luni, septembrie 25, 2023

Dacă și Bogdan Chireac e jurnalist…

Plimbat de la o televiziune la alta deghizat în țoale ba de ”comentator”, ba de ”jurnalist”, activat pe DC News, Bogdan Chireac n-a dispărut din pestrițul nostru târg mediatic nici după ce a fost gonit în 2007 de la ziarul ”Gândul” pentru afacerile sale cu STS-ul, pe atunci vreo 8 contracte de milioane de dolari, nici după jenantul episod al tentativei de șantajare a președintelui ANI, Cătălin Macovei, nici după implicarea în afacerile lui Sorin Ovidiu Vântu pe care l-ar fi ”împrumutat” cu jumătate de milion de Euro înainte de arestare. A rămas pe firmament pentru a ilustra corupția din mass-media, ”liga mare” a falșilor jurnaliști. Nici apelul unor organizații media de a retrage titulatura de jurnalist celor care nu sunt demni de ea n-a ajutat: Chireac a continuat să fie pus în vitrină fără să aibă nevoie de acreditări profesionale sau de competențe. Comentariile livrate neobosit de acesta se compun din propagandă formulată șerpește, miștocăreli ieftine, discreditări partizane, terfeliri pe ton reținut. Doar în vremurile când se gudura pe lângă premierul Năstase pe care îl intervieva apoteotic la Cornu cu tot familionul în jur, vizând fotoliul ministrului de externe, se dădea drept ”analist” pe politică externă și vindea platitudini culese din presa zilei, fără să cunoască chestiuni elementare de context internațional.

Și acum altă tăreșenie iese la iveală, prin declarațiile fugarului Cristian Sima, care a luat cu sine nu doar banii clienților, ci și secretele lor: Bogdan Chireac era intermediarul între compania Ericsson și politicieni care încasau sume uriașe pentru campania electorală. Asta susține Sima, asociat cu Chireac în WBS Holding până în 2003. ”O putem numi mită sau finanţarea ilegală a unor partide. Da, în anul 2000 el a primit mulţi bani de la companii multinaţionale. După aceea, a primit banii pe care i-a trimis politicienilor care erau în campanie electorală în acel moment. Pot da nume. Compania Ericsson, care ulterior a câştigat proiectul 112 în România. Pot dovedi că Ericsson i-a trimis bani lui Bogdan Chireac şi el a dat banii altor persoane”, a declarat Cristian Sima într-un interviu dat televiziunii islandeze. O căutare pe Internet dezvăluie că erau cunoscute operațiunile de acest gen efectuate de Bogdan Chireac, un caz deloc singular: ”Chireac e doar un mic element..într-o rețea de ziariști care duc bani de la multinaționale la politic. După care ne “formează” opiniile despre anticorupție și moralitate. Există documente și nu este exclus să apară cumva prin presă…există conturi și transferuri bancare swifturi”, apărea un text premonitoriu în 18 iulie 2009 pe site-ul www.badpolitics.ro

Chireac zice că habar nu are, n-a fost acționar la WBS Holding, n-a văzut, n-a auzit și amenință cu justiția. Pe blogul lui Turcescu documentele vorbesc de la sine. A fost acționar la WBS Holding. Mai departe, Sima pare să stea cu hârtiile pregătite pentru a dovedi cum și-a tras Chireac 60 000 dolari pentru serviciile sale, bani transferați în contul soției la National Bank of Greece. ”Categoric nu, nu am avut nicio relație financiară cu firma Ericsson”, a declarat Chireac contactat telefonic  de RISE Project-Islanda. “Pot dovedi că Ericsson i-a trimis bani lui Bogdan Chireac şi că Bogdan Chireac a trimis bani către alte persoane”, susține Sima. Scandalul e în toi și lovește din nou în credibilitatea jurnalismului.

De ce nu se poate descotorosi presa românească de un personaj atât de dubios ca Bogdan Chireac? Pentru că nu presa îl impune, nu presa îl manevrează, presa fiind doar o acoperire, destul de străvezie în acest caz. Dar și așa, de ce nu poate elimina breasla un corp străin, care îi face praf credibilitatea? Fiindcă sancțiunile autoreglementării mass-media sunt soft și au efect doar acolo unde normele deontologice sunt puternice și cu adevărat consimțite de breaslă. Acte de desolidarizare morală s-au mai produs, ziariști, formatori de opinie s-au exprimat critic, ironic, uneori batjocoritor la adresa insului. Dar ei joacă de obicei în liga inferioară a jurnalismului corect, deci nu contează.

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. De ce nu se poate scapa societatea de personaje ca dansul? Din acelasi motiv din care nu putem scapa de politicienii nostrii de 2 lei. Din punctul meu de vedere populatia, poporul e de vina. Daca avem destui oameni care apreciaza astfel de personaje, mahalaua, tigania de la televizor atunci ce dorim de fapt? Si sa nu uitam ca B.Ch este un personaj spalat si imbracat cat de cat care stie sa articuleze o propozitie – lucru care nu se poate spune de majoritatea celor care apar la televiuznile de teapa Antena3.

  Iesire nu este, pentru ca daca ar fi fost, multe lucruri dubioase s-ar fi rezolvat in Romanisoara asta. Prostii si incultii aleg corupti si bolsevici care au ca scop crearea de si mai multi prosti si manipulati; un cerc vicios. Ar fi si solutii: legarea votului sau numarului de voturi de numarul de clase pe care un individ le termina, sau chiar de suma impozitului pe care un individ o plateste. Evident o astfel de solutie nu va fi acceptata de o societate comunista cum este Europa si binenteles o astfel de solutie ascunde pericole dovedite prin multe abuzuri dealungul istoriei. Dar mai exista o solutie la indemana fiecaruia…

 2. Chiar daca ar fi un inger, Bogdan Chireac nu are absolut nimic de spus ca analist say jurnalist. Din punct de vedere profesional mie nu mi-a dovedit nimic si nu il urmaresc, pentru ca nu imi pierd timpul cu asemenea oameni.

  Ca apare la TV e una, dar ca se mai si uita cineva la el, e cu totul alta…

  • De ce nu scapam de el? Pai pentru ca nu prea intereseaza pe nimeni daca e prezent in media sau nu e. Sunt convins ca multa lume il ignora pur si simplu. Cand ai atatea posibilitati de informare, inclsuiv pe internet, de ce naiba sa pierzi vremea uitandu-te la ceva ce nu are nici o semnificatie?!

   Imi veti spune ca nu toata lumea are acces la internet. Statisticile arata insa altceva…

 3. Chireac?…un condeier cu simbrie ce prea des isi schimba stapanul. Pe langa simbrie, mai ciupeste cate ceva din firimiturile picate de pe masa stapanilor. Jurnalist? Analist? Eseist?,…Hai sa fim seriosi! Un saltimbanc dispretuit de toti
  , inclusiv de stapani, la curtea regelui Ubu!

 4. -Iosif Boda este mai batran
  -Iosif Boda este mai potolit in opinii
  -Iosif Boda vorbeste -totusi, fara patima
  -etc
  Mi se pare oribila informatia cu care ramane marea masa a poporului-bobor despre maretul proces de calomnie deschis de chireac! Inca o minciuna !
  Mi se pare clar de ce nu dispare de pe firmament acest chireac, poporul-bobor considera ca a furat mai putin decat cei din politica!
  Mi se pare groaznic ca se poate gandi asa de la alegerea primarului pana la presedinte si de la functionarul fiscal la care mergi pana la TV?
  Mi se pare ca traim in acel ” Absurdistan” -nu vreau sa plagiez …am pus ghilimele inventate de mult!!!

  • de unde acest?:da,da,dar si ala o furat sau da,dar ala o furat mai mult.
   ptr ca totzi e hotzi!e ceva normal acolo.ptr ruminu de rind plagiatul primului ministru:hai ma,da ce daca o scris si el ce o scris altu inainte.apar nebuni cei care ridica problema.
   poporul ala e construit cu un set de valori total diferite de acelea care se socotesc normale in lumea civilizata.
   un popor de intoarce armele

 5. De ce nu se pot desparti romanii de gunoaie? Fiindca majoriatatea le iubesc, iar multi dintre ceilalti le accepta. Nu e vina lor ca se afla printre noi si chiar in frunte, e vina noastra.

 6. Va plângeti acum de autoreglementare, ca nu funcționează, dar cand s-a propus o lege a presei cu sancțiuni clare toți ziaristii au tipat ca se dorește întoarcerea la comunism. Uite ca era buna. Autoreglementarea e valabilă acolo unde vorbim de presa de sute de ani, făcută de ziare serioase, nu de zgribulite care nu inteleg nimic si nu știu nici sa scrie romaneste.

 7. Chireac nu este ziarist ci „cinist”. Toate vorbele frumoase din ‘90 încoace nu au suport faptic sau legal- e o atitudine intelectuală valabilă, oricât ar părea de reprehensibilă. Ca și în comunism, unde pentru mulți a fi fost membru de partid sau chiar activist nu avea vreo legătură intelectuală cu Marx și ideile lui. Chireac este o mică vedetă rapidă care navighează sprinten alături de portavioane, toate susținute arhimedic într-o mare de rahat. Drenați marea și bărcuța lui, ca și crucișătoarele, o să se ducă la fund.

 8. bogdan chireac este cel mai mare gunoi al societati romane.. el are o popezie pe care tot zice la toate televiziunile. adica despre boc udrea sau basescu. altceva nu stie.

  este redus mintal. un pupincurist . un jeg.

  aseara a zis ca scandalu cu laptele infestat este de vina PDL-U. eu cred ca are cacat in loc de creier.. acest chireac . nu a aflat inca de aproape de un an. pdl- nu este la putere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro