalti, PMP a recoltat intr-adevar putin peste 9%, la egalitate cu PDL – insa si pesedeaua a scos binisor peste media nationala, peste 43%. Per total, ceea ce numim conventional dreapta (PNL+PDL+PMP+FC) a scos sensibil sub media nationala.
Nu am argumente pentru a lega aceasta deplasare spre rosu de d-na Udrea, dar, la nivel subiectiv, cam asa par sa stea lucrurile. Si asta in Neamt, unde Pinalti inca se bucura de multa simpatie si apreciere.
Aiurea!!! @r2 are dreptate! ajunge cu udrea!
Elena Udrea doresta sa ridice Romania la cer. Apar doua intrebari:
1. Dupa ridicarea la cer, doreste ca toti romanii sa sara cu ea, propune si alte parasute sau ramanem toti cu capu-n nori?
2. Se refera la sensul biblic? Atunci asteptam exemplul personal, si cine stie, poate-o urmeaza vreun Apostol.
Ei bine, toate teoriile de pe net par a fi zero, si nu pot bate realitatea:
„9 din 41 de presedinti de Consilii Judetene din Romania sunt condamnati, urmariti penal sau trimisi in judecata. 7 dintre acestia sunt de la PSD, unul de la PNL si unul de la UDMR. Desi sunt acuzati de luare de mita, de trafic de influenta sau alte infractiuni de coruptie, electoratul nu a sanctionat partidele din care provin baronii locali. Ba din contra. In judetul Mehedinti de exemplu, PSD a luat mai multe procente la europarlamentarele din 2014 decat la alegerile locale din 2012, cand era in alianta cu PNL. Mehedinti e judetul condus pana acum cateva saptamani de Adrian Duicu, acuzat de DNA de abuz in serviciu si trafic de influenta si aflat in arest preventiv.”
Huuoooooo, Elena Udrea :P
La ora asta HN deschide cu un articol care face vorbire despre dl. Popescu, „omul Elenei Udrea”, pe care il considera – deh, spiritele mari… – cu „un fel de Duicu al PMP-PDL”.
Si?
Spuneam eu undeva ca el trebuie votat? aparam penalii de pe dreapta?
Dadeam un exemplu de cum se voteaza, in raspar cu analizele de pe net.
Unde se potriveste vorba calatorului rebrenian: domnilor, dvoastra nu cunoasteti taranul/alegatorul roman.
Iar eu nu faceam decat sa confirm asertiunile dvs., sa va ajut, completand lista celor votati desi exista suspiciuni de coruptie, cu ultimul sosit, PMP.
Va invartiti in jurul cozii….Udrea in sus, Udrea in jos…fara Udrea, lua PMP-ul cat?…hai sa zicem 10. maxim 12%…big del…problema e cu poporul roman, vezi aici, de exemplu:
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-17360921-cum-votat-europarlamentare-judetele-baroni-locali-care-probleme-penale.htm
deci, ori treceti voi toti care va dati cu parerea despre Udrea la a combate efectiv, „pe bune”, cu efectele palpabile propaganda A3 si RTV ori va faceti bagajele si emigrati – cei care nu au facut-o deja….
Scriind pe blog pro sau, mai ales, contra Udrea nu va asigura nimic…comparat cu ce se spune la A3 despre ea, voi sunteti „mici copii”
PMP. Despre ce fel de partid vorbim?
1) PMP are o conducere oficială. Unde este? Ce a făcut în aceste alegeri? Avem o poziţie oficială a acestei conduceri vizavi de rezultatul acestor alegeri? Presupun că gestul normal (aşa cum se procedează peste tot în lumea civilizată, asezată politic) este demisia conducerii.
2) Care este funcţia Elenei Udrea? Este simplu membru în PMP? Atunci cum este posibilă implicarea ei la acest nivel în organizarea PMP, în campania electorală? (nici măcar nu are de unde demisiona sărăcuţa)
3) Care de fapt e 1) Care este poziţia adevărate a lui Băse în acest partid? El conduce partidul de fapt? Atunci tot discursul de mai sus cu Funeriu, spre exemplu, este inutil…
Pana acu ceva vreme aveam sentimente amestecate fata de PMP. Imi spuneam ca poate este intr-adevar nu numai un grup care s-a saturat sa stea pe bara in PDL dar si grupul celor in blugi care vor sa fie altfel in politica. Adica nu mai vor sa tot imprumute jucaria altora, o vor pe a lor. Asta nu inseamna ca au dreptate, o ideologie conturata si membri de calitate. Ieri insa am constatat ca singurul lor scop este sa acceada in pozitii inalte din executiv si legislativ prin poarta politicului. Iar imaginea cu Udrea in centru, marcata vizibil de rezultat, cu Preda cocarjat si inexpresiv la stanga si cu EBa cu o masca si cu aerul ca nu intelege ce i se intampla la dreapta, le-a facut, cred eu, un deserviciu imens. Daca tot nu inteleg ca doar timpul va sterge din memoria electoratului minusurile pe care le adauga Basescu oricarui proiect la acre adera doar si ca exprimare, atunci sa revina la meseria de baza. Apropo, toti lucreaza cu gura sau au si capacitatea de a crea altceva, in afara de texte?
unde o vezi pe EBA alaturi de Preda? nu o confunzi cu Ruxandra Dragomir?
http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2014-05-26-17361042-41-afis-pmp.jpg
Ierea vorba de imaginea de dupa anuntarea rezultatelor partiale !
iar imaginea „de dupa” a influientat alegerile?
mi-a placut i-ul ;)
@sorin,r2,amanda 13 , toti au dreptate! aceste elene – si eba si udrea- sint profund toxice: nu urmaresc decit sinecuri (eba),parvenire (ambitioasa si venala udrea). Din pacate, nu cred ca se va termina cu ele, cu udrea sigur, tb tocmai a confirmat aroganta ei!
Aparent, Udrea a fost reconfirmata :)
TB: A fost un scor bun pentru un partid care s-a inregistrat pe 29 ianuarie 2014
Totusi, majoritatea sondajelor cotau PMP cu 10-11%. Daca asta nu este scadere…
Eh, pana in 2016 mai este timp, anul asta s-a dus.
Domnule, nişte baligi ca politicienii noştri mai rar. Ce naiba. Cine e Udrea? Ce funcţie are în PMP? Cum e posibil să se dea toţi la o parte în faţa uneia care nu are nici o funcţie în partid? Şi încă fără să zică nimic. Mai şi demisionează. Ce conducere de fular mai au şi la PMP.
(Nu uitaţi, la PDL au votat candidatura Ebei în unanimitate. ÎN UNANIMITATE. Cum e posibil în zilele noastre aşa ceva?)
stiu, tu si altii asteptati singe.
Dar imagineaza-ti ca Udrea a pus o conditie cind s-a lasat propulsata in fata (oricum, nu a facut-o de capup ei, a avut incuviintarea n-are importanta cui): daca nu reusesc, far incriminari.
Exista un aspect putin observat si greu de discutat find vorba de dl Papahagi; s-a retras scirbit cu surle si trimbite, apoi spre spargerea tirgului a revenit cu elan. Dar era tirziu.
Dece nu s-a implicat Papahagi? pentru ca politica, vrei nu vrei, te poate minji fara putinta de spalare.
Dece s-a retras Voinescu din politica? sau mai demult Manolescu.
Politica e tare dificila, si unii nu accepta sa fie scuipati de noi :P
de capul ei, scuze
Eu unul nu asteptam sange.
Ma asteptam la un botez, ceva de genul: Te lepezi de Satana? Ma lepad de Satana! Scufundare, aplauze, mergem inainte, doar suntem pragmatici, nu mai suntem in epoca romantica sa cautam inorogul roz.
Sange mai vezi pe la nuntile pe stil vechi cand se face dansul gainii. Stii cu ce ocazie :)
Mult mai corect ar fi fost sa spuna: este un rezultat prost, inainte de alegeri aveau 10-11%, au terminat cu 6%. Daca o tin tot asa nici nu vor conta in alianta care se prefigureaza (PNL+PDL). De fapt, deja nu mai conteaza.
@ Haplo,
da, bun clipul cu „te lepezi de” :P
Dar mediteaza puţin la ce am scris si ocolesti: politica nu o vor face obrazele subtiri. Politica iti cere imperios sa accepti sa faci tirguieli, compromisuri, coabitari. Daca nu le poti face, te retragi ca numele evocate mai sus.
Nu sustin ca Udrea este indispensabila, ba, in ochii unora, a devenit principalul dusman, de pacra Ponta si PSD-ul ar fi sfinti ;)
Sigur ca Udrea trebuie sa faca un pas in spate, dar focusarea doar pe Elena a nereusitelor, este o gindire slaba.
Nu ocolesc, este ceea ce imi doresc. Inteleg ce spui, insa ma dezamageste taria cu care se agata de Udrea. Pana acum, indiferent de conditii, nu a adus niciun punct de imagine:
– are balastul de la Ministerul Dezvoltarii (gala Bute, parcurile din paduri si altele)
– a venit in PMP cu senatorul puilor
– este la a doua campanie complet ratata
– n-o mai vor nici ai ei
Si sa renunti la ea indiferent de conditiile impuse este un compromis.
Nu l-a facut si dupa parerea mea PMP nu mai conteaza. O alianta PNL+PDL va face ca discutia sa inceapa de la: va alipiti de PDL sau de PNL?
Nu e vorba de sânge. E vorba de ˝instituţia˝ demisiei dacă există aşa ceva. Peste tot în lumea civilizată, aşezată politic, în momentul în care o persoană dă rateuri, nu mai performează, în funcţia deţinută, demisionează. Partidul primează, nu persoana. Prin noi persoane alese partidul are şansa să să îşi continue drumul înainte. Şi nu lipsit de importanţă permite o retragere decentă a respectivului.
Cât de penibil a fost dat jos Tăriceanu la momentul respectiv.
Ce perspective s-au deschis la PNL prin demisia lui Antonescu.
Ce perspective s-ar deschide dacă ar pleca urgent şi Blaga şi Udrea.
Nu s-au retras. Voinescu e intr-un mic concediu de refacere iar Manolescu intr-o pensie mai lunga la UNESCO…
Cei din PMP au zis ca 6% a fost un rezultat bun… De ce sa nu-i credem pe cuvant? In fond ei stiu mai bine cat valoreaza…
Poate pentru ei chiar a fost rezultat bun, va comportati si voi ca niste parinti suparati ca a luat copilul 5 sau 6 la mate (si-i reprosati ca nu s-a pregatit mai bine, ca „de dus mintea il duce”), cand voi sperati cel putin un 9 – el poate chiar e multumit c-a luat nota de trecere, pentru cat a invatat (sau cat il duce capu’)…
Am inteles ca fara alegatorii din Bucuresti nu treceau pragul, deci trebuie sa fim multumiti ca n-a luat 4.9%, ca atunci chiar se pierdeau multe voturi…
Modul in care este vazuta si evaluata public d-na Udrea, presupune si (da dreptul si la) o analiza a cauzelor erorilor si defectuozitatii deciziilor sale, in viata politica si economca.
1. Niciunul din actualii oameni politici, aflati in functii politice sau guvernamentale de virf, nu au fost si nu sint poltiticieni-tehnocrati, deoarece aceasta cerinta a devenit oportuna, mai ales, dupa criza din 2009 – pina atunci, economia ,,duduind” pe baza ,,banilor cu buletinul”.
PDL a aparut din senin, fara ideologie si proiecte economice, iar PNL i-a lasat mostenire un ,,program de reforma 2007- 2013”, ca un fel de ,,apa de ploaie”, adica la tot pasul cu ,,vom face, vom sprijini, vom urmari”, dar nimic concret, care sa aiba continut de program de reforma, sa conduca la reindustrializare sau dezvoltare agricola.
Taifunul crizei a gasit Romania total nepregatita, fara un plan B dupa incetarea duduielii ,,banilor cu buletinul” in 2009, incit Guvernul Boc si d-na Udrea (ca ministru al economiei si dezvoltarii) au dat din colt in colt, ce trebuie sa faca. A venit Pogea, cu impozitele pe scaunul de restaurant si platit, indiferent daca merge sau nu treba la spalatorii, apoi CONSULTANTII economici ai guvenului Boc, au indicat investitii masive in turism si sport, considerindu-l in mod GRESIT SI ANTIECONOMIC, drept ,,motor de dezvoltare economica. Ori, daca UE dadea bani si Romania mai avea ceva resurse, in lipsa unui ,,proiect de reindustrializare”, trebuiau toate investitiile bagate in INFRASTRUCTURA RUTIERA SI INDUSTRIALA, incit investitorii sa faca fabrici, in locatiile astfel pregatite, avind asigurata si fluidizarea transportului rutier.
In concluzie, d-na Udrea, Guvernul Boc, Presedintele si Romania, au fost cu totii – victimele lipsei de viziune economica, asupra motoarelor de dezvoltare economica.In tari slab dezvoltate, cu infrastructura rutiera dezastruoasa, TURISMUL si AGRICULTURA primitiva, nu sint motoare de dezvoltare.Ele sint sectoare subventionate pentru a se dezvolta, pretutindeni, unicul motor de dezvoltare, fiind industria.
Lipsita de o ,,expertiza economica” calificata. care sa-i indice corectitudinea economica in apogeul crizei 2009 – 2012, d-na Udrea n-a putut deveni ,,doamna de Fier” a Romaniei, ca d-na Tetcher in anii 80 – pentru ca n-a avut vizionarii si consultantii economici necesari.
De aceeea, esecul i sedatoreaza foarte partial, avind pregatire juridica, indispensabila in zonele administrative inalte – dar odata cu Criza, handicapul de politician-netehnocrat si inexistenta unor consultanti (calificati) de Criza, si-au spus cuvintul.
Mai mult ca atit, o cercetare stiintifica, comandata de ministerul d-nei Udrea, a concluzionat, ca in actualele conditii si cu ,,MECANISMUL BUGETAR” actual, reindustrializarea tarii – ca raspuns unic la criza, este imposibila!
Aceasta situatie, face ca vinovatia personala a d-nei Udrea, pentru prestatia negativa, guvernamentala si in general a Guvernului Boc, sa fie (aproape) inexistenta.
Aceasta analiza si evaluare, dovedeste fara tagada, nevoia si utilitatea unui alt model de dezvoltare economica, cel institutional, pe care l-am construit, capabil sa aduca competitivitatea economica catre indicele 1-10 ca al tarilor dezvoltate, de la actualul indice dezastruos 74.Dar asta-i cu totul alta poveste…
2. Nu discut si nu evaluez valoarea actiunilor sale de,,imagine”, neavind ,,calificarea”, necesara in aceasta privinta.Probabil, ca tot ceeace a facut pentru imagine, a ,,suportat” efectele negative din perioada de guvernare.
Vreau sa concluzionez, ca in permanenta, a fost victima politica si ,,executiva”, a inexistentei, la nivel national, a unei consultante economice necesare bunei administrari cit si ,,dezvoltarii economice”, calificate, care sa fi oferit in etapa de criza 2009-2013, un ,,curs de guvernare economica” adecvat si solutii corecte, fezabile, ministrilor si aparatului acestora.
3.Cu ocazia acestei ,,pledoarii (analitice) economice”, trebuie sa remarc, ca in lipsa unui ,,proiect national de reconstructie economica si industriala”, care sa propuna un nou model de dezvoltare economica, guvernul actual cit si cel viitor, vor continua linia amatorista si intimplatoare, de pina acum, catastrofala pentru Romania.
Fara proiecte economice, oricare din marii si micii politicieni, netehnocrati, sint ,,condamnati” la esec profesional, indiferent de actiunile de imagine.In aceasta directie, nu ne poate ajuta nimeni, daca nu ne ajutam singuri – iar a inventa vinovatii ori a le majora fara temei,,analitic” – nu ajuta cu nimic identificarea si implementarea solutiilor reparatorii…